ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ν.Ε.): Καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ν.Ε.): Καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ 
ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ν.Ε.)- Ν.Π.Δ.Δ. 


Ενόψει της έκδοσης της Αριθ. Γ4α/ΓΠ. 3567 Υπουργικής Απόφασης στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι νοσηλευτικές πράξεις που ασκούνται στο χώρο των νοσοκομείων και στην κοινότητα, η οποία προκάλεσε αδικαιολόγητες αντιδράσεις ιατρικών ενώσεων, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η εν λόγω ΥΑ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επισημοποιεί και να νομιμοποποιεί τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, που ούτως ή άλλως εκτελούνταν μέχρι σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά από την εκμάθησή τους στις νοσηλευτικές σχολές της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Οι περιγραφείσες νοσηλευτικές πράξεις, ουδόλως προσκρούουν σε αρμοδιότητες άλλου επαγγελματικού κλάδου, ούτε θίγουν το κύρος και το καθηκοντολόγιο άλλων ομάδων του χώρου της υγείας.

Ειδικώς δε για το περιεχόμενο της περίπτωσης υπαριθμ. 32 του χωρίου Α1 που αναφέρεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ήπιων σκευασμάτων που κυκλοφορούν -ούτως ή άλλως- ευρέως στο εμπόριο, όπως ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντισηπτικά διαλύματα, ιχνοστοιχεία, επιδεσμικό υλικό κτλ, αφορούν την άσκηση της νοσηλευτικής στην κοινότητα και ως εκ τούτου στη δυνατότητα του νοσηλευτή να συνιστά στον ασθενή την προμήθειά τους. Περαιτέρω, η αναφορά των διαμαρτυριών των εκπροσώπων των προαναφερθεισών ενώσεων σε θρομβολυτικά ή άλλα νοσοκομειακά σκευάσματα (χωρίο 3, περίπτωση 2), είναι παντελώς αδικαιολόγητη, μιας και γι’ αυτά γίνεται σαφής αναφορά ότι χρειάζεται πρωτίστως ιατρική γνωμάτευση.

Η ΕΝΕ θεωρεί, ότι η εν λόγω ΥΑ, αποκαθιστά πλήρως τη νομιμότητα στο χώρο της υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα (όπως εξάλλου ισχύει σε
page1image17008

ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο) της άσκησης των όσων διδάσκονται, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της λογικής, αναλαμβάνοντας το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν. Εξάλλου, η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι η ενεργός συμμετοχή των νοσηλευτών στην ΠΦΥ, μόνο ευνοϊκά αποτελέσματα έχει επιφέρει στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Κλείνοντας, συνιστούμε στις ενώσεις των ιατρών που διαμαρτύρονται, να διαβάσουν καλύτερα το κείμενο της απόφασης και να αποδεχθούν ότι δεν είναι ούτε οι μόνοι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ούτε οι μόνοι που έχουν αποφοιτήσει από ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας 
Δημήτρης Σκουτέλης        Αριστείδης Δάγλας 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων