Θέλουμε ανάπτυξη αλλά για μια ανανέωση άδειας διαγνωστικού εργαστηρίου χρειάστηκε 1,5 χρόνο, 5 υπηρεσίες, πολύ χαρτί, απειλές και κόστος. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Θέλουμε ανάπτυξη αλλά για μια ανανέωση άδειας διαγνωστικού εργαστηρίου χρειάστηκε 1,5 χρόνο, 5 υπηρεσίες, πολύ χαρτί, απειλές και κόστος.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Χθες συνέπεσε η ανακοίνωση του Υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για την πλήρη αναμόρφωση της διαδικασίας αδειών εντός του 2014, με την λήψη της βεβαίωσης λειτουργίας του  ΜΕDLAB. Συγκεκριμένα τo Medlab Ιατρικό Ινστιτούτο λειτουργεί νομίμως 21 χρόνια και έχει μια σημαντική παρουσία στον Ελληνικό και Διεθνή χώρο με πλούσιο ερευνητικό έργο, αλλά και σημαντική παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασφαλιστικούς φορείς.

Πριν από 1,5 χρόνο προκειμένου να αλλάξουμε υπεύθυνο γιατρό τμήματος, η Περιφέρεια Αττικής μας ζήτησε να ανανεώσουμε την άδεια λειτουργίας μας,  επικαιροποιώντας έγγραφα. Μας ζήτησαν 21 έγγραφα, τα οποία προσκομίσαμε σε διάστημα δύο τριών εβδομάδων. Όμως ένα έγγραφο που ήταν της Πολεοδομίας και έλεγε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε αλλαγή χρήσης του κτιρίου (στο οποίο λειτουργούμε 21 χρόνια) δεν άρεσε στην Περιφέρεια. Από εκεί και μετά ξεκίνησε μια περιπέτεια. Η πολεοδομία επέμενε ότι δεν απαιτείται αλλαγή, η Περιφέρεια έλεγε ότι όλοι για δώδεκα χρόνια,  που ισχύει ο νόμος, κάνουν αλλαγή χρήσης, άρα θα πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Δηλαδή σε έναν ιατρικό χώρο που στεγάζεται σε επαγγελματικό κτίριο η ουσία για να λειτουργήσει είναι να γίνει η αλλαγή του κτιρίου από γραφείο σε κατάστημα και όχι ιατρικά κριτήρια, μηχανήματα κλπ.!!! Αντε βγάλτε άκρη. Και φυσικά δεν υπολογιζόταν η βεβαίωση που χορηγούσε η μια υπηρεσία στην άλλη όπου έλεγε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή χρήσης βάση του Νέου Πολεοδομικού Κανονισμού.

Πόσο απαιτήθηκε για αυτήν την διαδικασία; 1,5 χρόνος. Σε όλο αυτό το διάστημα χρειάστηκε να ανταλλαγούν 40 επιστολές, 10 αιτήσεις, ενεπλάκησαν η Περιφέρεια Αττικής, η Πολεοδομία Αμαρουσίου, το Υπουργείο Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Συνήγορος του Πολίτη, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 σελίδες σε αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών. Επιπροσθέτως πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος των νομικών συμβούλων του Υπουργείου Υγείας, των υπαλλήλων της Πολεοδομίας, των υπαλλήλων της Περιφέρειας, των Υπηρεσιών του Υπουργείου, των μηχανικών και φυσικά ο δικός μας. Καθ όλη αυτή την πορεία δεν έλειψαν οι απειλές υπαλλήλων της Περιφέρειας που έγραψαν μάλιστα «εμείς αποφασίζουμε  και άμα δεν κάνετε ό,τι σας ζητάμε δεν σας χορηγούμε την βεβαίωση που θέλετε»!.  Οταν μάλιστα τολμήσαμε να ενημερώσουμε συναδέλφους και άλλους ενδιαφερόμενους μέσω του διαδικτύου (την επιστολή την παραθέτουμε σε προηγούμενο άρθρο μας), τότε λάβαμε και επιστολή της Περιφέρειας, που απαιτούσε να κατεβάσουμε το άρθρο μας!.


Τι βγήκε από όλο αυτό το χάος; 
Βγήκε πως τίποτα δεν αλλάζει σε αυτό το κράτος. Κάποια πράγματα καθιερώνονται και αντί να γίνεται κάτι καλύτερο δημιουργούνται υπηρεσίες που ταλαιπωρούν και σε πολλές περιπτώσεις ζημιώνουν τον πολίτη. Εμείς είχαμε άδεια και συμβάσεις και λειτουργούσαμε σε όλη αυτήν την πορεία αλλά αν κάποιος ήθελε να ξεκινήσει μια νέα ιατρική μονάδα θα έπρεπε 1,5 χρόνο να περιμένει χάνοντας χρήματα σε ενοίκια, σε λειτουργικά κόστη και έσοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη αυτήν την φάση διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας μπορεί να νομοθετεί και να ορίζει ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια να χορηγεί τις άδειες – βεβαιώσεις λειτουργίας αλλά  το Υπουργείο δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει την Περιφέρεια, ούτε καν να την κατευθύνει!!!. Προκειμένου να γίνει κάτι έπρεπε εμείς να ρωτήσουμε το Υπουργείο, το Υπουργείο μετά από πολλές διαβουλεύσεις και συσκέψεις να απαντήσει σε εμάς και έτσι εμείς να ενημερώνουμε την Περιφέρεια, δίνοντας έμμεσα λύση!.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η Πολεοδομία αλλά και η Διεύθυνση Υγείας ανήκουν στην ίδια περιφέρεια αλλά λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών και πρέπει όλα να γίνονται μέσω αιτήσεων και ανταλλαγής επιστολών του πολίτη, ξεχωριστά πρός κάθε υπηρεσία.

Τέλος η πολυνομία είναι τόσο αφόρητη που ούτε και οι ίδιοι οι δικηγόροι δεν τα βγάζουν πέρα. Για την δική μας περίπτωση εξαντλήθηκαν νόμοι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Πολεοδομίας για να λέει ο ένας το μακρύ και ο άλλος το κοντό του, απαιτήθηκε να γίνει κωδικοποίηση νόμων και σίγουρο είναι ο πολίτης να γίνεται μπαλάκι των υπηρεσιών και πρέπει να τρέχει σαστισμένος από την μιά υπηρεσία στην άλλη.

Κατόπιν τούτου πέρα από την απογοήτευση από το χάλι του κράτους μας, διαπιστώνουμε ότι όλα είναι μόνο λόγια. Για πια απελευθέρωση επαγγελμάτων μιλάμε όταν η γραφειοκρατία είναι παντού και απλώνει τα δίχτυα της και δεν αφήνει τίποτα να αλλάξει.

Και λυπάμαι που θα το πω αλλά οι υπουργοί που πιστεύουν ότι μπορεί να διορθωθεί αυτό το κράτος δεν ξέρουν τι γίνεται πέρα από το γραφείο τους. Πώς είναι δυνατόν διαφορετικές υπηρεσίες, διαφορετικά Υπουργεία που εμπλέκονται σε ένα έγγραφο να μπορέσουν να συνεννοηθούν και να μην χρειαστεί να ταλαιπωρούν τον πολίτη;

Tέλος για την ιστορία, του θέματος, μετά από όλο αυτό το τρέξιμο και την ταλαιπωρία μας, δεν χρειάστηκε να προβούμε σε αλλαγή χρήσης και η Πολεοδομία Αμαρουσίου, λειτουργώντας πέρα από το συνηθισμένο, βρήκε τεκμηρίωσε και τελικά βεβαίωσε προς την Περιφέρεια ότι νομίμως δεν απαιτείται να γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου. Μάλιστα ευχαρίστως συνάδελφοι που έχουν σχετικό πρόβλημα (που γνωρίζω ότι είναι πάρα πολλοί) μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για σχετική ενημέρωση (ayiatzides@medlab.gr).
 Διαβάστε επίσης

Δεν απαιτείται αλλαγή κύριας χρήσης για την λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων