Φως θεραπεύει τις πανάδες. Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του μελάσματος. Προσωπική εμπειρία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φως θεραπεύει τις πανάδες. Νέα μέθοδος αντιμετώπισης του μελάσματος. Προσωπική εμπειρία


Επιμέλεια, Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Πριν από μερικά χρόνια ήρθα αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζει όλο και περισσότερος κόσμος μετά το καλοκαίρι. Την υπερμελάχρωση ή μέλασμα. Μετά από τις διακοπές μου επιστρέφοντας στο ιατρείο, έβλεπα στον καθρέπτη στο μέτωπό μου να σχηματίζονται μεγάλα σκούρα σχήματα σαν γεωγραφικός χάρτης. Τρελάθηκα!!. Δεν πίστευα, αυτό που έβλεπα στους ασθενείς μου, ότι μπορεί να συμβαίνει σε μένα. Γιατί έγινε; Πολύ πιθανό από κακή χρήση του αντηλιακού και μεγάλη έκθεση στον ήλιο. Γιατί σας κάνει εντύπωση; Είπε κανείς ότι οι γιατροί πρέπει να είναι αλάνθαστοι ή οι γιατροί δεν αρρωσταίνουν; Μετά από την πρώτη έκπληξη, άρχισα να ψάχνω λύσεις.
H θεραπεία έγινε με πέντε συνεδρίες φωτοδυναμικής θεραπείας.  Πέρα από την αντιμετώπιση της μελάγχρωσης αναζωογονήθηκε πλήρως το δέρμα.

Tην λύση την βρήκα στον χώρο μου. Χρησιμοποίησα την μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας. Την συσκευή αυτήν την χρησιμοποιούμε από το 2003 για την θεραπεία καρκινικών βλαβών του δέρματος. Συγκεκριμένα με μια συνεδρία και με την βοήθεια φαρμάκου εφαρμόζουμε την φωτοδυναμική θεραπεία για καρκινικές βλάβες σε σημεία του σώματος που δύσκολα μπαίνει νυστέρι, όπως στο κεφάλι, το πρόσωπο κλπ.
Βλέπουμε μάλιστα η μέθοδος να αποδίδει θεαματικά αφού επουλώνει την βλάβη, αναπλάθει τον ιστό, τόσο αποτελεσματικά που δεν μπορεί κανείς να το διακρίνει μετά από λίγο διάστημα.

Για την μελάγχρωση έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο
«
Πανάδες ή μέλασμα. Τι είναι; Πώς δημιουργούνται; Ποια τα αίτια;»  Η μελάγχρωση έχει ελαφρά ή έντονα καφέ χρώμα εξαρτώμενη από την πρόσφατη έκθεση στον ήλιο. Τα όριά της είναι ασαφή και παρουσιάζει συμμετρικότητα συνήθως. Εντοπίζεται στις παρειές, το μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος, το σαγόνι, τον λαιμό με την μορφή μεγάλων κηλίδων.
Το μέλασμα είναι πάθηση αγνώστου αιτιολογίας.
Τα αίτια των δυσχρωμιών του δέρματος περιλαμβάνουν  την αλόγιστη έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και με ορμονικούς παράγοντες. Οι πανάδες παρατηρούνται κυρίως στο πρόσωπο πιο συχνά και λιγότερο στον λαιμό, στα χέρια ή άλλα μέρη του σώματος.
 Άλλες αιτίες είναι η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό, ή έλλειψη μαγνησίου και η έλλειψη βιταμίνης C.  Άλλη αιτία είναι όταν μετά από ένα χημικό πίλινγκ δεν γίνεται συστηματική αντηλιακή προστασία. Η αφυδάτωση του δέρματος είναι επίσης μια αιτία, όπως και οι κληρονομικοί λόγοι.  Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιεπιληπτικά, η κορτιζόνη και ορισμένα αντιβιοτικά ενοχοποιούνται ,όπως και η  ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμίες.
Πως λειτουργεί η νέα μέθοδος;
Το φως δεν είναι μια ενιαία ακτινοβολία αλλά ένα φάσμα ακτινοβολιών, μερικές μάλιστα από αυτές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Την ακτινοβολία πέραν του ιώδους (βιολετί) την ονομάζουμε υπεριώδη ακτινοβολία (ultraviolet) και την ακτινοβολία πέραν του ερυθρού (κόκκινο) υπέρυθρη (infrared). Την υπεριώδη δεν την βλέπουμε αλλά και δεν την αισθανόμαστε άμεσα παρά μόνο όταν τα εγκαύματα στο δέρμα έχουν αρχίσει να μας ενοχλούν. Μια μέρα στον ήλιο χωρίς αντηλιακό θα σας πείσει για του λόγου το ασφαλές - μην το δοκιμάσετε! Την υπέρυθρη δεν την βλέπουμε επίσης αλλά η θερμότητα που εκλύει την κάνει άμεσα αντιληπτή.
Οι ινοβλάστες έχουν χρόνο ζωής 90 περίπου ημερών

Κάποιες όμως συχνότητες του φάσματος είναι απαραίτητες και ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του δέρματος. Το δέρμα “τρέφεται” από το σωστό φως. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να συνθέτει βιταμίνη D. Επίσης κάποιες συχνότητες, όπως θα δούμε παρακάτω, διεγείρουν κύτταρα της επιδερμίδας, τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και άλλων πρωτεϊνών που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία του δέρματος. Το φως λοιπόν κάνει καλό αν είναι στη σωστή συχνότητα, στη σωστή δόση και, επίσης σημαντικό, χωρίς άλλες φασματικές προσμίξεις.
Πώς όμως εξασφαλίζουμε τις τρεις αυτές παραμέτρους; Σωστή συχνότητα, σωστή δόση και φασματική καθαρότητα; Και πώς ξέρουμε ποια είναι η σωστή συχνότητα, ποια η σωστή δόση; Η απάντηση ήρθε στη δεκαετία του '80 με την έρευνα για τη χρήση φωτός στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος. Μετά από μια δεκαετία ερευνών διαπιστώθηκε ότι τα 633 νανόμετρα ήταν η βέλτιστη συχνότητα για τη διέγερση των ινοβλαστών χωρίς να διεγείρεται παράλληλα ο περιβάλλον ιστός. Η δόση τυποποιήθηκε στην εξέλιξη των συστημάτων ώστε τώρα να θεωρούμε ως βέλτιστη τα 126 Joules/cm2 σε διάστημα 20 λεπτών της ώρας.
Το φως στα 630 με 670 nm επιδρά στους ινοβλάστες.

Στις συνθήκες αυτές οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και η λειτουργία τους αυτή εξασφαλίζει υγιές δέρμα με νεανική φρεσκάδα στην όψη αλλά και στην αίσθηση. Εκτός από τη διέγερση των ινοβλαστών με φασματικά καθαρό φως δεν έχουμε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.
Ο ρόλος των νουκλεϊκών οξέων και των πρωτεϊνών
Τα νουκλεϊκά οξέα και οι πρωτεΐνες όπως η τρυπτοφάνη και η τυροσίνη είναι τα κύρια χρωμοφόρα στα κύτταρα που απορροφούν ακτινοβολία UVB (285-315nm). Μέσα από μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων καταλήγουμε στην παραγωγή ελεύθερων ατόμων οξυγόνου, με άλλα λόγια ελεύθερων ριζών που είναι η κύρια αιτία όχι μόνο της φωτογήρανσης του δέρματος, αλλά του φαινόμενου της γήρανσης γενικότερα. Το φως που παράγεται από τα συστήματα φωτοανάπλασης και αντιγήρανσης παράγει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Ας δούμε όμως τη διαδικασία από την αρχή. Όταν όλα είναι εντάξει στο δέρμα τα κύτταρα χρειάζονται τη σύνθεση μικρής ποσότητας ελεύθερου οξυγόνου για τη διακυτταρική επικοινωνία μέσω των ιόντων ασβεστίου (Ca2+).
Με άλλα λόγια η παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου δεν είναι απαραίτητα βλαβερή. Μόνο όταν η παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο έχουμε καταστροφή των κυττάρων και μάλιστα όσο μεγαλύτερη η υπέρβαση του ορίου τόσο μεγαλύτερη και η έκταση της βλάβης.
ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΑΔΩΝ.
Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια επαναστατική μέθοδος αισθητικής δερματολογικής θεραπείας με απόλυτα καθαρό φως, χωρίς UVA ή UVB, για την φυσική αναζωογόνηση του δέρματος. Είναι η καθαρότερη φασματικά πηγή φωτός στον κόσμο που όμως δεν είναι λέιζερ, και αναζωογονεί φυσικά το δέρμα έχοντας τα εξής αποτελέσματα:
   Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών
   Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης που εκκρίνεται από τους ινοβλάστες
   Ενίσχυση αγγειοδιαστολής, κυκλοφορίας του αίματος και οξυγόνωσης των ιστών
   Μείωση της ροής σμήγματος
   Εξόντωση των βακτηριδίων που προκαλούν μολύνσεις σε  περιπτώσεις ακμής



Ο τρόπος που γίνεται η φωτοδυναμική θεραπεία


Η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μια τελείως φυσική μέθοδο αναζωογόνησης του δέρματος με φυσικές λειτουργίες που εξουδετερώνουν το φαινόμενο της γήρανσης. Η ευεργετική επίδραση του φωτός στο σώμα και στη ψυχή έχουν αναγνωριστεί από την ιατρική, και τώρα αποτελεί πρωτοπορία στην αισθητική. Τα αποτελέσματα από την φωτοδυναμική θεραπεία είναι πολλαπλά. Γενική σύσφιξη του δέρματος, ενυδάτωση, ελαστικότητα,  βελτίωση της υφής του δέρματος, εξομάλυνση των δυσχρωμιών και των ουλών, λείανση σε βάθος και σε μάκρος των ρυτίδων σε  30 λεπτά μόνο. Με απλά λόγια ενεργοποιεί τον φυσικό μηχανισμό παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης που υπάρχει στο δέρμα,  το οποίο απλά έχει αδρανήσει, σβήνοντας τα σημάδια που παρουσιάζονται στο δέρμα με το πέρασμα του χρόνου
Διαβάστε επίσης

Αντιγήρανση με την μέθοδο φωτοδυναμικής θεραπείας. Μέθοδος ανάπλασης και αναζωογόνησης που γίνεται χωρίς περιορισμούς εποχής.

ΠΗΓΗ:  Medlab Ιατρικο Ινστιτουτο

The Skin Cancer Foundation




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων