1/7/12 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Με την ζέστη, αισθάνεστε τα πόδια σας πρησμένα και βαριά; Που οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε;

Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη.
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, ο οργανισμός ενεργοποιεί τους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του, για να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας. Έτσι, προκαλεί αγγειοδιαστολή για την αποβολή θερμότητας προς το περιβάλλον από τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα. Σε αντιστάθμισμα, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της, για να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος προς τους ιστούς και τα όργανα.
Τα πόδια πρήζονται συχνά λόγω της αγγειοδιαστολής. Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά- επιστροφή που γίνεται από τις φλέβες των ποδιών. Αυξάνονται οι ευρυαγγείες, οι φλεβίτιδες και οι θρομβοφλεβίτιδες.

Ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τα πόδια μας μπορεί να είναι πρησμένα και βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία «λιμνάζουν» και προκαλούν το πρήξιμο.

H ακινησία, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και ορισμένα φάρμακα, όπως λ.χ. η κορτιζόνη ή το πολύ αλάτι στο φαγητό, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα πρησμένα πόδια σας. 

Τι μπορείτε να κάνετε:
  • Nα μην κάνετε το λάθος να προσπαθήσετε να αποφύγετε το πρήξιμο ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που καταναλώνετε.
  • Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα, για να αποσυμφορίσετε το φλεβικό δίκτυο ανυψώνοντας τα πρησμένα μέλη.
  • Όταν κάθεστε, μπορείτε να στηρίζετε τα πόδια σας σε κάποια καρέκλα.
  • Αποφύγετε την ορθοστασία και την ακινησία, η οποία προκαλεί φλεβική στάση του αίματος.
  • Μην αμελείτε τη γυμναστική. Η ήπια μορφή άσκησης, όπως το περπάτημα, βοηθάει στην καλή αιματική ροή. Tο περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι βοηθάνε
  • Αποφύγετε να φοράτε παπούτσια που σας δυσκολεύουν στο περπάτημα και σας πιέζουν, όπως π.χ. ψηλά τακούνια. Για τις καθημερινές δουλειές προτιμάτε αθλητικού τύπου παπούτσια.
  • Ο ρουχισμός πρέπει να είναι άνετος. Μη φοράτε στενά ρούχα.
  • Ανακουφίστε τα πρησμένα άκρα κάνοντας ντους με δροσερό νερό (ποτέ με καυτό). Δύο φορές την μέρα και μετά το ντους, ρίχνετε κρύο νερό για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος
  • Περιορίστε την πρόσληψη ζωικού λίπους και αλατιού και ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε καρυκεύματα, πικάντικα και τηγανητά φαγητά.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοθεραπεία.
  • Ξαπλωμένοι ή σε καρέκλα, ακουμπήστε τα πόδια στον τοίχο για 10 λεπτά κάθε βράδυ
  • Όταν ξεκουράζεστε στο κρεβάτι, ανασηκώστε τα με ένα μαξιλάρι.
  • Προσοχή στο απότομο πρήξιμο, θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Διαβάστε επίσης:
Κρυοθεραπεία, μια πρωτοποριακή θεραπεία για την Ανακούφιση των Πρησμένων Ποδιών





Η ζεστή άμμος, τα βρεγμένα μαγιό ευνοούν τις καλοκαιρινές μυκητιάσεις. Τι πρέπει να προσέξετε;


Του Γιώργου Μονεμβασίτη, γυναικολόγου, medlabnews.gr
Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων. H ζεστή άμμος της θάλασσας περιέχει μικροοργανισμούς (μύκητες, παράσιτα, κόκκους), τα οποία μπορεί να προέρχονται από ούρηση και αφόδευση ζώων (σκύλοι, γάτες, πουλιά), που μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας με άσχημες συνέπειες.
Οι μύκητες είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα, με το οποίο όλες οι γυναίκες θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωπες. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, τρεις στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν κολπική μυκητίαση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Γίνονται αντιληπτοί από τη φαγούρα, το τσούξιμο και τον ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου και συνήθως, οφείλονται στη μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών, στη μείωση της άμυνας του οργανισμού και σε ορμονικές διαταραχές, επίσης εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, το καλοκαίρι, πίσω από τους μύκητες κρύβονται τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, τα βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω μας, καθώς και τα σερβιετάκια σε καθημερινή βάση. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται συνήθως στον μύκητα Candida albicans. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης.

Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι γυναίκες ‘κολλούν’ τους μύκητες από τη θάλασσα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η περιοχή όπου κολυμπούν να είναι πολύ μολυσμένη, ουσιαστικά δηλαδή να απαγορεύεται η κολύμβηση. Υπάρχουν βέβαια και συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, όπως η λήψη αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών.

Τι τις προκαλεί
Οι μυκητιάσεις ευνοούνται από:
• τα στενά και εφαρμοστά ρούχα και, κυρίως, τα τζιν,
• τα εφαρμοστά συνθετικά εσώρουχα,
• τα βρεγμένα μαγιό για πολλή ώρα πάνω στο δέρμα,
• την άμμο, η οποία μπορεί να έχει μολυνθεί από άλλα άτομα,
• την υγρασία που παρατηρείται στο δάπεδο, στα ντους και τις καμπίνες των πλαζ.

Έχουν προδιάθεση στις μυκητιάσεις όσοι:
• χρησιμοποιούν αντιβιοτικά ή κορτιζόνη για πολύ χρόνο ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,
• πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη

Πώς θα τις προλάβετε;
-Ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής, αποφεύγοντας την χρήση αντισηπτικών και κολπικών πλύσεων (χωρίς ιατρική οδηγία).

-Αποφεύγετε τα συνθετικά εσώρουχα, τα πολύ στενά παντελόνια και τα σερβιετάκια.
Καλό είναι να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα συνθετικά που ευνοούν την υγρασία λόγω ιδρώτα.
-Βεβαιωθείτε ότι οι πετσέτες του μπάνιου που χρησιμοποιείτε είναι προσωπικές και ότι αλλάζονται συχνά
-Διατηρείτε την υγιεινή της περιοχής με τοπικές πλύσεις με χαμομήλι, αποφεύγοντας τα αφρόλουτρα ή τα αντισηπτικά προϊόντα που πιθανόν να αλλάξουν το pΗ της ευαίσθητης περιοχής σας.
-Στην παραλία χρησιμοποιούμε πάντα πετσέτα και δεν καθόμαστε πάνω στην άμμο ή την ξαπλώστρα απευθείας.

-Κάνετε ντους τουλάχιστον σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερα μετά το κολύμπι και την παραλία.
-Επιλέγουμε καθαρές θάλασσες και πισίνες για το μπάνιο μας. Πολλά μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν από τα μολυσμένα νερά τους.

-Αν κολυμπάτε σε πισίνα, κάνετε ντους επιμελώς πριν ντυθείτε, ώστε να απαλλαγείτε από το χλωριωμένο νερό και ανεπιθύμητα μικρόβια.
-Αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό με στεγνό.
-Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού.

-Σιδερώνετε τα εσώρουχα σας.

-Αν και η χρήση ταμπόν μπορεί να σας εξασφαλίσει μερικές παραπάνω μέρες στην παραλία, αποφεύγετε το κολύμπι όταν η ροή της περιόδου είναι μεγάλη και αλλάζετε τα ταμπόν συχνότερα από ότι συνήθως.
-Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό στις σεξουαλικές μας επαφές.

Οι μύκητες στους άνδρες:
Οι μύκητες δεν κάνουν διακρίσεις, μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στους άνδρες ωστόσο, εμφανίζονται σε μικρότερη συχνότητα από ότι στις γυναίκες. Εάν παρατηρήσετε τσούξιμο ή φαγούρα, ή αντιληφθείτε ότι εμφανίστηκε κάποιο εξάνθημα ή ερυθρότητα στην περιοχή, τότε μάλλον πρόκειται για μύκητες. Οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πτώση της άμυνας του οργανισμού, ή στα επίπεδα του σακχάρου. Ενώ μεταδίδονται και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Θεραπεία
Για τις μυκητιάσεις του κόλπου ο γυναικολόγος συνιστά συνήθως κολπικά υπόθετα, μια πομάδα ή λοσιόν για τοπική επάλειψη και χάπια.

Τι πρέπει να προσέξετε
Προτού χορηγηθεί θεραπεία για μία κολπίτιδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλλιέργεια του κολπικού υγρού για να εντοπιστεί ακριβώς το μικρόβιο που την προκαλεί, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία, και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συνυπάρχουν περισσότερα από ένα μικρόβια.
Να σημειωθεί πως αν κατά την διάρκεια μιας κολπίτιδας έχουν υπάρξει σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό, είναι πολύ πιθανόν να έχουν μεταφερθεί μικρόβια και στον σύντροφο, τα οποία μπορεί να μην του δημιουργούν κάποια συμπτώματα, αλλά σε μια επόμενη επαφή να τα ξαναμεταφέρει στον κόλπο, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.


Έχετε αρχίσει να ξεχνάτε; Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της

Eπιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.
Στο παρελθόν, η απώλεια της μνήμης εθεωρείτο φυσιολογική συνέπεια των γηρατειών. Σήμερα η άποψη αυτή θεωρείται λανθασμένη. Είναι γεγονός ότι η ικανότητα να συγκρατούμε πληροφορίες στη μνήμη μας ελαττώνεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα και ονόματα προσώπων. Αυτές όμως οι δυσκολίες είναι τόσο ήπιες, ώστε δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.
Ο ηλικιωμένος πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί όταν οι δυσκολίες μνήμης γίνουν εντονότερες και επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι πάσχει από Άνοια. Η πιο συχνή μορφή Άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αρχικά εκδηλώνεται με απώλεια μνήμης και σταδιακά οδηγεί τον ασθενή στο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να είναι πλήρως εξαρτημένος από τον άνθρωπο που τον φροντίζει.
Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα της θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και εξασφαλίζουν στον ασθενή πολλά και καλά χρόνια ζωής. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι εντονότερες από το φυσιολογικό για την ηλικία σας, απευθυνθείτε άμεσα είτε στον οικογενειακό σας γιατρό είτε σε γιατρό ειδικευμένο σε προβλήματα μνήμης. Αυτός θα σας ενημερώσει για τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε, θα αξιολογήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Πηγή
Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ

Συνοπτική Ημερήσια Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου

Στις 25/07/2012 διαγνώστηκε ένα νέο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού
Νείλου με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και
μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση). Από την αρχή της περιόδου 2012 μέχρι τις
25/07/2012, ώρα 16.00, έχουν διαγνωστεί συνολικά 19 κρούσματα λοίμωξης από τον
ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι. Από τα 19 κρούσματα, τα 15
εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και
μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις
(εμπύρετο νόσημα).

Αποκατάσταση των βλαβών του ηλιακού εγκαύματος με την μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία ( UV- B) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Η έκταση του ηλιακού εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. 

Τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από την θερμότητα (δηλαδή ηλιακά εγκαύματα παθαίνουμε και στο κρύο, στα χιόνια).

Οι κλινικές εκδηλώσεις του ηλιακού εγκαύματος κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο.

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται είναι ενυδάτωση της περιοχής αλλά, παράλληλα, προστασία από μόλυνση.

Το φως δεν είναι μια ενιαία ακτινοβολία αλλά ένα φάσμα ακτινοβολιών, μερικές μάλιστα από αυτές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Την ακτινοβολία πέραν του ιώδους (βιολετί) την ονομάζουμε υπεριώδη ακτινοβολία (ultraviolet) και την ακτινοβολία πέραν του ερυθρού (κόκκινο) υπέρυθρη (infrared). Την υπεριώδη δεν την βλέπουμε αλλά και δεν την αισθανόμαστε άμεσα παρά μόνο όταν τα εγκαύματα στο δέρμα έχουν αρχίσει να μας ενοχλούν. Την υπέρυθρη δεν την βλέπουμε επίσης αλλά η θερμότητα που εκλύει την κάνει άμεσα αντιληπτή.

Κάποιες όμως συχνότητες του φάσματος είναι απαραίτητες και ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του δέρματος. Το δέρμα "τρέφεται" από το σωστό φως. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να συνθέτει βιταμίνη D. Επίσης κάποιες συχνότητες, όπως θα δούμε παρακάτω, διεγείρουν κύτταρα της επιδερμίδας, τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και άλλων πρωτεϊνών που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία του δέρματος. Το φως λοιπόν κάνει καλό αν είναι στη σωστή συχνότητα, στη σωστή δόση και, επίσης σημαντικό, χωρίς άλλες φασματικές προσμίξεις.
Πώς όμως εξασφαλίζουμε τις τρεις αυτές παραμέτρους; Σωστή συχνότητα, σωστή δόση και φασματική καθαρότητα; Και πώς ξέρουμε ποια είναι η σωστή συχνότητα, ποια η σωστή δόση; Η απάντηση ήρθε στη δεκαετία του '80 με την έρευνα για τη χρήση φωτός στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος. Μετά από μια δεκαετία ερευνών διαπιστώθηκε ότι τα 633 νανόμετρα ήταν η βέλτιστη συχνότητα για τη διέγερση των ινοβλαστών χωρίς να διεγείρεται παράλληλα ο περιβάλλον ιστός. Η δόση τυποποιήθηκε στην εξέλιξη των συστημάτων ώστε τώρα να θεωρούμε ως βέλτιστη τα 126 Joules/cm2 σε διάστημα 20 λεπτών της ώρας.
Οι ινοβλάστες (fibroblast) διεγείρονται στα 630-670 νανόμετρα
Στις συνθήκες αυτές οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και η λειτουργία τους αυτή εξασφαλίζει υγιές δέρμα με νεανική φρεσκάδα στην όψη αλλά και στην αίσθηση. Εκτός από τη διέγερση των ινοβλαστών με φασματικά καθαρό φως δεν έχουμε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Συγκεκριμένα η φωτοδυναμική θεραπεία δρα στους ινοβλάστες και τους κάνει να παράγουν καλύτερη ποιότητα κολλαγόνου και ελαστίνης που εκκρίνεται από τους ινοβλάστες

Η φωτοδυναμική θεραπεία αναπτύχθηκε περίπου το 1985 στην ιατρική, για την θεραπεία καρκινικών βλαβών. Συγκεκριμένα καρκινικές βλάβες αποκαθίσταντο πλήρως σε μια μόνο συνεδρία. Η ισχυρή δύναμη του καθαρού φωτός,  στην αποκατάσταση τόσο σημαντικών βλαβών του δέρματος,  έδωσε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί  αυτή η μέθοδος στην ιατρική αισθητική.
Εφαρμογή φωτοδυναμικής θεραπείας σε έγκαυμα
Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι μια επαναστατική μέθοδος αισθητικής δερματολογικής θεραπείας με απόλυτα καθαρό φως, χωρίς UVA ή UVB, για την φυσική αναζωογόνηση του δέρματος. Είναι η καθαρότερη φασματικά πηγή φωτός στον κόσμο που όμως δεν είναι λέιζερ, και αναζωογονεί φυσικά το δέρμα έχοντας τα εξής αποτελέσματα:
   Αύξηση της παραγωγής ινοβλαστών
   Αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης που εκκρίνεται από τους ινοβλάστες
   Ενίσχυση αγγειοδιαστολής, κυκλοφορίας του αίματος και οξυγόνωσης των ιστών
   Μείωση της ροής σμήγματος
   Εξόντωση των βακτηριδίων που προκαλούν μολύνσεις σε  περιπτώσεις ακμής
Η φωτοδυναμική θεραπεία αποτελεί μια τελείως φυσική μέθοδο αναζωογόνησης του δέρματος με φυσικές λειτουργίες που εξουδετερώνει το φαινόμενο της φωτογήρανσης. Η ευεργετική επίδραση του φωτός στο σώμα και στη ψυχή έχουν αναγνωριστεί από την ιατρική, και τώρα αποτελεί πρωτοπορία στην αισθητική. Τα αποτελέσματα από την φωτοδυναμική θεραπεία είναι πολλαπλά:
Γενική σύσφιξη του δέρματος, ενυδάτωση, ελαστικότητα,  βελτίωση της υφής του δέρματος, εξομάλυνση των δυσχρωμιών και των ουλών, λείανση σε βάθος και σε μάκρος των ρυτίδων.

Όπως είναι κατανοητό,  η φωτοδυναμική θεραπεία, δεν καίει, δεν κάνει ζημιά στο δερματικό ιστό,  όπως όλες οι άλλες μέθοδοι, αλλά λειτουργεί με απόλυτα φυσικό τρόπο. Γι' αυτό λοιπόν η μέθοδος  αυτή, μπορεί να  εφαρμοσθεί όλες τις εποχές,  ακόμα και το καλοκαίρι, σε σχέση με όλες τις άλλες μεθόδους που αντενδείκνυνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αμέσως μετά την εφαρμογή,  ο θεραπευόμενος μπορεί να βγει στον ήλιο,  χωρίς κανένα κίνδυνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

• Να μην παραμελούμε ένα κάψιμο ακόμη και εάν έγινε πριν από 15 ημέρες.
• Να μην ξεχνάμε να ελέγχουμε το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση.
• Να μη χρησιμοποιείται λευκοπλάστης.
• Να μην εφαρμόζονται αντισηπτικά με χρώμα πάνω στο κάψιμο.
• Να μη χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιμολύνσεων.
• Να μη χρησιμοποιείται οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
• Δε θα πρέπει να σπάμε τις φλύκταινες.
Φροντίστε να κάνετε το συντομότερο μια εξέταση δέρματος με ψηφιακή χαρτογράφηση για να εντοπιστεί έγκαιρα μια ελιά-σπίλος που έχει αλλάξει και πρέπει να αξιολογηθεί και να παρακολουθηθεί. Για να δείτε τι είναι η εξέταση και πώς γίνεται διαβάστε σχετικά.
Πηγή: Medispa,

Διαβάστε επίσης

Επούλωση κατακλίσεων, εγκαυμάτων, ψωριασικών βλαβών με την πρωτοποριακή μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας


Μέδουσα ή τσούχτρα, ποια τα συμπτώματα από το κέντρισμα και πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Επιμέλεια Kλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (Κνιδόζωα) της τάξης των Σκυφόζωων. Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των Κοιλεντερωτών, Υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο , που περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την «ομπρέλα» τους) και Σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο) (σκυφομέδουσες). Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Oι μέδουσες που συναντάμε πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες είναι η γνωστή και ως «γυαλί» "Χρυσαλίδα η χρυσοποίκιλτη" (Aurelia aurita), η καφε-μουσταρδί μέδουσα η "Κοτυλόριζα με φυμάτια" (Cotylorhiza tuberculata) που θυμίζει τηγανητό αυγό, η μεγάλη γαλάζια μέδουσα "Πνευμο-ριζόστομα" (Rhizostoma pulmo), αλλά και η "Πελάγια που λάμπει στο σκοτάδι" (Pelagia noctiluca), η μόνη μέδουσα που στην περιοχή μας είναι και τσούχτρα. Οι περιοδικές πληθυσμιακές εξάρσεις της τσούχτρας ‘’Πελάγια’’ στη Μεσόγειο, δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς, αλλά φαίνονται ότι συνδέονται με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα οι περίοδοι ξηρασίας ή έντονων βροχοπτώσεων τους ανοιξιάτικους μήνες.

Μόνο 70 είδη μεδουσών από τα συνολικά 250, είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και αυτά αποκαλούνται τσούχτρες, καθότι όταν έρθουν σε επαφή με αυτόν προκαλούν δυσάρεστη έως και επώδυνη αίσθηση. Η επαφή με τις τσούχτρες στη χώρα μας σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη ερυθροδερμία με ή χωρίς πρήξιμο που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή και κνησμό. Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, γιατί όλες έχουν κνιδοκύτταρα που εκκρίνουν τοξικές ουσίες. Των περισσοτέρων όμως το τσίμπημα δεν είναι ενοχλητικό για τον άνθρωπο (κάποιες φορές ούτε γίνεται αντιληπτό) όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις μέδουσες “γυαλιά”.Αντίθετα το τσίμπημα κάποιων άλλων μπορεί να  προκαλέσει ακόμη και θάνατο, όπως των κυβομεδουσών που ζουν στην Αυστραλία. Από τα γνωστά είδη μεδουσών μόνο 3 μπορούν να προκαλέσουν θάνατο στον άνθρωπο. Αυτά ζουν στον Κόλπο του Μεξικού, στη Ιαπωνία και στην Αυστραλία. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 70 θάνατοι. Το δηλητήριο τους μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σ´ έναν ενήλικο άνθρωπο μέσα σε τρία λεπτά, από ανακοπή καρδιάς, κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος ή και παράλυση του αναπνευστικού.

Η επαφή με τις τσούχτρες, στην χώρα μας, σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από μια επαφή – κέντρισμα από τσούχτρα ή μέδουσα είναι, (ανάλογα με την περίπτωση, δηλαδή αν είναι βαριά ή ελαφριά) τα εξής:

• Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος, κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της μέδουσας ή τσούχτρας που σας κέντρισε.
• Ναυτία 
• Πτώση πίεσης
• Ταχυκαρδία
• Κεφαλαλγία
• εμετός
• διάρροια 
• σπασμός των βρόγχων
• δύσπνοια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΙΚΟΥ!


Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα        
1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.    
2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.    
3. Το να πιέσουμε ή έστω ν' αγγίξουμε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια είναι ό,τι το χειρότερο, αφού έτσι θα αυξήσουμε την ευαισθησία του δέρματος μας,
4. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.    
5. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό), ή και υγρή αμμωνία. Βοηθά επίσης το κρασί, αλλά και η κόκα-κόλα. Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.    
6. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.    
7. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.

Σε περίπτωση που κάποιος στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ


To ροχαλητό πόσο αθώο είναι ή οφείλεται σε παθολογικά αίτια;

Το ροχαλητό είναι μια διαταραχή του ύπνου, που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, κυρίως όμως μετά το 18ο έτος. Έχει υπολογιστεί ότι το 40-50% του πληθυσμού, άνω των 65 ετών , ροχαλίζει. Το ροχαλητό οφείλεται στον κραδασμό των τοιχωμάτων του στοματοφάρυγγα (μαλακή υπερώα, σταφυλή, βάση της γλώσσας, κάθετες πτυχές του βλεννογόνου του φάρυγγα. Οι κραδασμοί αυτοί προκαλούνται εξ’ αιτίας της μερικής απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, που ξεκινάει από τα ρουθούνια της μύτης και καταλήγει πίσω στο ρινοφάρυγγα. Κάθε εμπόδιο της ρινικής αναπνοής, που ευνοεί την εγκατάσταση στοματικής αναπνοής συμβάλλει στη εγκατάσταση του ροχαλητού. Στα εμπόδια αυτά περιλαμβάνονται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι χρόνιες ρινίτιδες , παραρρινοκολπίτιδες, αλλεργική ρινίτιδα, οι ρινικοί πολύποδες κλπ. Προδιάθεση για ροχαλητό έχουν τα άτομα με υπερμεγέθεις αμυγδαλές και υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή κρεατάκια (συνήθως στα παιδιά), τα άτομα με μεγάλη γλώσσα, μεγάλες κάθετες πτυχές του φαρυγγικού βλεννογόνου, τα άτομα με στενή και μικρότερη του κανονικού κάτω γνάθο, άτομα με έντονα ορθοδοντικά προβλήματα.
Το ροχαλητό είναι πολύ διαδεδομένο μεταξύ των ατόμων με υπερβολικό βάρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αδύνατα άτομα με σοβαρά προβλήματα ροχαλητού. Εφόσον κατά το ροχαλητό υπάρχει μερική απόφραξη του στοματοφάρυγγα, το άτομο συνήθως ροχαλίζει. Αν όμως προκληθεί πλήρης απόφραξη του στοματοφάρυγγα από τη ρίζα της γλώσσας, τη σταφυλή και τα τοιχώματα του φάρυγγα, τότε το ροχαλητό συνοδεύεται από άπνοια, καθώς παρεμποδίζεται η είσοδος του εισπνεόμενου αέρα στους πνεύμονες. Αυτό έχει ως επακόλουθο την αφύπνιση του ατόμου.. Άπνοια είναι η διακοπή της αναπνοής για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο.. Ο αριθμός των απνοιών ανά ώρα λέγεται απνοϊκός δείκτης. Απνοϊκός δείκτης μεγαλύτερος του 5 θεωρείται παθολογικός. Σ’αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για παθολογικό ή νοσηρό ροχαλητό
Τα κλινικά επακόλουθα του νοσηρού ή παθολογικού ροχαλητού που συνοδεύεται από κρίσεις άπνοιας κατά τον ύπνο είναι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η πρόκληση μικρών περιόδων ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ανήσυχος ύπνος, η μυϊκή υπερτονία, ο πρωινός πονοκέφαλος, η ευερεθιστότητα και διάφορα ψυχολογικά προβλήματα συμπεριφοράς. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω είναι συχνό το φαινόμενο στους ηλικιωμένους να παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό απνοιών κατά τον ύπνο, χωρίς να παραπονούνται για κλινικά ενοχλήματα.. Γιαυτό το λόγο γίνεται διάκριση μεταξύ της παρουσίας αποφρακτικών απνοιών και της παρουσίας του συνδρόμου της αποφρακτικής άπνοιας, που προϋποθέτει την ύπαρξη και κλινικής συμπτωματολογίας. Η παρουσία κλινικών συμπτωμάτων (όπως το αίσθημα έντονης κούρασης ή υπνηλία και πρόκληση εύκολα ύπνου κατά την οδήγηση αυτοκινήτου) εξαιτίας του ροχαλητού και των απνοιών είναι σημαντικός προειδοποιητικός παράγοντας για όσους οδηγούν αυτοκίνητο ή άλλου τύπου όχημα, διότι είναι οι επιρρεπείς στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Επιπλέον το παθολογικό ροχαλητό θεωρείται παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρδιακής ισχαιμικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και σεξουαλικής ανικανότητας, διότι σε ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών προκαλείται πτώση ων επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα.
Η διάγνωση των αιτίων του ροχαλητού γίνεται με την ωτορινολαρυγγολογική εξέταση. Η διάγνωση του συνδρόμου της αποφρακτικής άπνοιας γίνεται με ειδική συσκευή, την οποία φέρει στο σώμα του ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου του στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του, με την καθοδήγηση του ωτορινολαρυγγολόγου του . Ο φορητός υπολογιστής της συσκευής καταγράφει διαφόρους παραμέτρους της λειτουργίας του σώματος του εξεταζόμενου, τις οποίες τις αναλύει ο ωτορινολαρυγγολόγος την επομένη. Η μελέτη του ύπνου του ασθενούς μπορεί να γίνει και σε κάποιο εργαστήριο ύπνου, μόνον που πρέπει το άτομο που θα εξεταστεί να κοιμηθεί εκεί και όχι στο υπνοδωμάτιό του.
Το απλό ροχαλητό μπορεί να αντιμετωπιστεί αν το άτομο κοιμάται σε πλαγία στάση. Αν δεν βελτιωθεί το ροχαλητό ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί με διάφορες επεμβάσεις να λύσει το πρόβλημα. Αν και πάλι το πρόβλημα δεν λυθεί , η τελική μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η χρήση ειδικής συσκευής χορήγησης αέρα υπό θετική πίεση, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η συσκευή αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται στη συνέχεια εφόρου ζωής. Γι’ αυτό δεν πρέπει ένα αθώο ροχαλητό να αφήνεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, προτού εξελιχθεί σε παθολογικό. Όσοι λοιπόν ροχαλίζουν είναι επιβεβλημένο να κάνουν λεπτομερή Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, ιδίως μάλιστα, όσοι είναι υποψήφιοι οδηγοί αυτοκινήτου ή όσοι ανανεώνουν το δίπλωμα οδηγού.
Πώς θα ανακαλύψετε αν ανήκετε στα άτομα με αθώο ή παθολογικό ροχαλητό
Στον πίνακα που ακολουθεί περιγράφονται οι διαφορές του αθώου από το παθολογικό ροχαλητό.

Παθολογικό ροχαλητό
Αθώο ροχαλητό
Συχνότητα
Ένταση ροχαλητού
Ήχος
Αναπνοή
Συμπεριφορά κατά τον ύπνο.
Υποχώρηση ή βελτίωση του ροχαλητού με τη χρήση του Rochalitex επί ένα μήνα
Ροχαλητό κάθε νύχτα ή κάθε φορά, που κοιμάται.
Πολύ έντονο, ακουστό στο διπλανό δωμάτιο.
Τραχύς, εκρηκτικός με υψηλές συχνότητες, που συνοδεύονται από ρόγχο.
Διακόπτεται συχνά ξυπνάει συχνά, έχει ανήσυχο ύπνο.
Ανήσυχος ύπνος με συχνά ξυπνήματα.
ΟΧΙ
Ευκαιριακό ροχαλητό.
Μέτρια έως δυνατή.
Αρμονικός με χαμηλές συχνότητες.
Χωρίς διακοπές, ομαλή με ήσυχο ύπνο.
Ήρεμος ύπνος.
ΝΑΙ

Ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν ροχαλητικός ασθενής πάσχει από αθώο ή παθολογικό ροχαλητό.
1. Ροχαλίζετε κάθε μεσημέρι ή βράδυ που πέφτετε για ύπνο; (χωρίς να έχετε καταναλώσει οινόπνευμα.)
2. Ενοχλείτε τους συγγενείς σας, που κοιμούνται στα γειτονικά δωμάτια;
3. Ξεκίνησε το ροχαλητό σας πριν από το 30ο έτος;
4. Μήπως ροχαλίζετε κι όταν κοιμάστε μπρούμυτα;
5. Μήπως κουράζεστε εύκολα, πολλές φορές την ημέρα, χωρίς φανερή αιτία;
6. Μήπως σας παίρνει ο ύπνος όταν δεν κάνετε τίποτα ή είστε χαλαρός;
7. Σας παίρνει ο ύπνος μέσα σε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαπλώσετε ή σε περισσότερο χρόνο;
8. Μήπως έχετε πάθει κάποιο τροχαίο ατύχημα, λόγω κούρασης, τουλάχιστον μια φορά;
9. Νοιώθετε κατάκοπος και εξαντλημένος το πρωί, μετά το ξύπνημα;
Για κάθε ναι παίρνετε 1 βαθμό. Βαθμολογία μικρότερη του 4 σημαίνει ότι πιθανότατα ροχαλίζετε με αθώο ροχαλητό. Βαθμολογία άνω του 5 σημαίνει ότι υπάρχει υποψία ότι πάσχετε από παθολογικό ροχαλητό.

Υπό Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη, Ωτορινολαρυγγολόγου
Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογικής Αλλεργίας και Ανοσολογίας και ρογχοπαθειών
Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Δημοσιογραφίας

Το μυστικό για να διατηρηθεί το δέρμα σας νεανικό και υγιές.

Συντάκτης Θάλεια Γούτου, αισθητικός, medlabnews.gr
Το μυστικό για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και υγιές δεν βρίσκεται σε ‘μαγικές’ κρέμες και τεχνητά προϊόντα. Το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια για να είναι και να δείχνουν υγιή, έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Τα συστατικά αυτά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάνουν στο βαθύτερο επίπεδο χρήσης από τον οργανισμό, συνεπώς και η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε καλλυντικό εξωτερικής χρήσης. Η λύση βρίσκεται στη φύση, στις βιταμίνες που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Μια από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου δέρματος είναι η προστασία από τους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες, μέσω της κερατίνης στοιβάδας η οποία αποτελείται από νεκρά κερατινοκυττάρα. Η νεκρή λοιπόν αυτή στοιβάδα αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για την άμυνα του δέρματος. Για να είναι αποτελεσματική οποιαδήποτε καλλυντική εφαρμογή προϊόντος, πρέπει να μπορεί να διαπεράσει τον φραγμό αυτόν και να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η στοιβάδα αυτή συχνά καταστρέφεται και παραβλάπτεται η λειτουργία της από τα απολεπιστικά προϊόντα και τα peeling όταν γίνονται χωρίς την σωστή ένδειξη με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνετε ευάλωτο, μειώνοντας την άμυνα του έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας. Όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως, το δέρμα μας γίνεται πεδίο μάχης ελεύθερων ριζών και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει, δηλ. βιταμίνες Α, C, E. Το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος και η τρύπα του όζοντος επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Οι πιο ευεργετικές βιταμίνες για το δέρμα είναι οι παρακάτω:
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, τη σκόνη, τη γύρη και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχει σε μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτα όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, η φράουλα, η παπάγια και η γκουάβα, καθώς και σε λαχανικά όπως οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ο μαϊντανός και το θυμάρι. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 90mg για τους άνδρες και 75mg για τις γυναίκες. Η βιταμίνη C έχει την ιδιότητα να αποκαθιστά την ελαστικότητα της επιδερμίδας και να την προστατεύει από περαιτέρω φθορές. Η πιο σημαντική της συμβολή είναι η προστασία που προσφέρει από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, που προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Βιταμίνη E
Όπως και η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου για το δέρμα. Επιπλέον, συμβάλλει στον περιορισμό των ελεύθερων ριζών που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότερες καλλυντικές κρέμες περιέχουν βιταμίνη Ε. Επιπλέον, είναι λιποδιαλυτή, και γι αυτό το λόγο παραμένει και δρα στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη βιταμίνη C. Μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα δημητριακά, το μοσχάρι, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα σπαράγγια.


Βιταμίνη A
Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό μας, λόγω της αντιοξειδωτικής και αναπλαστικής της δράσης. Πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες για το δέρμα, ενισχύει επίσης την όραση και συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών. Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί συνήθως απολέπιση στο δέρμα. Σε μορφή κρέμας, βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής και στην εξάλειψη των ρυτίδων. Οι βασικότερες πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, το καρότο, το σπανάκι, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, το πεπόνι, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα.

Βιταμίνη B
Επιδρά στο δέρμα, βελτιώνει την ύφη και το χρώμα του δέρματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες. Τα μέλη του συμπλέγματος των βιταμινών Β είναι: η αντιοξειδωτική βιταμίνη Β1 - συμβάλλει για την απελευθέρωση των τοξινών από τον οργανισμό σας και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος; η βιταμίνη Β2 – έχει την ικανότητά της να διατηρεί το δέρμα υγιές και το προστατεύει από την εμφάνιση της ακμής; η βιταμίνη Β3 – βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος; η βιταμίνη Β5 – βοηθάει για την αντιμετώπιση του άγχους; η βιταμίνη Β6 – βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημαντικές πηγές λήψης της βιταμίνης Β είναι: τα αυγά, το ψάρι, το συκώτι, το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το καστανό ρύζι, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το αλεύρι ολικής αλέσεως και τα φύτρο σιταριού.

Η ζέστη επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων


Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Η δοσολογία ορισμένων φαρμάκων μπορεί να διαφοροποιηθεί τους μήνες του καλοκαιριού. Όπως, για παράδειγμα, τα αντιπηκτικά –κουμαρινικά φάρμακα που με την ζέστη και την αφυδάτωση παρατηρείται παράταση της αντιπηκτικής δράσης (ανεβαίνει το INR), και τα διουρητικά φάρμακα που χορηγούνται στους υπερτασικούς, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σε μικρότερες δόσεις, λόγω της εφίδρωσης από τη ζέστη και της απώλειας υγρών από τη λήψη του φαρμάκου.

Την ελάττωση της δόσης ενός φαρμάκου δεν πρέπει να την κάνετε μόνη σας, αλλά μετά από σύσταση του γιατρού σας.

Φάρμακα και αλκοόλ: Το καλοκαίρι αυξάνεται αρκετά η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως της μπίρας. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, λοιπόν, όσοι παίρνετε φάρμακα καθώς ο συνδυασμός αλκοόλ και φαρμάκων αντενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, γιατί ενισχύει τη δράση του φαρμάκου. Τα ποτά που περιέχουν αλκοόλη θα πρέπει να αποφεύγονται εάν είναι δυνατόν καθώς αυτά προάγουν την αφυδάτωση. Αποτέλεσμα; Υπνηλία ή μειωμένα αντανακλαστικά ή και χειρότερες συνέπειες για την υγεία. Όσοι, μάλιστα, παίρνετε αγχολυτικά, ηρεμιστικά ή αντιβιοτικά πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σας.

Κορτικοειδή: Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων με τα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το καλοκαίρι. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις ρευματικών, άσθματος, δερματικών παθήσεων ή σε διάφορες μορφές καρκίνου και μόνο με συνταγή γιατρού. Παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, όπως κατακράτηση νερού και άλατος στου ιστούς και ιδιαίτερα στην περιοχή του προσώπου. Αν κάποιος τα παίρνει για καιρό μπορεί να παρουσιάσει οιδήματα και έντονα πρηξίματα. Για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες αυτές καλό είναι να περιοριστεί η δοσολογία τους, αν βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του αρρώστου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατακράτηση νερού περιορίζεται, αν αφαιρεθεί το αλάτι από τη διατροφή. Επίσης και η γυμναστική ωφελεί, εφόσον με αυτή καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια κι έτσι περιορίζεται και η αύξηση του βάρους. Για κάθε αλλαγή της δόσης και αυτών των φαρμάκων αρμόδιος είναι ο γιατρός.



Διαβάστε επίσης




Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων