1/3/15 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Kατάψυξη ωαρίων. Λύση στο δίλημμα κάθε σύγχρονης νέας γυναίκας, « παιδί ή καριέρα»

 Λύση στο δίλημμα κάθε σύγχρονης νέας γυναίκας, « παιδί η καριέρα» μάλιστα  και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δίνει σήμερα η ιατρική επιστήμη με την μέθοδο κατάψυξης ωαρίων!
Έτσι λοιπόν τη χαρά της μητρότητας μπορούν να απολαμβάνουν πλέον χωρίς κανένα ρίσκο και οι γυναίκες καριέρας , μετά την ολοκλήρωση της επαγγελματικής τους ανέλιξης.
Σύμφωνα με στοιχεία γυναικολόγων πολλές Ελληνίδες καταφεύγουν στην λύση αυτή, είτε κάνουν καριέρα είτε μπαίνουν τώρα στη  αγορά εργασίας. Μάλιστα πρόσφατα οι εταιρίες apple και facebook συμπεριέλαβαν την κατάψυξη ωαρίων στις εταιρικές κοινωνικές παροχές τους (socialbenefits) για όλα τα γυναικεία στελέχη.  
«Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία  το ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων  μετά από υαλοποίηση (vitrification) είναι πολύ υψηλό και κυμαίνεται από 70% μέχρι και 100% ενώ το ποσοστό κύησης κυμαίνεται από 41.6% μεχρι 73,7%» αναφέρει ο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.
«Η μέθοδος, σύμφωνα με τον Δρ Χανδακά, αυτή είναι η πλέον κατάλληλη για περιπτώσεις γυναικών που θέλουν να διατηρήσουν την γονιμότητα τους και να έχουν περισσότερες πιθανότητες μετά τα 35 χρόνια τους να βιώσουν τον ρόλο της μητέρας». 

ΔΥΣΚΟΛΗ  Η  ΕΠΙΤΕΥΞΗ  ΚΥΗΣΗΣ  ΜΕ ΤΑ  ΤΑ  35 ΧΡΟΝΙΑ

Μια γυναίκα μπορεί να καταψύξει τα ωάρια της κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες κύησης αργότερα. Η κατάψυξη ωαρίων προτείνεται να γίνεται σε ηλικία από 25 μέχρι 35 χρόνων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε γυναίκας: παθολογικό ορμονικό έλεγχο, χαμηλή Αντιμυλλεριανή ορμόνη (ΑΜΗ), χαμηλό απόθεμα ωοθυλακίων μετά από υπερηχογραφικό έλεγχο κ.α
Κι αυτό γιατί οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, με τους γρήγορους εργασιακούς ρυθμούς και τη συνεχή οικονομική αβεβαιότητα, έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες στην αναβολή της τεκνοποίησης. Όλο και περισσότερες γυναίκες ξεκινούν να κάνουν παιδί μετά τα 35, αφού έχουν ολοκληρώσει και πραγματοποιήσει τα επαγγελματικά τους σχέδια. 
Η επίτευξη κύησης στις ηλικίες αυτές δυσκολεύει δραματικά, δεδομένου ότι μετά τα 35χρόνια αρχίζει να μειώνεται η αναπαραγωγική λειτουργία μιας γυναίκας.
Κι αυτό γιατί οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες τους. Ένα ωάριο ωριμάζει κάθε μήνα και μπορεί να γονιμοποιηθεί. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα διαθέσιμα ωάρια σιγά-σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό γιατί οι ωοθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να παράγουν νέα  (μετά τα 35 απομένει 10% του αποθεματικού). Επίσης μειώνεται και η ποιότητα τους, γιατί δημιουργούνται αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό με το πέρασμα του χρόνου. 
Για παράδειγμα τα ποσοστά επίτευξης κλινικής κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40, είναι περίπου 20% και πέφτουν στο 2-4% στην ηλικία των 44-45 χρόνων.

                 ΣΥΛΛΟΓΗ   ΚΑΙ  ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ\

Η συλλογή των ωαρίων γίνεται  μετά από κατάλληλη ορμονική διέγερση των ωοθηκών. Τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό τους. Όταν είναι επιθυμητή η κύηση, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται (με μικρογονιμοποιήση) από το σπέρμα του συζύγου, συντρόφου η δωρητή σπέρματος.
 Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και μεταφέρονται πίσω στο σώμα της γυναίκας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η  εμβρυομεταφορά γίνεται 2 με 3 ημέρες αργότερα χωρίς να είναι απαραίτητη η ορμονική θεραπεία.
Στις μέρες μας η μέθοδος έχει τελειοποιηθεί με την υαλοποίηση (vitrification). Η υαλοποίηση είναι ταχύτατη διαδικασία, με μεγαλύτερη ποσότητα κρυοπροστατευτικού και δίνει υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης στην επόμενη φάση. Η συντήρησή τους γίνεται σε ειδικά δοχεία μέσα σε υγρό άζωτο στους -196ºC, διασφαλίζοντας πως τα ωάρια θα παραμείνουν αναλλοίωτα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Παλαιότερα οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες που οδηγούσαν σε αυτήν την επιλογή ήταν σοβαρές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, ο καρκίνος μαστού και οι όγκοι ωοθηκών όπως και οι χειρουργικές  επεμβάσεις με ή χωρίς χημειοθεραπεία-ακτινοβολία κατά τις οποίες ελαττώνεται ο όγκος των ωοθηκών και συνεπώς των εναπομενόντων ωοθυλακίων – ωαρίων.

Ποια τα συμπτώματα και οι αιτίες της πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνση κατά πλάκας). Τα νέα θεραπευτικά όπλα. Στην αιχμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης βρίσκεται μια ελληνική φαρμακευτική εταιρεία

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι με σιγουριά, μετά τον καρκίνο και το έμφραγμα, μία από τις πιο πολυσυζητημένες ασθένειες. Είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση -ακόμα και στην Ελλάδα- και τα τελευταία εκατό χρόνια αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος για τη νευρολογία σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. 

Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλλει διάφορα μέρη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (νωτιαίος μυελός, εγκεφαλικό στέλεχος και παρεγκεφαλίδα) και χαρακτηρίζεται από παρουσία πολλών πλακών που είναι διάσπαρτες σε όλο το μήκος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Αν και κλασικά περιγράφεται ως νόσος της νεαρής ενήλικης ηλικίας με χαρακτηριστική πορεία εξάρσεων και υφέσεων, η νόσος παρουσιάζει μεγάλη κλινική ανομοιογένεια. Αυτή η ανομοιογένεια αφορά την ηλικία έναρξης, τον τρόπο εμφάνισης των πρώτων κλινικών εκδηλώσεων, τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τα υπολείμματα μιας υποτροπής, την ποικιλία και το διάσπαρτο χαρακτήρα των συμπτωμάτων, την πορεία της νόσου (με εμφάνιση αρκετές φορές προϊούσης επιδείνωσης χωρίς εξάρσεις) και τη συσσωρευόμενη αναπηρία με την πάροδο του χρόνου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε ποσοστό 20% απουσιάζει αναπηρία ακόμη και δέκα έτη μετά την έναρξη της νόσου. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η παρουσία πολλών διάσπαρτων πλακών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με αποτέλεσμα την απώλεια της μυελίνης, ουσία που βοηθά στην μεταφορά μηνυμάτων από νεύρο σε νεύρο. Αυτή η απομυελίνωση οδηγεί στην σκλήρυνση. 

Συμπτώματα
Η πολλαπλή σκλήρυνση εκδηλώνεται συνήθως με:
• αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια
• μούδιασμα
• διπλωπία
• απώλεια όρασης στο ένα (κάθε φορά) μάτι, που συνοδεύεται με πόνο στις κινήσεις του οφθαλμού (οπτική νευρίτιδα)
• αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος στην πλάτη, όταν σκύβει κανείς το κεφάλι του (σημείο Lhermitte)
• δυσκολία στο περπάτημα
• δυσκολία στην ομιλία
• ίλιγγος
• διαταραχές στην ούρηση, την αφόδευση ή τη σεξουαλική λειτουργία.

Χαρακτηριστικό της Πολλαπλής Σκλήρυνσης είναι οι διαφορετικές πορείες που ακολουθούνται-σχεδόν κάθε ασθενής είναι διαφορετικός! Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι για την ποικιλία στην πορεία της νόσου ευθύνεται το ότι οι βλάβες εμφανίζονται με δύο ξεχωριστούς μηχανισμούς. Ο ένας, ο φλεγμονώδης, είναι αναστρέψιμος και συνήθως κυριαρχεί κατά τα πρώτα χρόνια. Ο δεύτερος, ο εκφυλιστικός, ενεργοποιείται αφότου το νευρικό κύτταρο, απροστάτευτο από το περίβλημα μυελίνης, εκτεθεί στη δράση των λεγόμενων «παραγόντων  της φλεγμονής».

Αιτιολογικοί Παράγοντες
Οι ερευνητές σταδιακά καταλήγουν στο  συμπέρασμα ότι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας συμβάλλουν τρεις παράγοντες. Ο ένας εσωτερικός, η γενετική προδιάθεση και οι δύο εξωτερικοί, πιθανά κάποιος ιός και οι κλιματολογικές συνθήκες.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τι πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στη μυελίνη, αλλά πιθανολογείται ότι αυτό είναι, τελικά, συνδυασμός πολλών παραγόντων. Μια θεωρία είναι ότι ένας ιός, ο οποίος – πιθανόν – διατηρείται ανενεργός στο σώμα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ασθένειας και να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα, υποκινώντας την αυτοάνοση διαδικασία. Είναι πιθανόν να μην υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ιός της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, αλλά κάποιοι γνωστοί ιοί όπως εκείνοι της ιλαράς ή ερυθράς, μπορεί να λειτουργήσουν ως έναυσμα για Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αυτό το έναυσμα ενεργοποιεί τα λεμφοκύτταρα στην αιματική ροή, τα οποία εισέρχονται στον εγκέφαλο, και κάνουν ευπρόσβλητους τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Επίσης μέσα στον εγκέφαλο αυτά τα κύτταρα ενεργοποιούν άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος με τέτοιο τρόπο που επιτίθενται και καταστρέφουν τη μυελίνη.

Εκτός όμως από τους αιτιολογικούς παράγοντες, υπάρχουν και παράγοντες που επιβαρύνουν την νόσο. Αυτοί είναι: 
- Στρες
- Ζέστη
- Κρυολόγημα
- Αφυδάτωση
- Στέρηση Ύπνου
- Λοιμώξεις Κάθε Τύπου
- Νεφρική Ασθένεια
- Ηπατική Διαταραχή 
- Άλλες Αναστρέψιμες Οργανικές Διαταραχές

Μπορεί η γενική αντίληψη που υπάρχει σήμερα για την πολλαπλή σκλήρυνση να είναι εκείνη ενός ασθενούς με βαριά αναπηρία, όμως τα τελευταία 25 χρόνια η έρευνα εξελίσσεται διαρκώς και έχει προσφέρει ισχυρά εργαλεία σε ιατρούς και ασθενείς για την καλύτερη διαχείριση της νόσου. Αν και η βαριά αναπηρία αποτελεί ακόμη μια πιθανότητα, οι νέες θεραπείες βοηθούν ώστε η πιθανότητα αυτή να γίνεται συνεχώς πιο μικρή και οι ασθενείς να μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. 


Λόγω της μεγάλης αυτής ετερογένειας της νόσου και της απρόβλεπτης εξέλιξής της, οι στόχοι της επιστημονικής έρευνας επικεντρώνονται στη διαρκή διεύρυνση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών. Ο στόχος των θεραπειών αυτών είναι να καλύπτονται αποτελεσματικά οι εξατομικευμένες ανάγκες των ασθενών, η βελτίωση της σχέσης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τα πολύ πρώτα στάδια της νόσου και βέβαια η συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.  

Πρώτη Καταγραφή
Η πρώτη καταγραφή της ΣΚΠ εμφανίζεται στο ημερολόγιο του Sir Augustu D’ Este, νόθου εγγονού του Γεωργίου του Γ ́. Το Δεκέμβριο του 1822, από ότι έχει γράψει στο ημερολόγιό του, παρακολούθησε μια κηδεία όπου δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. 
Όταν τελείωσε η τελετή, τα μάτια του ήταν τόσο θαμπά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαβάσει ή να γράψει. Η όρασή του επέστρεψε αλλά, αργότερα παρουσιάστηκαν άλλα συμπτώματα, όπως προοδευτική αδυναμία, μούδιασμα, δυσκολία στο περπάτημα, σπασμοί και κατάθλιψη. Πέθανε σε ηλικία 54 χρονών, ψάχνοντας μάταια για μια θεραπεία της ασθένειάς του επί 26 χρόνια. 

Θεραπείες
Από τότε άρχισαν οι διάφορες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες, καθώς και η χορήγηση βιταμινών, τονωτικών και γενικών συμπληρωμάτων διατροφής. Χρησιμοποιήθηκαν πολλές ουσίες και χειρουργικές τεχνικές, χωρίς κάποια σαφή εξήγηση.  Με το πέρασμα του χρόνου όλες αυτές οι θεραπευτικές αγωγές σταμάτησαν, γιατί δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα στην βελτίωση της πορείας της ΣΚΠ. 

Από τις 94 θεραπείες που είχαν δοκιμαστεί πριν το 1970, μόνον οι 9 θεωρούμε σήμερα ότι αξίζουν προσοχής. Παρόλα αυτά, πολλοί επιστήμονες και γιατροί είχαν αναφέρει ότι οι θεραπείες τους ήταν αποτελεσματικές.. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι οι παρατηρήσεις που γίνονται σε μικρή ομάδα ασθενών δεν είναι δυνατόν να ερμηνευτούν επιστημονικά εξαιτίας της απρόβλεπτης πορείας και της φύσης της ΣΚΠ. 

Η ΣΚΠ έχει προσβάλλει μέχρι σήμερα 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό οδήγησε ερευνητές και επιστήμονες να ψάχνουν διαρκώς για νέες θεραπείες και φάρμακα που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την νόσο. Νέες σημαντικές ελπίδες για αποκατάσταση και ίαση των ασθενών δημιουργούνται συνεχώς από αξιόλογες έρευνες που έρχονται στην δημοσιότητα. 

Από το 1993 και την κυκλοφορία της πρώτης ιντερφερόνης β-1b μέχρι σήμερα έχουν παρασκευαστεί και κυκλοφορήσει εννέα ακόμη θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου.
Tα τελευταία πέντε χρόνια, οι επιστήμονες έχουν πετύχει σημαντικά βήματα ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης -ακόμα κι αν δεν πληρούνται όλα τα τυπικά κριτήρια- και κατ' επέκταση την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, ώστε αυτή να καθίσταται πιο αποτελεσματική. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να αρχίσει τη θεραπεία πριν ακόμα παρουσιαστεί ανικανότητα ή μείωση της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και να μειωθεί το διάστημα, στο οποίο να ζει όσο πιο φυσιολογικά μπορεί. 

Μία από τις πιο σύγχρονες τελευταίες θεραπείες είναι ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας που αποτελεί 1ης γραμμής θεραπεία για τους ασθενείς με Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS), την πιο συχνή μορφή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας φέρνει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της νόσου, ενεργοποιώντας το μονοπάτι Nrf2, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση. Προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση συμπεριλαμβανομένων και των νεοδιαγνωσθέντων ασθενών, γεγονός που υπογραμμίζει την αξία της θεραπείας. Το νέο χάπι αποδείχθηκε ότι μειώνει τις υποτροπές και τις εστίες του εγκεφάλου και καθυστερεί την εξέλιξη της αναπηρίας, παρουσιάζοντας παράλληλα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανοχής. Προσφέρει επίσης υψηλότερη σχετική αποτελεσματικότητα από τις υπόλοιπες θεραπείες 1ης γραμμής, είναι καλά ανεκτό και χορηγείται από το στόμα. Περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κλινικών μελετών αλλά και από την κυκλοφορία του σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2013, αλλά και στον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελβετία και αρκετές χώρες της Ε.Ε., ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας το προσεχές διάστημα. 

Παράλληλα σύντομα αναμένεται και η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α μια νέα νοσοτροποποιητική θεραπεία για άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε και τις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2014. Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α είναι μια νέα υποδόρια ενέσιμη θεραπεία που χορηγείται κάθε 15 ημέρες και αναπτύχθηκε για να βελτιώσει την συμμόρφωση των ασθενών, συνδυάζοντας τα οφέλη μίας θεραπείας με μεγάλη κλινική εμπειρία και καλά τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας. Πρόκειται για τη μόνη πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη που εγκρίνεται για τη συγκεκριμένη νόσο και έχει αποδείξει κλινικά πως συμβάλλει στη σημαντική βελτίωση καίριων παραμέτρων που σηματοδοτούν την δραστηριότητα της νόσου, όπως η συχνότητα και ο κίνδυνος των υποτροπών, την μείωση της εξέλιξης της αναπηρίας καθώς και των βλαβών του ΚΝΣ όπως απεικονίζονται στη μαγνητική. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πίσω από αυτές τις πρωτοποριακές θεραπείες για όλα τα στάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης, βρίσκεται η  ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma.  Η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma παρακολουθεί αυτές τις επιστημονικές εξελίξεις 18 χρόνια τώρα και διαθέτει σήμερα εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, μέσα από την μακροχρόνια και αποκλειστική της συνεργασία με την Biogen Idec, τη διεθνή εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο θεραπειών για τη νόσο και ιδιαίτερα εκτεταμένο πλάνο R&D σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Η συνεργασία της GENESIS Pharma με την Biogen Idec έχει ήδη ενισχύσει την ιατρική φαρέτρα στη χώρα μας με τέσσερις πρωτοποριακές θεραπείες για όλα τα στάδια της νόσου, ενέσιμες και από του στόματος, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και μια πέμπτη θεραπεία. 

Το πλάνο έρευνας και ανάπτυξης της Biogen Idec περιλαμβάνει σήμερα δύο θεραπείες που βρίσκονται στην τελική φάση των κλινικών μελετών (φάση ΙΙΙ). Η πρώτη είναι το Daclizumab, ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο δεδομένης της ανοσοτροποποητικής δράσης που έχει στο ανοσοποιητικό σύστημα, μελετάται σε ένα εκτενές πρόγραμμα μελετών Φάσης ΙΙΙ.  Τα πρώτα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι είναι σε θέση να δρα αποτελεσματικά ελέγχοντας την δραστηριότητα της νόσου. Μία ακόμα είναι το Anti-LINGO που αποτελεί μια πειραματική θεραπεία υψηλών προσδοκιών για την επιδιόρθωση της κατεστραμμένης μυελίνης που περιβάλει του νευράξονες σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση και βρίσκεται σε κλινική έρευνα Φάσης ΙΙ.  

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ιατρικού Τμήματος της GENESIS Pharma, κ. Γιώργο Καραχάλιο: «Η εστίαση της Biogen Idec στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση μέσα από την κάλυψη εξατομικευμένων αναγκών και η διαρκής επένδυσή της στην καινοτόμο έρευνα που έρχεται να δώσει λύσεις σε ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες, μάς κάνει αισιόδοξους πως στο μέλλον θα μπορούμε να προσφέρουμε από κοινού ακόμη περισσότερα όπλα στη φαρέτρα των Ελλήνων ιατρών. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διασφαλίζουμε την πρόσβαση των χιλιάδων ασθενών στην Ελλάδα σε κάθετι νέο που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τους ασθενείς σε μια πολύ δυναμική ηλικία, γι΄αυτό και είναι κρίσιμο να μπορούν να παραμένουν δραστήριοι και να έχουν ποιότητα ζωής σε βάθος χρόνου». 










Επιτυχημένη οργάνωση διακομιδής 4χρονου για μεταμόσχευση καρδιάς στην Ιταλία.


Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας σήμερα, 29 Μαρτίου 2015 στις 3:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ολοκλήρωσε με επιτυχία την αεροδιακομιδή ενός παιδιού 4,5 ετών από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο Αχαΐας  προς τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πάντοβα της Ιταλίας, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. 
Το συγκεκριμένο περιστατικό, που ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Συντονιστικού Κέντρου Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β. στην Ελευσίνα και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), επιχειρησιακά αποτελεί το πιο σύνθετο και πολύπλοκο κατά την 20ετή λειτουργία του Τμήματος Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β. δεδομένου ότι ο τελικός σχεδιασμός αντιμετώπισης αφορούσε το συντονισμό 2 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και Κινητών Ιατρικών Μονάδων του Ε.Κ.Α.Β. και 5 ιατρών, 2 νοσηλευτών, 2  διασωστών και ενός τεχνικού που προερχόντουσαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, του Νοσοκομείου της Πάντοβας αλλά και του Τμήματος των Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β..
Η ανάπτυξη της επιχείρησης ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 2015 όπου το Πρωθυπουργικό Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας (Embraer) προσγειώθηκε  στη Βενετία και παρέλαβε ομάδα 3 ιατρών (1 καρδιολόγος και 2 χειρουργοί) και ενός τεχνικού λειτουργίας ειδικής συσκευής εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO Extracorporeal Membrane Oxygenation) από το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάντοβας (Azienda Ospedaliera di Padova), ώστε να τους μεταφέρει στον Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στον Άραξο Αχαΐας. 
Από εκεί μετέβησαν με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. και όχημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου κατευθείαν στο Χειρουργείο για την τοποθέτηση της ειδικής συσκευής εξωσωματικής κυκλοφορίας στον μικρό ασθενή.
Ταυτόχρονα ασθενοφόρο όχημα - Κινητή Ιατρική Μονάδα (Κ.Ι.Μ.) - με ιπτάμενο ιατρό του Ε.Κ.Α.Β. και δύο ιπτάμενους διασώστες αναχώρησε από την βάση των Αεροδιακομιδών του Ε.Κ.Α.Β. εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της Ελευσίνας, με κατεύθυνση προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Με την επιτυχημένη τοποθέτηση της ειδικής συσκευής εξωσωματικής κυκλοφορίας και της πλήρους σταθεροποίησης της υγείας του μικρού ασθενούς εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, έγινε η τοποθέτηση του στην Κινητή Ιατρική Μονάδα του Ε.Κ.Α.Β. και αναχώρησε για το στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Άραξο. 
Εκεί η Κινητή Ιατρική Μονάδα (όχημα του Ε.Κ.Α.Β.) τοποθετήθηκε και ασφαλίστηκε εντός του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας (που είχε μεταβεί από την Ελευσίνα) και μαζί με τους  ιατρούς από την Ιταλία, τον Διευθυντή και μία νοσηλεύτρια από την Μ.Ε.Θ. Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και τους ιπτάμενους (ιατρό & διασώστες) του Ε.Κ.Α.Β. αναχώρησε, στις 23:20 (28/3/2015), με προορισμό το αεροδρόμιο της Βενετίας στην Ιταλία. 
Με την προσγείωση στην Βενετία, και αφού ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να παραταθεί η ώρα λειτουργίας του αεροδρομίου στη Βενετία, στις 01:40 της 29ης Μαρτίου 2015, η Ελληνική Κινητή Μονάδα μετέβη οδικώς στη  Πάντοβα και παρέδωσε το παιδί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης.
Τελικά, σήμερα 29 Μαρτίου 2015 στις 10:00 το πρωί, το ίδιο αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο στον Άραξο έτσι ώστε να αποβιβαστεί το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και στη συνέχεια ανέχωρησε προς το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας όπου και προσγειώθηκε στις 10:40, με το πλήρωμα του C-130 και τους ιπτάμενους ιατρούς και διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. με την Κινητή Ιατρική Μονάδα να ολοκληρώνουν επιτυχώς την αποστολή τους.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας συντόνισαν επιτελικά την όλη επιχείρηση, ενώ ξεπεράστηκαν αρκετά προβλήματα με τις παρεμβάσεις του Υπουργού. Ο Υπουργός Υγείας θέλει να ευχαριστήσει προσωπικά όλους τους συντελεστές ,τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, και την ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ήταν μίας ιδιαίτερης σημασίας επιχείρηση που απέδειξε ότι η χώρα διαθέτει υψηλής ποιότητας στελέχη και υπηρεσίες. Ο Υπουργός Υγείας ευχαριστεί ιδιαίτερα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την ουσιαστική συμβολή τους.


Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών στην υγεία του ανθρώπου


H εμφάνιση πληθώρας ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση, ο καταρράκτης, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι νευρολογικές παθήσεις, διάφορες ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις οφείλονται στην ανάπτυξη δραστικών ειδών οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS) ως αποτέλεσμα του παθοφυσιολογικού τους μηχανισμού.


Αν και το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για τους περισσότερους οργανισμούς, εντούτοις παραδόξως αποτελεί συγχρόνως και απειλή. Το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται στα διάφορα είδη οξυγόνου (ROS) με αποτέλεσμα την αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού αντιοξειδωτικού συστήματος. Η παραγωγή και η έκθεση στα ROS, οδηγεί στην οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων η οποία μπορεί να παρεμποδιστεί από την κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν αναπτύξει έναν αμυντικό μηχανισμό απέναντι στην παραγωγή ROS και στην οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων. Oι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι προστατεύουν άλλες ουσίες και συστατικά από την οξείδωση και τη φθορά.
Ως αντιοξειδωτικό λοιπόν, έχει οριστεί οποιαδήποτε ουσία, η οποία ανευρίσκεται σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις έναντι ενός οξειδώσιμου υποστρώματος (π.χ., πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες και νουκλεϊνικά οξέα), καθυστερώντας ή αποτρέποντας την οξείδωση του υποστρώματος. Ένα διαιτητικό λοιπόν αντιοξειδωτικό είναι μια ουσία στα τρόφιμα που μειώνει σημαντικά τα δυσμενή αποτελέσματα των ROS, των δραστικών ειδών αζώτου, ή και των δύο.
Φυσικά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες (όπως τα φλαβονοειδή), το σελήνιο αποτελούν ωφέλιμα συστατικά των φρούτων, των λαχανικών, του ελαιολάδου, του κρασιού και άλλων τροφίμων. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτών των συστατικών θεωρούνται υπεύθυνες για πλήθος ωφέλιμων αποτελεσμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να αντισταθεί στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκύπτουν από πολυάριθμες αντιδράσεις κατά τις οποίες τα κύτταρα χρησιμοποιούν το οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας.
Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από τη χρήση των αντιοξειδωτικών ως συστατικά των λειτουργικών τροφίμων και ως συμπληρώματα διατροφής. Σε υψηλές δόσεις όμως ή κάτω από δεδομένες συνθήκες, τα αντιοξειδωτικά συστατικά των λειτουργικών τροφίμων μπορεί να έχουν τοξική δράση.
Οι πιο γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι κάποιες "κοινές" βιταμίνες και μέταλλα όπως η Β-Καροτίνη (προβιταμίνη Α), η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C με τη μορφή του ασκορβικού οξέος, το σελήνιο, κάποιες φυσικές τοκοφερόλες, και το SOD (superoxide dismutase). Στην ουσία οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ αποτελεσματικές στο να προστατεύουν άλλες ουσίες και συστατικά από την οξείδωση και τη φθορά.
Το οξειδωτικό stress, φαίνεται να σχετίζεται με την παθοφυσιολογία ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Μετά από πλήθος μελετών, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, με επακόλουθο την μειωμένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών, σε σχέση με τα άτομα που δεν παρουσιάζουν το σύνδρομο αυτό. Ας ενισχύσουμε λοιπόν την διατροφή μας με τις ουσίες αυτές.
της Παδημητρίου Κωνσταντίνα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Ο Υπουργός Υγείας, σε συνέδριο για την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας στον τομέα της ιατρικής και των ιατρικών υπηρεσιών

Κατόπιν προσκλήσεως από τη Ρουμανική Πρεσβεία και τον Πρέσβη Lucian Fatu, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθη σήμερα στο συνέδριο  «Προτεραιότητες και Ευκαιρίες Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας στον τομέα της ιατρικής και των ιατρικών υπηρεσιών». Κεντρικοί προσκεκλημένοι ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Υγείας της Ρουμανίας Dorel Sandesc, καθώς και διακεκριμένοι Έλληνες και Ρουμάνοι επιστήμονες. 
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της ελληνορουμανικής συνεργασίας στον ιατρικό τομέα και ειδικότερα η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, η χρήση  και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και από τις δύο χώρες, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

Και οι δύο Υπουργοί Υγείας  επεσήμαναν την ανάγκη μείωσης των τιμών στα ακριβά φάρμακα  και την ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα σε Έλληνες και Ρουμάνους γιατρούς για κρίσιμα ζητήματα όπως οι σύγχρονες μέθοδοι που αφορούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στις ιστορικές αλλά και σύγχρονες πολιτισμικές σχέσεις που διέπουν τις δύο χώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Οι Έλληνες γιατροί που σπουδάζουν ιατρική στη Ρουμανία  είναι πρεσβευτές της χώρας και πως η διάθεσή τους για ευρύτερη συνεργασία μας χαροποιεί και μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα». Ο κ. Lucian Fatu έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στους χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν ιατρική   στη  Ρουμανία, στους Ρουμάνους γιατρούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, όπως και στις ελληνικές εταιρείες που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη γειτονική χώρα. Ο Πρέσβης διαβεβαίωσε ότι η Ρουμανική Πρεσβεία θα συνεχίσει τέτοιου είδους δραστηριότητες και θα διευκολύνει την επικοινωνία και την ενημέρωση μεταξύ Ελλήνων και Ρουμάνων γιατρών.

Οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», έχουν κορυφαία ποσοστά επιτυχίας


Η εφαρμογή της μικροχειρουργικής στην αποκατάσταση  μαστού, αλλά και στην κεφαλή και τον τράχηλο μετά  από ογκολογικές εκτομές εξασφαλίζει τα καλύτερα μακροχρόνια λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα!
Ταυτόχρονα συμβάλει στην καλύτερη πρόγνωση του ασθενούς και στην δυνατότητα να σωθούν ανθρώπινα μέλη, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ακρωτηριάζονταν.
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν κορυφαίοι πλαστικοί χειρουργοί από 46 χώρες, οι οποίοι συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής , το οποίο πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στην Βομβάη της Ινδίας (World Society for Reconstructive Microsurgery).
Στο συνέδριο, που είχε κεντρικό θέμα «Looking back – Surging Ahead (Kοιτώντας Πίσω–Ορμώντας Μπροστά) την Ελλάδα  και την κλινική Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικης του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» εκπροσώπησε ο διακεκριμένος πλαστικός- μικροχειρουργός Δρ Ανδρέας Γραββάνης, ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε τις «νέες τεχνικές και στρατηγικές» οι οποίες θα βελτιώσουν και θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια καλά αισθητικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση μαστού .
«Το συνέδριο ήταν πολύ σημαντικό διότι δεν εστίασε τόσο σε νέες τεχνικές και ιδέες όσο στην κριτική ανάλυση των επιτευγμάτων του παρελθόντος που θα μας επιτρέψουν μεγάλα άλματα στο μέλλον», επισήμανε ο Δρ. Γραββάνης. Τα αξιοσημείωτα μηνύματα του 8ου Παγκόσμιου συνεδρίου είναι:
Λεπτομερές προεγχειρητικό πλάνο με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των απεικονιστικών μεθόδων. Χρήση τεχνολογίας CAD/CAM (Computed Aid Design/ Computed Aid Manufacturing)σε επιλεγμένους ασθενείς.
Εξασφάλιση μηδαμινής νοσηρότητας με την κατάλληλη επιλογή ιστού και κατάλληλη ατραυματική τεχνική. 
Αναγκαιότητα για σημαντική μείωση του χειρουργικού χρόνου άρα:
Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Μείωση του κόστους άρα πιο ελκυστικές αυτές οι επεμβάσεις για κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα
Αλλομεταμόσχευση σύνθετων ιστών όπως προσώπου και χεριού σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ  ΑΝΑΦΟΡΑ  ΣΤΟΝ  ΕΛΛΗΝΑ  ΓΑΙΤΡΟ
Ιδιαίτερα τιμητικό για την Ελλάδα, αλλά και για τον διαπρεπή πλαστικό μικροχειρουργό Δρ Γραββάνη ήταν ότι σε στρογγυλό τραπέζι Looking back (Kοιτώντας Πίσω) με θέμα τα επιτεύγματα του παρελθόντος στην μικροχειρουργική Αποκατάσταση Μαστού, ο διάσημος αμερικανός καθηγητής πλαστικής χειρουργικής Geoffrey Hallock  αναφέρθηκε και ανέλυσε πρωτοποριακή μελέτη του Έλληνα γιατρού  και της ομάδας του, όταν  αυτός εργαζόταν στο Queen Victoria Hospital, UK  και η οποία είχε δημοσιευτεί το 2009 στο Annals of Plastic Surgery,   σχετικά με την μείωση της νοσηρότητας της επέμβασης.

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ   ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ-ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣΤΟΥ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» είναι σε πλήρη συμφωνία με τα διεθνή standards και έχουν κορυφαία ποσοστά επιτυχίας. 
«Η συσσωρευμένη εμπειρία στις μικροχειρουργικές μεταμοσχεύσεις ιστών, οι εξελίξεις στις απεικονιστικές μεθόδους και στην τεχνική, έχουν επιτρέψει την λεπτομερή μελέτη του ασθενούς, ακριβές προεγχειρητικό και ασφαλές διεγχειρητικό» πλάνο» τόνισε  με αφορμή το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής ο Δρ Γραββάνης.
Συγκεκριμένα , όπως ανέφερε ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός:
Οι ελεύθερες μεταμοσχεύσεις ιστών στην κλινική μας, είναι πλέον επεμβάσεις ρουτίνας, με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 99%
Το ποσοστό άμεσης επανεπέμβασης λόγω επιπλοκής μικρότερο από 1%
Μέσος χρόνος νοσηλείας στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού 5 ημέρες, σε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου  14 ημέρες και μικροχειρουργική αποκατάσταση κάτω άκρου  τις 22 ημέρες.
Επίσης σε  200 επεμβάσεις τα τελευταία 5 χρόνια, το ποσοστό ασθενών που χρειάστηκαν φροντίδα μετεγχειρητικά σε μονάδα εντατικής θεραπείας δεν ξεπέρασε το 12%.
Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες γιατροί, παρά την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο και οι ασθενείς δεν χρειάζεται πλέον να ξενιτεύονται για να θεραπευτούν.
«Στην κλινική μας για τις επεμβάσεις  αποκατάσταση μαστού και παράλυση προσώπου, ο χρόνος χειρουργείου και η διάρκεια νοσηλείας είναι τέτοια  που έχει μειώσει δραματικά το κόστος τους και είναι πραγματικά επικερδής για το νοσηλευτικό ίδρυμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ Γραββάνης και συμπλήρωσε. 

«Το πραγματικό όμως όφελος είναι για τον ασθενή που αποκτά εφόρου ζωής ένα άρτιο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα μηδαμινή νοσηρότητα».

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ακρίτες της Ηπείρου


ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ  3 ΣΤΑ 10 ΠΑΙΔΙΑ
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ακρίτες της Ηπείρου
ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΛΙΠΩΔΗ ΔΙΗΘΗΣΗ ΣΤΟ ΗΠΑΡ

Την ακριτική Ήπειρο από 8 έως 14 Μαρτίου επισκέφθηκαν οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Το κλιμάκιο με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό επισκέφθηκε το Δελβινάκι, Καλπάκι, Παρακάλαμο και Δολιανά. Εξετάστηκε στο σύνολό του ο παιδικός πληθυσμός. Από βρέφη έως παιδιά Γυμνασίου, τα παιδιά του Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας, καθώς και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό. Οι ενήλικες εξετάστηκαν στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου.

Το 30% των παιδιών είναι ανασφάλιστα και κατά συνέπεια ανεμβολίαστα. Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» ανταποκρίθηκε πλήρως στην ανάγκη αυτή και εμβολιάστηκαν όλα τα παιδιά. 
Είναι εμφανές ότι σε κάθε περιοχή υπερτερούν κάποια συγκεκριμένα παθολογικά ευρήματα, αποτέλεσμα των συνηθειών διατροφής και κλιματολογικών συνθηκών, τα οποία διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Στη συγκεκριμένη περιοχή μεγάλο ποσοστό ενηλίκων παρουσιάζει λιπώδη διήθηση στο ήπαρ.
Γενικά το επίπεδο περίθαλψης με τα σημερινά δεδομένα, αν λάβουμε υπόψη άλλες περιοχές, είναι αρκετά καλό. 
Η εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα η σχέση παιδιών και εκπαιδευτικών στην πλειονότητά τους, είναι άριστη. Δεν αρκεί όμως αυτό. Τα σχολεία έχουν ανάγκες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος. Πληθώρα τα αιτήματα που συγκεντρώθηκαν. Τα παιδιά αισθάνονται απομονωμένα, οι εκτός σχολείου δραστηριότητες είναι ανύπαρκτες.  Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι έφηβοι θέλουν να μιλήσουν με την ομάδα των ειδικών (ψυχίατροι- παιδοψυχολόγοι).

Τα παιδιά είναι διασκορπισμένα στα διάφορα χωριά και για να φτάσουν στο σχολείο θέλουν σχεδόν τρία τέταρτα της ώρας. Ευτυχώς δεν πάνε όπως παλιά με τα πόδια! Στο σπίτι δεν έχουν συνομήλικούς τους. Παρ’ όλα αυτά δεν θέλουν να φύγουν απ’ τον τόπο τους, αλλά δεν έχουν κάποιον να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους γιατί το computer και η τηλεόραση δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη επικοινωνία.
Στο Δελβινάκι λειτουργεί Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» ενημέρωσαν το κοινό σε θέματα Πρόληψης. Περισσότερα από 120 άτομα, εκτός από τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου, παρακολούθησαν την Ημερίδα. 

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η βράβευσή της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ» απ’ το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων για την προσφορά του φορέα στην Ήπειρο.           Η αναγνώριση της προσφοράς τιμά τους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές και καθιστά συνεχώς πιο έντονη κι επιτακτική την ευθύνη τους να συνεχίσουν την ανιδιοτελή προσπάθειά τους με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το καθισιό σκοτώνει πιο πολλούς Ευρωπαίους από την παχυσαρκία

του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr 
Ευθεία συσχέτιση καθιστικής ζωής και πρόωρων θανάτων βλέπει νέα μελέτη

Να σηκωθούν από τον καναπέ και να ...πάρουν τους δρόμους, προκειμένου να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα, προτρέπει τους πολίτες νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά και ο κίνδυνος πρόωρων θανάτων να αποφευχθεί μόνο με την απλή προσθήκη 20 λεπτών ζωηρού περπατήματος στην καθημερινότητά μας.  
Μάλιστα, οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, διαπιστώνουν ότι η απουσία αυτής της καθημερινής συνήθειας ευθύνεται για διπλάσιο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη σε σχέση με τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που προκαλεί η ίδια η παχυσαρκία. 
Για του λόγου το αληθές, η μελέτη, που διενεργήθηκε σε βάθος 12ετίας, σε συνολικό δείγμα 334.000 Ευρωπαίων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ περίπου 676.000 θάνατοι -σε ετήσια βάση- οφείλονται στην καθιστική ζωή, μόλις οι μισοί σχετίζονται κάθε χρόνο (337.000 θάνατοι) με το υπερβολικό βάρος.

Απουσία άσκησης 
Για τις ανάγκες της πολυετούς μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης και το βάρος των συμμετεχόντων, καταγράφοντας, παράλληλα, τον αριθμό των θανάτων στη διάρκεια της 12ετίας. Στόχος ήταν να διερευνήσουν κατά πόσο η καθιστική ζωή ή η παχυσαρκία επιβαρύνουν περισσότερο την ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε πρόωρους θανάτους.  
Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η απουσία σωματικής άσκησης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρων θανάτων, καθώς ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπαθειών ή ασθενειών όπως ο καρκίνος. Αυτό ακριβώς το εύρημα υπογραμμίζει, με δηλώσεις του, ο ο καθηγητής Ulf Ekelund, ένας εκ των ερευνητών, σημειώνοντας ότι η ακινησία και η έλλειψη σωματικής άσκησης φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στο ενδεχόμενοι πρόωρου θανάτου είτε πρόκειται για άτομα φυσιολογικού βάρους είτε για υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 

261 γυναίκες υποβλήθηκαν σε δωρεάν εξέταση μαστού

Διακόσιες εξήντα μια γυναίκες υποβλήθηκαν σε δωρεάν εξέταση μαστού, από εθελοντές γιατρούς της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!
Απ αυτές οι 26  ήταν άνεργες και  οι 17 ανασφάλιστες. Παράλληλα  οι 134  από τις 261 γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαστογραφία στο ακτινολογικό του νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Η δωρεάν εξέταση πραγματοποιήθηκε  16 με 18 Μαρτίου 2015 στο Καλφοπούλειο- 1ο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων στους χώρους όπου στεγάζεται το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη». 
Η εξέταση έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕΜ που φέτος είχε συμπαραστάτες τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του Δήμου Αθηναίων   και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» όπου έγιναν  οι δωρεάν μαστογραφίες ύστερα από την ευγενική σύμπραξη του Διοικητού κ. Χρήστου Τσάμη
Η πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΜ  κ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα εξέφρασε τις «Θερμές ευχαριστίες προς τους εθελοντές ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που βοήθησε στην πραγματοποίηση της δωρεάν εξέτασης. Επίσης στην Εταιρεία του κ  Χρήστου Ζωγόπουλου για την ευγενική προσφορά του υγειονομικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη των αναγκών κατά τη διάρκεια της  δωρεάν εξέτασης».
Την  εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Νάγια Μητσάκη,   ως Εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του Δήμου Αθηναίων Καθηγήτρια κ. Μαρία Στρατηγάκη, η Διευθύντρια Υγειών Πόλεων Δ. Αθηναίων κ. Αναστασία Φεραδούρα , ο κ. Αλέξανδρος Θεοφανόπουλός Προϊστάμενος των Δημοτικών Ιατρείων και η Κοινωνιολόγος κ. Λία Τσαπατσάρη. 
Η εξέταση των γυναικών πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές ιατρούς  της ΕΕΜ που  παρείχαν δωρεάν  τις υπηρεσίες τους. Πρόκειται για τους   κυρίους. . Βασίλη Γεωργούντζο,  Χρήστο Χλόψιο, Ηλία Λυμπερόπουλο και τις κυρίες.  Αγγελική Αθανασίου, Σοφία Γρέτσου, Θεώνη Αναστασιάδη, Βάσω Μαυρίδου, Ασημίνα Μπαλτούκα, Νικολέττα Στόγια  με επικεφαλής την Πρόεδρο κ. Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.


Φουκουσίμα, τέσσερα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή


επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα. Στα πρώτα μας βήματα τότε το medlabnews.gr κάλυψε το γεγονός παραθέτοντας άρθρα όπως "Ραδιενέργεια: Λίγα λόγια για να καταλαβαίνουμε τι ακούμε. Η μονάδα μέτρησης sievert (ζίβερτ)" , "Η ραδιενέργεια από την Ιαπωνία στην Ευρώπη. Πόσο επικίνδυνη είναι για εμάς;" και "Φουκουσίμα: δύο χρόνια μετά. Ποια τα προβλήματα από την ραδιενέργεια, στους κατοίκους και στον κόσμo;που βρήκαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό τότε.


Και φέτος κάτοικοι της πόλης Νάμι, η οποία εντάσσεται στη ζώνη υποχρεωτική εκκένωσης που έχει ορίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κοντά στον  πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, προσευχήθηκαν για τους γονείς τους που έχασαν τη ζωή τους το 2011. 


Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία αλλά και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Πριν από 4 χρόνια ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε παρέσυραν τον μύθο ότι υπάρχει ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας και ιαπωνική τεχνολογία που αποκλείει το πυρηνικό ατύχημα. Το κόστος για την κοινωνία ήταν όμως μεγάλο.


Πέρασαν ήδη 4 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή, αλλά οι συνέπειες θα παραμείνουν για δεκαετίες. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα θύματα και την καταστροφή:
- 250.000 άτομα παραμένουν και σήμερα μακριά από τα σπίτια τους, ενώ εκτεταμένες αγροτικές περιοχές παραμένουν ακόμα αποκλεισμένες
-ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με αυτή από το Τσερνόμπιλ,
- το 22% της ραδιενέργειας κατέπεσε στο έδαφος, με τρόπο που καθορίστηκε από την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων αλλά ραδιοϊσότοπα πέρασαν στην τροφική αλυσίδα ακόμα και στον ωκεανό, αλλά κι απέναντι στις αμερικάνικες ακτές,
- ακόμα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων εντοπίζεται το εξαιρετικά τοξικό πλουτώνιο.

Οι διαρροές ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Φουκουσίμα συνεχίζονται εδώ και 4 χρόνια, έτσι ώστε και οι πιο αδαείς να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα μας έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες-εκπρόσωπους των διεθνών οργανισμών περί δήθεν απουσίας κινδύνου. Άλλωστε, τα όσα διατείνονται για χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας βάσει των μετρήσεων ραδιενέργειας που διεξάγουν οι ίδιοι, μοιάζουν απίστευτα. Παράλληλα, οι ανησυχητικές μελέτες των ανεξάρτητων επιστημόνων με αναφορές σε μεταλλάξεις και εμφάνιση όγκων σε ανθρώπους, φυτά και ζώα, στις εκτεθειμένες περιοχές, ως είθισται, μένουν στο περιθώριο και καλύπτονται από τη mainstream ενημέρωση.  
  Είναι γεγονός ότι η διασπορά ραδιενέργειας επιφέρει σταδιακά ανυπολόγιστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ανθρώπους εντός και εκτός συνόρων της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου και τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που θα φανεί στις πραγματικές διαστάσεις της στο μέλλον. 
Τα 48 πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας παραμένουν κλειστά, αν και γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση να ανοίξουν κάποια. Μόλις όμως το 1/3 περνάει τα τεστ ασφαλείας! Το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων σε ελάχιστο χρόνο αποδεικνύει ότι ακόμα και μια χώρα όπως η Ιαπωνία που ήταν σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένη από τα πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να περάσει πολύ γρήγορα, αν το θέλει, στην μετά την πυρηνική ενέργεια εποχή. Θα το κάνει, πιο αργά, η Γερμανία μέχρι το 2020, οπότε θα έχει κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσιά της. Αντιθέτως, η Βρετανία επιδιώκει να χτίσει ένα νέο πυρηνικό αντιδραστήρα σε συνεργασία με τη Γαλλία και με κρατική χρηματοδότηση, παρά τα παθήματα!
Μια Ιαπωνία χωρίς πυρηνικά εργοστάσια είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς το κόστος της πυρηνικής ενέργειας είναι ανυπολόγιστο, ακόμα και αν δεν συμβαίνει ατύχημα.

Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί απειλή και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για την προστασία του κλίματος όπως ισχυρίζεται το πυρηνικό λόμπυ για να σώσει το μέλλον του. Το κόστος διατήρησης της πυρηνικής ενέργειας (οικονομικό, υγείας, δημοκρατικού ελλείμματος) είναι ανυπολόγιστο, και καθιστά μια στρατηγική απαλλαγής από την πυρηνική ενέργεια αναγκαία.
Μόνο όταν αυτή η τεχνολογία υψηλού κινδύνου εγκαταλειφθεί, θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πυρηνικές καταστροφές, όπως αυτή της Φουκουσίμα.
Διαβάστε την έκθεση της συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων για τα τρία χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε τη δέσμευση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την καλύτερη προετοιμασία άλλων χωρών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.


 Η δέσμευση του Άμπε ανακοινώθηκε στα πλαίσια του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για την Μείωση των Κινδύνων από Καταστροφές που λαμβάνει χώρα στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, η οποία είχε πληγεί σημαντικά από το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ιαπωνία, σε συνεργασία με άλλες χώρες, θα εκπαιδεύσει 40.000 άτομα ως ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση πολιτικών σχετικά με την ετοιμότητα για την περίπτωση καταστροφών ή για να χρησιμεύσουν ως περιφερειακοί ηγέτες σε αυτόν τον τομέα.
Σκοπός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Άμπε, είναι να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο την εμπειρία και την τεχνογνωσία που κέρδισε από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε τη χώρα το Μάρτιο του 2011.


Στην ομιλία του ο Άμπε κάλεσε επίσης τις υπόλοιπες χώρες να θέσουν ως προτεραιότητα την ετοιμότητα για φυσικές καταστροφές και να αφιερώσουν υψηλότερη χρηματοδότηση για σχετικά έργα και υποδομές. Επίσης τόνισε πως η βελτίωση του νομικού πλαισίου και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ τοπικών κυβερνήσεων, εταιρειών και ιδιωτικών οργανισμών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών.

Διαβάστε επίσης

Ραδιενέργεια: Λίγα λόγια για να καταλαβαίνουμε τι ακούμε. Η μονάδα μέτρησης sievert (ζίβερτ)

Η ραδιενέργεια από την Ιαπωνία στην Ευρώπη. Πόσο επικίνδυνη είναι για εμάς;

Φουκουσίμα: δύο χρόνια μετά. Ποια τα προβλήματα από την ραδιενέργεια, στους κατοίκους και στον κόσμo;


Τα προβλήματα υγείας των Ελλήνων κατά την διάρκεια του αγώνα το 1821 και τα πρώτα βήματα μετά.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D, medlabnews.gr
Οι συνεχείς, προσπάθειες και πρωτοβουλίες στήριξης της επανάστασης με τη δημιουργία οργανωτικών δομών και την εξασφάλιση πόρων και εφοδίων δεν περιελάμβαναν ιδιαίτερη μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαχητών και την ιατροκοινωνική προστασία των αμάχων.
Κατά τα τελευταία χρόνια της προεπαναστατικής περιόδου ο αριθμός των ιατρών, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες 1.000.000 περίπου κατοίκων, δεν υπερέβαινε τους 90. Μετά την επανάσταση και με την άφιξη στην Ελλάδα Ελλήνων και φιλελλήνων ιατρών από το εξωτερικό ο συνολικός αριθμός τους ουδέποτε υπερέβη τους 500, ενώ οι υπάρχουσες ανάγκες λόγω του πλήθους των τραυματιών από τις πολεμικές διενέξεις και των ασθενών από την εκδήλωση επιδημιών υπήρξαν τεράστιες. Τα δεδομένα αυτά, τα οποία είναι άξια κριτικής προσέγγισης και ανάλυσης, αναδεικνύουν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 και αποδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής και την πίστη στην ελευθερία του σκλαβωμένου έθνους.
Οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, ένδυσης και διατροφής, της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόδουλων Ελλήνων, θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ως υποβαθμισμένες και να χαρακτηριστούν ως άθλιες την περίοδο της διεξαγωγής του αγώνα για την ελευθερία.

Διαβάστε την συνέχεια

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην διάρκεια του αγώνα του 1821




Τα πρώτα βήματα για την δημόσια υγεία κατά την διάρκεια την Επανάστασης του 1821. Τα νοσοκομεία του Ναυπλίου και ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια


Η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας ασθενών και τραυματιών έγινε ιδιαίτερα αισθητή στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Οι Έλληνες από τις πρώτες κιόλας μέρες του αγώνα της Ανεξαρτησίας είχαν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους τραυματίες των μαχών και τους νοσούντες από επιδημικές και όχι μόνο ασθένειες. Αναπόφευκτα δηλαδή επακόλουθα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής που χαρακτήριζαν τα στρατόπεδα των μαχητών και τις πόλεις που συγκεντρώνονταν οι πρόσφυγες.
Σε κείμενα της εποχής συχνές είναι εξάλλου οι αναφορές για την εμφάνιση επιδημιών στην Πελοπόννησο, όπως η πανώλη, ο εξανθηματικός τύφος, η δυσεντερία, η χολέρα, η ευλογιά, οι οποίες στο πέρασμά τους προκαλούσαν περισσότερα θύματα ακόμα και από τις πολεμικές αναμετρήσεις. Παρά τη λήψη εκτάκτων μέτρων που έλαβαν οι προσωρινές κυβερνήσεις (1821-1827) και ο Ιωάννης Καποδίστριας (1828-1831), τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των επιδημιών δεν έλειψαν καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο Καποδίστριας, έχοντας σπουδάσει την ιατρική επιστήμη οργάνωσε τον τομέα της υγείας και δημιούργησε το πρώτο σύγχρονο λοιμοκαρθατήριο για τις κοινότητες που πλήττονταν από επιδημίες, όπως τύφο, ελονοσία, δυσεντερία. Έτσι κατόρθωσε και αντιμετώπισε με επιτυχία την πανώλη που έπληξε το Ναύπλιο, τις Σπέτσες και την Ύδρα, λαμβάνοντας επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα.

Διαβαστε την συνέχεια

Τα πρώτα βήματα για την δημόσια υγεία κατά την διάρκεια την Επανάστασης του 1821. Τα νοσοκομεία του Ναυπλίου και ο ρόλος του Ιωάννη Καποδίστρια


Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων