Οι μέχρι σήμερα επιπτώσεις στην υγεία από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι μέχρι σήμερα επιπτώσεις στην υγεία από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Science ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, η ραδιενέργεια που εκλύθηκε με το ατύχημα του Μαρτίου 2011, ενδέχεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους, ενώ ο τελικός απολογισμός μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.300 νεκρούς.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι, σε βάθος χρόνου, 180-2.500 περιστατικά καρκίνου θα αποδοθούν στην πυρηνική καταστροφή, ενώ είδαν ότι αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου έχουν οι εργαζόμενοι στο σταθμό της Φουκουσίμα.

Οι εκτιμήσεις, που συμπίπτουν με αυτές άλλων επιστημόνων, καθησυχάζουν εν μέρει όσους φοβούνταν ένα δεύτερο Τσερνόμπιλ. Το ατύχημα του 1986 συνδέεται με 5.000 - 6.000 περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς, κυρίως σε παιδιά. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι, στην Ιαπωνία, περίπου το 80% της ραδιενέργειας κατέληξε στη θάλασσα.

Τα αποτελέσματα του Τσερνόμπιλ για την ανθρώπινη υγεία ήταν και εξακολουθούν να είναι τουλάχιστον τραγικά. Οι εκτιμήσεις για τη Φουκουσίμα όμως είναι ακόμη πρόωρες. H ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το ατύχημα της Φουκουσίμα, μόλυνε μια «νεκρή ζώνη» αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, χαμηλά μόνο επίπεδα ραδιενεργών υλικών ανιχνεύθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική. Η περισσότερη ραδιενέργεια έπεσε στον Ειρηνικό ωκεανό και μόνο το 19% υπολογίζεται ότι έπεσε σε ξηρά, αντίθετα με το Τσερνομπίλ, όπου η περισσότερη ραδιενέργεια είχε πέσει στο έδαφος της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων γειτονικών χωρών 
Στην περίπτωση της Φουκουσίμα, εκτός από 10-12 εργαζόμενους, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στα ίδια τα πυρηνικά εργοστάσια, δεν έχουν αναφερθεί ακόμα θάνατοι πολιτών που να έχουν προέλθει άμεσα από την έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία. Όμως, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, οι συνέπειες για την υγεία θα χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες ώσπου να εκδηλωθούν. Ο κίνδυνος είναι αναλογικά μεγαλύτερος για τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια.  

Έκθεση των Υπηρεσιών Υγείας της Fuktshima, εξέτασε 38111 παιδιά της περιοχής  και κατέληξε ότι το 36% των παιδιών πάσχουν από ανώμαλες αυξήσεις του θυρεοειδούς.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι 13.460 παιδιά, ή 35,3%, είχε κύστεις ή όζους του θυρεοειδούς
Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση του θυρεοειδούς (ΑΤΑ), τα προβλήματα του θυρεοειδούς από πυρηνικά γεγονότα συμβαίνουν όταν ραδιενεργό ιώδιο που έχει διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και τα κύτταρα του θυρεοειδούς το απορροφούν και έτσι μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά.
Επιπλέον, οι εκθέσεις ΑΤΑ σημειώνουν ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς φαίνεται να είναι η μόνη μορφή καρκίνου των οποίων η επίπτωση αυξάνεται μετά από διαρροή ραδιενεργού ιωδίου και ότι τα μωρά και τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο
Eτσι σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα η Ιαπωνία συνεχίζει ακάθεκτη την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Παρόλο που το 80% του πληθυσμού επιθυμεί να δοθεί ένα τέλος στα πυρηνικά, οι εταιρίες ηλεκτρισμού σταδιακά θέτουν σε επαναλειτουργία τα εργοστάσιά τους, παρά το γεγονός ότι επιστήμονες και σεισμολόγοι μιλούν για σοβαρούς κινδύνους από την πρόωρη επαναλειτουργία τους.

Η πρόσφατη επαναλειτουργία ενός
 από τους πυρηνικούς
αντιδραστήρες στο σταθμό
 ηλεκτροπαραγωγής "Oi" (δυτικά
 του Χονσού, του κύριου νησιού
 της Ιαπωνίας) και ενός άλλου 
αντιδραστήρα στις 18 Ιουλίου,
 σηματοδοτεί το τέλος της 
περιόδου αναστολής του πυρηνικού προγράμματος της Ιαπωνίας. Μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου 2011, περίπου 50 μονάδες πυρηνικής ενέργειας, σταδιακά σταμάτησαν για προσωρινή συντήρηση και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.
Οι σεισμολόγοι επικρίνουν ιδιαίτερα την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού στο Oi, επειδή βρίσκεται κοντά σε ένα ενεργό ρήγμα.

ΠΗΓΕΣ
EcologyNews.com
fukushimaupdate.com
2012theawakening.org

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων