Οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη η αύξηση του ΦΠΑ στην Υγεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη η αύξηση του ΦΠΑ στην Υγεία


Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να αυξάνει τον συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 18-19% σε κέντρα αποκατάστασης, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος, κ. Χρήστος Βιρβίλης, έκανε την  ακόλουθη δήλωση:
«Η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί μια αδιανόητη κίνηση για τα σημερινά δεδομένα. Ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους παρόχους του, επιβάλλοντας καταχρηστικά rebate και claw back, ενώ η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας και την παρατεταμένη κρίση, κάποιοι σκέφτηκαν ως λύση, για να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία, την αύξηση του ΦΠΑ, σε επίπεδα μάλιστα δυσθεώρητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., που είτε ισχύει μειωμένος συντελεστής στις υπηρεσίες υγείας, είτε υπάρχει απαλλαγή. Αν συνυπολογίσουμε το παγκόσμιας πρωτοτυπίας δεδομένο του υπολογισμού του ΦΠΑ ως λογιστικό έξοδο στους Κλειστούς Προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, τότε αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι η λειτουργία μας είναι “χωρίς αύριο”.

Οι υπηρεσίες Υγείας δεν αποτελούν είδος πολυτελείας. Δεν είναι ακόμη ένα καταναλωτικό αγαθό. Η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που αναμένουν ορισμένοι, αφού πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν, ενώ θα προκληθεί συμφόρηση στις μονάδες του ΕΣΥ. Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο μέτρο, που υποβαθμίζει το Σύστημα Υγείας στη χώρα. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει πράξη.»           
        
Η ΕΚΑΕ
Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι τρία (23) μέλη της ΕΚΑΕ συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.     
  
Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα
Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.500 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων