Απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, έδωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, στο Debate για την υγεία που διοργάνωσε ο Ι.Σ.Α. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, έδωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, στο Debate για την υγεία που διοργάνωσε ο Ι.Σ.Α.

Απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το χώρο της υγείας, ζητήθηκαν από τους εκπρόσωπους της πλειοψηφίας, των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετείχαν στο debate, για θέματα υγείας, το οποίο διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο πλαίσιο του σημερινού Δ.Σ., με στόχο την ενημέρωση των μελών του αλλά και όλων των ελλήνων πολιτών, για τις θέσεις των κομμάτων, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Σ. Παπαδόπουλος, βουλευτής Τρικάλων εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Β. Κοντοζαμάνης, πρώην γ.γ. Υπουργείου Υγείας  εκ μέρους της Ν.Δ., Μ. Μπέλτσιος, υποψήφιος βουλευτής υπολοίπου Αττικής εκ μέρους της ΛΑ.Ε., Η. Σιώρας υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας εκ μέρους του Κ.Κ.Ε., Β. Λαοπόδης υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας εκ μέρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, από την ιστοσελίδα του ΙΣΑ, διατυπώθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για τα εξής ζητήματα: 1) οι επιπτώσεις του τρίτου μνημόνιου στην υγεία, 2) η χρηματοδότηση για την υγεία και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., 3) ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 4) η πολιτική για το φάρμακο και τη συνταγογράφηση, με δραστική ουσία που επιβάλλει η τρόικα, 5) η στελέχωση και η στήριξη του ΕΣΥ, 6) η στήριξη των νέων γιατρών και η αντιμετώπιση της μετανάστευσής και 7) η πολιτική για τους ανασφάλιστους.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των κομμάτων, μεταξύ άλλων υποστήριξαν τα εξής:

Ο Σ. Παπαδόπουλος εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χαρακτήρισε εφιαλτικές τις μνημονιακές επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι επιβαρύνσεις από το τρίτο μνημόνιο, δεν εμποδίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σχετικά με την άντληση εσόδων πρότεινε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα που απέφευγαν να συμβάλλουν στα έσοδα του κράτους ή κατασπαταλούσαν δημόσιους πόρους. Αναφορικά με την ανάπτυξη της ΠΦΥ, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις δομές στις γειτονιές, τη συγκρότηση Αστικών Κέντρων Υγείας και το συνολικό αναπροσανατολισμό του συστήματος προς την πρόληψη. Αναφορικά με την πολιτική για το φάρμακο, αναφέρθηκε στην ανάγκη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με θεραπευτικά πρωτόκολλα και τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας καθώς και την συγκρότηση εθνικής φαρμακαποθήκης και μονάδας παραγωγής υγειονομικού υλικού παράλληλα με τη στήριξη των ελληνικών εταιριών παραγωγής ποιοτικών και φθηνών γενοσήμων. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης όλων των νοσοκομείων με βάση τον υγειονομικό χάρτη και πλήρη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νησιωτικών περιοχών ώστε να αξιοποιηθούν οι νέοι γιατροί.

Από την πλευρά του ο Β. Κοντοζαμάνης, εκπρόσωπος της Ν.Δ., επεσήμανε ότι μεγάλος μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί, στο τομέα της υγείας αλλά επιβάλλεται να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του συστήματος, επεσήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε εξασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότησή του, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κατάσταση έχει διαταραχθεί και τόνισε την ανάγκη να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά μοντέλα που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του συστήματος και ειδικά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που νομοθετήθηκε, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει εγκαταλειφτεί ενώ για το ΕΣΥ τόνισε ότι έχει γεράσει και επιβάλλεται η ανανέωσή του τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Όπως επεσήμανε πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της επείγουσας ιατρικής και της μετανοσοκομειακής φροντίδας. 

Ο Μ. Μπέλτσιος, εκπρόσωπος της ΛΑ.Ε., τόνισε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε προοπτική, θα πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο που οφείλεται σε επαχθές χρέος και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός δημόσιου συστήματος που θα στηρίζεται, σε δίκαιη κατανομή των βαρών. Χαρακτήρισε την ΠΦΥ, ως βάση του συστήματος υγείας και διευκρίνισε ότι η ΛΑΕ είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας εθνικής φαρμακοβιομηχανίας και Δημόσιας φαρμακαποθήκης ενώ τόνισε την ανάγκη για καταπολέμηση της διαφθοράς και χρηματοδότησης του ΕΣΥ, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Παράλληλα ο κ. Μπέλτσιος επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν θεσμικά κίνητρα στους γιατρούς, να στελεχώσουν τα νησιά. 

Ο Η. Σιώρας, εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., μίλησε για ένα επικείμενο τσουνάμι μέτρων που θα ισοπεδώσει τα πάντα στο χώρο της υγείας και κάλεσε σε συσπείρωση και αντίσταση για να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές. Τόνισε ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, απαράδεκτη την αύξηση της εισφοράς, για την υγεία στους συνταξιούχους που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Σχετικά με την ΠΦΥ, διευκρίνισε ότι θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει χώρος, για επιχειρηματική δράση, στο χώρο της υγείας. Παράλληλα ο κ. Σιώρας τόνισε την ανάγκη να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, με μόνιμο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, με βάση τον υγειονομικό χάρτη. 

Από την πλευρά του ο Β. Λαοπόδης, εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τόνισε την ανάγκη να διασωθεί το κοινωνικό κράτος που καταρρέει λόγω της υποχρηματοδότησης και ν αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός των προσλήψεων και η μείωση των δαπανών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν τεχνικές αναδιανομής που θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση του συστήματος, καθώς και στην υπερπαραγωγή του ιατρικού δυναμικού που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τόνισε την ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την στελέχωση των Κέντρων υγείας και των πολυϊατρείων, με ορθολογικό τρόπο με βάση τον χάρτη υγείας. Σχετικά με την πολιτική για το φάρμακο τόνισε ότι θα πρέπει η κλινική έρευνα των φαρμάκων, να αξιοποιηθεί από τα νοσοκομεία για την εξασφάλιση πόρων. Ακόμη αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ιατρική εκπαίδευση, με την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων, όπως οι μάνατζερ υγείας. 

Στη συνέχεια έκαναν παρέμβαση και έθεσαν ερωτήματα ως εκπρόσωποι είτε του Δ.Σ. είτε των παρατάξεών που εκπροσωπούσαν οι κ. κ. Ψυχάρης, Ελευθερίου Καλιαμπάκος, Γαλανόπουλος, Βασιλείου, Καλλιάτσος, Παπαμεθοδίου, Πατσουράκος και Βήχας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης, που συντόνιζε το debate, σχολίασε τα εξής:
«Η υγεία το τελευταίο καιρό έχει υποστεί τα δεινά που έχει υποστεί και η χώρα μας. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στις μεταρρυθμίσεις, το δημόσιο σύστημα υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέουν, οι ανασφάλιστοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι στο έλεος του Θεού ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές της χώρας έχουν εγκαταλειφθεί. Ο χώρος της υγείας, έχει ανάγκη από όραμα, εξορθολογισμό, μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση του επιστημονικού μας δυναμικού. Παράλληλα θα πρέπει να δώσουμε μάχη, να πείσουμε το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , για την ανάγκη θέσπισης της Κάρτας Υγείας, για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των χωρών. Όλοι ξέρουμε τι υγεία θέλουμε, το θέμα είναι πως θα το πετύχουμε... »

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο το debate στο web TV του Ι.Σ.Α.




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων