Τα λιγότερα δόντια και η πλημμελής μάσηση αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα λιγότερα δόντια και η πλημμελής μάσηση αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας

της Βασιλικής Δέδε, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η φροντίδα των δοντιών μας είναι ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας των δοντιών και της κακής διατροφής. Ασφαλώς, η μάσηση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πέψης καθώς τεμαχίζεται το τρόφιμο σε μικρότερα κομμάτια και αναμιγνύεται με το σάλιο. Η ικανότητά μας στη μάσηση καθορίζει επίσης την ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε, κάτι που είναι σημαντικό για μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Σήμερα πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το σωματικό βάρος σχετίζεται με το πόσο καλό είναι το μασητικό μας σύστημα. Μελέτες από την Αίγυπτο και τον Καναδά υποδηλώνουν ότι η ελλιπής οδοντοστοιχία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα με μόνο 21 από τα 32 δόντια τους ήταν 3 φορές πιθανότερο να γίνουν υπέρβαροι. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό του αυξημένου βάρους μπορεί να αποδοθεί στην ανικανότητα του ατόμου να μασήσει ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που έχουν λιγότερες θερμίδες.

Ένας άλλος τρόπος να το δει κανείς είναι ότι το μάσημα χρειάζεται χρόνο και επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε θερμίδες. Μαλακότερα τρόφιμα είναι εύκολο να φαγωθούν και να πάνε κάτω γρήγορα.
 Πραγματικά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το βούρτσισμα μετά από τα γεύματα και τη χρήση νήματος καθημερινά. Η καλή στοματική υγιεινή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη στοματική υγεία σας.
 Τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι η λύση ανάγκης καθώς δεν παρέχουν την ίδια ικανότητα μάσησης τα δικά σας δόντια. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η χρήση των οδοντοστοιχιών συνδέεται με τη μείωση της διατροφικής κατάστασης, απώλεια της γεύσης και πεπτικά προβλήματα.

Συμπερασματικά, η διατροφή συμβάλλει στη στοματική υγεία, στο σωστό σχηματισμό των δοντιών και των ούλων ενώ η πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων ιχνοστοιχείων, βοηθά στη επούλωση των πληγών και των μολύνσεων. 

  • Δοκιμάστε τροφές που είναι σφριγηλές ακόμα και σκληρές. 
  • Μη διστάζετε να γυμνάσετε τα ούλα σας. 
  • Οργανώστε τα γεύματα σας. 
  • Μην υποκύπτετε σε ενδιάμεσα μικρογεύματα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη ενώ λόγω συνθηκών – συνήθως βρίσκεστε εκτός – δεν μπορούν να ακολουθηθούν από ένα καλό βούρτσισμα δοντιών.


Email: vasodede@gmail.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων