Οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C, πιο μακριά από ποτέ από την θεραπεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C, πιο μακριά από ποτέ από την θεραπεία


Σε καθημερινή βάση δεχόμαστε καταγγελίες από ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα  C, σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην πρόσβαση για τα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C.
Τα κριτήρια πρόσβασης που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ, είναι περιοριστικά και σαφώς δεν συνάδουν με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ούτε καν με τις προτάσεις που εισηγήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, ο μοναδικός επιστημονικός φορέας για τα νοσήματα του ήπατος που έχουμε την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, με βάση τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, έχουν μόνο οι ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο κίρρωσης!!!
Με βάση τα κριτήρια, χωρίς ΚΑΜΙΑ θεραπευτική επιλογή έχουν μείνει οι ασθενείς που βρίσκονται στα πρωιμότερα στάδια της νόσου ενώ ταυτόχρονα πάσχουν και από άλλα σοβαρά νοσήματα όπως, μεσογειακή αναιμία, ψυχιατρικά νοσήματα (πχ. ανεξέλεγκτη κατάθλιψη, ψύχωση), ή/και από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (πχ. αυτοάνοση θυρεοειδική ασθένεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα) καθώς και όλοι οι ασθενείς που δυστυχώς τα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα απέτυχαν να τους θεραπεύσουν. 
Επίσης, στα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη ούτε για τις περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της HCV όπως γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, σεξουαλικά ενεργοί ομοφυλόφιλοι άνδρες, ενεργοί χρήστες ναρκωτικών και έγκλειστοι. 
Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ΚΑΜΙΑ πρόβλεψη ούτε για τους ασθενείς με συλλοίμωξη HCV+HIV, την στιγμή μάλιστα που η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών αποτελεί προτεραιότητα στις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες!
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες κατά τον ΕΟΠΥΥ είναι ασθενείς “ολίγον άρρωστοι για καινούργια θεραπεία” και τους καταδικάζει να πρέπει να φτάσουν στο στάδιο της κίρρωσης ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην θεραπεία. 
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του, την αναζήτηση οριστικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσβασης των ασθενών στις καινούργιες θεραπείες. Για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και από τις αρχές του 2014, έχουμε επανειλημμένα λάβει τις δεσμεύσεις από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας με πιο πρόσφατη αυτή του Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, τον Οκτώβριο του 2015, για την επίσπευση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης του κόστους των θεραπειών με την φαρμακοβιομηχανία.  
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, καλεί το Υπουργείο Υγείας και την φαρμακοβιομηχανία σε άμεση διαπραγμάτευση, ώστε όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη, να έχουν την δυνατότητα να θεραπευτούν άμεσα.


Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων