1/6/14 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ημερίδα, με θέμα Ασφάλεια & Υγεία στην Παιδική ηλικία

Το Υπουργείο Υγείας και η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, διοργάνωσαν, σήμερα, στην Αίθουσα Τελετών του Υπουργείου Υγείας, Ημερίδα, με θέμα «Ασφάλεια & Υγεία στην Παιδική ηλικία».

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και μίλησαν η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, ο Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών & Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Τούντας, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων 'Η Αγία Σοφία', Ευαγγελία Χαρμανδάρη, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων ‘’Π. & Α. Κυριακού» Άρτεμις Τσίτσικα, η Παιδοψυχίατρος Επιστημονική Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων ‘‘Π.& Α. Κυριακού’’, Έφη Μπάρλου, ο Επιστημονικός ερευνητής απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικών & Συμπεριφορικών Επιστημών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, ο Ψυχιάτρος- Ψυχοθεραπευτής- Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, Άλκης Τσιάντης, η Παιδοψυχιάτρος Συντονίστρια Διευθύντρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων- Διευθύντρια Ψυχιατρικού Τομέα στο Σισμανόγλειο –‘‘Αμαλία Φλέμιγκ ΓΝΑ’’, Αναστασία Κουμούλα. Επίσης, χαιρετισμό απέστειλε, καθώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ο Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές, επεσήμανε πως μόλις δυο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διοργάνωσε Ημερίδα, προτεραιοποιώντας την υγεία και την ασφάλεια στην παιδική ηλικία. Η ανάγκη για δράση άλλωστε, επιβάλλεται όπως είπε, και από την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Υφυπουργός, ξεκινώντας την αναφορά της από τον τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει και λειτουργεί μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους που έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή ενδοοικογενειακή βία στον τομέα της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης από ΝΠΔΔ (Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα των Γενικών Νοσοκομείων και των Νοσοκομείων Παίδων, Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων) και παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη και άλλων μονάδων για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου. Τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος ψυχικής υγείας που είναι, όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και οικονομικά αποδοτικό -υπό το πρίσμα μιας ανάλυσης κόστους-αποτελεσματικότητας- καθώς, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων προλαμβάνουν τα συμπτώματα των ψυχικών διαταραχών της ενήλικης ζωής. Αναφερόμενη στην παιδική παχυσαρκία, η Κατερίνα Παπακώστα τη χαρακτήρισε ως επιδημία, από τις διαστάσεις που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες. Όπως είπε, πρόθεση και απόφαση της πολιτικής ηγεσίας είναι η προβολή του θέματος, και μέσα από την πρόληψη να αποφευχθούν παθογόνες καταστάσεις.
Η Υφυπουργός Υγείας, αναφέρθηκε, ακόμα στην παιδική κακοποίηση, στον εθισμό των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο, στο κάπνισμα, το αλκοόλ και σε ψυχοδραστικές ουσίες. 
Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου κατά τον χαιρετισμό της επεσήμανε ότι οι πολιτικές για το παιδί είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς τα παιδιά είναι η επένδυση μιας κοινωνίας.
Ο Καθηγητής Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, Ιωάννης Τούντας, μιλώντας για τη σημασία της πρόληψης στα παιδιά και τους εφήβους υπογράμμισε ότι η υγεία του ανθρώπου, ως σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, χτίζεται στα παιδικά και εφηβικά χρόνια, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική, η σωστή ενημέρωση των γονιών, έγκυρη διάγνωση και οι τακτικοί εμβολιασμοί.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη, κατά την εισήγησή της για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία, σημείωσε πως η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, ενώ στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, υπερβαίνει το 30%. Αυτή τη στιγμή, υλοποιείται στη χώρα μας το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με το σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή», το οποίο έχει στόχο την ηλεκτρονική καταγραφή παιδιών και εφήβων με αυξημένο βάρος, την καθοδήγηση των Παιδιάτρων και την αξιολόγηση των προτεινόμενων παρεμβάσεων στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Άρτεμις Τσίτσικα, μιλώντας για το θέμα «Παιδί, έφηβος και διαδίκτυο», σημείωσε πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming), το ακατάλληλο περιεχόμενο και ο διαδικτυακός εθισμός είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά και οι έφηβοι στην ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο. Αναφερόμενη σε πρόσφατες έρευνες, τόνισε πως τα ποσοστά υψηλού κινδύνου στο διαδίκτυο είναι σημαντικά για τη χώρα μας. Όπως είπε, η ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, η οποία υλοποιείται μέσω του Προγράμματος ‘’Αριάδνη’’, αλλά και συντονισμός όλων των φορέων και των ειδικών υγείας είναι απαραίτητος για να περιορίσουμε τα αρνητικά σημεία της χρήσης του πιο συναρπαστικού μέσου στην ιστορία μας.
Η Παιδοψυχίατρος Έφη Μπάρλου, μιλώντας για την παιδική κακοποίηση, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην κλείνουμε τα μάτια σε ένα ζήτημα «ταμπού», τα στοιχεία του οποίου παραμένουν στη χώρα μας σκοτεινά (αγγίζει το 10%), ωστόσο με συνεχώς ανοδική τάση. Όπως είπε η πρόληψη και η παρέμβαση χρειάζονται χρόνο, τόλμη, υπομονή ώστε ένας νέος άνθρωπος να υπερασπιστεί το σώμα του.
Ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, μιλώντας για το «κάπνισμα και το παιδί» σημείωσε πως η εξάρτηση των εφήβων στην νικοτίνη ξεκινά από τα πρώτα κιόλας τσιγάρα και θεωρείται ως εξάρτηση ακόμα και όταν ο έφηβος καπνίζει 1-2 τσιγάρα τον μήνα. Στην Ελλάδα, νεότερες μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνουν επιπολασμο κατά 15% σε παιδιά ηλικίας 13-15 ετών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, από όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα σήμερα 300.000 θα πεθάνουν πρόωρα από το κάπνισμα.

Ο Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής- Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας, Άλκης Τσιάντης, κατά την ομιλία του σημείωσε, ότι τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται αυξημένα ως προς τον αριθμό των μαθητών που εκφοβίζονται σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

Τέλος, η Παιδοψυχιάτρος, Αναστασία Κουμούλα, αναφερόμενη στη χρήση τοξικών ουσιών στην εφηβεία υπογράμμισε πως η σχέση του εφήβου με τις τοξικές ουσίες προκύπτει από μια αλληλεπίδραση προστατευτικών παραγόντων και παραγόντων κινδύνου σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, τα προγράμματα πρόληψης πρέπει να εστιάζουν στην πρώιμη παρέμβαση κατά την παιδική ηλικία, ώστε να δυναμώσουν τους θετικούς ή προστατευτικούς παράγοντες, όπως είναι η ζεστή συναισθηματική σχέση του παιδιού με την οικογένεια, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η επιτυχία στο σχολείο, πριν εμφανιστούν τα προβλήματα συμπεριφοράς. Επιπλέον, σημείωσε πως όταν τα παιδιά και οι έφηβοι εμφανίζουν συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, αυτά πρέπει να αποτελούν στόχο έγκαιρης παρέμβασης, ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή τους με νόμιμες και παράνομες ουσίες, και αυτός είναι και ο ρόλος των δομών Ψυχικής Υγείας.

Οι ανασφάλιστοι, θα έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται



Όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες, καθώς και όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, θα μπορούν άμεσα να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Στην ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναγνωρίζεται η ανάγκη κάλυψης των ανασφαλίστων από πλευράς φαρμακευτικής φροντίδας, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας, που θα κοστίσει 340 εκατ. ευρώ, και καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διαδικασίες πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών.

Συγκεκριμένα, πρόσβαση στα φάρμακα έχουν «οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους».
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους δικαιούχους, είναι αποκλειστικά και μόνον ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΠΕΔΥ. Η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τους ανασφάλιστους θα γίνεται από τις δημόσιες δομές μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών επί των οποίων θα προβλεφθεί ειδική ένδειξη.

Τα φάρμακα τα οποία καλύπτονται ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων του ν. 3816/2010. Για την συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών, ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταγογράφησης, ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά την συνταγογράφηση τους σε ασφαλισμένους. 
Οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής περίθαλψης που αφορά οξεία περιστατικά, χρόνιες παθήσεις, καθώς και φάρμακα υψηλού κόστους, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και προβλεπόμενες επιβαρύνσεις που ακολουθούνται και για τους ασφαλισμένους και θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όλα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ τα φάρμακα υψηλού κόστους θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η συμμετοχή των ασθενών σε αυτά είναι μηδενική. 

Στην περίπτωση των φαρμάκων που δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της παραγράφου 2α του άρθρου 12 του ν.3816/2010 η διάθεση δύναται να γίνεται από τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία με τον ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση αυτή η συμμετοχή είναι ίδια με την συμμετοχή που ισχύει για τους ασφαλισμένους. Η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την δραστική ουσία και χορηγείται πάντοτε το φθηνότερο φάρμακο της δραστικής ουσίας, εκτός και αν ο ασθενής καλύψει την όποια διαφορά σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου.

Επίσης, στην υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι η συνταγογράφηση γίνεται μόνο με ειδικές ηλεκτρονικές συνταγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δημιουργείται ή χρησιμοποιείται υπάρχον ειδικό μητρώο για ανασφάλιστους στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ), ενώ τροποποιείται το λογισμικό ώστε να αναγνωρίζει τους ανασφάλιστους ως ένα επιπλέον ταμείο. 

Η επεξεργασία των σχετικών συνταγών γίνεται με βάση την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία και υπάρχει διακριτή έκδοση σχετικών παραστατικών πληρωμής που καταχωρούνται σε ειδικό κωδικό, ξεχωριστό από τον κωδικό της φαρμακευτικής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική παρακολούθηση των σχετικών δεδομένων. Οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουν κάθε μήνα με αυτοτελή φάκελο και τιμολόγιο τις εν λόγω συνταγές στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές ελέγχονται αυτοτελώς παράλληλα με τον κανονικό λογαριασμό ΕΟΠΥΥ και εκδίδεται ξεχωριστό ένταλμα.

Έφεραν διεθνή καρδιοχειρουργό να εργαστεί σε κλινική που δεν υπήρχε

Η περιπέτεια ενός πανεπιστημιακού καρδιοχειρουργού που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα εγκαταλείποντας σημαντική καριέρα στην Αμερική, με την ελπίδα ότι θα προσφέρει στην πατρίδα του, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Ο έλληνας καρδιοχειρουργός που έκανε έφτασε ακόμα και στο Χάρβαρντ, ήρθε στην Ελλάδα για να καταλάβει τη θέση καθηγητή, σε υπό ίδρυση πανεπιστημιακή κλινική καρδιοχειρουργικής, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ!
Τώρα το ελληνικό δημόσιο καλείται να αποζημιώσει τον γιατρό ο οποίος αν και εργάζεται από το 2001 και πάλι στην Αμερική, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη. Η δικαιοσύνη αποδέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι το ελληνικό κράτος με τις ενέργειες του ζημίωσε τον καρδιοχειρουργό, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταλήξει στο ποσό με το οποίο πρέπει να τον αποζημιώσει.
Το μόνο βέβαιο είναι πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε «υπερβολικά υψηλό» το ποσό-μαμούθ των 250.000 ευρώ που του επιδίκασε το Εφετείο και ζήτησε από το δικαστήριο να προσδιορίσει νέα αποζημίωση.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιουνίου του 1992 όταν η γενική συνέλευση του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την ίδρυση καρδιοχειρουργικής κλινική στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1993 προκηρύχθηκε η θέση και κλήθηκε ο συγκεκριμένος γιατρός ο οποίος στις 29 Αυγούστου 1995 ορκίστηκε καθηγητής.

Μετά από επτά χρόνια αναμονής και προσδοκιών (Ιούλιος 1994 έως 29 Μάιος 2001) παραιτήθηκε και επέστρεψε πάλι στις ΗΠΑ αφού στα αιτήματα, τα γράμματα και τις εκκλήσεις του, δεν πήρε απάντηση από κανέναν αρμόδιο. Και αυτό γιατί η κλινική δεν λειτούργησε ποτέ στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.

Ο γιατρός ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα γενικής χειρουργικής θώρακος και αγγειοχειρουργικής και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί εργάστηκε στο νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Medical College of Wisconsin και Baylor College of Medicine), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ιδρύματος Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ακόμη δίδασκε στο BaylorCollege of Medicine του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ, ενώ αναρίθμητες είναι οι επιστημονικές μελέτες και διαλέξεις.

Όταν, τελικά κατάλαβε πως δεν είχε καμία τύχη στην Ελλάδα, έφυγε διεκδικώντας αποζημίωση 5 εκατομμυρίων.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών του επιδίκασε 250.000 ευρώ ως ηθική βλάβη ανεβάζοντας το ποσό των 150.000 ευρώ που είχε αρχικά ορίσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Το Συμβούλιο Επικρατείας, πάντως, με την υπ΄ αριθμ. 2202/2014 απόφασή του έκρινε ότι το ποσό των 250.000 ευρώ είναι πολύ μεγάλο και γι” αυτό ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο για νέο προσδιορισμό του ποσού την αποζημίωσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δύο στα τρία ελληνόπουλα σε επισιτιστική ανασφάλεια

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το φαινόμενο της ασιτίας στα ελληνόπουλα. Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, σχεδόν δύο στους τρεις μαθητές δημοτικών σχολείων βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια. Από αυτούς, περίπου οι μισοί είναι αντιμέτωποι με την πείνα!

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, υλοποιήθηκε σε 406 σχολεία ανά την Ελλάδα, με 61.870 συνολικά μαθητές σε 23 νομούς της Ελλάδας.

Κατά την φετινή σχολική χρονιά προσφέρθηκαν πάνω από 7.564.867 γεύματα, ενώ διανεμήθηκαν και περισσότερες από 3.428.353 μερίδες γάλακτος, 823.520 μερίδες γιαουρτιού με μέλι και 7.877.844 φρούτα.

Από το σύνολο των μαθητών, μόλις ποσοστό 40% βρισκόταν σε επισιτιστική ασφάλεια. Ποσοστό 37% χαρακτηριζόταν σε επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα και ποσοστό 23% σε επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα. Στην λήξη της σχολικής χρονιάς οι παραπάνω δείκτες διαμορφώθηκαν ως εξής: η επισιτιστική ασφάλεια αυξήθηκε στο 44%, η επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα παρέμεινε στο 37% και η επισιτιστική ανασφάλεια με πείνα μειώθηκε στο 19%.

Συνολικά, η αξιολόγηση των στοιχείων κατέδειξε ότι ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 11%.
HEALTH VIEW.GR

Συνάντηση των μελών του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. για την προετοιμασία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. στις 22 - 25 Οκτωβρίου 2014 που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου και το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων των Δήμων - Μελών του Δικτύου πραγματοποιήθηκε η 8η Συνάντηση Εργασίας σήμερα στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Κατά την 1η ενότητα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ στις 22-25 Οκτωβρίου 2014 τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει ο Δήμος Αμαρουσίου και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων. Η Συντονίστρια του προγράμματος Υγιών Πόλεων του Δικτύου και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. για τα Εθνικά Δίκτυα κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέλυσε τα θέματα του Συνεδρίου τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν την πολιτική του Π.Ο.Υ.  για τις Υγιείς Πόλεις την προσεχή 5ετία. Επίσης, εκπρόσωποι της διοργανώτριας εταιρίας ανέλυσαν διαδικαστικά θέματα και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.
Στη ενότητα έγινε παρουσίαση και ανάλυση της πολιτικής του Π.Ο.Υ. «Υγεία 2020», καθώς και της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι Υγιείς Πόλεις από την κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου. Στη συνέχεια, η Σύμβουλος του Π.Ο.Υ και μέλος  της ομάδας εργασίας Δρ. Άννα Ριτσατάκη, παρουσίασε τη μελέτη - οδηγό «Δημιουργώντας πόλεις όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με Υγεία και ευημερία», που προέκυψε από τη συνεργασία του υποδικτύου των Υγιών Πόλεων Ευρώπης του Π.Ο.Υ που ασχολούνται με το θέμα «Ισότητα στην Υγεία». Επίσης η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της πολιτικής και της λειτουργίας των Υγιών Πόλεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καθώς και στην πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Υγιείς Πόλεις κατά τη διάρκεια της 6ης Φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Π.Ο.Υ. 2014-2019. Επίσης ο κ. Νίκος Λυκούδης έκανε μια πρόταση για την επικοινωνία μεταξύ των μελών του Δικτύου.
Στην 3η και τελευταία ενότητα της Συνάντησης Εργασίας έγινε αναφορά στην πολιτική για τις ανθεκτικές και υποστηρικτικές κοινότητες  (community resilience). Οι Δήμοι Χερσονήσου, Αιγάλεω, Φιλοθέης - Ψυχικού και Αθηναίων παρουσίασαν τις δράσεις τους σε αυτόν τομέα.
Ο Πρόεδρος Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης έδωσε το «παρών» σε αυτήν την πολύ σημαντική συνάντηση δηλώνοντας: «Το Εθνικό Δίκτυο της Ελλάδας μεγαλώνει και αναπτύσσεται διαρκώς αριθμώντας σήμερα 158 Δήμους μέλη. Οι μισοί Δήμοι της χώρας, είναι μέλη του Δικτύου μας και σταδιακά ενημερώνονται, καθοδηγούνται και βοηθούνται από τα κεντρικά γραφεία μας, στην υιοθέτηση και υλοποίηση μιας σύγχρονης πολιτικής για την Δημόσια Υγεία, εναρμονισμένη με τον Π.Ο.Υ. και την Ευρωπαϊκή Ένωση που υιοθέτησε επίσης αυτήν την πολιτική. Μιας πολιτικής που έχει ολιστική προσέγγιση στην πόλη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την Υγεία. Κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς. Μιας πολιτικής, που πλέον είναι οδηγός για την γενικότερη διοίκηση των πόλεων. Είμαστε ένας ισχυρός «παίκτης» για την Δημόσια Υγεία και σταδιακά αρχίζουμε να επενδύουμε σε αυτό, με επαφές που ξεκίνησαν ή έχουν σχεδιασθεί να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον με όλους τους κυβερνητικούς φορείς της χώρας μας που μπορούν να συνδράμουν το έργο μας για καλύτερες πόλεις και για πιο Υγιείς Κατοίκους».
Παρών στη Συνάντηση ήταν ο Διευθυντής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, ενώ εκ μέρους των Δήμων παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ.: Διονυσία Σιγάλα, Αντιδήμαρχος Δ. Αιγάλεω, Κυπαρισσένια Σαμαρά, Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Αιγάλεω, Αναστάσιος Κωνσταντακόπουλος, Υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Αιγάλεω, Νικολέτα Δερνέλη, Κοινωνιολόγος Δ. Αιγάλεω, Γεώργιος Μακρυνός, Αντιδήμαρχος Δ. Κορυδαλλού και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ, Ασπασία Αποστόλου και Ιφιγένεια Αγρίου Δ. Σαρωνικού, Σοφία Ιωσηφίδου, Συντονίστρια Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Δ. Διονύσου, Γιώτα Μήτρογλου Υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Αγίας Παρασκευής, Βασιλική Βαγγέλη, ιατρός, Προϊσταμένη τμήματος Υγείας Δ. Βύρωνα, Κωνσταντίνος Μινόπουλος, ιατρός, Υπεύθυνος σε θέματα Υγείας Δ. Ελληνικού Αργυρούπολης και Ειρήνη Στελλάκη ιατρός από το Δ. Ελληνικού – Αργυρούπολης,  Μαύρα Χατζηδημητρίου και Στέφου Ματούλα Επισκέπτριες Υγείας Δ. Γαλατσίου και Αθανάσιος Μπούρας Δημοτικός Σύμβουλος, Εντεταλμένος σε θέματα Υγείας Δ. Γαλατσίου, Ζώη Βασιλική Υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Νέας Ιωνίας και Ευαγγελία Αμανατίδου, Μέλος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ και Δημοτική Σύμβουλος Δ. Νέας Ιωνίας, Ευσταθία Οικονομοπούλου, Διοικητική Υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Αλίμου, Μαριέτα Λεοντάρη, Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Σπάτων-Αρτέμιδος, Ζωή Νεροτζουλάκη - Ρεπαπίνου Δημοτική Σύμβουλος Δ. Μονεμβασιάς, Ιωάννα Χιώτη Οικονομολόγος Δ. Φιλοθέης - Ψυχικού, Σοφία Αργυροπούλου Προϊσταμένη Υγειονομικού Τμήματος Δ. Παπάγου-Χολαργού, Ευαγγελία Τσαπατσάρη Κοινωνιολόγος Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Αθηναίων, Βάσω Μπελίτση Επισκέπτρια Υγείας Δ. Αθηναίων, Κατερίνα Λάσκαρη Ιατρός Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Κέρκυρας, Δήμητρα Παπαγεωργίου Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δ. Μοσχάτου-Ταύρου, Αθανασία Σιαπέρα Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Προγραμματισμού και Φωτεινή Πετρογιάννη Δ. Αγίας Βαρβάρας, Μαρία Ματσούνη Υπευθυνη Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ. Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ευάγγελος Κεκάτος Αντιδήμαρχος Δ. Κεφαλλονιάς, Ιωάννης Λαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Δ. Χαλανδρίου και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΔΥΠΠΥ.

Μήνυμα Υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή την ‘‘Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών’’, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μια παγκόσμια απειλή, με κοινωνικές, ιατρικές, οικονομικές, πολιτισμικές συνέπειες. Το εμπόριο ναρκωτικών, μαζί με το εμπόριο όπλων και ανθρώπων αποτελούν τα τρία οργανωμένα εγκλήματα με το μεγαλύτερο τζίρο διεθνώς. 
Τα τελευταία χρόνια έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και για τη χώρα μας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία:
·      Αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που κάνουν χρήση μια ή περισσότερες φορές στη ζωή τους.
·      Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση μιας ή περισσοτέρων ουσιών.
·      Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που συνδέουν τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών με τη νυχτερινή διασκέδαση.
·      Αυξήθηκε η αποδοχή της χρήσης ναρκωτικών από τους νέους και μειώθηκε η αντίληψη του κινδύνου για τη χρήση ουσιών, όπως η κάνναβη.
·      Αυξήθηκε η ευχερής διαθεσιμότητα παρανόμων ουσιών, λόγω του διαδικτύου.
·      Αυξήθηκε η διαθεσιμότητα νέων, φθηνών, επικίνδυνων ψυχοτρόπων ουσιών.
Στη χώρα μας, με  την ψήφιση του Ν.4139/2013 (ΦΕΚ 74/τ.Α/20-3-2013) με θέμα «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις» θεσμοθετείται, για πρώτη φορά, ο ορισμός του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, καθώς και η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, με κύρια αρμοδιότητα την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Ως Υπουργείο Υγείας υποστηρίζουμε τις συνέργειες και όλους τους δημόσιους φορείς που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας στα εξαρτημένα άτομα, κάνοντάς τους συμμέτοχους στο όραμα για μια Ελλάδα καθαρή και δυνατή από εξαρτήσεις.
Βασική μας επιδίωξη είναι η μείωση της χρήσης παράνομων ουσιών στις νεαρές ηλικίες, αλλά και η έγκαιρη πρόληψη. Επιπλέον, η ενίσχυση των δράσεων για τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών και της κοινωνίας, προσεγγίζοντας την αντιμετώπιση των ναρκωτικών από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας δραστηριοποιείται σε τέσσερα επίπεδα δράσης: στον τομέα της πρόληψης-ενημέρωσης, στον τομέα της μείωσης της βλάβης, στον τομέα της θεραπείας, στον τομέα της κοινωνικής επανένταξης. Αναλυτικότερα:
1. Στον τομέα της πρόληψης, ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης  και της έγκυρης  παρέμβασης:
α. Πρόληψη στις εκπαιδευτικές κοινότητες, με παρεμβάσεις ενημέρωσης, όπως ενημερωτικές συναντήσεις και βιωματικά εργαστήρια.
β. Ενημέρωση και εκπαίδευση γονέων γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων
γ. Εκπαίδευση επαγγελματιών στην πρόληψη, με επιμορφωτικά σεμινάρια στην αγωγή υγείας και την πρόληψη, σε επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το πρόβλημα της εξάρτησης (επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί) ή σε όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του (πχ. φαρμακοποιοί, ιερείς, αστυνομικοί).
δ. Έγκαιρη παρέμβαση με συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα κυρίως νεανικής ηλικίας, με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου
ε. Λειτουργία 74 Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ανά την επικράτεια της χώρας.
2. Στον τομέα της μείωσης της βλάβης:
α. Προγράμματα άμεσης παρέμβασης και προσέγγισης χρηστών στο δρόμο (streetwork).  
β. Δράσεις προσέγγισης χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, με προγράμματα προσφοράς συριγγών, καθώς και κάλυψης βασικών αναγκών υγιεινής, σίτισης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
3. Στον τομέα της θεραπείας :
α. Λειτουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης (ΟΚΑΝΑ), καθώς και μονάδες με ψυχοκοινωνική προσέγγιση –στεγνά προγράμματα.
β. Προγράμματα για ειδικούς πληθυσμούς, όπως χρήστες με παραβατικότητα εντός και εκτός των φυλακών, καθώς και μονάδες διπλής διάγνωσης για χρήστες με συννοσηρότητα (χρήση ουσιών και ψυχική διαταραχή).
4. Στον τομέα της κοινωνικής επανένταξης:
α. Λειτουργούν Κέντρα Κοινωνικής επανένταξης, τα οποία υποδέχονται άτομα που ολοκλήρωσαν την κύρια φάση της θεραπείας και παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη για τη σταδιακή και ομαλή επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
β. Δημιουργία προγραμμάτων και δικτύων κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού και προώθησης στην απασχόληση.       

Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η χρήση ναρκωτικών δεν επιδρά μόνο στην προσωπική υγεία, αλλά και σε μια σειρά παραγόντων, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική συνοχή, η  παραγωγικότητα, η εγκληματικότητα, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για το κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι, στη χώρα μας, το σχετικό κόστος υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει υπολογιστεί σε αυτό το κόστος και η επίπτωση απώλειας της παραγωγικότητας, της υψηλής θνησιμότητας, ιδιαίτερα σε νέες ηλικιακές κατηγορίες πολιτών και της έμμεσης επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας».

Νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της σιταγλιπτίνης στη ρύθμιση του Διαβήτη τύπου 2


 Νέα σημαντικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της σιταγλιπτίνης για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 και άρα τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών, παρουσίασε η MSD, γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, στην 74η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA), που πραγματοποιήθηκε προ ημέρων στο Σαν Φρανσίσκο.

Συγκεκριμένα, η MSD παρουσίασε τα αποτελέσματα εκ των υστέρων ανάλυσης μιας μελέτης Φάσης ΙΙΙ και στοιχεία μιας ενδιαφέρουσας πρόσφατης μελέτης παρατήρησης. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη δημιουργία διεθνούς μητρώου ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων ανάλυσης της αρχικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ, 660 ασθενών, διάρκειας 24 εβδομάδων, έδειξε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που ήταν υπό εντατική αγωγή με γλαργινική ινσουλίνη και λάμβαναν σιταγλιπτίνη μία φορά την ημέρα, είχαν λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, η ανάλυση αυτή έδειξε πως μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που τυχαιoποιήθηκαν στο σκέλος της σιταγλιπτίνης πέτυχαν τον κλινικό στόχο για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μικρότερη από 7% χωρίς υπογλυκαιμικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σύγκριση με το σκέλος του εικονικού φαρμάκου>

Καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας με ινσουλίνη

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα της αναδρομικής μελέτης παρατήρησης 7.728 ασθενών για διάστημα 7 ετών, έδειξαν ότι εκείνοι που λάμβαναν συνδυαστική θεραπεία με σιταγλιπτίνη και μετφορμίνη ξεκίνησαν θεραπεία με ινσουλίνη αργότερα σε σχέση με τους ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία συνδυασμού σουλφονυλουρίας και μετφορμίνης. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που λάμβαναν σιταγλιπτίνη και μετφορμίνη είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη κατά την περίοδο που διήρκεσε η μελέτη, σε σχέση με τους ασθενείς που έπαιρναν σουλφονυλουρία.

Η αντιμετώπιση του διαβήτη αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, αφού σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (2013), 382 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη2,3, με το 50% περίπου των ασθενών να παραμένουν αδιάγνωστοι2. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2035, ο αριθμός των ασθενών παγκοσμίως, αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια1. Στην Ελλάδα τα άτομα με διαβήτη ανέρχονται σήμερα σε 584.600, δηλαδή ποσοστό περίπου 7% του γενικού πληθυσμού σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη.

Όταν κάποιος πάσχει από διαβήτη τύπου 2, ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή/και η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ μπορεί ακόμα και να αναγκάσει τον οργανισμό να παράγει γλυκόζη, χωρίς να τη χρειάζεται4,5. Δεν υπάρχει ίαση για το διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο4,5.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξελισσόμενη νόσος, τέτοια που, με την πάροδο του χρόνου, πολλοί ασθενείς χρειάζεται να προσθέσουν ινσουλίνη στη θεραπευτική τους αγωγή, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια υπογλυκαιμίας, που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, ενώ ο ασθενής κοιμάται. Η υπογλυκαιμία προκαλεί ανησυχία τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς, γι’ αυτό οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που ελαττώνουν δυνητικά τη συχνότητα εμφάνισης υπογλυκαιμίας – συνολικά ή κατά τη διάρκεια της νύχτας – είναι πολύ σημαντικές.

Διεθνές μητρώο ασθενών

Παράλληλα, η MSD ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη δημιουργία διεθνούς μητρώου ασθενών με διαβήτη τύπου 2, πρωτοβουλία που θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 4 χώρες, θα διαρκέσει 3 χρόνια και θα αφορά τη συλλογή δεδομένων από την υπάρχουσα κλινική εμπερία. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η βελτιστοποίηση της διαχείρισης της νόσου, μέσα από την αξιολόγηση διαφόρων παραμέτρων, όπως η αξιοποίηση των υγειονομικών πόρων, η συμμόρφωση στη θεραπεία, η ποιότητα ζωής και η ικανοποίηση των ασθενών. Η πρωτοβουλία αυτή θα διεξαχθεί σε περισσότερα από 900 κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία και θα έχει ως επικεφαλής εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.


Σχετικά με την εκ των υστέρων ανάλυση της αρχικής κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ 

α. Αρχική Μελέτη

Η αρχική κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ, διήρκησε 24 εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε σε 660 ασθενείς οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με ινσουλίνη. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν και έλαβαν επιπλέον, είτε σιταγλιπτίνη 100 mg μία φορά την ημέρα (n=329) είτε εικονικό φάρμακο (n=329).

Η μελέτη κατέδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν σιταγλιπτίνη είχαν καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος μετά από 24 εβδομάδες, με σημαντικά μικρότερη επίπτωση υπογλυκαιμίας, ενώ χρειάστηκε να τους χορηγηθεί λιγότερη επιπλέον ινσουλίνη. Στην ίδια ομάδα, η μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης[1] ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη της ομάδας ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τέλος, η επίπτωση της συμπτωματικής υπογλυκαιμίας ήταν σημαντικά μικρότερη στην ομάδα της σιταγλιπτίνης από εκείνη στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (25% έναντι 37%).


β. Εκ των υστέρων ανάλυση

Νυχτερινή υπογλυκαιμία
Η εκ των υστέρων ανάλυση μέτρησε τη συχνότητα εμφάνισης συμπτωματικών επεισοδίων νυκτερινής υπογλυκαιμίας και έδειξε ότι, στις 24 εβδομάδες, τα επεισόδια αυτά ήταν λιγότερα στην ομάδα ασθενών που έλαβαν σιταγλιπτίνη σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (14,9% έναντι 20,1%). Ο συνολικός αριθμός των αναφερθέντων νυκτερινών επεισοδίων ήταν επίσης χαμηλότερος στην ομάδα της σιταγλιπτίνης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (110 έναντι 216).

Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη συνδυαστικά με τη νυχτερινή υπογλυκαιμία
Η εκ των υστέρων ανάλυση έδειξε επίσης ότι στις 24 εβδομάδες, το ποσοστό των ασθενών που έλαβαν σιταγλιπτίνη και πέτυχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μικρότερη από 7,0% χωρίς νυκτερινή υπογλυκαιμία, ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (33,9% έναντι 16,6%, αντίστοιχα).

Σχετικά με τη μελέτη παρατήρησης

Σε αυτήν την πιο πρόσφατη αναδρομική μελέτη κοόρτης αναλύθηκαν τα αποτελέσματα από 7.728 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έλαβαν διπλή θεραπεία με σιταγλιπτίνη (n = 3.864) ή σουλφονυλουρία (n = 3.864) και τα δύο σε συνδυασμό με μετφορμίνη, για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την έναρξη της σιταγλιπτίνης ή της σουλφονυλουρίας, από το 2006 έως το 2013.

Στόχος της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της διαφοράς τόσο στο χρόνο έναρξης της χρήσης ινσουλίνης όσο και στο ποσοστό του πληθυσμού που ξεκίνησε ινσουλίνη, ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν συνδυασμό σιταγλιπτίνη και μετφορμίνη κι εκείνους που έλαβαν συνδυασμό σουλφονυλουρίας και μετφορμίνης.

Σε αυτή τη μελέτη, το ποσοστό των ασθενών από την ομάδα της σιταγλιπτίνης που ξεκίνησε θεραπεία με ινσουλίνη από τον 1ο χρόνο έως και τον 6ο ήταν 3,6 – 8,4 – 12,9 – 17,7 – 22,4 και 26,6 αντίστοιχα, ενώ για τους ασθενείς που έπαιρναν σουλφονυλουρία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 4,1 – 9,4 – 14,6 – 21,0 – 27,1 και 34,1.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρατήρησης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, οι οποίες αποτελούν και το ιδανικό πρότυπο κλινικής έρευνας.

Σχετικά με τη σιταγλιπτίνη

Η σιταγλιπίνη εμδείκνυται σε ενήλικες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου:
ως μονοθεραπεία  σε ασθενείς που δεν ελέγχονται επαρκώς με δίαιτα και άσκηση μόνον και για τους οποίους η μετφορμίνη δεν είναι κατάλληλη λόγω αντενδείξεων ή μη ανεκτικότητας.
ως διπλή από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία σε συνδυασμό με
·      μετφορμίνη όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με μετφορμίνη μόνο δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.
·      μία σουλφονυλουρία όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με την μέγιστη ανεκτή δόση μιας σουλφονυλουρίας μόνο δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο και όταν η μετφορμίνη δεν είναι κατάλληλη, λόγω αντενδείξεων ή μη ανεκτικότητας.
·      έναν ενεργοποιημένο υποδοχέα του γάμα (PPARγ) αγωνιστή που επάγει τον πολλαπλασιασμό των υπεροξεισωμάτων (π.χ. μία θειαζολιδινεδιόνη), όταν η χρήση ενός PPARγ αγωνιστή είναι κατάλληλη και όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με τον PPARγ αγωνιστή μόνο δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.
ως τριπλή από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία σε συνδυασμό με
·      μία σουλφονυλουρία και μετφορμίνη όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με τη διπλή θεραπεία με αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.
·      έναν PPARγ αγωνιστή και μετφορμίνη, όταν η χρήση ενός PPARγ αγωνιστή είναι κατάλληλη και όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με τη διπλή θεραπεία με αυτά τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.

Η σιταγλιπίνη ενδείκνυται επίσης ως προστιθέμενη θεραπεία στην ινσουλίνη (με ή χωρίς μετφορμίνη), όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με σταθερή δόση ινσουλίνης δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο.

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey  που απασχολεί 86.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη  φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως. Στόχος της, να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr.




 [i] Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C) είναι ένας δείκτης που μετρά πόση ήταν η γλυκόζη στο αίμα μέσα στο διάστημα των πρηγούμενων δύο έως τριών μηνών.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων