Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος. Πώς θα καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε γλαύκωμα; Πώς θα προλάβετε την τύφλωση; (video). | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος. Πώς θα καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε γλαύκωμα; Πώς θα προλάβετε την τύφλωση; (video).

Oι ασθενείς πριν καν αντιληφθούν ότι πάσχουν από γλαύκωμα μπορεί να έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος της όρασης τους που δεν επανορθώνεται #glaucoma
Ο AΘΟΡΥΒΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr iatrikanea

Το 2010 καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος (WGA) η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (11-17 Μαρτίου 2024) που είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την υγεία των οφθαλμών και να γίνουν κατανοητά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα μιας παθήσεως που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τουλάχιστον σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους το 2025, παγκοσμίως.
  
Το γλαύκωμα δεν είναι μόνο μια ασθένεια των ηλικιωμένων. Είναι καιρός να αλλάξουμε τη δημόσια αντίληψη για το γλαύκωμα που μπορεί να προσβάλει άτομα νεότερης ηλικίας.

Γλαύκωμα είναι μια ομάδα νόσων του οφθαλμού που χαρακτηρίζεται από βλάβη στο οπτικό νεύρο και συνοδεύεται από μη αναστρέψιμη απώλεια της περιφερικής όρασης και σε προχωρημένες περιπτώσεις, σε απώλεια της κεντρικής όρασης.
  • Έχει υπολογισθεί ότι γύρω στους 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα,  οι μισοί από τους οποίους δεν το γνωρίζουν,  χάνοντας έτσι σιγά-σιγά, αλλά οριστικά την όρασή τους. Παράλληλα, τουλάχιστον 40 χιλιάδες άτομα θα εμφανίσουν γλαύκωμα μέσα στην επόμενη πενταετία. 
  • 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα
  • Το γλαύκωμα συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα και μπορεί να παραμείνει επί μακρόν αδιάγνωστο. Oι ασθενείς πριν καν αντιληφθούν ότι πάσχουν από γλαύκωμα, μπορεί να έχουν χάσει ήδη ένα σημαντικό μέρος της όρασης τους, το οποίο δεν επανορθώνεται
  • Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη για να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί  έγκαιρα το γλαύκωμα, και αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της όρασης στους πάσχοντες από γλαύκωμα 
Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με γλαύκωμα, και δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι - που είναι τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας - χάνουν σιγά σιγά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας της νόσου.  

Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, ωστόσο είναι μια ασθένεια για την οποία το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει αρκετά. 

Το γλαύκωμα μπορεί να παραμείνει χωρίς συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και χρόνια, με συνέπεια να χάνεται ένα σημαντικό μέρος της όρασης, μέχρις ότου ο ασθενής να οδηγηθεί στον οφθαλμίατρο και να διαγνωστεί. 

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχοι είναι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευτεί το γλαύκωμα νωρίς, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα


Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, άρα το κλειδί για να διατηρηθεί η όρασή στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι η κατάλληλη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης. 

Δείτε πώς θα καταλάβετε ότι μπορεί να έχετε γλαύκωμα




Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος: τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την όρασης σας;


Προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση. Το γλαύκωμα είναι γνωστό ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης» και είναι μια ασθένεια χωρίς αισθητά συμπτώματα – σημαντικό ποσοστό της όρασής σας μπορεί να χαθεί πριν καν αρχίσετε να το παρατηρείτε, συνεπώς η τακτική εξέταση των ματιών, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση, είναι πολύ σημαντική.

Συζητήστε για το γλαύκωμα. Μιλήστε με τους γονείς σας, την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας σχετικά με την ασθένεια και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Συνήθως αφορά άτομα >40 ετών. Σπάνια μπορεί να προσβληθούν και άτομα κατά τη βρεφική, παιδική ή νεανική ηλικία. 

Βεβαιωθείτε ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους για το  γλαύκωμα. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς με γλαύκωμα δεν θα χάσουν την όρασή τους. Ωστόσο, πάνω από 50% των ασθενών με γλαύκωμα δεν συμμορφώνονται στη θεραπεία τους είτε επειδή δεν ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους για τη λήψη της αγωγής τους είτε επειδή διακόπτουν εντελώς τη θεραπεία τους, μια συμπεριφορά που, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων