Το εθνικό χρέος προς τους αταφους ηρωες του 1940 (βιβλίο του Γεώργιου Σούρλα) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το εθνικό χρέος προς τους αταφους ηρωες του 1940 (βιβλίο του Γεώργιου Σούρλα)

Στο Πολεμικό Μουσείο χθες σε μια κατάμεστην αίθουσα παρουσιάστηκε το νέο Βιβλίο του Γεωργίου Σούρλα με τίτλο "Το εθνικό χρέος προς τους αταφους ηρωες του 1940", των εκδόσεων Λιβάνη Για το βιβλίο μίλησε ο Συγγραφέας και ο Σαράντος Καργάκος, Συγγραφέας – Ιστορικός. Την εκδήλωσε συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε. Αποσπάσματα από το βιβλίο ανεγνώσε η ηθοποιός Έλντα Πανοπούλου.
Στο Πολεμικό Μουσείο χθες σε μια κατάμεστην αίθουσα παρουσιάστηκε το νέο Βιβλίο του Γεωργίου Σούρλα με τίτλο "Το εθνικό χρέος προς τους αταφους ηρωες του 1940", των εκδόσεων Λιβάνη
Για το βιβλίο μίλησε ο Συγγραφέας και ο Σαράντος Καργάκος, Συγγραφέας – Ιστορικός.
Την εκδήλωσε συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε. Αποσπάσματα από το βιβλίο ανεγνώσε η ηθοποιός Έλντα Πανοπούλου.
Στην εκδήλωση παρεστει και απήυθυνε χαιρετισμό η κυρά της Χιμάρας, Ερμιόνη Μπρίγκου,  «Μάνα των Πεσόντων» κατά το Έπος του 1940-41.

Πρόκειται για  ένα βιβλίο  ιστορικού, εθνικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου. Με το βιβλίο αυτό, όπως και με το προ οκταετίας εκδοθέν «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», συνεχίζεται η προσπάθεια:
- Να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, ότι οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου κατά το Έπος 1940 -41, παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους.
- Να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να συμβάλλουν όλοι στην αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής, θρησκευτικής και εθιμικής εκκρεμότητας
- Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις των ελληνικών αρχών προς την αλβανική πλευρά για να υλοποιηθεί η Συμφωνία που υπεγράφη προ εξαετίας για την περισυλλογή των οστών και την απόθεση στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες.
Το Β’ μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στην Ερμιόνη Μπρίγκου, στην κυρά της Χιμάρας, την «Μάνα των Πεσόντων», η οποία έχει στην αυλή της έξι τάφους πεσόντων και η οικογένεια της υπέστη διωγμούς και βασανιστήρια, γιατί δεν αποκάλυπτε το «μυστικό» τους, στις αλβανικές αρχές.

 ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΤΑΦΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940
    Οι 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος του 1940-41 παραμένουν επί 74 χρόνια, σχεδόν στο σύνολό τους, άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Οστά θρυμματισμένα στους τόπους της θυσίας σε ομαδικούς τάφους (1.400 στην Πρεμετή, 600 στην Κλεισούρα κ.ά.).
   Οι ήρωες περιμένουν εμείς οι επιγενόμενοι να κάνουμε το καθήκον μας. Να πράξουμε τα στοιχειώδη που επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμά μας, τον ιδιαίτερο σεβασμό στους νεκρούς.  Να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά.
    Περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Να κατανοήσουμε ότι η πατρίδα είναι η κυρίαρχη ιδέα, πάνω στην οποία οικοδομείται ο πολιτισμός και στηρίζεται η ζωή.  Να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν αρκούν οι τυπικοί πανηγυρικοί λόγοι, οι δοξολογίες, οι παρελάσεις, η κατάθεση στεφάνων κάθε 28η Οκτωβρίου. Πρέπει να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.
    Στην προσπάθεια ενημέρωσης και αποκατάστασης της εκκρεμότητας εντάσσεται και η έκδοση του βιβλίου αυτού».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων