1/1/15 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας


Αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και ελάφρυνση της ταλαιπωρημένης κοινωνίας είναι το πλαίσιο της πολιτικής που θα σχεδιάσει και εφαρμόσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που βάζει στο επίκεντρο το ΕΣΥ, ανασφάλιστους και ασφαλισμένους. Οι πρώτες κινήσεις του νέου Υπουργού.
Σε δηλώσεις του και πριν την ανάληψη της Υπουργίας, ο  Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε υπογραμμίσει πως προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για όλους του πολίτες. Οι ανασφάλιστοι και η επαρκής κάλυψη τους αποτελεί οδηγό για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο το ΕΣΥ» ξεκαθάρισε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ στόχευση αποτελεί και η άμεση αντιμετώπιση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων, ανεπαρκειών και στρεβλώσεων στη δημόσια περίθαλψη σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό.
Αν και οι 3 επικεφαλείς του Υπουργείου παραπέμπουν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις όποιες συγκεκριμένες πολιτικές θα ακολουθηθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει προεκλογικά πως θα καταργήσει το 5ευρο στα νοσοκομεία και το 1 ευρό ανά συνταγή.
Όπως υπογράμμισαν, η κοινωνία έχει απαιτήσεις και ο τομέας της Υγείας βρίσκεται στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε, ο νέος Υπουργός Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές. 
Πάντως, τρία θα είναι τα επίπεδα παρέμβασης, η ανακούφιση των πολιτών, η διασφάλιση της επιβίωσης των δημοσίων δομών και η αναδιοργάνωση του συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να ενταχθεί η κοινωνική ασφάλιση στο Υπουργείο Υγείας σχετίζεται με την ανάγκη συνολικής διαχείρισης της υγείας των πολιτών, αλλά και ενίσχυσης του ταμείο των υγειονομικών υπηρεσιών.
Οι ανασφάλιστοι έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς εκτιμάται από τη νέα ηγεσία πως οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται επαρκώς. Πέραν όμως των ανασφάλιστων, υπουργός και αναπληρωτές υπουργοί δεν ξεχνούν και τους ασφαλισμένους, καθώς εκτιμούν πως οι επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών τους έχουν καταστήσει και αυτούς λειτουργικά ανασφάλιστους.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, αυτές μένουν να αποσαφηνιστούν άμεσα, αν και είναι δεδομένο ότι θα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κ. Στρατούλη, ενώ το ΕΣΥ θα κλείσει πιθανότατα στον κ. Ξανθό.
Πάντως, στις πρώτες κινήσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει από Διοικητές Νοσοκομείων, ΥΠΕ και το σύνολο των δομών και υπηρεσιών, απολογισμό των πεπραγμένων εντός 3ημέρου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και παραιτήσεις....



Η ώρα μηδέν για το «εκκρεμές» της υγείας


Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, δύο κόσμοι συγκρούονται στην επίλυση μίας λαβυρινθώδους μαθηματικής εξίσωσης όσον αφορά στο μέλλον της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. 
Για χρόνια, το «εκκρεμές» των δαπανών της δημόσιας υγείας εκτελούσε ταλάντωση προς την πλευρά της υπερβολής. Υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, επιχειρήθηκε μία εξαιρετικά γρήγορη εκτίναξη του «εκκρεμούς» προς την πλευρά της στέρησης και καταστολής υπηρεσιών υγείας με λογιστικούς και όχι επιστημονικούς όρους. Αυτό το γεγονός προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας. Ο επιπρόσθετος μηχανισμός των γρήγορων (fast track) και άστοχων μεταρρυθμίσεων ήρθαν να προκαλέσουν οξείες επιπλοκές στο εύθραυστο δημόσιο σύστημα υγείας. 
Ποιος πλήρωσε την «εξυγίανση» της υγείας;
Οι πολίτες πλήρωσαν το γραμμάτιο της δικής τους υπερβολής.
Οι ασφαλισμένοι ή καλύτερα οι ημι-ανασφάλιστοι, σαφώς πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της εξυγίανσης με την αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, το κόστος εκτέλεσης της συνταγής, το αντίτιμο της επίσκεψης στον ιατρό, τον περιορισμό του πλαφόν συνταγογράφησης, με την απώλεια παροχών του ΕΟΠΥΥ, κ.λπ. Το Σύστημα Υγείας της χώρας εμφάνισε πρωτοφανή ποσοστά αποκλεισμού και απευθύνεται πλέον στα 2/3 του πληθυσμού, με τους ανασφάλιστους να ξεπερνούν το 30%. Το κράτος πρόνοιας αποχώρησε βίαια από τις συνολικές του υποχρεώσεις.
Εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι η υπερβολική ζήτηση υπηρεσιών υγείας των προηγούμενων ετών δεν πραγματοποιήθηκε ερήμην αλλά με συνυπευθυνότητα των πολιτών που ήταν πρόθυμοι να «αγοράσουν» εικονικές γνωμοδοτήσεις, αναρρωτικές άδειες, να «δανείζονται» βιβλιάρια υγείας τους από συγγενείς και φίλους, κ.λπ. ώστε να έχουν πρόσβαση σε επιδόματα αναπηρίας και άλλες παροχές υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, ο Ελληνας ασθενής φαίνεται διαχρονικά πρόθυμος να εξασφαλίσει την επιλογή ιατρού και την ταχεία πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας, με ποικίλους τρόπους (βουλευτικό γραφείο, κύκλο γνωριμιών ή οποιοδήποτε άλλο «μέσο»). 
Οι ιατροί «μάτωσαν» και σήκωσαν το βάρος της δικής του ασυδοσίας
Οι υπερβολές του παρελθόντος (υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, υπερπαραγωγή δαπανών υγείας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) στοχοποίησαν τον ιατρικό κόσμο που κλήθηκε να φορτωθεί το «σταυρό» των αμαρτιών αυτών. 
Με απαιτητικό ωράριο, συνεχόμενες εφημερίες και αντίξοες συνθήκες εργασίας επιστρατεύτηκαν οι υπο-αμειβόμενοι νοσοκομειακοί και πανεπιστημιακοί γιατροί, με περιορισμένα δικαιώματα και ψήγματα σεβασμού και εκτίμησης στο παρεχόμενο έργο τους. Η πολιτική «εξορθολογισμού» των δαπανών για την υγεία, με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κέντρων υγείας, την υποστελέχωση στις υγειονομικές δομές και τις πρόσφατες απολύσεις, συνοδεύτηκε από επικοινωνιακή εκστρατεία απαξίωσης του ιατρικού κόσμου και επιβολή φραγμών στην αξιοπρεπή άσκηση της ιατρικής.
Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί ήλθαν επιπλέον αντιμέτωποι με πρωτοφανείς μειώσεις στις αμοιβές τους κάτω από το όριο ασφαλούς λειτουργίας των ιατρείων τους, κατά την εφαρμογή των κλειστών υποχρηματοδοτούμενων προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ και των απανωτών κουρεμάτων. Ο ιδιωτικός τομέας υποχρεώθηκε σε επιχορήγηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ποσού άνω των 500 εκατ. το 2014, αποτρέποντάς την πλήρη κατάρρευσή της. 
Η υγειονομική ανισορροπία στο πολιτικό «εκκρεμές»
Αναλύοντας τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων για τη δημόσια υγεία, είναι εύκολα αντιληπτή η «διπολική» πολιτική διαταραχή για την οποία θα κληθούν οι ιατροί και οι πολίτες να γνωμοδοτήσουν. 
Πολιτικές υγείας που αξιώνουν επαναφορά στο ένα άκρο (εικονική αφθονία) ή καθήλωση στο άλλο άκρο (πραγματική στέρηση) του «εκκρεμούς» δεν φαίνεται να συμβάλλουν στην ισορροπία του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας. 

Η ώρα μηδέν έφτασε και η μαγική συνταγή βασίζεται στην ανεύρεση των πραγματικών υγειονομικών αναγκών των πολιτών με επιστημονικούς κανόνες και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σαφές μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς όλες τις πολιτικές παρατάξεις, χωρίς κανένα περιθώριο περαιτέρω ανοχής. 

Μαύρη μέρα για τους Νοσηλευτές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με δεδομένη την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης που περιέγραφε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος δεν έχει παρά να εκφράσει την ευρύτερη ανησυχία της για τη λειτουργία του Υπουργείου Υγείας και την αφύσικη επιρροή των ιατρικών συλλόγων στην εκάστοτε ηγεσία του.
Σε όσους μιλούν περί προεκλογικών διευθετήσεων, απαντάμε ότι το σχέδιο των νοσηλευτικών πράξεων, αποτελώντας το απόσταγμα της πολύμηνης εργασίας μιας πολυπληθούς ομάδας νοσηλευτών με πλούσια κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία, κατατέθηκε για πρώτη φορά προς νομοθέτηση από το 2008 και μετά από αλλεπάλληλες  αναβολές και παρόλα αυτά, έφτασε να πάρει τη  μορφή της Υπουργικής Απόφασης μόλις προ τριών ημερών.
Με τη βεβαιότητα ότι τέτοιες αποφάσεις δε μπορεί να έχουν και δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα, θεωρούμε πως η εσκεμμένη προσπάθεια των ιατρικών συλλόγων να θολώσουν τα νερά, επιθυμώντας διακαώς τη διαιώνιση των προνομίων τους, που από δεκαετίες είχαν υφαρπάξει απ’ τους Νοσηλευτές, είναι καταδικαστέα.
Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαίο να επιστρέψουμε στο ακέραιο στον ΙΣΑ, τον ΠΙΣ και κάθε άλλο συλλογικό ιατρικό σχήμα, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που επί τρεις μέρες εκτοξεύουν κατά του συνόλου των νοσηλευτών της χώρας, αμφισβητώντας ευθέως τις σπουδές, τις γνώσεις και τον επαγγελματικό τους ρόλο, υπενθυμίζοντάς τους ότι όλα τα μέλη τους, διδάχτηκαν από νοσηλευτές, κλινικές πράξεις αυξημένης υπευθυνότητας κατά το στάδιο της δοκιμότητάς τους αλλά και αργότερα ως μόνιμοι ιατροί.
Τέλος πιστεύουμε ότι η απόσυρση της επίμαχης απόφασης κατ’ απαίτηση των ιατρών, θα έχει μοιραία ως αποτέλεσμα, την άρνηση των νοσηλευτών να εκτελέσουν τις περιγραφείσες πράξεις, ενσαρκώνοντας τους φόβους που εκφράζονται στο χθεσινό δελτίο τύπου του ΙΣΑ, μήπως όντως «θρηνήσουμε θύματα».
Η Πολιτεία λοιπόν, ας φέρει εις πέρας την ευθύνη που σήμερα ανέλαβε.
  
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
 
Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Σκουτέλης                                                      Αριστείδης Δάγλας

ΙΣΑ: Ιώσεις και Αντιβιοτικά: Οι ευθύνες μας


Κάθε χρόνο το χειμώνα κορυφώνεται  σταδιακά το επιδημικό κύμα της γρίπης όπως και πολλών άλλων ιώσεων του αναπνευστικού. Τόσο η φετινή γρίπη όσο και άλλες ιώσεις οφείλονται σε >200 είδη ιών και όχι σε μικρόβια.  Στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, οπότε δεν πρέπει να χορηγούνται εύκολα από τους Ιατρούς και πολύ περισσότερο να τα παίρνει μόνος του ο ασθενής  από το φαρμακείο. Στους Έλληνες όμως έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για κάθε πυρετό που κάνουν. Αλλά, δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα «εισπράττουν» και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λ.π.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν. Για τις ιώσεις άλλωστε, υπάρχει μια σύγχρονη παροιμία που  λέει:  «βήχας – πονόλαιμος –συνάχι,  ίωση είναι και μόνη θα περάσει».
Είναι πλέον καιρός να ανατρέψουμε  τα θλιβερά πρωτεία που κατέχει η χώρα μας σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η χώρα  με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα  με συνέπεια να είναι και η πρώτη χώρα με αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά όπως και η μόνη στο Δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς συνταγή Ιατρού. 
Σε πολλές δημοσκοπήσεις όπως η τελευταία (Δεκέμβριος 2014) καταγράφονται τα ακόλουθα εντυπωσιακά (αρνητικά βεβαίως) δεδομένα: 
  • Το 20% των ανθρώπων που λαμβάνει αντιβιοτικά τα αγοράζει μόνο του και τα πληρώνει με δικά του χρήματα, 
  • Το 36% φυλάει στο σπίτι του τα αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης,  σήμερα που σε κάθε γωνία υπάρχει και ένα φαρμακείο! 
  • Περίπου 60% των Ελλήνων αναφέρει ότι πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο  ενώ είναι δικαιολογημένο επιστημονικά σε λιγότερο από 10%. Γιατί;  Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για βήχα, πονόλαιμο, συνάχι και πυρετό δηλαδή για καθαρά ιογενείς λοιμώξεις που τα αντιβιοτικά είναι εντελώς άχρηστα. 
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε τα απλά μέτρα υγιεινής όπως είναι: η αποφυγή συγχρωτισμού, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και η κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε που μας προφυλάσσουν από τις ιώσεις. 
Σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι έφθασε πλέον το Τέλος των Αντιβιοτικών. Θα πρέπει λοιπόν να τα χρησιμοποιούμε σωστά με τη καθοδήγηση του ιατρού μας, όταν πρέπει,  για όσο διάστημα χρειάζεται και στη σωστή δοσολογία. Επομένως καθήκον όλων μας  είναι να διαφυλάξουμε αυτά τα πολύτιμα φάρμακα που στην κυριολεξία σώζουν ζωές, για εμάς και για τις επόμενες γενεές ώστε να παραμείνουν δραστικά. 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ν.Ε.): Καθήκοντα και αρμοδιότητες Νοσηλευτών


ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ 
ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ν.Ε.)- Ν.Π.Δ.Δ. 


Ενόψει της έκδοσης της Αριθ. Γ4α/ΓΠ. 3567 Υπουργικής Απόφασης στην οποία περιγράφονται αναλυτικά οι νοσηλευτικές πράξεις που ασκούνται στο χώρο των νοσοκομείων και στην κοινότητα, η οποία προκάλεσε αδικαιολόγητες αντιδράσεις ιατρικών ενώσεων, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η εν λόγω ΥΑ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επισημοποιεί και να νομιμοποποιεί τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, που ούτως ή άλλως εκτελούνταν μέχρι σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά από την εκμάθησή τους στις νοσηλευτικές σχολές της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Οι περιγραφείσες νοσηλευτικές πράξεις, ουδόλως προσκρούουν σε αρμοδιότητες άλλου επαγγελματικού κλάδου, ούτε θίγουν το κύρος και το καθηκοντολόγιο άλλων ομάδων του χώρου της υγείας.

Ειδικώς δε για το περιεχόμενο της περίπτωσης υπαριθμ. 32 του χωρίου Α1 που αναφέρεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ήπιων σκευασμάτων που κυκλοφορούν -ούτως ή άλλως- ευρέως στο εμπόριο, όπως ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντισηπτικά διαλύματα, ιχνοστοιχεία, επιδεσμικό υλικό κτλ, αφορούν την άσκηση της νοσηλευτικής στην κοινότητα και ως εκ τούτου στη δυνατότητα του νοσηλευτή να συνιστά στον ασθενή την προμήθειά τους. Περαιτέρω, η αναφορά των διαμαρτυριών των εκπροσώπων των προαναφερθεισών ενώσεων σε θρομβολυτικά ή άλλα νοσοκομειακά σκευάσματα (χωρίο 3, περίπτωση 2), είναι παντελώς αδικαιολόγητη, μιας και γι’ αυτά γίνεται σαφής αναφορά ότι χρειάζεται πρωτίστως ιατρική γνωμάτευση.

Η ΕΝΕ θεωρεί, ότι η εν λόγω ΥΑ, αποκαθιστά πλήρως τη νομιμότητα στο χώρο της υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα (όπως εξάλλου ισχύει σε
page1image17008

ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο) της άσκησης των όσων διδάσκονται, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της λογικής, αναλαμβάνοντας το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν. Εξάλλου, η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι η ενεργός συμμετοχή των νοσηλευτών στην ΠΦΥ, μόνο ευνοϊκά αποτελέσματα έχει επιφέρει στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Κλείνοντας, συνιστούμε στις ενώσεις των ιατρών που διαμαρτύρονται, να διαβάσουν καλύτερα το κείμενο της απόφασης και να αποδεχθούν ότι δεν είναι ούτε οι μόνοι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ούτε οι μόνοι που έχουν αποφοιτήσει από ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.
Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας 
Δημήτρης Σκουτέλης        Αριστείδης Δάγλας 

Η Υγεία των πολιτών δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί απαράδεκτη την Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό του νοσηλευτικού κλάδου να ασκεί μια σειρά από αρμοδιότητες που αποτελούν ιατρικές και όχι νοσηλευτικές πράξεις.
Θεωρούμε επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ιατρικές πράξεις όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης  ή η αξιολόγηση των ασθενών, να γίνονται από προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική επάρκεια.
Δεν έχει κανένας Υπουργός το δικαίωμα να ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας με μικροπολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. 
Αναρωτιόμαστε, αν η προεκλογική περίοδος είχε μεγαλύτερη διάρκεια, θα επέτρεπε στους νοσηλευτές ακόμη και να χειρουργούν, με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες ακόμη ψήφους;
Ας αντιληφθούν όλοι ότι η υγεία των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Γι αυτό ζητούμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η αλόγιστη και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση Υπουργική Απόφαση του κ. Βορίδη, πριν θρηνήσουμε θύματα.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΑ

Δικαίωμα συνταγογράφησης αποκτούν οι νοσηλευτές

Δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών αποκτούν πλέον οι νοσηλευτές που διενεργούν κατ' οίκον επισκέψεις με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως αναφέρεται μπορούν να χορηγούν συνταγές για «ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».

Στο καθηκοντολόγιό τους περιλαμβάνεται, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, η χορήγηση φαρμάκων από όλες τις οδούς, η χορήγηση θρομβολυτικών σκευασμάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα θεραπευτικά νοσηλευτικά πρωτόκολλα, η χορήγηση οξυγόνου, η ρινογαστρική διασωλήνωση και η χορήγηση εντερικής και παρεντερικής διατροφής.

Παράλληλα, προβλέπεται ακόμη η τοπική αναισθησία (σύμφωνα βεβαίως με τα ισχύοντα νοσηλευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα), η διενέργεια κλινικής εξέτασης (π.χ. ψηλάφηση και ακρόαση) και ο καθετηριασμός περιφερικών αγγείων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Επειγόντων και στη διαλογή περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία, θα συμμετέχουν στη διαδικασία με την οποία αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται οι ασθενείς που επισκέπτονται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καθώς και στην πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (μέσω των ειδικών επιτροπών των νοσοκομείων).

Η ΑΚΟΣ προτρέπει: Είσαι γυναίκα; Πάρε τα μέτρα σου

Η ΑΚΟΣ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Παπ-τεστ και προφυλακτικό: ασπίδες στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Με αφορμή ότι ο Ιανουάριος είναι παγκόσμια αφιερωμένος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η ΑΚΟΣ μας καλεί να φροντίσουμε τη γυναικεία μας φύση μέσα από την πρόληψη και να προστατεύσουμε αυτό το δώρο της φύσης που κυοφορεί τη ζωή, τη μήτρα μας. 
Η  πρόληψη εξακολουθεί να είναι η καλύτερη θεραπεία και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει ονοματεπώνυμο: Παπ-Τεστ, το γνωστό τεστ Παπανικολάου.  Καλοήθεις παθήσεις, όπως φλεγμονές (τραχηλίτιδες), φυματίωση ή κονδυλώματα, προκαλούν αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Γι' αυτό όλες οι γυναίκες, με την έναρξη των ερωτικών τους επαφών, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν κάθε χρόνο Pap-test, εξέταση χαμηλού κόστους μέσω της οποίας εντοπίζονται – αν υπάρχουν-  καρκινικά κύτταρα. Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς αν διαγνωστεί δυσπλασία ή προκαρκινική αλλοίωση, η γυναίκα έχει την δυνατότητα  να επέμβει  πρόωρα και αποτελεσματικά  καθώς η εξέλιξή των παραπάνω σε διηθητικό καρκίνο απαιτεί χρόνια. 
Στο 95 % των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύεται η λοίμωξη από τον ιό HPV, που μεταδίδεται σεξουαλικά. Eπιδημιολογικά δεδομένα έχουν τεκμηριώσει την αιτιολογική συσχέτιση του ιού HPV με την καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας. Από τα πολλά στελέχη του ιού, τριάντα  περίπου, υπολογίζεται ότι μπορεί να προσβάλουν το γεννητικό σύστημα, ωστόσο μόνο  η παρουσία του ιού δεν οδηγεί απαραίτητα σε ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου. Οι παράγοντες  που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της μόλυνσης από τον ιό είναι πολλοί και έχουν σχέση με τον ίδιο τον ιό, τη γενετική προδιάθεση  κάθε ατόμου και με περιβαλλοντικούς παράγοντες.  H ταυτόχρονη λήψη αντισυλληπτικών, το κάπνισμα και η ανοσοκαταστολή επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα αυτοϊασης.
Εμβόλιο και νέες μέθοδοι
Παρά τη σημαντική προσφορά του Test Pap, υπάρχει η πιθανότητα ψευδώς αρνητικών εξετάσεων σε 10-20% των περιπτώσεων. Γι’ αυτό νέες μέθοδοι κυτταρολογικής διάγνωσης (κυτταρολογία υγρής φάσης, αυτοματοποιημένη κυτταρολογία, ανίχνευση του ιού με μεθόδους μοριακής βιολογίας) επιχειρούν να μειώσουν το ποσοστό αυτό και να βελτιώσουν τη διαγνωστική αξιοπιστία του Test.  
Ελπιδοφόρα για τη μείωση της συχνότητας μετάδοσης του ιού είναι και τα προγράμματα εμβολιασμού, σε αγόρια και κορίτσια 7 – 15 ετών και γυναίκες 16 – 26 ετών.  
Αν και το εμβόλιο προσφέρει στοχευμένη πρόληψη ωστόσο καθοριστική  είναι η «υγιής» σεξουαλική συμπεριφορά με τη χρήση προφυλακτικού και ο τακτικός προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος, καθώς τα πρώιμα στάδια της νόσου δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη: «Τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Τις τελευταίες δεκαετίες στις προηγμένες χώρες, χάρη στην ενημέρωση, στα προγράμματα πρόληψης και στο τεστ Παπανικολάου, έχουν μειωθεί τα διηθητικά στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ακόμη όμως και στα διηθητικά στάδια, η έγκαιρη διάγνωση και  ο κατάλληλος συνδυασμός θεραπειών επιτυγχάνουν  υψηλά ποσοστά ίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τοπικά προχωρημένη νόσος είναι δυνητικά ιάσιμη  κατά 70% με ακτινο-χημειοθεραπεία. Στη μάχη μας το βασικότερο όπλο εξακολουθεί να είναι η πρόληψη καθώς το  50% των καρκίνων τραχήλου μήτρας συναντάται σε ασθενείς που δεν έκαναν ποτέ έλεγχο. Η πρόληψη σώζει ζωές. Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, ας πάρουμε τα μέτρα μας». 


Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» με το διακριτικό τίτλο «ΑΚΟΣ»-  στόχο έχει την ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία  του καρκίνου. 

Υποχρέωση της Πολιτείας να είναι κοντά στις οικογένειες παιδιών με αυτισμό

Tην υποχρέωση της Πολιτείας να είναι κοντά στις οικογένειες παιδιών με αυτισμό, χρηματοδοτώντας δομές εκπαίδευσης και απασχόλησης, τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης σε επιμορφωτική ημερίδα

Την επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Το παιδί με ΔΑΦ στο γενικό σχολείο: Προτάσεις και προοπτικές» χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, παρουσία  εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων που εργάζονται στα σχολεία της 2ης & 17ης  εκπαιδευτικής περιφέρειας.   
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης  εξήρε την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση τόσο των εκπαιδευτικών, όσο  και των γονέων και της κοινωνίας.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τη Δημοτική Αρχή για την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, με τη λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΑμεΑ στο Δήμο Αμαρουσίου, όπου παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά, αλλά και στήριξης και ενημέρωσης στις οικογένειες.
Τόνισε επίσης  την υποχρέωση της Πολιτείας να είναι κοντά στις οικογένειες παιδιών με αυτισμό, χρηματοδοτώντας δομές εκπαίδευσης και απασχόλησης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια που έγινε από την πλευρά του Δήμου για να παραμείνει ανοικτή η μονάδα ειδικής αγωγής του Σικιαριδείου Ιδρύματος.               
Στη ημερίδα υπό την οργανωτική ευθύνη της Προέδρου της Επιτροπής, Σχολικής Συμβούλου 2ης Περιφέρειας Ε.Α.Ε. Δρ. Ουρανίας Χιουρέα , ειδικοί επιστήμονες ανέπτυξαν ζητήματα  για τον αυτισμό όπως: το ρόλο του παιδιού με ΔΑΦ στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, τη σημασία μιας διαφοροποιημένης διδασκαλίας με στόχο την ένταξη μαθητών με ΔΑΦ στο γενικό σχολείο, καθώς και παιδαγωγικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις εντός του σχολικού πλαισίου.  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Καρλαύτης.  

Εξάμηνης διάρκειας συνταγές για χρόνιους πάσχοντες

Εξάμηνης διάρκειας συνταγές για ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις επιτρέπεται να συνταγογραφούν οι θεράποντες ιατροί μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «επιτρέπεται στους θεράποντες ιατρούς να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» έως και εξάμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή».
Με την καταχώριση μίας συνταγής ως επαναλαμβανόμενης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταχωρίζονται αυτομάτως οι επαναλαμβανόμενες σχετικές συνταγές, η ημερομηνία καταχώρισης και ορίζονται οι αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής τους. Σε περίπτωση που η πρόσβαση στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δεν είναι εφικτή για λόγους που αφορούν στη διαθεσιμότητα του συστήματος, η συνταγογράφηση γίνεται χειρόγραφα στα έντυπα ενιαίου τύπου συνταγολογίου ΕΟΠΥΥ (πράσινες συνταγές), χρησιμοποιώντας έως έξι (6) συνεχή φύλλα του συνταγολογίου και το κάθε φύλλο της αριθμείται από τον ιατρό, ο οποίος και αναγράφει σε καθένα από αυτά τις λέξεις «επαναλαμβανόμενη συνταγή τετράμηνης ή πεντάμηνης ή εξάμηνης διάρκειας»,
ανάλογα με το χρονικό διάστημα της θεραπείας.
Το κάθε φύλλο εκτελείται χωριστά ανά μήνα από το φαρμακοποιό. Τα φύλλα της επαναλαμβανόμενης συνταγής μπορούν να προσκομίζονται στο φαρμακείο για εκτέλεση και μέχρι πέντε (5) ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναγραφόμενη στο κάθε φύλλο ημερομηνία.
Οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες επιτρέπεται η χορήγηση «επαναλαμβανόμενων συνταγών έως εξάμηνης διάρκειας» είναι οι κάτωθι:
α) Οι χρόνιες παθήσεις για τη συνταγογράφηση των οποίων γίνεται χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ενσωματωμένων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για φάρμακα που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα πρωτόκολλα.
β) Οι χρόνιες παθήσεις για τις οποίες η συμμετοχή του ασφαλισμένου ασθενούς έχει καθοριστεί ως μηδενική ή 10% στην αποζημίωση των φαρμάκων, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας.
γ) Παρατίθεται ενδεικτικός κατάλογος χρονιών παθήσεων:
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Πνευμονική Ίνωση
Πνευμονοκονίαση
Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
Μεταμόσχευση Νεφρών και λοιπών οργάνων
Νόσος του Paget
Οστεοπόρωση (πλην της καλσιτονίνης και των σκευα−
σμάτων των Διφωσφονικών αλάτων που αναγράφονται
σε απλή αγωγή)
Εκφυλιστική οοτεοαρθροπάθεια
Νοσήματα κολλαγόνου (Συστηματικός Ερυθηματώδης
Λύκος, Σκληροδερμία και άλλα)
Χρόνιες αρθρίτιδες
Βιταμινοανθεκτική ραχίτιδα
Χρόνιες αναιμίες και διαταραχές πήξεως
Λεύκη
Έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)
Ψωρίαση
Ιχθύαση
Parkinson και λοιπά εκφυλιστικά νοσήματα Νευρικού
Συστήματος
Επιληψία
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Ψυχωσικές διαταραχές (Σχιζοφρένεια κ.λπ.)
Μανιοκαταθλιπτική Ψύχωση (Διπολική Συναισθηματική
Διαταραχή)
Χρόνια ή υποτροπιάζουσα κατάθλιψη
Χρόνιες Οργανικές Ψυχικές Διαταραχές (Άνοιες κ.λπ.)
Σακχαρώδης Διαβήτης
Υπερθυρεοειδισμός
Υποθυρεοειδισμός
Νόσος Addison
Νόσος Cushing
Αδενουποφυσιακή ανεπάρκεια
Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα
Υπερχοληστεριναιμία
Υπερλιπιδαιμία
Αρτηριακή Υπέρταση
Στεφανιαία νόσος
Καρδιακή ανεπάρκεια
Καρδιακές αρρυθμίες
Συγγενείς καρδιοπάθειες
Αγγειοπάθειες
Νόσος Crohn
Ελκώδης κολίτιδα
Χρόνια Παγκρεατίτιδα
Γλαύκωμα
Παθήσεις αιθουσαίου συστήματος (Νόσος Meniere
κ.λπ.)
Νεοπλασίες όλων των συστημάτων
Φυματίωση
HIV λοίμωξη.
Οι ως άνω παθήσεις είναι εκείνες για τις οποίες επιτρέπεται η έκδοση τρίμηνης επαναλαμβανόμενης συνταγής

Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» για ογκολογικές ασθένειες

Άνοιξε τις πύλες του το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» για ογκολογικές ασθένειες, στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».
Πρόκειται για ένα Κέντρο διεθνών προδιαγραφών, δωρεά της Μαριάννας Ι. Λάτση.
Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου.
Παραδόθηκε, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, στο υπουργείο Υγείας το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», δωρεά της Μαριάννας Ι. Λάτση, στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, προς το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».
Το έργο προέβλεπε την πλήρη ανακατασκευή και μετατροπή του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας- Κ.Η.Ν.- για ογκολογικές ασθένειες.
Πρόκειται για ένα κέντρο διεθνών προδιαγραφών, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο, με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελείται από έξι ορόφους, ισόγειο και τρία υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τμ, δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Έχει ανακατασκευαστεί και εξοπλιστεί βάσει προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη νοσηλεία οικολογικών ασθενών.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας αναβαθμίζονται, καθώς στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αναμένεται να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Έτσι, το κέντρο συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του «Αγίου Σάββα», ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά.
Από τη διεθνή εμπειρία, η λειτουργία κέντρων ημερήσιας νοσηλείας αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές εξορθολογισμού των δαπανών και της σωστής αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της υγείας.
Η Μαριάννα Ι. Λάτση μαζί με τα παιδιά της, φανερά συγκινημένη αναφέρθηκε στα έξι χρόνια της μάχης του Νίκου Κούρκουλου με τον καρκίνο, με τον οποίο συμφιλιώθηκε και συνέχισε να ζει κάνοντας όνειρα, όπως είπε. Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτού του έργου, τονίζοντας: «Έζησα έντονα εκείνα τα έξι χρόνια με τον Νίκο στα νοσοκομεία, τις αγωνίες των ασθενών και των συντρόφων τους, τον πόνο, την προσευχή, την ελπίδα που γεννιέται, σβήνει και ξαναζωντανεύει, το ημίφως των θαλάμων αναμονής, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την ακαταλληλότητα και την ανεπάρκεια των υποδομών. Όλα αυτά τα βίωσα βαθιά και αφού ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω, θέλησα με τη δωρεά αυτή- πράξη καθήκοντος, λύτρωσης και αλληλεγγύης, θα την χαρακτήριζα εγώ- να συνδράμω όσο μπορώ στην προστασία και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας στη ζωή και στην ασθένεια. Νοιώθω ευλογημένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλω στην εθνική προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης- παραλαβής, τόνισε ότι τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή για το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνία.
«Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, το οποίο τίθεται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι πολίτες πλέον έχουν στη διάθεσή τους μία υπερσύγχρονη δομή που ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο, χάρη στη σπουδαία δωρεά της κ. Μαριάννας Ι. Λάτση. Ο πόνος της οποίας έγινε δύναμη και οδήγησε στην εξαιρετική αυτή προσφορά για την οποία την ευχαριστούμε» τόνισε ο Μάκης Βορίδης.
Ο διοικητής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», Νίκος Φαλδαμής, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στο Κ.Η.Ν «Νίκος Κούρκουλος» το χαρακτήρισε ως στολίδι και τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, γιατί παραλαμβάνεται «ένα πρότυπο κέντρο ανακατασκευασμένο, ανακαινισμένο και εξοπλισμένο από το μηδέν, στηριζόμενο στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με σκοπό όχι απλά την περιστολή του κόστους, αλλά προπαντός την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την ψυχολογική αποφόρτιση των ασθενών».
Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του Αγίου Σάββα κ. Παναγιώτης Μινογιάννης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για όλους όσοι έχουν επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από τον καρκίνο, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος δίνει ελπίδα και ζωή. Για όλους όσοι διοικούν στο χώρο της υγείας, σηματοδοτεί τον κατάλληλο τρόπο συνένωσης δομών και διαφοροποίησης υπηρεσιών. Για όλους τους πολίτες, η συνεργασία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση τεκμηριώνει ότι μπορούμε αλλιώς, ότι η Ελλάδα μπορεί αλλιώς, μακριά από κομματικούς καβγάδες, αδιέξοδα διλήμματα και στείρα πόλωση. Από πλευράς μου και ως τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγίου Σάββα, θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τη δωρήτρια, κυρία Μαριάννα Λάτση και όλους τους συνεργάτες της».
Στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του κέντρου, ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν πρώην υπουργοί Υγείας και, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, η σύζυγος του, Γεωργία Σαμαρά.

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις το πρόγραμμα των κομμάτων για την υγεία

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμά τους για την Υγεία και με βασική αρχή: δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, τα μεγαλύτερα κόμματα διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Πιο αναλυτικά, οι θέσεις των κομμάτων για την υγεία είναι:
Νέα Δημοκρατία
Με σύνθημα «ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» η ΝΔ προβάλλει τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και δεσμεύεται για ολοκλήρωση των δράσεων που υλοποιούνται. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και την εξοικονόμηση 3.300.000.000 ευρώ τη διετία 2012-2014, στην κάλυψη των  Ανασφάλιστων και υπόσχεται:
Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με παρεμβάσεις στο ποινικό και πειθαρχικό δίκαιο, τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων και το τρόπο συντονισμού και λειτουργίας των ελεγκτικών οργάνων.
Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με την την στελέχωσης των μονάδων με το απαραίτητο προσωπικό.
Health Voucher για την κάλυψη και των διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες.
Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με στόχο την απο-ασυλοποίηση, καταργώντας έως το τέλος του 2015 τα υφιστάμενα ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα και αντικαθιστώντας τα από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Κατάργηση του βιβλιαρίου ασθενείας και δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασφαλισμένου.
Νέο Σύστημα Επόπτευσης με την διεύρυνση της εφαρμογής του νέου συστήματος κοστολόγησης ιατρικών πράξεων, κατάρτισης προϋπολογισμών και παρακολούθησης λειτουργίας των νοσοκομείων (Diagnosis Related Groups).
Αναβάθμιση του συστήματος των ραντεβού, ρυθμίζοντας τη σειρά αναμονής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας
Ολοκλήρωση της στελέχωσης και της λειτουργίας όλων των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ.
Εκσυγχρονισμό του συστήματος διεξαγωγής κλινικών μελετών.
Ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού και του Μητρώου Παρόχων Τουρισμού Υγείας.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για ένα καθολικό Δημόσιο Σύστημα που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη νοσοκομειακή περίθαλψη και την αποκατάσταση, που θα παρέχει σε όλους δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Τα άμεσα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια
Κατάργηση του εισιτήριου των 5ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας
Κατάργηση του 1ευρώ ανά συνταγή
Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.
Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Άμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων παιδιών αλλά και των ανασφάλιστων ενηλίκων, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις.
Ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ στα Αστικά Κέντρα με βάση συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, με «πυρήνα» τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία γειτονιάς και την ομάδα υγείας. Άμεση στελέχωση με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με προτεραιότητα τις δομές που έχουν πλήρως αποστελεχωθεί μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, λειτουργική αναβάθμιση των εργαστηρίων, διασφάλιση παρακολούθησης και συνταγογράφησης για όλους τους χρόνιους ασθενείς στις δημόσιες δομές ΠΦΥ από ειδικούς γιατρούς. Έμφαση στην πρόληψη, προαγωγή υγείας και διατομεακή παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας.
Κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης που πραγματοποιείται με βάση επιστημονικές ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Δημοκρατική αναδιοργάνωση της Διοίκησης του ΕΣΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων, με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, του δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών, της συμμετοχής των εργαζομένων και του κοινωνικού ελέγχου.
Εδραίωση ενός άλλου εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση -αναδιοργάνωση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη των εγχωρίως παραγομένων και ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
ΚΚΕ
Αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση «που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα», προωθεί το ΚΚΕ. Παράλληλα, επιδιώκει την πανελλαδική ανάπτυξη ενιαίου, αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Με κρατικά Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγείας και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας. Κέντρα Υγείας τα οποία μαζί με τα γενικά και ειδικά κρατικά νοσοκομεία και το κρατικό σύστημα της επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ) θα αποτελούν πραγματικά ενιαίο σύστημα.
Με πλήρη στελέχωση σε αριθμό γιατρών όλων των βασικών ειδικοτήτων και υγειονομικών όλων των κλάδων, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.
Με ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
Σε αυτό το σύστημα που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες δεν περισσεύει καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο και κανένας εργαζόμενος. Όλες αυτές οι κρατικές μονάδες ΠΦΥ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι όλων των κλάδων, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
ΠΑΣΟΚ
Δέκα σημεία προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την Υγεία. Συγκεκριμένα:
Αξιολόγηση όλων των στελεχών υγείας και δημιουργία θέσεων επικουρικών γιατρών τριετούς απασχόλησης που θα καταλαμβάνουν θέση επιμελητή Β’ μετά από κρίση. Κανείς δεν θα μπαίνει στο Σύστημα Υγείας εάν πρώτα δεν έχει υπηρετήσει σε θέση επικουρικού γιατρού στο κέντρο ή στην επαρχία.
Επαναπατρισμός των υγειονομικών
στελεχών με στόχο την αναζωογόνηση και την στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πολιτική ηγεσία να έχει τη δυνατότητα να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε στελέχη, επιστήμονες του τομέα υγείας (ιατροί, καθηγητές, ερευνητές, τεχνικοί σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού) που θα μπορούν με αίτησή τους και με βάση τα προσόντα τους να καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Άνοιγμα κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ. Επανεκτίμηση και επαναπροσδιορισμός της κατάληψης της θέσης διευθυντή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νέα κριτήρια, π.χ. με κτήση διδακτορικού ή με δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά- Αξιολόγηση.
Διερεύνηση των πραγματικών αναγκών της ασφαλούς εφημερίας ανά Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο, Νομό και ενοποίηση όλων των φορέων υγείας περιοχής και νομού κάτω από την εποπτεία των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Νοσοκομείων.
ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ και πολιτική φαρμάκου σε νέα βάση.
Κατάργηση του «5ευρου» στις Μονάδες του ΠΕΔΥ
Άμεση ενίσχυση των ΔΥΠΕ -Νέες αρμοδιότητες και ανάδειξη συντονιστικού και εποπτικού ρόλου.
Τροποποίηση θέσεων ιατρικού προσωπικού στα οργανογράμματα των Νοσοκομείων.
Οριστικοποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων.
Άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού, των νοσηλευτών, των γιατρών και της εξειδίκευσής τους μετά τη λήψη ειδικότητας.
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για παραγωγή υψηλού στελεχιακού δυναμικού στη διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας, μετά από αξιολόγηση.
Άμεση λειτουργία των 150 κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.
Στελέχωση του ΕΚΑΒ από τις ανώτατες και ανώτερες σχολές (διασώστες, νοσηλευτές – επειγοντολόγοι, παραϊατρικοί).
Αντικατάσταση των αγροτικών γιατρών από μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς.
Άνοιγμα διαλόγου για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ.
Κάρτα Υγείας

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Ούτε ένας Έλληνας χωρίς περίθαλψη, δηλώνει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ με κύρια πρόταση την καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Στόχος είναι σε 4 χρόνια, το ΕΣΥ να μπορεί να χρηματοδοτείται από την γενική φορολογία με ανάλογη μείωση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων και να μπορεί να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους μόνιμους κατοίκους της χώρας και σε όλους τους άλλους για επείγοντα περιστατικά. Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η πρόσβαση στο βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας θα είναι από την πρώτη στιγμή δωρεάν.
Επίσης, προτείνει την καθιέρωση θεσμικού ορίου για τη συνολική και τη δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο στόχος μας είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. Η Πρωτοβάθμια φροντίδα θα διασυνδέεται με την Νοσοκομειακή, με σύστημα παραπομπής από την πρώτη στη δεύτερη και ειδική θεσμοθέτηση της Επείγουσας Φροντίδας.
Και προτείνει:
Κάρτα ασφάλισης υγείας. Η συναλλαγή του πολίτη με τις δομές της Υγείας θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής κάρτας. Ο πολίτης χρεώνεται μόνο για το μέρος των υπηρεσιών που θα επιλέξει εκτός του βασικού πακέτου και η χρέωση θα αντιμετωπίζεται με βάση το εισόδημά του, με την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης.
Επανασχεδιασμό του «νοσοκομειακού χάρτη της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια. Όπως αναφέρει, είναι παράλογο να έχουμε 2.000 κλινικές σε σχεδόν 130 νοσοκομεία. Εξ ίσου παράλογο είναι να υπάρχουν τρία και τέσσερα μικρά νοσοκομεία σ’ ένα νομό, αλλά το 80% των περιστατικών να φεύγει και να πηγαίνει σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία άλλων περιοχών.
Να συγχωνευτούν, όπου είναι δυνατόν, οι διασκορπισμένες δομές Υγείας προς δημιουργία λιγότερων, ισχυρότερων και αυτόνομων δομών που να μπορούν να διαχειρίζονται πλήρως τον ασθενή και να περιοριστούν δραστικά οι διακομιδές στα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας.
Η στελέχωση των Νοσοκομείων πρέπει να εστιάζεται στην επιστημονική συγκρότηση των γιατρών και στην επάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Η επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων θα γίνεται μέσω ανοιχτού διαγωνισμού σε συνθήκες πλήρους «κομματικής αχρωματοψίας». Παροχή οικονομικών κινήτρων προκειμένου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να καλύπτει και τις παραμελημένες περιοχές της χώρας, καθώς και συνεκτίμηση των εποχικών αναγκών.
Για τον έλεγχο του κόστους απαιτείται διασύνδεση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας με σύστημα παραπομπής και παρακολούθηση αυτού, ώστε να σταματήσουν οι αχρείαστες μαγνητικές τομογραφίες και τα τεστ ΠΑΠ σε άνδρες. Η συνταγογράφηση των φαρμάκων και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων πρέπει να ελέγχονται με γνώμονα επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να παταχθεί η διαφθορά. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η βελτιστοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης καθώς και η τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου ασθενούς.
Οι ηλεκτρονικοί, ανοικτοί και απλοποιημένοι διαγωνισμοί για τις προμήθειες των υλικών στο χώρο της Υγείας, καθώς και η θέσπιση αυστηρών πρωτοκόλλων ποιότητας από ανεξάρτητο φορέα, θα διασφαλίσουν τον εξορθολογισμό των δαπανών, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα αλόγιστης σπατάλης και διαφθοράς. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να θεσπίσει πολιτική φαρμάκου με υπεύθυνο ποιότητας τον ΕΟΦ.
Τέλος, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης επείγει η κατάρτιση έκτακτου Προγράμματος Πρόληψης και Παρέμβασης για την επόμενη τριετία, με προληπτικές εξετάσεις και σχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το διογκούμενου «κύμα νοσηρότητας».
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων