1/5/14 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

«12 παραμύθια και ο τρύπιος κουβάς» Θεατρική Παράσταση από την Κάρμεν Ρουγγέρη για την ενίσχυση της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως


Θεατρική Παράσταση από την Κάρμεν Ρουγγέρη
για την ενίσχυση της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Οζώδη Σκλήρυνση, η Novartis Oncology, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως και την Κάρμεν Ρουγγέρη, δημιουργούν τη θεατρική παράσταση για παιδιά, με τίτλο «12 παραμύθια και ο τρύπιος κουβάς».

Η Οζώδης Σκλήρυνση είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που ενδέχεται να προκαλέσει το σχηματισμό καλοηθών όγκων σε ζωτικά όργανα και μπορεί να προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των νεφρών, της καρδιάς, των πνευμόνων, των ματιών και του δέρματος. Σήμερα, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Οζώδη Σκλήρυνση, ενώ η νόσος εμφανίζεται σε 1 στα 6.000 νεογέννητα.

Η διαφορετικότητα των ατόμων με Οζώδη Σκλήρυνση αποτέλεσε αφορμή και έμπνευση για την Κάρμεν Ρουγγέρη, για τη δημιουργία της θεατρικής παράστασης «12 παραμύθια και ο τρύπιος κουβάς», με στόχο την προβολή του μηνύματος της ανοχής στη διαφορετικότητα και την ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τη σπάνια αυτή νόσο. Μια υπέροχη ιστορία, που γίνεται θέατρο από την Κάρμεν Ρουγγέρη και την ομάδα της και θα παρουσιαστεί για μία και μοναδική παράσταση στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το Σάββατο 31 Μαΐου και ώρα 12.00. Τα εισιτήρια διατίθενται στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ και το σύνολο των εσόδων από την παράσταση θα διατεθεί για την ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Εταιρείας Οζώδους Σκληρύνσεως.

«Είναι η ιστορία ενός νεαρού συγγραφέα που προσπαθεί να γράψει ένα θεατρικό έργο για παιδιά για να πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό. Όμως, δεν τα καταφέρνει. Γράφει, σκίζει, ώσπου, στο τέλος, γέρνει και αποκοιμιέται. Μια νύχτα, εκεί που τον πήρε ο ύπνος, τον επισκέφτηκε η καλή του νεράιδα και μαζί ξεκίνησαν να γνωρίσουν τη Κοκκινοσκουφίτσα, το Σκρουτζ, τη Σταχτοπούτα, τον Δον Κιχώτη, το Βαρόνο Μινχάουζεν κι άλλους πολλούς, τους οποίους και θα προσκαλέσει στο σημειωματάριό του, προκειμένου να τον βοηθήσουν να γράψει το δικό του βιβλίο. Όμως τελικά…

                      … η συνέχεια στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC Αττικής
Ωράριο λειτουργίας PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 -Καθημερινές, 09:00 – 21:00

H παράσταση μετά το πολύ γρήγορο sold out θα επαναληφθεί για ακόμα μια φορά 
θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, το Σάββατο 31 Μαΐου και ώρες 12.00 - 14.00 (η παράσταση των 12.00 είναι sold out) και 15.00 - 17.00

Ανάγκη εφαρμογής Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, για την προστασία της υγείας και την υποστήριξη των καπνιστών

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Τις προτάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την ενίσχυση του αντικαπνιστικού αγώνα και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παρουσίασαν τα μέλη της Εταιρείας σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η οποία γιορτάζεται στις 31 Μαΐου.

To 40% των καπνιστών υποστηρίζουν πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα τους βοηθήσει να μειώσουν την ποσότητα των τσιγάρων που καταναλώνουν, ενώ το 10% αυτών υποστηρίζουν πως θα τους βοηθήσει να διακόψουν το κάπνισμα.
Τα συμπεράσματα αυτά, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος, για την προστασία της υγείας και την υποστήριξη των καπνιστών.
Η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, που παρέστη στην εκδήλωση τόνισε ότι οι προσπάθειες κατά του καπνίσματος πρέπει να εστιάσουν στο σχολείο, επισημαίνοντας: «Ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι ο εθισμός των νέων ανθρώπων στο κάπνισμα. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Εκεί είναι η παραγωγικότερη εθνική μας επένδυση, εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα με τους εαυτούς μας και την κοινωνία. Είναι τουλάχιστον δυσάρεστο να ενημερωνόμαστε ότι ένα 15% των εφήβων 13-15 ετών καπνίζει στη χώρα μας. Μεθαύριο, το Σάββατο, εγκαινιάζουμε ένα νέο ιατρείο διακοπής του καπνίσματος που θα λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, ελπίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί και θα επεκταθεί σύντομα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η μάχη αυτή, είναι ουσιαστική και προσωπικά την πιστεύω πάρα πολύ. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό για μένα ότι έχω βρει πολλούς συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Στο σημείο αυτό, οφείλω να αναγνωρίσω την πραγματικά πολύ μεγάλη ανταπόκριση των εθελοντών ιατρών και φαρμακοποιών πανελλαδικά, οι οποίοι και αυτοί με σειρά τους συνδράμουν στο Εθνικό Δίκτυο που υποστηρίζει όσους επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα».
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 15 χρόνια στον αγώνα κατά του καπνίσματος αναγνώρισε ότι οι παραπάνω αποφάσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, για την προστασία της υγείας και την υποστήριξη των καπνιστών. Βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού είναι:
Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
Η παροχή ιατρικής φροντίδας με εξειδικευμένη συστηματική βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος έχει παγιωθεί πλέον, καθώς η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει τη δυσκολία απεξάρτησης των καπνιστών από τη νικοτίνη. Οι υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος, προσφέρονταν έως τώρα στα εξωτερικά ιατρεία οργανωμένων Πνευμονολογικών Κλινικών που λειτουργούν με επιτυχία πάνω από 12 χρόνια σε δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να επιδείξουν ως αποτέλεσμα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος που ξεπερνούν το 50%-60%, ποσοστά υψηλότερα από αυτά της Ευρώπης, και το σημαντικότερο οι υποτροπές των καπνιστών είναι λίγες.
Τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσου καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων για την εφαρμογή των εξαγγελιών του Υπουργείου Υγείας, η Ε.Π.Ε κατέθεσε αναλυτική πρόταση για τις απαραίτητες προϋποθέσεις (χώροι, εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό κ.λπ) για τη λειτουργία των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα πλαίσια του Π.Ε.Δ.Υ.
Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας
Θεωρείται απαραίτητη η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και ειδικά των γιατρών. Έτσι κάθε ιατρός πρέπει να καταγράφει το καπνιστικό ιστορικό του ασθενούς και να συστήνει τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς ακόμα και μια 5λεπτη ιατρική παρέμβαση είναι αρκετή να κινητοποιήσει τον καπνιστή και να πενταπλασιάσει την πιθανότητα να διακόψει το κάπνισμα. Όμως, η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να γίνεται σε στελεχωμένα από ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, που διαθέτουν τις απαραίτητες δομές και πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Κομβικό σημείο είναι και η υιοθέτηση από τους επαγγελματίες υγείας νοοτροπίας κατά του καπνίσματος, ώστε να λειτουργούν ως πρότυπο για τους ασθενείς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Π.Ε. έχει πραγματοποιήσει 40 υψηλού επιπέδου σεμινάρια, στα οποία έχουν εκπαιδευτεί 2000 επαγγελματίες υγείας (700 πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, γενικοί ιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές) και συνδυάζουν τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική, διαδραστική εκπαίδευση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.
Θέλοντας να ολοκληρώσουμε αυτή την εκπαιδευτική μας προσπάθεια, η ομάδα διακοπής καπνίσματος της Ε.Π.Ε έχει ετοιμάσει το σύγγραμμα «Οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος», που θα δίνεται πλέον σε κάθε σεμινάριο και θα επικαιροποιείται κάθε έτος. Οι οδηγίες αυτές, έχουν καταρτιστεί βάσει εκείνων του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) και του ΕNSP και στοχεύουν σε κάθε ιατρική ειδικότητα.
Ενημέρωση του κοινού
Για την ενημέρωση και στήριξη του καπνιστή, η ομάδα διακοπής καπνίσματος και προαγωγής Υγείας της Ε.Π.Ε. δημιούργησε την ιστοσελίδα www.denkapnizo.org. Στις ενότητες της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί απλά και άμεσα, με κείμενα αλλά και με βίντεο, για τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του και το οικονομικό κόστος του μέσω ειδικής εφαρμογής αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του. Επιπλέον, εφαρμόζεται πιλοτικά πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος με παρακολούθηση μέσω internet, ξεκινώντας από νέους με μεγαλύτερη εξοικείωση στη χρήση του διαδικτύου ενώ δίνεται και δυνατότητα εντοπισμού των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος μέσω Google maps. Τέλος, παρέχονται σημαντικές πληροφορίες, ώστε να καταρρίπτονται οι μύθοι για το κάπνισμα.
Εφαρμογή νόμου για την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους
Το 40% των καπνιστών υποστηρίζουν πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα τους βοηθήσει να μειώσουν την ποσότητα των τσιγάρων που καταναλώνουν, ενώ το 10% αυτών υποστηρίζουν πως θα τους βοηθήσει να διακόψουν το κάπνισμα,.
Θέλοντας να συμβάλει σε αυτό η ομάδα διακοπής καπνίσματος της Ε.Π.Ε έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Επιβραβεύω τις επιχειρήσεις που σέβονται τη ζωή», μέσω της οποίας θα προβάλλονται και θα αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις που σέβονται τον αντικαπνιστικό νόμο και το δικαίωμα των πολιτών για χώρους ελεύθερους από καπνό. Η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει να παροτρύνει τις επιχειρήσεις να σεβαστούν τους νόμους της Πολιτείας και να βοηθήσει γενικότερα στη διάδοση και υλοποίηση μιας νέας κουλτούρας στη χώρα, η οποία θα σέβεται την υγεία των πολιτών της.
Αποζημίωση των θεραπειών για τη διακοπή του καπνίσματος
Με δεδομένο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το κάπνισμα ως χρόνια νόσο, οι φαρμακευτικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως life style. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους είναι αποδεδειγμένες κι επομένως η αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μεγιστοποιήσει τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος.
Μείωση της δεξαμενής νέων καπνιστών
Μόνο η τήρηση των αρχών του FCTC (Framework Convention on Tobacco Control), η ταχεία εναρμόνιση με τα μέτρα που επιβάλλει η νέα Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα (αφαίρεση αρωματικών ουσιών, προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία με εικόνες πάνω στα πακέτα των τσιγάρων που να καλύπτουν το 65% κλπ) και η εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας σε νέους. Παράλληλα, η Ε.Π.Ε. διενεργεί προγράμματα ενημέρωσης για την επίδραση του καπνού στην ποιότητα ζωής, πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος στα Πανεπιστήμια.
Καταλήγοντας, οι ειδικοί της Ε.Π.Ε τόνισαν ότι προκειμένου ο αντικαπνιστικός αγώνας στη χώρα μας να φέρει αποτελέσματα για την υγεία όλων των πολιτών, καπνιστών και μη, θα πρέπει η προσπάθεια να βασίζεται στην εφαρμογή όλων των παραπάνω αξόνων, συνεπικουρούμενων από επιπλέον ενέργειες, όπως η κλιμακωτή εκπαίδευση όλων των ενδιαφερομένων μερών.


Οι επιστήμονες της Ελλάδος έχουν πρωτοπορία στην παραγωγή γνώσης για το τσιγάρο και τα προϊόντα καπνού (πρόσφατα η Ελλάδα βαθμονομήθηκε ως η 3η χώρα μετά την Αγγλία και τη Φιλανδία σε παραγωγή επιστημονικής γνώσης στην Ευρώπη) και μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Ως φυσική συνέχεια τον Μάρτιο του 2015 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το ERS School for Smoking Cessation.

Η αλυσίδα ανθρωπιάς που εγκαινίασαν οι Γιατροί του Κόσμου με αφορμή τις πλημμύρες στην Σερβία, συνεχίζεται



SOS Πλημμύρες στην Σερβία
Η αλυσίδα ανθρωπιάς που εγκαινίασαν οι Γιατροί του Κόσμου με αφορμή τις πλημμύρες στην Σερβία, συνεχίζεται.
Μετά την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Σερβία, την Παρασκευή 30 Μαΐου ξεκινάει δεύτερη αποστολή με προορισμό την περιοχή Svornick της Βοσνίας.
Οι 20 τόνοι των ειδών που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία των «Αλληλέγγυων» της εθελοντικής ομάδας δράσης Ν. Πιερίας περιλαμβάνουν φαρμακευτικό υλικό, χαρτικά, είδη υγιεινής, είδη καθαρισμού, ιματισμό και εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό.
                             

Στόχος των ΓτΚ είναι , όπως πάντα, η διανομή όλων των ειδών με ευθύνη των ίδιων των ΓτΚ.
Η πρόσφατη 1η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο νοσοκομείο Stefan Visoki της περιοχής Smederevska Palanka στη Σερβία, παραδόθηκε επιτυχώς και τη χρήση και διανομή των ειδών ανέλαβε το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου.
Οι ΓτΚ ευχαριστούν θερμά τη ΔΕΗ για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς της 1ης αποστολής.

Απλές πρακτικές για διαχείριση του άγχους των εξετάσεων. Πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει;

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr 

Όταν φτάνει η περίοδος των εξετάσεων αρχίζουν να αγχώνονται όλα τα παιδιά, είτε είναι καλοί μαθητές είτε όχι. Έχουν πολύ διάβασμα, σκέφτονται αν θα καταφέρουν να πετύχουν και όλο αυτό τα πανικοβάλει.
Το άγχος πριν τις εξετάσεις είναι φυσιολογικό! Οι περισσότεροι μαθητές έχουν άγχος πριν τις εξετάσεις. Aλλοι μαθητές έχουν περισσότερο άγχος και άλλοι λιγότερο και ο κάθε ένας το εκδηλώνει διαφορετικά. 

Το άγχος πριν τις εξετάσεις πηγάζει από το φόβο που έχουμε μήπως αποτύχουμε και για να το αντιμετωπίσουμε είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε. Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε το άγχος και τα συμπτώματα του θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε.


Υπάρχουν μια σειρά από βήματα για να νιώσουν οι εξεταζόμενοι καλύτερα και να διαχειριστούν το άγχος τους

1. Ο εγκέφαλός τους θα λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά, αν η γλυκόζη δηλαδή το ζάχαρο στο αίμα διατηρείται σε σταθερά επίπεδα.

2. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να τρώει 5 γεύματα ημερησίως. Δηλαδή 3 βασικά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό, απογευματινό). Το κάθε γεύμα θα πρέπει να απέχει από το άλλο τουλάχιστον 3 ώρες.

3. Να τρώει το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος. Δηλαδή το βράδυ ελαφρύ φαγητό και τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο για να μην έχει διαταραχές κατά την διάρκεια του ύπνου.

4. Λίγη μαύρη σοκολάτα. Μία ή δύο φορές την ημέρα ενισχύει την μνήμη και επειδή περιέχει ουσίες που διεγείρουν την ευφορία συμβάλλει στην μείωση του άγχους.

5. Τα φρούτα να συνοδεύονται πάντοτε με λίγους ξηρούς καρπούς.

6. Να πίνει 2 λίτρα νερό την ημέρα. Βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας.

7. Όχι στους καφέδες και το τσάι. Η καφεΐνη που περιέχουν προκαλεί πολύ διούρηση και έτσι το παιδί αφυδατώνεται. Επιπλέον η καφεΐνη δημιουργεί αϋπνίες, διέγερση και εκνευρισμό.

8. Να κοιμάται 6 έως 7 ώρες το 24ωρο.

9. Να περπατάει μία ώρα την ημέρα.

10. Κάθε 1 ώρα διαβάσματος να ξεκουράζεται 10 λεπτά.

Αν ο μαθητής έχει παθολογικό άγχος το καταλαβαίνουμε διότι μπορεί να έχει:
  • ταχυκαρδίες,
  • ταχυπαλμίες,
  • εφιδρώσεις,
  • κοκκίνισμα προσώπου,
  • συχνοουρία,
  • διάρροια ή δυσκοιλιότητα,
  • καούρες,
  • φουσκώματα,
  • πόνο στο στομάχι,
  • λιποθυμικές τάσεις,
  • αϋπνία,
  • σπασμωδικό βήχα,
  • τικ όπως ανοιγόκλεισμα των ματιών
Αν συμβαίνει κάποιο από αυτά δεν δίνουμε φάρμακα, αλλά απευθυνόμαστε σε ειδικό παιδίατρο ή ψυχολόγο.

Η ζωή συνεχίζεται και μετά τις εξετάσεις. Μια αποτυχία, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι το τέλος του κόσμου, ακόμα κι αν φαίνεται έτσι. Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να δοκιμαστείτε και να πετύχετε στους μελλοντικούς σας στόχους. 




Ο κύριος σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να μαθαίνουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικο-πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης

Διάβασμα, εξετάσεις και διατροφή. Τα κεράσια απαραίτητα στους μαθητές για τις εξετάσεις.


Τι πρέπει να τρώτε σε περίοδο εξετάσεων; Η σωστή διατροφή στο διάβασμα είναι σημαντική


Τον μεγάλο Έλληνα Ιεραπόστολο της Ιατρικής, παιδοκαρδιοχειρουργό, Αυξέντιο Καλαγκό τίμησε η ΑΣΠΑΙΤΕ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΙΣΑ, Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη


Σε μία ιδιαίτερη μυσταγωγική και σεμνή τελετή, μπροστά σε 500 προσκεκλημένους, η ΑΣΠΑΙΤΕ και ο Πρόεδρος της Καθηγητής κος Γιάννης Χρυσουλάκης σε συνεργασία με το Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Πρόεδρο του, κο Γιώργο Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου, τίμησαν τον παιδοκαρδιοχειρουργό,  Αυξέντιο Καλαγκό.

Στην τιμητική εκδήλωση για το μεγάλο Έλληνα Ιεραπόστολο της Ιατρικής παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Υφυπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, Καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, ο γνωστός Καθηγητής των ΕΠΑΛ Θανάσης Λερούνης που έφερε στο φως την φυλή των Καλάσα, απόγονους του Μέγα Αλέξανδρου, καθώς και επιφανή στελέχη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πρόεδροι Νοσοκομείων, διακεκριμένοι καρδιοχειρούργοι, ο Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS, και πλήθος κόσμου.



 Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ, Καθηγητής κος Γιάννης Χρυσουλάκης αναφερόμενος στην ιδιαίτερη ανθρωπιστική και επιστημονική προσφορά του Αυξέντιου Καλαγκού, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:


«Ο Αυξέντιος Καλαγκός  είναι ο παιδοκαρδιοχειρούργος που έχει πραγματοποιήσει 14.000 εγχειρήσεις καρδιάς ΔΩΡΕΑΝ σε μικρά και άπορα παιδιά και έχει χαρίσει αντίστοιχα τη ζωή σε αυτά τα αγγελούδια σε 20 κράτη σε όλο τον κόσμο.Είναι ο φάρος της φιλανθρωπίας και ο οδηγός για τους παιδαγωγούς που αποφοιτούν από την ΑΣΠΑΙΤΕ, οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν την έννοια της κοινωνικής προσφοράς σε όλους τους νέους μαθητές.»
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε κατ’ αρχή τον Πρόεδρο της ΑΣΠΑΙΤΕ, ο οποίος όπως σημείωσε έχει αποδείξει ότι δεν αρκείτε μόνο στην εκπαιδευτική αποστολή του, αλλά γαλουχεί τη νέα γενιά με τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς. « Η συμμετοχή σας στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τη συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που τόσο έχουν ανάγκη οι ανασφάλιστοι και άποροι συμπολίτες μας είναι πολύτιμη. Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή σας στο Οδοιπορικό Υγείας στη Μυτιλήνη με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της Ανώτατης Σχολής Τεχνολογικής και Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, στη διάρκεια του οποίου συγκεντρώσαμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό που διαθέσαμε στο δίκτυο «ΑΓΚΑΛΙΑ» για τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου στην Καλλονή. Και η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς, όλα τα παραρτήματα της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης συνεχίζουν τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού.»Ο κος Πατούλης αναφερόμενος στο μεγάλο Έλληνα Ιεραπόστολο της Ιατρικής, τον παιδοκαρδιοχειρουργό Αυξέντιο Καλαγκό, «Το Γιατρό των Φτωχών» όπως δικαίως έχει ονομαστεί, καθώς το όνομα του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Ινδία στην Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες σημείωσε:


«Ο Αυξέντιος Καλαγκός σίγουρα δεν έχει ανάγκη ούτε τιμητικές διακρίσεις, ούτε τελετές. Ίσως μάλιστα αυτήν την ώρα που έχουμε τη μεγάλη τιμή να τον έχουμε μαζί μας θα προτιμούσε να χειρουργεί και να σώζει μια ακόμη ζωή. Απόφοιτος της Αμερικανικής Ιατρικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης στα 23, και στα 40 τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης αναδείχθηκε λίγο αργότερα ο καλύτερος μαθητής του κορυφαίου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ.             Ιδρυτής του φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Καρδιά Για Όλους», ο Έλληνας γιατρός από την Πόλη μαζί με την ομάδα του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν όλα τα παιδιά  στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μόνο και μόνο για να ξαναδεί το χαμόγελο στα χείλη τους, ενώ παράλληλα το Ίδρυμα «Καλαγκός» που δημιούργησε το 2000 έχει στόχο τη χορήγηση υποτροφιών σε γιατρούς των χωρών του Τρίτου Κόσμου.
Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευθεί δεκάδες φορές από Διεθνείς Οργανισμούς και Ιδρύματα, χαρακτηρίζεται από ταπεινότητα και αυταπάρνηση, καθώς αυτά αποτελούν τα μεγαλύτερα ιδανικά στη ζωή.
Άνθρωποι σαν κι αυτόν κάθε στιγμή μας δίνουν το παράδειγμα του αγώνα για το ήθος και την προσφορά στις σύγχρονες μορφές δύσκολης πάλης για τη ζωή και την οικογένεια και αποτελούν φάρο ελπίδας για κάθε άνθρωπο.»     

               
Στην εκδήλωση ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν η μικρή Ευδοξία από τα Παιδικά Χωριά SOS προσέφερε συμβολικά ανθοδέσμη στο γιατρό Αυξέντιο Καλαγκό μαζί με ένα «ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΡΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» εκ μέρους όλων των παιδιών του κόσμου.

Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Η ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα.

Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D,  medlabnews.gr

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία "Multiple Sclerosis International Federation (MSIF)", ως Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση και εορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009.

Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν ΣΚΠ σε σχέση με τους άνδρες, ενώ στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 10.000-12.000 ασθενείς, κυρίως άτομα παραγωγικής ηλικίας από 20 χρόνων και πάνω. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται απώλεια της εγκεφαλικής μάζας σε όλους τους ανθρώπους, όμως στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση η διαδικασία αυτή επιταχύνεται, επηρεάζοντας τις πνευματικές δυνάμεις των ασθενών.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση (ΣΚΠ) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τις περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Κυρίως όμως είναι ένα νόσημα των νέων, αφού χτυπάει κυρίως την ηλικιακή ομάδα 20 με 40 ετών, ενώ δείχνει σαφή προτίμηση στο γυναικείο φύλο, πλήττοντας διπλάσιες γυναίκες απ' ό,τι άνδρες.
Ελαβε το όνομά της από τις πλάκες (ουλές) που προκαλούνται σε διάφορα σημεία του συστήματος, αποτέλεσμα της απομυελίνωσης, της καταστροφής από το ανοσοποιητικό σύστημα της μυελίνης, της ουσίας που προστατεύει τα νεύρα και επιτρέπει τη διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων.
Η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού, νευρώνων και κυττάρων δυσλειτουργεί, με ποικίλα νευρολογικά συμπτώματα.
Πρόκειται για μια πολύπλοκη πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας αν και διαφέρουν από ασθενή με ΣΚΠ σε ασθενή, περιλαμβάνουν αδυναμία, μούδιασμα, κακό συντονισμό, κόπωση, αστάθεια, τρέμουλο, διαταραχές όρασης ή ούρησης, αλλά και σεξουαλικές δυσλειτουργίες και προβλήματα μνήμης.
Η συμπτωματολογία της είναι τόσο ποικιλόμορφη που θα μπορούσαμε να την παρουσιάσουμε ως την «ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα»



Συνηθέστερα συμπτώματα 

Η ΣκΠ είναι μία ποικίλης κατάσταση και τα συμπτώματα αυτής εξαρτώνται από το ποια περιοχή του Νευρικού Συστήματος έχει επηρεαστεί. Δεν υπάρχει κάποιο κοινό καλούπι στην ΣκΠ, και κάθε ασθενής εμφανίζει διαφορετική ομάδα συμπτωμάτων, τα οποία ποικίλλουν από χρόνο σε χρόνο και μπορεί να αλλάξουν σε σοβαρότητα και διάρκεια, ακόμη και στο ίδιο άτομο.

Δεν υπάρχει τυπική ΣκΠ. Οι περισσότεροι ασθενείς με ΣκΠ βιώνουν περισσότερο από ένα συμπτώματα, και ενώ υπάρχουν συμπτώματα κοινά σε πολλούς ανθρώπους, κανένα άτομο δεν έχει όλα εκείνα. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Οπτικές Διαταραχές
• Θαμπή όραση
• Διπλή όραση (διπλωπία)
• Οπτική νευρίτιδα
• Ακούσια απότομη κίνηση ματιού
• Σπάνια, ολική απώλεια της όρασης

Προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού
• Απώλεια ισορροπίας
• Τρόμος
• Ασταθές βάδισμα (αταξία)
• Ίλιγγος
• Αδεξιότητα των άκρων
• Απώλεια συντονισμού
• Αδυναμία: μπορεί να επηρεάσει τα πόδια και την βάδιση.

Σπαστικότητα
• Εναλλαγή μυϊκού τόνου και μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα και την βάδιση
• Σπασμοί

Μετατροπές στην αισθητικότητα (δυσαισθησίες)
• Μυρμηγκιάσματα
• Μουδιάσματα
• Αίσθημα καψίματος
• Πόνος που συνδέεται με την ΣκΠ π.χ. πόνοι προσώπου (όπως νευραλγία τρίδαμου) και μυϊκοί πόνοι.

Διαταραχές στην ομιλία
• Επιβράδυνση του λόγου
• Αδυναμία εξεύρεσης λέξεων
• Αλλαγές στον ρυθμό του λόγου
• Δυσκολίες στην κατάποση (δυσφαγία)

Κόπωση
• Ένα εξουθενωτικό είδος κοινής κόπωσης το οποίο είναι απρόβλεπτο ή δυσανάλογο προς την δραστηριότητα. Η κόπωση είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της ΣκΠ.

Προβλήματα κύστης και εντέρου
• Τα προβλήματα κύστης εμπεριέχουν την ανάγκη για συχνή και/ή επιτακτική ούρηση, ατελές άδειασμα της ουροδόχου κύστης ή άδειασμα σε ακατάλληλες στιγμές.
• Τα προβλήματα του εντέρου εμπεριέχουν δυσκοιλιότητα και σπάνια απώλεια του εντερικού ελέγχου.

Σεξουαλικότητα και σεξουαλικές σχέσεις
• Ανικανότητα
• Ελαττωμένη διέγερση
• Απώλεια της αίσθησης

Ευαισθησία στη ζέστη
• Συνήθως τα συμπτώματα χειροτερεύουν με την ζέστη

Γνωστικές και συναισθηματικές διαταραχές
• Απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης
• Διάσπαση προσοχής, και διαταραχή της κρίσης, της σκέψης και του συναισθήματος

Ενώ κάποια από τα συμπτώματα είναι εμφανή, κάποια άλλα όπως η κόπωση, απώλεια της αισθητικότητας, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, δεν είναι καθόλου εμφανή. Αυτά μπορεί να είναι δύσκολα στην περιγραφή τους, και ορισμένες φορές οι συγγενείς και οι φροντιστές τους δεν αντιλαμβάνονται την επίδραση που μπορεί να έχουν στα άτομα με ΣκΠ και την εργασία τους, τις κοινωνικές δραστηριότητες και την ποιότητα ζωής τους.

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλήθειες γύρω από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, παραθέτουμε σημαντικές διευκρινήσεις γύρω από τις επικρατούσες αντιλήψεις και τους φόβους που την περιβάλλουν ως ασθένεια.

• Η ΣκΠ είναι μία προϊούσα νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος η οποία δεν έχει ακόμη οριστική θεραπεία.
• Υπολογίζεται ότι 2,500,000 άνθρωποι παγκοσμίως, νοσούν από ΣκΠ.
• Νοσούν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες, με αναλογία 2/3.
• Η ΣκΠ είναι από τις πιο συχνές ασθένειες που προσβάλλουν τα νεαρά άτομα.
• Υπάρχουν 4 τύποι ΣκΠ: καλοήθης, εξάρσεων-υφέσεων, δευτερογενώς προϊούσα, πρωτογενώς προϊούσα.
• Σκλήρυνση σημαίνει ουλές: αυτές είναι πλάκες ή ελλείμματα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
• Στην ΣκΠ, καταστρέφεται η προστατευτική μυελίνη που καλύπτει τις νευρικές ίνες του ΚΝΣ.
• Η φλεγμονή και η απώλεια της μυελίνης, προκαλούν τις διαταραχές στην μετάδοση των ερεθισμάτων και επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του σώματος.
• Ενώ η ακριβής αιτία για την ΣκΠ δεν είναι γνωστή, πολλά είναι γνωστά για την επίδραση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορεί να είναι και η αιτιολογία της ασθένειας.
• Η ΣκΠ δεν είναι άμεσα κληρονομική, ωστόσο η γενετική ευπάθεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της.
• Η ΣκΠ δεν είναι μεταδοτική
• Ο χρόνος διάγνωσής της, γενικά κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 ετών, ωστόσο η έναρξή της μπορεί να είναι νωρίτερα ή και αργότερα.
• Η ΣκΠ σπάνια διαγιγνώσκεται κάτω των 12 και άνω των 55 ετών.
• Για πολλούς ασθενείς με ΣκΠ, η διάρκεια ζωής δεν επηρεάζεται σημαντικά.
• Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Το πιο κοινό είναι η κόπωση.
• Τα περιστατικά ΣκΠ, είναι περισσότερο αυξημένα σε χώρες που βρίσκονται μακριά από τον Ισημερινό.
• Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει την ΣκΠ, αλλά είναι διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να τροποποιήσουν την εξέλιξη της νόσου.
• Πολλά από τα συμπτώματα της ΣκΠ μπορούν επιτυχώς να ελεγχθούν και να θεραπευτούν.
• Η ζωή των πασχόντων δεν είναι εξαρτημένη από το αμαξίδιο.
• Μόνο το 20% των πασχόντων χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο ή περιορίζεται στο κρεβάτι του επειδή δεν είναι σε θέση να περπατήσει. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά από τον καιρό που άρχισε η χρήση των ιντερφερονών.
 Εκτός από τις διαθέσιμες θεραπείες, αισιόδοξα ήταν και τα μηνύματα σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, για το μέλλον της φαρμακευτικής αντιμετώπισης της πάθησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, νέες ουσίες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας. Συγκεκριμένα, η πρώιμη θεραπεία με λακινιμόδη βοήθησε στην επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας σε σχέση με την όψιμη θεραπεία, όπως έδειξε μελέτη σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή μορφή.

Οικονομική κρίση και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η ανεργία και το άγχος που προκαλούν, αποτελούν εκλυτικό αλλά όχι και αιτιολογικό παράγοντα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το άγχος και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνει τη νοσηρότητα. Οι υποτροπές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σχετίζονται πολύ συχνά με έντονο άγχος. Σε κάποιους ανθρώπους το stress επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής.  Άρα το άγχος είναι πάρα πολύ πιθανόν να παίξει ένα ρόλο κυρίως στην έξαρση της νόσου.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση αλλά και οι περικοπές στο χώρο της Υγείας αυξάνουν την ανησυχία των πασχόντων για το μέλλον τους και τις δυνατότητες αντιμετώπισης της πάθησής τους. Με τον ψυχολογικό παράγοντα να είναι κρίσιμος στη διαχείριση της ΣΚΠ, η κατάσταση αυτή προσθέτει επιπλέον εμπόδια στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, επιβαρύνοντάς τους ψυχολογικά, όταν η θετική στάση ζωής είναι το ζητούμενο.

Η κατάλληλη διατροφή
Ελιξίριο για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να αποτελέσει η σωστή διατροφή, που προλαμβάνει και άλλες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σε συνδυασμό με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και την καλή ψυχολογία.

Ερευνες των τελευταίων ετών διαπιστώνουν πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της νόσου, με την υψηλότερη κατανάλωση ζωικού λίπους και γαλακτοκομικών προϊόντων, πλούσιων σε λιπαρά, να «πηγαίνουν χέρι χέρι» με τη ΣΚΠ, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη. Μάλιστα, πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε κορεσμένο λίπος διαταράσσει τη σύνθεση της μυελίνης. Μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υψηλή συγκέντρωση σιδήρου (που είναι πλούσια στο κόκκινο κρέας), καθώς αυξάνει το οξειδωτικό στρες και το καταστροφικό έργο των ελεύθερων ριζών.

Τα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της ΠΣ είναι τα ακόλουθα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, το Λινολεϊκό οξύ, τα Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαικό οξύ), η βιταμίνη D, η Βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Ε, η Βιταμίνη C, το β- καροτένιο και το Σελήνιο. Οι δίαιτες με ολοκληρωμένα γεύματα, που περιλαμβάνουν ιχθυέλαια και βιταμίνη D, μπορεί να αντιπροσωπεύουν την πρακτική λύση για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της ΠΣ. Παράλληλα, πέρα από την πιθανή πρακτική σχέση τους με τη νόσο, αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου προσβολής από άλλες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ. Σημαντική επίσης είναι και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Ακόμη και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων βοηθούν στην αντιμετώπιση της πάθησης, ενώ θετικός είναι ο ρόλος και των δημητριακών και των προϊόντων ολικής άλεσης.

Η ASAP Science εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο στο video που ακολουθεί τι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη ασθένεια και ποια είναι τα συμπτώματα της.





Διαβάστε επίσης
Σκλήρυνση κατά πλάκας. Σημάδια που υποδηλώνουν υποτροπή. Πώς αντιμετωπίζονται;





Η αλήθεια για τον τοκετό στο σπίτι

Στη σημερινή εποχή, κάποια ζευγάρια σκέφτονται να γεννήσουν στο σπίτι, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και ως στάση ζωής. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενημερώσουμε σωστά τους μελλοντικούς γονείς, για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν πίσω από μια τέτοια απόφαση. Από όσα φαίνονται από τις Διεθνούς κύρους επιστημονικές μελέτες, οι γονείς, στην προσπάθεια τους να αποφύγουν να πληρώσουν τα νοσήλια σε ένα μαιευτήριο ή την αμοιβή ενός γυναικολόγου, καταφεύγουν σε λύσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού τους. Επιπρόσθετο κίνητρο αποτελεί η απόφαση της Πολιτείας να δίνει το επίδομα τοκετού, όχι σε όλες τις νέες μαμάδες, αλλά μόνο σε όσες γεννούν στο σπίτι. Η τακτική αυτή «σπρώχνει» κάποια νέα ζευγάρια σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, η απόφαση μερικών ζευγαριών να γεννήσουν το παιδί τους στο σπίτι φαίνεται να είναι αρκετά επικίνδυνη. Η μελέτη που έγινε και συμπεριέλαβε 14.000.000 τοκετούς στις ΗΠΑ, έδειξε ότι ο κίνδυνος να πεθάνει ένα νεογνό, που γεννήθηκε στο σπίτι από μαία, είναι 4πλασιος συγκριτικά με τον κίνδυνο που είχαν τα μωρά που γεννηθήκαν στο μαιευτήριο!!! Επιπλέον, ο κίνδυνος για πρώιμο νεογνικό θάνατο ήταν 7πλασιος για τα μωρά που γεννηθήκαν στο σπίτι. Η μελέτη αυτή έγινε από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε πριν από τον προηγούμενο μήνα στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, ίσως το πιο έγκυρο ιατρικό γυναικολογικό περιοδικό στον Κόσμο.
Ο μεγάλος αριθμός των τοκετών που μελετήθηκαν δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Ο καθηγητής James Byrne, του Stanford University School of Medicine, California, εξηγεί ότι, όπως είναι λογικό, «ο αυξημένος κίνδυνος για θάνατο των νεογνών που γεννιούνταν στο σπίτι οφείλεται σε κάποιο βαθμό στο γεγονός ότι όταν τα μωρά αυτά χρειαστούν ιατρική παρέμβαση, όπως επείγουσα βοήθεια από νεογνολόγο ή εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτός δεν υπάρχει στο σπίτι».
Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το παιδί τους, περίπου 7πλασιο, φαίνεται να έχουν οι γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά και επιλεγούν να το κάνουν αυτό στο σπίτι. Παρόμοια ιδιαιτέρα αυξημένο κίνδυνο φαίνεται να έχουν και τα μωρά που βρίσκονται σε παράταση εγκυμοσύνης, έχουν δηλαδή ξεπεράσει τουλάχιστον την 41η εβδομάδα κύησης.
Τα αποτελέσματα αυτής τις μελέτης συμφωνούν με εκείνα παλαιότερης έρευνας, που έδειξε ότι τα παιδιά που γεννώνται στο σπίτι έχουν 10πλασιο κίνδυνο να μην έχουν μπορέσει να ανασάνουν και να ανανήψουν, ακόμα και μετά από 5 ολόκληρα λεπτά από τον τοκετό, γεγονός που συνήθως προκαλεί μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στο μωρό. Η μελέτη αυτή, που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο περιοδικό πριν από 1 περίπου χρόνο, επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο τοκετός στο σπίτι έχει σημαντικούς κινδύνους για θάνατο ή μόνιμη εγκεφαλική αναπηρία στο μωρό.
Ο δρ. Amos Grünebaum, υπεύθυνος για τους τοκετούς στο Cornell University, στη Νέα Υόρκη, συστήνει ότι «πρέπει να αποφεύγεται ο τοκετός εκτός μαιευτηρίου. Στην περίπτωση που το ζευγάρι επιμένει στην αρχική του σκέψη, πρέπει να έχει ενημερωθεί πολύ καλά για τους κινδύνους μιας τέτοιας απόφασης».
Όπως αναφέρει και ο δρ. Frank Chervenak, Διευθυντής εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, «μπορεί να υπάρξουν κάποιες απρόσμενες επιπλοκές που να απαιτούν άμεση χειρουργική παρέμβαση. Αν η περίπτωση αυτή τύχει σε έναν τοκετό που γίνεται στο σπίτι, τότε συνήθως ο χρόνος που χάνεται μέχρι να φτάσει το νεογνό ή η έγκυος στο νοσοκομείο μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή τουλάχιστον μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες».
Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι όσα λέγονται περί ασφάλειας του τοκετού στο σπίτι, δεν είναι πραγματικότητα. Επιχειρήματα τύπου «έτσι γεννούσαν και οι γιαγιάδες μας» είναι μάλλον επιπόλαια και φέρνουν το επίπεδο της Υγείας δεκαετίες πίσω. Με την πρόοδο της Ιατρικής, και τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε, χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη το κατά πόσο θέλουμε να γυρίσουμε σε εποχές που οι γυναίκες έκαναν 8 παιδιά και ζούσαν μόνο τα 4 ή 5 από αυτά. Η φυσικότητα ενός τοκετού δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια ασφάλειας για την Υγεία της μητέρας και του παιδιού. Φυσικά η τελική απόφαση, αλλά και η ευθύνη, ανήκουν στους γονείς. Καθήκον των Γυναικολόγων είναι να πούμε την αλήθεια στο ζευγάρι για τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ενός τοκετού στο σπίτι, με στόχο να προστατεύσουμε τη Ζωή και την Υγεία των αθώων παιδιών που έρχονται στον Κόσμο.
Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)

Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου “HEALTHY LADY”
Τρίπολη: Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) τηλ 2710 222225
Αθήνα: Μουσών 1 (Λεωφ. Κηφισίας & γέφ. Κατεχάκη) τηλ 210 6919219
Γλυφάδα: Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) τηλ 210 9680885
Email: info@healthylady.gr

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Φλεβική Θρόμβωση: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε» στην Κοζάνη

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ και το
ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ – ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
με τη συνεργασία και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης,
και με την υποστήριξη της εταιρείας Leo Ελλάς
διοργανώνουν:

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα
«Φλεβική Θρόμβωση:
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε»

τη Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014, ώρα 18:30
στην αίθουσα ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ
Χαρισίου Μούκα 7, Κοζάνη.
Χορηγός Επικοινωνίας: www.medlabnews.gr, www.iatrikanea.gr

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων