Η 1η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας στην Ελλάδα. Τι είναι η Κεφαλαλγία; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η 1η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας στην Ελλάδα. Τι είναι η Κεφαλαλγία;

1st Christmas meeting της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (EHF) 2015 (10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κεφαλαλγίας)

1st Christmas meeting της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (EHF) 2015 (10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κεφαλαλγίας)

  • Η κεφαλαλγία αποτελεί µία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στο γιατρό. 
  • Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η κεφαλαλγία είναι η Τρίτη σοβαρότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο.
  • Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες.
  • Οι ηλικίες που παρουσιάζονται συχνότερα οι κεφαλαλγίες είναι απο 20 μέχρι 50 ετών.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας (EHF) από τον πρόεδρο της Καθηγητή Δήμο Δ. Μητσικώστα, παρουσιάζεται το διετές Christmas meeting of the European Headache Federation EHF®. Το συνέδριο φιλοξενείται φέτος στην Αθήνα, από τις 11 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Το 1ο Christmas meeting έρχεται για να καλύψει το κενό του διετούς Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κεφαλαλγίας (EHΜΤΙC), που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αγγλική φιλανθρωπική οργάνωση, The Migraine Trust. Τα Christmas meeting έχουν σαν στόχο την ενημέρωση στις πρόσφατες εξελίξεις στη διαχείριση της κεφαλαλγίας.

Το 1ο Christmas meeting της European Headache Federation είναι εστιασμένο στις νεότερες εξελίξεις στο νευροπεπτίδιο CGRP, ένα νευροπεπτίδιο ειδικό στον πόνο και στη θεραπευτική των κεφαλαλγιών με μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για μια νέα πρακτική, που μαζί με την νευροδιέγερση ανοίγει νέους ορίζοντες στις κεφαλαλγίες. Ερευνητές με ιδιαίτερο ερευνητικό έργο από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Ειδικότερα, την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, θα υπάρξουν ομιλίες και στρογγυλές τράπεζες για το πεπτίδιο CGRP και τα πειραματικά μοντέλα του στον άνθρωπο, για τους μηχανισμούς του χρόνιου πόνου και τη Νευροφαρμακολογία στις Κεφαλαλγίες.

Τη δεύτερη ημέρα θα ακολουθήσουν στρογγυλές τράπεζες για θέματα όπως οι μηχανισμοί της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας, η νευρογεντετική της ημικρανίας και θα παρουσιαστούν τα νεότερα αποτελέσματα των κλινικών μελετών των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην καταπολέμηση της ημικρανίας.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, καθηγητής κ. Δήμος Δ. Μητσικώστας, δήλωσε:

«Η ημικρανία αποτελεί την αιχμή του θεραπευτικού δόρατος στη νευρολογία, με τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα σε τελική φάση κλινικών μελετών για την προφύλαξη της ημικρανίας και 3 συσκευές για τη θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων. Σε κανέναν άλλο τομέα της νευρολογίας, δεν καταγράφεται αυτή η θεραπευτική επανάσταση που φέρνει τις Star War θεραπείες, στο σημερινό καθημερινό ιατρικό τραπέζι.»

Στη Συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικός Σύνδεσμος Κεφαλαλγίας» από την Πρόεδρό του, κα Φόνη Βορίδη, η οποία δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας. Έχουμε την τιμή η ανακοίνωση αυτή, να γίνεται στο πλαίσιο του 1ου Christmas meeting on CGRP, έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας και της επιστημονικής κοινότητας.
Παράλληλα και τις δύο ημέρες, στο Royal Olympic Hotel και στην αίθουσα Conference Room 3, θα παραδοθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για 25 προεγγεγραμμένους συμμετέχοντες. 

Στο τέλος της πρώτης ημέρας θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου. 
Ακολουθεί το πρόγραμμα της Τελετής Έναρξης: 
  • Οι πρόεδροι του Συνεδρίου, καθηγητές κ.κ. Δήμος Δ. Μητσικώστας και Paolo Martelletti 
  • Καθηγητής Ι. Ευδοκιμίδης – Η κεφαλαλγία στη Νευρολογία
  • Audrey Craven – Putting Headache on the Agenda 
  • Jakob C. Terhaag – Headache is not only Migraine! (I’m Suffering from Cluster Headache)
  • Φόνη Βορίδη – Headache and Economic Crisis

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου καθώς και περεταίρω πληροφορίες, μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.10ehfcongress-athens2015.com/


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κεφαλαλγίας – European Headache Federation

Η EHF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1992 και εκπροσωπεί 33 Εθνικές Κοινότητες Κεφαλαλγίας. Σκοπό έχει να βελτιώσει τη ζωή των Ευρωπαίων κεφαλαλγικών και να ευαισθητοποιήσει για τις κεφαλαλγικές διαταραχές και τον αντίκτυπο που έχουν στους πάσχοντες, τόσο τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης όσο και το ευρύ Ευρωπαϊκό κοινό, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει την Ευρώπη στην Κεφαλαλγία.

Ελληνικός Σύνδεσμος Κεφαλαλγίας

Στην Ελλάδα μια ομάδα πασχόντων από χρόνια κεφαλαλγία, οργάνωσε τον Ελληνικό Σύνδεσμο Κεφαλαλγίας, που φιλοδοξεί να ενώσει και να αντιπροσωπεύσει τους πάσχοντες με στόχο την ανάπτυξη δράσεων που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη υποστήριξη και αντιμετώπιση των ασθενών και των αναγκών τους.

Τι είναι όμως η Κεφαλαλγία

Η κεφαλαλγία αποτελεί µία από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους ασθενείς στο γιατρό. 

Η κεφαλαλγία μπορεί να είναι απλά ένα σύμπτωμα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής του ατόμου (πρωτοπαθής κεφαλαλγία), μπορεί όμως να αποτελεί σύμπτωμα μίας υποκείμενης νοσηρής κατάστασης, δυνητικά επικίνδυνης για τη ζωή του ασθενούς (δευτεροπαθής κεφαλαλγία). 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει την κεφαλαλγία στις 20 πρώτες παθήσεις ανά τον κόσμο, που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα αναπηρίας, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πάσχουν από ημικρανία περίπου 28 εκατ. ασθενείς, ηλικίας άνω των 12 ετών (21 εκατ. γυναίκες και 7 εκατ. άνδρες).
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ημικρανία είναι µια νευροαγγειακή διαταραχή που πυροδοτείται ως απάντηση σε ξαφνικές αλλαγές του εσωτερικού ή εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού και κάθε άτομο έχει έναν γενετικά καθορισμένο ημικρανικό ουδό (κατώφλι).


Γενικές αρχές της θεραπευτικής αντιμετώπισης της ημικρανίας

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι η οριστική διάγνωση µε βάση τα κριτήρια της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας. Στη συνέχεια ακολουθεί η ενημέρωση και επιμόρφωση του ασθενούς για την αναζήτηση εκλυτικών παραγόντων της ημικρανίας, η παρακολούθηση µε το ημερολόγιο της κεφαλαλγίας και η αλλαγή τρόπου ζωής (άσκηση, αποφυγή παράλειψης γευμάτων, καλός ύπνος). 
Η θεραπεία διακρίνεται σε συμπτωματική (θεραπεία των ημικρανικών κρίσεων) και σε χρόνια προφυλακτική αγωγή.
Απαραίτητος παράγοντας για την ορθή αντιμετώπιση των κρίσεων αποτελεί η τήρηση ημερολογίου των κρίσεων πριν αποφασισθεί και καθορισθεί η θεραπεία για να είναι επιτυχές το αποτέλεσμα. 


Η κεφαλαλγία στην Ιστορία

Η Κεφαλαλγία αναφέρεται σε κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία, με πρώτη αναφορά στην θεραπεία της Κεφαλαλγίας του Δία από τον Ήφαιστο με μια τσεκουριά, που οδήγησε στην γέννηση της Αθηνάς της θεάς της Σοφίας από το κεφάλι του Δία.
Έκτοτε αναφέρονται πολλές προσπάθειες ερμηνείας και κατανόησης του μηχανισμού δημιουργίας της Κεφαλαλγίας και ιδιαίτερα της Ημικρανίας. Τον 20ο αιώνα, η τεκμηριωμένη έρευνα οδήγησε από την αρχική άποψη της αγγειακής διαταραχής στην σύγχρονη άποψη του σύμπλοκου πολυπαραγοντικού μηχανισμού με συμμετοχή γενετικών περιβαλλοντικών παραγόντων. 
Από το 1990, η δημιουργία της πρώτης τριπτάνης άλλαξε το profile της Κεφαλαλγίας και οδήγησε στην δημιουργία συνολικά 6 διαφορετικών μορίων τριπτάνης. 
Τη φαρμακολογική φαρέτρα της Κεφαλαλγίας, έρχονται να συμπληρώσουν τα τελευταία χρόνια νέα μόρια, μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αποσκοπούν στην δέσμευση των πεπτιδίων που προκαλούν την άσηπτη φλεγμονή των αγγείων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα το άλγος. 
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ημικρανίας αν και τις τελευταίες δύο δεκαετίες εμφανίζει μια πραγματική επανάσταση στην έρευνα και την κυκλοφορία νέων φαρμάκων, παρόλα αυτά παραμένει σε ένα μεγάλο ποσοστό υποθεραπευόμενη διότι πολύ συχνά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται έγκαιρα ορθή αγωγή. 



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων