Μετανάστες 7.500 Έλληνες γιατροί σε έξι χρόνια. Τους διώχνει η κρίση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μετανάστες 7.500 Έλληνες γιατροί σε έξι χρόνια. Τους διώχνει η κρίση

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ανεργία και τη μετανάστευση των Ελλήνων γιατρών
Στη χώρα μας η ανεργία των γιατρών έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ, με το 37,51% να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.
Παράλληλα, μέσα σε μία τετραετία αυξήθηκε κατά 213% ο αριθμός των ανειδίκευτων και ειδικευμένων γιατρών που έφυγαν από την Eλλάδα, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικο.
Σχεδόν 7.500 γιατροί μετανάστευσαν από το 2009 έως και το 2013.

Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία αποτελούν το top 3 των προορισμών των Ελλήνων γιατρών την τελευταία διετία
«Τσουνάμι» Ελλήνων ιατρών κινείται με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα προς την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους. Το κύμα των λειτουργών του Ιπποκράτη από την Ελλάδα προς την αλλοδαπή υψώνεται συνεχώς πιο «απειλητικό» όχι όμως για το διάβα του αλλά για τον «ωκεανό» των ελλείψεων και των προβλημάτων που αφήνει πίσω του, στο σύστημα υγείας της χώρας μας.
Τα στοιχεία του μεγαλύτερου Ιατρικού Συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι ενδεικτικά για το μέγεθος του προβλήματος: περισσότεροι από 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μόνο από τον ΙΣΑ.

Εξ αυτών, οι 5.406 γιατροί μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία από το 2011 και μετά.
Μέχρι και το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους των Ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους και αναζητούσαν στο εξωτερικό νοσοκομείο για ειδικότητα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έφευγαν περίπου 500 γιατροί κατ’ έτος, 300 ανειδίκευτοι και 200 ειδικευμένοι.
Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε. Ο αριθμός των γιατρών εκτινάχθηκε – και συνέχισε να κινείται μόνο ανοδικά- αλλά εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών που έχοντας ολοκληρώσει την ειδικότητα έρχονταν αντιμέτωποι με την νέα ελληνική πραγματικότητα: πληθωρισμός γιατρών, κλειστές πόρτες στο ΕΣΥ, στασιμότητα στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Το 2010 έφυγαν 218 ανειδίκευτοι γιατροί και 517 ειδικευμένοι. Το 2011 έφυγαν 483 ανειδίκευτοι και 797 ειδικευμένοι. Το 2012 ο αριθμός των γιατρών – μεταναστών έσπασε το φράγμα των 1.000 αναχωρήσεων: έφυγαν 642 ανειδίκευτοι και 1.166 ειδικευμένοι. Το 2013 έφυγαν για ιατρική ειδικότητα 402 απόφοιτοι Ιατρικής και 1.086 ειδικευμένοι γιατροί για εργασία. Το 2014 κινείται στον ίδιο ρυθμό: μέχρι και τον Ιούνιο είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα 236 γιατροί για να κάνουν ειδικότητα σε άλλες χώρες και 594 ειδικευμένοι γιατροί για να βρουν μία θέση σε κάποιο νοσοκομείο.
Ποιες χώρες επιλέγουν οι Έλληνες γιατροί
Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία αποτελούν το top 3 των προορισμών των Ελλήνων γιατρών την τελευταία διετία, με τη Γηραιά Αλβιώνα να υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τις άλλες χώρες.
Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο του 2013 –που γίνεται καταγραφή των γιατρών και ανά χώρα προορισμού- στη Βρετανία μετανάστευσαν 1.327 Έλληνες γιατροί, ειδικευμένοι και μη. Το ίδιο διάστημα στη Γερμανία πήγαν 290 γιατροί και στη Σουηδία άλλοι 137 λειτουργοί του Ιπποκράτη.
Μικρότερη αλλά σταθερή δυναμική έχει η αποχώρηση Ελλήνων γιατρών προς Ελβετία, ΗΠΑ, Γαλλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ρουμανία, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.
Πηγή 
http://www.protothema.gr/greece/article/400020/metanastes-7500-ellines-giatroi-se-exi-hronia-/

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων