Επιτυχημένη οργάνωση διακομιδής 4χρονου για μεταμόσχευση καρδιάς στην Ιταλία. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Επιτυχημένη οργάνωση διακομιδής 4χρονου για μεταμόσχευση καρδιάς στην Ιταλία.


Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας σήμερα, 29 Μαρτίου 2015 στις 3:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ολοκλήρωσε με επιτυχία την αεροδιακομιδή ενός παιδιού 4,5 ετών από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο Αχαΐας  προς τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πάντοβα της Ιταλίας, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. 
Το συγκεκριμένο περιστατικό, που ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Συντονιστικού Κέντρου Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β. στην Ελευσίνα και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), επιχειρησιακά αποτελεί το πιο σύνθετο και πολύπλοκο κατά την 20ετή λειτουργία του Τμήματος Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β. δεδομένου ότι ο τελικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αφορούσε το συντονισμό 2 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και Κινητών Ιατρικών Μονάδων του Ε.Κ.Α.Β. και 5 ιατρών, 2 νοσηλευτών, 2  διασωστών και ενός τεχνικού που προερχόντουσαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, του Νοσοκομείου της Πάντοβας αλλά και του Τμήματος των Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β..
Η ανάπτυξη της επιχείρησης ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2015 όπου το Πρωθυπουργικό Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας (Embraer) προσγειώθηκε  στη Βενετία και παρέλαβε ομάδα 3 ιατρών (1 καρδιολόγος και 2 χειρουργοί) και ενός τεχνικού λειτουργίας ειδικής συσκευής εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO Extracorporeal Membrane Oxygenation) από το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάντοβας (Azienda Ospedaliera di Padova), ώστε να τους μεταφέρει στον Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στον Άραξο Αχαΐας. 
Από εκεί μετέβησαν με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. και όχημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου κατευθείαν στο Χειρουργείο για την τοποθέτηση της ειδικής συσκευής εξωσωματικής κυκλοφορίας στον μικρό ασθενή.
Ταυτόχρονα ασθενοφόρο όχημα - Κινητή Ιατρική Μονάδα (Κ.Ι.Μ.) - με ιπτάμενο ιατρό του Ε.Κ.Α.Β. και δύο ιπτάμενους διασώστες αναχώρησε από την βάση των Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β. εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Ελευσίνας, με κατεύθυνση προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Με την επιτυχημένη τοποθέτηση της ειδικής συσκευής εξωσωματικής κυκλοφορίας και της πλήρους σταθεροποίησης της υγείας του μικρού ασθενούς εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, έγινε η τοποθέτηση του στην Κινητή Ιατρική Μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και αναχώρησε για το στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Άραξο. 
Εκεί η Κινητή Ιατρική Μονάδα (όχημα του Ε.Κ.Α.Β.) τοποθετήθηκε και ασφαλίστηκε εντός του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (που είχε μεταβεί από την Ελευσίνα) και μαζί με τους  ιατρούς από την Ιταλία, τον Διευθυντή και μία νοσηλεύτρια από την Μ.Ε.Θ. Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και τους ιπτάμενους (ιατρό & διασώστες) του Ε.Κ.Α.Β. αναχώρησε, στις 23:20 (28/3/2015), με προορισμό το αεροδρόμιο της Βενετίας στην Ιταλία. 
Με την προσγείωση στην Βενετία, και αφού ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να παραταθεί η ώρα λειτουργίας του αεροδρομίου στη Βενετία, στις 01:40 της 29ης Μαρτίου 2015, η Ελληνική Κινητή Μονάδα μετέβη οδικώς στη  Πάντοβα και παρέδωσε το παιδί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης.
Τελικά, σήμερα 29 Μαρτίου 2015 στις 10:00 το πρωί, το ίδιο αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στον Άραξο έτσι ώστε να αποβιβαστεί το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και στη συνέχεια ανέχωρησε προς το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας όπου και προσγειώθηκε στις 10:40, με το πλήρωμα του C-130 και τους ιπτάμενους ιατρούς και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. με την Κινητή Ιατρική Μονάδα να ολοκληρώνουν επιτυχώς την αποστολή τους.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας συντόνισαν επιτελικά την όλη επιχείρηση, ενώ ξεπεράστηκαν αρκετά προβλήματα με τις παρεμβάσεις του Υπουργού. Ο Υπουργός Υγείας θέλει να ευχαριστήσει προσωπικά όλους τους συντελεστές ,τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, και την ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ήταν μίας ιδιαίτερης σημασίας επιχείρηση που απέδειξε ότι η χώρα διαθέτει υψηλής ποιότητας στελέχη και υπηρεσίες. Ο Υπουργός Υγείας ευχαριστεί ιδιαίτερα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την ουσιαστική συμβολή τους.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων