1/2/12 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Προληπτικές εξετάσεις για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ


ΘΕΜΑ: «Διαδικασία Προληπτικού ελέγχου ασφαλισμένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»
Στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ7/οικ.1624/4.11.99 (ΦΕΚ 2053/τευχ.Β/24.11.99) και του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. άρθρο 6 «Πρόληψη και προαγωγή υγείας» σας γνωρίζουμε ότι:
Οι αναφερόμενες στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις, που απαιτούνται και αποσκοπούν στην πρόληψη εμφάνισης νοσηρών καταστάσεων, παρέχονται στους δικαιούχους ασφαλισμένους Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δωρεάν (χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου) στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ. άρθρο 2).
1.            Για την πραγματοποίηση του υποχρεωτικού προληπτικού ελέγχου, εμβολιασμοί (σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών) – μικροβιολογικές εξετάσεις – ιατρικές πράξεις, απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικού ή χειρόγραφου παραπεμπτικού/συνταγής από ιατρούς Μονάδων Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και συμβεβλημένους ΕΟΠΥΥ και η εκτέλεσή τους από δομές του Οργανισμού ή τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους (άρθρο 8, ΕΚΠΥ).
2.            Στην περίπτωση και μετά από επιλογή του ασφαλισμένου, που η συνταγογράφηση των εμβολίων και η εκτέλεση αυτών καθώς και η χορήγηση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού γίνουν από ιδιώτη ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, η ιατρική επίσκεψη δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό.
3.            Σε κάθε περίπτωση εκτός από την έκδοση παραπεμπτικού/συνταγής, απαιτείται η αναγραφή της υπό εκτέλεση εξέτασης ή πράξης στο ατομικό βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου με υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού, για δε τους εμβολιασμούς η αναγραφή τους και στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του παιδιού, όπως η νομοθεσία ορίζει.
4.            Στο ατομικό βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού θα αναγράφεται η ένδειξη ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ σε ξεχωριστή σελίδα στην οποία θα καταχωρούνται οι προληπτικές εξετάσεις (άρθρο 6) καθώς και τα αποτελέσματά τους, με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα ιατρού. 
Συγκεκριμένα: 
Α) Εμβολιασμοί, σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Οι εμβολιασμοί παρέχονται δωρεάν από τους Σταθμοί Προστασίας Μάνας Παιδιού & Εφήβου, τις Μονάδες Υγείας, τα Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων (στις περιπτώσεις που διαθέτουν αντίστοιχα ιατρεία εμβολιασμών) ή από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατρούς (σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της σύμβασής τους). 
Επιπλέον τα εμβόλια του Ε.Π.Ε. συνταγογραφούνται με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου όταν αυτοί επιλέξουν ιδιώτη ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και ο οποίος έχει δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά η ιατρική επίσκεψη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. 
Η προμήθεια των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία με 0% συμμετοχή του ασφαλισμένου. 
Β) Εξετάσεις και πράξεις προγεννητικού ελέγχου διενεργούνται όπως ορίζει η περίπτωση β, του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ. 
Γ) Οι προληπτικοί έλεγχοι για την πρώιμη διάγνωση των καρκίνων: μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη καθώς και παχέως εντέρου, πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις περιπτώσεις γ, δ, ε και ζ, του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ. 
Δ) Οι εξετάσεις για την πρόληψη των καρδιοπαθειών καθορίζονται στην περίπτωση στ, του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ.

Η τήρηση των οριζόμενων είναι ευθύνη του θεράποντος ιατρού και επισημαίνεται ότι, ο προληπτικός έλεγχος όπως περιγράφεται αφορά στους ασφαλισμένους που δεν έχουν εμφανίσει αντίστοιχο νόσημα.
Το κόστος διενέργειας των παραπάνω εξετάσεων και πράξεων που πραγματοποιούνται είτε σε εργαστήρια του Οργανισμού είτε σε Κρατικά ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία είτε σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια είναι χωρίς συμμετοχή του ασφ/νου (0%).
Οι προληπτικές εξετάσεις και τα πρωτόκολλα υλοποίησής τους περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 6 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου οι παραπέμποντες ιατροί υποχρεούνται να τηρούν τα οριζόμενα. Η άσκοπη και επαναλαμβανόμενη παραπομπή των ασφαλισμένων για προληπτικές εξετάσεις, δίδει το δικαίωμα στον Οργανισμό να επιβάλλει κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Χρήσιμες συμβουλές υγείας για τα χιόνια


Χρήσιμες συμβουλές υγείας για τα χιόνια


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D.,medlabnews.gr


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι:
Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:
Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ
Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:
Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

ΠΗΓΗ medlabnews.gr

Μύθοι και αλήθειες για το κρύο. Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε την υποθερμία;






Σπάνιες Παθήσεις και Ορφανά φάρμακα. Official Video


Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχουν από μία σπάνια ασθένεια. Υπάρχουν περίπου 8000 σπάνιες ασθένειες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν πλήττει λιγότερα από 5 άτομα στα 10.000. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από αυτά μπορεί να είναι υψηλός, δεδομένου ότι υπάρχουν 8.000 περίπου γνωστά σπάνια νοσήματα. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες, αν και μια άλλη αιτία είναι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της κύησης ή και σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής, σε συνδυασμό συχνά με γενετική προδιάθεση.
Δυστυχώς λόγω της σπανιότητος των νοσημάτων αυτών οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται πολύ μέχρι να βρεθεί από τι πάσχουν. Μπορεί να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό να παίρνουν φάρμακα που δεν τους δίδεται βοήθεια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή ακόμα και επιδεινώνουν τα συμπτώματα, μέχρι να καταλήξουν σε κάποιον γιατρό που ξέρει ή μπορεί να συστήσει τον ειδικό. Σε κάθε ιατρική ειδικότητα μπορεί να αναλογούν 100 με 200 σπάνια νοσήματα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εκπαίδευση από τα φοιτητικά χρόνια των ιατρών και φυσικά είναι αρκετά δύσκολο αν δεν τύχει να ενημερωθούν οι ειδικευμένοι ιατροί για νοσήματα που αφορούν παθήσεις άλλων ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τις Σπάνιες Παθήσεις (Εurordis), οι σπάνιες ασθένειες έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: 

* Είναι σοβαρές έως πολύ σοβαρές, χρόνιες, συχνά εκφυλιστικές και επικίνδυνες για τη ζωή. 

* Η πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων γίνεται στην παιδική ηλικία σε ποσοστό 50%. 

* Προκαλούν αναπηρίες. 

* Προκαλούν μεγάλο ψυχικό πόνο.

* Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν αποτελεσματική θεραπεία.

Επιπλέον, πίσω από σχετικά συνηθισμένες παθήσεις είναι δυνατόν να «κρύβονται» σπάνιες ασθένειες, όπως π.χ. η επιληψία, που είναι συχνά σύμπτωμα της οζώδους σκλήρυνσης. Επίσης, πολλοί καρκίνοι και οι περισσότερες συγγενείς δυσμορφίες συγκαταλέγονται στις σπάνιες παθήσεις. Και νοσήματα που έως πρόσφατα αποκαλούνταν ως αυτισμός ή νοητική καθυστέρηση ή εγκεφαλική παράλυση αποτελούν εκδηλώσεις σπάνιων ασθενειών, που χαρακτηρίζονται σήμερα ή που δεν έχουν ακόμα χαρακτηρισθεί.


Τα φάρμακα γι΄ αυτές τις παθήσεις είναι συνήθως πανάκριβα. Οι σπάνιες παθήσεις ονομάζονται μάλιστα και «ορφανές», επειδή στερούνται ερευνητικού και εμπορικού ενδιαφέροντος.

Παρ΄ όλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά, εφόσον η ασθένειά τους διαγνωσθεί εγκαίρως και αντιμετωπισθεί κατάλληλα.


Παρά το γεγονός ότι οι σπάνιες ασθένειες πλήττουν 30 περίπου εκατομμύρια Ευρωπαίους, ο τεράστιος αριθμός και η ποικιλία τους – εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 8.000 – κάνει την κατανόηση, διάγνωση και θεραπεία τους ένα τιτάνιο έργο που ξεπερνά τους πόρους μεμονωμένων κρατών.
 Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται των άνευ προηγουμένου διεθνών προσπαθειών – στο πλαίσιο της Διεθνούς Ερευνητικής Κοινοπραξίας για Σπάνιες Ασθένειες (IRDiRC) – με στόχο να αναπτυχθούν 200 νέες θεραπείες για τις σπάνιες ασθένειες, καθώς και τα κατάλληλα μέσα για τη διάγνωση των περισσοτέρων από αυτές μέχρι και το 2020.
Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν σήμερα 22 οργανισμοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επενδύουν στην έρευνα για τις σπάνιες ασθένειες.
Πρόκειται για οργανισμούς από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Αναμένεται- δε- η συμμετοχή και πολλών άλλων.
 Μέχρι και το 2013,  η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα έχει επενδύσει πάνω από 420 εκατομμύρια  ευρώ στην έρευνα που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της κοινοπραξίας.


Ας ελπίσουμε ότι η πολιτεία θα φροντίσει σύντομα να καλύψει τους πάσχοντες από τα σπάνια νοσήματα,  με τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, που λόγω της σπανιότητας είναι πολύ ακριβά και ότι δεν θα αντιμετωπίσουν, οι πάσχοντες από σπάνιες παθήσεις,  προβλήματα στο πλαίσιο των περικοπών στην υγεία και στο φάρμακο.

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις Σπάνιες Παθήσεις
ΚΑΠΟΙΕΣ από τις σπάνιες παθήσεις είναι:
         Οζώδης Σκλήρυνση
         Νόσος Addison
         Εναλλασσόμενη Ημιπληγία
         Αμυλοείδωση
         Πλαγία μυατροφική σκλήρυνση
         Σύνδρομο Angelman
         Αγγειοοίδημα κληρονομικό
         Ανιριδία
         Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
         Αταξία τηλεαγγειεκτασία
         Παρεγκεφαλιδικό Σύνδρομο
         Νόσος Charcot - Marie - Tooth
         Έλλειψη χοριοειδούς χιτώνος του οφθαλμού
         Παθήσεις των χρωμοσωμάτων
         Συγγενής Καρδιοπάθεια
         Σύνδρομο Cornelia de Lange
         Σύνδρομο Costello
         Σύνδρομο Cri du Chat
         Νόσος Crohn
         Υποφυσιογενής Βασιοφιλισμός
         Κυστική ίνωση
         Δυστονία
         Σύνδρομο Ehlers - Danlos
         Εγκεφαλίτιδα
         Πομφολυγώδης επιδερμολυσία
         Αναιμία Fanconi
         Σύνδρομο ευθράστου X(Fragile X)
         Nόσος Friedreich
         Νόσος Gauher
         Γιγάντιοι μελαχρωματισμένοι σπίλοι
         Γλυκογονίαση
         Έλλειψη αυξητικής ορμόνης
         Αιμοχρωμάτωση
         Αιμοφιλία
         Ιστοκύττωση
         Ομοκυστινουρία
         Νόσος Huntington
         Κερατόκωνος
         Σύνδρομο Lesch - Nyhan
         Λύκος και άλλες κολλαγονώσεις
         Σύνδρομο "locked-in"
         Αραχνοδακτυλία ( Σύνδρομο Marfan )
         Σύνδρομο Mc Cune - Albright
         Μελιταίος Πυρετός
         Μεσογειακός Πυρετός
         Νόσοι μεταβολισμού
         Μυτοχονδριακά νοσήματα
         Σύνδρομο του Moebius
         Βλεννοπολυσακχαρίδωση
         Σκλήρυνση κατά πλάκας
         Μυϊκές δυστροφίες
         Προϊούσα μυασθένεια
         Συγγενής μυοτονία
         Ναρκοληψία
         Νευρινωμάτωση
         Νόσος Niemann - Pick
         Ατελής οστεογένεση
         Νόσος Parkinson
         Νόσοι Prion
         Πολυμυοσίτις
         Συγγενής πολυποδίαση
         Νόσος Pompe
         Πορφυρία
         Νόσος Prader - Willi
         Πρόωρη πνευμονική υπέρταση
         Σπάνιος καρκίνος
         Μελαχρωστική αμφιβληστροειδίτις
         Σύνδρομο Rett
         Σαρκωείδωση
         Σκηροδερμία
         Δρεπανοκυτταρική αναιμία
         Σύνδρομο Sjorgen
         Νωτιαία μυϊκή ατροφία
         Νόσος Strumpell - Lorrain
         Σύνδρομο Sturge - Weber
         Συρριγγομυελία
         Νόσος Tays - Sachs
         Μεσογειακή Αναιμία
         Στρεψαυχενία
         Νόσος Tourette
         Τρισωμία 13/18
         Σύνδρομου Turner
         Σύνδρομο William
         Αυτοάνοσο πολυενδοκρινικό σύνδρομο


Αυξητική τάση κρουσμάτων γρίπης. Μοριακή ανίχνευση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

Αυξητική είναι η τάση των κρουσμάτων γρίπης στη χώρα μας. 



Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τρεις άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους, ενώ είκοσι έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.



Αύξηση σημειώνουν και οι επισκέψεις στο γιατρό ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή.

Έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, είχαν σταλεί 68 'ύποπτα' δείγματα για ανάλυση στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης.

 Τα 39 (57,4%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα: 17 (43,6%) για ιό γρίπης τύπου Β και 22 (56,4%) για ιό γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).

Έως τις 16 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί είκοσι σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και τρείς θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.
Το ένα από τα τρία αυτά κρούσματα αφορά ένα βρέφος από τη Λιβύη που νοσηλεύτηκε στη χώρα μας.
Ωστόσο οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης.

Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι συνεχίζει να αυξάνει δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι ίδια με εκείνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος πραγματοποιείται η μοριακή ανίχνευση των ιών της γρίπης. Συγκεκριμένα, τα δείγματα από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή ελέγχονται με Real Time PCR για παρουσία των τύπων και υποτύπων ιού γρίπης  Α(Η1Ν1)-πανδημικό, Α(Η3Ν2) και Β. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, στη φετινή χειμερινή περίοδο 2011-2012 επικρατούν οι τύποι ιού γρίπης Α(Η3Ν2) και Β.

Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης, είναι αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι παρεχόμενες εξετάσεις υπόκεινται σε εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο. Η μοριακή μέθοδος ανίχνευσης RNA των ιών γρίπης Α και Β είναι  διαπιστευμένη σύμφωνα με το πρότυπο κατά ΕΛΟΤ EN ISO 15189:2007.

Αριθμός φαρυγγικών δειγμάτων και απομονωθέντων στελεχών ιού γρίπης στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης από τα Δίκτυα Παρατηρητών Νοσηρότητας και τα Νοσοκομεία. Εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων Σύνολο χώρας, περίοδος γρίπης: 2011-2012

Διαβάστε ακόμα:



Σουσάμι, Ταχίνι, Χαλβάς και οι ευεργετικές δράσεις τους στον οργανισμό

Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr
ΣΟΥΣΑΜΙ
Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο. 

Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη. 

Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

Οι ευεργετικές δράσεις του σουσαμιού στον ανθρώπινο οργανισμό περιγράφονται παρακάτω:

ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.

Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.

Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.


ΤΑΧΙΝΙ
Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό. 

Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι... Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από εξαιρετικά επιλεγμένους σπόρους σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται μια λιπαρή κρέμα. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.

  
ΧΑΛΒΑΣ
Ο χαλβάς για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να παρασκευαστεί το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξία, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Σαρακοστή. Καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο με κανέλα ή λεμόνι.

Το γλυκό είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, ο συνδυασμός των συστατικών του, σουσαμιού και σακχάρων, του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. 

Το γεγονός ότι ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα  οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό.

Η περιεκτικότητα του χαλβά σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με του ταχινιού. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών στο ταχίνι είναι των λιπαρών οξέων. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Η συγκέντρωση των κορεσμένων λιπαρών οξέων είναι μικρή. Η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται αναγκαία από τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς αυτός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Για αυτούς τους λόγους ο χαλβάς αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή. 

Όταν ο χαλβάς καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας καθώς προσεγγίζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών.  Άρα ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια  καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας. 
Εν κατακλείδι, ο χαλβάς βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους (100 gr προϊόντος αποδίδει γύρω στις 540 Kcal).

Από τα παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση τόσο του σουσαμιού όσο και των προϊόντων του (ταχίνι, χαλβάς), στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων