1/8/12 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Για να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός στην χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Ο κόσμος που επισκέπτεται μια χώρα για να συνδυάσει τις τουριστικές υπηρεσίες και τις ιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να έχει ευκολίες στην περίπτωση που είναι άτομα σε φάση αποκατάστασης ή ανάρρωσης από κάποια επέμβαση. Φυσικά πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Η  προσβασιμότητα δεν νοείται μόνο ως διεύρυνση της χρηστικής δυνατότητας συγκεκριμένων δομημένων (δημόσιων ή όχι) χώρων, δε νοείται μόνο ως παράμετρος κατασκευαστικής αρτιότητας ενός κτηρίου ως προς τα δομικά του στοιχεία, ούτε ως δυνατότητα μετακίνησης μόνο.
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι μιας τουριστικής δραστηριότητας, στην περίπτωση ΑμΕΑ αποτελούν φραγμό στην ομαλή διαμονή και μετακίνηση τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, άλλα και στην επαρχία. Σαν αποτέλεσμα, πάρα πολύ λίγοι παρατετραπληγικοί μπορούν να κυκλοφορήσουν αφού ακόμα και αν προσπαθήσουν θα συναντήσουν τεράστια προβλήματα.
Η πόλη και συγκεκριμένα τα εμπορικά και δημόσια κτίρια, οι κοινωνικοί, αθλητικοί και θρησκευτικοί χώροι, τα Νοσοκομεία ,οι δρόμοι και όλοι οι δημόσιοι χώροι καθώς και οι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων πρέπει να είναι προσπελάσιμοι και προσιτοί στα μειονεκτούντα και ανάπηρα άτομα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά από έρευνα επιτόπιας καταγραφής στην Αθήνα, η προσπελασιμότητα σε μουσεία είναι μέτρια έως πολύ κακή σε ποσοστό 83,3% (με το πολύ κακή να ανέρχεται στο 50%)
Εκτιμάται ότι πάνω από 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ακόμη δεν πηγαίνουν διακοπές. Για πολλούς από αυτούς η κάποια μορφή αναπηρίας τους θεωρείται το κυρίως εμπόδιο που παρακωλύει την πρόσβαση τους σε πολλές από τις υφιστάμενες προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η ζήτηση για πρόσβαση σε
τουριστικές υπηρεσίες αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε όλοι εκείνοι που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία αναγκάζονται να αναγνωρίσουν στους τουρίστες με αναπηρία ότι αντιπροσωπεύουν μια πολύ σημαντική ομάδα καταναλωτών που περιμένουν ακόμη για αύξηση διαθέσιμων, κατάλληλων ποιοτικών τουριστικών προσφορών και υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις τους. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι τουρίστες με αναπηρία συνοδεύονται στα ταξίδια τους από τουλάχιστον άλλο ένα άτομο, οπότε και η εν λόγω ομάδα καταναλωτών είναι μεγαλύτερη, επομένως αξίζει σοβαρότερης εμπορικής προσοχής.

Ένα από τα κύρια εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι η αρνητική στάση και η προκατάληψη της κοινωνίας. Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, οι αντιλήψεις για το τι σημαίνει να έχει ένα άτομο ειδικές ανάγκες παραμένουν βαθιά ριζωμένες στις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές πρακτικές. Συνεπώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν περιορισμένες ευκαιρίες για
εκπαίδευση, συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και ανάπτυξη των προσόντων. Πρέπει συνεπώς να γίνουν πολλά για να αλλάξουν τα στερεότυπα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ούτε η συμβολή
τους στην κοινωνία.
Όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Στις επαφές αυτές περιλαμβάνονται διαπροσωπικές συνομιλίες, μέσω τηλεφώνου, δια αλληλογραφίας ή μέσω ταξιδιωτικών γραφείων ή τρίτων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οποιονδήποτε άλλο πελάτη, με τη διαφορά ότι ίσως χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο εάν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας.
Οι τουρίστες με αναπηρία αποδέχονται σε γενικές γραμμές ότι τα επίπεδα προσβασιμότητας που παρέχονται από τα ξενοδοχεία κάθε άλλο παρά τέλεια μπορούν να θεωρηθούν, και ότι ο ρυθμός προόδου προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης προσβασιμότητα δυσχεραίνεται από οικονομικά εμπόδια. 
Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία δεν είναι προβλήματα υποδομής, αλλά συμπεριφοράς. Αναμφισβήτητα, η αρνητική συμπεριφορά θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας ή μαθησιακές δυσκολίες που επιθυμούν να ταξιδέψουν.
Η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να ενέχει ελάχιστο κόστος

Ο αριθμός των προσπελάσιμων ξενοδοχείων και των άλλων αντίστοιχων καταλυμάτων ανά την Ευρώπη είναι πολύ χαμηλός, ενώ ακόμα και εκείνα που θεωρούνται προσπελάσιμα πολύ σπάνια καλύπτουν απολύτως τις ανάγκες των φιλοξενούμενων με αναπηρία. Το 10-20% των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάποιου είδους αναπηρία και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται σταδιακά με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα ο τουρισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι ανεπτυγμένος όσο θα έπρεπε για μια ευρωπαϊκή πόλη. Αυτή η κατηγορία επισκεπτών στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια για αυτό και δεν υπήρξε καμία υποδομή στα ξενοδοχεία. Τα τελευταία χρόνια γίνανε και γίνονται κάποιες προσπάθειες για την νέα αυτή κατηγορία καταλυμάτων αλλά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι υποδομές σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων και σε κάθε είδους καταλύματα, καθώς και να δοθούν
ειδικά κίνητρα στους επιχειρηματίες έτσι ώστε ανεξαρτήτου κόστους οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυτές τις υποδομές των μονάδων.

Αν θέλουμε ιατρικό τουρισμό, το κράτος , η πολιτεία , η κυβέρνηση , η αυτοδιοίκηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, θα πρέπει επιτέλους, να δώσουν την κατάλληλη σημασία και την οριστική λύση στο θέμα των ΑΜΕΑ όχι μόνο στον τουριστικό τομέα αλλά και σε όλα τα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια που λειτουργούν για το κοινό, είτε είναι δημόσιες υπηρεσίες είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το τέλος του καλοκαιριού, μας φέρνει πιο κοντά στο Σύνδρομο Κατάθλιψης Μετά τις Διακοπές. Που οφείλεται και πώς το αντιμετωπίζουμε;



Συντάκτης Βικτωρία Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, medlabnews.gr

Αν και λόγω της οικονομικής κρίσης οι διακοπές έχουν περιοριστεί, σε διάρκεια, σε προορισμούς, αν και όλο και πιο πολλοί φέτος δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές, παρά ταύτα το καλοκαίρι συνδυάζεται με χαλαρότητα, με καλύτερη διάθεση, με διασκέδαση, με ταβερνάκια, με θάλασσα έστω και κοντά στην πόλη.

Και μόνο λοιπόν ότι φεύγει το καλοκαίρι και ερχόμαστε πιο κοντά στις υποχρεώσεις, που ίσως προσωρινά είχαμε αναβάλει ή τις είχαμε βγάλει από το μυαλό μας, μας φέρνουν πιο κοντά στο Σύνδρομο Κατάθλιψης Μετά τις Διακοπές ή συντομογραφικά PVDS (Post-Vacations Depression Syndrome). Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή στρες. Εκδηλώνεται ύστερα από ξεκούραστες περιόδους της ζωής μας, συνήθως ύστερα από μικρές ή μεγάλες «αποδράσεις» και μπορεί να φτάσει μέχρι τα όρια της κατάθλιψης.

Η επαναφορά από τις παραλίες στον χώρο εργασίας και η απαιτητική καθημερινότητα, που ανακάμπτει με όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, δημιουργούν άγχος και ανησυχία, που πολλές φορές οδηγούν στη μελαγχολία. Το σύνδρομο του στρες μετά τις διακοπές είναι συχνό φαινόμενο και μεταξύ των Ελλήνων, που ζουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, ειδικά δε τα τελευταία χρόνια που η κρίση έχει προσθέσει πάρα πολύ πίεση σε όλους τους τομείς.

Τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, που το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους το περνάνε μακριά από τη φύση, ζώντας σε εξωφρενικούς ρυθμούς, με άγχος και κάτω από απάνθρωπη πίεση χρόνου.

Η επιστροφή από τις διακοπές για αρκετούς είναι μια εξαιρετικά σκληρή περίοδος, ένα τεστ αντοχής για την ψυχολογία τους.


Το Σύνδρομο της Κατάθλιψης μετά τις Διακοπές, χρόνο με το χρόνο, πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους των μεγάλων πόλεων.
Ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχουν σημειωθεί ακραίες συμπεριφορές όπως η αυτοκτονία, ωστόσο πολλοί επιστρέφουν από τις διακοπές κουβαλώντας στις βαλίτσες τους εκτός από σουβενίρ και την... κατάθλιψη που θα τους συντροφεύει το χειμώνα.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δούμε τι είχαμε στις διακοπές μας, που δεν έχουμε στην καθημερινότητά μας και να προσπαθήσουμε τις συνήθειες ή τα πράγματα που μας ευχαριστούν να τα εντάξουμε στη ζωή μας όλο το χρόνο ή όσο πιο συχνά γίνεται. Απλά πράγματα και εύκολα, όπως να βγαίνουμε με φίλους, να πηγαίνουμε εκδρομές, δηλαδή να βρίσκουμε χρόνο για εμάς! Κάτι που δεν κάνουμε συνήθως...

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
- δυσφορία
- ταχυπαλμίες
- ζαλάδες
- αϋπνία
- τάση προς έμετο
- απώλεια ή αύξηση βάρους
- υπερβολικό άγχος
- έλλειψη προσαρμοστικότητας
- έλλειψη διάθεσης,
- χαμηλή ενεργητικότητα,
- υπνηλία,
- υπερφαγία,
- αφαγία,
- μελαγχολία.
- κατάθλιψη

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.
Καλό είναι λοιπόν, να προνοούμε ώστε στην επιστροφή να μη δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα που ίσως εμποδίσουν τη φυσιολογική ένταξη στη ρουτίνα μας. Ας σκεφτούμε:
- Μήπως πάμε διακοπές όχι γιατί το έχουμε πραγματικά ανάγκη για ξεκούραση αλλά γιατί "πρέπει" (παιδιά, γονείς κλπ);
- Μήπως τα άτομα της παρέας μας μας κάνουν να πλήττουμε και οι ο τρόπος ζωής τους, οι προσδοκίες και οι δραστηριότητές τους κατά την περίοδο των διακοπών δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας;
- Μήπως αισθανόμαστε ότι "δεν ορίζουμε τον εαυτό μας ούτε καν στις διακοπές μας";

Μερικές λύσεις:
- Να κάνουμε μια καταγραφή των δραστηριοτήτων που μας ευχαριστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών, και ας προσπαθήσουμε να τις χαρούμε όσο περισσότερο μπορούμε.
- Αν φοβόμαστε ότι επιστρέφοντας από τις διακοπές θα βρούμε μπροστά μας ένα "βουνό" από επαγγελματικές υποχρεώσεις, το οποίο θα μας δημιουργήσει ανεπανόρθωτο άγχος, ας φροντίσουμε να κρατήσουμε μια τακτική επικοινωνία με τους συναδέλφους και το χώρο της εργασίας μας.
- Να οργανώσουμε μια ομάδα "ομοιοπαθών" συναδέλφων, με τους οποίους αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές το να μοιράζεται κανείς τις σκέψεις του βοηθάει πολύ στη λύση του προβλήματος.
- Βάζουμε σε τάξη εκκρεμότητες που αφήσαμε το καλοκαίρι και τακτοποιούμε οικονομικές εκκρεμότητες κάνοντας μια καταγραφή υποχρεώσεων.
- Κάνουμε διακανονισμούς για την αποπληρωμή δανείων,  φόρων,  εισφορών, κ.λπ., δεδομένου ότι για τους περισσότερους δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη εξόφληση όλων.
- Μικρά ταξιδάκια αυθημερόν, βοηθούν να προσαρμοστείτε σταδιακά. Φυλάξτε τις αναμνήσεις σας ζωντανές. Κρατήστε επαφή με τους νέους σας φίλους. Εμφανίστε τις φωτογραφίες σύντομα και δώστε πνοή γιορτής στην επιστροφή σας, καλώντας π.χ. σε δείπνο όλους τους φίλους σας για να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.
- Το μυστικό είναι να μη περνάμε μεγάλες περιόδους έντασης χωρίς διαλείμματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φροντίστε να έχετε σύντομες διακοπές και διαφυλάξτε την αυτοφροντίδα σας, για να έχετε καλή υγεία και διάθεση. Τότε, φυσικά, η απόδοση στις υποχρεώσεις σας θα είναι πιο ποιοτική και στις επόμενες διακοπές θα είστε πέρα από κάθε κίνδυνο προσβολής αυτού του Συνδρόμου.
-Μάλιστα ο ασθενής, μετά τη διάγνωση, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά χάπια που θα τον βοηθήσουν να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Καλό φθινόπωρο!!!

Πώς μετακινούμε ένα μωρό στη ζέστη;


Τώρα που κάνει πολλή ζέστη, καλό θα ήταν να μη βρίσκεστε μαζί με το μωρό σας εκτός σπιτιού μεταξύ 11.00π.μ. με 4.00μ.μ., όταν δηλαδή οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη και βλάπτουν περισσότερο το δέρμα.
Είναι καλύτερο να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και, αν χρειαστεί να βγείτε στον ήλιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας νεράκι, καπέλο για το κεφαλάκι του και, αν το μετακινείτε με το καρότσι, φροντίστε να στρώσετε ένα βαμβακερό σεντονάκι και μετά να βάλετε το μωρό να καθίσει, ώστε να μη ζεσταίνεται.
Στο καροτσάκι, προτιμήστε να έχετε μία ομπρέλα για τον ήλιο, φυσικά ντύστε το μωρό με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα και αν είναι μεγαλύτερο από έξι μηνών, βάλτε του και ένα καλό παιδικό αντιηλιακό, για να είναι απόλυτα προστατευμένο από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες.
Πηγή
Iatrikanea.gr

Ο Ιατρικός Τουρισμός πηγή ανάπτυξης της Ελλάδος, αλλά υπό συνθήκες.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Εγκαινιάζουμε μια νέα θεματογραφία, που αποτελεί, τον τελευταίο καιρό πόλο έλξης για πολλούς φορείς στην χώρα, τον ‘Ιατρικό Τουρισμό'. Έχοντας πολυετή εμπειρία στον χώρο της Ιατρικής ευεξίας και των MediSPA, θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για αυτό το μεγάλο θέμα που έχει κορυφωθεί τον τελευταίο καιρό, αλλά έχει συζητηθεί και πραγματωθεί από αρκετούς κυρίως γιατρούς και κλινικάρχες από όλη την Ελλάδα, την τελευταία εικοσαετία.

Η οικονομική κρίση παρέχει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να επιτύχει μία παραδειγματική καινοτομία στην ιατρική φροντίδα. Ο ιατρικός τουρισμός έχει εξαιρετικές προοπτικές, ενεργοποιώντας σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον. Η δυναμική αυτού του τομέα έχει, σε μεγάλο βαθμό, υποτιμηθεί στην Ελλάδα.
 

Με τον όρο ιατρικό τουρισμό ορίζεται ευρέως η παροχή οικονομικά ανταγωνιστικής ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία σε ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας.
Ο Ιατρικός Τουρισμός, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, απευθύνεται σε τουρίστες-ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας, με συνακόλουθη ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε επίπεδο δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας απευθύνεται σε τουρίστες-ασθενείς στους οποίους παρέχεται ιατρική φροντίδα σε μονάδες αποκατάστασης και αποθεραπείας ή σε μονάδες ανάρρωσης.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Αριθμεί 1δισ τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο με προοπτική να αυξηθούν στα επίπεδα του 1,5 δις το 2020.
Στο μοντέλο του ιατρικού τουρισμού, φτωχές χώρες εισάγουν ασθενείς και άρα εξάγουν τεχνογνωσία, περίθαλψη και υπηρεσίες σε ασθενείς από τις βιομηχανικές χώρες. Η κατεύθυνση του διεθνούς εμπορίου είναι αντίθετη από το παραδοσιακό μοντέλο. Συνεπώς, τα έθνη που κάποτε εξήγαγαν ιατρικές υπηρεσίες στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τώρα αγοράζουν υγειονομική περίθαλψη από αυτές τις ίδιες χώρες. Ο κύριος λόγος που χώρες προορισμοί για τον ιατρικό τουρισμό είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες φτηνότερα αφορά το επίπεδο της εθνικής οικονομικής τους ανάπτυξης . Ένας άλλος λόγος για το χαμηλό κόστος αφορά το Ιατροδικαστικό περιβάλλον - η επαγγελματική ασφάλιση αστικής ευθύνης για έναν χειρούργο στην Ινδία είναι 4 τοις εκατό του ανάλογου ποσού στη Νέα Υόρκη.

Οι βασικές μορφές Ιατρικού τουρισμού ή τουρισμού υγείας
  • η πλαστική χειρουργική
  • οι μεταμοσχεύσεις οργάνων
  • η οδοντιατρική
  • η οφθαλμολογία
  • η καρδιολογία
  • η ορθοπεδική
  • η τραυματιολογία
  • η αθλητιατρική
  • η ουρολογία
  • η δερματολογία
  • η ακτινολογία
  • η ογκολογία
  • η γυναικολογία και η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
  • η γηριατρική
  • η ψυχική υγεία.

Ο Ιατρικός Τουρισμός, πέραν των καθαρά ιατρικών υπηρεσιών, περιλαμβάνει υπηρεσίες μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Η Ελλάδα διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη ποιοτικού Τουρισμού Υγείας, συνδυάζοντας το υπέροχο μεσογειακό περιβάλλον με το φυσικό πλούτο, την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, την παράδοση στην υγιεινή διατροφή, το ήπιο κλίμα και το καταξιωμένο διεθνώς ιατρικό προσωπικό.
Στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και καρκίνο, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους σε τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν.
Κατηγορίες τουριστών που χρειάζονται ιατρική υποστήριξη
  • Νεφροπαθείς

  • Καρκινοπαθείς
  • Καρδιοπαθείς

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αυξανόμενη δημοτικότητα του ιατρικού ταξιδιού περιλαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, τη σμίκρυνση του χρόνου των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ευκολία και τη δυνατότητα προσέγγισης ενός ταξιδιού και την ‘εκμετάλλευση’ της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 106 χώρες παρέχουν υπηρεσίες τουρισμού υγείας. Άμεσα ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Κύπρος, έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση «ταξιδιωτών υγείας».
Αρκετές ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ισραήλ, επενδύουν στην προσέλκυση ξένων ασθενών από έθνη σε όλα τα στάδια της οικονομικής ανάπτυξης κάτω από το λάβαρο του ιατρικού τουρισμού. Η περίθαλψη
παρέχεται με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και ασφάλεια της υπηρεσίας και διασυνδέεται με επισκέψεις σε γνωστά τουριστικά αξιοθέατα. Οι ιατρικές υπηρεσίες, το κόστος και την κατεύθυνση του ταξιδιού που συνδέονται με προσοχή σε αυτούς τους
προορισμούς είναι πιο χαρακτηριστική από το παραδοσιακό διεθνές ιατρικό μοντέλο υπηρεσίες παρά από το μοντέλο του ιατρικού τουρισμού. Πιο κοντά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 2.000 κλινικές. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται 37 πανεπιστημιακές κλινικές με άριστο επίπεδο περίθαλψης και την επιδίωξη για "υπέρτατη περίθαλψη", πάνω από 700 δημόσιες και κλασικές κλινικές καθώς και περισσότερα από 500 νοσοκομεία στα πλαίσια ιδιωτικών δικτύων κλινικών. Περίπου 10 τοις εκατό όλων των κλινικών, εκτός από την αρμοδιότητα εθνικής περίθαλψης, διαθέτουν οργάνωση με ξεκάθαρα διεθνή προσανατολισμό και παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες για αλλοδαπούς ασθενείς.
Γιατί ταξιδεύει κανείς για ιατρικές
υπηρεσίες;
  • Κυρίως για αισθητικές επεμβάσεις.
  • Για να μειώσουν το κόστος σε σχέση με της χώρας τους.
  • Γιατί έχουν μείνει ικανοποιημένοι από παλαιότερη επίσκεψη


Ο Τουρισμός Ομορφιάς (Κοσμητική Ιατρική) αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή Τουρισμού Υγείας παγκοσμίως, συνδυάζοντας υπηρεσίες υγείας και ομορφιάς. Απευθύνεται, στην ουσία, σε άτομα υγιή, ικανά να ταξιδέψουν και τα οποία επιθυμούν να συνδυάσουν την παροχή σχετικά ανώδυνων και σύντομων, επεμβατικών ή μη, ιατρικών υπηρεσιών ανανέωσης προσώπου και σώματος με ολιγοήμερη ανάρρωση και αναψυχή σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες. Η νέα τάση, που δημιούργησαν πρωτίστως η βιομηχανία της μόδας και δευτερευόντως ιατρικοί λόγοι, εκτίναξαν τον "τουρισμό των πλαστικών επεμβάσεων" παγκοσμίως στα 10 δις ευρώ ετήσιο τζίρο.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα πλαίσια του Τουρισμού Ομορφιάς περιλαμβάνουν μια ευρεία δέσμη υπηρεσιών, που ολοένα εμπλουτίζονται από νέες, ακολουθώντας τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα, όπως: πλαστικές επεμβάσεις, εγχειρήσεις διόρθωσης φύλου, διάφορες οδοντιατρικές εργασίες (προσθετική, εμφυτεύματα, αισθητική οδοντιατρική), οφθαλμολογικές επεμβάσεις με laser, μεταμοσχεύσεις μαλλιών,, αισθητική δερματολογία (botox, αποτρίχωση με laser), αποτοξίνωση, ψυχική υγεία (χρόνια προβλήματα ύπνου, ανορεξίας, γεροντική άνοια, μείωση του άγχους), αδυνάτισμα, διαιτολογία και γαστρονομία, υγιεινή διατροφή, αθλητισμός-fitness, αντιγήρανση,, φυσικοθεραπεία (με χρήση φυσικών μεθόδων θεραπείας της εναλλακτικής ιατρικής), μασάζ, ρεφλεξιολογία, σιάτσου, αγιουρβέδα, γιόγκα, βελονισμός, feng sui, φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, πιεσοθεραπεία κ.ά.


Η ελληνική πραγματικότητα

Η Ελλάδα, παρότι διαθέτει καλές ιατρικές υποδομές και απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, δεν βρίσκεται ανάμεσα στις -περίπου- 100 χώρες που έχουν εντάξει τον ιατρικό τουρισμό στα επίσημα εθνικά προγράμματα ανάπτυξής τους. Συνεπώς δεν έχει δημιουργήσει και ένα πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης και ενθάρρυνσης αυτού του τομέα. Παράλληλα απουσιάζει ένας υπεύθυνος κρατικός φορέας για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος, ενώ το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές.
 Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας έχει όλες τις προοπτικές να αναπτύξει σημαντικά τον ιατρικό τουρισμό, μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών. Διαθέτει υποδομές σε πολλούς τομείς, ειδικότερα στον τομέα της αιμοκάθαρσης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και άρτια εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., Ph.D.
Ιατρός Χειρουργός
Γενικός Διευθυντής του 
ΜEDLAB IATΡΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
και του MEDISPA
Διαχειριστής και Συντάκτης των 
medlabnews.gr και iatrikanea.gr







Καίω θερμίδες στην παραλία…


Το καλοκαίρι είναι εδώ και σας δίνει την μοναδική ευκαιρία για απολαυστική άσκηση και ταυτόχρονα κάψιμο θερμίδων. Έτσι αντί να κάθεστε στην ξαπλώστρα και να έχετε τύψεις για τις «διατροφικές αμαρτίες» στις οποίες όλοι υποκύπτουν στις διακοπές δείτε πως μπορείτε να κερδίσετε τα μέγιστα από τις διακοπές σας. Χαρά, άσκηση, κάψιμο θερμίδων και ευεξία.
Τα σπορ της παραλίας και της θάλασσας είναι σύμμαχοι σας.
Ρακέτες
Πολύ δημοφιλείς σε όλες τις ηλικίες. Δεν κινδυνεύετε να τραυματιστείτε και ταυτόχρονα γυμνάζετε τα πόδια και το πάνω μέρος του σώματος ενώ ως αεροβική άσκηση βοηθά και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ένας ενήλικας 70 κιλών μπορεί να «καίει» 9 θερμίδες το λεπτό ή περίπου 279 θερμίδες σε μισή ώρα.
Βόλεϊ στην άμμο
Εύκολο και ομαδικό, άλλωστε στις περισσότερες παραλίες υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Γυμνάζει τα πόδια, τα χέρια, την ωμοπλάτη και τους κοιλιακούς.
«Καίει» περίπου τις ίδιες θερμίδες, 279 δηλαδή στα 30 λεπτά.
Ποδόσφαιρο στην άμμο
Επίσης ομαδικό αλλά ίσως πιο κουραστικό από το βόλεϊ. Αποτελεί καλή αεροβική άσκηση γυμνάζοντας τους μηρούς και τις γάμπες.
Στα 30 λεπτά θα κάψετε περίπου 350 θερμίδες.
Κανό
Εύκολο και σε άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο. Κινδυνεύετε μόνο να ξεχαστείτε και να απομακρυνθείτε από την παρέα σας. Προσοχή επίσης στα ρεύματα και στις θάλασσες με ισχυρό κυματισμό αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον χειρισμό. Με το κανό γυμνάζετε χέρια, πλάτη, κοιλιακούς ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό.
Στα 30 λεπτά μπορείτε να κάψετε από 240 μέχρι 320 θερμίδες ανάλογα με το σωματικό σας βάρος.
Ποδήλατο θαλάσσης
Σπορ στο οποίο μπορεί να συμμετέχει όλη η παρέα ή αν είστε γονιός όλη η οικογένεια. Γυμνάζει τους μηρούς καθώς όλη η κίνηση εξαρτάται από την αντοχή σας, την δύναμη και την διάθεση.
Μπορείτε να κάψετε από 150 μέχρι και 350 θερμίδες στη μισή ώρα.
Θαλάσσιο Σκι
Χρειάζεται να έχουν προηγηθεί μαθήματα αν είστε αρχάριος αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να δοκιμάσει κάποιος. Γυμνάζει σχεδόν όλο το σώμα και μπορείτε να κάψετε σε 30 λεπτά από 150 μέχρι και 300 θερμίδες.
Windsurf
Δεν είναι εύκολο ιδιαίτερα αν δεν είστε εξοικειωμένοι, χρειάζεται υπομονή και καλή ισορροπία, γυμνάζει όμως όλο το σώμα. Αν του πάρετε τον αέρα μπορείτε να καίτε μέχρι και 12 θερμίδες το λεπτό.
Ιστιοπλοΐα
Δεν είναι αμιγώς καλοκαιρινό σπορ αλλά σίγουρα είναι πιο απολαυστικό το καλοκαίρι. Τα μαθήματα είναι απαραίτητα καθώς το πλήρωμα του σκάφους λειτουργεί συντονισμένα ως ομάδα. Γυμνάζει κυρίως χέρια και πλάτη.
Κολύμπι
Το πραγματικό και όχι απλά η παραμονή εντός της θάλασσας γυμνάζει όλο το σώμα και μια ώρα σε σταθερό ρυθμό μπορεί να σας απαλλάξει από 650 θερμίδες.
Υποβρύχιο κολύμπι
Βουτώντας με μάσκα και αναπνευστήρα απολαμβάνετε όσα συμβαίνουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γυμνάζετε το σώμα σας, κυρίως πόδια και σε μία ώρα έχετε απαλλαγεί μέχρι και από 350 θερμίδες
Κατάδυση
Χρειάζεται να έχετε κάνει κάποια μαθήματα αλλά η μία ώρα παραμονής στο βυθό σας απαλλάσσει από 500 θερμίδες.

Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης της τροφικής δηλητηρίασης

Επιμέλεια: Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας ενέργειες, αλλά και από μια μεγάλη αλυσίδα που ξεκινάει από την παραγωγή και φτάνει στην κατανάλωση με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Ωστόσο, εάν τηρείτε κάποιες βασικές αρχές και λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν ψωνίζετε, όταν συντηρείτε τα τρόφιμα και όταν τρώτε έξω, μπορείτε σίγουρα να περιορίσετε σημαντικά τη συχνότητά τους.

Ο δεκάλογος της σωστής πρόληψης.
         1. Πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας όταν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τροφή και ιδίως αφού χειριστείτε νωπά κρέατα.
         2. Χρησιμοποιείτε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα. Πλένετέ τα επίσης σχολαστικά έπειτα από κάθε χρήση.
         3. Απολυμαίνετε με αραιό διάλυμα χλωρίου το νεροχύτη και τους πάγκους της κουζίνας.
         4. Διατηρείτε τα παγωμένα τρόφιμα πάντα παγωμένα και τα ζεστά πάντοτε ζεστά. Με άλλα λόγια, τα είδη του ψυγείου πρέπει γρήγορα να μπαίνουν (κατάλληλα συσκευασμένα) στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και τα ψημένα να καταναλώνονται εντός δύο ωρών ή να μπαίνουν στο ψυγείο, ιδίως το καλοκαίρι, αφού τα μικρόβια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται όταν ένα ψημένο τρόφιμο αφήνεται να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
         5. Πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό (δεν απαιτείται η χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικού).
         6. Μην αφήνετε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
         7. Μην προσθέτετε σάλτσα ή μαρινάτα σε ψημένο κρέας την οποία είχατε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.
         8. Χρησιμοποιείτε ασφαλές νερό τόσο για την πόση όσο και για τον πάγο και το επιμελές πλύσιμο των τροφών.
         9. Αποφεύγετε την παρασκευή ειδών ζαχαροπλαστικής που δεν ψήνονται και στα οποία χρησιμοποιούνται ωμά αυγά.
         10. Όταν ξεπαγώνετε τρόφιμα, η απόψυξη πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς Κελσίου, για να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Αν βιάζεστε, η απόψυξη μπορεί να γίνεται μέσα σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων, με την προϋπόθεση όμως ότι πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως μετά την απόψυξη.
        
Αναγνωρίστε το αλλοιωμένο παγωτό.
         Μην αγοράζετε παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (π.χ. παραμορφωμένες ή διαρρηγμένες συσκευασίες), γιατί αυτό μπορεί να δηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισης και διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης. Επίσης, πριν την κατανάλωση του παγωτού, παρατηρήστε αν υπάρχουν κρύσταλλοι στο εσωτερικό του. Οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου αποτελούν ένδειξη ότι το παγωτό έχει λιώσει και ξαναπαγώσει, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Όταν αγοράζετε χύμα παγωτό, ελέγξτε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι καταψύκτες θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από μείον 18 βαθμούς Κελσίου, να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και να κλείνουν ερμητικά.

 Να πάρω κάτι από το δρόμο;
  • Μέχρι να φτάσετε στον προορισμό των διακοπών σας, συχνά χρειάζεται να φάτε κάτι πρόχειρο από κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες στο δρόμο κ.λ.π. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:
  • Προσέχετε τα έτοιμα σάντουιτς που αγοράζετε να διατηρούνται στο ψυγείο.
  •  Έτοιμα σνακ (τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτσες κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών Κελσίου, να σας δίνουν δηλαδή την εντύπωση ότι είναι πολύ ζεστά.
  • Τα σουβλάκια (γύρος, καλαμάκια) πρέπει να είναι καλοψημένα.
  • Σαλάτες που διατίθενται σε σάλαντ μπαρ πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη.
  • Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7 βαθμούς Κελσίου).
Διαβάστε επίσης

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.    


Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα και διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών.
         

Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν γιατί εξαρτώνται συνήθως από το μικρόβιο που την προκάλεσε.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι
  • η ναυτία,
  • ο εμετός,
  • η διάρροια,
  • ο πόνος στην κοιλιά,
  • η ατονία.

Σε πιο σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να εμφανιστούν
  • αιμορραγικές προσμείξεις στις διαρροϊκές κενώσεις,
  • πονοκέφαλος,
  • πυρετός,
  • αίσθημα αδυναμίας και
  • αρθραλγίες.

Η ένταση επίσης των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τη φυσική σας κατάσταση και από την ποσότητα του μικροβίου ή της τοξίνης που θα πάρετε. Όσο, δηλαδή, μεγαλύτερη ποσότητα μολυσμένης τροφής καταναλώσετε, τόσο πιο σοβαρή θα είναι και η δηλητηρίαση που θα πάθετε.
        
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει ανάλογα και πάλι με το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί, λοιπόν, να εκδηλωθούν 30 λεπτά μετά, αλλά και έπειτα από μία ή δύο μέρες ή και περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσετε τα αίτια σε τροφές που καταναλώσατε λίγες μέρες πριν. Οι ενοχλήσεις, πάντως, διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τις δέκα.

Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση περνάει χωρίς να απαιτείται ιατρική υποστήριξη. Αρκεί να πίνετε νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάθηκαν με τους εμετούς και τις διάρροιες και να ακολουθήσετε μια ελαφριά δίαιτα με περιορισμένα λιπαρά και φυτικές ίνες, που επιβαρύνουν το έντερο.

Τι πρέπει να κάνετε:
  • -Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • -Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο και πατάτες βραστές.
  • -Πίνετε πολλά υγρά, καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
  • -Αλατίζετε ελαφρά τις τροφές σας, καθώς το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.


ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
- Η διάρροια και οι εμετοί διαρκούν πάνω από 2-3 μέρες.
- Η διάρροια και οι εμετοί συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
- Έχετε επίμονους εμετούς ή νιώθετε αφυδατωμένοι.
- Εμφανίσετε υπόταση και σύγχυση, η προσφυγή σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι άμεση.
- Ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχειρίσεις στο στομάχι κλπ)

            
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων