Ραγάδες και αδυνάτισμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ραγάδες και αδυνάτισμα


Πρόκειται για πολύ συχνές ατροφικές διαγραμμώσεις του δέρματος αρχικά κόκκινου χρώματος – ροζ και αργότερα λευκού. Είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα και δημιουργούνται στο ελαστικό μεσαίο στρώμα της επιδερμίδας και συμβαίνουν και στα δυο φύλα σε αρκετές περιοχές όπως οι γοφοί, οι γλουτοί, το στήθος, χαμηλά στην πλάτη στην κοιλιά κτλ.

Αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος το οποίο στην όψη είναι στιλπνό, ενώ στην αφή υπάρχει αίσθηση λέπτυνσης του δέρματος (αίσθημα κενού στην πίεση) και εύκολης ρυτίδωσης της επιδερμίδας.
Συγκεντρώνονται στα σημεία με το μεγαλύτερο λίπος και το μεγαλύτερο τέντωμα. Προέρχονται από την απότομη και μεγάλη αλλαγή του σωματικού βάρους την απότομη ανάπτυξη των ατόμων στην εφηβική ηλικία, την εγκυμοσύνη( το 85% των εγκύων θα αναπτύξει ραγάδες κυρίως στους μαστούς και στην κοιλιά κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως) και τις ορμονικές μεταβολές.
Πανομοιότυπες ραβδώσεις μπορεί να προκληθούν και α) στους αθλητές που υποβάλλονται σε έντονη άσκηση στους βραχίονες, μηρούς, κοιλιά β) όσους παχαίνουν απότομα γ) αυτούς που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοπικά ή από το στόμα.
Όπως σε πολλά δερματικά προβλήματα έτσι και στη περίπτωση των ραγάδων μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή. Το να έχουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα εξαρτάται και από το "πιάτο" μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και πλήρης σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και φτωχή σε λίπη βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Η ομορφιά τoυ δέρματος ξεκινάει από μέσα μας.

Οι βιταμίνες που θα βοηθήσουν περισσότερο την ελαστικότητα και την δομή του δέρματος έτσι ώστε να μην αποκτήσουν ραγάδες είναι :
  • η βιταμίνη Α η οποία βρίσκεται στα λαχανικά, κίτρινα φρούτα, γάλα, αυγά και προσδίδει ελαστικότητα στο δέρμα
  • η βιταμίνη Β που βρίσκεται στα πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αυγό, γάλα και βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος,
  • τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο πράσινο τσάι, στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα και είναι κατά της φλεγμονής,
  • η βιταμίνη C που περιέχουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ενισχύει το κολλαγόνο και τη σφριγηλότητα του δέρματος,
  • ο ψευδάργυρος που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά και ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη( με προσοχή η κατανάλωση του από τις εγκύους)
  • η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα θαλασσινά, δημητριακά και ο κρόκος αυγών έχει αντιοξειδωτική δράση
  • το νερό που βοηθάει στη ενυδάτωση του δέρματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες
Οι παράγοντες που επιρεάζουν τη δημιουργία των ραγάδων είναι:
  • Κληρονομικότητα (αν η μαμά έχει ραγάδες πολύ πιθανόν να αποκτήσει και η κόρη)
  • Ανοιχτόχρωμες κοπέλες αποκτούν ευκολότερα ραγάδες
  • Μη ισορροπημένη διατροφη, πλούσια με λίπη .
  • Το αφυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο ελαστικό από ένα δέρμα καλά ενυδατωμένο
  • Το βάρος που παίρνει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της παίζει καθοριστικό ρόλο.
  • Πολύ λεπτές και μικροκαμωμένες κοπέλες παρουσιάζουν ευκολότερα ραγάδες.
  • Η καφείνη μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο δημιουργίας ραγάδων
  • Οι ραγάδες μπορεί να προκληθούν και από διατροφικές ελλείψεις
Σπουδαίο ρόλο παίζει και η υγιεινή αντιμετώπιση του δέρματος, δηλαδή ο τακτικός καθαρισμός του και η χρήση προϊόντων που συμβάλλουν στην ενυδάτωση και διατήρηση της ελαστικότητας του.
Δυστυχώς οριστική λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει, μπορεί όμως να βοηθηθεί αρκετά, εάν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, ιδίως όταν ακόμα το χρώμα των ραγάδων είναι ροζ-μοβ.

Written by  Καρασμάνογλου Βασιλική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγή      

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων