1/3/12 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Οι ουρολοιμώξεις στις γυναίκες και στους άνδρες και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Μετά το κοινό κρυολόγημα οι ουρολοιμώξεις αποτελούν το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Ως κυστίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως. Η ουρηθρίτιδα είναι η λοίμωξη η οποία αφορά μόνον την ουρήθρα, δηλαδή τη σωλήνα που ενώνει την κύστη με το εξωτερικό του σώματος. Συχνά η ουρηθρίτιδα και η κυστίτιδα συνυπάρχουν και τότε ονομάζονται λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού ή ουρολοίμωξη. Η λοίμωξη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα που αφορά τους νεφρούς λέγεται πυελονεφρίτιδα.
Η συχνότητα εμφάνισης της κυστίτιδας ποικίλει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Στα βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών οι λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού είναι 4 φορές συχνότερες στα άρρενα εξαιτίας του υψηλότερου ποσοστού γενετικών ανωμαλιών του ουροποιητικού που παρατηρείται σε αυτά. Στους ενήλικες το ποσοστό αυτό αντιστρέφεται έως και 50 φορές υψηλότερο στις γυναίκες.  Μετά την ηλικία των 50 το ποσοστό αντιστρέφεται και πάλι με συχνότερη εμφάνιση στους άνδρες εξαιτίας των παθήσεων του προστάτη.

Η αιτιολογία της ουρολοίμωξης δεν είναι ίδια στα δύο φύλα εξαιτίας των διαφορών στη ανατομική κατασκευή του ουροποιητικού.
Στις γυναίκες:
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ουρολοίμωξη προέρχεται από την ουρήθρα ως ανιούσα λοίμωξη. Το σχετικά μικρό μήκος της ουρήθρας στις γυναίκες (4-5cm) επιτρέπει στους παθογόνους μικροοργανισμούς να προσεγγίσουν και να αποικίσουν την κύστη. Τα συνηθέστερα βακτήρια που εμπλέκονται στην ουρολοίμωξη είναι το κολοβακτηρίδιο  (Escherichia Coli, περίπου στο 80%), ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus saprophyticus), η Κλεμπσιέλα, το εντεροβακτήριο και ο πρωτέας. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

  • Η σεξουαλική επαφή ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολλοί ερωτικοί σύντροφοι.
  • Η χρήση διαφράγματος ή αντισύλληψης.
  • Η παθολογικά βραχεία ουρήθρα.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης ή η χρόνια αφυδάτωση. 
  • Η απουσία ειδικού ενζύμου (fucosyltransferase) στις κολπικές εκκρίσεις, η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων στον κόλπο.
  • Ανεπαρκής προσωπική υγιεινή – Μικρόβια από τον κόλπο ή τον πρωκτό μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα.
  • Ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού. Υποτροπές παρατηρούνται στο 80% των γυναικών με κυστίτιδα.


Τα πρώιμα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η δυσουρία, δηλαδή πόνος κατά την ούρηση, η ανάγκη για άμεση ούρηση και η συχνοουρία. Οι μισές ασθενείς εμφανίζουν πυρετό,  ρίγος, άλγος χαμηλά στη ράχη, ναυτία ή γενική αδιαθεσία.
  • Τσούξιμο ή κάψιμο κατά τη διέλευση των ούρων.
  • Ούρηση πολύ μικρής ποσότητας ούρων.

  • Αίσθηση της ανάγκης ή ‘ορμής’ συχνής ούρησης.
  • Αίσθηση ότι η κύστη είναι ακόμη γεμάτη μετά τη διέλευση των ούρων.
  • Δύσοσμα, θολά, σκούρα ή αιματηρά ούρα.
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα ή χαμηλά στην πλάτη ή στις πλευρές.
  • Αίσθηση αδιαθεσίας με ναυτία και πυρετό.


Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν την εξάπλωση της νόσου στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα (πυελονεφρίτιδα).

Στους άνδρες:
Η ουρολοίμωξη συμβαίνει ως επιπλοκή παρουσίας κάποιου όγκου ή ουρολιθίασης, η οποία παρακωλύει την ροή των ούρων και διευκολύνει την ανάπτυξη των μικροβίων. Συνηθέστερα  ο αιτιολογικός παράγοντας είναι το κολοβακτηρίδιο (E. coli), ενώ το βακτήριο S. Saprophyticus το οποίο είναι το δεύτερο συχνότερο αίτιο ουρολοίμωξης στις γυναίκες, στους άνδρες αποτελεί σπάνιο αιτιολογικό παράγοντα. Τα κλινικά συμπτώματα της ουρολοίμωξης στους άνδρες είναι ίδια με αυτά των γυναικών.

 Η αιματουρία, δηλ. η παρουσία αίματος στα ούρα μπορεί να αποτελεί ένδειξη οξείας ουρολοίμωξης, νεφρικής νόσου, νεφρολιθίασης, προστατίτιδας στους άνδρες (λοίμωξη του προστάτη), ενδομητρίωσης στις γυναίκες, ή και κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος. Καμιά φορά η παρουσία αίματος στα ούρα μπορεί να συνοδεύει βαριά σωματική άσκηση, όπως συμβαίνει στους δρομείς.

Σε ήπιες περιπτώσεις η λήψη πολλών υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί) και η άναλος δίαιτα (αποφυγή αλμυρών τροφών) οδηγεί σε διούρηση ικανή να «καθαρίσει» το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στην περίπτωση της κυστίτιδας η χρήση αναλγητικών (παρακεταμόλης) και αντιβίωσης μπορεί να φέρει ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων. 


Αντιμετώπιση στο σπίτι

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει εντελώς την κύστη σας κάθε φορά που ουρείτε.
  • Οι γυναίκες θα πρέπει να σκουπίζονται από εμπρός προς τα πίσω όταν πάνε στην τουαλέτα.
  • Να ξεκουραστείτε πολύ για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
  • Εάν έχετε πόνο, να πάρετε ήπια παυσίπονα, σαν την παρακεταμόλη. Αν φροντίζετε ένα παιδί, να ελέγξετε προσεκτικά την ετικέτα για τη σωστή δόση και να βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε στο παιδί σας οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που περιέχουν παρακεταμόλη (όπως κάποια φάρμακα για το βήχα και παρασκευάσματα για το κρύο και τη γρίπη).
  • Τοποθετήστε μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα, στην κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη σας για να βοηθήσει να ανακουφιστεί ο πόνος.


Η μη επεπλεγμένη ουρολοίμωξη θεραπεύεται με κοινά αντιβιοτικά όπως πενικιλλίνες, σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίνη, κεφαλοσπορίνες ή κινολόνες. Οι τελευταίες δεν ενδείκνυνται για άτομα κάτω των 18 ετών. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.

Τι να περιμένετε
Ενώ η κυστίτιδα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική, είναι εύκολο να θεραπευθεί με αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά δρουν γρήγορα και τα συμπτώματα συχνά βελτιώνονται μέσα σε δύο
ημέρες. Ορισμένες ΛΟΣ μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη θεραπεία με αντιβιοτικά.
Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Ορισμένες ουρολοιμώξεις εάν αφεθούν χωρίς θεραπευτική αγωγή μπορεί να γίνουν σοβαρές, και μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση των νεφρών που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα νεφρά.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού, την ενυδάτωση και τη χορήγηση ενδοφλέβιων αντιβιοτικών.

 Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να αποκαταστήσει τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις που οφείλονται σε παλινδρόμηση των ούρων ή άλλες ανατομικές ανωμαλίες σε παιδιά και ενήλικες άνδρες.

Γενικές συμβουλές
  • Να πίνετε άφθονο νερό και να παροτρύνετε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
  • Να ουρείτε συχνά, να αδειάζετε την κύστη σας εντελώς και να μην ‘σφίγγεστε’ όταν πρέπει να πάτε. Να παροτρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Συμβουλές για τις γυναίκες
                        Καθαρίστε τον εαυτό σας από μπροστά προς τα πίσω όταν πάτε στην τουαλέτα.
                        Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
                        Να αποφεύγετε τα συνθετικά ή τα στενά ρούχα, όπως τα τζιν ή τα καλσόν.
                        Να αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού ή αρωματικών προϊόντων στα γεννητικά σας όργανα.
                        Να χρησιμοποιήστε λιπαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ.

H επάνοδος του medlabnews.gr από την Google. H κακοήθεια κάποιων. Το μάθημα, Οι φίλοι του διαδικτύου. Οι ευχαριστίες. H παράκληση.


Το περασμένο Σάββατο 24/3 πέσαμε θύματα της κακοήθειας κάποιων. Συγκεκριμένα μετά από προτροπή κάποιων, οι οποίοι επισήμαναν, με μεθοδικό τρόπο, ότι το περιεχόμενο του ιστολογίου είναι παράνομο και προσβλητικό, τα αυτόματα συστήματα της Google κατάργησαν το medlabgr.blogspot.com. (medlabnews.gr). Ετσι όποιος έψαχνε στο διαδίκτυο κάποια λέξη κλειδί και Εύρισκε ότι την απάντηση την έχει το medlabnews πατούσε να μπει και έβρισκε το εντυπωσιακό κατά άλλα μήνυμα….


Κάποιοι μπερδεύοντας την λέξη κοινωνική προσφορά, βοήθεια, ενημέρωση φρόντισαν να επισημάνουν το medlabnews ότι περιέχει προσβλητικό και παράνομο περιεχόμενο!!! Από την άλλη η Google με αυτοματοποιημένα συστήματα, χωρίς να διερευνήσει αν αληθεύουν αυτά που τις υποδεικνύουν, καταργεί. Δικαιολογείται λέγοντας ότι κάθε μέρα ανοίγουν 60000 νέα ιστολόγια παγκοσμίως από τα οποία τα 5000 είναι spam. Έτσι αναγκάζεται και λειτουργεί με αυτόν τον αυθαίρετο τρόπο. Όμως, ίσως θα έπρεπε να  έχει άλλους τρόπους (πάλι αυτόματους) για να εντοπίζει βαθύτερα και να αξιολογεί την εγκυρότητα των κάποιων που επισημαίνουν έναν ιστοτόπο. Κριτήρια υπάρχουν πολλά, όπως η διάρκεια λειτουργίας του ιστολογίου, το περιεχόμενο με βάση τις λέξεις κλειδιά (ιατρική ορολογία), τις λέξεις που ψάχνουν οι επισκέπτες του ιστολογίου, τους συνδέσμους με άλλα ιστολόγια και το προφίλ των επισκεπτών του ιστολογίου. Έτσι η Google βρίσκεται να άγεται και να φέρεται αναλόγως της κακοήθειας κάποιων. Και δυστυχώς κακοήθεια υπάρχει πολύ μα πάρα πολύ και στο διαδίκτυο.

Γιατί αρέσκονται τώρα κάποιοι να παίζουν τον ρόλο του τιμητή εδώ μέσα; Mάλλον το προσωπείο της ανωνυμίας, ίσως η χαιρεκακία, ίσως το παιχνίδι του "να τι κατάφερα με αυτό που έκανα", δίνουν κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους να περνούν στο άλλο άκρο και να δημιουργούν πρόβλημα. Είτε hackers λέγονται αυτοί, είτε κακοήθεις που κάνουν πλάκα με το πρόβλημα που δημιουργούν στους άλλους, δεν παύει να είναι άρρωστοι τουλάχιστον ψυχικά. Σκοπεύουμε μάλιστα να ασχοληθούμε με το θέμα σύντομα, ερευνώντας την ψυχοπαθολογία του.

Το medlabnews.gr ξεκίνησε αρχικά από τα κοινωνικά δίκτυα. Σκοπός η ενημέρωση, αξιοποιώντας πολλών ετών επαφή με τους ασθενείς και φυσικά γνωρίζοντας τι ακριβώς ενδιέφερε να μάθει κανείς για την υγεία του. Οι ερωτήσεις πολλές, η αποδοχή μεγάλη. Προστέθηκαν φίλοι, αλλά διαφάνηκαν και τα πρώτα προβλήματα, όπως του ορίου των 5000. Εκεί λοιπόν προέκυψε και η ιδέα του blog προκειμένου να μην υπάρχει περιορισμός αναγνωστών και φυσικά να υπάρχει η δυνατότητα να δουν και να διαβάσουν  όλοι. Δεν φανταζόταν κανείς την απήχηση που θα είχε. Προτιμήσαμε να γράφει μια ομάδα γιατρών και επιστημόνων άρθρα από θέματα που είχαμε ασχοληθεί αλλά και θα απαντούσαν σε καθημερινά προβλήματα υγείας. Στην πορεία συμπεριλάβαμε θέματα που αφορούσαν διατροφή και ομορφιά. Προς μεγάλη μας έκπληξη η δουλειά μας αναγνωρίστηκε πέρα από κάθε προσδοκία. Το τελευταίο διάστημα είχαμε φτάσει τις 5500 αναγνώσεις την μέρα και περί τους 1000 μοναδικούς αναγνώστες. Ένα από τα άρθρα αναδημοσιεύτηκε σε 250000 ιστολόγια. Μας ζήτησαν άδεια για αναδημοσιεύσεις από το Σικάγο μέχρι το Σίδνεϊ σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.
Τα ευχαριστήρια μηνύματα από κόσμο που βρήκε απάντηση σε θέματα υγείας που τον προβλημάτιζαν ήταν πολλά και αυτό μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε.

Το μάθημα...
Όμως, να που παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Ξαφνικά βλέπεις μια επίπονη δουλειά (κάθε άρθρο θέλει αρκετές ώρες σύνταξη, χτένισμα για να αναρτηθεί) να πηγαίνει χαμένη. Και αυτό γιατί η Google για να προστατευτεί λειτουργεί αυθαίρετα μια και έχει τους διακόπτες και τους κατεβάζει όποτε θέλει παίζοντας το παιχνίδι αρρωστημένων ανθρώπων. Το μάθημα λοιπόν είναι ότι πρώτα απ’όλα πάντα κρατάμε backup, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου παρουσιαστεί ξαφνικά. Επίσης καλύτερα ότι ξεκινάς το ξεκινάς σε αγορασμένους  servers και όχι σε αυτές τις εταιρίες που σου παρέχουν δωρεάν χώρο. Απλά εμείς δυστυχώς εγκλωβιστήκαμε γιατί δεν περιμέναμε αυτήν την γρήγορη ανάπτυξη.

Οι φίλοι........
Όλο αυτό το διάστημα που ανέβαινε το αναγνωστικό κοινό λαμβάναμε προτροπές από κόσμο για να συνεχίσουμε αλλά και πολλές ευχαριστίες σε απαντήσεις μας σε διάφορα προβλήματα υγείας που μας ρωτούσαν από όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο ήταν πολύ δυνατό. Μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και καλώντας να βοηθήσει όποιος μπορεί, τα τηλέφωνα αλλά και τα mail ήταν πολλά, πάρα πολλά. Άλλος με συμβουλές, άλλος εξηγήσεις, άλλος για απλή συμπαράσταση. Μας γέμισε χαρά αλλά και κουράγιο να συνεχίσουμε.
Ενεργοποιήσαμε αμέσως δεύτερο ανενεργό blog το medlabnews.blogspot.com. Δυστυχώς το εφεδρικό δεν το γνωρίζουν οι μηχανές της Google ούτε κανείς από τους αναγνώστες μας. Πέρασαν έξι τελικά μέρες (όχι δύο όπως μας είχαν πει) και σήμερα τα πράγματα επανήλθαν.

Ευχαριστίες.....
Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω όλους και όλες που μας συμπαραστάθηκαν με όποιο τρόπο μπορούσαν.
Ιδιαίτερα όμως θέλω τα ευχαριστήσω
Τους:
Τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδονα Κατσιμπρή, αρχισυντάκτη του now24.gr http://now24.gr/
Τον διαχειριστή του  ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Τον διαχειριστή του Ξυπνήστε Ρεhttp://ksipnistere.blogspot.com/
Tον διαχειριστή του Τρικλοποδιά... http://www.triklopodia.com/
Του Αlexandroupoli online http://alexpolisonline.blogspot.com/
Του Κwsnews.gr http://www.kwsnews.gr/
Και πολλούς άλλους από blog και site για τις χρήσιμες πληροφορίες που  μας έδωσαν.
Τον κ Στέφανο Λουκάκο, Γενικού Διευθυντή, της Google Eλλάδας.

Παράκληση......
Δεν κάνουμε κακό και δεν πειράζουμε κανένα. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να μας διαβάζει. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν, τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η χώρα να δημιουργούμε προβλήματα σε όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοηθούν το κοινωνικό σύνολο.
Διαδώστε την ύπαρξή μας, ενισχύστε την φωνή μας κάνοντας γνωστή την διεύθυνση της ιστοσελίδας μας όπου και όπως μπορείτε. Αν πάλι θέλετε στείλτε το mail σας και τα mail των φίλων που πιστεύετε ότι θα τους χρησιμεύσουν οι σελίδες μας προκειμένου να λαμβάνουν το newsletter μας, αλλά και να ενταχθούν στο medlab Club, στο medlabnews@medlab.gr.

Αλέξανδρος Γιατζίδης
Υπεύθυνος

H αποκατάσταση του Τραυματία της Capella Sixtina



Medical Animation - Heal: 
ghOst Production's 2009 Orthopedic Demo Reel
Καταπληκτικό Video Animation


Written & Directed by Stephan Kuslich
Animation and Technical Direction: Nicolas Wiederhold
Lead Character Animator: Jayson Slinger
Art Direction and Additional Animation: Joel Erkkinen
Rigging, Texturing and Additional Animation, Patrick Schwalbe
Lighting and Rendering Mad Man: Matt Thelin
Music Score: Rob Solberg

Η φυματίωση είναι εδώ, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Μύθοι και αλήθειες για την φυματίωση. (video)

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

H φυματίωση στην χώρα μας έχει αρχίσει και πάλι να εμφανίζεται και να ανεβαίνει όπως και παλιά. Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε πάλι τάσεις αύξησης. Οι λόγοι είναι πολλοί. Κυρίως, οφείλεται στους λαθρομετανάστες που έχουν έρθει από χώρες οι οποίες είχαν υψηλό επιπολασμό φέρνοντας εδώ τη φυματίωση. Ένα άλλο θέμα, το οποίο πρέπει να δούμε ως χώρα και ως πολιτεία, είναι να μην εξασθενήσουν σε καμία περίπτωση τα μέτρα. Δηλαδή, ο αντιφυματικός εμβολιασμός στα σχολεία και η ενημέρωση. Πριν περίπου δέκα, δεκαπέντε χρόνια ήμασταν σε πολύ καλό επίπεδο. Μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως θα φτάναμε στο σημείο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μας απάλλασσε από το εμβόλιο στα σχολεία γιατί δεν κάνουν όλες οι χώρες το εμβόλιο της φυματίωσης στην Α’ Δημοτικού. Το κάνουν μόνο οι χώρες που θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι είναι επίφοβες, ότι έχουν ένα σχετικό πρόβλημα. έχουμε γείτονες χώρες, οι οποίες έχουν πολύ υψηλό ποσοστό, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία και από εκεί έχουμε αρκετούς μετανάστες. Φέρνουν τη φυματίωση και σε εμάς και αρχίζουμε να έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
 Οι περικοπές δαπανών στην υγεία και η αναταραχή σε όλους τους τομείς οδηγούν σε πλημμελή πρόληψη. Ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο. Επίσης υπάρχει και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία που είναι πιο αποτελεσματικό.
Ο έλεγχος της φυματίωσης απαιτεί πρόληψη. Η φυματίωση είναι μια θανατηφόρα ασθένεια η οποία βρίσκεται σε παγκόσμια έξαρση, και για το λόγο αυτό πρέπει να αυξηθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία για όλους τους ασθενείς.
Εικόνα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βάζει έξι άξονες της στρατηγικής για να σταματήσουμε την εξάπλωση της φυματίωσης και είναι:
- Παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών οι οποίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων και πιο ευάλωτων, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
- Αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης και της φυματίωσης σε άτομα με HIV.
-  Ενίσχυση των συστημάτων υγείας των χωρών και ειδικότερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- Διασφάλιση από όλους όσους προσφέρουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ότι μπορούν να προσεγγίσουν τον κάθε ασθενή.
- Ενίσχυση των ατόμων με φυματίωση, και των κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν οι οποίες μπορούν να συντελέσουν στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των προγραμμάτων ελέγχου της φυματίωσης.
- Ενεργοποίηση και προώθηση της έρευνας. Ενώ με τα σημερινά εργαλεία μπορούμε να ελέγξουμε τη φυματίωση, για την εξάλειψη της θα χρειαστούμε νέες διαγνωστικές μεθόδους, φάρμακα και εμβόλια.
Μύθοι και Αλήθειες (από το ΚΕΕΛΠΝΟ):
Η φυματίωση είναι κληρονομική νόσος.
Η φυματίωση δεν είναι κληρονομική νόσος και οι γενετικοί παράγοντες δεν παίζουν κανένα ρόλο στη μετάδοση της νόσου. Ωστόσο, μέλη της ίδιας οικογένειας μπορεί να μολυνθούν.
Η λοίμωξη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης ή βάκιλος του Koch εξαπλώνεται με μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν κάποιος με ενεργό μορφή της νόσου βήχει, μιλάει, γελάει, τραγουδάει ή φτερνίζεται. 
Ωστόσο δεν αρκεί η απλή εισπνοή των μολυσμένων σταγονιδίων αλλά μια πιο παρατεταμένη έκθεση. Για το λόγο αυτό κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν ζουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον πάσχοντα που δεν λαμβάνει την κατάλληλη αγωγή.
Η φυματίωση οφείλεται στο υπερβολικό κάπνισμα.
Το κάπνισμα προδιαθέτει στην ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων. Ωστόσο, η φυματίωση οφείλεται στη λοίμωξη με το βακτήριο mycobacterium tuberculosis.
Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εργάζονται ή διαμένουν σε ιδρύματα. Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ανοσοκατασταλμένοι όπως πχ οι πάσχοντες από AIDS ή όσοι χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών και όσοι υποσιτίζονται.
Η φυματίωση είναι ασθένεια του παρελθόντος. Δεν υπάρχει σήμερα φυματίωση στην Ελλάδα.
Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ένα  σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι το 2009 υπήρχαν 9.4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις φυματίωσης και 4700 θάνατοι την ημέρα. Η φυματίωση εξακολουθεί να υπάρχει και στην Ελλάδα. Παρόλο που η επίπτωση της νόσου είναι χαμηλή και ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μειώνεται, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μεταξύ των μετακινούμενων πληθυσμών έχει αυξηθεί 6 φορές τα τελευταία 15 χρόνια. Παράλληλα, η αντοχή στα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αντιφυματικά φάρμακα εξακολουθεί να είναι υψηλότερη στην Ελλάδα από ότι στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η φυματίωση είναι νόσος μόνο των φτωχών .
Η φυματίωση είναι αερογενής νόσος και μπορεί εύκολα να προσβάλει οποιονδήποτε, φτωχό ή πλούσιο. Ωστόσο, ο συνωστισμός, η έλλειψη αερισμού, η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ο υποσιτισμός κλπ., προδιαθέτουν τους φτωχότερους ανθρώπους στη φυματίωση. Ορισμένοι πληθυσμοί πχ. μετανάστες, HIV οροθετικοί και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και οι άστεγοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με αυτούς τους πληθυσμούς βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.
Η λοίμωξη με το m. tuberculosis ακολουθείται πάντα από την ανάπτυξη νόσου.
Μόνο το 10% των ανθρώπων που μολύνονται θα αναπτύξει φυματίωση κάποια στιγμή στη ζωή του. Ένα άτομο μπορεί να έχει μολυνθεί για χρόνια χωρίς να αναπτύξει τη νόσο. Κάποιος που έχει μολυνθεί με το βάκιλο της φυματίωσης μπορεί να μην ασθενεί γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προστατεύει τον οργανισμό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα νοσήσει στο μέλλον.
Η θετική δερμοαντίδραση mantoux αποτελεί ένδειξη ενεργού φυματίωσης.
Η στοχευμένη δοκιμασία δερματικής φυματινο-αντίδρασης (Tuberculin skin test, TST) αποτελεί ένδειξη λοίμωξης με στέλεχος μυκοβακτηριδίου. Η δοκιμασία επιβεβαιώνει μόνο την έκθεση στη νόσο και όχι την παρουσία νόσου. Ένα άτομο έχει την νόσο μόνο εάν η Mantoux είναι θετική, η νόσος είναι συμπτωματική και η λοίμωξη είναι μεταδοτική.
Θετική δερμοαντίδραση mantoux
Η δερμοαντίδραση mantoux ήταν αρνητική, άρα δεν έχω φυματίωση
Λάθος. Περισσότερο από το 20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο δεν έχουν θετική Mantoux.
Η μικρή ή καθόλου αντίδραση στη δοκιμασία Mantoux συνήθως σημαίνει ότι δεν υπάρχει μόλυνση από φυματίωση αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχει φυματίωση, παρά τα αρνητικά τεστ. 



Ο συχνότερος καρκίνος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Πόσο επηρεάζει η διατροφή την πρόληψή του;

Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους στον άνθρωπο. Αρχικά προκαλεί μόνο ανεπαίσθητα ή και καθόλου συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου προκαλούνται μικρο πονάκια, φουσκώματα, μικροαιμορραγίες που σπάνια είναι έντονες, καθώς και βλέννες στα κόπρανα.

Αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθη νόσο τόσο στους άντρες (μετά τον πνεύμονα και τον προστάτη) όσο και στις γυναίκες (πνεύμονας, μαστός). Η συνήθης ηλικία εμφάνισης του με εξαίρεση τις κληρονομικές μορφές είναι μετά το 50 έτος

Γενικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου του. Αργότερα παρουσιάζεται αδυναμία, απώλεια βάρους και εύκολη κούραση.
Συχνά ο καρκίνος του δεξιού τμήματος του παχέος εντέρου (τυφλό, ανιόν) το οποίο έχει μεγάλη διάμετρο και συνεπώς δεν φράζει ακόμα κι από μεγάλο όγκο, διαγιγνώσκεται επειδή βρέθηκε σιδηροπενική αναιμία σε κάποια εξέταση αίματος και συστήθηκε κολονοσκόπηση στον ασθενή.

Σπανιότερα προκαλεί αιμορραγία χρώματος σκούρου μελιτζανί ή μαύρου.

Αντίθετα ο καρκίνος του αριστερού τμήματος (κατιόν, σιγμοειδές) το οποίο έχει μικρή διάμετρο και φράζει εύκολα, εκδηλώνεται συχνότερα με συμπτώματα ειλεού, χωρίς να λείπει και η αναιμία.

Το 60% εμφανίζεται μέχρι βάθος 35 εκ από τον πρωκτό και μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με κολονοσκόπηση ή ορθοσιγμοειδοσκόπηση.

Με την κολονοσκόπηση μπορούμε να ανακαλύψουμε πολύποδες στο έντερο και να τους αφαιρέσουμε έγκαιρα πριν εξελιχθούν σε κακοήθεις. Τα μισά περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζονται στο ορθό και το σιγμοειδές καθώς εκεί έχουμε την μεγαλύτερη παραμονή των τοξικών απόβλητων του οργανισμού. Η εξέλιξη ενός πολύποδα σε καρκίνο χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα (από 5-10 έτη) και αυτό το χαρακτηριστικό είναι που μας δίνει το πλεονέκτημα της έγκαιρης διάγνωσης με κολονοσκόπηση ανα πενταετία.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει καλή πρόγνωση αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά και μπορούμε να πετύχουμε πολύ υψηλά ποσοστά ίασης στα αρχικά στάδια. Το σημαντικότερο θεραπευτικό βήμα στην όλη θεραπεία είναι η ριζική και σωστή χειρουργική αντιμετώπιση.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται εύκολα, αρκεί να διαγνωσθεί πριν από την εμφάνιση των ενοχλημάτων.
Τα νεοπλάσματα αναπτύσσονται σε πολύποδες του εντέρου, οι οποίοι με τον χρόνο γίνονται κακοήθεις. Οι πολύποδες αυτοί συνήθως δεν γίνονται αντιληπτοί. Εάν τους αφαιρέσουμε με την κολονοσκόπηση, προστατευόμαστε αποτελεσματικά από τον καρκίνο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός.
Περίπου 6% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κάποια στιγμή στην ζωή τους. Τα νεοπλάσματα αυτά είναι πολύ συχνά σε ηλικία μεταξύ 50-70 ετών.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εύκολη.
Ελέγχονται άτομα χωρίς συμπτώματα πάνω από ηλικία των 50 ετών.
H διενέργεια κολονοσκόπησης στην ηλικία των 50, συστήνεται προληπτικά, και εάν είναι φυσιολογική ανα 5 έτη στη συνέχεια.
Ο έλεγχος γίνεται κάθε πέντε χρόνια με σιγμοειδοσκόπηση που διαρκεί μόνον δέκα λεπτά και είναι ανώδυνη. Η εξέταση συμπληρώνεται με τον βιοχημικό έλεγχο κοπράνων για αίμα. Άλλος τρόπος ελέγχου είναι η κολονοσκόπηση κάθε δέκα χρόνια.

Η αντιμετώπιση είναι απλή και πλήρης.
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου μπορούν να αφαιρεθούν με εύκολο τρόπο, ενδοσκοπικά, κατά την διάρκεια κολονοσκόπησης, χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτή η θεραπεία είναι πλήρης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στο παχύ έντερο;

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι και μόνο ένα οποιοδήποτε από τα πιο κάτω:
1. Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα.
2. Αλλαγή στις συνήθειες αφόδευσης – επιμένουσα διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
3. Απώλεια βάρους.
4. Αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

Μερικές φορές ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει στάση ή απόφραξη του εντέρου.  Τα συμπτώματα είναι ο εμετός, η δυσκοιλιότητα, ο περισφιγμένος πόνος και η διάταση (φούσκωμα) της κοιλιάς.  Αυτά τα συμπτώματα όμως μπορεί να παρουσιαστούν και σε άλλες ασθένειες γι’ αυτό όταν θα προκύψουν είναι πολύ σημαντικό να διαγνωσθούν από τον ιατρό σας.


Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στα συμπτώματα αυτά.
Τα άτομα υψηλού κινδύνου πρέπει να ελέγχονται συχνότερα και σε μικρή ηλικία.
Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν όσοι έχουν περισσότερο από ένα άμεσο συγγενή με καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες. Επίσης εάν ο καρκίνος στο συγγενικό πρόσωπο παρουσιάσθηκε σε μικρή ηλικία. Οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για την ίδια πάθηση ή πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn. 
 

Η αντιμετώπιση της νόσου, όταν εκδηλωθεί, είναι χειρουργική. 
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί παρά φύση έδρα. Αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί με την ενδοπρωκτική ενδοσκοπική μικροχειρουργική Το αίμα στα κόπρανα μπορεί να οφείλεται σε κακοήθεις παθήσεις, ακόμη και εάν υπάρχουν αιμορροΐδες.
Εάv κάπoιoς παρατηρήσει αίμα στα κόπραvα ή από τov πρωκτό, πρέπει vα επισκεφθεί ιατρό για vα διευκριvίσει τo θέμα. Θα πρέπει απαραίτητα να γίνει ενδοσκόπηση. 
 
Η ανεύρεση καρκίνου στο παχύ έντερο απαιτεί επέμβαση (κολεκτομή) εκτός κι αν υπάρχουν ήδη μεταστάσεις.Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται ανάλογα με το ποίο τμήμα του εντέρου έχει τον καρκίνο. Αριστερή κολεκτομή για καρκίνο του κατιόντος κόλου, δεξιά κολεκτομή για καρκίνο του ανιόντος ή του τυφλού, εγκαρσιεκτομή για καρκίνο του εγκαρσίου. Σε περιπτώσεις μεταστάσεων, που εμφανίζονται συνήθως στο ήπαρ (συκώτι) αλλά και αλλού, ριζική επέμβαση δικαιολογείται μόνο σε οξεία περιτονίτιδα λόγω διάτρησης του εντέρου από τον καρκίνο, ή σε περιτονίτιδα από ειλεό. Όπως και σε κάθε μορφή καρκίνου, έτσι κι εδώ η μη ανεύρεση μεταστάσεων στις αξονικές τομογραφίες και τα σπινθηρογραφήματα, δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως δεν υπάρχουν. Μπορεί απλώς να είναι πολύ μικρές και να μην φαίνονται ακόμα. Έτσι εξηγείται γιατί μερικοί ασθενείς εμφανίζουν μεταστάσεις χρόνια μετά την επέμβαση κι ενώ μέχρι τότε όλοι ήσαν αισιόδοξοι.

• Ο έλεγχος για πιθανές μεταστάσεις πρέπει να προηγείται κάθε επεμβάσεως για καρκίνο γιατί μπορεί να την καταστήσει περιττή ή πολύ απλούστερη.

Η αναιμία πρέπει να διερευνάται πάντοτε.
Η αναιμία από έλλειψη σιδήρου οφείλεται σε μικροσκοπική απώλεια αίματος από το πεπτικό σύστημα. Η απώλεια αίματος μπορεί να οφείλεται σε κακοήθη νοσήματα. Γι αυτόν τον λόγο, όλοι οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται με κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση. Σχεδόν ποτέ η έλλειψη σιδήρου δεν οφείλεται σε κακή διατροφή.
• Η χορήγηση σκευασμάτων σιδήρου σε ασθενή με σιδηροπενική αναιμία χωρίς να γίνει κολονοσκόπηση είναι κλασικό σφάλμα.

• Κάθε άνθρωπος που αναφέρει απώλεια αίματος με τις κενώσεις, ακόμα κι αν έχει αιμορροΐδες, πρέπει να κάνει κολονοσκόπηση.


ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ;

 Και βέβαια επηρεάζει αλλά όχι μόνη της .Ο άνθρωπος που θα αναπτύξει ΚΠΕ είναι γενετικά προδιατεθειμένος αλλά η διατροφή μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισής του.
 Παράγοντες αρνητικοί είναι η παχυσαρκία ,η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και λιπαρών γευμάτων,αλκοόλ,καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης ,ενώ  θετικοί είναι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε ασβέστιο, βιταμίνη D,φυλλικόοξύ,βιταμίνη Ε,ίνες ,σελήνιο που περιέχονται σε φρέσκα φρούτα ,χόρτα ,όσπρια και λαχανικά και η ικανοποιητική πρόσληψη γαλακτοκομικών και ψαρικών.
 Πρέπει να επισημάνουμε ότι το καμένο κρέας έχει μεγάλο κίνδυνο καρκινογένεσης γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος σχηματίζονται κάποιες καρκινογόνες ουσίες που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες .
Το αλκοόλ, ο καφές και το κάπνισμα βλάπτουν;
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας γιατί ανταγωνίζεται μια ουσία το φυλλικό οξύ το οποίο προστατεύει το έντερο .
 Ποια ποσότητα είναι ασφαλής ; Κατά τις οδηγίες των Αμερικανών όχι περισσότερα από δύο ποτήρια κρασί. Για τον καφέ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
 Βέβαια όσον αφορά το κάπνισμα έχει συσχετισθεί   με την αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του παχέος.

Πρέπει να τρώμε φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες;
Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 30-40 γραμμάρια φυτικών ινών,όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ,3 φρούτα την ημέρα (κατά προτίμηση με τη φλούδα )ψωμί ολικής αλέσεως και απαραίτητα σαλάτα με κάθε γεύμα και φυσικά λαχανικά μαγειρεμένα ή ακόμη καλύτερα φρέσκα .

Γάλα, γιαούρτι και ασβέστιο για πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου
Μακρόχρονες επιστημονικές μελέτες, έδειξαν ότι τα άτομα που έπιναν το περισσότερο γάλα είχαν σημαντική μείωση, της τάξης του 15%, του κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Συνολικά διαπιστώθηκε ότι η ψηλή κατανάλωση συνολικού και διατροφικού ασβεστίου, μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο σε άντρες και γυναίκες για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η μείωση κινδύνου για τον καρκίνο αυτό, παρατηρούνταν για πρόσληψη μέχρι 1 γραμμαρίου ασβεστίου από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι τα τυριά ή από συμπληρώματα ασβεστίου. 

Μήπως ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του δέρματος;

Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Η άνοιξη, ο καλύτερος καιρός, αυξάνει  την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία και φυσικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος.


Τα τελευταία χρόνια ανησυχητικά αυξάνονται τα κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα. Ο αριθµός των κρουσµάτων του μελανώματος αυξάνεται, οι οφειλόµενοι όµως σε αυτό θάνατοι ακολουθούν πτωτική πορεία, χάρη στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσµου, τα προγράµµατα πρόληψης και την έγκαιρη διάγνωση.


ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


NAI  OXI

box box  Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος;
box box  Έχετε οικογενειακό ιστορικό δερματικού εξογκώματος  ή έλκους;
box box  Έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα;
box box  Έχετε ξανθά, κόκκινα ή καστανά μαλλιά;
box box  Έχετε ανοικτόχρωμα μάτια;
box box  Έχετε φακίδες;
box box  Έχετε περισσότερους από 50 σπίλους (κρεατοελιές);
box box  Κατοικείτε σε περιοχή με μεγάλη ηλιοφάνεια;
box box  Κατοικείτε σε περιοχή μεγάλου υψομέτρου;
box box  Είχατε σοβαρά εγκαύματα ή και φουσκάλες από έκθεση στον ήλιο;
box box  Μαυρίσατε με τεχνητά μέσα;
box box  Έρχεστε σε επαφή με χημικές ουσίες ή ζιζανιοκτόνα;
box box  Έχετε εκτεθεί σε ακτίνες Χ ή σε ιονίζουσες ακτινοβολίες;
box box  Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι για διαφόρους λόγους αδύναμο;
box box  Πάσχετε από ακτινική κεράτωση του δέρματος;




Aν οι απαντήσεις σας περιλαμβάνουν:
  1 ή 2 NAI ο κίνδυνος αυξάνεται περίπου κατά 3,5 φορές για εκδήλωση καρκίνου του δέρματος,
 3 NAI, τότε ο κίνδυνος είναι κατά 20 φορές μεγαλύτερος.

Πότε πρέπει να ανησυχούμε;
Πρέπει να ανησυχήσουμε αν  διαπιστώσουμε αλλαγή στο σχήμα των σπίλων (από συμμετρικό ασύμμετρο), αλλαγή στο χρώμα (διχρωμία, τριχρωμία, συνδυασμούς με μαύρο, καφέ,  ακόμα και γκρι ή ροζ), αν τα όρια του σπίλου γίνουν ακανόνιστα και αν ο σπίλος μεγαλώσει ή αν η διάμετρός του ξεπερνά τα 6 χιλιοστά.. Ένας σπίλος που αιμορραγεί επανειλημμένα ή που έχει επίμονο κνησμό (φαγούρα)


Επειγόντως στον γιατρό
Οποιαδήποτε αλλαγή ωστόσο, ενός παλιού σπίλου ή εµφάνιση ενός νέου σπίλου θα πρέπει να σας οδηγήσει στο γιατρό, ακόµη κι αν δεν έχει παρέλθει το 12µηνο για την επανάληψη της εξέτασης. Η διαπίστωση ότι ένας σπίλος αλλάζει µορφολογία, µατώνει ή εµφανίζει κνησµό είναι λόγοι για να οδηγήσουν κάποιον στο γιατρό του χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο, το µελάνωµα δεν δίνει πάντα σηµάδια. Στις περιπτώσεις του µεταστατικού µελανώµατος, η εξέλιξη είναι συχνά ασυµπτωµατική και ο ασθενής µπορεί να µην έχει αντιληφθεί καµία αλλαγή στο σώµα του.


Πώς μπορεί να γίνει πρόληψη;




Είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής φωτογράφησης και αρχειοθέτησης των σπίλων, με ταυτόχρονη 'χαρτογράφηση' ολόκληρου του σώματος, αν αυτό είναι απαραίτητο. Aξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Oι εικόνες από κάθε ελιά του σώματος καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον όποιο σπίλο.


Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσει κανείς το μελάνωμα είναι να το αποφύγει, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως έκθεση στον ήλιο με μέτρο και χαρτογράφηση των ελιών του δέρματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηφιακή δερματοσκόπηση


Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων