1/11/12 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ασυνέπεια, Γραφειοκρατεία, κοροϊδία ή μπάχαλο και οι πιθανές πληρωμές παλαιών οφειλών των γιατρών;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Δεν μας φτάνουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τώρα πρέπει να χορεύουμε κιόλας με τους ρυθμούς του κάθε ευφάνταστου γραφειοκράτη. Τα τελευταία χρόνια το κράτος μετέφερε στους ιδιώτες ιατρούς ένα κόστος αρκετά μεγάλο, αφού τους επέβαλε μια γραφειοκρατεία αρκετά σημαντική. Συγκεκριμένα όλο το data entry δηλαδή η καταχώρηση των δεδομένων των ενταλμάτων από τα παραπεμπτικά από εκεί που εγίνοντο από τα αρμόδια τμήματα των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΤΕΒΕ κλπ μεταφέρθηκε στους γιατρούς. Έφτασαν πολλοί γιατροί να χρειάζονται υπαλλήλους, για να καταχωρούν όλη αυτή την γραφειοκρατική διαδικασία, στα συστήματά τους, πολύ δε περισσότερο όταν τα μηχανογραφικά συστήματα των ταμείων δεν είχαν σχέση μεταξύ τους, οπότε έπρεπε να γνωρίζει κανείς το σύστημα του κάθε ταμείου. Το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο στους εργαστηριακούς ιατρούς που έπρεπε να περνούν στο σύστημα μία μία την εξέταση, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 
Όταν πρωτοεφαρμόστηκε το σύστημα του κάθε ταμείου, η δικαιολογία προς τους γιατρούς ήταν ότι με τον τρόπο αυτό, θα πληρώνονται αμέσως. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπήρξαν ταμεία, που έλεγαν στους γιατρούς, "σας συμφέρει να το κάνετε και να μάθετε καλά τα συστήματα, γιατί με το που περνάτε τα παραπεμπτικά τον άλλο μήνα θα πληρώνεστε". Αλλά φευ. Ποτέ δεν πληρώθηκαν γιατροί αμέσως. Απλά ήταν ένας τρόπος πίεσης να περαστούν τα νέα μέτρα από κάθε ασφαλιστικό ταμείο.

Κάθε φορά που ενοποιείτο ένα ταμείο με ένα άλλο, ήταν μια ευκαιρία για εύκολες δικαιολογίες, για καθυστέρηση πληρωμών. Έτσι έγινε με την ενοποίηση του ΤΕΒΕ με το ΤΑΕ και ακολούθησαν και ένα σωρό άλλες μέχρι την ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η καθυστέρηση των πληρωμών έφτασε,  από εκεί που ήταν κάποιοι μήνες,  να γίνουν χρόνια. Έτσι φτάσαμε στο αποτέλεσμα να ενταχθούν οι παλιές πληρωμές των ταμείων, στις πληρωμές των παλαιών οφειλών του κράτους προς τους προμηθευτές του, από την δόση των 31 δις που περιμένει όλη η Ελλάδα, από τον περασμένο Μάρτιο.

Γεγονός είναι ότι, όπως σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία, υπάρχουν γιατροί που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους, άλλοι που βρέθηκαν να μπλέκονται με τις τράπεζες, λόγω των δανείων, που είχαν και δυστυχώς να χάνουν ιατρεία και σπίτια σε πλειστηριασμούς. Μάλιστα οι πιο πολύ επηρεασμένοι από την κρίση είναι γιατροί υπέρ εξειδικευμένοι, που είχαν επενδύσει σε υψηλή τεχνολογία και βρέθηκαν με δάνεια για τα μηχανήματα αυτά. 

Πολλοί γιατροί φοβούμενοι την παραγραφή έχουν αναγκαστεί να κάνουν προσφυγές. Βλέπετε οι παλαιές οφειλές είναι για κάποια ταμεία άνω των τριών ετών. 

Ξαφνικά  στις 16 Νοεμβρίου βγήκε από τον ΕΟΠΥΥ οδηγία ότι πρέπει να περαστούν από τους γιατρούς στο σύστημα e-ΔΑΠΥ όλες οι παλαιές οφειλές, προ ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι σημαντική προϋπόθεση για το ενδεχόμενο αποπληρωμής των οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λπ.), για τις υπηρεσίες που παρείχαν στα ασφαλιστικά ταμεία πριν την είσοδό τους στον ΕΟΠΥΥ, είναι να αποτυπωθούν / καταχωρηθούν όλες οι απαιτήσεις πριν της ιδρύσεως του ΕΟΠΥΥ στην ειδική εφαρμογή «ΔΑΠΥ – Πίνακας Υποβολών Υπολοίπων ανά Ασφαλιστικό Ταμείο» έως και την Δευτέρα 10/12/2012 (καταληκτική ημερομηνία).

Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι η διασταύρωση!!!. Δηλαδή θα πρέπει οι γιατροί για άλλη μια φορά να διαβάζουν οδηγίες για να περάσουν τα στοιχεία των αποδείξεων που έκοψαν προς τα ταμεία (και έχουν φορολογηθεί) πριν από τρία και πλέον χρόνια.
Μάλιστα το σύστημα ζητά και αριθμούς πρωτοκόλλων. Αρα απαιτούν από τον γιατρό να παρατήσει ό,τι κάνει αυτό το διάστημα προκειμένου να ψάχνει στην χαρτούρα και στη συνέχεια να αρχίσει για άλλη μια φορά να …… ΄παίζει playstation΄ προκειμένου να καταχωρήσει τα δικαιολογητικά στο σύστημα. Δηλαδή να κάνει την δουλειά κάποιων  υπαλλήλων, που την έκαναν τόσο καιρό στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού πρώτα εκκαθάριζαν τα παραπεμπτικά. Ή μήπως δεν έχει γίνει ποτέ η εκκαθάριση, άρα έχουν μαζευτεί τσουβάλια από παραπεμπτικά παλαιών ετών στις αρμόδιες διευθύνσεις των ταμείων και τα τρώνε τα ποντίκια; Aυτό ισχύει τουλάχιστον στο ΙΚΑ που η αρμόδια διεύθυνση δήλωνε ότι εφόσον δεν έχουν εντολή για εκκαθάριση δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα παραπεμπτικά.

Αν λοιπόν είναι έτσι τότε η πληρωμή των παλαιών οφειλών θα γίνει με βάση του τι θα δηλώσει κανείς στο σύστημα και φυσικά αν έχει συμβεί κανείς να έχει χάσει κάτι από τα απαιτούμενα (πχ. αριθμό πρωτοκόλλου) τότε κινδυνεύει να μην πληρωθεί ποτέ.

Βέβαια πλανάται και η απειλή ότι αν περαστούν ψευδή στοιχεία (εκ λάθους) τότε διακινδυνεύει κανείς, να μην πληρωθεί τίποτα!. 

Δεν φτάνουν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν γιατροί και ασφαλισμένοι με τις απανωτές αλλαγές, που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην υγεία και στα συστήματα, που υποχρεώνονται όλοι να ακολουθήσουν, έχουν να παλέψουν και με την απίθανη γραφειοκρατία ή μάλλον με το μπάχαλο της μηχανογράφησης του Ελληνικού Κράτους. Έτσι όπως έχει καταντήσει η κατάσταση υποχρεώνεται ο γιατρός να μάθει άχρηστα πράγματα (που δεν συνάδουν με το λειτούργημα που επιτελεί και μάλιστα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον) ή να προσλάβει ειδικούς για να του δώσουν λύσεις. Και αυτό αν θέλει να πληρωθεί παλαιές οφειλές ετών.

Από την άλλη η Ευρώπη αποφασίζει για το European Cloud Partnership. Τι είναι αυτό;  Αφορά την ανάπτυξη του cloud σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., δηλαδή την ανάπτυξη του υπολογιστικού σύννεφου δηλαδή την ενοποίηση υπηρεσιών των κρατών μελών σε τομείς όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της έρευνας κλπ. 
Φυσικά συμμετέχει και η Ελλάδα ....... που πρέπει να κάνει διασταυρώσεις για να πληρώσει παλαιές οφειλές.

Πάντως έτσι όπως είναι η κατάσταση και η δόση να έρθει, θα πρέπει να περάσουν κάποιοι μήνες προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν άκρη για το τι και σε ποιούς θα πρέπει να πληρωθούν παλαιές οφειλές. Αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας γιατί με όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται, νομίζει κανείς ότι με το που θα έρθει η δόση, θα πληρωθούν οι οφειλές αμέσως!.



3214 Αυτοκτονίες, στην Ελλάδα λόγω κρίσης, από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2012

Δραματικές διαστάσεις έχει προσλάβει το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης, όπως δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτοκτονιών -τελεσθείσες ή και απόπειρες- την περίοδο από το 2009 έως το τέλος Αυγούστου του 2012 που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή από 1/1/2009 έως 23/08/2012 σε 3.124 πανελλαδικά.
Δηλαδή από το 2009 έως το 2011 τα περιστατικά σημείωσαν αύξηση της τάξης του 37%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα περιστατικά αυτοκτονιών ανήλθαν σε 677 το 2009, σε 830 το 2010, σε 927 το 2011 και σε 690 έως την 23η Αυγούστου του 2012.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου για τα φαινόμενα υποσιτισμού παιδιών και τις αυτοκτονίες πολιτών, επικαλούμενοι έκθεση της UNICEF που κάνει λόγο για 439.000 παιδιά νηπιακής αλλά και σχολικής ηλικίας που υποσιτίζονται.
Στην απάντηση του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σπεύδει να επισημάνει ότι δεν υπάρχει μόνο ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις, αλλά για ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό που σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες (κοινωνικό, επαγγελματικό, οικογενειακό κλπ), αλλά και με παράγοντες ατομικούς-εσωτερικούς.
Τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά σε αυτοχειρίες καταγράφονται στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αφορούν σε περιπτώσεις αυτοκτονιών – τελεσθείσες και   απόπειρες από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2012.
Ο νομός Ηρακλείου ανακηρύσσεται θλιβερός πρωταθλητής με 100 αυτόχειρες, ενώ οι λιγότερες αυτοκτονίες και απόπειρες καταγράφονται στα Χανιά
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα περιστατικά αυτοκτονιών ανήλθαν σε 677 το 2009, σε 830 το 2010, σε 927 το 2011 και σε 690 έως την 23η Αυγούστου του 2012.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για όλη την Ελλάδα
• Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το 2009 καταγράφονται 265 περιστατικά αυτοκτονιών (τελεσθείσες και απόπειρες), 291 το 2010, 306 το 2011 και 212 έως 23.08.2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί 55 περιστατικά το 2009, 98 περιστατικά το 2010, 99 περιστατικά το 2011 και 67 περιστατικά το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν καταγραφεί 33 περιστατικά το 2009, 38 περιστατικά το 2010, 35 περιστατικά το 2011, 28 περιστατικά το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 34 περιστατικά το 2009, 42 περιστατικά το 2010, 82 περιστατικά το 2011, 60 περιστατικά το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά το 2009, 12 το 2010, 17 το 2011, 12 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά το 2009, 29 περιστατικά το 2010, 19 περιστατικά το 2011, 16 περιστατικά το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έχουν καταγραφεί 38 περιστατικά το 2009, 61 το 2010, 50 το 2011, 46 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος έχουν καταγραφεί 40 περιστατικά το 2009, 43 το 2010, 38 το 2011, 47 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος έχουν καταγραφεί 38 περιστατικά το 2009, 62 το 2010, 90 το 2011, 47 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου έχουν καταγραφεί 44 περιστατικά το 2009, 50 το 2010, 53 το 2011, 32 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 24 το 2011, 28 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά το 2009, 41 το 2010, 68 το 2011, 48 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου έχουν καταγραφεί 22 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 21 το 2011, 20 το 2012.
• Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου έχουν καταγραφεί 16 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 25 το 2011, 27 το 2012.
Αναλυτικά τα στοιχεία ανά περιοχή έχουν ως εξής:
• Στην Αθήνα, έχουν καταγραφεί 80 περιστατικά το 2009, 98 το 2010, 107 το 2011 και 70 περιστατικά μέχρι 23 Αυγούστου 2012.
• Στον Πειραιά έχουν καταγραφεί 48 περιστατικά το 2009, 61 το 2010, 62 το 2011 και 33 το 2012.
• Στη Δυτική Αττική έχουν καταγραφεί 56 περιστατικά το 2009, 42 το 2010, 50 το 2011, 31 το 2012.
• Στη Βορειοανατολική Αττική έχουν καταγραφεί 53 περιστατικά το 2009, 58 το 2010, 58 το 2011, 41 το 2012
• Στη Νοτιοανατολική Αττική έχουν καταγραφεί 28 περιστατικά το 2009, 32 το 2010, 29 το 2011 , 37 το 2012
• Στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί 55 περιστατικά το 2009, 98 το 2010, 99 το 2011, 67 το 2012.
• Στην Αλεξανδρούπολη έχουν καταγραφεί 7 περιστατικά το 2009, 8 το 2010 , 2 το 2011 , 5 το 2012
• Στη Δράμα έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά το 2009, 8 το 2010, 5 το 2011, 5 το 2012.
• Στην Καβάλα έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 7 το 2011 και 4 το 2012
• Στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 6 το 2011 και 2 το 2012.
• Στην Ορεστιάδα έχουν καταγραφεί 4 περιστατικά το 2009, 6 το 2010, 2 το 2011, 2 το 2012.
• Στη Ροδόπη έχουν καταγραφεί 7 περιστατικά το 2009, 6 το 2010, 13 το 2011, 10 το 2012.
• Στην Ημαθία έχουν καταγραφεί 7 περιστατικά το 2009, 11 το 2010, 8 το 2011, 6 το 2012.
• Στο Κιλκίς έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά το 2009, 3 το 2010, 20 το 2011, 13 το 2012
• Στην Πέλλα έχουν καταγραφεί 6 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 8 το 2011, 8 το 2012.
• Στην Πιερία έχουν καταγραφεί 7 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 19 το 2011 ,14 το 2012.
• Στις Σέρρες έχουν καταγραφεί 7 περιστατικά το 2009, 9 το 2010, 15 το 2011, 14 το 2012.
• Στη Χαλκιδική έχουν καταγραφεί 2 περιστατικά το 2009, 10 το 2010, 12 το 2011, 5 το 2012.
• Στα Γρεβενά έχουν καταγραφεί 2 περιστατικά το 2009, 1 το 2010, 7 το 2011, 2 το 2012.
• Στην Καστοριά έχουν καταγραφεί 2 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 2 το 2011, 3 το 2012.
• Στην Κοζάνη έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 8 το 2011, 7 το 2012.
• Στην Φλώρινα δεν έχει καταγραφεί περιστατικό το 2009, 2 το 2010 και κανένα άλλο το 2011 και το 2012.
• Στην Άρτα έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 6 το 2011, 1 το 2012
• Στη Θεσπρωτία έχουν καταγραφεί 1 περιστατικό το 2009, 3 το 2010, 4 το 2011, 5 το 2012.
• Στα Ιωάννινα έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά το 2009, 18 το 2010, 5 το 2011, 9 το 2012.
• Στην Πρέβεζα έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 4 το 2011, 1 το 2012.
• Στην Καρδίτσα έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά το 2009, 15 το 2010, 12 το 2011, 9 το 2012.
• Στη Λάρισα έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά το 2009, 22 το 2010, 16 το 2011, 18 το 2012.
• Στη Μαγνησία έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά το 2009, 12 περιστατικά το 2010,10 το 2011, 6 το 2012.
• Στα Τρίκαλα έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά το 2009, 12 το 2010, 12 το 2011, 13 το 2012
• Στη Βοιωτία έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά το 2009, 13 το 2010, 5 το 2011, 12 το 2012.
• Στην Εύβοια έχουν καταγραφεί 19 περιστατικά το 2009, 19 το 2010 ,17 το 2011, 27 το 2012.
• Στην Ευρυτανία έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά το 2009, 1 το 2010 και κανένα το 2011 και το 2012.
• Στη Φθιώτιδα έχουν καταγραφεί 9 περιστατικά το 2009, 8 το 2010, 11 το 2011, 7 το 2012.
• Στη Φωκίδα 4 περιστατικά το 2009, 2 το 2010, 5 το 2011, 1 το 2012.
• Στην Αιτωλία 6 το 2009, 10 το 2010, 8 το 2011 και κανένα το 2012
• Στην Ακαρνανία 7 περιστατικά το 2009, 19 το 2010, 51 το 2011, 19 το 2012
• Στην Αχαΐα καταγράφηκαν 17 περιστατικά το 2009, 26 το 2010, 24 το 2011, 20 το 2012.
• Στην Ηλεία καταγράφηκαν 8 περιστατικά το 2009, 7 το 2010, 7 το 2011, 8 το 2012.
• Στην Αργολίδα καταγράφηκαν 9 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 6 το 2011, 5 το 2012.
• Στην Αρκαδία καταγράφηκαν 5 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 6 το 2011, 9 το 2012.
• Στην Κορινθία καταγράφηκαν 12 περιστατικά το 2009, 13 το 2010, 13 το 2011, 5 το 2012.
• Στη Λακωνία καταγράφηκαν 8 περιστατικά το 2009, 16 το 2010, 13 το 2011, 4 το 2012.
• Στη Μεσσηνία καταγράφηκαν 10 περιστατικά το 2009, 12 το 2010, 15 το 2011, 9 το 2012.
• Στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν 3 περιστατικά το 2009, 10 το 2010, 15 το 2011, 12 το 2012.
• Στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 7 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 6 το 2011, 9 το 2012.
• Στην Κεφαλονιά καταγράφηκαν 6 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 2 το 2011, 3 το 2012.
• Στη Λευκάδα καταγράφηκε 1 περιστατικό το 2009, 2 το 2010, 1 το 2011, 4 το 2012.
• Στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 23 περιστατικά το 2009, 24 το 2010, 31 το 2011, 22 το 2012.
• Στο Λασίθι καταγράφηκαν 7 περιστατικά το 2009, 9 το 2010, 13 το 2011, 11 το 2012.
• Στο Ρέθυμνο καταγράφηκαν 9 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 15 το 2011, 6 το 2012.
• Στα Χανιά καταγράφηκαν 3 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 9 το 2011, 9 το 2012.
• Στη Λέσβο καταγράφηκαν 6 περιστατικά το 2009, 7 το 2010, 4 το 2011, 7 το 2012.
• Στη Σάμο καταγράφηκαν 16 περιστατικά το 2009, 10 το 2010, 12 το 2011, 8 το 2012
• Στη Χίο δεν καταγράφεται περιστατικό το 2009, αλλά καταγράφονται 4 το 2010, 5 το 2011, 5 το 2012.
• Στις Κυκλάδες καταγράφονται 5 περιστατικά το 2009, 8 το 2010, 10 το 2011, 18 το 2012.
• Στην Α” Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου καταγράφηκαν 10 περιστατικά το 2009, 8 το 2010, 10 το 2011, 4 το 2012.
• Στη Β” Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου καταγράφηκαν 1 περιστατικό το 2009, 5 το 2010, 5 το 2011, 5 το 2012.
http://www.isarkadias.gr/22663/articles/3214-αυτοκτονίες-στην-ελλάδα-λόγω-κρίσης/

Τα λιγότερα δόντια και η πλημμελής μάσηση αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας

της Βασιλικής Δέδε, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Η φροντίδα των δοντιών μας είναι ένας άλλος τρόπος για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας των δοντιών και της κακής διατροφής. Ασφαλώς, η μάσηση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πέψης καθώς τεμαχίζεται το τρόφιμο σε μικρότερα κομμάτια και αναμιγνύεται με το σάλιο. Η ικανότητά μας στη μάσηση καθορίζει επίσης την ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε, κάτι που είναι σημαντικό για μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Σήμερα πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι το σωματικό βάρος σχετίζεται με το πόσο καλό είναι το μασητικό μας σύστημα. Μελέτες από την Αίγυπτο και τον Καναδά υποδηλώνουν ότι η ελλιπής οδοντοστοιχία μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα με μόνο 21 από τα 32 δόντια τους ήταν 3 φορές πιθανότερο να γίνουν υπέρβαροι. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό του αυξημένου βάρους μπορεί να αποδοθεί στην ανικανότητα του ατόμου να μασήσει ολόκληρα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που έχουν λιγότερες θερμίδες.

Ένας άλλος τρόπος να το δει κανείς είναι ότι το μάσημα χρειάζεται χρόνο και επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε θερμίδες. Μαλακότερα τρόφιμα είναι εύκολο να φαγωθούν και να πάνε κάτω γρήγορα.
 Πραγματικά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για το βούρτσισμα μετά από τα γεύματα και τη χρήση νήματος καθημερινά. Η καλή στοματική υγιεινή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη στοματική υγεία σας.
 Τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι η λύση ανάγκης καθώς δεν παρέχουν την ίδια ικανότητα μάσησης τα δικά σας δόντια. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η χρήση των οδοντοστοιχιών συνδέεται με τη μείωση της διατροφικής κατάστασης, απώλεια της γεύσης και πεπτικά προβλήματα.

Συμπερασματικά, η διατροφή συμβάλλει στη στοματική υγεία, στο σωστό σχηματισμό των δοντιών και των ούλων ενώ η πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων ιχνοστοιχείων, βοηθά στη επούλωση των πληγών και των μολύνσεων. 

  • Δοκιμάστε τροφές που είναι σφριγηλές ακόμα και σκληρές. 
  • Μη διστάζετε να γυμνάσετε τα ούλα σας. 
  • Οργανώστε τα γεύματα σας. 
  • Μην υποκύπτετε σε ενδιάμεσα μικρογεύματα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη ενώ λόγω συνθηκών – συνήθως βρίσκεστε εκτός – δεν μπορούν να ακολουθηθούν από ένα καλό βούρτσισμα δοντιών.


Email: vasodede@gmail.com

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.


Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.  Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. 
    Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης.  Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.  Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.  Ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες, καθημερινά εκατομμύρια παιδιά υφίστανται καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
   Σκεφτείτε ότι ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι ένα παιδί που δεν μπορεί να περιμένει.  Το δικαίωμα σε μια ζωή αξιοπρέπειας, σεβασμού, φροντίδας και αγάπης, είναι ένα δικαίωμα ζωής, που τα παιδιά δικαιούνται και εμείς τους οφείλουμε.  Προστατέψτε τα παιδιά αλλά κυρίως μάθετέ τους τα δικαιώματά τους.

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους. 

Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ
Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:
Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Παρακάτω θα βρεις ορισμένα από τα δικαιώματα που περιέχονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

  •          Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.
  •          Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.
  •          Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια.
  •          Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
  •          Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην αποχωρίζονται από τους γονείς τους, εκτός αν αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των γονέων ή ύστερα από απόφαση της Πολιτείας, επειδή οι γονείς τα παραμελούν ή τα κακομεταχειρίζονται
  •          Όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους σε θέματα που τα αφορούν. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους πριν πάρουν αποφάσεις γι' αυτά.
  •          Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.
  •          Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, στην οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία τους, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.
  •          Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.
  •          Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια.
  •          Τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.
  •          Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.
  •          Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ.
  •          Όταν η οικογένεια δεν μπορεί να φροντίσει ένα παιδί, τότε η Πολιτεία αναλαμβάνει τη φροντίδα του με θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα, που πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του.
  •          Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν πρέπει να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μαθητών.
  •          Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
  •          Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λπ.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λπ..
  •          Τα παιδιά που είτε τα ίδια είτε μέλη της οικογένειάς τους κάνουν χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση έχουν δικαίωμα κατάλληλης υποστήριξης.
  •          Τα παιδιά που συλλαμβάνονται και δικάζονται έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή, να ενημερώνονται αναλυτικά από τις Αρχές σε κατανοητή γλώσσα και να έχουν νομική βοήθεια. Σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητη η κράτησή τους, αυτή πρέπει να γίνεται χωριστά από ενήλικα άτομα και με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες τους.
Ολόκληρη τη Σύμβαση μπορείς να διαβάσεις εδώ 

19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην παιδική κακοποίηση

19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην παιδική κακοποίηση

Με αφορμή την 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αφιερώνει την εβδομάδα από 14 έως και 21 Νοεμβρίου 2012 στο γεγονός αυτό οργανώνοντας σε όλη την Ελλάδα δράσεις προκειμένου να ενημερώσει και να κινητοποιήσει όλο τον κόσμο απέναντι στην Παιδική Κακοποίηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το επίσημο site http://www.hamogelo. gr/ καθώς και τα social media (Facebook, Twitter) του Χαμόγελου θα παρουσιάζουν στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μελέτες, άρθρα, videos, πραγματικά περιστατικά και μαρτυρίες σχετικά με την παιδική κακοποίηση. Το YouSmile, η νέα διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης του οργανισμού, θα αποτελέσει το βασικό «εργαλείο» στην προσπάθεια της άμεσης ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για την κακοποίηση, τα δικαιώματα τους κλπ.

Ο πνευμονιόκοκκος και η σημασία του εμβολιασμού

του Μάριου Γενακρίτη, Φαρμακοποιός, Αντιπρόεδρος ‘‘Φαρμακοποιών του Κόσμου – Κύπρου’’, B.Sc Pharmacy , M.Sc Health Management, European Medicines Agency (EMA) Inspector


Ο εμβολιασμός, προφυλάσσει τα άτομα από ασθένειες που προκαλούν ιοί ή βακτήρια, ενώ αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον αποδοτικά από άποψη κόστους υφιστάμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Μέσω του εμβολιασμού το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται, θωρακίζοντας τον οργανισμό και κάνοντας τον ικανό να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια κάθε φορά που πιθανόν να έρθει σε επαφή μαζί τους. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο εμβολιασμός προλαμβάνει μεταξύ 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο ανθρώπων όλων των ηλικιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα, ο εμβολιασμός των ευπαθών ηλικιακά ομάδων πληθυσμού (ενηλίκων και παιδιών) είναι απαραίτητος αφού διαθέτουν ένα πολύ ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Με βάση το δεδομένο αυτό ο εμβολιασμός έχει θετική επίπτωση τόσο στη μείωση της νοσηρότητας όσο και της θνησιμότητας, βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα ζωής. Μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών ο Π.Ο.Υ. συστήνει τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων κυρίως για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου.

Η πνευμονιοκοκκική νόσος αποτελεί μια συχνή και δυνητικά σοβαρή λοίμωξη η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα ή ακόμη και σηψαιμία προκαλώντας περί τους 1,6 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, κυρίως σε βρέφη και ηλικιωμένους, ενώ η διεισδυτική μορφή της αποδεικνύεται θανατηφόρος σε ποσοστό έως και 20% των προσβεβλημένων ενηλίκων. Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, και ιδιαίτερα η πιο σοβαρή μορφή της που προκαλείται από τη είσοδο βακτηρίων στο αίμα, εμφανίζει κακή πρόγνωση για τους ασθενείς ενώ και οι πιθανότητες πρόκλησης θανάτου είναι εξαιρετικά αυξημένες. Η ανάρρωση δε των ασθενών περιλαμβάνει πολυήμερη νοσηλεία ενώ μπορεί να περάσουν και αρκετοί μήνες πριν αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ηλικιωμένα άτομα.
Επιπρόσθετα, κάποια υποκείμενα ιατρικά νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες καρδιακοί νόσοι και οποιαδήποτε νόσος με ανοσοκαταστολή ή ανοσοανεπάρκεια, ενδέχεται να επιτείνουν τον προαναφερθέν κίνδυνο.
Παρά τη σοβαρότητα της και το ότι αποτελεί παγκοσμίως μια από τις σημαντικότερες επιβαρύνσεις για την υγεία, ο πνευμονιόκοκκος είναι παράλληλα από τις νόσους εκείνες που εύκολα προλαμβάνονται. Γι’ αυτό το λόγο η αναγκαιότητα της πρόληψης της με ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Ορόσημο αποτελεί στα ιατρικά χρονικά και η πρόσφατη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για επέκταση της χορήγησης του 13δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε ενήλικες άνω των 50 ετών για πρόληψη της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου, γεγονός το οποίο γεμίζει το οπλοστάσιο της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου. Να σημειωθεί ότι, το συγκεκριμένο εμβόλιο, είναι ήδη εγκεκριμένο για βρέφη και παιδιά από 6 εβδομάδων έως 5 ετών και έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως πάνω από 350 εκατομμύρια δόσεις του με ασφάλεια.

Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου καθώς και το αντιγριπικό μπορούν να γίνουν συγχρόνως, το καθένα σε ξεχωριστό βραχίονα. Ο διπλός εμβολιασμός δεν αυξάνει τις παρενέργειες, ενώ δρα αθροιστικά στην προστασία έναντι λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Μόνη αντένδειξη αυτού του εμβολίου είναι σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης.
Εν κατακλείδι θα μπορούσε να λεχθεί ότι, ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Στις μέρες μας, η έμφαση στην πρόληψη παρά στη θεραπεία χαρακτηρίζει κάθε οργανωμένη κοινωνία και η ανάπτυξη εμβολίων έναντι των σημαντικότερων νοσημάτων είναι κυρίαρχη στρατηγική του ΠΟΥ αφού με την αλόγιστη και ολοένα πιο συχνή χρήση αντιβιοτικών τα μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή σ’ αυτά.
Ορθά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικας λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Η επένδυση ανθρώπινων, υλικοτεχνικών και οικονομικών πόρων στα προγράμματα εμβολιασμών βελτιώνει τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διασφαλίζει ότι η ζωή παιδιών και ενηλίκων δεν τίθεται σε κίνδυνο από νόσους που μπορεί να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.
Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ασπίδας προστασίας για τη δημόσια υγεία όλοι οι υγειονομικοί φορείς οφείλουν να συνστρατευτούν μέσω μιας πλατειάς, συνεχούς και ορθής ενημέρωσης του κοινού αναφορικά με τα οφέλη του εμβολιασμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Επιπροσθέτως, σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες όπως η σημερινή, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική καθώς και μία σημαντική επένδυση υγείας.
mgenakritis@gmail.com

Η αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, προάγει την υγεία μας

Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και χιλιάδες άλλες δραστικές ουσίες που όταν όλα μαζί προσφέρονται στον οργανισμό, δρουν σε συνέργεια και προάγουν την υγεία μας, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.

Τα λαχανικά είναι μια από τις έξι ομάδες τροφίμων. Κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους, την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, τη χρησιμότητά τους, την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Α και C. Τα λαχανικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή και σε μορφή χυμού.
        Η αξία των λαχανικών όσον αφορά στην απόδοση της ενέργειας είναι πολύ μικρή (10-15 kcal / 100 gr.). Το σύνολο σχεδόν των λαχανικών δεν περιέχει λίπος και καθόλου χοληστερόλη. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους προέρχεται από υδατάνθρακες. Αντίθετα, τα λαχανικά θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Α, C και φολικού οξέος, μετάλλων και φυτικών ινών. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας προσφέρουν επίσης φυτικές ίνες. Είναι σημαντικές γιατί βοηθούν στην αποβολή τοξινών από το έντερο, προλαμβαίνουν και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, παρέχουν σταθερή ενέργεια στον οργανισμό και ρυθμίζουν την αίσθηση της πείνας λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα χορταστικές.
        Η σύσταση των λαχανικών και η θρεπτικότητα τους επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες.
1. Πρέπει να τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων.
Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια) και φρούτα περιέχουν φολικό οξύ και ωφελούν την καρδιά.
Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί (καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή) περιέχουν αντιοξειδωτικά (α και β καροτίνη), βιταμίνες C και A, ποτάσιο και ίνες.
Τα κόκκινα (ντομάτα, κόκκινα σταφύλια, καρποί) είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
Τα μπλε/μωβ (μούρα, μαύρα σταφύλια) εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν και φυτικές ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
2. Τα φρούτα κόβουν την πείνα.
Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η όρεξή μας και ο εγκέφαλος να μας πληροφορεί ότι έχουμε χορτάσει.
3. Οι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας.
Η βιταμίνη E, η α και β καροτίνη, το σελήνιο και η λυκοπίνη εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που μεταλλάσσουν τα κύτταρα, προκαλώντας γήρανση και ανάπτυξη όγκου, και βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος.
Θα τις βρείτε άφθονες στα πράσινα λαχανικά, στο σταφύλι, στο σκόρδο, στη σόγια, στο μπρόκολο και στο σπανάκι.
4. Δεν μπορούμε να τρώμε όση ποσότητα φρούτων και λαχανικών θέλουμε.
Καλό είναι να τηρούμε το μέτρο: δυο σαλάτες την ημέρα και πέντε με έξι φρούτα.
Κι αυτό γιατί παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ελαφριά για το στομάχι, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.
Για να επεξεργαστεί η κυτταρίνη των φρούτων και λαχανικών από το στομάχι μας, χρειάζονται περισσότερες ώρες απ' ό,τι για τη διάλυση των ζυμαρικών ή του κρέατος.
Γι' αυτό το λόγο, τα περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια παραμένουν στο στομάχι μας από τέσσερις έως επτά ώρες.
5. Τα μαγειρεμένα λαχανικά και φρούτα δεν είναι πάντα λιγότερο ωφέλιμα από τα φρέσκα.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ντομάτα και συγκεκριμένα η μαγειρεμένη, της οποίας η σάλτσα περιέχει περισσότερο λυκοπένιο, γνωστή αντιοξειδωτική ουσία που μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου, από τη φρέσκια.
Επιπλέον, οι βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα και λαχανικά, δεν χάνονται όλες μετά το μαγείρεμα, παρά μόνο οι B και C σε μερικές μορφές, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
6. Τα ξηρά φρούτα περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα φρέσκα, ενώ το αβοκάντο είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχει λιπαρά.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει τα ξηρά φρούτα να λείπουν από τη διατροφή μας, μιας και είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ξεπερνώντας τα φρέσκα κατά τέσσερις με πέντε φορές.
Όσον αφορά το αβοκάντο, παρόλο που περιέχει 20 γρ. λίπους και 275 θερμίδες, ταυτόχρονα παρέχει τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό μας, με άφθονα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που επιβραδύνουν τη διαδικασία του γήρατος, προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου και μειώνουν την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση στο αίμα.
7. Ορισμένα λαχανικά παχαίνουν περισσότερο από κάποια άλλα.
Τα λαχανικά που περιέχουν νερό, όπως το αγγούρι, η ντομάτα, το μαρούλι, είναι λιγότερο παχυντικά σε σχέση με τα όσπρια, που είναι πιο ξηρά, αρκετά παχυντικά και πιο βαριά για το στομάχι και το έντερο.
8. Στο 95% των φρούτων, οι βιταμίνες δεν είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα.
Αυτό είναι αλήθεια, αν σκεφτούμε ότι στα περισσότερα φρούτα, οι βιταμίνες βρίσκονται σε ίσες ποσότητες τόσο στη φλούδα, όσο και στη σάρκα.
Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπως το κόκκινο σταφύλι, τα μούρα, τα φιστίκια και τα φασόλια, στη φλούδα των οποίων συγκεντρώνεται η ρεσβετρόλη, ένα φυτικό συστατικό με σπουδαία αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
9. Είναι καλύτερο να τρώμε τα φρούτα ανάμεσα στα γεύματα και όχι μαζί μ' αυτά.
Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η πέψη και δεν κουράζεται το στομάχι.
Φροντίστε να συνδυάζετε τα φρούτα με δημητριακά, τα όξινα φρούτα με τυρί και καρύδια, και να αποφεύγετε να τρώτε φρούτα και λαχανικά μαζί.
10. Ακτινίδιο: Ένα από τα πιο ευεργετικά φρούτα για τον οργανισμό μας.
Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C -σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από το πορτοκάλι- και περιέχει τεράστιες ποσότητες βιταμίνης E.
Μετά απ’ αυτό ακολουθούν το πορτοκάλι, η παπάγια, το μάνγκο και το αβοκάντο.

Απλοί τρόποι για να αυξήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας:
1.            Για περισσότερη ποικιλία προσθέστε τριμμένο καρότο, ωμό μπρόκολο, σέλινο και άλλα λαχανικά στις ωμές σας σαλάτες.
2.            Σε φαγητά που περιέχουν κιμά αφαιρέστε τον μισό ή και όλο και αντικαταστήστε τον με ψιλοκομμένα λαχανικά π.χ. καρότο, κολοκυθάκια, μανιταράκια. Για παράδειγμα προτιμάτε νηστίσιμα γεμιστά αντί με κιμά.
3.            Φτιάχνετε πλούσιες σάλτσες από ντομάτα αντί σάλτσες με τυριά και προσθέτετε λαχανικά π.χ. προτιμάτε μακαρονάδες με λαχανικά και σάλτσα ντομάτας, ριζότο και noodles με ποικιλία λαχανικών.
4.            Σερβίρετε σαν πρώτο πιάτο ωμή σαλάτα.
5.            Για σνακ ετοιμάστε ένα πιάτο με λωρίδες από καρότο, αγγουράκι, σέλινο, ωμό μπρόκκολο ή κουνουπίδι 
και συνοδεύστε το με σως από ντομάτα ή τζατζίκι.
6.            Φτιάξτε φρουτοσαλάτα με ποικιλία από φρέσκα φρούτα που είναι άφθονα αυτήν την εποχή. Μπορείτε 
επίσης να φτιάξετε γρανίτα με φρέσκα φρούτα στο μπλέντερ με παγάκια.
7.            Το φθινόπωρο και το χειμώνα, φτιάξτε σούπες με ποικιλία λαχανικών είτε σαν πρώτο ή σαν κύριο πιάτο.
Τέλος, ας μην ξεχνούμε ότι εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή μας, πρέπει να προσέξουμε γενικότερα και άλλες συνήθειες όπως να αυξήσουμε την άσκηση και την κίνηση στη ζωή μας και να αποφεύγουμε το κάπνισμα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ,14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως. 

An animated video from the International Diabetes Federation (IDF) that brings four headline messages to the world from the global diabetes community: Diabetes is a major threat to human security; the global failure to invest in diabetes has led to the current crisis; the news is bad but we have the solutions; diabetes affects everyone and requires a collective response.


Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). Επιπτώσεις, Συμπτώματα, Πρόληψη

- Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Μέσα σε 30 χρόνια εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και από 50 εκατομμύρια που ήταν τη δεκαετία του ́80 έφθασαν τα 350 εκατομμύρια. Το μέλλον διαφαίνεται ζοφερό. Οι αρμόδιοι

του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπουν ότι αν μέσα στην επόμενη 15ετία δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια.
Read more

Η κακή διατροφή λόγω της οικονομικής κρίσης, κυρίως στα παιδιά, οδηγεί σε αύξηση του διαβήτη. Μέχρι και με 3000 ευρώ το χρόνο, μπορεί να φτάνει η επιβάρυνση του διαβητικού.

Η ασθένεια σε αριθμούς

- Περίπου 800.000 Έλληνες έχουν διαβήτη

- Το 8,5% - 17,5% του συνόλου των θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό σχετίζεται με έλλειψη σωστού έλεγχου του διαβήτη.

- Σχεδόν 634.000 Έλληνες έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (στάδιο προ-διαβήτη).

- Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αποτελεί το 80%- 90% των συνολικών περιπτώσεων διαβήτη στην Ελλάδα και μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 8 - 10 χρόνια.
Read more


Διαβήτης. Τι δεν λειτουργεί σωστά;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, πολλοί λένε ότι είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, ενώ άλλοι λένε ότι είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, με τον οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Οι πάσχοντες από διαβήτη παρουσιάζουν αύξηση των τιμών του σακχάρου, είτε διότι δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη, είτε διότι η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες που προσλαμβάνουμε με την τροφή για να παράγει γλυκόζη που χρησιμεύει σαν καύσιμο στον οργανισμό. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας, βοηθά τα διάφορα κύτταρα του οργανισμού αρχικά να προσλάβουν την γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσουν για να παραχθεί ενέργεια. Όταν η λειτουργία αυτή γίνεται φυσιολογικά αφενός το σάκχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, μειώνεται παραμένοντας σε φυσιολογικά επίπεδα και αφετέρου ο οργανισμός εξασφαλίζει την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές μας ανάγκες.
Read more

H καλή διατροφή του διαβητικού. Οδηγίες διατροφής για διαβητικούς.

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό μέρος του ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης (ζαχάρου) του αίματος. Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό σε όλους και δεν χρειάζεται να αγοράζετε ειδικές τροφές ή να παρασκευάζετε χωριστά γεύματα για εσάς και την οικογένειά σας. Η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, να μειώνετε τα λίπη στο αίμα σας (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια) και να διατηρείτε υγιεινό βάρος

Ο διαβήτης προκαλεί κατάθλιψη ή η κατάθλιψη προκαλεί διαβήτη;

Η κατάθλιψη είναι πολύ διαδεδομένη – ο ένας στους πέντε ανθρώπους θα πάθει κατάθλιψη σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής του. Για τους ανθρώπους που ζουν με τον διαβήτη, ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος. Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη δυσκολεύονται να κάνουν τις συνηθισμένες τους δραστηριότητες και να λειτουργούν κανονικά από μέρα σε μέρα. Η κατάθλιψη δεν είναι απλά κακοκεφιά, αλλά μια ασθένεια που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Τρεις στους δέκα Έλληνες διαβητικούς υποφέρουν από κατάθλιψη, όπως διαπιστώνουν οι γιατροί των διαβητολογικών ιατρείων της χώρας.
bust

Η κακή διατροφή λόγω της οικονομικής κρίσης, κυρίως στα παιδιά, οδηγεί σε αύξηση του διαβήτη. Μέχρι και με 3000 ευρώ το χρόνο, μπορεί να φτάνει η επιβάρυνση του διαβητικού.

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η ασθένεια σε αριθμούς
- Περίπου 800.000 Έλληνες έχουν διαβήτη
- Το 8,5% - 17,5% του συνόλου των θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό σχετίζεται με έλλειψη σωστού έλεγχου του διαβήτη.
- Σχεδόν 634.000 Έλληνες  έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (στάδιο προ-διαβήτη).
- Ο διαβήτης τύπου ΙΙ αποτελεί το 80%- 90% των συνολικών περιπτώσεων διαβήτη στην Ελλάδα και μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 8 - 10 χρόνια.
- Το 24%-30% των ατόμων με διαβήτη τύπου ΙΙ δεν έχουν επίγνωση της ασθένειάς τους και παραμένουν αδιάγνωστοι.
- Ο διαβήτης κοστίζει στο υγειονομικό σύστημα της χώρας μας περίπου 12% επί των συνολικών δαπανών για την υγεία.
- Το 25% του κόστους του διαβήτη αφορά στην αντιμετώπισή του, ενώ το 75% στις χρόνιες επιπλοκές του.
- Μόνο 7% του κόστους αφορά στην αντιδιαβητική αγωγή, ενώ το 55% του κόστους του διαβήτη είναι το νοσοκομειακό κόστος.


Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί το οικονομικό κόστος αντιμετώπισης του διαβήτη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της ΕΣΔΥ το άμεσο κόστος ασθενή με ΣΔΙΙ στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ρύθμισης είναι 1300 euro το χρόνο. Ο ρυθμιζόμενος ασθενής, έχει ετήσιο κόστος 983 euro, ενώ ο αρρύθμιστος 1570 euro (60% υψηλότερο κόστος θεραπείας για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς).
Άρα το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα (περίπου 800.000 έως 1.000.000) ξεπερνά το 1,3 δις. Euro (6, 4% των συνολικών δαπανών) για την υγεία.
Αν συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση (νοσηλεία) των επιπλοκών της νόσου (σύμφωνα με διεθνείς μελέτες αντιστοιχούν στο 55 – 65%του συνολικού κόστους) τότε το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή είναι περίπου 2900 euro με συνολικές δαπάνες για το διαβήτη υπολογιζόμενες στα 2,3 δις. Euro (12 – 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία).
Εξάλλου η φαρμακευτική δαπάνη για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών ανήλθε το 2011 στα 200 εκατομμύρια euro (τα στοιχεία για α’ 8μηνο του 2012 εκτιμούν τη δαπάνη στα 134 εκατομμύρια Euro)
H φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται σε Ευρωπαϊκές μελέτες (μελέτη 8 Ευρωπαϊκών χωρών, Johnsson et al Diabetologia 2002, επίσης Kanavos et al LSE 2011) ότι είναι το 7% περίπου της συνολικής δαπάνης για το διαβήτη. Άρα και με αυτόν τον υπολογισμό προσεγγίζουμε ένα συνολικό κόστος για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα στα 2,5 δις. Euro.
Τέλος θα πρέπει να υπολογισθεί και το έμμεσο κόστος του διαβήτη (απώλεια ωρών εργασίας, μείωση παραγωγικότητας, αναπηρία, πρόωρη συνταξιοδότηση, ψυχοκοινωνικό κόστος κλπ.) που εκτιμάται στο 110% του άμεσου κόστους (Kanavos 2011). Τότε το συνολικό κόστος του διαβήτη υπερβαίνει τα 4,5 δις euro ετησίως.
Α. Οικονομική κρίση και διαβήτης
H περιπέτεια της οικονομικής κρίσης έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ζωή μας και μια από την σημαντικότερες είναι και η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς μας προς το χειρότερο. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Συγκεκριμένα η μελέτη MEDIS, που διεξήχθη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και περιλάμβανε δείγμα 1.000 ηλικιωμένων κατοίκων της νησιωτικής χώρας (Μυτιλήνης, Λήμνου, Σαμοθράκης, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κρήτης και Κύπρου), έδειξε ότι ένας στους δύο Έλληνες χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος που κατοικούν στα νησιά πάσχει από:
  •            4 στους 10 είναι παχύσαρκοι
  •            22% έχουν διαβήτη 


  •            Επίσης με άριστα το 10 η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στους κατοίκους αυτούς δεν ξεπερνά το 4, καθώς καταναλώνουν περισσότερο κρέας, δεν προσεγγίζουν εύκολα το ψάρι ως αντικαταστάτη του κρέατος, τρώνε πολλά γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών και πίνουν περισσότερο αλκοόλ. 
Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν από την μελέτη ΑΤΤΙΚΗ της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε 3.000 κατοίκους της Αττικής) στην οποία παρατηρήθηκε σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα ότι τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά. 
Άλλα αίτια που οδήγησαν στα παραπάνω αποτελέσματα, ήταν το αυξημένο κόστος της υγιεινής διατροφής και η αδυναμία των συμμετεχόντων στη μελέτη να κατανοήσουν ότι είναι κακό για παράδειγμα να τρώνε 4-5 φoρές κρέας την εβδομάδα. 

Β. Παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιοπάθειες Συνέπειες της κρίσης
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της. Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο γιατί πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000, καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα τα λαχανικά».
 ΠΗΓΗ
Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων