Συνάντηση του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανδρέα Ξανθού με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανδρέα Ξανθού με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, αποτελούμενη από βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών, του Κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων με τη συμμετοχή του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα καθώς και τριών εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Υπουργείου Υγείας συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο της Βουλής με μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Θέμα της συζήτησης: «Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της λιτότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Στη συνέχεια η γερμανική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό. 
Ο Υπουργός Υγείας, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές για το ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν  για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε στα αίτια της δημοσιονομικής κρίσης. Παραδέχθηκε ότι μερίδιο της ευθύνης, κυρίως όσον αφορά παθογένειες όπως η εγχώρια σπατάλη, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ανήκει στην ελληνική πλευρά, αλλά τόνισε και τις ευθύνες της Ευρώπης, η οποία ωφελήθηκε πολλαπλώς και επί μακρόν από πολιτικές που συνέτειναν στη διόγκωση του ελληνικού χρέους.
              Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη σταθερή απροθυμία της ΕΕ να εγγυηθεί τα ελληνικά εθνικά σύνορα, που ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς. Δεν παρέλειψε να σημειώσει δε, ότι μεγάλο μέρος αυτών καταβλήθηκε σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες αμυντικών συστημάτων. Ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό επέρριψε και στα διαπιστωμένα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται ευρωπαϊκές εταιρείες, γερμανικές και όχι μόνον. Τέλος, αναρωτήθηκε ποιος ωφελήθηκε από τη ραγδαία διαδικασία αποβιομηχάνισης, που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εισάγει σήμερα σειρά προϊόντων από εξαγωγικές βιομηχανίες του πυρήνα της ΕΕ.  
Παρόλα αυτά, τόνισε, είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό όραμα και να αποτρέψουμε την αναβίωση των εθνικισμών στη Γηραιά Ήπειρο. Όμως το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πρόσθεσε, όχι μόνο απέτυχε καταφανώς, αλλά προκάλεσε μια κοινωνική καταστροφή, που είχε ως πρώτο θύμα την υγεία.
Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε: «Η συνάντηση αυτή, για να είναι χρήσιμη και ουσιαστική, πρέπει πάνω απ’ όλα να αποτελέσει μια κατάθεση ειλικρίνειας. Τιμώ τους εκπροσώπους της δημοκρατικής Γερμανίας και επιζητώ ουσιαστικό διάλογο. Υπάρχει πεδίο συνεργασίας στο χώρο της υγείας αλλά στη βάση ότι είμαστε ισότιμοι εταίροι - το εννοώ αυτό. Είμαστε ένας περήφανος λαός που έχει υποφέρει πολύ και δεν ανεχόμαστε την υποκρισία. Δεν επιθυμούμε να είμαστε σε διαμάχη με τη Γερμανία, όμως προϋπόθεση είναι να έχουμε ειλικρινή και ισότιμη σχέση».
Ο Υπουργός, αφού διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ζήτησε τη γερμανική συνδρομή και εμπειρία όσον αφορά την εξέλιξη και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στην υγεία για τον έλεγχο του κόστους και τον περιορισμό της απάτης, αλλά και για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα Φάρμακα, που μεταξύ άλλων θα είναι σε θέση να αξιολογεί την επιπρόσθετη θεραπευτική αξία των καινοτόμων φαρμάκων σε σχέση με την τιμή τους. Ζήτησε επίσης τη στήριξη της Γερμανίας στο αίτημα που πρόκειται να κατατεθεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τη μετεκπαίδευση επαγγελματιών της υγείας (πλην ιατρών) μέσω 12μηνων κατ’ εξαίρεση συμβάσεων με κονδύλια ΕΣΠΑ όπως επίσης και τη γερμανική συνδρομή για τον έλεγχο  της φορολόγησης των πολυεθνικών του φαρμάκου. 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι «Δεν υπερασπιζόμαστε το σύστημα υγείας πριν την κρίση, ωστόσο οι «μεταρρυθμίσεις» των μνημονιακών κυβερνήσεων έγιναν με λάθος τρόπο και με λάθος στόχο. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στην υγειονομική φτώχεια, στην αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και τελικά στην ανθρωπιστική κρίση». Επεσήμανε δε ότι «προτεραιότητές μας είναι η κοινωνική ανακούφιση, η διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας,  η επιβίωση των δημόσιων δομών και η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ». 
Ο κ. Κοντός, αφού έκανε λεπτομερή αναφορά στους επιδεινούμενους δείκτες υγείας, στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του συστήματος τόνισε ότι στο πεδίο της τεχνικής βοήθειας η Ελλάδα έχει στην παρούσα συγκυρία και σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα, περισσότερη ανάγκη από στήριξη σε στοχευμένες δράσεις με πρακτικό και άμεσο αποτέλεσμα, παρά από εκθέσεις και μελέτες με ακαδημαϊκό και θεωρητικό χαρακτήρα.  
Η Γερμανική αντιπροσωπεία διά της Προέδρου της ευχαρίστησε για την ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών, επικρότησε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στήριξη επ’ αυτών. Τόνισε τέλος ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας κατανοούν τη δύσκολη τρέχουσα κατάσταση και συμπάσχουν με τον ελληνικό λαό.  



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων