ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ


ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Το κάπνισμα και η συχνότητα του καρκίνου του μαστού. Το κάπνισμα δεν συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού.

Σήμερα σας παρουσιάζω μια πολύ τελευταία μελέτη του Ιανουαρίου 2011 που απενοχοποιεί το τσιγάρο στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Αυτό δεν σημαίνει ότι το τσιγάρο δεν είναι επιβλαβές απλά δεν φταίει για όλους τους καρκίνους. 

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει καρκινογόνες ουσίες, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού (BC). 
Aπό την άλλη το κάπνισμα έχει επίσης αντιοιστρογονική δράση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Ο συσχετισμός μεταξύ καπνίσματος και BC παραμένει αμφιλεγόμενη. 

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκε μια προοπτική μελέτη του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας, του Νοσοκομείου Brigham and Women, του Harvard Medical School, στη Βοστόνη, όπου συμμετείχαν 111 140  νοσοκόμες εκπαιδευόμενες από το 1976-2006 που κάπνιζαν ενεργητικά και 36017 γυναίκες απο το 1982-2006 που κάπνιζαν παθητικά.
Έγιναν 3,005,863 εξετάσεις με τις επαναλήψεις και βρέθηκαν 8772 περιστατικά με διηθητικό καρκίνο του μαστού. Αφού προσαρμόστηκαν τυχόν συγχυτικοί παράγοντες από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι η αναλογία κινδύνου (HR) ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ήταν 1,06%  για τους καπνιστές σε σχέση με μη καπνιστές. Μεγαλύτερη συσχέτιση ανάπτυξης καρκίνου του μαστού βρέθηκε αν το κάπνισμα ξεκινούσε από μικρή ηλικία και κυρίως αν είχε προηγηθεί του πρώτου τοκετού. Αντίθετα δεν υπήρχε συσχέτιση με το κάπνισμα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τέλος δεν υπήρξε σε καμιά ηλικία σχέση ανάπτυξης καρκίνου του μαστού με τις γυναίκες που καπνίζαν παθητικά.

Από την μελέτη αυτή συμπεραίνουμε ότι το ενεργητικό κάπνισμα, ιδίως με το κάπνισμα πριν από την πρώτη γέννηση, μπορεί να συσχετισθεί με μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πηγή:  Xue F, Willett WC, Rosner BA, Hankinson SE, Michels KB. Arch Intern Med. 2011 Jan 24;171(2):125-33.
Eπιμέλεια κειμένου. Αλέξανδρος Γιατζίδης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων