Το πρώτο περιστατικό για φέτος με τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Ανατολική Αττική | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το πρώτο περιστατικό για φέτος με τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Ανατολική Αττική


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ενημερώνει για το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014. Το περιστατικό αφορά σε άνδρα 85 ετών, κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των ετών 2010-2013 και τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει ήδη ενημερώσει από τα τέλη της προηγούμενης περιόδου μετάδοσης τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι αναμένεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου και κατά το φετινό καλοκαίρι, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα έλεγχου των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια. Επίσης, έχουν ενημερωθεί αντίστοιχα από τις αρχές του καλοκαιριού οι επαγγελματίες υγείας της χώρας για τις κλινικές εκδηλώσεις του ιού του Δυτικού Νείλου και την ανάγκη επιτήρησης των κρουσμάτων.  

Ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες τα 5 τελευταία χρόνια από το 2010 στη χώρα μας και ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα. Δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε σχετικά αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης, παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του νύγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς). 

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση  εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται, επίσης, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί στενά την εμφάνιση των κρουσμάτων και θα προβαίνει σε εβδομαδιαία ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του, στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για τη νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).


Διαβάστε επίσης

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου; Μικρά αλλά χρήσιμα μυστικά για τα κουνούπια

Λίγα λόγια για τις σκνίπες και τα κουνούπια και πώς αντιμετωπίζεται, το τσίμπημα τους, φαρμακευτικά ή με φυσικό τρόπο

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων