.
.

ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ

16/6/11

Aισθάνομαι διαρκώς κουρασμένη; Τι μπορεί να έχω;


Eπιμέλεια: Αλεξανδρος Γιατζίδης, Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, medlabnews.gr
Γιατί αισθάνομαι διαρκώς κουρασμένη?

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, την αίσθηση κούρασης και δυσφορίας ακόμα και αν δεν καταβάλλουν κάποια ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια. Συνήθως το αποδίδουν στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής αλλά πολλές φορές μπορεί να κρύβεται και κάτι περισσότερο πίσω από αυτό το σύμπτωμα. Τα πιο κοινά αίτια είναι:

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
Όταν το αίμα δεν μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στο σώμα μας τότε ίσως έχουμε την αίσθηση κόπωσης. «Η αναιμία είναι περισσότερο σύμπτωμα παρά ασθένεια», όπως πολλοί γιατροί συνηθίζουν να λένε. Μπορεί να είναι σημάδι ότι χάνετε μεγάλη ποσότητα σιδήρου κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή ότι δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα μέσω της διατροφής σας.
Τι πρέπει να κάνετε: κάντε μία εξέταση αίματος για σιδηροπενική αναιμία ώστε να ελέγξετε εάν πάσχετε από αυτή ή αν υπάρχει κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα που επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η λύση μπορεί να είναι πολύ απλή, π.χ. ίσως πρέπει να λάβετε συμπληρώματα σιδήρου ή Βιταμίνης Β.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ
Ο θυρεοειδής – ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας – παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το πώς ο οργανισμός μας καίει «καύσιμα» για να παράγει ενέργεια. Μπορεί να υπερλειτουργεί ή να υπολειτουργεί, αλλά και στις δύο περιπτώσεις προκαλεί υπνηλία.
Τι πρέπει να κάνετε: ειδικές εξετάσεις μπορούν να σας δείξουν αν θα πρέπει να λάβετε φαρμακευτική αγωγή, είτε μιμητικό της θυρεοειδούς ορμόνης ώστε να ενεργοποιήσετε τον θυρεοειδή που υπολειτουργεί, ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα ώστε να καλμάρετε έναν θυρεοειδή που υπερλειτουργεί.


ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
 «Θεωρούμε ότι πρόκειται για ανδρικό πρόβλημα αλλά αυτό είναι μύθος», υποστηρίζουν πολλοί γιατροί. Στην πραγματικότητα, οι καρδιακές παθήσεις είναι μία σοβαρή απειλή και για τις γυναίκες – πιο σοβαρή και από τον καρκίνο, ακόμα και από τον καρκίνο του μαστού – παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες ανησυχούν κυρίως για τον καρκίνο.
Όταν η καρδιά μας δεν αντλεί φυσιολογικά δε διοχετεύεται αρκετό αίμα στο σώμα μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κόπωση. Όπως υποστηρίζουν πολλοί γιατροί η κούραση είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα για το οποίο παραπονιούνται οι γυναίκες με καρδιακές παθήσεις.
Τι πρέπει να κάνετε: εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αν δηλαδή έχετε παχυσαρκία, υψηλή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής πάθησης, πρέπει να ελέγξετε την καρδιά σας. Η μέτρηση της πίεσης και απλά τεστ όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορούν να υποδείξουν αν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D
Τις τελευταίες δεκαετίας υπάρχει μία «επιδημία» ανεπάρκειας Βιταμίνης D λόγω της προφύλαξής μας από τον ήλιο. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν τη δυσανεξία στο γάλα που οδηγεί σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και το σκουρότερο δέρμα (η μελανίνη μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει Βιταμίνη D). Επίσης κάποιοι άνθρωποι λόγω πεπτικών διαταραχών έχουν μειωμένη ικανότητα πρόσληψης Βιαταμίνης D από την τροφή. Όποιος και να είναι ο λόγος, με βάση τελευταίες έρευνες η ανεπάρκεια της Βιταμίνης αυτής συνδέεται με την ανάπτυξη συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
Τι πρέπει να κάνετε: Μία εξέταση αίματος θα δείξει αν τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό σας είναι ικανοποιητικά. Αν όχι είναι συνήθως εύκολη η εξισορρόπησή τους είτε με κάποιες διατροφικές αλλαγές ή μέσω λήψης κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ
Ο σύζυγός σας αστειεύεται ότι όταν κοιμάστε ακούγεστε σας ηλεκτρικό πριόνι, αλλά το ροχαλητό δεν είναι αστεία υπόθεση. Μπορεί να είναι ένα σημάδι υπνικής άπνοιας, μία κατάσταση που διακόπτει την αναπνοή ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε φορά που η αναπνοή σας σταματάει ο εγκέφαλός σας «ξυπνάει» έτσι ώστε να αναπνέυσετε. Με αυτό τον τρόπο ο ύπνος σας δεν είναι επαρκής οπότε αισθάνεστε κούραση.
Τι πρέπει να κάνετε:  η παχυσαρκία πολλές φορές επιδεινώνει το πρόβλημα, άρα συνήθως η πρώτη συμβουλή είναι το χάσιμο βάρους. Επίσης υπάρχουν ειδικές συσκευές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με την συνεχόμενη παροχή αέρα. Μιλήστε με το γιατρό σας για το πρόβλημά σας.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Η κατάθλιψη και η κούραση είναι κοινές στις γυναίκες και οι δύο αυτές καταστάσεις φαίνεται να πυροδοτούν η μία την άλλη. Το στρες και η ανησυχία μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνια το βράδυ με αποτέλεσμα το πρωί να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα.
Τι πρέπει να κάνετε:  Μιλήστε στον γιατρό σας για το πώς αισθάνεστε. Θα θέλει να ξέρει πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας και πόσο έντονα είναι. Μαζί μπορείτε να καθορίσετε τον καταλληλότερο τρόπο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει αντικαταθλιπτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία ή και τα δύο.

14/6/11

ΤΟ ΓΑΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΓΕΡΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΕΡΜΑ!Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΓΕΡΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΕΡΜΑ!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑ (NUTRICOSMETICS)
Σήμερα, η κοσμετολογία και η διατροφή είναι έννοιες αλληλένδετες σε πολλά επίπεδα.  Η έννοια της ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ βασίζεται στη φιλοσοφία ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στη διατροφή και την ομορφιά. Πρέπει να θρέφουμε το δέρμα μας εσωτερικά ώστε τα αποτελέσματα να φανούν εξωτερικά και ως αντίστροφο φαινόμενο λέγεται ότι οτιδήποτε είναι καλό για τον οργανισμό μας είναι καλό και για το δέρμα μας. Παρέχοντας στο δέρμα μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται του προσφέρουμε ισορροπία, υγεία και ομορφιά. Οι νέες έρευνες αντλούν έμπνευση από αυτή τη φιλοσοφία και μέσα από τις νέες τεχνικές της βιοτεχνολογίας αξιοποιούν ουσίες πολύ γνωστές σε όλους μας δίνοντάς τους μία άλλη διάσταση ώστε να εισαχθούν αποτελεσματικά στην καθημερινή περιποίηση του δέρματός μας. Και ποια άλλη ουσία είναι πιο θρεπτική και πιο γνωστή σε όλους μας από το γάλα!

ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑ

Το γάλα, η πρώτη τροφή του ανθρώπου, ήταν η πρώτη από τις ουσίες που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών που ασχολούνται με την Διατροφική Κοσμετολογία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα μεγαλύτερα σύμβολα ομορφιάς το χρησιμοποιούσαν μέσα στους αιώνες ώστε να κρατάνε το δέρμα τους νεανικό και λαμπερό. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητές του που το ανέδειξαν ως την πρώτη ουσία στη λίστα των ερευνητών της Διατροφικής Κοσμετολογίας?
Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Το γάλα είναι μία φυσιολογική έκκριση του ανθρώπινου οργανισμού με πολύ πλούσια θρεπτική σύσταση και για αυτό το λόγο έχει επιλεχθεί από τη φύση ως η τροφή που καλύπτει τις ανάγκες του ανθρώπου στις πρώτες στιγμές της ζωής του. Είναι η πιο πλήρης τροφή που από μόνη της παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τις λειτουργίες και την ανάπτυξη του σώματος.  Μετά τους πρώτους μήνες της ζωής, το γάλα γίνεται ένα αναπόσπαστο κομμάτι μία ισορροπημένης διατροφής. Τόσο και μέσα στη μήτρα της μητέρας μας, όσο και κατά την παιδική και εφηβική ηλικία ο σκελετός μας χτίζεται και παίρνει σχήμα. Κατά την ενηλικίωση πάλι είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη των οστών μας με την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το γάλα εκτός από τη μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι πολύ πλούσιο σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Το γάλα είναι ένα σύνθετο και πολύ ασταθές μείγμα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 90%) ενώ αποτελείται από:
·       Πρωτεΐνες (καζεϊνες, λακτοσφαιρίνες, λακταλβουμίνες, ανοσοσφαιρίνες)
·       Υδατάνθρακες (λακτόζη)
·       Λιπίδια (τριγλυκερίδια, φωσφολιπίδια, στερόλες)
·       Βιταμίνες (B1, B2, B6, B9, B12, A και D)
·       Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία (Ασβέστιο, Νάτριο, Φώσφορος, Μαγνήσιο κ.α.)
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ:

Ένα λίτρο πλήρους αγελαδινού γάλακτος περιέχει περίπου 32 g πρωτεϊνών, 48 gr υδατανθράκων, διάφορες βιταμίνες (A, B1, B2, B6, B9, B12, D) και το λιγότερο 1 g ασβεστίου.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΕΝΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑ?
·        ΒΙΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ: Οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι ουσίες απόλυτα συμβατές με το δέρμα μας άρα είναι ανεκτές ακόμα και από το πιο ευαίσθητο δέρμα
·        ΘΡΕΨΗ: Δεν υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεϊνών που παρέχουν το 40% των απαραίτητων αμινοξέων όπως το γάλα. Καθώς αυτά τα αμινοξέα δεν παράγονται από το ανθρώπινο σώμα πρέπει να ληφθούν από μία εξωτερική πηγή, και η μεγάλη περιεκτικότητα του γάλακτος το καθιστά αναντικατάστατη τροφή.
·        ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ: Οι πρωτεΐνες έχουν την εντυπωσιακή ιδιότητα να απορροφούν και να διατηρούν το νερό στην επιφάνεια του δέρματος. Δημιουργούν ένα υγροσκοπικό φιλμ στην κεράτινη στοιβάδα που κάνει δυνατή την παγίδευση μορίων νερού σε αυτή.
·        ΣΥΣΦΙΞΗ: Τα αμινοξέα αποτελούν αναντικατάστατη πηγή πρώτων υλών για τη σύνθεση θεμελιωδών πρωτεϊνών όπως είναι το κολλαγόνο, η ελαστίνη και η κερατίνη, όλες απαραίτητες για τη σωστή πυκνότητα του δέρματος. Βοηθούν στη διατήρηση του σωστού κυτταρικού μεταβολισμού και στην ενεργοποίηση της κυτταρικής ανανέωσης.
·        ΜΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Οι πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν τη μοναδική ιδιότητα να δημιουργούν ένα σύνθετο χημικό σύμπλοκο μαζί με τις πρωτεΐνες της κεράτινης στοιβάδας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος που δίνει άμεσα ένα βελούδινο αποτέλεσμα.

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑ
Το πιο σημαντικό ενεργό συστατικό που προήλθε από το γάλα είναι το LACTOLAN. Το LACTOLAN συντίθεται από ΒΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΤΕΣ με υψηλή θρεπτική αξία. Παρασκευάζεται από πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος σε συνδυασμό με συμπληρωματικά θρεπτικά στοιχεία (λακτόζη, λακτικό οξύ, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία).
Ο όρος ΒΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΤΗΣ είναι σύνθετη λέξη από το «ΒΙΟ» που αναφέρεται στη ζωή και «ΜΕΤΑΒΟΛΙΤΗΣ» που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι οι πρωτεΐνες έχουν υποστεί διαδοχικές βιοχημικές τροποποιήσεις (απαλλαγή από λιπίδια, ενζυματική τροποποίηση και αποστείρωση). Αυτή η διεργασία κάνει δυνατή την μεταφορά όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων αυτών των πρωτεϊνών στο δέρμα. Το LACTOLAN συντίθεται από ολιγοπεπτίδια, 10 αμινοξέα, λακτόζη, λακτικό οξύ, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία. Με αυτό τον τρόπο προσφέρει στο δέρμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του:
·       Πεπτίδια και αμινοξέα για επιδιόρθωση
·       Λιπίδια για αναδόμηση
·       Σάκχαρα για ενέργεια
·       Βιταμίνες για αναζωογόνηση
·       Μέταλλα για επαναφόρτιση

                                 

ΠΗΓΗ: MEDLAB-MEDISPA
Ericson Laboratoire11/6/11

Αντιμετώπιση σιδηροπενικής αναιμίας με σωστή διατροφή.
Eπιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης,Μ.D., medlabnews.gr
Πού μπορεί να οφείλεται η σιδηροπενική αναιμία; 

Η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται συνήθως σε κατανάλωση τροφών που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο, καθώς και σε τακτικές απώλειες μικρών ποσοτήτων αίματος, όπως συμβαίνει στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί κατά την εγκυμοσύνη, επειδή αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού, καθώς και στην παιδική ηλικία λόγω της μεγάλης και γρήγορης ανάπτυξης του οργανισμού. Άλλα σπανιότερα αίτια περιλαμβάνουν απώλεια αίματος από επιπλοκή κάποιου έλκους του στομάχου ή άλλες αιματολογικές παθήσεις. Ο οργανισμός έχει αποθήκες σιδήρου στο σώμα και γι' αυτό μπορεί να αντισταθεί ένα χρονικό διάστημα στην έλλειψή του. Σύντομα όμως αυτές μπορεί να εξαντληθούν και να παρατηρηθεί η αναιμία. 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στη σιδηροπενική αναιμία;

α ) η χρόνια απώλεια αίματος π.χ. στις γυναίκες λόγω του αναπαραγωγικού κύκλου
β ) πεπτικές διαταραχές π.χ. χρόνια διάρροια
γ) αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο π.χ. λόγω κύησης, βρεφική , νηπιακή, παιδική, εφηβική ηλικία
δ) κακή διατροφή. π.χ. λόγω ασιτίας ή λόγω μη σωστής επιλογής τροφίμων

Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απορρόφηση και ανεπάρκεια του σιδήρου. Καταρχήν τα υγιή άτομα απορροφούν το 5-10 % του σιδήρου των τροφών , ενώ άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 10 - 20 %. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη , καθώς και οι έγκυες γυναίκες απορροφούν το σίδηρο των τροφών σε μεγαλύτερο ποσοστό. 
Ποια είναι τα πιο σημαντικά κλινικά χαρακτηριστικά της σιδηροπενικης αναιμίας;


 • Ωχρότητα δέρματος
 • Αίσθημα κόπωσης 
 • Δύσπνοια μετά από κόπωση
 • Ζάλη, κεφαλαλγία
 • Αίσθημα παλμών
 • Ανορεξία
 • Αδυναμία πνευματικής συγκέντρωσης 

Το σώμα του ανθρώπου περιέχει περίπου 2-4gr.σιδήρου. Η ποσότητα του σιδήρου που χρειάζεται στον ανθρώπινο οργανισμό σχετίζεται με το βάρος την ηλικία, το φύλο, με την πιθανότητα εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του οργανισμού. Βάση αυτών των παραμέτρων που καθορίζουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο πρέπει να δοθεί και η διαιτητική οδηγία. Αν και ο σίδηρος υπάρχει σε πάρα πολλές τροφές, η περιεκτικότητά του στην διατροφή υπολογίζεται ότι δεν υπερβαίνει τα 5 με 7mg για κάθε 1000 θερμίδες.
Μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κρέας ειδικά το κόκκινο, τα ψάρια και τα πουλερικά. Σε αυτά τα τρόφιμα το μεγαλύτερο ποσοστό (50-60%) του σιδήρου είναι σχετικά εύκολα απορροφήσιμο. Ο Σίδηρος επίσης υπάρχει και στις φυτικές τροφές όπως σε διάφορα φρούτα, σε λαχανικά και ιδιαίτερα αυτά που είναι πράσινα και φυλλώδη και στα δημητριακά. Στα φυτικά προϊόντα όμως ο σίδηρος είναι σε μορφή μη απορροφήσιμη ή απορροφάται αλλά σε μικρό ποσοστό και η ποιότητα του δεν είναι σχετικά καλή.

Διάφοροι παράγοντες παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου φυτικής προέλευσης όπως για παράδειγμα οι πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης και της τανίνης που βρίσκεται στο τσάι, του οξαλικού οξέος που βρίσκεται στο σπανάκι, στην σοκολάτα και στο τσάι, του EDTA
 το οποίο είναι ένα συντηρητικό τροφίμων κλπ. Διατροφικοί παράγοντες που βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου είναι η Βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ αλλά και υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη και η σορβιτόλη. Επίσης το κόκκινο κρέας με τα ψάρια και τα πουλερικά όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με τις φυτικές τροφές που περιέχουν σίδηρο βοηθούν στην απορρόφηση του. Άλλοι παράγοντες που συντελούν σημαντικά στην απορροφησιμότητα του σιδήρου είναι το Φυλλικό οξύ με κύρια πηγή τα σκούρα και πράσινα λαχανικά και η βιταμίνη Β12 που περιέχεται στο γιαούρτι, στο κρέας κ.λ.π.
ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΙΔΗΡΟΥ
 • Το συκώτι
 • Το κόκκινο κρέας και κυρίως το μοσχάρι
 • Τα ψάρια
 • Τα πουλερικά
 • Τα Θαλασσινά
 • Οι Ξηροί καρποί
 • Τα Αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα)
 • Το αυγό
 • Οι φακές
 • Τα φασόλια
 • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο)
 • Το μαύρο ψωμί

  Προτιμήστε : συκώτι, θαλασσινά (χταπόδι, σουπιές, μύδια, στρείδια), δημητριακά πρωινού ενισχυμένα σε σίδηρο, κόκκινο κρέας, σπανάκι, μπρόκολο, όσπρια (κυρίως φασόλια), ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες), ψάρια, ρίγανη, κάρυ, τζίντζερ, σουσάμι, κανέλα, άνηθος, μαϊντανός. Επίσης, φρούτα (ακτινίδια, πορτοκάλια, φράουλες, μανταρίνια, χυμούς πορτοκαλιού), μπρόκολα, πιπεριές, κόκκινο λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτα, κουνουπίδι, πιπεριές, χόρτα.
  Αποφύγετε : τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ, σόγια, κρόκο αυγού, γαλακτοκομικά και τυριά, τις πολλές φυτικές ίνες, λίπη (ορατό λίπος κρέατος, μαγιονέζα, λουκάνικα, αλλαντικά, παχιά τυριά).
Σημαντική σημείωση : Εκτός από τροφές πλούσιες σε σίδηρο, απαιτείται πρόσληψη τροφών με βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην απορρόφησή του.

Πώς θα επιβεβαιώσετε ότι έχετε σιδηροπενική αναιμία; 
Μία απλή εξέταση αίματος αρκεί. Σε αυτή θα βρεθούν χαμηλός αιματοκρίτης, δηλαδή μικρή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και σιδήρου. Ταυτόχρονα με την εξέταση αίματος θα διαπιστωθεί και η κατάσταση των αποθηκών του σιδήρου. Αναλυτικά οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να είναι οι εξής:


 • Αιμοσφαιρίνη (HB)
 • Μέσος Όγκος Ερυθρών (ΜCV)
 • Μέση Περιεκτικότητα Αιμοσφαιρίνης (MCH)
 • Μέση Πυκνότητα Αιμοσφαιρίνης (MCHC)
 • Σίδηρος
 • Φερριτίνη

ΠΗΓΗ: Bιοπαθολογικό MEDLAB IATΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ MEDLABNEWS.GR

Εφόσον σας είναι χρήσιμα όσα γράφουμε και θέλετε να συνεχίσουμε το έργο μας, ενισχύστε την προσπάθειά μας, με ό,τι μπορείτε. Φιλοδοξούμε να βγούμε και σε άλλες γλώσσες και να εμπλουτίσουμε την ενημέρωση σας και με νέα θέματα. Επίσης είναι απαραίτητα πλέον η τεχνική και η γραμματειακή υποστήριξη για τις απαντήσεις στις πάρα πολλές ερωτήσεις σας

ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΑΣ

Powered byEMF Contact Form