1/10/12 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Στην Ελλάδα, του σήμερα, να μην τολμήσει κανείς, να πάθει εγκεφαλικό!.


Συντάκτης: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τα τελευταία 30 χρόνια, πάντως, έχει παρατηρηθεί μια μείωση κατά 45% στους θανάτους που οφείλονται σε ΑΕΕ. Σήμερα, το 70% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους, ενώ το 10% αναρρώνουν πλήρως.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο μέσα από τις αρτηρίες διαταράσσεται ή διακόπτεται αιφνίδια. Το αίμα μπορεί να σταματήσει να ρέει σε μια αρτηρία επειδή εμποδίζεται από κάποιο θρόμβο αίματος ή πλάκα (αυτό ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) ή επειδή η αρτηρία έχει σπάσει ή υποστεί ρήξη (αυτό ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) :
  • Ένας στους έξι άνθρωποι στον κόσμο θα υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους
  • Κάθε 6 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένας θάνατος από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • 15 εκατομμύρια άτομα το χρόνο παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
         Πίσω από αυτά τα νούμερα, υπάρχουν αληθινές ζωές.
Και όμως :
* Το εγκεφαλικό μπορεί να προληφθεί,
* Αλλά εάν συμβεί, είναι σημαντικό να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να μεταφερθεί ο ασθενής το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο.


Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, στην σημερινή Ελλάδα, από το νοσοκομείο, θα αρχίσει ο Γολγοθάς του ασθενούς αλλά και των συγγενών του. 

Με ένα σύστημα υγείας που καταρρέει, με έναν ΕΟΠΥΥ που έχει βουλιάξει στα χρέη, με ενοποιήσεις ταμείων και την αναταραχή, που δημιουργεί κάτι τέτοιο, με νοσοκομεία να κλείνουν και με βασικές ελλείψεις σε φάρμακα, δυστυχώς δεν δίνονται καλές συνθήκες να αντεπεξέλθει κανείς ενός τόσο σοβαρού προβλήματος, που είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσο και να προσπαθούν οι γιατροί, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά μαζί με το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν να παλέψουν με πολλές αντιξοότητες. 

Και βέβαια, σε τέτοιες συνθήκες είναι περίεργο να δημοσιεύονται αποτελέσματα από μελέτες που παρουσιάζουν ότι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά μειώθηκαν!. Η Ευρώπη για άλλη μια φορά αιθεροβατεί ή παραπλανά τους πολίτες της, παρουσιάζοντας μελέτες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, σήμερα, που όμως διεξήχθησαν το 2008. Από το 2008, όμως μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Και βέβαια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Ακόμα και στην κραταιά Γερμανία. 

Στην Ελλάδα που αυξάνουν οι αυτοκτονίες, η κατάθλιψη βρίσκεται στο κόκκινο, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, είναι απόλυτα λογικό να αυξάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το να κρύβουμε ή να αποσιωπούμε τα στοιχεία είναι στρουθοκαμηλισμός.

Σύμφωνα με μελέτες, η κατάθλιψη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και θνησιμότητας από αυτό. Την ακριβή αιτία σύνδεσης, της κατάθλιψης, με το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν την γνωρίζουν οι ερευνητές. Η κατάθλιψη επηρεάζει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί ενδεχομένως με κάποιον τρόπο να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης, που με τη σειρά τους ενισχύουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Και πρέπει να σκεφτούμε ότι η επιστροφή έπειτα από εγκεφαλική βλάβη είναι δύσκολη, επώδυνη, δαπανηρή, και χρειάζεται χρόνο και υπομονή. H επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το «πλήγμα» που επιφέρει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν δύσκολη, στην χώρα μας, πριν ξεσπάσει η κρίση. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται τώρα.

Πριν ένα χρόνο αναδεικνύαμε το θέμα με την πείνα στα σχολεία. Σήμερα αναδεικνύουμε, ένα θέμα, που θα το βλέπουμε μπροστά μας, δυστυχώς, όλο και πιο συχνά.
Πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν καθημερινά φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα, αναγκάζονται από τις συνθήκες, να τα περικόπτουν ή να αραιώνουν τις δόσεις.  Διαβητικοί, λόγω ανέχειας, παίρνουν το φάρμακο τους αντί για κάθε μέρα, τρεις φορές την εβδομάδα. Φάρμακα που έχουν να κάνουν με την πήξη του αίματος και είναι απαραίτητα στους ασθενείς μετά από εγκεφαλικό, το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Και επειδή δεν πρέπει να περιμένουμε από την ανήμπορη πολιτεία αλλά και από το διαλυμένο σύστημα, η λύση είναι η πρόληψη.

Μέλημα για τον πολίτη της χώρας μας είναι πάση θυσία να μην νοσήσει και φυσικά να προλάβει το εγκεφαλικό επεισόδιο. 

To κοινωνικό έργο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Αρχιεπισκοπής και άλλων φορέων είναι μεγάλο, αλλά το πρόβλημα γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερο οπότε η προσφορά δεν επαρκεί.

Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει το συντομότερο, γιατί ετών δουλειά και κατακτήσεις στον χώρο της υγείας εκπληκτικές, που πετύχαμε μέχρι προ κρίσης, αποδομούνται πολύ σύντομα, σήμερα. Για να περάσει η κρίση, απαιτείται να έχουμε την υγειά μας, να μπορούμε να παλέψουμε, να παράγουμε και να περάσουμε στην ανάπτυξη. Πρέπει η πολιτεία να σταματήσει να τρώει τους πολίτες της, γιατί η επιδείνωση της υγείας, θα χρειαστεί πολλά περισσότερα χρόνια για να επιστρέψουμε στα καλά επίπεδα που είχαμε πετύχει και το κυριότερο η νέα γενιά, τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου, θα έχουν αρκετά επιβαρυμένη υγεία.

Διαβάστε επίσης:
Ισχαιμικά και Αιμορραγικά Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια;

Πώς θα προλάβουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα νέο εγκεφαλικό

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ και ΟΞΕΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πέντε κρυμμένοι λόγοι που δε χάνουμε βάρος



1.    Η ζάχαρη παραμονεύει
Πολλά τρόφιμα που δεν τα θεωρείς γλυκά, όπως ζυμαρικά, σούπες, δημητριακά, σάλτσες, dressing για σαλάτες περιέχουν ζάχαρη και συχνά σημειώνονται με διαφορετικό όνομα όπως νέκταρ, γλυκόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, σιρόπι κριθαριού κ.ά. Αν η διατροφή σου είναι υψηλή σε ζάχαρη, χάνεις σημαντικό θρεπτικών συστατικών και αυξάνεις την κατανάλωση καθώς η ζάχαρη διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες. Επίσης προκαλείται απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να μειώσει την ενεργητικότητά σου και να πεινάς ξανά.
Λύση: Διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων και έλεγξε αυτά που επιλέγεις να μην έχουν πάνω από 8γρ. ζάχαρης ανά μερίδα. Αν θες γλυκό, διάλεξε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και απέφυγε να αναψυκτικά.

2.    Μήπως ασκείσαι πολύ χαλαρά;
 
Μη βασίζεσαι στις θερμίδες που γράφει το μηχάνημα ότι καις ή στις υποσχέσεις ότι με πολύ λίγη προσπάθεια θα χάσεις βάρος. Για να κάψεις 100 θερμίδες την ώρα, θα πρέπει να διατηρήσεις ένα υψηλό επίπεδο αερόβιας δραστηριότητας ολόκληρη την ώρα.
Λύση: Καθόρισε το στόχο σου για βέλτιστη άσκηση με βάση την καρδιακή συχνότητα και έλεγξε τους παλμούς σου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας (καρδιοσυχνόμετρο) για να είσαι συνεχώς σε αυτή τη ζώνη καύσης θερμίδων. Δοκίμασε τη διαλειμματική άσκηση (εναλλαγή γρήγορου και αργού ρυθμού), τάξεις Zumba ή υπαίθρια άσκηση για να είσαι απασχολημένος και καις θερμίδες στο μέγιστο.

3.    Ξεχνάς το πρωινό;

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό μπορούν να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν πιο εύκολα από αυτούς που το παραλείπουν. Όσο πιο υγιεινό είναι το πρωινό, τόσο το καλύτερο γιατί είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγεις αργότερα μέσα στην ημέρα.
Λύση: Το ιδανικό πρωινό είναι ένας συνδυασμός των υδατανθράκων πρωτεϊνών και λίπους. Δοκίμασε ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά με φρούτα και ξηρούς καρπούς, τοστ με άπαχο τυρί και γαλοπούλα ή χυμό.

4.    Μήπως τρως πολύ εκτός σπιτιού;

Η εμπειρία δείχνει ότι η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού συχνά σημαίνει περισσότερο φαγητό. Μεταξύ του ορεκτικού, του κυρίως πιάτου και του επιδόρπιου μπορεί να καταναλώσεις πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλάβεις. Μπορεί να νιώθεις πίεση για να ότι πρέπει τελειώσεις το πιάτο σου γιατί το πλήρωσες.
Λύση: Δεσμεύσου ότι θα τρως πιο συχνά στο σπίτι. Βρες απλές συνταγές μαγειρικής. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου για την εβδομάδα και προετοίμασε τα σνακ που θα έχεις μαζί σου. Περιόρισε το φαγητό εκτός σπιτιού σε μία φορά την εβδομάδα.

5.    Μήπως το περιβάλλον σου ενθαρρύνει το φαγητό;

Το χρώμα του δωματίου, το είδος του φωτισμού, το αν ακούς μουσική ή βλέπεις τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σου, σύμφωνα με έρευνα στο Εργαστήριο Τροφίμων του Cornell. Ζεστά χρώματα όπως κόκκινο και κίτρινο διεγείρουν την όρεξη, ενώ ψυχρά χρώματα όπως μπλε και πράσινο την καταστείλουν. Ακούγοντας μουσική και βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας μπορεί να φας περισσότερο, είτε γιατί αυξάνεται η όρεξη είτε γιατί τρως μηχανικά. Ο δυνατός φωτισμός μας κάνει να τρώμε πιο γρήγορα, ενώ το φαγητό έξω με φυσικό φωτισμό μειώνει την κατανάλωση.
Λύση: Χαμήλωσε το φωτισμό, απενεργοποιήστε τυχόν περισπασμούς όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπολογιστή και κατανάλωσε το γεύμα σου στο τραπέζι όσο το δυνατόν συχνότερα.
www.isarkadias.gr

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012. Εκδήλωση του Σωματείου "Καλυψώ"

 Στις 29 Οκτωβρίου 2012, Παγκοσμία Ημέρα Ψωρίασης το Σωματείο Ψωριασικών Ασθενών "Καλυψώ" θα διοργανώσει μία εκδήλωση στο Σύνταγμα από τις 8:00 μέχρι τις 17:00 για την ενημέρωση του κοινού και την αποστιγματοποίηση της ασθένειας της ψωρίασης
Θα παρευρίσκονται για αυτό το σκοπό ασθενείς-μέλη του σωματείου και εθελοντές για την ενημέρωση και το μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων για την ασθένεια της ψωρίασης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς. Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρα Ψωρίασης είναι:

Θέστε την ψωρίαση στην ατζέντα συζήτησης, τώρα!
(Put psoriasis on the agenda now!)

Στην Ελλάδα, το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με ΨωρίασηΚΑΛΥΨΩ’ είναι ο μοναδικός, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός που ασχολείται με την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα.

Ένας από τους κύριους στόχους μας στο Καλυψώ είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Λούμος, ενός Δ.Σ. που, για πρώτη φορά, και τα πέντε μέλη του είναι ασθενείς! Μέσα από ομάδες συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών, ομάδες δημιουργίας, και με την υποστήριξη ειδικών ψυχολόγων, όπου χρειάζεται, η νόσος απομυθοποιείται, τα μέλη αποκτούν την αυτοπεποίθηση που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής και βρίσκουν λύσεις σε θέματα που τους απασχολούν (όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.α.). Παράλληλα δουλεύουμε για την αποστιγματοποίηση της ψωρίασης, να κάνουμε σαφές σε όλους πως η ψωρίαση δεν μεταδίδεται. «Οι πληροφορίες μεταδίδονται, η ψωρίαση όχι!» είναι το κύριο μήνυμα στην ενημερωτική καμπάνια που θα ξεκινήσει με αφορμή την 29η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα ψωρίασης. Τέλος, συνεχής είναι η προσπάθεια προβολής του Καλυψώ μέσα από δράσεις που έχουν σαν στόχο την ενημέρωση και τη προσέλκυση νέων  μελών. Επιδιώκουμε ήδη να δημιουργήσουμε ζωντανό πυρήνα δράσης και στη Θεσσαλονίκη. Καλούμε κοντά μας όλους όσους υποφέρουν από τη νόσο και τις συνέπειές της, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Η συμμετοχή στο Καλυψώ δυναμώνει τη φωνή μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνεπειών της νόσου.

Η ψωρίαση έχει παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, σε ότι αφορά την υγεία, με άλλες ιατρικές και ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η κατάθλιψη και κατά συνέπεια, εξουθενώνει τον ασθενή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν πολύ συχνά δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι βλάβες είναι ορατές. Πρόκειται κυρίως για τις περιπτώσεις ψωρίασης του προσώπου, του τριχωτού της κεφαλής και των χεριών.

Ο κοινωνικός στιγματισμός περιλαμβάνει μια σειρά από έντονα αρνητικά συναισθήματα που παρατηρούνται σε ασθενείς με ψωρίαση: αγωνία της απόρριψης, αίσθημα κατωτερότητας, ευαισθησία απέναντι στη συμπεριφορά των άλλων, ενοχές και ντροπή, αρνητική στάση και μυστικοπάθεια. Πολλές φορές, εξαιτίας του γεγονότος πως η ψωρίαση θεωρείται εσφαλμένα μεταδοτική ή εξαιτίας σύγχυσης με άλλη ασθένεια ή παθολογική κατάσταση προκαλούνται παρεξηγήσεις που συμβάλλουν στον αποκλεισμό των ασθενών με ψωρίαση από δημόσιους χώρους, όπως πισίνες και παραλίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και μπορούν να εμποδίσουν τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και με την πάροδο του χρόνου, την κατάθλιψη.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων έχει δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης με τον αριθμό 801 11 772 772 και αστική χρέωση. Ένας ακόμη στόχος είναι η προσέγγιση των αρμόδιων αρχών της πολιτείας για τη προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Επιπλέον, το ΚΑΛΥΨΩ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στη καταπολέμηση της άγνοιας με τη δημιουργία ενημερωτικού υλικού και την οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τη νόσο.

Η χρηματοδότηση του Σωματείου Καλυψώ στηρίζεται στην ετήσια συνδρομή των μελών του Σωματείου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ καθώς και σε δωρεές και χορηγίες. Όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.

Γενικά για τη ψωρίαση

Η ψωρίαση (psoriasis) είναι ένα συχνό, χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που εμφανίζεται σε γενετικώς προδιατεθειμένα άτομα και χαρακτηρίζεται από την υπερπλασία της επιδερμίδας και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων. Φυσιολογικά, κάθε μήνα, τα κύτταρα της επιδερμίδας αποβάλλονται και αντικαθίστανται με νέα. Στους ασθενείς με ψωρίαση η αντικατάσταση των κυττάρων της επιδερμίδας γίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον μήνα, συνήθως σε μία εβδομάδα. Έτσι η επιδερμίδα γίνεται παχύτερη και τα κύτταρα που αποβάλλονται καθημερινά, είναι πολύ περισσότερα απ' ότι στο υγιές δέρμα.

Η ψωρίαση μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, ανοσολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα ξεπερνά τις 200.000 και σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 1/3 των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Ο μύθος περί μεταδοτικότητας της ψωρίασης είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενημέρωσης και σύγχυσης της ψωρίασης με την ψώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν σχετίζεται με την ψώρα και ότι η ψωρίαση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταδοτικό νόσημα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται στο 20% περίπου των ασθενών με ψωρίαση του δέρματος.

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της ψωρίασης σε προδιατεθειμένα άτομα είναι :


  • Το ψυχρό κλίμα
  • Οι στρεπτοκοκκικές και οι ιογενείς λοιμώξεις
  • Οι τραυματισμοί του δέρματος
  • Οι ορμονικές μεταβολές (έξαρση στην εφηβεία και μετά τον τοκετό).
  • Ο ψυχολογικός παράγοντας και το στρες.
  • Ορισμένα φάρμακα


Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης εφαρμόζονται τοπικές θεραπείες, φωτοθεραπεία, συστηματικές και βιολογικές θεραπείες. 


Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση ‘ΚΑΛΥΨΩ’

Έβρου 1, 115 28 Αθήνα
τηλ: 210 7212002
fax: 210 7212003



Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για την πιστοποίηση αναπηρίας.

Διοίκηση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Διεύθυνση Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας
ΚΕ.Π.Α.

Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.) και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι:
α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.
β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜεΑ.
γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες. Το έντυπο αίτησης, άλλες συμπληρωματικές οδηγίες για την διαδικασία κατάθεσης αίτησης, (απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες) καθώς και τις διευθύνσεις που βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. που λειτουργούν σε όλη την Χώρα θα βρείτε στα αρχεία που ακολουθούν.
Τα παραπάνω έντυπα μπορείτε επίσης να τα προμηθεύεστε από τις γραμματείες ΚΕ.Π.Α. οι οποίες λειτουργούν σε 54 Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Μονάδες Ασφάλισης) της Χώρας. Σε σύντομο χρόνο η Δ/νση Αναπηρίας θα συστήσει και άλλα σημεία ΚΕ.Π.Α. αλλά και Γραμματείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
H διαδικασία
.  Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα Αίτηση Αξιολόγησης, με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 54 Γραμματείες ΚΕ.Π.Α της επιλογής του.
.  Εφόσον τα δικαιολογητικά του κριθούν από τον διοικητικό και ιατρικό προέλεγχο ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση της Αίτησης και παραλαμβάνει Αποδεικτικό κατάθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν παραλαμβάνεται η Αίτηση από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:H αναγραφή στην αίτηση κινητού τηλεφώνου είναι πλέον υποχρεωτική διότι η γνωστοποίηση της ημερομηνίας εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή θα γίνεται πλέον με μήνυμα (sms).
.    Η ενημέρωση για τα ελλείποντα δικαιολογητικά (ιατρικά) γίνεται με δύο τρόπους: α) Εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι παρών ο Ιατρός προελέγχου του δίνει έντυπο ελλειπόντων δικαιολογητικών στο οποίο αναγράφονται τα δικαιολογητικά τα οποία υποχρεούται να προσκομίσει και β)Αν δεν είναι παρών η Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. τηλεφωνικά ή με πρόσκληση τον ειδοποιεί προκειμένου να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά και κατά την ημέρα εξέτασής του από την Υγειονομική Επιτροπή.
. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής του στην Υγειονομική Επιτροπή.
.  Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτηση του, τη Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας.
.  Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ.
. Χρησιμοποιεί την ανωτέρω Απόφαση του ΚΕ.Π.Α για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί παραλαμβάνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει.
Σχετικά έγγραφα:

1. Οδηγίες   Κάντε click για να γίνει λήψη του αρχείου
Περιέχει γενικές πληροφορίες για τα ΚΕ.Π.Α. και τα συνημμένα Δικαιολογητικά που απαιτούνται με την Αίτηση Αξιολόγησης.
2. Αίτηση Αξιολόγησης Αναπηρίας 
Αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το ΚΕ.Π.Α. με οδηγίες συμπλήρωσης, πίνακα κατηγορίας αιτημάτων και σημεία υποβολής.
3. Διευθύνσεις ΚΕ.Π.Α.   Κάντε click για να γίνει λήψη του αρχείου
4. Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας 

Ομιλία στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών για γιατρούς και νοσηλευτές, του Dr. Harry G. Harris

Ομιλία στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 6.10μμ., για γιατρούς και νοσηλευτές του Dr. Harry G. Harris.

Dr. Harry G. Harris, President of HealthCare California and President of Global Management Associates will give a presentation entitled:


"Health Care: Major Factors Impacting Access, 
Cost and Quality of Provider Services".

Dr. Harris also serves as President of the Harry G. Harris Foundation, a charitable trust. Previously, he was a Visiting Professor at the University of California, Davis. Recently, he concluded eight years as Trade Advisor to the Mayor of Fresno, California.

A native Californian, Dr. Harris received an A.B. (honors) and M.A. from the University of California at Berkeley specializing in international affairs. He was a University Scholar for four years. Dr. Harris attended Harvard University and the John Fitzgerald Kennedy School of Government receiving an M.P.A. and the Ph.D. degree.

He has conducted extensive research on health care and strategic policy issues in private and public enterprises with visits to more than 110 countries. Dr. Harris has lectured extensively at universities and other organizations in Asia, Europe, the Americas, the Middle East and Africa.

Μεγάλη επιτυχία είχε το 6ο ετήσιο ενημερωτικό Συνέδριο για τη σκελετική υγεία, του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση


Επιμέλεια Μήλιου Αγγελική, medlabnews.gr
Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, χθες 20 Οκτωβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, το  6ο ετήσιο ενημερωτικό Συνέδριο για τη σκελετική υγεία, του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση.

Η συμμετοχή του κόσμου, ήταν πάρα πολύ μεγάλη και παρακολούθησαν όλες τις ομιλίες από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Παρουσιάστηκαν ποικίλα θέματα που αφορούν την οστεοπόρωση, τη σκελετική υγεία και τη γενικότερη υγεία μας.. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλων των ηλικιών και σε όλες τις ομιλίες υπήρχαν όρθιοι. Οι συμμετέχοντες έκαναν δωρεάν εξετάσεις μετρήσεων οστικής πυκνότητας, Κύφωσης-Σκολίωσης, Πελματογραφήματα, τεστ καρδιαγγειακού κινδύνου και οστεοπόρωσης και τεστ άγχους.
Ο χώρος που έγιναν οι εξετάσεις

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν, στην πρόεδρο του Συλλόγου, κα Μέμη Τσεκούρα, για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου και την μεγάλη του επιτυχία.
 

Πρωταρχική σημασία για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, έχουν η σωστή διατροφή και η άσκηση

Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση κατάλληλων υγιεινών διαιτητικών συνηθειών αλλά και με συστηματική σωματική δραστηριότητα. Χαρακτηριστική σε αυτό το σημείο είναι η παρατήρηση πως στους ασθενείς δε δίνεται απαραίτητη πληροφόρηση σε σχέση με το πώς μπορεί να προληφθεί η ασθένεια. Επίσης, σύμφωνα με το πόρισμα των κατευθυντήριων οδηγιών, πολλοί ασθενείς δεν έχουν και την τύχη να τους γίνει εκτίμηση του οστεοπορωτικού κινδύνου που διατρέχουν πριν ακόμα εκδηλωθεί το οστεοπορωτικό κάταγμα. 
Η πρόληψη της οστεοπόρωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία. Τουλάχιστον το μισό από το ασβέστιο του ενήλικου ατόμου καθορίζεται κατά την διάρκεια της εφηβείας με μεγαλύτερους ρυθμούς προσαύξησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της παιδικής ηλικίας και των πρώτων χρόνων της εφηβικής. Οι κρίσιμες ηλικίες στις οποίες η οστική μάζα προσεγγίζει τις μέγιστες τιμές είναι αυτές των 11 – 14 ετών στα κορίτσια και 13 – 17 ετών στα αγόρια. Πλούσια διατροφή λοιπόν σε ασβέστιο, φρούτα και λαχανικά και όχι αντικατάσταση του γάλακτος από αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποτελεί τον οδηγό των γονέων και των παιδιών. 
Πόσο όμως ασβέστιο είναι αρκετό; 
Οι συστάσεις ανά χώρα και ηλικιακή ομάδα ποικίλουν και κυμαίνονται από τα 500 mgr ηνερησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και τα 1300 mgr ημερησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D επιβάλλεται έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα σε μια μεσογειακή χώρα σαν τη δική μας. Τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν στις γειτονιές να παίζουν και όχι να εγκλωβίζονται συνέχεια σε επιτραπέζιους και ηλεκτρονικούς τρόπους ψυχαγωγίας. Το σχολείο και η πολιτεία επίσης μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για να ωθήσουν τους νέους σε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που εμπεριέχουν έντονη σωματική δραστηριότητα. Με το παιχνίδι στη γειτονιά ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους τα παιδιά θα εξασφαλίσουν έκθεση στο ηλιακό φως, σωματική δραστηριότητα ( απαραίτητος παράγοντας για αύξηση της οστικής μάζας ) και καλύτερη ψυχολογία.
Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως τα άτομα με χαμηλό βάρος και δείκτη μάζας σώματος (BMI) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα. Για παράδειγμα, ένα άτομο με BMI 20 έχει διπλάσιο κίνδυνο οστεοπορωτικού κατάγματος από ένα άλλο με BMI 25. Η παρατήρηση αυτή δε θα πρέπει να παρερμηνευθεί και να θεωρήσει κάποιος πως με το να είναι παχύσαρκος είναι προστατευμένος έναντι των οστεοπορωτικών καταγμάτων σε σχέση με κάποιον που έχει φυσιολογικό βάρος.
Μετά την ηλικία των 65 ετών λοιπόν παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D. Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D με την κατάλληλη συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο πτώσης εφόσον η ημερήσια δόση βιταμίνης D ξεπερνά τις 700 διεθνείς μονάδες (IU) και του ασβεστίου τα 1000 mgr/ημέρα. Παρ’ολ’αυτά η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου θα πρέπει να σχεδιάζεται προσεκτικά και αν οι ανάγκες καλύπτονται μόνο από τη διατροφή θα πρέπει να αποφεύγεται. 
Οι ασθενείς με οστεοπόρωση θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν από τη διατροφή τους 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει τις συνέπειες ενός οστεοπορωτικού κατάγματος όπως για παράδειγμα την αναιμία που πολλές φορές παρατηρείται. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται επιπρόσθετα ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών αυτών.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ επίσης έχει συνδεθεί με κίνδυνο για οστεοπορωτικό κάταγμα και η σχέση μάλιστα φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενη. Όταν η κατανάλωση είναι περίπου 2 μονάδες αλκοόλ ημερησίως, ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος. Αντίθετα, πολλές μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος μειώνεται σε αυτά τα επίπεδα κατανάλωσης. Ποσότητες όμως μεγαλύτερες των 3 μονάδων αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Οι ασθενείς μπορούν να συμβουλεύονται το διαιτολόγο τους ή το γιατρό τους για το πώς μπορούν να πετύχουν τους προαναφερθέντες διατροφικούς στόχους.
Ανακεφαλαιώνοντας θα πρέπει να επισημανθεί πως κοιτώντας μέσα από το διατροφική θεώρησης της νόσου, θα πρέπει να καλλιεργηθεί αρχικά στα παιδιά η έννοια της σωστής διατροφής. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον. Τόσο στα παιδιά όσο και σε αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο ή στους ήδη ασθενείς να δίνεται η συμβουλή για επαρκή πρόσληψη διαιτητικής ποσότητας ασβεστίου, βιταμίνης D, πρωτεΐνης, φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη K. Αν όλα αυτά συνδυαστούν και με επαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τότε μπορούμε να αναμένουμε μειωμένους ρυθμούς εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων.


Διαβάστε επίσης




Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων