1/3/13 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Η οικονομική κρίση έβλαψε σημαντικά την υγεία

«Η οικονομική κρίση έβλαψε σημαντικά την υγεία. Ηδη σημειώνεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας ενώ η αύξηση της ανεργίας συμβάλλει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, 2 με 3 έτη» τόνισε χθες ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Υφαντόπουλος κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία του 5oυ Συνεδρίου Παθολογίας Κεντρικής Ελλάδος.

Οι τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εσωτερικής Παθολογίας - Ηπατολογίας, η Παθολογική Κλινική και το ομώνυμο Ερευνητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, ξεκίνησε χθες στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που με τις εισηγήσεις τους θα αναφερθούν σε νεότερα κλινικά δεδομένα.

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου έγινε χθες το απόγευμα με τον καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής σχολής Λάρισας Γεώργιο Νταλέκο να αναφέρεται στο έργο της Παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί ασκώντας έντονη κριτική στην απόφαση, «ανόητη ή αυτονόητη» όπως τη χαρακτήρισε, των εναλλάξ εφημεριών των δύο νοσοκομείων.

Απόφαση, που όπως είπε ο κ. Νταλέκος έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων το 83,5% των αρρώστων να εισάγεται κατά την εφημερία, επιδρώντας αρνητικά στον τριτοβάθμιο ρόλο του νοσοκομείου, η πληρότητα της κλινικής από το 120% αυξήθηκε στο 137%, το Πανεπιστημιακό μετατρέπεται σε ένα δεύτερο νομαρχιακό νοσοκομείο, θίγοντας τέλος το πρόβλημα της συνεχούς μείωσης των ιατρών.

Ο κ. Υφαντόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Προς μια ασθενοκεντρική θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων» ενώ νωρίτερα, μιλώντας στην «Ε» τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη, με αφορμή την οικονομική κρίση αλλά και την αναποτελεσματικότητα του ΕΣΥ «να επικεντρωθούμε στον ασθενή, στον άνθρωπο και όχι στο σύστημα». «Η κρίση, πρόσθεσε ο κ. Υφαντόπουλος που διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» του υπουργείου Υγείας, έβλαψε σημαντική την υγεία, για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε μια τριτοκοσμική διάσταση ενώ σύμφωνα με μελέτες αυξήθηκε η βρεφική θνησιμότητα, με το σχετικό δείκτη να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Διαπιστώνεται επίσης ότι η αύξηση της ανεργίας συμβάλλει στη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2 με 3 έτη προς το παρόν, δηλαδή λόγω της οικονομικής δυσπραγίας θα «θυσιαστούν» κάποια χρόνια ζωής, όταν επίσης βλάπτεται η ποιότητα ζωής των νέων με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη, που είναι αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης» κατάληξε ο κ. Υφαντόπουλος.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης προηγήθηκαν χαιρετισμοί που απηύθυναν, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λάρισας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος Απ. Χατζητόλιος, ο διοικητής του ΠΝΛ Ηλ. Σκυλλάκος, ο πρόεδρος της Ιατρικής καθηγητής Ι. Φεζουλίδης, ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ι. Μεσσήνης καθώς και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Κ. Γουργουλιάνης.

ΠΗΓΗ www.eleftheria.gr

Διαβάστε επίσης



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Προλαμβάνοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα Δύσκολες κλινικές περιπτώσεις


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:

Προλαμβάνοντας
τα καρδιαγγειακά νοσήματα Δύσκολες κλινικές περιπτώσεις


Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 Ξενοδοχείο Crowne Plaza Αίθουσα SOCRATES A
17.00 - 20.30 





Αγαπητές/αγαπητοί συνάδελφοι,
Στην πορεία της η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου έχει χρησιμοποιήσει πολλές μεθόδους μετάδoσης της γνώσης στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου θα εφαρμοσθεί ένας τρόπος με περισσότερο ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση κλινικών περιπτώσεων σε διάφορους τομείς της αθηρωμάτωσης και καρδι- αγγειακής ιατρικής. Έμπειροι συνάδελφοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες κλινικές περιπτώσεις με ερωτήματα που θα απαντώνται από το ακροατήριο και θα σχολιάζονται με βάση τη σύγχρονη βιβλιογραφία. Μέσα από την πα- ρουσίαση του κάθε περιστατικού θα παρουσιαστεί η σύγχρονη γνώση στον τομέα αυτό χωρίς να περιοριζόμαστε σε «από έδρας» διάλεξη η εισήγηση. Πιστεύω ότι ο τρόπος αυτός θα είναι περισσότερο ωφέλιμος και ενδιαφέρων και για το λόγο αυτό σας καλώ να συμμετάσχετε.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ι. Λεκάκης
Καθηγητής Καρδιολογίας Πρόεδρος
Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου 



Τι είναι η γρίπη των Πτηνών. Ποιοι κινδυνεύουν και τι πρέπει να γνωρίζουμε.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Η γρίπη των πτηνών είναι μια μολυσματική νόσος που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης και προσβάλλει όλα τα πτηνά αλλά κυρίως τα εκτρεφόμενα είδη (κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες, χήνες) όπου η νόσος μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Ως φυσική δεξαμενή του ιού θεωρούνται τα υδρόβια αποδημητικά πουλιά που μεταφέρουν τον ιό κατά τις μεταναστεύσεις τους. Από τους 15 ορότυπους που συνήθως προσβάλουν τα πτηνά, οι υπότυποι Η5 και Η7 προκαλούν την υψηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου που χαρακτηρίζεται και από μεγάλη μεταδοτικότητα και είναι υπεύθυνοι για τις μέχρι σήμερα επιδημίες. Οι πανδημίες της νόσου της γρίπης που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο τον 20ο αιώνα προήλθαν από διάφορους τύπους της γρίπης των πτηνών, από στελέχη του ιού όπως είναι ο Η1Ν1, ο Η2Ν2 και ο Η3Ν2. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υψηλά παθογόνα στελέχη στα πτηνά, όπως είναι ο Η5, Η7 και Η9, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε αυτά. Ειδικότερα ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους στα πτηνά και αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τον άνθρωπο αφού ο πληθυσμός δεν διαθέτει καθόλου αντισώματα ενάντια στον ιό αυτό.  Κατά τη διάρκεια επιδημιών από ιούς γρίπης σε πληθυσμούς πτηνών, υπάρχει κάποιος κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πτηνά ή με επιφάνειες μολυσμένες με εκκρίσεις νοσούντων πτηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν αναφορές από τον ΠΟΥ ότι ο τρομερός ιός της γρίπης των πουλερικών Η5Ν1 έχει μεταλλαχθεί και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι φέτος είμαστε πιο κοντά σε μια πανδημία γρίπης και εάν οι φόβοι των ειδικών επιβεβαιωθούν, τότε η πανδημία θα επιφέρει εκατομμύρια θανάτους σ’ όλο τον κόσμο. 

Η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο από την εισπνοή αεροσωματιδίων που περιέχουν τον ιό, ή μετά από άμεση επαφή με περιττώματα των μολυσμένων πουλιών (σάλιο, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις) καθώς και μετά από επαφή με επιφάνειες ή άλλα αντικείμενα μολυσμένα από αυτά. Ακόμη, τα ρούχα και τα παπούτσια μπορούν να μολυνθούν από το σάλιο και τα περιττώματα των μολυσμένων πτηνών αλλά ο ιός δεν επιζεί για πολλές ώρες στην ατμόσφαιρα. Πιο επικίνδυνη είναι η μολυσμένη κοπριά όπου ο ιός επιζεί έως και 3 μήνες. Μέχρις στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ότι ο ιός μεταδίδεται από το μαγειρεμένο κρέας ή τα αβγά.. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου στο άνθρωπο;
Τα συμπτώματα της νόσου των πουλιών στον άνθρωπο ποικίλουν από συμπτώματα μιας απλής γρίπης ( πυρετός, βήχας, μυαλγίες, καταβολή) μέχρι και συμπτώματα βαριάς πνευμονίας, συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων, λοιμώξεων οφθαλμού και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Εξαρτώνται από το στέλεχος του ιού που προκαλεί την νόσο.

Ο ιός θανατώνεται με κατάλληλο ψήσιμο σε θερμοκρασία 70ο C στο εσωτερικό του τροφίμου όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα. Οι καταναλωτές πάντως θα πρέπει γενικά να τηρούν τις καλές πρακτικές υγιεινής στην διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων και συγκεκριμένα:
Να ψήνουν καλά τα κρέας των πουλερικών και των προϊόντων τους συμπεριλαμβανομένων και των αυγών και των αυγοπροϊόντων (σε θερμοκρασία > 70ο C).
Να πλένονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό όλες οι επιφάνειες και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στη διαχείριση του ωμού κρέατος των πουλερικών.

Ομάδες κινδύνου
• Τα άτομα που εκτρέφουν πτηνά, όπως κοτόπουλα, πάπιες και χήνες, κοντά στο χώρο κατοικίας τους δεν χρειάζεται να ανησυχούν υπερβολικά, αλλά πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, πρέπει:
- Να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών κτηνιατρικών αρχών, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη παροχής τροφής και νερού στα πτηνά σε κλειστούς χώρους και την παραμονή των πουλερικών σε κλειστούς χώρους στις περιοχές κινδύνου.
- Να ενημερώνουν τις αρχές εάν διαπιστώνουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό θανάτων άγριων πτηνών ή εάν ορισμένα από τα πτηνά τους αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν υπό ασυνήθιστες συνθήκες. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν πρέπει να αγγίζουν τα νεκρά ή άρρωστα πτηνά.
- Να κρατούν τα πτηνά έξω από την κατοικία τους και να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, και ιδίως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μετά από κάθε επαφή με πτηνά ή περιττώματα πτηνών.
- Να αποτρέπουν τα παιδιά τους να παίζουν με πτηνά και να τα μάθουν όταν βλέπουν άρρωστα ή νεκρά πτηνά να ενημερώνουν έναν ενήλικα.
- Να βεβαιώνονται ότι τα παιδιά κατανοούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
- Ποτέ να μην σφάζουν ή καταναλώνουν άρρωστα ή ετοιμοθάνατα πτηνά, επειδή αυτό μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο.
• Άλλα άτομα που έρχονται τακτικά σε επαφή με πουλερικά (π.χ. εργαζόμενοι σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κτηνίατροι) ή με άγρια πτηνά (π.χ. κυνηγοί, παρατηρητές πτηνών) πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους κινδύνους και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.
• Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ) εκπόνησε λεπτομερή οδηγό για την προστασία των ευάλωτων ατόμων και εκείνων που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχές όπου έχουν βρεθεί μολυσμένα πτηνά. Οι εθνικές αρχές μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.
Πανδημία ανθρώπινης γρίπης
• Δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί η επόμενη πανδημία (π.χ. ευρεία και σοβαρή επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα ενός νέου ιού της ανθρώπινης γρίπης) ή ποιος ιός θα την προκαλέσει.
• Κατά τον 20ό αιώνα συνέβησαν τρεις πανδημίες – την περίοδο 1918- 1920, το 1957 και το 1968. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι μια άλλη πανδημία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Κατά συνέπεια, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλα όργανα των Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό.
• Ο εμβολιασμός κατά της εποχιακής γρίπης δεν θα προστατέψει τους ανθρώπους από τον πιθανό νέο (ακόμη άγνωστο) πανδημικό ιό, δεδομένου ότι κάθε εμβόλιο γρίπης προστατεύει από έναν συγκεκριμένο ιό.
• Η ΕΕ και οι εθνικές δημόσιες αρχές έχουν προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση πανδημίας ανθρώπινης γρίπης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ταχύτατα τις συνέπειες στην υγεία. Τα σχέδια αυτά προβλέπουν μέτρα όπως παροχή συμβουλών για τη δημόσια υγεία (έγκαιρη απομόνωση και χρήση μάσκας), διάθεση αντιιικών φαρμάκων, ανάπτυξη εμβολίων, έκτακτα μέτρα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, διεθνής 
ΠΗΓΗ ec.europa.eu

Ένας νέος γιατρός υπέκυψε από την γρίπη. 32 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από την γρίπη



του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Αφορμή του άρθρου είναι ο πρόσφατος θάνατος φίλου συναδέλφου, νέου, αθλητικού, από την  γρίπη, στο νοσοκομείο που εργαζόταν για χρόνια. 
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έως τις 21 Μαρτίου 2013, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 91 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Τα 86 από αυτά εισήχθησαν για νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.. Έχουν καταγραφεί 32 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. και αφορούν 27 ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 5 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο κακός καιρός που επικράτησε τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι επέτεινε το πρόβλημα καθώς ενισχύθηκε η ύπαρξη του ιού. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το κύμα της γρίπης βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο του, ενώ στην Ελλάδα έφθασαν με κάποια καθυστέρηση κυρίως λόγω του καλού καιρού που επικρατούσε. Σύμφωνα με τις καταγραφές αλλά και τους υπολογισμούς τα κρούσματα θα αυξάνονται έως και τα τέλη Μαρτίου οπότε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της νόσου και στη χώρα μας. Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι πλέον οι θάνατοι από τη νόσο καταγράφονται και σε νέους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιατρικό ιστορικό. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν είναι κυρίως οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1) και σε πολύ μικρό ποσοστό ο τύπος Β, τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο.
Με τον όρο «ιοί της ανθρώπινης γρίπης» εννοούμε τους υπότυπους ιών που κυκλοφορούν κατεξοχήν στον ανθρώπινο πληθυσμό. Υπάρχουν μόνο 3 γνωστοί υπότυποι ιών γρίπης Α, οι Η1Ν1, Η1Ν2 και Η3Ν2, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον ανθρώπινο πληθυσμό. Πιστεύεται ότι τμήμα τουλάχιστον του γενετικού υλικού των ιών αυτών προέρχεται από τα πτηνά. 
Οι ιοί της γρίπης Α υφίστανται συνεχείς μεταβολές και προσαρμόζονται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου με σκοπό τη διατήρηση και διάδοσή τους μεταξύ των ανθρώπων. 


Διαβάστε επίσης
Κρυολόγημα ή γρίπη; Τι πρέπει να κάνουμε; Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ασπιρίνη στα παιδιά με γρίπη;Εποχική γρίπη. Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που πρέπει να εμβολιαστούν και ποια είναι η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού;

Ομιλία στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Nick Augustinos με θέμα "Electronic Health Records - Managing Care Delivery Effectivenes"

Ομιλία στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 6.00μμ,για γιατρούς και νοσηλευτές του Nick Augustinos.

Θέμα της ομιλίας είναι 
"Electronic Health Records - Managing Care Delivery Effectiveness"

Ο Nick Augustinos είναι SrVice President Health Information Services & StrategyCardinal HealthIncIn his current capacity he is leading Cardinal’s strategy and presence in the information and healthcare analytics space. Nick brings 27 years of broad managerial, consulting and business development experience in the private and public sector. He has worked with a diverse range of leading healthcare delivery systems, healthcare insurers and government organizations globally.

Mr. Augustinos will also discuss the American Healthcare System and will be available to answer all your questions.

Nick holds an Industrial Engineering degree from Athens, Greece, a B.Sc. in Mechanical Engineering from King’s College, University of London, and a Master’s degree in Business Administration from the University of Michigan, Ann Arbor.


Το Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών,  βρίσκεται επί της  Ιπποκράτους 7, στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην διεύθυνση,
http://www.facebook.com/events/155253877972849/, ή  μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη κα. Μαρία Χιόνη στο τηλ 6973910430 και στο email: mhioni@hotmail.com

Τα πρώτα βήματα για την δημόσια υγεία κατά την διάρκεια την Επανάστασης του 1821. Τα νοσοκομεία του Ναυπλίου και ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια


Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας ασθενών και τραυματιών έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Οι Έλληνες από τις πρώτες κιόλας μέρες του αγώνα της Ανεξαρτησίας είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους τραυματίες των μαχών και τους νοσούντες από επιδημικές και όχι μόνο ασθένειες. Αναπόφευκτα δηλαδή επακόλουθα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής που χαρακτήριζαν τα στρατόπεδα των μαχητών και τις πόλεις που συγκεντρώνονταν οι πρόσφυγες.
Το Παλαμήδι και αριστερά κάτω,
τμήμα του παλαιού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, δεκαετία 1930.
Σε κείμενα της εποχής συχνές είναι εξάλλου οι αναφορές για την εμφάνιση επιδημιών στην Πελοπόννησο, όπως η πανώλη, ο εξανθηματικός τύφος, η δυσεντερία, η χολέρα, η ευλογιά, οι οποίες στο πέρασμά τους προκαλούσαν περισσότερα θύματα ακόμα και από τις πολεμικές αναμετρήσεις. Παρά τη λήψη εκτάκτων μέτρων που έλαβαν οι προσωρινές κυβερνήσεις (1821-1827) και ο Ιωάννης Καποδίστριας (1828-1831), τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των επιδημιών δεν έλειψαν καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο Καποδίστριας, έχοντας σπουδάσει την ιατρική επιστήμη οργάνωσε τον τομέα της υγείας και δημιούργησε το πρώτο σύγχρονο λοιμοκαρθατήριο για τις κοινότητες που πλήττονταν από επιδημίες, όπως τύφο, ελονοσία, δυσεντερία. Έτσι κατόρθωσε και αντιμετώπισε με επιτυχία την πανώλη που έπληξε το Ναύπλιο, τις Σπέτσες και την Ύδρα, λαμβάνοντας επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα. Μερίμνησε και ιδρύθηκαν στον Πόρο το πρώτο ναυτικό νοσοκομείο (25-11-1829) με πρώτο διευθυντή τον αρχίατρο Χρονία Δροσινό το 1828 στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, το πρώτο ορφανοτροφείο του έθνους για τα ορφανά των πολεμιστών του αγώνα. Ίδρυσε τον πρώτο προσφυγικό καταυλισμό της χώρας στον οικισμό Πρόνοια στο Ναύπλιο για να στεγάσει τους πρόσφυγες που συνέρρεαν σ΄αυτό όταν απελεθευρώθηκε από τους Τούρκους. Τον οικισμό σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Στ. Βούλγαρης. Σκοπός του Καποδίστρια ήταν ν' αξιοποιήσει το ιατρικό δυναμικό, να είναι αποτελεσματική η περίθαλψη των πληγωμένων και των άλλων ασθενών αλλά και ο επισιτισμός του λαού: «Τούτο το παξιμάδιον φαίνεται μεν άσχημον, είναι όμως καλόν, το εδοκίμασα ο ίδιος, και δύναται να χρησιμεύση ως αρίστη τροφή εις ανθρώπους παντάπασιν ατρόφους». Ο Ιωάννης Καποδίστριας προσπάθησε να ενημερώσει τους Έλληνες και να τους μεταφέρει τις ιατρικές γνώσεις της εποχής του με όρους εκλαϊκευμένης ιατρικής για τους κίνδυνους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων λοιμωδών νόσων. Περιέγραψε πως έγινε η πρώτη αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού του νεωτέρου Ελληνικού κράτους. Έγραψε ιατρικό άρθρο σχετικά με τον συνολικό αριθμό των εκφορητικών πόρων των ιδρωτοποιών αδένων. Μετέφρασε το γαλλικό έργο με τον τίτλο «Ιστορία της εισδρομής της χολέρας εις την Ευρώπη» που αφορούσε τις τρεις έως τότε γνωστές επιδημίας χολέρας, εξορμούμενης από Ινδίες στην Ευρώπη. Στο άρθρο του τονίστηκε η μεταδοτικότητα της νόσου, η παροδική της υποχώρηση με το ψύχος και η συμβολή των μεταφερόμενων στρατευμάτων στην εξάπλωσή της.
Από τις πλέον ευάλωτες στις λοιμικές νόσους περιοχές ήταν το Ναύπλιο, εξαιτίας των στρατευμάτων που στρατοπέδευαν στην πόλη και του άμαχου πληθυσμού που καθημερινά συνέρρεε εκεί επιζητώντας ασφάλεια. Η πόλη ως έδρα της Κυβέρνησης λογικό ήταν να τραβήξει την προσοχή των ιθυνόντων για τη λήψη κατάλληλων υγειονομικών μέτρων και νοσηλευτικής φροντίδας από την αρχή κιόλας του Αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να ιδρυθούν εθνικά νοσηλευτικά ιδρύματα – αρχικά στο Ναύπλιο- και να συγκροτηθούν υγειονομεία.
Η ίδρυση νοσοκομείου στο Ναύπλιο για την ίαση ασθενών και τραυματιών σημειώνεται από τους πρώτους κιόλας μήνες της απελευθέρωσης της πόλης (Μάρτιος 1823). Για να καλυφθούν μάλιστα οι ανάγκες – που συνεχώς αυξάνονταν- το εν λόγω ίδρυμα λειτουργούσε ως «κοινό», δηλαδή στους χώρους του συνυπήρχαν πολίτες και στρατιωτικοί. Η κοινή χρήση του νοσοκομείου προκύπτει από διάφορα έγγραφα, όπως το μηνιαίο οικονομικό απολογισμό για το μήνα Οκτώβριο (11.11.1825). Σύμφωνα με τον οποίο το ίδρυμα αποτελείτο από δύο τμήματα, το «νοσοκομείον των πληγωμένων» και το «νοσοκομείον των ασθενών». Από σχετική αλληλογραφία του Εκτελεστικού προς το Βουλευτικό γίνεται γνωστό πως το νοσοκομείο εξυπηρετούσε και τις ανάγκες του Τακτικού Σώματος.
Η νοσηλευτική κατάσταση στην πόλη διαφοροποιείται την καποδιστριακή περίοδο, αφού μέσα στο 1828 ο Κυβερνήτης δημιούργησε ξεχωριστά νοσοκομεία για τους πολίτες και τους στρατιωτικούς. Τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτούργησαν στο Ναύπλιο από το 1828 έως το 1832 ήταν το Α’ Εθνικόν Νοσοκομείον Ναυπλίας ή Νοσοκομείον του Κανονοστασίου των Πέντε Αδελφών και το Εθνικόν Στρατιωτικόν Νοσοκομείον Ναυπλίας. Η ύπαρξή τους στην πόλη, σε συνδυασμό με τα υγειονομεία αποτελούν δείγματα της υγειονομικής πολιτικής που ο Καποδίστριας σκόπευε να εφαρμόσει σ’ ολόκληρη τη χώρα. Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τα ανωτέρω ιδρύματα, καθώς δε θα πρέπει να μας διαφεύγει πως αυτά ήταν τα πρώτα κρατικά νοσοκομεία στον ελλαδικό χώρο.
Πρώτος γιατρός του πολιτικού νοσοκομείου, ήταν ο Γερμανός φιλέλληνας Φρειδερίκος Βολόης, ο οποίος μας πληροφορεί πως κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο νοσοκομείο (1823) περιέθαλψε περισσότερους από 400 ασθενείς.
Το κτίριο που στεγάστηκε το νοσηλευτικό ίδρυμα φαίνεται πως ήταν μικρό και σε περιοχή ακατάλληλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενός νοσοκομείου. Τον επόμενο χρόνο (1825) η ανάγκη για άμεση μεταστέγαση του ιδρύματος έγινε επιτακτική, καθώς λόγω «επιδημικής και ολέθριας νόσου εζητήθη υπό της Κυβερνήσεως αντί της μέχρι τότε ως νοσοκομείον χρησιμευούσης οικίας να παραχωρηθεί ετέρα εις θέσιν καταλληλοτέραν και υγειοτέραν, ως τοιαύτη δε παρεχωρήθη η εις ην ήδη διατελεί το Νοσοκομείον, αναγνωρισθείσα ως ιδιοκτησία δημοτική υπό της Κυβερνήσεως».
Το 1825 γιατρός του νοσοκομείου διορίστηκε ο Γερμανός φιλέλληνας Η. Treiber, ο οποίος αργότερα (1828) έγινε διευθυντής στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Στη συνέχεια προσλήφθηκε και δεύτερος γιατρός, ο Ηπειρώτης Λουκάς Βάγιας, γιατρός του Αλή Πασά και του Βύρωνα. Υπολογίζεται πως το έτος αυτό νοσηλεύονταν καθημερινά στο νοσοκομείο περισσότεροι από 40 ασθενείς.
Η Πύλη του Στρατιωτικού Νοσοκομείου
πάνω από τον Ψαρομαχαλά, δεκαετία 1930.
Για τη συντήρηση του ιδρύματος και κατ’ επέκταση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του, η Κυβέρνηση επέβαλε ειδικούς φόρους. Στην οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος συνέβαλλαν επίσης διάφορες συνδρομές πολιτών και έκτακτες εισφορές από την περιφορά ειδικού δίσκου βοηθείας στους ναούς της πόλης κατά τις εορτάσιμες ημέρες. Επειδή όμως οι παραπάνω πόροι θεωρήθηκαν ανεπαρκείς, με πρόταση του επιτρόπου του νοσοκομείου Πέτρου Περόγλου, προστέθηκε και ειδικός φόρος, ο οποίος επιβλήθηκε στους βιοτέχνες, στα μέλη του Βουλευτικού και Εκτελεστικού και στους υπουργούς. Αργότερα παραχωρήθηκαν για την οικονομική του ενίσχυση και έσοδα από την εκμίσθωση του δημοσίου στατήρα του Ναυπλίου και των Μύλων.
Στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Καποδίστρια το νοσοκομείο ονομάστηκε Α’ Εθνικόν Νοσοκομείον Ναυπλίου. Στα χρόνια της αρτιότερης οργάνωσης και λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος (1827-1833) γιατρός – διευθυντής και επιστάτης του ήταν ο Λευκαδίτης χειρουργός Πέτρος Στεφανίτσης. Το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε έως το Μάιο του 1832 για τη νοσηλεία φτωχών, ορφανών, καταδίκων, υποδίκων, πορνών, ξένων και αιχμαλώτων πολέμου. Παράλληλα με το κρατικό αυτό ίδρυμα στην πόλη υπήρχαν και γιατροί οι οποίοι επισκέπτονταν ιδιωτικά τους ασθενείς στα σπίτια τους, όταν οι τελευταίοι διέθεταν τα ανάλογα οικονομικά μέσα.
Το 1832 το νοσοκομείο παραχωρήθηκε – ή καλύτερα επιτάχθηκε- από τα γαλλικά συμμαχικά στρατεύματα για την κάλυψη των αναγκών του, τα οποία μετά την αναχώρηση τους το παράδωσαν στο Β. Φρουραρχείο. Έκτοτε το νοσοκομείο και έως το 1836 έπαυσε να λειτουργεί ως κρατικό νοσηλευτικό κατάστημα. Πρόβλημα ακόμη παραμένει ο προσδιορισμός της ακριβούς θέσης της πρώτης οικίας-νοσοκομείου, καθώς και οι επόμενες μεταστεγάσεις του. Περισσότερη σιγουριά υπάρχει για το κτίριο του Α’ Νοσοκομείου, το οποίο τοποθετείται έξω από τα όρια της τότε πόλης – στη σημερινή συνοικία του Ψαρομαχαλά- στους ΒΔ πρόποδες της Ακροναυπλίας και πάνω από τον προμαχώνα των Πέντε Αδελφών
ΠΗΓΗ: Νίκος Φ. Τόμπρος, Διδάκτωρ Ιστορίας, Επίκουρος ΚαθηγητήςΠαν/μίου Πελοποννήσου Τμήμα Ιστορίας, Ναυπλιακά Ανάλεκτα VI, Έκδοση Δήμου Ναυπλιέων, 2007.

Πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο στον κρίταμο των Χανίων


Το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο φυσικού προϊόντος πήρε ο κρίταμος -που μαζεύτηκε από τις γυναίκες της Παλιόχωρας και πουλιέται από τον κ. Κώστα Κουμαδωράκη- στην ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!
Στην Εκθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Plauen της Γερμανίας ο συσκευασμένος κρίταμος πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των φυσικών προϊόντων λόγω «της πολυπλοκότητας των γεύσεων που αφήνει στον ουρανίσκο» όπως έκρινε η Επιτροπή που απένειμε τα βραβεία.
«Μέχρι τώρα παράγω, τυποποιώ και πουλώ ελαιόλαδο από την περιοχή της Σαρακήνας μέσω εταιρείας που έχω στην Αυστρία. Συμμετείχα λοιπόν σε αυτήν την Εκθεση αυτή τη φορά και με συσκευασμένο κρίταμο τον οποίο και βάλαμε για πρώτη φορά στην γκάμα των προϊόντων μας» δηλώνει στα "Χανιώτικα Νέα" ο επαγγελματίας κ. Κώστας Κουμαδωράκης.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τα ασθματικά παιδιά

του Χάρη Κατσαρδή, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας
τ. Συντ. Διευθυντής Παιδιατρικού - Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς»

Το άσθμα, που  οφείλεται σε μια μη ειδική φλεγμονή μέσα στους βρόγχους,  η οποία έχει σχέση με την οξείδωση  είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος  στα παιδιά και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους εισαγωγής των παιδιών στο νοσοκομείο και απουσίας από το σχολείο. Στην χώρα μας το 15% των παιδιών πάσχει από αυτή την νόσο,   ενώ τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών με άσθμα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Φαίνεται ότι πολύ σημαντικό ρόλο  στην αύξηση αυτή παίζει και το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα ο δυτικός τρόπος ζωής. Η ζωή σε σπίτια που είναι ερμητικά κλειστά, που δεν αερίζονται,    με τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά που δεν τινάζονται, και δεν εκθέτονται στην ηλιακή ακτινοβολία, η καθιστική και χωρίς άθληση καθημερινότητα και το έτοιμο και γρήγορο φαγητό  (fast food), αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. 

Το φαγητό τύπου fast food δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες ουσίες για να προφυλαχτεί ο οργανισμός από το άσθμα. Αυτό που χρειάζεται ένα παιδί είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που μπορεί να εξασφαλίσει  η μεσογειακή διατροφή καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά και γενικά φρέσκες τροφές και εάν αυτό δεν είναι εφικτό να λαμβάνει πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.

 Ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά, είναι και η υπερκατανάλωση φαρμάκων (όπως μερικά  αντιπυρετικά). Ωστόσο, ο πιο σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα είναι  το κάπνισμα , ενεργητικό ή και παθητικό.

Η πρόληψη και η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπισή του άσθματος  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των απουσιών του παιδιού από το σχολείο ή της διάρκειας παραμονής του στο νοσοκομείο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό « British Journal of Nutrition»   έδειξε  ότι τα  πολυβιταμινούχα   συμπληρώματα διατροφής  συμβάλουν στην αντιμετώπιση του παιδικού άσθματος.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν  ότι  μετά από 16 εβδομάδες, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής  όπως το Pharmaton Kiddi Syrup, που κυκλοφορεί στην πατρίδα μας βελτίωσε σημαντικά  την αναπνευστική λειτουργία  και ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά  τη χρήση ανακουφιστικών φαρμάκων (βραχείας δράσης εισπνεομένων βρογχοδιασταλτικών  και τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών, που χορηγούνται στην χρόνια συντηρητική θεραπεία.
«Η μείωση της χρήσης  των φαρμάκων, «τόνισαν οι ερευνητές»  βοηθά να αποφύγουμε τις ήπιες αλλά ενίοτε σοβαρές ανεπιθύμητες δράσεις της κάθε φαρμακευτικής ουσίας ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».
Η μελέτη αυτή ουσιαστικά προτείνει, όπως επεσήμαναν και οι συντάκτες της,  ότι η λήψη πολυβιταμινούχων  συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά σχεδιασμένων  για τις παιδικές ιδιαιτερότητες ,  που περιέχουν συστατικά με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης  και με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (ADEK), θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις κατευθυντήριες Οδηγίες (Guidelines) για την πρόληψη  του άσθματος.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε, μέσα στα σχολεία,  από εκπροσώπους διαφόρων φορέων,  διήρκησε 16 εβδομάδες  και συμμετείχαν σ’ αυτή  192 μαθητές   με άσθμα, ηλικίας 10-12 ετών.  Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: η  μια λάμβανε καθημερινά  ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής και η  δεύτερη  εικονικό φάρμακο.  Για τη σύγκριση των  αποτελεσμάτων στην έναρξη της έρευνας , και ξανά στην 8η και στην 16 εβδομάδα, χρησιμοποιήθηκαν ειδικά πρωτόκολλα ερωτηματολογίων που είναι αποδεκτά από την διεθνή ιατρική κοινότητα  
Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε σωστά θεωρητικά δεδομένα και εφόσον ακολουθήσουν  και άλλες ανάλογες,  ίσως  πρέπει τα πολυβιτουμινούχα συμπληρώματα διατροφής να συμπεριληφθούν  στις διεθνείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Reference:
British Journal of Nutrition, First View Articles doi: 10.1017/S0007114512004692
S-C. Lee, Y-H. Yang, S-Y. Shuang, S-Y. Huang, W-H.Pan

επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Θα φάτε σκορδαλιά; Το σκόρδο είναι φάρμακο για την καρδιά, την πίεση, αντιγηραντικό αλλά και αφροδισιακό

Συντάκτης: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Η φύση έχει εφοδιάσει τα προϊόντα της με πολύτιμες φυτοδραστικές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την φθορά. Το πιο αποτελεσματικό από όλα όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες των τελευταίων 50 ετών είναι το σκόρδο. Τροφή και φάρμακο που οι γιατροί της αρχαιότητας συνιστούσαν για τη θεραπεία 61 παθήσεων.
Το σκόρδο ήταν δημοφιλές από την εποχή του Ομήρου. Οι αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες είχαν γίνει αντιληπτές στον άνθρωπο από τότε. Έτρωγαν σκόρδο κάθε μέρα με ψωμί και επίσης το πρόσθεταν σε σαλάτες.
Με βάση το σκόρδο κατασκεύαζαν μια πάστα που περιείχε επιπρόσθετα από το σκόρδο, τυρί, αυγά, μέλι και λάδι. Πιθανόν η γνωστή μας σκορδαλιά να προέρχεται από εκεί.
Όπως το σκόρδο έτσι και το κρεμμύδι, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και θεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρό αφροδισιακό. Οι αρχαίοι Έλληνες το παρείχαν στους αθλητές τους για να τους κάνουν ταχύτερους. Όσο για τους Κινέζους, αυτοί το θεωρούσαν γιατρικό για όλες σχεδόν τις παθολογικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας και της ανικανότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια....

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ και ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Το British Council στα πλαίσια της συμβουλευτικής υπηρεσίας για τη διευκόλυνση των Ελλήνων ιατρών που ενδιαφέρονται να εργαστούν ή να αποκτήσουν ειδικότητα στη Βρετανία διοργανώνει δωρεάν ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα: «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ και ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
  • το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στην Αθήνα ώρα 15.00, Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Μιχαλακοπούλου 50
  • και το ίδιο θα επαναληφθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη ώρα 15.00, Ξενοδοχείο MET, 26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη
Για  κάθε διευκρίνηση ή πληροφορία, στο τηλέφωνο 2310 378 312.
 www.britishcouncil.org/greece

 Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Παθήσεις που προκαλούν οστεοπόρωση και παθολογικά κατάγματα στα παιδιά. Πώς γίνεται η διάγνωση; Υπάρχει θεραπεία;

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, Μ.D., medlabnews.gr

Τα οστά από την γέννησή μας συνεχώς μεταβάλλονται. Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολύ σημαντική στιγμη για τον σκελετό μας, καθώς κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνει ραγδαία ανάπτυξη των οστών και παρατηρείται τόσο αύξηση στο μέγεθος όσο και στην αντοχή τους.
Η οστεοπόρωση σε παιδιά ή εφήβους είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση. Συμβαίνει είτε ως αποτέλεσμα κάποιων παθήσεων είτε από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία τους όπως τα κορτικοστεροειδή. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις όταν δεν υπάρχει υποκείμενη ασθένεια ή δεν εντοπίζεται ασθένεια, η διάγνωση είναι η ιδιοπαθής νεανική οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας άλλης ασθένειας ονομάζεται δευτεροπαθής οστεοπόρωση. 
Μερικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή οστική μάζα ή σε παθολογικά κατάγματα αναφέρονται παρακάτω: 
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις (όπως η νεανική αρθρίτιδα ή νόσο του Crohn). 
  • Η νευρογενής ανορεξία
  • Μακροπρόθεσμα, υψηλές δόσεις από του στόματος θεραπεία με κορτικοστεροειδή (χρησιμοποιούνται συχνά για παθήσεις όπως το άσθμα ή η αρθρίτιδα). 
  • Ατελής Οστεογένεση  (Σύνδρομο Lobstein) - μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει το κολλαγόνο, σημαντικό στοιχείο των οστών
  • Παθήσεις που προκαλούν ακινησία (όπως εγκεφαλική παράλυση ή βλάβη του νωτιαίου μυελού). 
  • Ιδιοπαθής νεανική οστεοπόρωσηΠαρατηρείται απώλεια οστικής πυκνότητας σε κατά τα άλλα υγιές παιδί ή έφηβο που φαίνεται να έχει συμβεί για μη εμφανή λόγοΙδιοπαθής νεανική οστεοπόρωση τείνει να εμφανιστεί σε παιδιά ηλικίας επτά ως δέκα ετών και είναι εξαιρετικά σπάνια.
Ποια είναι τα συμπτώματα; 
Τα συμπτώματα που βιώνουν τα παιδιά με οστεοπόρωση διαφέρουν από παιδί σε παιδί, αλλά τα κοινά συμπτώματα είναι:
  • Πόνο των οστών συχνά στα ισχία, πλάτη, πόδια.
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Κατάγματα (σπασμένα οστά), στα μακρά οστά του σκελετού και στη σπονδυλική στήλη
  • Κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης, ή μια απώλεια ύψους, όπου τα οστά της σπονδυλικής στήλης έχουν γίνει συμπιεστεί ή παραμορφωθεί εξαιτίας μικροκαταγμάτων
Πώς γίνεται η διάγνωση; Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιθανό να διαγνωστεί αρχικά διερευνώντας τα προβλήματα που  αναφέρει το παιδί και το κάνουν να υποφέρει. Για παράδειγμα μπορεί να βρεθεί οστεοπόρωση από τις ακτινογραφίες που συνέστησε ο γιατρός για να ερευνήσει τον πόνο ή ένα κάταγμα που έχει συμβεί αναίτια (και όχι ως αποτέλεσμα τραυματισμού), ή εξετάζοντας τους λόγους για τους οποίους ένα παιδί έχει δυσκολία στο περπάτημα.
Μόλις σε ένα παιδί έχει διαγνωστεί με οστεοπόρωση, θα πρέπει να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που περιλαμβάνουν:

-Aκτινογραφίες για την εξέταση του σκελετού για κατάγματα
-Οστική πυκνότητα, μερικές φορές ολόκληρου του σώματος ή μιας συγκεκριμένης περιοχής, όπως η σπονδυλική στήλη, για να εκτιμηθεί ο βαθμός της οστικής απώλειας. Eίναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι για να προσδιοριστεί αν ένα παιδί έχει οστεοπενία ή ακόμα και να παρακολουθηθεί η ανάπτυξή του, πρέπει να κάνει μια μέτρηση οστικής πυκνότητος. Η ερμηνεία των μετρήσεων της οστικής πυκνότητας και των δεικτών οστικού μεταβολισμού παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην παιδική και εφηβική ηλικία καθώς οι «φυσιολογικές» τιμές αλλάζουν συνεχώς με την ηλικία και εξαρτώνται από το φύλο, τα σωματομετρικά στοιχεία, το στάδιο της εφηβείας και την εθνότητα του παιδιού ή του εφήβου. Για  να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα από το 1990, ξεκίνησε μια μεγάλη μελέτη στο MEDLAB IAΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, σε συνεργασία Εργαστήριο Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Σε αυτήν την μελέτη εξετάστηκαν παιδιά αρχικά ηλικίας 15-20 ετών με σκοπό την συμπλήρωση των πινάκων των φυσιολογικών ελληνικών τιμών της οστικής πυκνότητος. Στην πορεία διευρύνθηκε ηλικιακά ο παιδικός πληθυσμός συμπεριλαμβάνοντας τιμές από 5 ετών μέχρι 30 ετών. Έτσι έγινε δυνατή η εξέταση οστικής πυκνότητος παιδιών από 5 ετών και άνω με δυνατότητα διάγνωσης της οστεοπενίας ή ακόμα και της οστεοπόρωσης, σε παιδιά που είχαν ιδιοπαθή ή δευτεροπαθή οστεοπόρωση. Έκτοτε έχουν εξεταστεί χιλιάδες παιδιά με την χρήση των Ελληνικών φυσιολογικών τιμών. 

-Μερικές φορές οι άλλοι τύποι σάρωσης που χρησιμοποιούνται, όπως η ποσοτική αξονική τομογραφία (QCT ή CT). 
-Επίσης μπορεί να γίνει Οστική βιοψία, για να εξεταστεί η εσωτερική δομή του οστού με περισσότερες λεπτομέρειες

Ποια θα είναι η θεραπεία; Η θεραπεία της οστεοπόρωσης στην παιδική ηλικία εξαρτάται από την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης και από την ανταπόκριση στην θεραπευτική αγωγή. Τα παιδιά με οστεοπόρωση θα πρέπει να εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη, πλούσια σε ασβέστιο διατροφή και να μάθουν να κάνουν ασκήσεις φόρτισης.

Κάποια παιδιά μπορεί να χρειάζονται ειδικό φάρμακο για να αποτραπεί η επιδείνωσή τους.

Τέλος χρειάζονται επανειλημμένες εξετάσεις οστικής πυκνότητας για να παρακολουθείται η έκβαση της θεραπείας και της οστικής ανάπτυξης και αντοχής.

Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της παιδικής οστεοπόρωσης μπορεί να βοηθήσει στην σκελετική ανάπτυξη του παιδιού χωρίς προβλήματα, στο ύψος και την ποιότητα του οστού.  
Έχει παρατηρηθεί σε ότι σε παιδιά με ιδιοπαθή οστεοπόρωση όπου δεν υπάρχει άλλη υποκείμενη αιτία, η προοπτική είναι αρκετά ενθαρρυντική. Φαίνεται ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν επανακτά το παιδί την φυσιολογική οστική πυκνότητα μετά από μερικά χρόνια.


Διαβάστε επίσης:


Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων