Το μυστικό για να διατηρηθεί το δέρμα σας νεανικό και υγιές. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το μυστικό για να διατηρηθεί το δέρμα σας νεανικό και υγιές.

Συντάκτης Θάλεια Γούτου, αισθητικός, medlabnews.gr
Το μυστικό για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και υγιές δεν βρίσκεται σε ‘μαγικές’ κρέμες και τεχνητά προϊόντα. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια για να είναι και να δείχνουν υγιή, έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάνουν στο βαθύτερο επίπεδο χρήσης από τον οργανισμό, συνεπώς και η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε καλλυντικό εξωτερικής χρήσης. Η λύση βρίσκεται στη φύση, στις βιταμίνες που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Μια από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου δέρματος είναι η προστασία από τους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες, μέσω της κερατίνης στοιβάδας η οποία αποτελείται από νεκρά κερατινοκυττάρα. Η νεκρή λοιπόν αυτή στοιβάδα αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την άμυνα του δέρματος. Για να είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε καλλυντική εφαρμογή προϊόντος, πρέπει να μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό αυτόν και να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η στοιβάδα αυτή συχνά καταστρέφεται και παραβλάπτεται η λειτουργία της από τα απολεπιστικά προϊόντα και τα peeling όταν γίνονται χωρίς την σωστή ένδειξη με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνετε ευάλωτο, μειώνοντας την άμυνα του έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως, το δέρμα μας γίνεται πεδίο μάχης ελεύθερων ριζών και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει, δηλ. βιταμίνες Α, C, E. Το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος και η τρύπα του όζοντος επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Οι πιο ευεργετικές βιταμίνες για το δέρμα είναι οι παρακάτω:
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, τη σκόνη, τη γύρη και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχει σε μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτα όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, η φράουλα, η παπάγια και η γκουάβα, καθώς και σε λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο μαϊντανός και το θυμάρι. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες. Η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να αποκαθιστά την ελαστικότητα της επιδερμίδας και να την προστατεύει από περαιτέρω φθορές. Η πιο σημαντική της συμβολή είναι η προστασία που προσφέρει από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, που προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Βιταμίνη E
Όπως και η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου για το δέρμα. Επιπλέον, συμβάλλει στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες καλλυντικές κρέμες περιέχουν βιταμίνη Ε. Επιπλέον, είναι λιποδιαλυτή, και γι αυτό το λόγο παραμένει και δρα στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη βιταμίνη C. Μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, το μοσχάρι, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα σπαράγγια.


Βιταμίνη A
Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό μας, λόγω της αντιοξειδωτικής και αναπλαστικής της δράσης. Πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες για το δέρμα, ενισχύει επίσης την όραση και συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών. Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί συνήθως απολέπιση στο δέρμα. Σε μορφή κρέμας, βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής και στην εξάλειψη των ρυτίδων. Οι βασικότερες πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, το καρότο, το σπανάκι, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, το πεπόνι, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα.

Βιταμίνη B
Επιδρά στο δέρμα, βελτιώνει την ύφη και το χρώμα του δέρματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες. Τα μέλη του συμπλέγματος των βιταμινών Β είναι: η αντιοξειδωτική βιταμίνη Β1 - συμβάλλει για την απελευθέρωση των τοξινών από τον οργανισμό σας και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος; η βιταμίνη Β2 – έχει την ικανότητά της να διατηρεί το δέρμα υγιές και το προστατεύει από την εμφάνιση της ακμής; η βιταμίνη Β3 – βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος; η βιταμίνη Β5 – βοηθάει για την αντιμετώπιση του άγχους; η βιταμίνη Β6 – βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικές πηγές λήψης της βιταμίνης Β είναι: τα αυγά, το ψάρι, το συκώτι, το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το καστανό ρύζι, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το αλεύρι ολικής αλέσεως και τα φύτρο σιταριού.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων