H σοκολατα εναντίον του καρκίνου.... της πίεσης, του εγκεφαλικού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

H σοκολατα εναντίον του καρκίνου.... της πίεσης, του εγκεφαλικού




H σοκολατα εναντίον του καρκίνου.... 
Μια φυσική ουσία που περιέχεται στο κακάο της σοκολάτας πιθανόν να έχει αξιόλογες ιδιότητες στην καταστολή της γένεσης και του πολλαπλασιασμού κυττάρων διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η σοκολάτα και ιδιαίτερα αυτή που είναι πλούσια σε κακάο, δηλαδή η μαύρη σοκολάτα, έχει ψηλές συγκεντρώσεις πενταμερούς προκυανιδίνης. Οι προκυανιδίνες είναι φλαβονοειδείς ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Από το σύνολο των προκυανιδινών της σοκολάτας, η πενταμερής προκυανιδίνη έχει την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει το DNA των κυττάρων από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Οι ρίζες αυτές παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό και μπορούν να προκαλούν αλλοιώσεις τέτοιες που οδηγούν στην καρκινοποίηση των κυττάρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού σταματούσαν να πολλαπλασιάζονται όταν υποβάλλονταν στην πενταμερή προκυανιδίνη.
Οι πρωτείνες που παράγονταν από τα γονίδια που εμπλέκονται στη γένεση του καρκίνου του μαστού, αδρανοποιούνταν.

Παράλληλα μειωνόταν η έκφραση στο γονιδίωμα του ενός από τα τέσσερα παθολογικά γονίδια που ήσαν υπό διερεύνηση.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατηρήθηκε ήταν ότι η πενταμερής προκυανιδίνη του κακάο, πετύχαινε την ταυτόχρονη απενεργοποίηση των τεσσάρων γονιδίων και των πρωτεϊνών τους που διερευνήθηκαν.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα δείχνουν ότι η πενταμερής προκυανιδίνη έχει κατασταλτική δράση στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού ανεξάρτητα από το ποιο ή ποια γονίδια έχουν υποστεί παθολογική μετάλλαξη που οδηγεί σε καρκίνο του μαστου.


H σοκολατα εναντίον της πίεσης και των εγκεφαλικών
Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες, που περιέχονται επίσης στο τσάι, και οι οποίες φαίνεται ότι προσφέρουν προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτες Αμερικανών επιστημόνων.
Οι άνθρωποι με υψηλή πίεση έχουν σε μόνιμη βάση συστολική πίεση πάνω από 140 ή διαστολική πάνω από 90. Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 90/60. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα ρίχνει γύρω στις 5 μονάδες τη συστολική πίεση, πράγμα που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα το οποίο έχει μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.α.).

Μια άλλη έρευνα, που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό. Από την άλλη πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση σοκολάτας, όπως η παχυσαρκία.

Ιδανική επιλογή είναι η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 70 % κακάο. Όσο πιο πικρή, τόσο το καλύτερο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων