Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την Ευχρηστία και την Προσβασιμότητα στην Υγεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα για την Ευχρηστία και την Προσβασιμότητα στην Υγεία

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες  16 Δεκεμβρίου, η Ημερίδα για την Ευχρηστία και την Προσβασιμότητα στην Υγεία, που οργανώθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ειδικοί από τον πανεπιστημιακό χώρο και φορείς σχετιζόμενοι με την Υγεία συζήτησαν δημόσια για την ανάγκη ευρύτερης εφαρμογής των εννοιών της ευχρηστίας και της προσβασιμότητας στην πράξη, αναλύοντας επιμέρους όψεις και εφαρμογές των δύο αυτών εννοιών σε θέματα καθημερινότητας αλλά και αιχμής στον κόσμο της υγείας. Επίσης, παρουσιάστηκαν και θα σχολιάστηκαν μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Μιχάλης Μεϊμάρης,  ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρά την απεργία των Διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου αυτή την περίοδο, κατάφερε να οργανώσει την Ημερίδα με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Dr. Gregory Abowd, Καθηγητής του Georgia Institute of Technology, διακεκριμένος επιστήμονας στο χώρο της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή (http://www.gregoryabowd.com/).

Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν "Ubiquitous computing and health".

Η επίσκεψη του στη χώρα μας υποστηρίχθηκε από την ACM μέσω του Distinguished Speakers Program και το Deree, με τη συμβολή των δράσεων διάχυσης του έργου M4ALL που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LifeLong Learning της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε παλαιότερη ομιλία του Dr. Gregory Abowd σχετικά με τον αυτισμό:

Την Α΄ Συνεδρία της Ημερίδας, με τίτλο «Ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες» συντόνισε ο κ. Νίκος Μαρμαράς από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στην Α’ Συνεδρία παρουσιάστηκαν οι εξής ομιλίες:
1.   «Αναγνώριση δραστηριότητας από αισθητήρες για την υποστήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης στο σπίτι», Ηλίας Μαγκλογιάννης
2.   «Σχεδίαση ιστοσελίδων υγείας», Ελευθέριος Παπαχρήστος & Χρήστος Κατσάνος
3.   «Flutrack: Αναγνώριση σε πραγματικό χρόνο και οπτικοποίηση των συμπτωμάτων της γρίπης», Κωνσταντίνος Χωριανόπουλος
4.   «Σχεδιάζοντας Διαδραστικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Βασισμένα στο Kinect για Παιδιά με Δυσπραξία», Μιχάλης Μπολουδάκης

Το Στρογγυλό Τραπέζι το οποίο ακολούθησε συντόνισε ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ (Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Διευθυντής του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας») και συμμετείχαν φορείς σχετιζόμενοι με την υγεία:
1.   Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού – Γιώργος Βήχας
2.   Γιατροί του Κόσμου – Ρεβέκκα Τζανετέα
3.   «Medlabnews.gr: Πως η ανταπόκριση του κοινού αποδεικνύει την ανάγκη για έγκυρη ιατρική πληροφόρηση μέσω διαδικτύου» - Αλέξανδρος Γιατζίδης
4.   DoctorAnyTime – Ελευθερία Ζούρου
5.   Υπηρεσίες Υγείας για την Άνοια – Παρασκευή Σακά (Νοσοκομείο Υγεία)

Τόσο η κα Τζανετέα όσο και ο κος Βήχας, επεσήμαναν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εθελοντικοί οργανισμοί στην κάλυψη των ιατρικών αναγκών των αναξιοπαθούντων, και την αύξηση της προσέλευσης στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο και στους Γιατρούς του Κόσμου, όχι μόνο ανασφάλιστων Ελλήνων αλλά και ασφαλισμένων που αδυνατούν να καλύψουν το ποσό της ιδίας συμμετοχής.
Δείτε τις δράσεις τους και τις ανάγκες τους:
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: http://mki-ellinikou.blogspot.gr/
Γιατροί του Κόσμου: http://mdmgreece.gr/

Η κα Σακά τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την ανάγκη ανακούφισης των 400.000 φροντιστών στην Ελλάδα που παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, και κάλεσε το κοινό να συμμετέχει στη γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας στα μέλη της Κυβέρνησης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ο κος Γιατζίδης παρουσίασε την εξέλιξη του Medlabnews.gr και την ανταπόκριση του κοινού που αποδεικνύει την σημαντικότητα της ύπαρξης αξιόπιστης ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο.
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση εδώ:


Την Β’ Συνεδρία συντόνισε ο κ. Συμεών Ρετάλης, Καθ. στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και παρουσιάστηκαν οι εξής ομιλίες:
1.   «ΑΙΤΙΟΝ: Διαδραστική Ανάλυση Ιατρικών Δεδομένων», Χέραλντ Κλάπι, Χάρης Δημητρόπουλος, Όμηρος Μεταξάς, Γιάννης Ιωαννίδης
2.   «Ανοιχτά δεδομένα στη δημόσια υγεία: το παράδειγμα των ΗΠΑ και η προστιθέμενη αξία του για την Ευρωπαϊκή Ένωση» , Εβίκα Καραμαγκιώλη, Ελένη-Ρεβέκα Στάιου

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Dr. Gregory Abowd και στη συνέχεια συζήτηση με το κοινό την οποία συντόνισε η κα Μαρία Ρούσσου (Makebelieve Design & Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων