1/9/12 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης έχει όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. H ιστοσελίδα your-life.

Επιμέλεια Mήλιου Αγγελική, βιολόγος, medlabnews.gr
Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας για τη στιγμή που θα αποφασίσει να αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία
Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του Aids και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.
Στη χώρα μας, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.
Τα ευρήματα ερευνητικής μελέτης που διεξήχθη σε 29 χώρες από όλο τον κόσμο κατέδειξαν τις κυρίαρχες τάσεις σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής συμπεριφοράς, συγκρίνοντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τα τρία τελευταία έτη. Σύμφωνα με την έρευνα, ανησυχητικό είναι το ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται αύξηση 110% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Εξίσου ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούργιους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης.
Από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:
* Από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες
* 215 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους με κάποια σύγχρονη μέθοδο αντισύλληψης
* Τα 2/3 των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών
* 1 στα 20 έφηβα κορίτσια θα νοσήσει από κάποια βακτηριακή μόλυνση που θα προκληθεί μετά από σεξουαλική επαφή ενώ οι λοιμώξεις αυτές παρατηρούνται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες
Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχονται ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με την αντισύλληψη είναι εκπληκτικά υψηλό. Τα αυξημένα επίπεδα του ποσοστού που δεν λαμβάνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης στην Ευρώπη, οφείλονται σε λανθασμένες αντιλήψεις και μύθους για τις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, το μπάνιο ή το ντους μετά την ερωτική πράξη και η σεξουαλική πράξη κατά την έμμηνο ρύση.
Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.
Από τις ανεπιθύμητες κυήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. περίπου 100 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 50 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.
Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.
Η ιστοσελίδα http://www.your-life.gr περιέχει πλήρες και αναλυτικό ενημερωτικό υλικό σχετικά με όλες τις μεθόδους αντισύλληψης. Περιέχονται συμβουλευτικά κείμενα σχετικά με τις σχέσεις και τη σεξουαλική συμπεριφορά, το σώμα και την ερωτική και σεξουαλική ζωή γενικότερα. Οι αναγνώστριες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα σε γυναικολόγους που απαντώνται εντός 48 ωρών σχετικά με ό,τι τις απασχολεί γύρω από τη σεξουαλική τους υγεία. Εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς, για να βοηθηθούν στο έργο της συνομιλίας και ενημέρωσης των παιδιών ή των μαθητών τους.


Οι υπηρεσίες του “Φέρε” και της διαδικασίας, βλάπτουν σοβαρά την υγεία και μπλοκάρουν την παραγωγή και την πρόοδο.




του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr

Έχουμε καταντήσει μια κοινωνία του “Φέρε”
 Φέρε αυτό το χαρτί, φέρε εκείνο το χαρτί και ξαναφέρε και ξαναφέρε…..

Γιατί; Γιατί δεν παράγουμε, απλά συντηρούμε δουλειές. Συντηρούμε υπηρεσίες και στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα.

Σκεφτείτε πόσες υπηρεσίες που συναλλάσσεστε, από την εφορία μέχρι την τράπεζα είναι υπηρεσίες του φέρε. Θα μου πείτε ανέκαθεν υπήρχε αυτό αλλά τώρα πια έχει αυξηθεί στον υπέρτατο βαθμό. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ασχοληθεί με το να συγκεντρώνετε χαρτιά για διάφορες υπηρεσίες. Τις πιο πολλές φορές, πολλά από τα χαρτιά που ζητούν είναι άσκοπα.  Όμως σας υποχρεώνουν, οι υπάλληλοι του φέρε και μάλιστα σας λένε ότι, αν δεν τα φέρεις δεν θα σας κάνουν αυτό που ζητάτε, οπότε αναγκάζεστε να τρέχετε να μαζέψετε αυτά που σας ζητούν.

Για να δούμε μερικές υπηρεσίες του “φέρε”.

Πρώτη από τις υπηρεσίες του φέρε είναι οι τράπεζες
Για οτιδήποτε θέλεις να κάνεις με μια τράπεζα και θες συνεργασία μαζί της, σε τρελαίνει στο φέρε. Φέρε χαρτιά, χαρτιά, χαρτιά…… Επειδή σου ζητούν μόνο χαρτιά χωρίς να ανταποκρίνονται στο αίτημα σου, (δάνειο, παράταση δανείου, πιστωτική κάρτα κλπ), περνά ο καιρός και μπορεί να σου πουν επειδή πέρασε καιρός ξαναφέρε εκείνο ή το άλλο χαρτί. Δυστυχώς, επειδή νομίζεις ότι τους έχεις ανάγκη, μπαίνεις σε αυτό το παιχνίδι του φέρε και τρέχεις να μαζέψεις χαρτιά, νομίζοντας ότι στο τέλος θα κάνουν δεκτό το αίτημα. Τελικά ενώ έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο για όλη αυτή την συγκέντρωση των χαρτιών, πιστοποιητικών, το πιθανότερο είναι να σου πουν, ότι η τράπεζα δεν έκανε δεκτό το αίτημα σας. Αν έχεις χρόνο πηγαίνεις σε άλλη τράπεζα και ξαναρχίζεις την ίδια διαδικασία. Πέντε και πλέον χρόνια οι τράπεζες παίζουν αυτό το παιχνίδι με τους πελάτες τους και για ένα άλλο πολύ σοβαρό λόγο. Οι υπάλληλοί τους δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Δεν κάνουν χορηγήσεις, η δουλειά είναι στα χειρότερα της, οπότε προκειμένου να έχουν οι υπάλληλοί τους δουλειά πρέπει με κάτι να απασχολούνται. Τι είναι αυτό; Φυσικά η διαδικασία του φέρε γιατί το απαιτεί το “procedure”.

Άλλη υπηρεσία που έχουμε συχνό πάρε δώσε είναι η εφορία. Εκεί είναι να μην έχεις μπλέξει με κάποιο λάθος. Κάηκες. Σου λένε φέρε για να αποδείξεις τα πάντα, ή ακόμα χειρότερα, σου λένε πλήρωσε πρώτα και μετά φέρε μας χαρτιά και θα δούμε. Πότε; Θα δούμε. Η υπηρεσία αυτή δεν ακολουθεί την διαδικασία. Αυτενεργεί. Πάει όπως προκύψει, με αποτέλεσμα να έχουμε τα γνωστά επακόλουθα….

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άλλη μια υπηρεσία του Φέρε. Φέρε για να αποδείξεις ότι έχεις πληρώσει, τι έχεις πληρώσει, πότε έχεις πληρώσει. Φέρε γιατί αλλιώς θα ξαναπληρώσεις. Αν είναι για θέματα υγείας, τότε θα πρέπει να φέρεις, ένα σωρό χαρτιά, βιβλιάρια και υπάρχει περίπτωση να μην σου εγκρίνουν την μια ή την άλλη εξέταση ή να σε υποχρεώσουν να πληρώσεις και μετά να τρέχεις να πάρεις κάποια χρήματα πίσω. Απίθανα χρονοβόρα διαδικασία που σκοπό έχει να σε ταλαιπωρήσει και να πεις "δεν βαριέσαι" και τελικά να χάσεις τα χρήματα που πλήρωσες. Η υπηρεσία αυτή του φέρε τηρεί πιστά την διαδικασία. Νόμους, εγκυκλίους και άπειρες αποφάσεις, που χάνεται ακόμα και ειδικός μέσα σε αυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια απίστευτα μεγάλη διαδικασία.

Ακολουθούν πολλές άλλες υπηρεσίες, μικρές, μεγάλες, που όλες είναι στο να φέρεις  χαρτιά, πιστοποιητικά, να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και ένα σωρό άλλα. Υπάρχουν χαρτιά και πιστοποιητικά και υπεύθυνες δηλώσεις που δεν έχουν τελειωμό. Οι υπηρεσίες του Φέρε είναι υπηρεσίες που συνεχώς εφευρίσκουν χαρτιά. Υπεύθυνη δήλωση για την υπεύθυνη δήλωση που είχες φέρει πιο πριν και δεν υπάρχει τέλος στην φαντασία κανενός. Κάνουν ότι πρέπει για να ταλαιπωρούν τον πολίτη, που είχε την έμπνευση να θέλει να κάνει κάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να υπάρχει νόμος που σου λέει ότι το τάδε πιστοποιητικό δεν χρειάζεται, η υπηρεσία που τηρεί την διαδικασία σου λέει, φέρε από την άλλη υπηρεσία πιστοποίηση ότι δεν χρειάζεται να εκδοθεί το τάδε πιστοποιητικό. Απίθανο; Και όμως πραγματικό. Οι υπεύθυνες δηλώσεις δίνουν και παίρνουν. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είσαι εγκληματίας… Υπεύθυνη δήλωση ότι θες αυτό το χαρτί για να το πας στην τάδε υπηρεσία και η φαντασία στις υπηρεσίες του φέρε δεν έχει τέλος. Τι γίνονται όλα αυτά τα χαρτιά; Τίποτα. Απλά στοιβάζονται και γεμίζουν φωριαμούς και αποθήκες. Μα θα μου πείτε ότι τώρα έχουμε υπολογιστές, αντιγραφικά, υψηλή τεχνολογία, που όμως για τις υπηρεσίες του φέρε είναι άχρηστα. Η διαδικασία έλεγε για να κάνεις αυτό το πράγμα έπρεπε να φέρεις 15 πιστοποιητικά ή για κάτι άλλο 25, πριν από 20 χρόνια. Ε, το ίδιο είναι και σήμερα. Καμιά φορά και χειρότερα.

Υπηρεσίες του φέρε, που πρέπει να θυμίσω, είναι εκτός από τις παραπάνω, οι πολεοδομίες, οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ), και όπου είναι απαραίτητα να πάρεις μια άδεια για το οτιδήποτε. Πολλές φορές οι υπηρεσίες του φέρε, πέρα από τα χαρτιά που ζητούν, ζητούν και χρήματα, παράβολα, χαρτόσημα κα. Προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν και ορισμένες ιδιωτικές εταιρίες που σε έχουν συνέχεια στο φέρε.

Οι υπηρεσίες του φέρε ακόμα δεν σου λένε από την αρχή, τι πρέπει να φέρεις. Στο λένε σταδιακά. Έτσι έχουν τον δύστυχο τον πολίτη, ¨πελάτη” τους, να πηγαινοέρχεται αγανακτισμένος, αλλά καθόλου δεν τους ενδιαφέρει. Συνήθως είναι στο πλαίσιο της διαδικασίας. Έτσι σου λέει γίνεται τόσα χρόνια, τώρα θα αλλάξει;

Τι σημαίνει όλη αυτή η διαδικασία για την χώρα; 
Καταρχάς χρόνο. Για να συγκεντρώσεις ό,τι σου ζητούν χρειάζεται χρόνος, πολύς χρόνος. Χρόνος για να τρέχεις, όχι μόνο εσύ αλλά επειδή δεν προλαβαίνεις, μαζί με σένα τρέχουν και άλλοι δικοί σου. Επίσης σημαίνει χρήμα σε μετακινήσεις, σε παράβολα και χαρτόσημα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε και το λεγόμενο γρηγορόσημο που μπορεί να απαιτείται προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα μια ενέργεια ή να παρακαμφθεί ένα χαρτί που προβλέπει η διαδικασία. Χαμένο χρήμα σημαίνει επίσης και για όλο τον κόσμο που πρέπει να τρέξει για να συλλέξει χαρτιά. Να παρατήσει την καθημερινή δουλειά του και να πηγαίνει σε υπηρεσίες.

Τι άλλο σημαίνει; Μα φυσικά εκνευρισμό. Φυσικό είναι, με όλη αυτή την διαδικασία, να υπάρχει τριβή με άλλες υπηρεσίες του φέρε που θα δώσουν ένα χαρτί λάθος ή θα γράψουν κάτι που δεν το θέλει η άλλη υπηρεσία ή θα πουν αυτό που ζητά η άλλη υπηρεσία εμείς δεν μπορούμε να το δώσουμε ή είναι τελικά διαφορετικό από ό,τι η διαδικασία προέβλεπε και έτσι να πρέπει να τρέξεις ακόμα και να ξανατρέξεις. Στις φάσεις αυτές έρχεσαι σε αντιπαράθεση με υπαλλήλους, που δεν φταίνε, απλά η διαδικασία της δικής τους υπηρεσίας τους επιβάλλει κάτι διαφορετικό και ξεκινά ο εκνευρισμός. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του αδιάφορου υπαλλήλου που δεν τον ενδιαφέρει, τι αντιμετωπίζεις, οπότε η στάση του σε κάνει έξαλλο.
Τέλος σημαίνει άγχος. Άγχος αν θα προλάβεις από την μια για να συλλέξεις τα χαρτιά που απαιτεί η διαδικασία αλλά και άγχος αν θα βρεις τα χαρτιά που σου ζητούν. Επίσης άγχος για έξοδα που τρέχουν και για καθυστερήσεις για αυτό που ξεκίνησες αρχικά να κάνεις και βλέπεις ότι για να μαζέψεις ότι σου ζητούν σπαταλάται πολύτιμος χρόνος, από τον χρόνο που δεν έχεις προβλέψει ότι πρέπει να απαιτηθεί.

Πόσος κόσμος ασχολείται με τις υπηρεσίες του φέρε; Πολλοί. Δεν υπάρχει καθημερινή δραστηριότητα χωρίς τις υπηρεσίες αυτές που μας βάζουν να τρέχουμε προκειμένου να κάνουμε από το πιο απλό έως κάτι πολύ σημαντικό.

Είναι πολύ σημαντικό επιτέλους σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει καθημερινά έναν τεράστιο αριθμό ανεργίας, ένα κράτος που αφαιμάζει τους πολίτες του με τους φόρους και με τα διαφορετικά χαράτσια, να προσαρμοστεί. Είναι απαίτηση όλες οι υπηρεσίες να ξανασχεδιάσουν τι απαιτείται για το καθετί και να χρησιμοποιηθούν τα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να καταργηθούν πολλά επικαλυπτόμενα έντυπα. Απαιτείται από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες μέχρι την πιο απλή να ξανασχεδιάσουν την διαδικασία και να πάψει η διαδικασία της εύκολης λύσης, της πρόσθεσης υπεύθυνων δηλώσεων και χαρτιών. Απαιτείται φιλότιμοι υπάλληλοι να λάβουν πρωτοβουλίες και να ξανασχεδιάσουν διαδικασίες από την αρχή. Είναι επιταγή πια για να μπορέσει να παράγει ο πολίτης αυτού του κράτους να κερδίσει τον χρόνο, που σπαταλά για όλες τις παραπάνω διαδικασίες. Δεν μας περισσεύει χρόνος, δεν πρέπει να μας τον στερούν νοοτροπίες ετών που σε άλλες χώρες είναι υπεραπλουστευμένες, ενώ σε μας γίνεται ο καθημερινός Γολγοθάς του πολίτη.

Αγγλικά για γιατρούς και για νοσηλευτές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μια σημαντική βοήθεια για όσους σκοπεύουν να εργαστούν στο εξωτερικό.


Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Αντι την Τρίτη 9 Οκτωβρίου για την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, για τους γιατρούς και 
Αντί την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου για την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου για τους Νοσηλευτές.

Στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για έβδομη συνεχή χρονιά, θα ξεκινήσει τα μαθήματα της Ιατρικής Ορολογίας και Δεξιοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα στις 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012, στις 18:00, στην οδό Ιπποκράτους 7, στην αίθουσα 24.

Το ενδιαφέρον και η προσέλευση των ενδιαφερομένων Ιατρών το 2011 ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά κάτι που και φέτος αναμένεται να συνεχιστεί.

Έτσι φέτος για πρώτη χρονιά θα ξεκινήσει και τμήμα για νοσηλευτές και νοσηλεύτριες κάθε Τετάρτη και ώρες 18.00 -21.00. Η έναρξη των μαθημάτων είναι στις 10 Οκτωβρίου 2012.

Οργανώτρια και Διδάσκουσα του μαθήματος είναι η κα Μαρία Χιόνη (τηλ 6973910430, email mhioni@hotmail.com)  

Σκοπός των μαθημάτων είναι η βελτίωση των γνώσεων των Ιατρών σε θέματα της Ιατρικής ορολογίας στην Αγγλική Γλώσσα καθώς και η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας των Ιατρών εις την Αγγλική γλώσσα, τόσο με ξενόγλωσσους συναδέλφους , όσο και κατά την συμμετοχή τους σε σεμινάρια, στην σύνταξη Ιατρικών αναφορών καθώς και στην επικοινωνία τους με τους ασθενείς. Επίσης ενημέρωση των διαφορετικών Ιατρικών συστημάτων περίθαλψης σε σύγχρονες Αγγλόφωνες Δυτικές χώρες. Επιπρόσθετα τα εν λόγω μαθήματα απευθύνονται και σε Ιατρούς (ειδικευόμενους και ειδικευμένους) που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές η να εργαστούν στο εξωτερικό.
Τα μαθήματα γίνονται με την χρήση σύγχρονων μορφών διδασκαλίας  (Role-playing, Interactive learning, παρουσιάσεις από τους μαθητές) καθώς και τεχνολογίας ( Video- Internet- Power Point κλπ). Το υλικό είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένο και ένα μέρος αυτού  προέρχεται από Αγγλόφωνα πανεπιστήμια εξωτερικού.  Πλέον των ανωτέρω κατά την διάρκεια των μαθημάτων διοργανώνονται ομιλίες από πολύ αξιόλογους ξενόγλωσσους Ιατρούς-Ερευνητές  υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων Εξωτερικού, της  Αμερικάνικης και της Καναδικής Πρεσβείας.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται  κάθε Τρίτη 18:00 με 21:00,  για γιατρούς και κάθε Τετάρτη για νοσηλευτές, στον 2ο όροφο του  Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών που βρίσκεται επί της  Ιπποκράτους 7.

Η οικονομική κρίση απειλεί με λουκέτο τα λίγα κέντρα Αλτσχάιμερ που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι ανοϊκοί ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr

Οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ανοϊκών ασθενών στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις Εταιρείες Αλτσχάιμερ όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν:  ιατρείο Μνήμης, θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, τροποποίηση προβληματικών συμπεριφορών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, λογοθεραπεία, γυμναστική και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές και τις οικογένειες. Αλλά ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων με άνοια στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέων. Αντί γι’ αυτό η υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το κλείσιμο των λίγων υπαρχουσών δομών και υπηρεσιών.
"Σήμερα οι επαγγελματίες Υγείας που στελεχώνουν τα Κέντρα Αλτσχάιμερ σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πληρωθεί για 6 συνεχείς  μήνες και το μέλλον είναι αβέβαιο όπως μας δήλωσαν από το Υπουργείο Υγείας. Καλούμε τους Υπουργούς, τους βουλευτές, τους αρμόδιους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αφεθούν οι ανοϊκοί ασθενείς χωρίς φροντίδα και θεραπεία και οι οικογένειές τους χωρίς συμπαράσταση στη χώρα μας. Πιστεύουμε πώς η διάσωση της οικονομίας της χώρας συμβαδίζει με τη διάσωση των ανθρώπων της και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας και ειδικότερα οι ανυπεράσπιστοι ασθενείς με άνοια, τα δικαιώματα των οποίων προσπαθούμε να υπηρετούμε πάντα με ευαισθησία και συνέπεια.Δηλώνει η Πρόεδρος της Εταιρείας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος.


Τι είναι η νόσος του Alzheimer;
Η νόσος του Alzheimer είναι μια επίκτητη και εμμένουσα έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων, που επηρεάζει πολλαπλά γνωστικά πεδία, και δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας και είναι υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας.

Κατά γενικό κανόνα, θεωρείται φυσιολογικό το γεγονός ότι με την πάροδο της ηλικίας η μνήμη αρχίζει να παρουσιάζει κάποια σημάδια “κόπωσης“.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, τα οποία:
-έχουν την τάση να επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου
-επηρεάζουν και άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. προσανατολισμό, προσοχή, συγκέντρωση, σκέψη, ομιλία)
-είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε το άτομο αρχίζει να έχει προβλήματα σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (για παράδειγμα: ξεχνά σημαντικά γεγονότα που έγιναν πολύ πρόσφατα, μπερδεύει τα ραντεβού, αρχίζει να χάνει τον προσανατολισμό του σε γνωστούς χώρους, ξεχνά το «μάτι» της κουζίνας ανοιχτό, αρχίζει να συγχέει γνωστά πρόσωπα, κλειδώνεται έξω από το σπίτι κ.λπ.).
Άνθρωποι με τέτοια συμπτώματα, πιθανώς πάσχουν από άνοια του τύπου Alzheimer. Πρόκειται για μία νόσο, τα συμπτώματα της οποίας - στα αρχικά στάδια - μπορεί να είναι τόσο ελαφρά ώστε να συγχέονται με το φυσιολογικό γήρας ή με «απλές διαταραχές της μνήμης». Ωστόσο, καθώς επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στα προχωρημένα στάδια, (ενδεχομένως αρκετά χρόνια μετά τα πρώτα συμπτώματα), σε σοβαρή αποδιοργάνωση του ατόμου.


Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.




Επιδημιολογία της νόσου του Alzheimer

Η νόσος του Alzheimer αποτελεί την πιο συχνή αιτία άνοιας
Σε διάφορες μελέτες υπεύθυνη για το 40-74% του συνόλου των ανοιών.
17-25 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν υπολογίζεται ότι πάσχουν από την νόσο Alzheimer.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 140.000 με 160.000 ασθενείς με άνοια.                 
Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν 140-160.000 ασθενείς με άνοια.
Η νόσος Αlzheimer είναι η Τρίτη πιο πολυέξοδη νόσος, μετά τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο

Ποιά είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer

Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα στη νόσο του Alzheimer είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία εκδηλώνεται με:
- επανάληψη ερωτήσεων
- χάσιμο πραγμάτων 
- αδυναμία απόκτησης καινούργιων γνώσεων, 
- αδυναμία αποθήκευσης γεγονότων που συνέβησαν.
Αργότερα: ο ασθενής ξεχνάει ονόματα, ακόμα και συγγενών του και στο τέλος ζει στο παρελθόν.
Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Azlheimer είναι οι αφασικές διαταραχές.Οι ασθενείς έχουν δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, περιγράφουν μια λέξη αντί να την ονοματίσουν και ο λόγος τους γίνεται λιγότερο αυθόρμητος και πιο φτωχός. 
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νόσου οι ασθενείς αποπροσανατολίζονται χρονικά και αργότερα χωρικά.


Ποιά είναι τα στάδια της νόσου του Alzheimer

Υπάρχει πολύ μεγάλη ετερογένεια στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολή η πρόβλεψη της πορείας της νόσου από τους ειδικούς. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που πολύ γρήγορα διανύουν όλες τις φάσεις της νόσου και αποβιώνουν μέσα σε λίγους μήνες, ενώ σε άλλους ασθενείς η νόσος εξελίσσεται βραδέως και ο θάνατος επέρχεται πολλά χρόνια αργότερα.


Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα της θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και εξασφαλίζουν στον ασθενή πολλά και καλά χρόνια ζωής. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι εντονότερες από το φυσιολογικό για την ηλικία σας, απευθυνθείτε άμεσα είτε στον οικογενειακό σας γιατρό είτε σε γιατρό ειδικευμένο σε προβλήματα μνήμης. Αυτός θα σας ενημερώσει για τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε, θα αξιολογήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Υπάρχει θεραπεία για την νόσο Alzheimer;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια αγωγή που να προλαμβάνει ή να σταματά πλήρως την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί ειδικά σκευάσματα για την άνοια, με τα οποία μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε την επιδείνωση και να βελτιώσουμε τα συμπτώματα της νόσου.


Η Μάγδα Τσολάκη, καθ. Νευρολογίας ΑΠΘ, αποκαλύπτει το μυστικό για την καταπολέμηση του Alzheimer. Τρία είναι τα στοιχεία της ασπίδας προστασίας κατά της νόσου, ένα εκ των οποίων το ελληνικό DNA!


Οι κίνδυνοι από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο σπίτι και τι πρέπει να προσέχουμε στην χρήση συσκευών καθημερινής χρήσης (πχ κινητά τηλέφωνα). Πώς πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τα παιδιά.



Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Από τα πρώτα χρόνια εμφάνισης των κινητών τηλεφώνων υπήρξαν αλλεπάλληλα και αλληλοσυγκρουόμενα δημοσιεύματα για το αν είναι επικίνδυνα για την υγεία των κατόχων τους. Επίσημα, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάληξη όλων των ερευνών ήταν ότι «δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί» οποιαδήποτε σχέση της χρήσης κινητών τηλεφώνων με την αϋπνία, την ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο, την πρόκληση λευχαιμίας, την αλλοίωση του DNA ή την απώλεια μνήμης και το σύνδρομο Aλτσχάιμερ - για τα οποία κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί. H διατύπωση αυτή έχει να κάνει τόσο με το ότι οι σχετικές έρευνες διενεργήθηκαν σε χρονικά διαστήματα που δεν επαρκούν για την εκδήλωση τέτοιων ασθενειών, όσο και με το ότι έγιναν κυρίως με προηγούμενες γενιές κινητών τηλεφώνων, τα αναλογικά, και όχι με τα πρόσφατα, τα ψηφιακά.

H διαμάχη για το εάν η χρήση των κινητών μπορεί να επιφέρει βλαβερά αποτελέσματα στην υγεία μας καλά κρατεί. Κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα την απάντηση στο ερώτημα: «πόσο ασφαλή είναι τα κινητά τηλέφωνα;».Με το δίκιο σας λοιπόν ανησυχείτε...
Ακόμα δεν υπάρχουν κάποια απόλυτα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Και καθώς η κινητή τηλεφωνία είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από μέρα σε μέρα.
Το τοπίο λοιπόν είναι ακόμη θολό.

Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας έχουν διαρκώς αυξημένη ζήτηση, ενώ τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, Wi-Fi και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις βασίζονται σε δίκτυα εκπομπής χαμηλής έντασης ραδιοσυχνοτήτων.

Οι ειδικοί λοιπόν μελέτησαν όλες εκείνες τις έρευνες που έχουν γίνει ως προς τις επιπτώσεις των χαμηλής έντασης ραδιοσυχνοτήτων στην ανθρώπινη υγεία και κατέληξαν ότι όταν ο άνθρωπος δεν εκτίθεται σε επίπεδα πάνω από τα συνιστώμενα, δεν προκύπτουν ανιχνεύσιμα συμπτώματα ή παρενέργειες. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι άνθρωποι με τεκμηριωμένη ευαισθησία στις ραδιοσυχνότητες.

Επίσης δεν προέκυψαν στοιχεία ότι η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία κινητής τηλεφωνίας προκαλεί εγκεφαλικούς όγκους, άλλες μορφές καρκίνου ή είναι επιβλαβή για την γονιμότητα ή την καρδιαγγειακή υγεία.

Έκθεση από το  βρετανικό Γραφείο Προστασίας της Υγείας υπογραμμίζει ότι ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που συνεπάγονται τα κινητά τηλέφωνα, καθώς η κινητή τηλεφωνία μετράει μόλις 15 χρόνια ύπαρξης, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να χρησιμοποιούν κινητά από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και έπειτα. Στο διάστημα αυτό άλλαξε χρόνο με τον χρόνο η τεχνολογία με αποτέλεσμα να μικρύνουν οι συσκευές είτε ήταν σταθμοί βάσης είτε είναι οι ίδιες οι συσκευές των κινητών τηλεφώνων. Αυτό από μόνο του το γεγονός δυσκολεύει πάρα πολύ στο να μπορέσει να ολοκληρωθεί μια μελέτη. Θυμηθείτε τις πρώτες συσκευές τηλεφώνων πόσο ογκώδεις ήταν και πώς είναι σήμερα. Επίσης στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας προστέθηκαν νέες συσκευές στην ζωή όλων μας πχ ασύρματα router (WiFi)  για ασύρματο internet, συσκευές που παράγουν και αυτές ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Από την άλλη με την λέξη ακτινοβολία  ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι αντίστοιχοι σταθμοί βάσης  και την συγχέουν με την ακτινοβολία ενός ακτινολογικού μηχανήματος ή ακόμα και με την ραδιενέργεια.


Οι διάφορες ακτινοβολίες στην καθημερινή μας ζωή προέρχονται από:
Ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία (εναλλασσόμενα, χαμηλής συχνότητας)
Προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα καλώδια και τις συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχουν στο σπίτι και από εξωτερικούς παράγοντες, (γραμμές μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, μετασχηματιστές κλπ.).
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ), υπάρχουν παντού στο περιβάλλον μας και προέρχονται από φυσικές ή τεχνητές πηγές. Το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως, οι κεραυνοί, ο χτύπος της καρδιάς, το ανθρώπινο νευρικό σύστημα αποτελούν φυσικές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Στις τεχνητές πηγές περιλαμβάνονται οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική σκούπα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο, τηλεόραση κλπ.), οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας, τα ραντάρ κλπ.
● Υψίσυχνη ακτινοβολία
     1.Παλμική - η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία – και προέρχεται από πομπούς (κινητή τηλεφωνία, ραντάρ, κλπ.) και από συσκευές (κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, δίκτυα WLAN, φούρνοι μικροκυμάτων κλπ.).
     2. Αναλογική - η οποία προέρχεται από πομπούς (ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ.).
Ηλεκτροστατικά πεδία
Προέρχονται από την χρήση συνθετικών υλικών και πλαστικών μέσα στο σπίτι.
Μαγνητοστατικά πεδία
Τα μαγνητοστατικά πεδία αλλοιώνουν το φυσικό γήινο μαγνητικό πεδίο, το οποίο μας περιβάλλει.
Προέρχονται από την ύπαρξη μέσα στο σπίτι μαγνητισμένων μεταλλικών υλικών (μόνιμοι μαγνήτες ηχείων, κάθε μεταλλικό φερομαγνητικό αντικείμενο, όπως ο χάλυβας, το οποίο έχει μαγνητιστεί για οποιοδήποτε λόγο, ηθελημένο ή αθέλητο).
● Ραδιενέργεια
Προέρχεται κύρια από την γη και κατά δεύτερο λόγο από άλλες πηγές (διάστημα, αέρας, νερό, τροφή, ιατρική, κάπνισμα, βιομηχανία, ατομικά εργοστάσια, αεροπορικές πτήσεις σε μεγάλο ύψος, διάφορα υλικά και συσκευές).

Συγκρίνοντας τις διάφορες κεραίες κινητής τηλεφωνίας – τηλεόρασης – ραδιοφώνου) έχουμε:



Η ισχύς στην έξοδο διαφόρων πομπών ραδιοσυχνοτήτων είναι:
Source of EMF / device
Output power (Watt)
Frequency band in use
TV/Radio Base stations
2000-40000
VHF, UHF (10-800MHz)
Mobile Base Stations (rural environment)
40
900 / 1800 / 2000 MHz
Mobile Base Stations (urban environment)
10
900 / 1800 / 2000 MHz
Baby Alarm Monitor
Up to 1Watt
50MHz
Mobile phone
0.25
900 / 1800 / 2000 MHz
Wi- Fi access points
0.10
2.4GHz
Pico cell (indoor antennas)
0.10
900 / 1800 / 2000 MHz
DECT
0.01 – 0.25
1800-1900MHz
Booster
Up to 0.05
900 / 1800 or 2000 MHz
Femtocell access points
0.02 – 0.10
900 / 1800 / 2000 MHz
Bluetooth
0.001
2.4GHz

Άλλα ασύρματα δίκτυα που επιτρέπουν υψηλής ταχύτητας  πρόσβασης στο διαδίκτυο και σε υπηρεσίες, όπως τα ασύρματα δίκτυα  τοπικής περιοχής (WLANs), είναι επίσης διαδεδομένα στα σπίτια, στα γραφεία και σε πολλές δημόσιες περιοχές (αεροδρόμια, σχολεία, κατοικημένες και αστικές περιοχές). Καθώς ο αριθμός των σταθμών βάσης και των τοπικών ασύρματων δικτύων μεγαλώνει, το ίδιο συμβαίνει και με την ΗΜ έκθεση του πληθυσμού. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ΗΜ έκθεση από σταθμούς βάσης κυμαίνεται από 0,002% έως 2% των διεθνών επιπέδων έκθεσης, και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως η γειτνίαση στην κεραία και το περιβάλλον γύρω από τους σταθμούς βάσης. Η έκθεση αυτή είναι χαμηλότερη ή συγκρίσιμη με την  ΗΜ έκθεση από τους πομπούς αναμετάδοσης ραδιοφώνου ή τηλεόρασης.

Oικιακές συσκευές που παράγουν πολύ χαμηλές συχνότητες είναι:
  • Κινητά τηλέφωνα

  • Ασύρματα τηλέφωνα

  • Ασύρματα δίκτυα

  • Συσκευές παρακολούθησης βρεφών

  • Φούρνοι μικροκυμάτων

  • Οθόνες

  • Καλώδια υψηλής τάσης

  • Ραδιόφωνα

  • Τηλεοράσεις

  • Επαγωγικές εστίες



Tα ασύρματα τηλέφωνα που έχουν επικρατήσει στην αγορά είναι τύπου DECT (= Digital Enhanced Cordless Telecommunications) και εκπέμπουν συνήθως σε συχνότητα 1900ΜΗz.

Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε, με ισχύ συνήθως χαμηλότερη από την αντίστοιχη του κινητού τηλεφώνου, αφού η κεραία με την οποία πρέπει να επικοινωνήσει (βάση ασύρματου τηλεφώνου) βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (σε αντίθεση με την συνήθως μακρινή απόσταση των κινητών τηλεφώνων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας).
Ωστόσο, οι παλμοί της κυματομορφής των ασύρματων τηλεφώνων στα 100Hz θεωρούνται από πολλούς βιολογικά πιο ισχυροί από τους αντίστοιχους της κινητής τηλεφωνίας (στα 217Hz).
Σε αντίθεση με τα ακουστικά των ασύρματων τηλεφώνων που εκπέμπουν περιοδικά, οι βάσεις εκπέμπουν συνεχώς δημιουργώντας και την μεγαλύτερη επιβάρυνση.
Η ισχύς των βάσεων κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο τηλεφώνου. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι ~250mW λόγω των ισχυρών περιοδικών παλμών (αντίστοιχα για ένα κινητό τηλέφωνο max=2W για GSM).

Τα ασύρματα μόντεμ -ρούτερ εκπέμπουν συνεχώς ακτινοβολία συχνότητας συνήθως 2400 ΜΗz και η ισχύς τους κυμαίνεται ανάλογα με το μοντέλο. Μια τυπική μέγιστη τιμή ισχύος είναι τα 100mW.

Μια άλλη νέα εφαρμογή που παράγει ακτινοβολία είναι αυτή της ασύρματης επικοινωνίας των καμερών παρακολούθησης αλλά και πλήθους άλλων ασύμαρτων αισθητήρων. Πρόσφατα προστέθηκε και μια νέα γενιά συσκευών στο σπίτι που εκπέμπουν έχοντας αισθητήρες που είναι η τηλεόραση.

Συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι:


  • Δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης στην ακτινοβολία, υπάρχουν μόνο όρια αποδεκτού κινδύνου
  • Οποιαδήποτε ακτινοβολία απαιτεί μέτρα ασφαλείας για μείωση της διακινδύνευσης. Η ασφάλεια και προστασία γίνεται με την αρχή της συνετής αποφυγής που υλοποιείται με την όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια έκθεσης και με τη θέση μας σε μεγαλύτερη απόσταση από την πηγή της ακτινοβολίας.
  • Δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί επαρκώς η επικινδυνότητα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας όσον αφορά τις βιολογικές επιδράσεις της. Η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες οφείλουν ωστόσο να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα απέναντι στις τεχνολογίες που συνδέονται με εκπομπές μη ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Σε ό,τι αφορά την αποφυγή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων οι συστάσεις είναι:
   Αποφυγή της χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε περιοχές με χαμηλό σήμα (υψηλή ένταση της ΗΜ-ακτινοβολίας)
   Αποφυγή της χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε κλειστούς χώρους με πολλές μεταλλικές επιφάνειες: π.χ. αυτοκίνητο, ασανσέρ (ανάκλαση της ΗΜ-ακτινοβολίας)
   Αποφυγή της φύλαξης του κινητού τηλεφώνου κοντά σε ήλεκτρο- ευαίσθητα μέρη του σώματος (π.χ. εγκέφαλος, καρδιά, γεννητικά όργανα)
   Αποφύγετε τα κινητά 3G (αυξημένη πυκνότητα ακτινοβολίας)
   Αποφύγετε να κοιμάστε κοντά σε ηλεκτρική πρίζα (προστατεύστε ιδίως 
το κεφάλι σας)
   Απομακρυνθείτε από το φούρνο μικροκυμάτων όταν είναι ενεργός
   Αποφύγετε τις πολλές ασύρματες συσκευές στην κατοικία σας (π.χ. 
τηλέφωνα, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, δίκτυο internet, συσκευές 
Bluetooth, ηχεία, παιχνίδια κ.ά.)
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων, περίπου 7 στους 10 γονείς αγόρασαν στα παιδιά τους συσκευή για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους ανά πάσα στιγμή. ΤΟ ΠΑΙΔΙ δεν δέχεται ακτινοβολία στη διάρκεια λειτουργίας παιχνιδιών που έχει το κινητό ούτε και στην ακρόαση μουσικής και ραδιοφώνου. Το 96% των παιδιών φαίνεται να έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του κινητού τηλεφώνου από μικρή ηλικία (μετά το τέλος του δημοτικού), ενώ το 62% των παιδιών αυτής της ηλικίας διαθέτει καρτοκινητό, παρά τη σύσταση των ειδικών στους γονείς να μην αγοράζουν κινητά στα παιδιά τους πριν την ηλικία των 16. Η κατάχρηση των κινητών τηλεφώνων έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της αντίληψης του χρόνου, με συνέπεια τα παιδιά να αδυνατούν να αξιολογούν το χρόνο τους και να προγραμματίζουν την καθημερινότητα τους.
Για τα παιδιά το κινητό δεν είναι ανάγκη, είναι μόδα, είναι παιχνίδι.

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά:
  • Όχι χρήση πάνω από ένα λεπτό (1΄) συνεχώς

  • Όχι χρήση από πολύ μικρά παιδιά

  • Χρήση ειδικών συσκευών (hands-free κλπ) που μειώνουν την ακτινοβολία.
  • Προμηθεύστε το παιδί με ακουστικό και μικρόφωνο σε καλώδιο, ώστε να μην χρησιμοποιεί το ίδιο το κινητό κατευθείαν στο αφτί του
  • Όχι χρήση απευθείας στο αυτί

  • Όχι χρήση στο αυτοκίνητο

  • Όχι χρήση σε υπόγεια και όπου υπάρχει ασθενές σήμα

Tα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας (πάνω από 5 δις. άτομα είναι χρήστες), και πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Φυσικά δεν πρέπει να συγχέουμε την εποχή που οι συσκευές ήταν πελώριες και είχαν τις αδυναμίες της τεχνολογίας. Κάθε μέρα όσο προοδεύει η τεχνολογία οι εκπομπές λιγοστεύουν και φυσικά καθιστούν προβληματικές τις μελέτες που έγιναν με προγενέστερη τεχνολογία. 
Δεν πρέπει να αφορίζουμε τις νέες τεχνολογίες χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση. Απλά χρειάζεται προσοχή στην αλόγιστη χρήση τους. Εφόσον είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με αυτές και να απολαμβάνουμε τις ευκολίες που μας παρέχουν δεν μπορούμε να τις καταργήσουμε. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν υπάρχουν τεκμήρια ότι η σημερινή (της τελευταίας τριετίας) τεχνολογία, κάνει κακό στην υγεία. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μας χωρίς κινητά τηλέφωνα ή χωρίς ασύρματο ίντερνετ, τώρα πια που τείνει το κινητό να αντικαταστήσει πλήρως την ενσύρματη (σταθερή) τηλεφωνία αφού είναι κατά πολύ φθηνότερη και φυσικά πρακτικότερη.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων