1/11/14 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη για ενημέρωση σε θεματα που αφορούν το HIV/AIDS

Σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της πόλης και των επισκεπτών της σε θέματα που αφορούν το HIV/AIDS διοργανώνουν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”.
Τις δράσεις θα στηρίξουν με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους οι φοιτητές τους τμήματος Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα τη Δευτέρα, παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από τον κινηματογράφο “Ολύμπιον”) θα γίνει η αφή κόκκινων κεριών που θα σχηματίζουν το κόκκινο κορδελάκι (red ribbon), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS. Κατά τη διάρκεια της αφής των κεριών οι σχολές χορού Line of Dance, Danza Fuerte και το τμήμα Γυμναζομένων ΧΑΝΘ-Πρόγραμμα Τζαζ θα πραγματοποιήσουν χορευτικές παραστάσεις, ενώ οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν μουσικά με πιάνο από την παιδική χορωδία “Νέοι Μουσικοί χωρίς Σύνορα”.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από το 2011 έως το 2015 η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS θα έχει ως κύριο θέμα τη “Γνωριμία με το Μηδέν, μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις”. Πάντως το 2014 είναι αφιερωμένο στην εστιασμένη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου “μιας γενιάς ελεύθερης από AIDS”.Το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκπόνησε και εφαρμόζει εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια πρόγραμμα ενημέρωσης και αγωγής υγείας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης και την υιοθέτηση υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: Αξίζει τόσος ανθρώπινος πόνος;

Αξίζει τόσος ανθρώπινος πόνος;
Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ακούει τον όρο Τρόικα και δανειστές, και νομίζει ότι είναι κάτι το απρόσωπο, ότι απλώς μας επιβάλουν μέτρα, λαμβάνουν κάποια χρήματα και μας αφήνουν στην ησυχία μας. Η αλήθεια είναι πολύ πέρα από αυτή την απλοϊκή εικόνα.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι βάσει της Εισηγητικής Έκθεσης «Απολογισμού και Ισολογισμού για το 2013» (μπορείτε να την βρείτε όλη την έκθεση από την σελίδα της Βουλής των Ελλήνων εδώ http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/9069222.pdf ) που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2014, στη σελίδα 30 αναφέρετε ότι η Ελλάδα πλήρωσε μόνο για το 2013 69.4 δις ευρώ προς τους δανειστές μας.
Τα έσοδα για να πληρωθεί το ιλιγγιώδες ποσό των 69.4 δις ευρώ, πέρα από την υπερφολόγηση που βιώνουμε όλοι, προέρχονται και από διάφορες κοινωνικές παροχές τις οποίες παρέχει το κράτος προς όλους τους πολίτες και οι οποίες, θα δούμε παρακάτω ότι, έχουν περικοπεί σε ακραίο επίπεδο από την αρχή της κρίσης το 2008.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις περικοπές που έχουν γίνει στις δύο κυριότερες κοινωνικές παροχές και πιο συγκεκριμένα την Υγεία και την Παιδεία. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε εάν αξίζουν – οικονομικά και μόνο, γιατί ανθρωπιστικά εννοείται ότι δεν αξίζουν – οι θυσίες που κάνουμε, πολλές φορές ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές όπως έχει δείξει η εμπειρία μας μέχρι σήμερα.
Υγεία
Το συνολικό κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν 12.03 δις ευρώ για το 2012, από 16.11 δις ευρώ το 2009, δηλαδή έχουμε μια μείωση 25.3% μέσα σε 3 χρόνια.   Μιλάμε συνολικά για μια εξοικονόμηση 4.08 δις ευρώ μέσα σε 3 χρόνια.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι οι μειώσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, π.χ. τα συνολικά έξοδα για τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μειωθεί από τα 2.653 δις ευρώ το 2012, στα 2.351 δις ευρώ το 2013 και υπάρχει πρόβλεψη ότι θα φτάσουν στα 2.253 δις ευρώ για το 2014. Με λίγα λόγια μείωση 15% ή 400 εκ. ευρώ μόνο σε διάστημα 2 ετών.
Ο προϋπολογισμός του 2015 επιφέρει νέες μειώσεις της τάξης του 23% για τα δημόσια νοσοκομεία και 17% για την επιχορήγηση που δίνει το κράτος στον ΕΟΠΥΥ. Άρα το 2015 θα είναι ακόμα χειρότερο από την οικτρή κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας σήμερα.
Παιδεία
Ο προϋπολογισμός για την παιδεία έχει μειωθεί από 6.891 δις ευρώ το 2009 στα 4.592 δις ευρώ το 2013, δηλαδή μείωση 2.3 δις ευρώ μέσα σε 4 χρόνια ή 33%.
Και αναρωτιέται ο κοινός νους, η περικοπή των συνολικά 6.3 δις ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την δημόσια παιδεία είναι λιγότερο από το 10% του χρέους που πληρώσαμε μόνο το 2013, πόσο μάλλον για το σύνολο του χρέους που έχει αποπληρωθεί από το 2009 μέχρι το 2013.
Για την παιδεία δεν θα πούμε πολλά, γιατί δεν είναι το αντικείμενο μας, θα αναφέρουμε μονάχα ότι οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τις πολιτικές των μνημονίων, κατάφεραν να διαλύσουν την δημόσια υγεία, να εκδιώξουν λαμπρούς επιστήμονες στο εξωτερικό και να απομακρύνουν κάθε ελπίδα από τους Έλληνες πολίτες ότι θα βγουν από το τέλμα που τους έχουν φέρει τα 6 χρόνια οικονομικής κρίσης, αφού οι νέες γενιές που έρχονται δεν μπορούν να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Με λίγα λόγια, αυτές οι πολιτικές εκτός από το σήμερα που βιώνουμε όλοι καταστρέφουν και το μακροπρόθεσμο μέλλον των νέων μας.
Και όλα αυτά για 6.3 δις ευρώ … την ίδια ώρα που βάσει των πιο συντηρητικών υπολογισμών η Ελλάδα έχει δανειστεί 88 δις ευρώ μόνο για να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες. Δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται για να πληρώσει τους δανειστές της και να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες (που τα καλά χρόνια δεν μοιραζόντουσαν με τον απλό πολίτη τα δις ευρώ κέρδη τους), αλλά κόβει τα ελάχιστα που δίνει στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που υποφέρουν 6 χρόνια τώρα.
Άξιζαν άραγε αυτές οι μειώσεις τις τραγικές συνέπειες που ακολούθησαν;
Άξιζαν οι Έλληνες πολίτες να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να τους διώχνουν γιατί είναι ανασφάλιστοι; Άξιζαν οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να βρουν γιατρούς στα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΠΥ) και να πληρώνουν πλέον συμμετοχή στα φάρμακα τους ακόμα και στο 60% του κόστους τους, και αρκετές φορές ακόμα και οι άποροι; Αξίζει στους πολίτες με ειδικές ανάγκες να βλέπουν τα επιδόματα τους να μηδενίζονται και μαζί η αξιοπρέπεια τους; Αξίζουν την απάνθρωπη μεταχείριση οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς να μένουν χωρίς θεραπεία έως και 6 μήνες και να ψάχνουν χάπι χάπι τα φάρμακα τους; Αξίζει να θρηνούμε τους θανάτους ακόμα και μικρών παιδιών στα ακριτικά μέρη της χώρας μας για να αποπληρωθεί μόνο το 10% ενός χρόνου χρέος μέσω των περικοπών που έχουν κάνει; 
Αξίζει τόσος ανθρώπινος πόνος;
 
Πηγές στοιχείων:
Ελληνική Στατιστική Αρχή – «Δαπάνες Υγείας – Σύστημα Λογαριασμών Υγείας 2009-2012» Μάρτιος 2014
http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A2103/PressReleases/A2103_SHE35_DT_AN_00_2012_01_F_GR.pdf
Άρθρο «Ο Προϋπολογισμός του 2014 ταφόπλακα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας»
http://www.ygeionomikoi.gr/menu-arthra/menu-arth-ygeia/3245-o-proypologismos-tou-2014-tafoplaka-gia-to-dhmosio-systhma-ygeias
Δαπάνες Υπουργείου Παιδείας (Επεξεργασία στοιχείων Κοτσιφάκης Θ. ΓΓ ΟΛΜΕ)
http://www.alfavita.gr/sites/default/files/attachments/proypologismos.pdf
Άρθρο «Νέο τσεκούρι στην υγεία φέρνει ο προϋπολογισμός του 2015»
http://www.capital.gr/News.asp?id=2164337
Άρθρο «Μάθετε τι λεφτά έχουμε δώσει για τις τράπεζες»
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1956778&pg=2

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Γιατροί του κόσμου: Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου στην Σκύρο

Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου στην Σκύρο
Οι Γιατροί του κόσμου ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους» με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά αλλά και σε ευπαθή πληθυσμό με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Επιπρόσθετα υπάρχει η δυνατότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών και από διαφορετικές ειδικότητες αν το επιτάσσουν οι ανάγκες τις εκάστοτε περιοχής.
Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, κατάλληλα στελεχωμένες από  άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση , καρδιογράφημα και οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς επίσης παροχή επιπλέον ιατρικών ειδικοτήτων και εξετάσεων και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάση κοινωνικό – οικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων ευαλωτότητας.  Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής. 
Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», το οποίο την χρονιά που πέρασε προσέφερε ιατρικό έλεγχο σε περισσότερα από 9.000 άτομα σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης  που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου στη Σκύρο έχει ως εξής:
2/12 - 3/12 - 4/12 : ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΚΥΡΟΥ

Πάμε Αιγαίο… για να αλλάξουμε το διαβήτη! από την Hellenic Seaways και την Novo Nordisk:

Πάμε Αιγαίο… για να αλλάξουμε το διαβήτη!

Με σύνθημα «Πάμε Αιγαίο… για να αλλάξουμε το διαβήτη!», την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014, το πλοίο «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Seaways σε συνεργασία με την Novo Nordisk και με την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ταξίδεψε στο Αιγαίο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού και στόχο την πρόληψη κατά του σακχαρώδους διαβήτη.

Σε όλη τη διάρκεια του δρομολογίου που πραγματοποίησε το «Νήσος Μύκονος», ξεκινώντας από τον Πειραιά και περνώντας από Σύρο-Μύκονο-Σάμο-Ικαρία-Χίο-Μυτιλήνη-Λήμνο και με τελικό προορισμό την Καβάλα, οι επιβάτες του πλοίου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσω banners, ενημερωτικών φυλλαδίων, αφισών, ανακοινώσεων αλλά και ενημερωτικών video που προβάλλονταν από τις οθόνες του πλοίου, σχετικά με τη πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, όσον αφορά τη σωστή διατροφή, την τακτική άσκηση αλλά και τα συμπτώματα των Διαβήτη Τύπου 1 και Διαβήτη Τύπου 2. 
Επιπρόσθετα, οι επιβάτες είχαν τη δυνατότητα να εξετασθούν επιτόπου, συμμετέχοντας σε μετρήσεις σακχάρου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, από το καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό που συνόδευαν το ταξίδι, με τη φροντίδα της Novo Nordisk, της φαρμακευτικής  εταιρείας που ηγείται παγκοσμίως στο χώρο του διαβήτη και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία ινσουλίνης.

Καθώς το «Νήσος Μύκονος» προσέγγισε το λιμάνι της Καβάλας, ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλοίο, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η κα Αθανασία Γαϊτανίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά», η οποία απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πλοίαρχο του «Νήσος Μύκονος», κο Ευάγγελο Αράθυμο, για την συμβολή του στην ενημέρωση του κοινού και την φιλοξενία της αποστολής εν πλω, η κα Δήμητρα Τσανάκα, Δήμαρχος Καβάλας, η οποία καλωσόρισε και χαιρέτισε την καμπάνια ενημέρωσης που οργάνωσε η Novo Nordisk και ανέλαβε με πρωτοβουλία της να υλοποιήσει η Hellenic Seaways, ο κος Μιχάλης Τιμοσίδης, Γιατρός Διαβητολόγος - Πρώην Υφυπουργός Υγείας, ο οποίος συνεχάρη την Hellenic Seaways για την κοινωνικά ευαισθητοποιημένη δράση της, ευχόμενος να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και ο κος Άρης Κατσαΐτης, Διευθυντής Εξυπηρέτησης Πελατών της Hellenic Seaways, ο οποίος στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δεσμεύτηκε για επανάληψη της ενέργειας όχι μόνο στο «Νήσος Μύκονος» αλλά και στα άλλα πλοία της εταιρείας. 

Τριήμερο εκδηλώσεων από την PRAKSIS, την Κέντρο Ζωής και Θετική Φωνή στην Αθήνα

Τριήμερο εκδηλώσεων στην πλατεία Ομονοίας συνδιοργανώνουν οι οργανώσεις Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr), PRAKSIS (www.praksis.gr) και Θετική Φωνή (www.positivevoice.gr), με την υποστήριξη των οργανώσεων ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, ΚΕΘΕΑ Διάβαση, ΚΕΘΕΑ Mosaic, 18 ΑΝΩ, Σχεδία, Γιατροί του Κόσμου, ΣΥΔ, Coloυr Youth, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ESN - Erasmus Student Network – AIESEC.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου

10:00-22:00  Ενημερωτικό Χωριό στη στοά Janero με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  και άλλων φορέων
12:00     Χορευτικό δρώμενο Zumba 
15:30     Χορευτικό δρώμενο με τους Dummy Dancers

Κυριακή 30 Νοεμβρίου

10:00-22:00 Ενημερωτικό Χωριό στη στοά Janero με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων φορέων
13:30     Χορευτικό δρώμενο από τους Dummy Dancers
15:00     Δρώμενο από τη χορευτική ομάδα αφρικανών γυναικών Mandela Gals

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

10:00-22:00 Ενημερωτικό Χωριό στη στοά Janero με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων φορέων
11:30     Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Ομονοίας 
12:00     Συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα)
12:30     Χορευτικό δρώμενο Zumba
13:30     Χορευτικό δρώμενο από τους Street Dancers
14:00     Μουσικό δρώμενο από το Νίκο Τουλιάτο και το συγκρότημα των κρουστών του
14:30     Red Ribbon Event

Ο ΙΣΑ τονίζει την υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει τα οριζόμενα στην Υπουργική απόφαση για το ατομικό όριο ανά πάροχο!



Ο ΙΣΑ ενημερώθηκε για την ανακοίνωση των ποσών του claw-back και rebate σε όλους τους παρόχους υγείας και αφορούν το πρώτο (α΄) εξάμηνο του έτους 2014, τα οποία όπως είχαμε προβλέψει από την πρώτη στιγμή είναι εξοντωτικά για τους γιατρούς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ατομικό όριο ανά πάροχο, το οποίο έχει προβλεφθεί δυνάμει της υπ’ αριθμ. Υ9/οικ.70521/2014 (ΦΕΚ Β’2243/18.18.2014) Υπουργικής Απόφασης δημοσιευθείσας από τις 18.08.2014! Ο ΙΣΑ έχει αποστείλει τις υπ΄αριθμ. πρωτ. 46191/20.08.2014,  46380/29.08.2014 και 46672/09.09.2014 επιστολές του, τονίζοντας την αναγκαιότητα διορθώσεων που οφείλουν να πραγματοποιηθούν σχετικά με τα προβλεφθέντα στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση. Μεταξύ άλλων τονίσθηκε η αναγκαιότητα αύξησης του προβλεφθέντος προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, γεγονός για το οποίο υπήρξε σχετική δέσμευση.
Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω αναφερθέντων προκύπτει η υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει, ήδη από τις 18/08/2014, το ατομικό όριο ανά πάροχο, ώστε να γνωρίζει ο κάθε γιατρός τι πρέπει να πράξει και πώς να λειτουργήσει το ιατρείο του! Η αδράνεια αυτή από πλευράς ΕΟΠΥΥ δημιουργεί σοβαρή δυσλειτουργία στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος!
Για τον λόγο αυτό, ο ΙΣΑ ενεργώντας πάντα με αίσθημα ευθύνης και προστασίας έναντι των ιατρών δηλώνει ότι θα εφαρμόσει τα νόμιμα μέσα για την μη εφαρμογή της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης από τον ΕΟΠΥΥ. 
Η υπομονή των γιατρών έχει πλέον εξαντληθεί και για αυτό ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να μάχεται για την απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματος των ιατρών – μελών του.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ   ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

3ο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας 21-23 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός
Αγαπητοί /ες συνάδελφοι,
Η Ελληνική Εταιρεία Άνοιας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την οργάνωση του 3ου Συνεδρίου "Master Classes in Dementia 2014",
το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου 2014
στο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Divani Caravel, στην Αθήνα.
Στο Συνέδριο αυτό φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου Alzheimer και των άλλων
μορφών άνοιας με τη μορφή εργαστηρίων που θα πραγματοποιήσουν
καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.
Στόχος μας είναι να καλύψουμε θέματα που απασχολούν τους ειδικούς ιατρούς
και άλλους επαγγελματίες υγείας στο πεδίο των ανοϊκών συνδρόμων διεθνώς
αλλά και να αναδείξουμε την Ελληνική εμπειρία και πραγματικότητα.
Με φιλικούς συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Παπατριανταφύλλου


Η Γ. Γραμματέας
Παρασκευή Σακκά

Θεματολογία

  1. Διαγνωστικά κριτήρια – διαφορική διάγνωση ανοϊκών συνδρόμων
  2. Βήματα διαγνωστικής προσέγγισης ανοϊκών συνδρόμων
  3. Νευρο-ψυχολογικό προφίλ ανοικών συνδρομών και ερμηνεία των νευρο-ψυχολογικών δοκιμασιών στην άνοια
  4. Νευροψυχιατρικά συμπτώματα - χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων στην άνοια
  5. Ολιστική αντιμετώπιση ανοϊκού ασθενούς – μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις
  6. Συννοσηρότητα
  7. Συνέργεια διαφορετικών ειδικοτήτων (λογοθεραπευτών, ψυχολόγων, φυσικοθεραπευτών κλπ.) στη διαχείριση του ανοϊκού ασθενούς
  8. Άνοιες πρώιμης έναρξης και ταχείας εξέλιξης
  9. Μετωποκροταφική εκφύλιση και μετωπιαία σύνδρομα
  10. Νευρο-απεικόνιση στις ανοϊκές συνδρομές








Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού


Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.  Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. 

Διαβάστε την συνέχεια..... εδω




Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV, 21 με 28 Νοεμβρίου


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV

Η εβδομάδα 21 με 28 Νοεμβρίου 2014, σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα συνδιοργανώνουν η PRAKSIS (www.praksis.gr), το Checkpoint (www.athcheckpoint.gr) και το Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr).

Ο απώτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης 2014 είναι να μάθουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι την κατάστασή τους σε σχέση με τον ιό (αν δηλαδή είναι θετικοί ή αρνητικοί στον HIV), καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μαθαίνουν ότι είναι οροθετικοί σε προχωρημένο στάδιο, ενημερώνοντας παράλληλα, για τα οφέλη της εξέτασης HIV.

«Μίλα για τον HIV. Κάνε το Τεστ».

Η Εβδομάδα Εξέτασης στοχεύει στο:
·         Να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού ρίσκου σε σχέση με τον HIV να εξεταστούν.
·         Να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να προσφέρουν την εξέταση για HIV ως μέρος εξετάσεων ρουτίνας σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και συνθήκες (σε σύμπνοια με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες).
·         Να κινητοποιήσει τις οργανώσεις που εργάζονται με τις κοινότητες ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούν και να προβούν σε ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ τους, ειδικά όταν προέρχονται από διαφορετικές χώρες.  
·      Να ενημερωθούν περισσότεροι άνθρωποι που διαμορφώνουν πολιτική για τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη που φέρνουν οι πρωτοβουλίες για αύξηση των εξετάσεων για HIV και να τους δοθούν εργαλεία να αξιολογούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από πρακτικές εξετάσεων για HIV.

Η Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV στην Ελλάδα, όπου παρέχεται η δυνατότητα ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης, θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, την περίοδο  21 – 28 Νοεμβρίου, από τις 10:00 π.μ. έως τις 22:00 μ.μ. .

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο: 

Η έκθεση “ΙΑΣΙΣ” με θέμα Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κρανίο γυναίκας. Στην κάτω γνάθο φέρει χρυσή ορθοδοντική συσκευή, πιθανότατα για διόρθωση προβλημάτων σύγκλισης των οδόντων. 4ος αι. π.Χ
Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Εγκαινιάστηκε χθες η έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσία πολλών προσκεκλημένων. Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας. Προλόγησε η πρόεδρος του Μουσείου κα. Σάντρα Μαρινοπούλου και ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Ο κ. Σταμπολίδης στην συνέχεια παρουσίασε τα εκθέματα στον Υπουργό και στους παρευρισκόμενους. 

Μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, 300αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας, και της Ολλανδίας θα πλαισιώνουν την πανανθρώπινη θεματολογία της έκθεσης, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια του ανθρώπου να διατηρήσει την υγεία του.  Η «Ίασις» αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας των μεγάλων αρχαιολογικών εκθέσεων του ΜΚΤ που εστιάζουν σε θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η οποία ξεκίνησε το 2009 με την έκθεση «Έρως», και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με την έκθεση «Επέκεινα».

Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική και απαντά σε ερώτηματα όπως:

  • Πώς φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους οι αρχαίοι Έλληνες; 
  • Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; 
  • Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; 
  • Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; 
  • Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα; 

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες (Υγεία, Νόσος, Θεραπεία) και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο: Υπό το βλέμμα της Υγιείας, ο Ασκληπιός θεραπεύει την ξαπλωμένη ασθενή κατά τη διάρκεια της εγκοίμησης στο Ασκληπιείο. Περ. 400 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
Από την αυγή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος πασχίζει να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, το πρωταρχικό του μέλημα και ενδιαφέρον σε όλες τις χρονικές περιόδους του πολιτισμού του υπήρξε η επίτευξη και διατήρηση της υγείας του, η αναζήτηση και κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και, κυρίως, η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους.

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

Πήλινος ερυθρόμορφος αρύβαλλος με παράσταση ιατρού που εκτελεί φλεβοτομή στον βραχίονα του ασθενή. Επώνυμο αγγείο του Ζωγράφου της Κλινικής. 480-470 π.Χ., Παρίσι, Μουσείο Λούβρου
Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες.
Ωστόσο, ήδη από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, και ο επιμελητής αρχαιοτήτων του μουσείου Γιώργος Τασούλας. 

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τον Μάιο 2015.

Σημείωση του medlabnews.gr
Η όλη έκθεση είναι εξαιρετική, έχει γίνει πολύ επιμελημένη εργασία στην τοποθέτηση των εκθεμάτων κατά θέμα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη, για όλους. Είναι σημαντικό να την επισκεφτείτε και να θαυμάσετε την εφευρετικότητα και την αξία των προγόνων μας.

Οι τρεις πρωτοπόροι ερευνητές, νικητές του ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0

Οι νικητές του 2ου διαγωνισμού καινοτομίας στην υγεία, ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0 αναδείχτηκαν το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 σε μια μοναδική τελετή που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της εκδήλωσης Disrupt, Startup, ScaleUP”, που διοργανώθηκε από τους Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) ανοίγοντας την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. 

Την εκδήλωση της τελικής φάσης του διαγωνισμού παρακολούθησαν περισσότερα από 500 άτομα και χιλιάδες ακόμα μέσω live streaming στο οποίο είχαν πρόσβαση χρήστες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κατά την διαδικασία της προφορικής αξιολόγησης, οι 10 επικρατέστεροι υποψήφιοι παρουσίασαν σε 3 λεπτά την καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μπροστά στους κριτές και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Διεθνούς  Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών. Το διαγωνισμό συντόνισε ο κ. Κώστας Καρυπίδης. Μετά από κάθε παρουσίαση, οι κριτές είχαν στην διάθεση τους 8 λεπτά για την διαδικασία ερωτήσεων και συμβουλών πάνω στην παρουσίαση που προηγήθηκε.

Η κριτική επιτροπή δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από το πολύ υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και των καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί στον ελληνικό επιστημονικό χώρο, από νέους αλλά και από έμπειρους επιστήμονες του χώρου της υγείας. O Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού και Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κος Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε ότι: «Νικητές είναι και όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΣΦΕΕ. Η ανάδειξη των τελικών 10 υποψηφίων και εξ αυτών η ανάδειξη των 3 νικητών ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς όλες οι ιδέες ήταν εξαιρετικές, απόδειξη του ότι οι έλληνες επιστήμονες έχουν προβάδισμα σε καινοτόμες ιδέες, και αναζητούν διεξόδους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην χώρα μας. Με την κατάλληλη στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η υγεία και η βιοτεχνολογία να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις και λαμπρά μυαλά τα οποία δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη μεριά μεγάλες ευκαιρίες πολυεθνικών εταιρειών που μπορούν με κάποια κίνητρα να επενδύσουν περαιτέρω και να βοηθήσουν την οικονομία της χώρα μας».

Αντίστοιχα, ο κος Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των ID-GC δήλωσε: «Όταν σκεφτήκαμε την ιδέα ενός διαγωνισμού στον τομέα της καινοτομίας στην Υγεία ήμασταν αισιόδοξοι. Σήμερα, δύο χρόνια μετά τον πρώτο και δεύτερο διαγωνισμό, η αισιοδοξία αυτή έχει ξεπεράσει κάθε δυνατή πρόβλεψη τόσο σε επίπεδο αριθμητικής ανταπόκρισης όσο και στην ποιότητα των προτάσεων αυτών καθ’ εαυτών. Πλέον έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, ότι με την καθοριστική συμβολή του ΣΦΕΕ, ένας νέος θεσμός έχει δημιουργηθεί. Αυτό το θεσμό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να τον εξελίσσουμε με το ίδιο όραμα, την ίδια σκληρή δουλειά, με την ίδια πίστη ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στην Υγεία μπορούν να μας πάνε μπροστά».

Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν:
1ο Βραβείο – 25.000€: Τράπεζα Οφθαλμών «Γρηγόρης Γεωργαρίου»

Πρόκειται για μια εταιρεία έντασης γνώσης στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ που στοχεύει στον  τετραπλασιαμό των ελλήνων δωρητών σώματος και στην δημιουργία μοναδικών στον κόσμο προϊόντων όπως μόσχευμα κερατοειδούς με ενδοσκελετό, δημιουργία ενδοφακού-τεχνητής ίριδας-μοσχεύματος με στήριξη χωρίς ράμματα και δημιουργία βιολογικών «φακών επαφής» για ανώμαλο κερατοειδή (πχ  κερατόκωνο).
Η κερατοειδική αδιαφάνεια είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Οι μόνες θεραπευτικές επιλογές είναι η μεταμόσχευση κερατοειδούς, ή μια κερατοειδής προσθετική συσκευή. Και οι δύο βασίζονται στη διαθεσιμότητα  φρέσκων και βιώσιμων ιστών του κερατοειδούς από δότες της Τράπεζας Οφθαλμών. Η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να καλύψει τις εθνικές ανάγκες μεταμόσχευση κερατοειδούς και να γίνει ο κύριος προμηθευτής της κερατοειδούς ιστού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Τράπεζα Οφθαλμών ΓΓ αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές του Δημόκριτου και μια ελίτ ελλήνων χειρούργων κερατοειδούς, προερχόμενους από τον ακαδημαϊκό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η διαχείριση των οφθαλμικών μοσχευμάτων απαιτεί ακεραιότητα, πλήρη απασχόληση με το αντικείμενο, καθώς και επαγγελματισμό και δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση και τα φιλάνθρωπα αισθήματα.  Έτσι, η Τράπεζα Οφθαλμών θα λειτουργεί υπό την εποπτεία ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής με συγκεκριμένη επαγγελματική στρατηγική και ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Θα είναι η πρώτη Τράπεζα Οφθαλμών στην Ελλάδα η οποία θα τηρεί τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την προμήθεια και τη διανομή ανθρώπινων ιστών για μεταμόσχευση και θα συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα της προετοιμασίας ιστών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Οφθαλμών. Σκοπεύει στη συνεργασία με την Τράπεζα Amnitrans Eye του Ρότερνταμ για να επιτευχθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία «καλλιέργειας οργάνων» για την διατήρηση του κερατοειδούς αλλά και για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας μέσω της χρήσης ιστών που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Σκοπεύει επίσης στη χρήση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την προώθηση της βασικής και μεταφραστικής έρευνας κερατοειδούς από επιστήμονες στην Ελλάδα.
Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας, η Τράπεζα αναμένεται να μειώσει την εισαγωγή ιστών κατά 95% και, ως εκ τούτου, να μειώσει το συνολικό κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 50%. Μέσα σε 5 χρόνια, η Τράπεζα μπορεί να αναδειχθεί ως μία από τις 10 μεγαλύτερες Τράπεζες Οφθαλμών στην Ευρώπη. Η επιτυχία της βασίζεται στη χρήση μιας τεράστιας, αλλά ακόμα ανεκμετάλλευτης πηγής δυνητικών δοτών ιστών, δηλαδή πτωματικούς δότες. Προγενέστερες αντίστοιχες προσπάθειες στην Ελλάδα έχουν αποτύχει επειδή τα μοσχεύματα προέρχονταν κυρίως από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, και αυτοί δεν υπερβαίνουν τους 50 κατ’ έτος. Σε αντίθεση με άλλες μεταμοσχεύσεις οργάνων που απαιτούν έναν ζωντανό αλλά εγκεφαλικά νεκρό δότη για την προμήθεια ιστών, η μεταμόσχευση κερατοειδούς με πτωματικό ιστό υπήρξε επιτυχής σε όλο τον κόσμο από το 1950. Έτσι, η Τράπεζα Οφθαλμών θα χρηματοδοτήσει και θα λειτουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης και ανεύρεσης δοτών που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

2ο Βραβείο – 15.000€: Proteomarkers Biotech

Η εταιρεία Proteomarkers Biotech (PMB) είναι μία start up εταιρία βιοτεχνολογίας, στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου (non-invasive prenatal test) και των επιπλοκών της κύησης (non-invasive test of pregnancy complications). Η εταιρεία έχει κύριο σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των state-of-the-art τεχνικών της πρωτεωμικής και της φασματομετρίας μάζας που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση βιοδεικτών. Η εταιρεία θα αναπτύσει, παράγει και διαθέτει στην αγορά καινοτόμα διαγνωστικά προϊόντα (kits) σε ανταγωνιστικές τιμές με στόχο την κατάκτηση δεσπόζουσας θέσης στη ελληνική και διεθνή αγορά.
Τα kits αυτά αφορούν στην ανίχνευση και ποσοτικοποίηση συγκεκριμένων πρωτεινών (βιοδεικτών) που βρίσκονται στο περιφερικό αίμα της εγκύου και υποδηλώνουν πιθανή ανωμαλία  στο έμβρυο (σύνδρομο Down, σύνδρομο Turner, σύνδρομο Klinefelter κλπ.), ή την πιθανότητας εκδήλωσης παθολογικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης (προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, ενδοαμνιακές λοιμώξεις κλπ.).
Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την ανίχνευση των πρωτεϊνών αυτών σε ιδιαίτερα μικρή ποσότητα του αίματος της μητέρας, που δείχνουν μόλις από τον τρίτο μήνα της κύησης αν το έμβρυο είναι φυσιολογικό ή εμφανίζει παθολογίες ή αν πρόκειται να εμφανισθούν επιπλοκές στην κύηση. Οι εξετάσεις αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες και τα αποτελέσματα λαμβάνονται μόλις εντός 24ωρου.

3ο Βραβείο – 10.000€ Amyndas Φαρμακευτικά

Η Amyndas Φαρμακευτικά είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη καινοτόμος εταιρεία, πρωτοπόρος διεθνώς στον τομέα των «θεραπειών του συμπληρώματος». Στόχος της Amyndas είναι να παρέχει τις πιο προηγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων, και ειδικότερα ορφανών ασθενειών και παθήσεων με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες για τις οποίες οι ασθενείς χρειάζονται καλύτερα και πιο ασφαλή φάρμακα. Η Amyndas αναπτύσσει νέες θεραπείες ενάντια στην απόρριψη μοσχευμάτων κατά τη μεταμόσχευση, για τη αντιμετώπιση της σπάνιας αιμολυτικής νόσου – Παροξυσμική Νυχτερινή Αιμοσφαιρινουρία, για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και για την αντιμετώπιση χρονίων φλεγμονών κατά την αιμοκάθαρση και το σύνδρομο ισχαιμίας-επαναιμάτωσης.
Τα νέα ελπιδοφόρα υποψήφια φάρμακα της εταιρείας είναι μικρά συνθετικά πεπτίδια με μοναδικές ιδιότητες, τα οποία δρουν ως αναστολείς του συμπληρώματος, μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σημαντικά ανώτερο θεραπευτικό όφελος σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες. Βασισμένη στην πατενταρισμένη τεχνολογία και στη μοναδική τεχνογνωσία της η Amyndas αναπτύσσει την επόμενη γενιά θεραπευτικών ουσιών για το συμπλήρωμα, με στόχο την αντιμετώπιση πλήθους φλεγμονωδών νόσων. Η εταιρεία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης των καινοτόμων αυτών τεχνολογιών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Η Amyndas βασίζεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο και υψηλής απήχησης επιστημονικό έργο του καθηγητή ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ιδρυτή της Γιάννη Λάμπρη, ο οποίος θεωρείται ηγέτης στον τομέα της έρευνας του συμπληρώματος διεθνώς, με 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο αυτό, πάνω από 400 δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και εφευρέτη ενός ευρέος χαρτοφυλακίου πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Amyndas υποστηρίζεται επίσης από ένα διεθνές δίκτυο κορυφαίων επιστημόνων, κλινικών γιατρών και εμπειρογνωμόνων του κλάδου με μεγάλη εμπειρία στην κλινική ανάπτυξη φαρμάκων και στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην κλινική πρακτική.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΩΝ
Ο πρώτος νικητής, κος Αναστάσιος Χαρώνης, ΜD, PhD, Χειρουργός Οφθαλμίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής-Athens Vision ευχαρίστησε θερμά το ΣΦΕΕ και τους οργανωτές του διαγωνισμού για την τιμή που έκαναν στην ομάδα του με την διάκριση αυτή και δήλωσε ότι: «Το πρώτο βραβείο μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε για να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το όραμα μας. Την δημιουργία δηλαδή μιας σύγχρονης τράπεζας οφθαλμών που θα ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στοχεύουμε στην εκθετική αύξηση της προσφοράς μοσχευμάτων στην Ελλάδα από πτωματικούς δότες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την μείωση του μέσου κόστους μοσχεύματος κατά 50% και τον υπερ-διπλασιασμό του αριθμού των μεταμοσχεύσεων που γίνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, περιορίζοντας την τυφλότητα στην Ελληνική κοινωνία. Αποστολή μας πλέον, είναι η εδραίωση της ηγετικής θέσης της Τράπεζας Οφθαλμών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ-«Γρηγόρης Γεωργαρίου» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως η πιο αξιόπιστη και καινοτόμος τράπεζα στο είδος της και με την δική σας εμπιστοσύνη και συμμετοχή το όνειρο μας αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Για αυτό σας ευχαριστούμε και προσδοκούμε στο να μοιραστούμε το ταξίδι μαζί σας».

O κος Γεώργιος Τσάγκαρης, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Α’​, Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), επικεφαλής της ομάδας που κέρδισε το 2ο βραβείο ανέφερε: «Ευχαριστούμε τον ΣΦΕΕ για την βράβευσή μας, η οποία αποτελεί την αναγνώριση μιας μακροχρόνιας ερευνητικής ενασχόλησης με το αντικείμενο του μη-επεμβατικού προγεννητικού ελέγχου. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός αυτό, γιατί η προσπάθειά μας λαμβάνει χώρα εξ΄ολοκλήρου στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι ο μετασχηματισμός της συσσωρευμένης καινοτόμου γνώσης σε επιχειρηματική δραστηριότητα από την ομάδα μας, θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλες ερευνητικές ομάδες, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα στον τομέα των βιοϊατρικών επιχειρήσεων».

Ο κος Γιάννης Λάμπρης, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια και Ιδρυτής & Επιστημονικός Υπεύθυνος της Amyndas, νικητής του τρίτου βραβείου δήλωσε: «Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε την προσπάθεια μας για να ανάπτυξη «καινοτόμων» φαρμάκων στην Ελλάδα τα οποία λόγω της μεγάλης προστιθεμένης αξίας μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας σημαντικά. Πρέπει όμως οι καινοτόμες προσπάθειες  που γίνονται στο τόπο μας, συνήθως με προσωπικό κόστος, να βοηθηθούν ουσιαστικά. Δεν χρειάζεται να ξανά ανακαλύψουμε τον τροχό. Απλώς ακλουθώντας τη διεθνή πρακτική και εμπειρία να βοηθήσουμε αυτές τις προσπάθειες έμπρακτα και όχι με ευχολόγια που ακούγονται και ξανά ακούγονται».

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Την εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πλαισίωσαν με ομιλίες τους ο κος Γεώργιος – Ιωάννης Τσιάνος, ιατρός, επιχειρηματίας και υπεραθλητής με πολύ σημαντικά επιτεύγματα καθώς και η κα Nanxi Liu, η οποία ίδρυσε την εταιρεία Nanoly Bioscience κατά την διάρκεια των σπουδών της σε ηλικία 21 ετών. Στην σκηνή βρέθηκαν και οι περσινοί νικητές του Innovation Project, κα Φαίη Χριστοδούλου (1o Βραβείο 2013 – Ομάδα MirOculus) και κος Αντώνης Κουρής (2ο Βραβείο 2013 – Ομάδα Respi) για να μοιραστούν με το κοινό την εξέλιξη της ομάδας τους μετά από έναν χρόνο πορεία.
Ο κος Τσιάνος, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κολύμπησε non-stop από τις ακτές της Πελοποννήσου μέχρι την Κρήτη υπογράμμισε ότι το μάθημα που έχει διδαχθεί από την φύση είναι ότι: «Στη ζωή δεν απειλούμαστε από τέρατα, αλλά από τα μικρά και απλά πράγματα». Με εξειδίκευση στην Ιατρική Φυσιολογία σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και με βάση αυτή την εμπειρία του, τόνισε την σημασία της ομάδας αλλά και τον ξεκάθαρο ρόλο του αρχηγού σε κάθε προσπάθεια.
Από την πλευρά της η διεθνής ομιλήτρια της εκδήλωσης Disrupt Startup ScaleUP, Nanxi Liu τόνισε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην υλοποίηση μίας ιδέας είναι οι συνεργάτες. Στην ομιλία της ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το πως και από που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος μία επιχειρηματική προσπάθεια. Περιγράφοντας την πορεία προς την ίδρυση της Nanoly Bioscience, με αντικείμενο την ψύξη εμβολίων με πολυμερείς ουσίες η οποία διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο Κοινωνικής Καινοτομίας της Intel, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα της NASA με τις Top 10 New Tech Επιχειρήσεις, συμβούλεψε τους εν δυνάμει επιχειρηματίες να μοιραστούν και να περιγράψουν τις ιδέες τους με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος τους, προκειμένου να αναζητήσουν συμμάχους στην πραγματοποίηση του στόχου τους.
Ο κ. Κουρής στο πλαίσιο της ομιλίας του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «O διαγωνισμός καινοτομίας του ΣΦΕΕ είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα για την ενθάρρυνση της δημιουργίας στην Ελλάδα. Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό παραγωγικό κλάδο που κατορθώνει να εγκαταστήσει ένα υπόστρωμα για την ανάπτυξη της σύγχρονης καινοτομίας υγείας. Το Respi οφείλει τη σημερινή του παρουσία στην ευκαιρία του να διαγωνιστεί και το βραβείο που κέρδισε. Στην startup καινοτομία ωστόσο, η βέβαιη επιτυχία είναι η ανάπτυξη της αγοράς και η δημιουργία προτύπων και σε αυτό ο ΣΦΕΕ έχει επιτύχει απόλυτα». Σήμερα το Respi βρίσκεται στο High Tech Campus της Philips, στο Eindhoven, όπου σε συνεργασία με το Startupbootcamp, ετοιμάζει τα πρώτα πιλοτικά έργα που θα λανσάρει στην αγορά. Αυτά αφορούν την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης ασθματικών ασθενών, την pubic health ανάλυση των προφίλ συμμόρφωσης ασθματικών ασθενών με την ενδεδειγμένη θεραπεία, μέσω μίας καινοτόμου τεχνολογίας και τέλος την ανάπτυξη ενός έργου crowdfunding.
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της τελικής φάσης ήταν οι κ.κ. :
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ
Σίμος Αναστασόπουλος Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Χρήστος Αντωνόπουλος, Ιατρικός Διευθυντής Roche

Ευάγγελος Δροσινός, Γαστρεντερολόγος, Ιατρικός Διευθυντής Φαρμασέρβ- Lilly
Νίκος Μπαϊμπάς, Ιατρικός Διευθυντής Pfizer Hellas
Βαρβάρα Μπαρούτσου Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, Ιατρική Διευθύντρια SANOFI
Κωνσταντίνος Παναγούλιας Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης & Προστιθέμενης Αξίας ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ
Γιάννης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Αttica Ventures, Μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας του Υπ. Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Δέσποινα Σανούδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Αθηνών
Haseeb Ahmad, Διευθύνων Σύμβουλος MSD Ελλάς, Κύπρου και Μάλτας
 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ:
Τα κριτήρια βάσει των οποίων τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Αξιολόγησαν τις 10 συμμετοχές αφορούν την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ελληνική προστιθέμενη αξία αλλά και την ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το επίπεδο επίτευξης βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών, την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, τη γενικότερη προοπτική και δυνατότητα εφαρμογής και ανάπτυξης του επιχειρηματικού σχεδίου, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει, τη στρατηγική ανάπτυξης και προώθησης που θα ακολουθήσει η κάθε ομάδα, το χρηματοδοτικό πλάνο και την δυνατότητα εξέλιξης και μαζικής παραγωγής /χρήσης.
 ΧΟΡΗΓΟΙ ΒΡΑΒΕΙΩΝ



Αξίζει να αναφερθεί ότι υποστηρικτές του Χρηματικού Επάθλου των νικητών είναι ο ΣΦΕΕ  καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετείχαν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: Abbvie, Chiesi, Genesis, Pharmaserve-Lilly, MSD, Novartis, Pharmathen και Roche.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων