Νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την θεραπεία της Ψωρίασης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νεότερες επιστημονικές εξελίξεις για την θεραπεία της Ψωρίασης

Νεότερες επιστημονικές εξελίξεις
  
Υψηλή Αποτελεσματικότητα του Secukinumab στη Θεραπεία της Ψωρίασης


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων πολυκεντρικών μελετών φάσης ΙΙΙ στην Ψωρίαση, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM), το secukinumab της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis προσφέρει ταχεία και υψηλή επίτευξη καθαρού δέρματος, διατήρηση της αποτελεσματικότητας και υψηλό προφίλ ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, το secukinumab πέτυχε όλα τα πρωτεύοντα και κύρια δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία στις μελέτες ERASURE και FIXTURE, που συμπεριέλαβαν 738 ασθενείς και 1.306 ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, αντιστοίχως. Επέδειξε υπεροχή έναντι του etanercept στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης στη μελέτη FIXTURE και υπεροχή έναντι του εικονικού φαρμάκου και στις δύο μελέτες. Το secukinumab είναι ο πρώτος αναστολέας της ιντερλευκίνης -17Α (IL-17A) για τον οποίο ανακοινώνονται αποτελέσματα μελετών φάσης ΙΙΙ στην ψωρίαση και τα οποία έχουν υποβληθεί για έγκριση στις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές υγείας.

Πάνω από το 70% των ασθενών που έλαβαν 300 mg secukinumab πέτυχαν καθαρό δέρμα (PASI 100) ή σχεδόν καθαρό δέρμα (PASI 90) στη διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων θεραπείας. Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο NEJM δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν secukinumab παρατήρησαν υποχώρηση των συμπτωμάτων τους ταχύτερα από τους ασθενείς που έλαβαν etanercept στη μελέτη FIXTURE. Παρατηρήθηκαν κλινικά σημαντικές διαφορές ήδη από την Εβδομάδα 2 και κατά μέσο όρο οι ασθενείς που έλαβαν 300 mg secukinumab εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων τους μέχρι την Εβδομάδα 3, σε σύγκριση με την Εβδομάδα 7 για τους ασθενείς που έλαβαν etanercept. Εκτός από τα υψηλά ποσοστά καθαρού ή σχεδόν καθαρού δέρματος, οι ασθενείς που έλαβαν secukinumab ανέφεραν επίσης πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στον κνησμό, στον πόνο και στην απολέπιση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο την Εβδομάδα 12 στην ERASURE.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από πυκνές και εκτενείς δερματικές βλάβες, που ονομάζονται πλάκες, και είναι γνωστό ότι προκαλούν κνησμό, απολέπιση και πόνο και αυτό συσχετίζεται με σημαντική ελάττωση της σωματικής και ψυχολογικής ποιότητας ζωής. Η επίδραση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής έχει αποδειχτεί ότι είναι παρόμοια με νόσους, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη.

Το secukinumab (AIN457) είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύει εκλεκτικά την ιντερλευκίνη-17A (IL-17A) και εξουδετερώνει τη δράση της. Η IL-17A είναι μία κυτταροκίνη (αγγελιοφόρος πρωτεΐνη) που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ψωρίασης και εντοπίζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο προσβεβλημένο από τη νόσο δέρμα. Σχετικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η IL-17A παίζει κεντρικό ρόλο στην επαγωγή αυτοάνοσης ανταπόκρισης του οργανισμού σε διαταραχές όπως η μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας και αποτελεί προτιμητέο στόχο για θεραπείες υπό ανάπτυξη.


Το secukinumab, εφόσον εγκριθεί, θα έρθει να καλύψει μια σημαντική ανάγκη στη θεραπεία της ψωρίασης, καθώς έως και το 50% των ασθενών δεν είναι ευχαριστημένοι με τις υπάρχουσες θεραπείες για την ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων βιολογικών παραγόντων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων