1/11/13 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Οι Γιατροί του Κόσμου στο Ευρωκοινοβούλιο

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 
Σε στρογγυλό τραπέζι, που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG.SANGO και τους Γιατρούς του Κόσμου, στις 27/11/13, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, που εκπροσωπηθήκαν από την πρόεδρο τους Λ. Μαίλλη, κατέθεσαν την δραματική πραγματικότητα της Υγείας στην Χώρα μας.
Η κατάμεστη αίθουσα, στη οποία παρευρίσκονταν τρεις Έλληνες Ευρωβουλευτές  και Ευρωβουλευτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία), έμεινε σιωπηλή μπροστά στα στοιχεία και τις μαρτυρίες. Τα στοιχεία των ανασφάλιστων εγκύων γυναικών, που δεν έχουν πρόσβαση για πρόληψη και περίθαλψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στον τοκετό. Τα στοιχεία των ανασφάλιστων και φτωχών παιδιών που δεν έχουν περίθαλψη και καμία πρόσβαση στους δωρεάν εμβολιασμούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην Υγεία και την οικονομία της κοινωνίας.

Τώρα δεν υπάρχει άλλοθι. Οι ευρωβουλευτές ξέρουν. Δεν θέλουμε άλλα λόγια. Περιμένουμε δράση, για να στηρίξουμε την πρόσβαση στην δωρεάν Υγεία της εγκύου γυναίκας και του παιδιού στην Χώρα μας, αυταπόδεικτο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

Προχωρημένο καρκίνο του μαστού αναπτύσσουν το 30% των γυναικών με πρώιμη νόσο. Αποτελέσματα Πανευρωπαϊκής Έρευνας.

Επιμέλεια Μαρία Χιόνη, medlabnews.gr

Κάθε χρόνο περίπου 1,4 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ενώ 30% των γυναικών με πρώιμο καρκίνο του μαστού εμφανίζουν προχωρημένη μορφή της νόσου.        
Όλο και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνου του μαστού έχουν επιτακτικές αλλά ανεκπλήρωτες κοινωνικές και ψυχολογικές ανάγκες, ενώ η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες αυτές δηλώνουν πως τους είναι δύσκολο να βρουν υποστηρικτικές ομάδες για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.
Γίνεται ελάχιστη δημόσια συζήτηση για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Η ατμόσφαιρα του φόβου, της δυσφορίας, της απομόνωσης και των αρνητικών διακρίσεων δημιουργεί ένα πέπλο σιωπής που δεν διευκολύνει την κατανόηση της ζωής των ατόμων που ζουν με τη νόσο.

Ο προχωρημένος καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπεύθυνος για το 23% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου. Το 30% των γυναικών με πρώιμη νόσο αναπτύσσουν προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Δεν υπάρχει ίαση για το προχωρημένο στάδιο της νόσου και συνεπώς, οι στόχοι της θεραπείας εστιάζονται κυρίως στη διαχείριση των συμπτωμάτων, την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και την παράταση του συνολικού χρόνου επιβίωσης, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, το σημερινό τοπίο στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού αποτελεί πρόκληση.

Η έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη από ανεξάρτητη παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς, την Insight Research, μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Ιουλίου 2013. Η έρευνα διερεύνησε την επίπτωση του προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε ασθενείς και φροντιστές σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Αυστρία, Πολωνία, Δανία και Σουηδία. Στην έρευνα συμμετείχαν 158 ασθενείς και 146 φροντιστές. Συμπεριέλαβε 300 ασθενείς και φροντιστές με στόχο να ενισχύσει την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, ώστε να βελτιωθεί η περίθαλψη και η στήριξη που παρέχεται σε αυτή τη συχνά ‘αόρατη’ για τους πολλούς ομάδα γυναικών.  


Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού αισθάνονται ότι η κοινωνία έχει αρνητική αντίληψη γι’ αυτές, ενώ  37% δήλωσαν πως έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους ή την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας μετά τη διάγνωση της νόσου.   Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος στην εργασιακή ζωή των ασθενών, καθώς επίσης και στην ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην οικογένεια και την κοινωνία, η οποία μειώνεται σημαντικά.  Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναφέρουν την ποιότητα ζωής ως τον τομέα με τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, ενώ σημαντικές παράμετροι θεωρούνται επίσης η πρόσβαση στη θεραπεία, καθώς και  η πρόσβαση και επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας.


Η έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη από την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Insight Research Group σε 158 ασθενείς και 146 φροντιστές από εννέα Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2013:
§     Γαλλία        (30 ασθενείς, 30 φροντιστές)
§     Ιταλία          (30 ασθενείς, 30 φροντιστές)
§     Ισπανία (30 ασθενείς, 30 φροντιστές)
§     Πολωνία (30 ασθενείς, 30 φροντιστές)
§     Ελλάδα (20 ασθενείς, 9 φροντιστές)
§     Σουηδία (10 ασθενείς, 10 φροντιστές)
§     Δανία         (5 ασθενείς, 5 φροντιστές)
§     Ολλανδία (2 ασθενείς, 1 φροντιστής)
§     Αυστρία (1 ασθενής, 1 φροντιστής)

Η στρατολόγηση έγινε κυρίως μέσω ιατρών, οι οποίοι πρότειναν ασθενείς και φροντιστές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ακούγονταν όλες οι φωνές και όχι μόνο οι απόψεις όσων είχαν πρόσβαση σε υποστηρικτικά δίκτυα
Λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος σε ορισμένες χώρες, τα τοπικά δεδομένα δεν θεωρήθηκαν στατιστικώς σημαντικά
Για να ενταχθούν στη έρευνα, οι ασθενείς/φροντιστές έπρεπε να πληρούν τα παρακάτω:
§     Να έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο που είχε επεκταθεί πέρα από το μαστό και/ή να είχε κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος ή να ‘περιέθαλπαν’ ασθενή με την εν λόγω διάγνωση
§     Να έχουν πλήρη επίγνωση ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος
§     Να είναι γυναίκες από 18 ετών και άνω (οι ασθενείς, όχι οι φροντιστές)
·               Κατά κανόνα οι ασθενείς ήταν ηλικίας 40 – 69 ετών, είχαν προσωπική σχέση και παιδιά που ζούσαν μαζί τους στην οικογενειακή εστία. Στην αρχική διάγνωση, σε 8 στις 10 ασθενείς ο καρκίνος εντοπιζόταν μόνο στο μαστό ή στο μαστό και στους λεμφαδένες
·               Οι περισσότεροι φροντιστές ήταν ηλικίας 40 –59 ετών, είχαν προσωπική σχέση και ήταν σύζυγοι ή  μέλη της οικογένειας


Η καμπάνια «Here & Now»
·               Η καμπάνια «Here & Now» είναι μια ιδιαίτερη πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού, που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis και υποστηρίζεται από ειδικούς του χώρου
·               Η καμπάνια στοχεύει στη βελτίωση της κατανόησης των ανικανοποίητων κοινωνικών και ψυχολογικών αναγκών των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ώστε να συμβάλει εν τέλει στη βελτίωση της υποστήριξης και περίθαλψης τους στην Ευρώπη
·               Διερευνά τον αντίκτυπο του προχωρημένου καρκίνου του μαστού σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο σημαντικό ρόλο που παίζουν αυτές οι γυναίκες σε μια κοινότητα, σε μια χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης

Προχωρημένος καρκίνος του μαστού. Εγκαινιάστηκε πρωτοποριακή οπτικοακουστική εγκατάσταση «I am not the cancer»


Προχωρημένος καρκίνος του μαστού. Εγκαινιάστηκε πρωτοποριακή οπτικοακουστική εγκατάσταση «I am not the cancer»

της Μαρίας Χιόνη, medlabnews.gr
Σήμερα παρουσιάστηκαν σε ειδική συνέντευξη τύπου τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας ασθενών και των ανθρώπων που τους συμπαραστέκονται (φροντιστές), τα οποία αποκαλύπτουν όχι μόνο τις προσωπικές, αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμπεριέλαβε 300 ασθενείς και φροντιστές με στόχο να ενισχύσει την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, ώστε να βελτιωθεί η περίθαλψη και η στήριξη που παρέχεται σε αυτή τη συχνά ‘αόρατη’ για τους πολλούς ομάδα γυναικών.   


Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού αισθάνονται ότι η κοινωνία έχει αρνητική αντίληψη γι’ αυτές, ενώ  37% δήλωσαν πως έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους ή την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας μετά τη διάγνωση της νόσου.   Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος στην εργασιακή ζωή των ασθενών, καθώς επίσης και στην ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην οικογένεια και την κοινωνία, η οποία μειώνεται σημαντικά.  Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναφέρουν την ποιότητα ζωής ως τον τομέα με τα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης, ενώ σημαντικές παράμετροι θεωρούνται επίσης η πρόσβαση στη θεραπεία, καθώς και  η πρόσβαση και επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας.

«Ως θεράποντες ιατροί, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους φόβους, τις αγωνίες και την απομόνωση που αισθάνονται οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ώστε να μπορούμε να τις καθησυχάζουμε και να τις δίνουμε ελπίδα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους. Ο χρόνος που αφιερώνεται για να ακούσουμε τις ασθενείς μας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με το χρόνο που αφιερώνουμε για να τους περιγράψουμε τις διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις,» σχολίασε ο κ. Κωνσταντίνος Παπαζήσης, ογκολόγος-παθολόγος, Γενική Κλινική Euromedica, Θεσσαλονίκη.

«Αναγνωρίζουμε τις συνεχώς αυξανόμενες  ανάγκες των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού για ενημέρωση, καθώς και την αίσθηση απομόνωσης και στίγματος που βιώνουν,» δήλωσε η κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”.  «Για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες, ξεκινήσαμε το 2012 τη δράση ενημέρωσης για το μεταστατικό καρκίνο μαστού “Αγωνίζομαι”. Συγκεκριμένα, η δράση πλαισιώνεται από τη δημιουργία τριών ειδικών εντύπων καθώς και της ιστοσελίδας wwwgonizomai.gr που θα αποτελεί μια συνεχή πηγή έγκυρης ενημέρωση για την μεταστατική νόσο, ενώ στόχο έχει την άρση των προκαταλήψεων που την περιβάλλουν και τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των ασθενών».

Η Μαρία  Γερομόσχου μια ασθενής μίλησε για το δικό της πρόβλημα όταν διαγνώστηκε καρκίνος του μαστού το 2006. Εκείνη την στιγμή, όπως είπε, νόμιζε ότι έχασε το φως της και ότι ήταν απλά θέμα χρόνου. Την βοήθησε η σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό της, ο οποίος της έδωσε ελπίδα και της είπε ότι μπορεί να το πολεμήσει. Αυτό την ενθάρρυνε να συνεχίσει και τονίζει ότι δεν πρέπει κανείς να σταματά να αγωνίζεται. Μπήκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έτσι μπόρεσε να βρει μια μορφή θεραπείας, μέσα από αυτό. Το  Αλμα Ζωής της πρόσφερε μεγάλη υποστήριξη κυρίως ψυχολογική.

Η έρευνα, σε γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενημέρωσης «Here & Now» για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού, η οποία σχεδιάστηκε για την καλύτερη κατανόηση της νόσου και της συμβολής των γυναικών άνω των 50 ετών στην κοινωνία. Η καμπάνια είναι μία πρωτοβουλία του Τμήματος Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και υποστηρίζεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων από τον χώρο της ογκολογίας.  «Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, η Novartis έχει συμβάλλει σημαντικά στην θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.  Δέσμευσή μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με Συλλόγους Ασθενών, έτσι ώστε να κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών.  Η συγκεκριμένη εκστρατεία αποτελεί παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας για την οποία είμαστε περήφανοι,» δήλωσε ο κ. Στάθης Λιβανός, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, εγκαινιάζεται σήμερα στο Gazarte η πρωτοποριακή οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο I am not the cancer, των διακεκριμένων καλλιτεχνών John Wynne και Tim Wainwright, η οποία αποκαλύπτει πραγματικές εμπειρίες από την ζωή γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και τις ανείπωτες, μέχρι τώρα, ιστορίες τους.


«Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον για να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν άμεσα για το τι θεωρούν πιο σημαντικό, αντί να αναζητήσουμε απαντήσεις που θα απεικονίζουν συγκεκριμένα θέματα. Υπάρχουν βέβαια κοινές εμπειρίες μεταξύ των γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού, αλλά μείναμε έκπληκτοι από το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει η καθεμιά τη νόσο», δήλωσε ο John Wynne.

Ο Tim Wainwright προσθέτει: «Το έργο προσφέρει μια σύντομη, αλλά πολύ οικεία ματιά στις σωματικές, συναισθηματικές και πρακτικές επιπτώσεις της νόσου για τις γυναίκες που ζουν με προχωρημένο καρκίνο του μαστού».

Την εγκατάσταση πλαισιώνει έκθεση με θέμα «10 Ελληνίδες Εικαστικοί Αφουγκράζονται», όπου 10 σημαντικές Ελληνίδες εικαστικοί μιλούν για μια γυναικεία υπόθεση που μας αφορά όλους και για μια περιπέτεια ζωής που συνεχίζεται. Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού.



Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 2013, στο Gazarte, Βουτάδων 32 - 34 (Σταθμός Κεραμεικού), 2ος όροφος (Παρ/Σαβ 11.00πμ – 10.00μμ, Κυρ 11.00πμ – 6.00μμ). Η είσοδος είναι ελεύθερη.




Καρκίνος του Δέρματος. Η φετινή εκστρατεία έσωσε 131 ζωές από το μελάνωμα

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), πραγματοποιήθηκε και φέτος η Εκστρατεία Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου του Δέρματος (27-31 Μαΐου 2013) με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay.
Στη φετινή εκστρατεία:
  • εξετάστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων μέχρι σήμερα (7.698 άτομα σε σχέση με τα 6.103 άτομα που εξετάσθηκαν το 2012)
  • σε 651 άτομα (8,5%) ετέθη η κλινική υποψία καρκίνου του δέρματος
  • 131 άτομα διαγνώστηκαν με βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα, οδηγώντας τους έτσι σε περαιτέρω διερεύνηση που πιθανόν θα σώσει τη ζωή τους!
  • πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν 248 Έλληνες Δερματολόγοι που πρόσφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους την εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, που αναφέρονται σε διπλασιασμό των περιστατικών μελανώματος την επόμενη δεκαετία, αποτυπώνουν ξεκάθαρα το κλινικό και κοινωνικό όφελος της Εκστρατείας Ενημέρωσης.
Ωστόσο, η αγωνία μας για το μελάνωμα εντείνεται το καλοκαίρι, καθώς παρατηρούμε περισσότερο το σώμα μας και βρισκόμαστε περισσότερη ώρα υπό την ηλιακή ακτινοβολία.
Ο κίνδυνος όμως παραμένει όλο το χρόνο και πρέπει να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση. Επισκεφτείτε το www.myskincheck.gr  και βρείτε χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σας, αξιολογήστε τον προσωπικό σας βαθμό κινδύνου ή ακόμα κάνετε αυτοεξέταση – χαρτογράφηση των σπίλων σας με τη βοήθεια εκπαιδευτικών βίντεο και εργαλείων του myskincheck.
Σε περίπτωση ύποπτης ελιάς ή πρόσφατης αλλαγής της, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας άμεσα, καθώς μόνο ο ειδικός μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση.

Με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων La Roche-Posay

Ενδομητρίωση. Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών

Καλύτερη γονιμότητα στις γυναίκες προσφέρει , σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.
Μάλιστα μια στις τρείς γυναίκες μένει έγκυος τους πρώτους εννέα  μήνες μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. Αντίθετα αρκετά μικρότερος είναι ο αριθμός των γυναικών  που συλλαμβάνουν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού τους προβλήματος.
Για το λόγο αυτό οι γυναικολόγοι συστήνουν η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης πρέπει να γίνεται πριν από την εγκυμοσύνη.
«Πράγματι έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη γονιμότητα μετά την λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης» αναφέρει ο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

«Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ο κ Χανδακάς, με την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης ο πόνος βελτιώνεται στο 60 με 80% των γυναικών».
                    ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η   ΕΝΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση κατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως εξω από τη μήτρα. Δεν είναι κάποιου είδους λοίμωξη ούτε κάποιας μορφής κακοήθεια.
Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:
- το περιτόναιο
- οι ωοθήκες,
- οι σάλπιγγες
-η ουροδόχος κύστη
Σε σπάνιες περιπτώσεις η ενδομητρίωση αναπτύσσεται στο έντερο  ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες, νεφρά).
            ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ
Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος   στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά, όσο και  κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια). Επίσης έντονη αιμορραγία και  επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο. Κάποιες από τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα.
               ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ    ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η κλινική εξέταση μπορεί να προσφέρει απλώς ενδείξεις για την ύπαρξη ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί μόνον με λαπαροσκόπηση μετά από ιστολογική εξέταση του ιστού Επιπλέον μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός εξάπλωσης της ενδομητρίωσης και να αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά ή νόσος. Μπορούν ενδεχομένως να γίνουν κα άλλες εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία, διορθικό υπερηχογράφημα, προκειμένου να εντοπισθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εστίες της ενδομητρίωσης.
«Η θεραπευτική αγωγή σε συμπτωματική ενδομητρίωση προσβλέπει κυρίως  ανακούφιση από τα συμπτώματα και όχι τόσο στην εξάλειψη της νόσου, όπως επίσης και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπών ή εξέλιξης της πάθησης» τονίζει ο κ Χανδακάς και καταλήγει
«Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση συγχρόνως με την διαγνωστική λαπαροσκόπηση με στόχο την εξάλειψη και απομάκρυνση των εστιών ενδομητρίωσης από όλα τα σημεία όπου εντοπίζεται».
      ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ  ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Μία στις δυο γυναίκες  με πρόβλημα υπογονιμότητας διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση. Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά (σε γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό αυτό είναι 15-20%). Όμως αν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσει και υπογονιμότητα.
Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα, ειδικά σε γυναίκες όπου δεν έχουν αναπτυχθεί συμφύσεις. Η θεωρία που επικρατεί είναι πως η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο: φλεγμονή, τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές αλλαγές, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σαλπίγγων ή προβλήματα στη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του εμβρύου. Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης οι συμφύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και προκαλούν υπογονιμότητα, γιατί εμποδίζουν την απελευθέρωση του ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα, καθώς επίσης επηρεάζουν την κινητικότητα της σάλπιγγας και την ικανότητά της να κρατά το ωάριο κατά την ωορρηξία. 
Περισσότερα   στο www.drchandakas.gr   

Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή τoυ Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποιούν το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους» με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, κατάλληλα στελεχωμένες από  άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογικό έλεγχο, τεστ Παπανικολάου, οφθαλμολογικό έλεγχο, παιδιατρικές εξετάσεις και παιδικό εμβολιασμό.
Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης  που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Δευτέρα 2/12 : Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου (παιδιατρικός και οθφαλμολογικός έλεγχος)
                 Χώρος Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων, Δυτική Προβλήτα (γυναικολογικός έλεγχος)
Τρίτη 3/12 ΚΑΠΗ Δήμου Ναυπακτίας Φιλ. Πλαστήρα 3 & Δημ. Λειβαδίτη
Τετάρτη 4/12: ΚΑΠΗ Δήμου Ναυπακτίας (γυναικολογικός έλεγχος)
             3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπακτίας (παιδιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος)
Πέμπτη 5/12: Κοινωνικό Ιατρείο Αγρινίου, Παλαμά 20
Παρασκευή 6/12: Κοινωνικό Ιατρείο Αγρινίου, (γυναικολογικός έλεγχος)
13ο & 14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου (παιδιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος)
Σάββατο 7/12: Πρώην Δημαρχείο Γαβαλού, Δήμος Μακρυνείας

Μεταξύ των κορυφαίων νοσοκομείων στον κόσμο, στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, το Γ.Γεννηματάς

Κλινικές φημισμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομείων συναγωνίζονται επάξια πλέον στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, αξιοποιώντας τις τρισδιάστατες απεικονίσεις και στερεολιθογραφικά μοντέλα, η πλαστική και γναθοχειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»!
Τα θεαματικά αποτελέσματα  των αποκαταστάσεων της «Προσχεδιασμένης Μικροχειρουργικής Γνάθου» σε ασθενείς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρουσίασε στο 22ο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πλαστικής Χειρουργικής που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη, ο Πλαστικός Χειρουργός  κ Ανδρέας Γραββάνης.
«Το αποτέλεσμα που προκύπτει με την αξιοποίηση της τρισδιάστατης απεικόνισης και ανασύστασης μοντέλου στην αποκατάσταση της κάτω γνάθου, είναι άρτιο λειτουργικά αλλά και αισθητικά» τόνισε χαρακτηριστικά  ο κ Γραββάνης.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας CAD/CAM (Computer-aid design/Computer-aid manufacturing), όπως εξήγησε ο πλαστικός χειρουργός  στην απεικόνιση και την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων γνάθου, δίνει την δυνατότητα για μεγαλύτερη ακρίβεια και  ταχύτητα της αποκατάστασης.
Ανεξάρτητα από την αιτιολογία η μικροχειρουργική αποκατάσταση της κάτω γνάθου με αγγειούμενους οστικούς κρημνούς αποτελεί μια πρόκληση για τους επανορθωτικούς χειρουργούς, ιδιαίτερα σε δευτερογενείς αποκαταστάσεις μετά εκτομή όγκου ή οστεοακτινονέκρωση, σε συγγενής υποπλασία και τραυματικά ελλείμματα.
Η αποκατάσταση της κάτω γνάθου προαπαιτεί προεγχειρητικό σχεδιασμό της εκτομής ανάλογα με τη θέση και την έκταση της βλάβης. Αυτός γίνεται με βάση τα κλινικά και απεικονιστικά δεδομένα από την Αξονική τομογραφία, Αξονική-αγγειογραφία και Μαγνητική τομογραφία.
Στην συνέχεια γίνεται τρισδιάστατη ανασύσταση των απεικονιστικών δεδομένων και με την βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών αναπαράγονται υψηλής ακρίβειας τρισδιάστατα μοντέλα (Virtual 3D-planning and rapid-prototyping) της γνάθου. Επίσης αναπαραγονται τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου, καθώς και τρισδιάστατοι  οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού.
«Ο τρισδιάστατος σχεδιασμός με στερεολιθογραφικά μοντέλα επιτρέπει την προεγχειρητική διαμόρφωση των πλακών τιτανίου ώστε να εξοικονομείται χρόνος και να αυξάνεται η ακρίβεια της αποκατάστασης» συμπλήρωσε ο κ Γραββάνης και κατέληξε:
«Αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσες μεγάλων εξωφυτικών όγκων που καθιστούν αδύνατη τη διεγχειρητική αντιγραφή της κυρτότητας της κάτω γνάθου με πλάκα. Επίσης σε αποκαταστάσεις σε δεύτερο χρόνο, όπου έχει προηγηθεί εκτομή της κάτω γνάθου με συνεπακόλουθη παραμόρφωση του περιγράμματος του προσώπου και απουσίας των ανατομικών οδηγών σημείων για την διαμόρφωση της νέας γνάθου».
Τέλος, «οι τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής της γνάθου και οι τρισδιάστατοι οδηγοί κοπής του αγγειούμενου οστικού κρημνού, αποτελούν ένα επιπλέον εργαλείο ακρίβειας και ταχύτητας στα χέρια του Γναθοχειρουργού που κάνει την ογκολογική εκτομή και του Πλαστικού Χειρουργού που κάνει την μικροχειρουργική αποκατάσταση, αντίστοιχα».
Πριν

Μετά
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Πλαστική σε συνεργασία με την  Γναθοχειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αντιμετώπισε με την βοήθεια της τεχνολογίας Computer-aid design/Computer-aid manufacturing κατά κύριο λόγο ασθενείς με δευτερογενή ελλείμματα γνάθου από εκτομή όγκου αλλαχού, τραυματικά ελλείμματα από αυτοπυροβολισμούς, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες υποπλασίας γνάθου.
Σύμφωνα με τον κ Ανδρέα Γραββάνη, το υψηλό κόστος των τρισδιάστατων μοντέλων αντισταθμίζεται από την ακρίβεια και ποιότητα της αποκατάστασης, αλλά τηρουμένων των οικονομικών συνθηκών απαιτείται προσεχτική επιλογή των ασθενών που πραγματικά θα ωφεληθούν από την «Προσχεδιασμένη Μικροχειρουργική Γνάθο».

   www.athensmicrosurgery.gr    Tηλ: 69 444 555 75
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων