Προς ένα νέο σχέδιο για την υγεία και την ιατρική περίθαλψη, από το συνέδριο της ΕΣΔΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προς ένα νέο σχέδιο για την υγεία και την ιατρική περίθαλψη, από το συνέδριο της ΕΣΔΥ

Η δεύτερη συνεδριακή μέρα άνοιξε με τη στρογγυλή τράπεζα «Προς ένα νέο σχέδιο για την υγεία και την ιατρική περίθαλψη» (09.30-11.30, Τερψιχόρη Α), στην οποία εκπροσωπήθηκαν: ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος είχε προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής στη συνεδρία, δεν παρέστη λόγω έκτακτης υποχρέωσης, ωστόσο οι θέσεις των φορέων και οι ερωτήσεις τους θα καταγραφούν λεπτομερώς και θα τεθούν υπόψη του μετά τη λήξη του Συνεδρίου.
Στη στρογγυλή τράπεζα, την οποία συντόνισαν ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος και η Διευθύντρια της εφημερίδας Αυγή της Κυριακής, Κάκη Μπαλή, πρώτη πήρε το λόγο η Πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου. Η κυρία Αντωνίου επεσήμανε ότι αυτό που λείπει είναι η ανάπτυξη οριζόντιων δικτύων μεταξύ των οργανισμών του υγειονομικού χώρου. Πρέπει να δοθεί τέλος στην ανάπτυξη παράλληλων διαδικασιών. Η διαπραγματευτική πολιτική απαιτεί συγκερασμό απόψεων και, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ΕΟΦ θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία. Θα χρειαστεί ωστόσο ουσιαστική συνεύρεση με το Υπουργείο, τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, ώστε καθένας να συνεισφέρει τα δικά του δεδομένα και την εμπειρία.

Σε όσα μπορεί να κερδίσει η Υγεία από μια ορθολογική οικονομική πολιτική εστίασε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος. Είναι γνωστό ότι το εθνικό σύστημα υγείας είναι ιατροκεντρικό. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να γίνουν νέοι σχεδιασμοί που θα αρθρωθούν πάνω στο υφιστάμενο σύστημα με σκοπό να βελτιώσουν τη σημερινή εικόνα. Στρατηγική του ΚΕΕΛΠΝΟ επικεντρώνεται στην πρόληψη των νοσημάτων κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Προς τον Υπουργό Υγείας ο κύριος Γιαννόπουλος απηύθυνε δύο ερωτήματα. 1ο: Τι μπορεί να γίνει με το σημαντικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων που δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές, καταλήγοντας να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό; 2ο: Το ¼ της αιμοδοσίας αφορά τον ιδιωτικό τομέα αλλά παρασκευάζεται στις δημόσιες μονάδες. Τι μπορεί να γίνει και με αυτό το κόστος που επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό χωρίς στη συνέχεια να του επιστρέφεται;

Τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο ζητούμενα: την απλοποίηση του συστήματος τιμολόγησης και τη διαπραγμάτευση, σε πλαίσιο εμπιστευτικό, με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει προτάσεις που εξοικονομούν από τα νοσοκομεία ποσό της τάξης του 1 δις. Το φάρμακο αποτελεί ισχυρό προϊόν προς εξαγωγή. Το ερώτημα, λοιπόν, προς τον Υπουργό Υγείας διαμορφώνεται ως εξής: Τι θα κάνει στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας;

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ, Γιώργος Βουγιούκας, παρατήρησε ότι χρειάζεται νέα προσέγγιση και νοοτροπία, δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Πρότεινε τη βελτίωση του συστήματος μέσω του υγιούς ανταγωνισμού που πηγάζει από την ελεύθερη σκέψη και βούληση. Υπό αυτό το πρίσμα, το σύστημα της ΠΦΥ πρέπει να είναι απλό, αποτελεσματικό και ωφέλιμο, να στοχεύει στην πρόληψη και στην αποκατάσταση της υγείας μέσω προτίστως της διάγνωσης και μετά της θεραπείας. Απαραίτητες προϋποθέσεις, η πλήρης ηλεκτρονική μηχανοργάνωση των υπηρεσιών υγείας, η συστηματοποίηση του έργου του κλινικού γιατρού με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, η διασύνδεση δημοσίων και ιδιωτικών δομών με ποιοτικά κριτήρια, σε ισότιμη βάση, η εφαρμογή του συστήματος πρόληψης σε όλες τις πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες και η δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας που θα συνοδεύει κάθε άνθρωπο από τη στιγμή της γέννησής του. Πρότεινε επίσης η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ να αντλείται από τέλος κατανάλωσης που θα αφορά σε όλες τις συναλλαγές ανά την επικράτεια.
Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη στη θεραπευτική αγωγή είναι το πρώτο ζητούμενο για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, υποστήριξε ο Πρόεδρός της Χρήστος Δαραμήλας. Εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση των ασθενών, καθώς η απουσία της έχει ως αποτέλεσμα κακή ρύθμιση του διαβήτη και κοστοβόρες επιπλοκές. Ο κύριος Δαραμήλας πρότεινε το σύστημα υγείας να επενδύει στην πρόληψη, να καλύπτεται το 100% των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, να θεσμοθετηθεί η εκπαίδευσή τους, να συμμετέχουν οι πάσχοντες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για τους χρονίως πάσχοντες. Να παραχωρήσει συνάντηση για να ακούσει τη φωνή και τα αιτήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ήταν το αίτημα που απηύθυνε στον Υπουργό ο κύριος Δαραμήλας.

Η φαρμοκοβιομηχανία στη χώρα μας κινείται από οικογενειακές επιχειρήσεις που κατάφεραν να γίνουν ανταγωνιστικές και υπάρχει η δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, παρατήρησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας. Και απηύθυνε διπλό ερώτημα στον Υπουργό Υγείας: Θα ενισχυθούν οι οργανισμοί του φαρμάκου (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ) από το πρώτο τρίμηνο του 2016; Πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία κατανάλωσης, ώστε να φανεί ποιοι κερδίζουν και πού απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης;

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, Βασίλης Μπαρδής, επεσήμανε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε όραμα για την υγεία και ότι ποτέ δεν αναζητήθηκαν τα αίτια της αποτυχίας. Πρέπει να υπάρχει ενιαίος τρόπος χρηματοδότησης και αποζημίωσης. Υπάρχει η προοπτική να συνδεθεί η αποζημίωση με την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της παροχής είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών φορέων;, ήταν το ερώτημα προς τον Υπουργό που διατύπωσε ο κύριος Μπαρδής.
Ότι οι πανεπιστημιακές σχολές δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη δήλωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Πάνος Γκούμας. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται θεσμική θωράκιση των πανεπιστημιακών οργάνων, καθώς και σύνδεση του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Παιδείας. Ο βασιλιάς είναι γυμνός, γέρος και άρρωστος, είπε ο κύριος Γκούμας και εξήγησε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος στις κλινικές υπερβαίνει τα 50 έτη, ενώ είναι απαραίτητο να χτυπηθεί στη ρίζα της και η παραβατικότητα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος, υποστήριξε την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά με αξιολόγηση και υγειονομικό χάρτη. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να στηριχθεί και το κράτος οφείλει να ανακτήσει την αξιοπιστία του στα μάτια των πολιτών. Είναι απαραίτητη η πλήρης μηχανοργάνωση του συστήματος, αλλά και ο ευρύς κοινωνικός διάλογος για την αναμόρφωσή του: όλοι οι φορείς της ΠΦΥ θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε σε πνεύμα καλοπιστίας να ξεπεραστεί το παλιό και να χτιστεί το καινούργιο.
«Μας λείπει το όραμα», υποστήριξε στη δευτερολογία της η κυρία Αντωνίου.

Χρειάζεται επανιεράρχηση αναγκών. Το σύστημα δεν μπορεί να αποκριθεί στις αναδυόμενες ανάγκες (π.χ. ανακουφιστική φροντίδα), και η αναπροσαρμογή κρίνεται απαραίτητη, υποστήριξε κλείνοντας τη συνεδρία ο κύριος Κυριόπουλος.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων