Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων


Είναι γνωστό ότι οι υπερήλικες στην Ελλάδα αποτελούν το 19,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Στην έκθεση για το 2015 της Διεθνούς Οργάνωσης Helpage International που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η δεινή θέση των ηλικιωμένων στη χώρα μας όσον αφορά στην κοινωνικοοικονομική ευημερία. Συγκεκριμένα και με βάση την παγκόσμια κατάταξη Global AgeWatch Index, η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών με βάση κριτήρια όπως το εισόδημα, η υγεία, το μορφωτικό επίπεδο, το περιβάλλον, η απασχόληση, κ.ά., βασικές παραμέτρους που απεικονίζουν ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Επιπλέον στη χώρα μας υπάρχουν 200.000 άτομα με Άνοια και Νόσο Αλτσχάιμερ που έχουν αυξημένες και εξειδικευμένες ανάγκες φροντίδας. 
Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ανοϊκών ασθενών στη χώρα μας είτε δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν είτε δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και καταφεύγουν στη λύση της διαβίωσης σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πρέπει δε να λάβει κανείς υπόψη ότι στη χώρα μας απουσιάζουν παντελώς κρατικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ειδικότερα ατόμων με άνοια. Πολλοί δε χρήστες των οίκων ευγηρίας αδυνατούν να καλύψουν μόνο από τη σύνταξή τους τη μηνιαία επιβάρυνση και κατά συνέπεια σ’ αυτή συμβάλλουν και τα παιδιά τους.
Λόγω της βαριάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, εκπροσωπώντας τα μέλη της, θεωρεί καταστροφική για τις οικογένειες των ασθενών με άνοια που διαβιούν στα νομίμως λειτουργούντα γηροκομεία της χώρας, την αύξηση του ΦΠΑ για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων από το 13% στο 23%. Πιστεύουμε ότι η αύξηση αυτή θα φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο την ομάδα των ευπαθών ηλικιωμένων τροφίμων των γηροκομείων της χώρας μας και τις οικογένειές τους. 
Καλούμε την Πολιτεία και όλους τους σχετιζόμενους φορείς να επιληφθούν τάχιστα της επίλυσης του προβλήματος και να επαναφέρουν το ΦΠΑ για τα γηροκομεία στο 13%.

Με τιμή,
Δρ. Παρασκευή Σακκά
Νευρολόγος-Ψυχίατρος
Πρόεδρος Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων