Η αζιθρομυκίνη (Zithromax ή Zmax) και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών θανάτων, FDA. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η αζιθρομυκίνη (Zithromax ή Zmax) και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών θανάτων, FDA.


 της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea


Το τελευταίο διάστημα η αζιθρομυκίνη χρησιμοποιείται μπορεί και καταχρηστικά για ασθενείς με κοροναϊό στο σπίτι. Τελευταία πρωτόκολλα όμως που επικαιροποιήθηκαν από την Πνευμονολογική εταιρεία ή την Εταιρεία Λοιμώξεων την αζιθρομυκίνη την έχουν αφαιρέσει από την χορήγησή της σε ένδειξη covid-19. 
Όμως καλό είναι να παραθέσουμε και την παλαιότερη οδηγία του FDA. 
Ο Οργανισμος Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (FDA), προειδοποίησε, ότι το αντιβιοτικό azithromycin, μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία  σε ορισμένους ασθενείς.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει "Ο Οργανισμος Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί το κοινό ότι η αζιθρομυκίνη (Zithromax ή Zmax) μπορεί να προκαλέσει ανώμαλες αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, που μπορεί να οδηγήσει δυνητικά σε μοιραίο ανώμαλο καρδιακό ρυθμό. Οι ασθενείς που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, περιλαμβάνουν εκείνους με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως υφιστάμενη παράταση του διαστήματος QT, χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα ή μαγνήσιου, ο βραδύτερος από τον φυσιολογικό καρδιακός ρυθμός και η λήψη φαρμάκων για την αρρυθμία. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της αναθεώρησης μας μετά από μια μελέτη ερευνητών που αξιολόγησε την πιθανότητα της αζιθρομυκίνης να προκαλέσει ανώμαλες αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς."

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM)  τον προηγούμενο Μάιο συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών θανάτων σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με αζιθρομυκίνη, αμοξικιλλίνη, σιπροφλοξασίνη (Cipro), και λεβοφλοξασίνη (Levaquin). Η μελέτη ανέφερε αύξηση καρδιαγγειακών θανάτων σε άτομα που έλαβαν για 5 ημέρες αζιθρομυκίνης (Zithromax) σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν  αμοξυκιλλίνη, σιπροφλοξασίνη.
Το FDA θα ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό με όλες τις σχετικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες για την αζιθρομυκίνη και τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών αρρυθμιών και οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλους τους συγκεκριμένους κινδύνους πριν επιλέξουν το αντιβιοτικό. 

Πηγή www.fda.gov

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων