Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας ΚΥΒΕΛΗ: Κωφεύει το ΥΥΚΑ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας ΚΥΒΕΛΗ: Κωφεύει το ΥΥΚΑ


Σε μια  επίδειξη αναλγησίας, το Υπουργείο Υγείας αρνείται να μας κοινοποιήσει και να συζητήσει μαζί μας, το υπό έκδοση προεδρικό διάταγμα, που αναμένεται να ολοκληρώσει (επί τέλους) το νομικό πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ΙΥΑ) στη χώρα μας.
Μετά την ψήφιση των νόμων 3089/02 και 3305/05, η χώρα μας είχε αποκτήσει ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των μεθόδων ΙΥΑ και μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Εθνική Αρχή ΙΥΑ, επιφορτισμένη με το έργο του ελέγχου και της καταγραφής των δραστηριοτήτων της ΙΥΑ στην Ελλάδα. Με τη διαφορά, ότι ο νόμος παρέμεινε ανενεργός, αφού ουδέποτε εκδόθηκαν τα προεδρικά διατάγματα εφαρμογής του: 
  • προδιαγραφές των Μονάδων ΙΥΑ και των Τραπεζών Σπέρματος 
  • εθνική καταγραφή των αποτελεσμάτων
  • ασφαλιστική κάλυψη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής 
Μάλιστα, η Εθνική Αρχή αφέθηκε χωρίς υπαλλήλους και χωρίς δυνατότητα εκταμίευσης πόρων, με συνέπεια τη αναστολή των εργασιών της το 2010. Πέρυσι, η κυβέρνηση, σε μια συνήθη επίδειξη οσφυοκαμψίας υπό τις πιέσεις των ισχυρών και απόλυτης απαξίωσης της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, την οποία μόλις είχε ανασυστήσει, τροποποίησε τη νομοθεσία που η ίδια δεν είχε φροντίσει να εφαρμόσει (νόμος 4272/14), απαλύνοντας κυρώσεις και αφαιρώντας ασφαλιστικές δικλείδες με κύριο στόχο την αύξηση του αναπαραγωγικού τουρισμού προς τη χώρα, συνεχίζοντας όμως να μην φροντίζει για την έκδοση των διαταγμάτων εφαρμογής, τα οποία η Εθνική Αρχή ΙΥΑ είχε ήδη συντάξει από το 2006!
Η νέα διακυβέρνηση έδειξε άλλο πρόσωπο, προσωρινά. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Υπουργός Υγείας ανάρτησε το κείμενο του υπό έκδοση π.δ. σε δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/yyka/?p=1253), μας δέχθηκε σε ακρόαση και μας κάλεσε να συμμετάσχουμε, σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες, στην τελική διαμόρφωση του κειμένου. Το π.δ. όμως και πάλι δεν πρόλαβε να εκδοθεί, λόγω των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου και της αλλαγής υπουργού. 
Μαθαίνουμε ότι ο σημερινός Υπουργός έχει στείλει το π.δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς τελικό έλεγχο, φαίνεται όμως ότι το κείμενο έχει και πάλι αλλάξει στο μεσοδιάστημα… Τι πιο λογικό, ζητήσαμε να δούμε το κείμενο για τελευταία φορά και να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας. Απέναντί μας όμως βρήκαμε ξαφνικά, για άλλη μια φορά, το γνώριμο, σκληρό πρόσωπο του κράτους που υπεκφεύγει (“α, δεν γίνεται, αφού το έχει ήδη υιοθετήσει το Σ.τ.Ε.”), που κωλυσιεργεί (“α, ο Υπουργός δεν μπορεί να σας συναντήσει άμεσα”).

Δυστυχώς, φαίνεται ότι η τύχη μας αποφασίζεται ερήμην μας και η άποψή μας δεν κρίνεται σκόπιμο να ακουστεί αυτή την ύστατη ώρα. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο από το να καταγγείλουμε τον Υπουργό Υγείας για κοινωνική αναλγησία και αυταρχισμό, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, αφού ο κ. Υπουργός είναι ο ίδιος ιατρός, μάλιστα δε με μακρά συνδικαλιστική θητεία. Κυρίως όταν το Σωματείο μας έχει παρακολουθήσει διαχρονικά την πολύπαθη διαμόρφωση της νομοθεσίας από το 1995 (συμμετοχή του νομικού μας συμβούλου στην ειδική επιτροπή του ΚεΣΥ για την κωδικοποίηση των προς νομοθέτηση θεμάτων), από τα χρόνια της πρώτης σύνθεσης της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ (η πρώτη Πρόεδρός μας υπήρξε τακτικό μέλος της Αρχής), έως την παρέμβασή μας το 2014 για την εσπευσμένη τροποποίηση της νομοθεσίας και τη φετινή μας συμβολή στην τελική διαμόρφωση ενός κειμένου που μας αφορά ευθέως. Σε κανέναν πολιτικό δεν ευχόμαστε να βρεθεί στη θέση χιλιάδων ζευγαριών που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. Απαιτούμε όμως τον ελάχιστο σεβασμό και την αναγνώριση της εικοσαετούς προσφοράς μας. Δεν αξίζουμε τέτοια μεταχείριση από τη σημερινή πολιτεία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων