1/4/13 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Αρνί, αρνάκι γάλακτος ή κατσίκι; Ποια η διατροφική τους αξία; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;


Επιμέλεια: Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Καθώς πλησιάζει η ώρα για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, το δίλημμα για πολλούς είναι: Αρνί ή Κατσίκι;

Tα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ολικό λίπος του αρνιού αγγίζει τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα. Αντιθέτως, δυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Το αρνί είναι άριστη πηγή της βιταμίνης Β12, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Μία μέτρια μερίδα καλύπτει το 60% των αναγκών σε πρωτεΐνη. Επιπλέον περιέχει μεγάλες ποσότητες των μετάλλων σιδήρου και ψευδαργύρου. Μάλιστα, ο σίδηρος του είναι σε μορφή που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ωμέγα-3 που περιέχει φαίνεται ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνουν την διάθεση.

Το αρνάκι γάλακτος, που θεωρείται ποιοτικά και γευστικά καλύτερο,  είναι γεμάτο λίπος. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος. Η περίπτωση να αφαιρέσουν οι λάτρεις του αρνιού το λίπος είναι απίθανη, αφού στα μικρά ζώα είναι κρυμμένο ενδομυϊκά. 

Το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού τα 100γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες. Το ολικό λίπος του κατσικιού αγγίζει τα  4,2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο ολικό και κορεσμένο λίπος και λιγότερη χοληστερόλη. Είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10 -η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL "κακή" χοληστερόλη- προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Περιέχει L-καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, οπού μπορούν να διασπαστούν για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση). Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στη ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. Τα αρνητικά του κατσικιού είναι ότι έχει περισσότερα τρανς λιπαρά, λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερο νάτριο.

Οι διατροφολόγοι ψηφίζουν κατσίκι, γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και άρα είναι πιο υγιεινό. Γι΄ αυτό και συνιστούν σε όσους προσέχουν τη γραμμή τους να το προτιμήσουν. Οι σεφ όμως υπογραμμίζουν πως το αρνί είναι παρεξηγημένο και επιμένουν πως είναι... πεντανόστιμο. 

Τελικά η επιλογή είναι δική σαςΠάντως το αρνί  ή το κατσίκι εκτός από το να το τρώτε στη σούβλα είναι και από τα κρέατα που ψήνονται γρήγοραΈτσι γίνονται τραγανά στο εξωτερικό τους παραμένοντας ζουμερά και μαλακά στο εσωτερικόΓιαυτό την επόμενη φορά που θα ψήσετε σε μπάρμπεκιουδοκιμάστε αρνί ή κατσίκι αντί για τις συνηθισμένες μπριζόλες και λουκάνικα.

Το αλάτι ευθύνεται για 2,3 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακά και αγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο


της Αναστασίας Μοσχοβάκη Ιατρού Ειδικής Παθολόγου, medlabnews.gr

Στο Διεθνές Ιατρικό συνέδριο EPI-NPAM 2013 (Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions) Ν.Ορλεάνη ΗΠΑ παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης όπου φαίνεται ότι το αλάτι ευθύνεται  για 2,3 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακά και αγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο το 2010.

Οι μελέτες περιέλαβαν 187 χώρες, στις οποίες η μέση κατανάλωση άλατος εντοπίστηκε ότι είναι σχεδόν η διπλή από τη μέγιστη ενδεικνυόμενη ημερήσια κατανάλωση των 2,5 γραμμαρίων ημερησίως. Η αυξημένη αυτή πρόσληψη έχει ως κύρια αιτία την κατανάλωση τυποποιημένων  τροφίμων όπου το αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο και συντηρητικό, αλλά και την κατανάλωση δημοφιλών τροφίμων εμπλουτισμένων με υψηλή ποσότητα άλατος όπως το τυρί και το ψωμί.
Το αλάτι ευθύνεται  για 2,3 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακά και αγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο το 2010 σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τους επιστήμονες στις 19-03-2013. Από τους θανάτους που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση άλατος 42.1% ήταν από στεφανιαία καρδιακή νόσο, 41.0% από εγκεφαλικά επεισόδια ενώ ένας στους τρεις θανάτους αφορούσε άτομα κάτω των 69 ετών.

Παραπομπές:

Fahimi S, Powles J, Pharoah P, et al. National, regional, and global sodium intake in 1990 and 2010: A systematic analysis of 247 24-hour urinary sodium excretion studies and dietary surveys worldwide. EPI-NPAM 2013; New Orleans, LA, March 19-22, 2013. Abstract 017.

Mozaffarian D, Fahimi S, Singh G, et al. The global impact of sodium consumption on cardiovascular mortality: A global, regional, and national comparative risk assessment. EPI-NPAM 2013; New Orleans, LA, March 19-22, 2013. Abstract 028.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Κινητό τηλ: 6945575287

28ης Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμά ότι περίπου 159.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Σε διεθνές επίπεδο, οι επαγγελματικές ασθένειες εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, από 2,34 εκατ. επαγγελματικών θανάτων κάθε χρόνο, μόνο 321.000 οφείλονται σε εργατικά ατυχήματα. Οι υπόλοιποι 2,02 εκατ. θάνατοι προκαλούνται από διάφορα είδη ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός  που αντιστοιχεί σε έναημερήσιο μέσο όρο πάνω από 5.500 θανάτους.  Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι σχετικοί κίνδυνοι είχαν προβλεφθεί και αν εύλογα μέτρα ασφάλειας είχαν εφαρμοστεί και τηρηθεί με συνέπεια.

Με γνώμονα το ότι  «η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία», η φετινή εκστρατεία του ILO  με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, εστιάζει στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.


Με τη συλλογική προσπάθεια των κυβερνήσεων και των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, η καταπολέμηση αυτής της «κρυφής επιδημίας» θα πρέπει να έχει εξέχουσα θέση στα νέα παγκόσμια και εθνικά προγράμματα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Όλες οι χώρες μπορούν να λάβουν τώρα συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσουν την ικανότητά τους για την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, ενώ στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι (κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι) να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και την εφαρμογή εθνικών πολιτικών και στρατηγικών που αποσκοπούν στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών. 

Για την προβολή του θέματος της φετινής εκστρατείας του ILO στην χώρα μας, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) και την ΣΤΑΣΥ Α.Ε.,οργανώνουν και φέτος -όπως κάθε χρόνο με ιδιαίτερη επιτυχία- εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησηςεργοδοτών, εργαζομένων, όλων των ενδιαφερόμενων για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία καθώς και του γενικού κοινού, μέσω του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς της Αθήνας. Για τον σκοπό αυτό, από τις διαθέσιμες ψηφιακές οθόνες σε επιβατικούς σταθμούς και οχήματα του δικτύου του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ, θα προβάλλονται ως κοινωνικά μηνύματα και για χρονικό διάστημα ενός μήνα, σχετικά οπτικοακουστικά μηνύματα για την προαγωγή του κεντρικού θέματος της φετινής εκστρατείας του ILO «Πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών».

Ο κύκλος ζωής του Πλασμώδιου της ελονοσίας σε video

Η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, πολύ περισσότερους από ό,τι θα πίστευε κανείς και ο αριθμός των νεκρών ανάμεσα στους ενήλικες είναι αυξημένος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας η επανεμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας, καθώς και άλλων ασθενειών μεταδιδομένων με τα κουνούπια. 


Παρακολουθήστε στο video που ακολουθεί τον κύκλο ζωής του Πλασμώδιου της ελονοσίας.





Ο κύκλος ζωής τους, περιλαμβάνει δύο στάδια. Τον σεξουαλικό ή σπορογονικό κύκλο, που ολοκληρώνεται στο στομάχι του κουνουπιού, όπου οι μικρο και μακρογαμέτες ενώνονται και σχηματίζουν το ζυγωτό κύτταρο, που δίνει γένεση στους σποροζωίτες. Οι σποροζωίτες εγκαθίσταται στους σιελογόνους αδένες του κουνουπιού απ’ όπου περνούν στον άνθρωπο με το τσίμπημα. Ο δεύτερος κύκλος, ασεξουαλικός ή σχιζογονία, περιλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό του σπορόζωου. Οι σποροζωίτες μπαίνουν στα κύτταρα του συκωτιού και του σπλήνα και διαιρούμενοι δίνουν 16-32 μεροζωίτες, που περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και εισχωρούν στα ερυθρά αιμοσφαίρια, όπου πολλαπλασιάζονται, καταστρέφοντας τα ερυθροκύτταρα, σε διαδοχικούς κύκλους και σχηματίζουν τους τροφοζωίτες. Η κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε 48 έως 72 ώρες, ανάλογα με το είδος του πλασμωδίου. Κάποια στιγμή του κύκλου οι τροφοζωίτες εξελίσσονται σε μικρο- και μακρογαμέτες, που περνάνε εκ’ νέου στους σιελογόνους αδένες του κουνουπιού μετά από τσίμπημα ενός μολυσμένου ανθρώπου.



Διαβάστε επίσης για την ελονοσία και τα μέτρα πρόληψης

Η ελονοσία υπάρχει ακόμα. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. 25 Απριλίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας.

24 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας


Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Και φέτος λοιπόν, με αφορμή τον εορτασμό, η Συνομοσπονδία Οργανώσεων κατά της Μηνιγγίτιδας (CoΜΟ) και τα μέλη της αποσκοπούν στην ενημέρωση  των ατόμων, των οικογενειών τους και της κοινότητας σχετικά με τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας, τη σημασία της άμεσης θεραπείας αλλά ακόμα και της πρόληψης, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του εμβολιασμού κατά ορισμένων μορφών μηνιγγίτιδας.
Τι πρέπει να ξέρετε για τη μηνιγγίτιδα
Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή που εντοπίζεται στις μήνιγγες (δηλ. στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο) καθώς και το υγρό που βρίσκεται μεταξύ αυτών και που καλείται εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
Οι μηνιγγίτιδες διακρίνονται σε οξείες, χρόνιες και κεραυνοβόλες. Τα αίτια που προκαλούν τις μηνιγγίτιδες είναι πολλά, όμως συνηθέστερα οφείλονται σε ιούς ή βακτήρια.
Οι ιογενής μηνιγγίτιδες παρουσιάζονται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες, με τη γενικότερη έξαρση των ιώσεων, και συνήθως έχουν καλή πρόγνωση.
Οι βακτηριακές μηνιγγίτιδες προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία και συνήθως έχουν πολύ πιο σοβαρή πρόγνωση. Ο Αιμόφιλος της γρίπης, ο Μηνιγγιτιδόκοκκος και ο Πνευμονιόκοκκος είναι τα τρία μικρόβια που ευθύνονται συνήθως για τις βακτηριακές μηνιγγίτιδες.
Ο Αιμόφιλος της γρίπης προκαλεί συχνότερα μηνιγγίτιδα σε βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Ο Μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί μηνιγγίτιδα σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες και μπορεί να προκαλέσει μικρο-επιδημίες. Και τα τρία μικρόβια φιλοξενούνται συχνά στο ρινοφάρυγγα υγιών ατόμων χωρίς να προκαλούν προβλήματα.
Η μετάδοση της μηνιγγίτιδας γίνεται με τα σταγονίδια που εκπέμπουν οι υγιείς φορείς αυτών των μικροβίων. Τα μικρόβια από το ρινοφάρυγγα που βρίσκονται, μπαίνουν στο αίμα και από εκεί κυκλοφορούν μέχρι τους μήνιγγες. Σπανιότερα η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από άλλες λοιμώξεις (π.χ. από ωτίτιδες).
Οι κλινικές εκδηλώσεις που προκαλούν οι μηνιγγίτιδες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση του ατόμου και το είδος του μικροβίου. Στα βρέφη η συμπτωματολογία είναι ασαφής και η διάγνωση πολύ δύσκολη.
Η μηνιγγίτιδα δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί στα πρώιμα στάδια, και τα συμπτώματα της μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης.  Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες τα κύρια συμπτώματα που προειδοποιούν για μηνιγγίτιδα είναι ο αιφνίδιος υψηλός πυρετός, η ευερεθιστικότητα,  ο εμετός, η κεφαλαλγία, η δυσκαμψία του αυχένα, η ευαισθησία στο φως, η υπνηλία, ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στα πόδια. Σπανιότερα, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει και δερματικό εξάνθημα, κάτι που συνήθως υποδηλώνει βαριά νόσο.
Αν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα τότε ο ασθενής μπορεί να πέσει ακόμα και σε κώμα. Η θεραπεία της μηνιγγίτιδας πρέπει να γίνεται πάντοτε στο νοσοκομείο με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία τόσο καλύτερη είναι και η έκβαση της νόσου.
Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου 
Στις 4 πρώτες ώρες:
• πυρετός
• λήθαργος
• πόνος στα μάτια
• άρνηση λήψης τροφής
• μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος

21-15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:
• εξάνθημα
• φωτοφοβία
• αυχενική δυσκαμψία

15-24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:
• μη αίσθηση του χώρου
• σηπτικό σοκ


Στατιστικά Στοιχεία
Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από μηνιγγίτιδα, ή πάσχουν από αναπηρίες  που προκαλούνται από τη μηνιγγίτιδα.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, η οποία είναι η πιο σοβαρή και κοινή μορφή, προκαλεί περίπου 170.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Οι επιζώντες της μηνιγγίτιδας βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ως αποτέλεσμα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της ασθένειας, οι οποίες μπορεί να είναι κώφωση, εγκεφαλικές βλάβες, κλπ.
Ενώ  η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια, ούτε γνωρίζουν ότι πολλοί τύποι της μηνιγγίτιδας προλαμβάνονται με εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, μόνο κατά το χρονικό διάστημα του Iανουαρίου 2013, δηλώθηκαν συνολικά 28 κρούσματα μηνιγγίτιδας, από τα οποία τα 9 αφορούσαν την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο..
Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου εμφανίζονται σε βρέφη και παιδιά έως 4 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 15 – 19 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σημειώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες και στην αρχή της άνοιξης. Αντίθετα, τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σημειώνονται ως επί το πλείστον από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

Εμβολιασμός
Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την προστασία από όλα τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα.
Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, υπάρχουν εμβόλια για τους τύπους A & C καθώς και το πολυδύναμο εμβόλιο για τους τύπους A,C,Y & W-135. Για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της ομάδας Β που προκαλεί και τα πιο πολλά κρούσματα στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμβόλιο.
Εάν κάποιος αρρωστήσει και υπάρξει εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος που απομονώθηκε ήταν ομάδας A ή C, η χορήγηση του εμβολίου γίνεται σε άτομα «υψηλού κινδύνου» και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις εφόσον το κρίνουν οι γιατροί.
Εμβόλιο για τον αιμόφιλο της ομάδας b υπάρχει στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό το μικρόβιο προκαλεί μηνιγγίτιδα σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Το εμβόλιο αποτελεί τώρα μέρος του συνηθισμένου προγράμματος εμβολιασμού για όλα τα μωρά.
Εμβόλια που προστατεύουν από την πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα υπάρχουν αλλά συνιστώνται μόνο για άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άτομα που έχουν υποστεί σπληνεκτομή.
Πηγή: Υπουργείο Υγείας.
ΚΕΕΛΠΝΟ
Confederation of Meningitis Organisations Inc. (CoMO)

Από το μικροσκόπιο στην ψηφιακή δερματοσκόπηση. Η ιστορία της εξέτασης που προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος.

Τελευταίου τύπου δερματοσκόπιο - microDERM LUMINIS


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Ο έλεγχος της επιφάνειας του δέρματος με μικροσκόπιο ξεκίνησε πριν από εκατοντάδες χρόνια. 
Το 1663, ο J.C. Kohihaus, κάνει την πρώτη εξέταση των αγγείων των νυχιών με μικροσκόπιο. Το 1879 ο C. Hueter αναλύει τα αγγεία του βλεννογόνου του στόματος με ένα μικροσκόπιο. Ακολουθεί το 1893 ο G. Unna, που χρησιμοποιεί μια σταγόνα λαδιού και ένα κομμάτι γυαλί. Στην συνέχεια ο C. Zeiss φτιάχνει τους πρώτους φακούς για το δερματοσκόπιο.  Ο όρος "δερματοσκοπία" χρησιμοποιείται το 1920 από τον Ι. Saphier που εξετάζει τα τριχοειδή αγγεία σε φυσιολογικό και παθολογικό δέρμα με ένα νέου τύπου διαγνωστικό εργαλείο που μοιάζει με ένα διοπτρικό μικροσκόπιο που έχει ενσωματατωμένη πηγή φωτός για την εξέταση του δέρματος.  Το 1933 ο Η. Ηinselmann χρησιμοποιεί το κολποσκόπιο για την διάγνωση ελκών και όγκων. Ο όρος δερματοσκόπηση εισήχθει το 1951, όταν L. Goldman, δερματολόγος, χρησιμοποιεί την επιφωτοβολία ως μέσο για την αξιολόγηση μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος. Το 1981 οι P. Fritsch and R. Pechlaner διαφοροδιαγνώσκουν καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες. Το 1994 ο W. Stolz εφαρμόζει τον κανόνα ABCD για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Το 1998 ο G. Argenziano εισάγει τον διαγνωστικό αλγόριθμο των 7 σημείων. Γερμανοί, Αυστριακοί και Ιταλοί αναπτύσσουν συστήματα με την βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την διάγνωση του μελανώματος.
Η δερματοσκόπηση αποτελεί την απεικονιστική και διαγνωστική μέθοδο παθήσεων του δέρματος και χρησιμοποιείται κυρίως στην εξέταση των σπίλων (ελιών) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, καθώς και του μελανώματος. Η χρήση της δερμακοσκόπησης έχει αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ικανότητα των δερματολόγων και έχει συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας από το μελάνωμα», σημείωσαν οι ειδικοί. 
Φορητά δερματοσκόπια
Στη δερματοσκόπηση χρησιμοποιείται το ειδικό εργαλείο του δερματοσκοπίου, που μεγεθύνει την εικόνα μιας ελιάς στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να μπορούν να εξεταστούν εξονυχιστικά τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Η μέθοδος εφαρμόζεται με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής κι ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος που εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορεί ο δερματολόγος να διαπιστώσει την ύπαρξη μιας κακοήθειας ή όχι σε κάποιες από τις ελιές. Η συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Για τη σωστή αξιολόγηση των δερματοσκοπικών εικόνων απαιτείται να αποκτήσει κανείς την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.
Είναι πολύ σημαντικό η εικόνα του δερματοσκοπίου να είναι καθαρή και υψηλής ανάλυσης, έτσι ώστε ο διαγνώστης να μπορεί να διακρίνει στοιχεία του σπίλου κατά τα ABCD κριτήρια.
Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω παράδειγμα.
Ένας σπίλος όπως φαίνεται μακροσκοπικά.

Ο ίδιος σπίλος όπως φαίνεται από το φορητό δερματοσκόπιο
dermlite DL100
Όσο όμως προοδεύει η τεχνολογία δίνει δυνατότητα για καλύτερης ποιότητας εικόνας όπως αυτή παρακάτω

microDERM LUMINIS (φορητό δερματοσκόπιο)


Η σύγχρονη τεχνολογία έδωσε ένα ακόμα σημαντικό όπλο στην ιατρική. Είναι το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Με αυτό το μηχάνημα ο γιατρός μπορεί να δει στην οθόνη του υπολογιστή μια ελιά μεγεθυμένη Χ20 Χ30 Χ60 Χ80 φορές έτσι ώστε μπορεί να δει την παραμικρή λεπτομέρεια.
Δείτε την ίδια ελιά στο ψηφιακό δερματοσκόπιο

microDERM D120 (σύστημα με ηλεκτρονικό υπολογιστή)

Είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής φωτογράφησης και αρχειοθέτησης των σπίλων, με ταυτόχρονη 'χαρτογράφηση' ολόκληρου του σώματος, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Oι εικόνες από κάθε ελιά του σώματος καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον όποιο σπίλο.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσει κανείς το μελάνωμα είναι να το αποφύγει, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως έκθεση στον ήλιο με μέτρο και χαρτογράφηση των ελιών του δέρματος.

Παρακολουθήστε live πώς γίνεται η δερματοσκόπηση



Διαβάστε επίσης




Ο Jack Andraka, ένας 15χρονος μαθητής που εφηύρε αισθητήρα για διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, ήταν ο μικρότερος ομιλητής στο TEDMED live Athens 2013


Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Έκλεισε με μεγάλη επιτυχία το TEDMEDLiveAthens. Διοργανώθηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Οι ομιλητές πολλοί και διάσημοι για την επιστήμη τους και τις δραστηριότητές τους. Ορθοπαιδικοί, Ψυχίατροι, Διαβητολόγοι, Φαρμακολόγοι αλλά και οι Ηθοποιοί ανάμεσα στους ομιλιτές. Ο μικρότερος ο 15χρόνος Jack Antraka με θέμα "Το μέλλον στην Ιατρική Διάγνωση¨. Ο Jack Andraka είναι ένας 15χρονος μαθητής λυκείου από το Μέρυλαντ, ο οποίος έχει εφεύρει ένα φθηνό και ευαίσθητο αισθητήρα σε μορφή ράβδου για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Η έρευνά του διεξήχθη στο εργαστήριο του Δρ Anirban Maitra στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στο τμήμα Παθολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Sol Goldman. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες στα TEDx MidAtlantic, TEDx Redmond, TEDx Orange Coast, TED New York Talent Search, TED Salon London καθώς και στο FutureMed. Υπήρξε ο νεότερος ομιλητής στη Σύνοδο Κορυφής Royal Society of Medicine Medical Innovations, ενώ διαλέξεις έχει δώσει επίσης στις συνεδριάσεις του Ovarian Cancer Alliance και Pancreatic National Alliance καθώς και στο Johns Hopkins Triple Helix. Είναι νικητής του Βραβείου Smithsonian American Ingenuity Award και έχει εμφανιστεί -μεταξύ άλλων- στο ABC World News Tonight.
"Ενας 15χρονος είμαι ρε παιδιά. Δεν ήξερα που είναι το πάγκρεας και ποια είναι η λειτουργία του. Αν ένας 15χρονος έκανε κάτι τέτοιο, φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς". Με αυτά τα απλά λόγια έκλεισε την ομιλία του στο TEDMED live Athens 2013, ο μαθητής λυκείου από το Μέριλαντ, Τζακ Αντράκα και εξήγησε πως με αφορμή τον θάνατο κοντινών του προσώπων από καρκίνο στο πάγκρεας- σκέφτηκε να εργαστεί για τη λύση του προβλήματος, που απασχολεί εδώ και χρόνια την επιστημονική κοινότητα.
"Δεν ήξερα καν ότι είχα πάγκρεας, αλλά βρήκα τον τρόπο να το θεραπεύσω, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του ίντερνετ που χρησιμοποιούν όλοι οι έφηβοι, το Google και το Wikipedia". Εργάστηκε με πάθος και μάλιστα, όπως είπε, "η μαμά μου νόμιζε ότι έφτιαχνα εκρηκτικά στο υπόγειο του σπιτιού μας. Δεν μπορούσα να της εξηγήσω τι έκανα", αλλά και επιμονή, παρά τις αρνητικές απαντήσεις από πανεπιστημιακούς ερευνητές στους οποίους απευθύνθηκε, προκειμένου να του δώσουν τα απαραίτητα εργαστηριακά μέσα και την υποστήριξη, ώστε να υλοποιήσει το όραμά του. "Έστειλα 200 αιτήσεις προς ερευνητικές ομάδες και με απέρριψαν οι 199, θεωρώντας ανοησίες αυτά που έκανα". Μόνο ένας τον δέχθηκε , αλλά όπως είπε του υπέβαλε τόσες πολλές ερωτήσεις, "που ευτυχώς απάντησα σε όλες, με σκοπό να με απορρίψει και αυτός". Με αυτή την ομάδα δούλεψε για 7 μήνες στο εργαστήριο για να αναπτύξει την πιο αποτελεσματική και φθηνή μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος. Το τεστ είναι 100% αποτελεσματικό και κοστίζει ελάχιστα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί μια μέθοδο διάγνωσης που μπορεί να γίνει τόσο νωρίς ώστε οι πιθανότητες επιβίωσης αγγίζουν το 100%. "Απέτυχα πολλές φορές αλλά επέμενα και κατάφερα να φτιάξω ένα χάρτινο αισθητήρα που λειτουργεί 26.000 φορές πιο γρήγορα και κοστίζει 26.000 λιγότερο και μπορεί να ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο τον καρκίνο του παγκρέατος".

«Φωνάζουν» οι γιατροί της Λέσβου για τα τσεκ-απ στην Τουρκία


Προτάσσοντας το επιχείρημα της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, πιστοποιημένων απ’ τις υψηλού στάθμης ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι γιατροί και οι οδοντίατροι της Λέσβου αντιδρούν στη διαφήμιση του ιδιωτικού νοσοκομείου του Αδραμυττίου, που επικεντρώνεται στις τιμές.

Εκτός απ’ αυτό, όμως, ο ιατρικός κόσμος περνά στην αντεπίθεση κινητοποιώντας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία των Οδοντιατρικών Συλλόγων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ξαφνικό ανταγωνισμό εξ Ανατολών.«Αυτό που κατ’ αρχάς κάναμε ως Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, είναι να απευθυνθούμε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας τις νομικές συμβουλές τους για το θέμα», ανέφερε ο Παναγιώτης Προβέτζας, τονίζοντας πως το όλο ζήτημα απασχολεί έντονα τους γιατρούς της Λέσβου. «Είναι σαφέστατα επιλογή του κάθε ασθενή πού θα πάει και τι υπηρεσίες θα θελήσει να έχει.

Είναι όμως θέμα που διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία το πώς θα πληροφορηθεί αυτές τις επιλογές», συνέχισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, υποστηρίζοντας πως αυτό που υποχρεωτικά για τον καθένα πρέπει να μπαίνει στη ζυγαριά και να αποτιμάται, είναι το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας.

«Δουλειές του ποδαριού;»

«Ποιος μας εγγυάται για την ποιότητα και τον έλεγχο, την επάρκεια και την πιστότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων που προσφέρονται απέναντι; Είναι πάντα οι φτηνές λύσεις και υπεύθυνες, ή μήπως έχουμε να κάνουμε με δουλειές του ποδαριού, που ανθούν εξ αιτίας της κρίσης;», είπε ο κ. Προβέτζας, που ακολούθως υποστήριξε ότι και σε ό,τι αφορά στις τιμές, οι ασφαλισμένοι τού ΕΟΠΥΥ πληρώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων χαμηλότερα τιμολόγια απ’ αυτά που εμφανίζονται στον τιμοκατάλογο του ιδιωτικού νοσοκομείου. Τέλος, ανέφερε: «Θεωρώ πως στον τόπο μας, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, είναι πάρα πολύ καλοί οι συνάδελφοι, για αυτό οι πολίτες πρέπει να τους έχουν εμπιστοσύνη, να ξέρουν πως βρίσκονται σε καλά χέρια.»

Ο κ. Προβέτζας, χθες, απ’ τη Χίο όπου βρισκόταν λόγω του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τις νεώτερες εξελίξεις και την έκταση που έχει πάρει σε διαφημιστικό επίπεδο το ιδιωτικό νοσοκομείο του Αδραμυττίου.

Τρίτη χώρα…

Το προηγούμενο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Λαμπούσης, ενημέρωσε τους προέδρους και τους αντιπροσώπους των οδοντιατρικών συλλόγων όλης της χώρας για το ζήτημα που απασχολεί τον τοπικό Σύλλογο και τις διαστάσεις που λαμβάνει το θέμα.


Όπως μας είπε, υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον και προσφέρθηκαν συνάδελφοί του να ενεργοποιήσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς εξέτασης της υπόθεσης, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που διαφημίζονται, προσφέρονται σε τρίτη χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Πιστεύω ότι ενεργοποιήσαμε τον επιστημονικό μας φορέα και περιμένουμε να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις για τις οποίες θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους», είπε ο κ. Λαμπούσης, προσθέτοντας: «Υπάρχουν σήμερα οδοντίατροι και στη Λέσβο, που ενώ βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, θέλοντας να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές του “Δημόκριτου”, θα επιβαρυνθούν με το κόστος αδειοδότησης του ακτινογραφικού τους μηχανήματος.


Εξ αιτίας της κρίσης, όλοι έχουμε προχωρήσει σε σοβαρές μειώσεις που φτάνουν και το 30% των τιμών που είχαμε έως πρότινος, και παρ’ ότι έχουν ανέβει σημαντικά πολλές απ’ τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε, εξακολουθούμε να προμηθευόμαστε πρώτης ποιότητας υλικά.


Δεν κάνουμε και για κανένα λόγο καμμία υπαναχώρηση στο θέμα της ποιότητας.»

Ένα ζήτημα που έθεσε ακόμη ο κ. Λαμπούσης, είναι η προσπάθεια που γίνεται απ’ την Ομοσπονδία να υπάρξει συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη μέρους της οδοντιατρικής δαπάνης, όπως ήταν πριν με τον ΟΠΑΔ.


Πιο φτηνά με ΕΟΠΥΥ

Εξ άλλου χθες, μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, ακτινοδιαγνώστης Πολύδωρος Αμπατζής, για το ίδιο θέμα επεσήμανε: «Οι τιμές για τα διάφορα πακέτα εξετάσεων είναι αδικαιολόγητα χαμηλές. Είναι πιο χαμηλές και από τις αμοιβές που δίνει ο ΕΟΠΠΥ σε συμβεβλημένα κέντρα, οι οποίες κυριολεκτικά κυμαίνονται στο επίπεδο του κόστους. Το παράδοξο είναι πως για τους ασφαλισμένους οι εξετάσεις αυτές έχουν μια μικρή συμμετοχή της τάξης των τριών – τεσσάρων ευρώ στη χώρα μας.»


Ο ίδιος σε σχέση με τον τρόπο προβολής του τουρκικού ιδιωτικού νοσοκομείου στην πόλη της Μυτιλήνης, ανέφερε: «Τέτοιου τύπου διαφήμιση με φυλλάδια κα αναλυτικούς τιμοκαταλόγους για ιατρικές υπηρεσίες απαγορεύεται ρητά για ελληνικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικό θεραπευτήριο του εξωτερικού και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα.

http://www.emprosnet.gr

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων