1/5/15 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής συνεχίζει τα Οδοιπορικά Υγείας για να στηρίξει τους κατοίκους των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της Ελλάδας


Κοντά στα παιδιά της Μήλου βρέθηκαν οι εθελοντές ιατροί του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετά από κάλεσμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δημάρχου Γεράσιμου Δαμουλάκη και μέλους του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

Οι εθελοντές ιατροί του Ι.Σ.Α., , έκαναν παιδιατρικό και καρδιολογικό έλεγχο σε περισσότερα από 100 παιδιά του νησιού τα οποία πρόκειται να λάβουν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, 

Η αποστολή αυτή στη Μήλο εντάσσεται στο πλαίσιο των οδοιπορικών υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που αποσκοπούν στη στήριξη και την υγειονομική κάλυψη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της χώρας και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε..

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: «Θα φτάσουμε μέχρι το τελευταίο άκρο της Ελλάδας για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ελπίδα στους κατοίκους των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας που η πολιτεία έχει εγκαταλείψει, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και προσπάθειες του Ι.Σ.Α. Θα δώσουμε μάχη για να εξασφαλιστεί η υγειονομική θωράκιση αυτών των περιοχών και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Εφόσον το κράτος δεν μπορεί, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος μαζί με την επιστημονική κοινότητα, σε επίπεδο εθελοντισμού, θα βοηθά τις περιοχές αυτές».



Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.  Ο Γεν. Διευθυντής της ΜΚΟ   «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»
Γιώργος Πατούλης                      Κωνσταντίνος Δήμτσας
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ


Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ραγάδες και αδυνάτισμα


Πρόκειται για πολύ συχνές ατροφικές διαγραμμώσεις του δέρματος αρχικά κόκκινου χρώματος – ροζ και αργότερα λευκού. Είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα και δημιουργούνται στο ελαστικό μεσαίο στρώμα της επιδερμίδας και συμβαίνουν και στα δυο φύλα σε αρκετές περιοχές όπως οι γοφοί, οι γλουτοί, το στήθος, χαμηλά στην πλάτη στην κοιλιά κτλ.

Αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος το οποίο στην όψη είναι στιλπνό, ενώ στην αφή υπάρχει αίσθηση λέπτυνσης του δέρματος (αίσθημα κενού στην πίεση) και εύκολης ρυτίδωσης της επιδερμίδας.
Συγκεντρώνονται στα σημεία με το μεγαλύτερο λίπος και το μεγαλύτερο τέντωμα. Προέρχονται από την απότομη και μεγάλη αλλαγή του σωματικού βάρους την απότομη ανάπτυξη των ατόμων στην εφηβική ηλικία, την εγκυμοσύνη( το 85% των εγκύων θα αναπτύξει ραγάδες κυρίως στους μαστούς και στην κοιλιά κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως) και τις ορμονικές μεταβολές.
Πανομοιότυπες ραβδώσεις μπορεί να προκληθούν και α) στους αθλητές που υποβάλλονται σε έντονη άσκηση στους βραχίονες, μηρούς, κοιλιά β) όσους παχαίνουν απότομα γ) αυτούς που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοπικά ή από το στόμα.
Όπως σε πολλά δερματικά προβλήματα έτσι και στη περίπτωση των ραγάδων μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή. Το να έχουμε ένα όμορφο και υγιές δέρμα εξαρτάται και από το "πιάτο" μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και πλήρης σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και φτωχή σε λίπη βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Η ομορφιά τoυ δέρματος ξεκινάει από μέσα μας.

Οι βιταμίνες που θα βοηθήσουν περισσότερο την ελαστικότητα και την δομή του δέρματος έτσι ώστε να μην αποκτήσουν ραγάδες είναι :
  • η βιταμίνη Α η οποία βρίσκεται στα λαχανικά, κίτρινα φρούτα, γάλα, αυγά και προσδίδει ελαστικότητα στο δέρμα
  • η βιταμίνη Β που βρίσκεται στα πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αυγό, γάλα και βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος,
  • τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο πράσινο τσάι, στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα και είναι κατά της φλεγμονής,
  • η βιταμίνη C που περιέχουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ενισχύει το κολλαγόνο και τη σφριγηλότητα του δέρματος,
  • ο ψευδάργυρος που περιέχεται στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά και ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη( με προσοχή η κατανάλωση του από τις εγκύους)
  • η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα θαλασσινά, δημητριακά και ο κρόκος αυγών έχει αντιοξειδωτική δράση
  • το νερό που βοηθάει στη ενυδάτωση του δέρματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες
Οι παράγοντες που επιρεάζουν τη δημιουργία των ραγάδων είναι:
  • Κληρονομικότητα (αν η μαμά έχει ραγάδες πολύ πιθανόν να αποκτήσει και η κόρη)
  • Ανοιχτόχρωμες κοπέλες αποκτούν ευκολότερα ραγάδες
  • Μη ισορροπημένη διατροφη, πλούσια με λίπη .
  • Το αφυδατωμένο δέρμα είναι λιγότερο ελαστικό από ένα δέρμα καλά ενυδατωμένο
  • Το βάρος που παίρνει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της παίζει καθοριστικό ρόλο.
  • Πολύ λεπτές και μικροκαμωμένες κοπέλες παρουσιάζουν ευκολότερα ραγάδες.
  • Η καφείνη μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο δημιουργίας ραγάδων
  • Οι ραγάδες μπορεί να προκληθούν και από διατροφικές ελλείψεις
Σπουδαίο ρόλο παίζει και η υγιεινή αντιμετώπιση του δέρματος, δηλαδή ο τακτικός καθαρισμός του και η χρήση προϊόντων που συμβάλλουν στην ενυδάτωση και διατήρηση της ελαστικότητας του.
Δυστυχώς οριστική λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει, μπορεί όμως να βοηθηθεί αρκετά, εάν αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια, ιδίως όταν ακόμα το χρώμα των ραγάδων είναι ροζ-μοβ.

Written by  Καρασμάνογλου Βασιλική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγή      

Σταματώ το κάπνισμα γιατί αυτός που αγαπώ με χρειάζεται.

επιμέλεια medlabnews.gr
31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Σταματώ το κάπνισμα γιατί αυτός που αγαπώ με χρειάζεται. 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου)  η ΑΚΟΣ μας καλεί να αλλάξουμε στάση απέναντι σε  αυτήν την θανατηφόρα συνήθεια, που κοστίζει καθημερινά χιλιάδες ζωές σε όλον τον πλανήτη.

Για να πολεμήσεις τον εχθρό πρέπει να γνωρίσεις τις μεθόδους του αλλά και τα πλεονεκτήματα του. Έτσι η ΑΚΟΣ διενήργησε  έρευνα για  να εξετάσει  τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες αρχίζουν να καπνίζουν, τους λόγους για τους οποίους αρνούνται να διακόψουν αλλά και πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τους καπνιστές.  

Όπως προέκυψε,  η ελληνική κοινωνία έχει ανεκτική στάση απέναντι στους καπνιστές, γεγονός που εμποδίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που κατά καιρούς λαμβάνει η Πολιτεία. Επομένως, για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών πρέπει η κοινωνία να αλλάξει στάση. Να οικοδομηθούν νέα πρότυπα, που δεν θα συνδέουν το κάπνισμα με την ευχαρίστηση, τη χαλάρωση, τη θηλυκότητα ή αντίστοιχα την αρρενωπότητα, πρότυπα που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες και που δυστυχώς δεν έχουν εξαλειφθεί από την κοινή συνείδηση, παρά τις όποιες απαγορεύσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι  τα κατασταλτικά μέτρα της Πολιτείας, ΔΕΝ επηρέασαν το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, εύρημα που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου, προκειμένου να καταρριφθεί το επιχείρημα που προέβαλλαν οι καπνιστές στην έρευνα,  ότι το τσιγάρο  τους βοηθά να διαχειρίζονται το άγχος τους. 

Ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και οι καρδιακές παθήσεις απειλούν τη ζωή των καπνιστών. Το κάπνισμα ενοχοποιείται και για την εμφάνιση άλλων καρκίνων όπως του λάρυγγα (87%),  του στόματος (74%), του οισοφάγου (53%), της ουροδόχου κύστης (50%), του νεφρού (39%),  του παγκρέατος (38%), του τραχήλου της μήτρας (6% ). 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ η Δρ. Κατσώχη επισημαίνει: « Το τσιγάρο είναι ο καλύτερος φίλος του καρκίνου των πνευμόνων. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό νεοπλασιών για τις γυναίκες να αφορά στον καρκίνο του μαστού και για τους άνδρες στον καρκίνο του προστάτη ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας εμφανίζει ο καρκίνος του πνεύμονα. Στόχος  της ΑΚΟΣ η αλλαγή της στάσης των πολιτών μέσα από την ενημέρωση, με στόχο η απλή είδηση ότι το τσιγάρο υπονομεύει ανεπανόρθωτα την υγεία μας και την υγεία των γύρω μας,  να γίνει συνείδηση». 


Τα ευρήματα της έρευνας (Οκτώβριος 2014)


Διαβάστε εδώ

Ο εκφοβισμός δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε νέα πρότυπα!  



Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ

Η ΑΚΟΣ είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας, που  δραστηριοποιούνται αφιλοκερδώς , αφενός στον αγώνα της πρόληψης του καρκίνου και αφετέρου στην παροχή βοήθειας στους αποθεραπευμένους από τη νόσο. 
Για τους αποθεραπευμένους η ΑΚΟΣ σχεδίασε και διανέμει δωρεάν το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης ενώ για την ανάδειξη της πρόληψης βρίσκεται σε εξέλιξη Πανελλαδική εκστρατεία με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» και σύνθημα «Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου». 


Με εκτίμηση

Δρ Δέσποινα Κατσώχη
Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος
Πρόεδρος ΑΚΟΣ

Tel.:+30 210 6867832
Fax : +30 211 2686663
Mob.: +30 6932580653
Email :  dkatsochi@aktinotherapeia.com
Web :  www.aktinotherapeia.com
Blog:  www.akoslife.com


Η αισθητική ζώνη του στόματος


Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr

Ονομάζεται έτσι  η περιοχή που φαίνεται όταν γελά ένας άνθρωπος. Σε άλλους φαίνεται μέρος των 6 προσθίων  πάνω δοντιών, σε άλλους φαίνονται τα πρόσθια δόντια και τα ούλα, σε άλλους φαίνεται σχεδόν όλη η οδοντοστοιχία και τα ούλα. Σε μερικούς δεν φαίνονται καθόλου τα πάνω δόντι α αλλά μόνο τα κάτω.  Επίσης, στο ίδιο άτομο, με την πάροδο του χρόνου  η θέαση  των δοντιών μπορεί να αλλάξει.


Με τις σύγχρονες μεθόδους της οδοντιατρικής προσπαθούμε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση στην αισθητική ζώνη.
Μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος  και τη διάταξη των δοντιών όπως και τη σχέση τους με τα ούλα, τα χείλη και εν γένει το πρόσωπο.


Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε ή από σκοπού ή όταν μία παθολογική κατάσταση το επιτάσσει. Δηλαδή μπορούμε ή να κρατήσουμε το χαμόγελό σας όπως η φύση το έφτιαξε, ή να το διορθώσουμε σκόπιμα, ή αν παρουσιασθεί βλάβη να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για μία αισθητική αλλαγή.


Πηγαίνοντας από απλούστερες σε συνθετότερες παρεμβάσεις:

  • Καθαρισμός  και στίλβωση των δοντιών. Μερικές φορές είναι επαρκής για να φύγουν χρωστικές  π.χ. από κάπνισμα.
  • Λεύκανση των δοντιών. Γίνεται στο ιατρείο ή και στο σπίτι.
  • Ελαχιστότατος τροχισμός  δοντιών με ειδικά εργαλεία (esthetic contouring) για μικροδιορθώσεις. 
  • Άμεσες όψεις συνθέτων ρητινών που κατασκευάζονται στο ιατρείο και με την τεχνική της διαστρωμάτωσης ( ξεχωριστά το  σώμα της οδοντίνης, της αδαμαντίνης, του κοπτικού άκρου   κ.λ.π.

  • Έμμεσες όψεις συνθέτων ρητινών. Κατασκευάζονται στο εργαστήριο.
  • Όψεις πορσελάνης. Κατασκευάζονται στο εργαστήριο. Επιτρέπουν τη διάθλαση του φωτός σαν να είναι φυσικά δόντια.


  • Αυχενική πορσελάνη σε  στεφάνες και γέφυρες μεταλλο-πορσελάνης. Εκεί που η στεφάνη έρχεται σε επαφή με τα ούλα υπάρχει μόνο πορσελάνη χωρίς μέταλλο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το γκριζάρισμα του μετάλλου όταν έχουμε λεπτά ούλα.

  • Ροζ πορσελάνη.Για να μην κάνουμε υπερμεγέθη δόντια

βάζουμε ροζ πορσελάνη, ίδιου χρωματισμού με τα φυσικά δόντια.



  • Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες. Χρησιμοποιείται ειδική πορσελάνη χωρίς τη χρήση μεταλλικού σκελετού. Το υλικό και οι τεχνικές συγκόλλησης των στεφανών  επιτρέπουν τη διάθλαση του φωτός και την εξαιρετική φυσικότητα. 



  • Ουλοπλαστικές  χειρουργικές επεμβάσεις
  • Ορθοδοντικές μετακινήσεις

Πρέπει να θυμάστε πάντα  ότι η φύση είναι αναντικατάστατη. Κάθε καλό αποτέλεσμα θέλει καλή συντήρηση, που σημαίνει επιμελημένη στοματική υγιεινή και έλεγχο από τον οδοντίατρο.  Τα ούλα, που είναι η ‘’κορνίζα’’ των δοντιών πρέπει να επιδιώκετε να είναι σε υγιή κατάσταση.

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
τηλ 210-8056112
E-mail: gkoutsikakis@hotmail.com

Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη

Διαβάστε επίσης

Πρότυπο κέντρο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στην καινοτόμο τεχνική ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ASI

Περισσότερες από 200 επεμβάσεις με την καινοτόμο μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας ASI, για την Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου, έχουν πραγματοποιήσει στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο κ. Ιωάννης Τσαρούχας,  Διευθυντής της  Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων και η ομάδα του, αναδεικνύοντας την κλινική σε πρότυπο κέντρο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τη μέθοδο ASI, επιτυγχάνεται θεαματική ανάρρωση των ασθενών, άμεση κινητοποίηση τους και μείωση της συχνότητας των επιπλοκών. Το πρωτοποριακό στοιχείο της τεχνικής εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ο χειρουργός φθάνει στην άρθρωση. Συγκεκριμένα, με μία πρόσθια τομή μήκους μόλις 6-7 εκατοστών, διασφαλίζεται ότι τα μαλακά μόρια δεν τραυματίζονται και αποφεύγεται η διατομή μυών και τενόντων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Η διάρκεια της νοσηλείας περιορίζεται σε τρεις έως τέσσερις ημέρες και πολύ σύντομα ο ασθενής επανεντάσσεται στις καθημερινές δραστηριότητες και σε μία φυσιολογική ζωή. 

Παράλληλα, ο κίνδυνος εξαρθρώματος σχεδόν εξαλείφεται καθώς δεν τραυματίζονται οι μύες, ενώ με την ταχεία κινητοποίηση μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως η θρόμβωση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η τεχνική ASI είναι κατάλληλη και για υπέρβαρους ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με όλες τις υπόλοιπες υπάρχουσες τεχνικές. 

Η τεχνική ASI αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη στις μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας και προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με τις προηγούμενες.  Έτσι, για παράδειγμα, δε δημιουργείται κίνδυνος κάκωσης νεύρων ή των άλλων αρθρώσεων του κάτω άκρου, ενώ δίνεται η δυνατότητα ακριβούς ελέγχου του ισοσκελισμού των άκρων.
  
«Με την τεχνική αυτή θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προόδου στην κατεύθυνση της πλήρους απαλλαγής του ασθενούς από τη μετεγχειρητική ταλαιπωρία μιας επέμβασης, που είναι αναγκαία για μια καλή ποιότητα ζωής. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών να βρίσκεται διαρκώς ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Τσαρούχας, Διευθυντής της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Διεθνές Σεμινάριο Μετεκπαίδευσης στη Θεραπευτική Ιππασία - Certified Therapeutic Riding Instructor-


Το Διεθνές Σεμινάριο τριών φάσεων (Phases) συνδιοργανώνεται από: 

  • την Ελληνική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας (ΕΛΕΘΙΠ),  
  • το διδακτικό φορέα  ‘Pennsylvania Council on Therapeutic Horsemanship’ (PACTH)
  • και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας 
(Federation of Horses in Education and Therapy International – HETI)



  • Πρόκειται για το μοναδικό πιστοποιημένο σεμινάριο Μετεκπαίδευσης στη Θεραπευτική Ιππασία που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, ενώ μετά την πλήρη ολοκλήρωσή του κάθε Eκπαιδευτής είναι πιστοποιημένος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικής Ιππασίας και την ΕΛΕΘΙΠ.

Η ύλη του σεμιναρίου είναι συγκεκριμένη ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία διεξάγεται &  οι εξετάσεις πιστοποίησης  (στο Phase II και στο Phase III)  ισχύουν οι ίδιες σε όλες τις χώρες. 

Η Βεβαίωση Παρακολούθησης που αποκτάται μετά από κάθε Phase καθώς και το τελικό Δίπλωμα Εκπαιδευτή Θεραπευτικής Ιππασίας, που αποκτάται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου, είναι αναγνωρισμένα σε όλα τα κράτη παγκοσμίως.

Το σεμινάριο θα αναρτηθεί στο website της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικής Ιππασίας   www.frdi.net στο πεδίο  International Calendar

                 

PHASE I (Πρώτη φάση)


Ημερομηνία :  7 έως 10 Ιουλίου 2015   (4 ημέρες - 9.00 έως 18.00)

Τόπος διεξαγωγής :   Αθήνα, στο συνεργαζόμενο με την ΕΛΕΘΙΠ  Ιππικό Όμιλο Μεσογείων (πλησίον σταθμού Μετρό – Προαστιακού στάση Κορωπί)

Εισηγητές : 

  • Prof. Ann O’Shallie  (USA),  Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θεραπευτικής Ιππασίας (HETI), Καθηγήτρια στο αντικείμενο της Θεραπευτικής Ιππασίας (Wilson College), Master of Science in Equine & Animal Science, Εκπαιδεύτρια Θεραπευτικής Ιππασίας & Εξεταστής επιπέδου ΙΙΙ, Ερευνήτρια, Ιδρύτρια του PACTH
  • Eιρήνη Κάπαρη  (GR),  Φυσικοθεραπεύτρια NDT, Εκπαιδεύτρια Θεραπευτικής Ιππασίας, Ειδικός Ιπποθεραπείας, Βοηθός Καθηγήτρια επιπέδου ΙΙΙ, National Classifier, Μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικής Ιππασίας (HETI),  Επιστημονική υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπευτικής Ιππασίας 
  • Ελένη Ματσούκη  (GR),  Φυσικοθεραπεύτρια cert. MDT,  μετεκπαιδευμένη στη Θεραπευτική Ιππασία και την Ιπποθεραπεία, Βοηθός Καθηγήτρια επιπέδου ΙΙΙ, Οργανωτική υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπευτικής Ιππασίας  

Δικαίωμα παρακολούθησης :   Ειδικότητες όπως φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ιατροί, κτηνίατροι, λογοθεραπευτές, γυμναστές, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές ιππασίας, ψυχολόγοι, δάσκαλοι & καθηγητές που εργάζονται σε ειδικά πλαίσια, κ.ά.  Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ή να αποκτήσουν μέσα στα επόμενα τρία έτη βασικές ιππικές γνώσεις (επίπεδο Άδειας Ικανότητας Αθλητή).

Γλώσσα :   Αγγλική 

Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος. Δεν περιέχει εξετάσεις.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν σημειώσεις και υλικό για το σεμινάριο Phase I  καθώς και Βεβαίωση Παρακολούθησης. 
Απαιτείται σπορ ενδυμασία (φόρμα, αθλητικά παπούτσια, άνετα ρούχα, κτλ)
Θα ακολουθήσουν άλλα δύο σεμινάρια (Phases II & III), τα οποία θα έχουν εξετάσεις (γραπτές υπό μορφή πολλαπλής επιλογής, προφορικές, εργαστηρίου & επίδειξη μαθήματος).  
Και τα τρία Phases προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του επόμενου έτους (2016).

Κόστος σεμιναρίου
  • Με εγγραφή έως 03 Ιουνίου 2015    –    430 ευρώ
  • Με εγγραφή από 04 Ιουνίου έως και την πρώτη ημέρα έναρξης Phase I – 550 ευρώ

Διαδικασία εγγραφής στο σεμινάριο :
Για να είναι έγκυρη η εγγραφή στο σεμινάριο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στείλει ηλεκτρονικά συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής και να έχουν καταθέσει το αντίστοιχο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας 046 640034 58 αναγράφοντας στην Αιτιολογία ονοματεπώνυμο. 
(Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές με βάση την ημερομηνία κατάθεσης)

Διαμονή :
Όσοι συμμετέχοντες χρειαστούν ξενοδοχείο κοντά στο χώρο του σεμιναρίου, θα πρέπει να το αναφέρουν στην αίτηση συμμετοχής τους και στη συνέχεια θα τους πληροφορήσουμε για το ποιά ξενοδοχεία βρίσκονται κοντά και στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι ίδιοι.

Επικοινωνία / Πληροφορίες :
Ειρήνη Κάπαρη, τηλ : 6977 20 11 86 (ώρες γραφείου) 
email - irenekapari@hotmail.com  

 www.elethip.gr

Αντικαπνιστική Καμπάνια "Κάπνισμα και Κοινωνία" της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ηχηρό μήνυμα κατά του καπνίσματος έστειλε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Τετάρτη 27 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Στέφανος Φούσας, προσερχόμενος στην εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, καθώς η βλαβερή αυτή συνήθεια για την υγεία και την καρδιά, αποτελεί αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας. Η αντικαπνιστική εκστρατεία γίνεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας να αφυπνίσει τους πολίτες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, αλλά και σε μια προσπάθεια να σταθεί στο πλευρό των πολιτών με μία σειρά από αντικαπνιστικές δράσεις.
Αγκάθι αποτελεί σύμφωνα και με τον πρώην Υπουργό κ. Αντώνη Φούσα, η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ επισημαίνει ότι μέσα από τις εκστρατείες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς την πολιτεία.
Παράλληλα ο κ. Ασκητής, Ψυχίατρος Νευρολόγος δήλωσε ότι το κάπνισμα είναι αρνητικός παράγοντας στις σχέσεις των σημερινών ζευγαριών.


Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Φούσας, ο Καθηγητής Καρδιολογίας και τέως Υπουργός Υγείας κ. Κρεμαστινός, ο οποίος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα εχθρός της καρδιάς, ο Καθηγητής Φυσιολογίας, κ. Μπεχράκης, ο Συντονιστής Διευθυντής, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Τζάνειο Νοσοκομείο, κ. Μελιδώνης, ο Δρ. Θ. Ασκητής, Ψυχίατρος, Νευρολόγος, και ο κ. Θάνου-Χριστοφίλου, Πρόεδρος ‘Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συντόνισαν ο Δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Καμπουράκης και ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ κ Τσιούφης.

Τεχνολογίες Αιχμής στο Τραύμα και στην Επείγουσα Χειρουργική & 21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος

Με απόλυτη επιτυχία και ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση Φοιτητών Ιατρικής (πλέον των 2.100) και ειδικευόμενων γιατρών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των Επιστημονικών Συνεδρίων «Τεχνολογίες Αιχμής στο Τραύμα και στην Επείγουσα Χειρουργική & 21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος & και 9ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών», που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 έως τις 17 Μαΐου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο ΑθηνώνΤα 2 αυτά αξιόλογα συνέδρια διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών και από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος.

Εξαίρετοι ομιλητές διεθνούς φήμης, μεταξύ αυτών οι κύριοι George Velmahos, Andrew Warshaw, Adam Fox, Michael Arvanitis, Nigri Giuseppe, Ali Salim, Gregory Jurkovich, Miguel Cainzos, Demetrios Demetriades, Marc De Moya και Jamal Hoballah. Αλλά και Έλληνες όπως οι κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Λινός και άλλοι, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο επιστημονικό πρόγραμμα που σχεδόν κάλυψε όλους τους τομείς αιχμής στην Ιατρική και ιδιαίτερα στην Χειρουργική.
Άξιο να αναφερθεί ότι την τελευταία ημέρα μεταδόθηκαν ζωντανά ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις από το Ιατρικό Κέντρο με βασικό χειρουργό τον κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη. Περισσότερο από 500 φοιτητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις κατά την διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων και να αντιληφθούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ρομποτικής Χειρουργικής. 
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι: Γιώργος Πατούλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών), Γιώργος Πολυμενέας (Αναπληρωτής Πρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας ΕΚΠΑ), Πέτρος Σφηκάκης (Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών), Ελένη Σωτηροπούλου (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). 

Τα Συνέδρια πραγματοποιήθηκαν με την ευγενή χορηγία των Medi Prinou που επί 48 χρόνια προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο χώρο της υγείας και ευεξίας.

Την διοργάνωση, η οποία ομολογουμένως απέσπασε κολακευτικά λόγια, από όλους τους συμμετέχοντες, επιμελήθηκε η Zita Congress και η Zita Medical Management, αποσπώντας και τα συγχαρητήρια σχόλια των ξένων ομιλητών.

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα ιστοπαθολογίας HIPON εισήλθε στην τελική του φάση


Το πρόγραμμα ''ICT e-modules on Histopathology: ένα χρήσιμο διαδικτυακό εργαλείο για φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες - HIPON'' συνιστά ένα εγχείρημα υποστηριζόμενο και συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δια Βίου Επιμόρφωσης του Οργανισμού Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίζεται δε από αρχάς του 2012 από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογικής Ανατομικής Δρ. Ανδρέα Χ. Λάζαρη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη σύμπραξη των ακολούθων φορέων: Πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής του Zagreb, Κροατία, Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud, Ολλανδία, Κέντρο Προαγωγής της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία (CARDET), Κύπρος και το Πανεπιστήμιο Κύριλλος και Μεθόδιος, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστικών Μέσων και Μηχανικής, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Έπειτα από σχεδόν 2,5 χρόνια έντονων εργασιών και αφού ακολούθησαν εξίσου κοπιώδεις προετοιμασίες γι’ αυτό το πρόγραμμα, είμαστε πλέον σε θέση να δηλώσουμε πως ως καρπός του HIPON δημιουργήθηκε μία αυτόνομη, καλά δομημένη και φιλική προς τον χρήστη, πολύγλωσση πλατφόρμα διαδικτυακής μάθησης, ειδικά εστιασμένη στην ιστοπαθολογία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο εκμάθησης για φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες.

Έως και το φθινόπωρο του 2015, σε κάθε συνεργαζόμενη με το πρόγραμμα, χώρα, 15 επιλεγμένοι χρήστες, διαφόρων επιπέδων γνώσης και διδακτικής εμπειρίας (φοιτητές, ειδικευόμενοι, επαγγελματίες παθολογοανατόμοι, διδάσκοντες και μη) δοκιμάζουν την πλατφόρμα, παρέχοντας σημαντικές, εποικοδομητικές επισημάνσεις και αξιολογήσεις. Βασιζόμενη σε αυτές, η ομάδα μας επιχειρεί να πραγματοποιήσει τις τελικές διορθώσεις και βελτιώσεις πριν την πλήρη παράδοση του προγράμματος.

Στις 15 και 16 Μαίου, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η 6η Συνάντηση των κυρίων εταίρων του HIPON στα Σκόπια. Όλα τα θέματα που εκκρεμούσαν συζητήθηκαν και καθορίστηκαν οι τελικές ρυθμίσεις τους προς άμεση εφαρμογή. Αμέσως μετά την επόμενη και τελευταία ανάλογη συνάντηση, πρόκειται να διεξαχθεί ένα Διεθνές Συνέδριο και Σεμινάριο  με κεντρικό θέμα την εκπαίδευση στην Παθολογική Ανατομική. Συγκεκριμένα, η εν λόγω εκδήλωση προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2015.

Είμαστε στην ευτυχή θέση να ανακοινώσουμε πως το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Νέες Προοπτικές στην Επιστημονική Εκπαίδευση» (''New Perspectives in Science Education'') που έλαβε χώρα στη Φλωρεντία της Ιταλίας στις 20 και 21 Μαρτίου 2015. H παρουσίασή μας και το σχετικό άρθρο είχαν τίτλο «Πρόγραμμα HIPON: Αποκτώντας Ιατρική Εμπειρία μέσω μίας πλατφόρμας διαδικτυακής μάθησης. Μια Νέα Προοπτική στη διδασκαλία της Παθολογικής Ανατομικής» (''HIPON project: Acquiring Medical Experience through an e-learning platform. A New Perspective in Pathology Education'') αμφότερα έτυχαν ευρείας, θερμής αποδοχής. Επιπρόσθετα, μία εργασία με τίτλο ''Αποκτώντας εμπειρία στην Παθολογική Ανατομική κυρίως από αυτό που βλέπεις και όχι από αυτό που διαβάζεις: Διαδικτυακή Πλατφόρμα Μάθησης HIPON'' επίκειται να δημοσιευτεί στο εντός του PubMed περιοδικό «Πρόοδοι στην Ιατρική Εκπαίδευση και Πρακτική» (''Advances in Medical Education and Practice'').

Παρόλο που υπάρχει ένα αίσθημα μελαγχολίας καθώς το πρόγραμμα έχει εισέλθει στην τελική του φάση, όταν αναλογιζόμαστε την πορεία του προγράμματος και αντιλαμβανόμαστε όσα έχουν επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μας διακατέχει ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτοεκπλήρωσης.


Οι εταίροι του HIPON 

Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ από την Prolepsis. Eπισιτιστική βοήθεια στα σχολεία



ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, medlabnews.gr

Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στα παιδιά της χώρας μας, καθώς σχεδόν οι μισοί  μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, το 42% δεν έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ 1 στις 6 οικογένειες δεν έχει πηγή εισοδήματος.

Τα δεδομένα αυτά έχει συλλέξει και επεξεργαστεί το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο επεκτείνει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής-ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες» σε συνολικά 13 σχολεία με 1.115 μαθητές.   

Το έργο της επέκτασης του Προγράμματος σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. 

Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Στο έργο συμμετέχουν 13 δημοτικά σχολεία με 1.115 μαθητές σε ευπαθείς περιοχές της Ξάνθης, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης. Καθημερινά προσφέρεται σε όλους τους μαθητές των σχολείων ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα, ενθαρρύνοντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες των μαθητών και των οικογενειών τους μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και υλικό. Από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα έχουν διατεθεί στα σχολεία αυτά περίπου 76.660 γεύματα. 

«Η χρηματοδότηση που έχουν προσφέρει η Ισλανδία το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία μέσω του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Προγράμματος Είμαστε όλοι Πολίτες αποτελεί προσφορά υψίστης σημασίας σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. 
O κος Roger Jørgensen, Deputy Head of Mission, Norwegian Embassy

Μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να προσφέρουμε εφέτος έμπρακτη υποστήριξη σε οικογένειες σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση» αναφέρει η κα Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ενώ προσθέτει: «Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα να αποτελέσει έναυσμα για τη θέσπιση προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού». 

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ δημιουργήθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που είναι ο μέγας δωρητής του Προγράμματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis. Το Πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά, με τη συνδρομή και άλλων δωρητών, σε δημόσια σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
Από αριστερά η κα Σοφία Κουβελάκη, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων "Είμαστε Όλοι Πολίτες", Ίδρυμα Μποδοσάκη, η κα Αθηνά Λινού Καθηγήτρια και ∆ιευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, ο δημοσιογράφος κος Κώστας Χαρδαβέλλας, η κα Αφροδίτη Βελουδάκη, Γενική ∆ιευθύντρια του Ινστιτούτου Prolepsis, και ο κος Αθανάσιος Πετραλιάς Γενικός ∆ιευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Prolepsis.

Από το 2012 έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια γεύματα, σε 440 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 συμμετείχαν στο Πρόγραμμα 406 σχολεία με 61.870 συνολικά μαθητές, ενώ το τρέχον σχολικό έτος (2014-2015) συμμετέχουν 209 σχολεία με 23.900 περίπου μαθητές. Ωστόσο, περισσότερα από 900 ακόμη σχολεία έχουν αιτηθεί και έχουν την αντικειμενική ανάγκη να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αλλά λόγω έλλειψης πόρων η ένταξή τους εκκρεμεί. 

Από τις 25/5 έως τις 01/06 στέλνοντας SMS με τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ ή DIATROFI στο 19454 μπορεί ο καθένας μας να ενισχύσει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1,23€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), εξασφαλίζοντας δωρεάν το γεύμα ενός παιδιού για μια ημέρα. Η υπηρεσία υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, VODAFONE, WIND.

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος με πρωταρχικό στόχο την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση σχετικών πολιτικών, τα τελευταία 25 χρόνια συμβάλλει μέσω πληθώρας προγραμμάτων στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.



Αφιέρωμα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) ή η ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα



του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr
Η ΣΚΠ δεν είναι μεταδοτική νόσος, δεν είναι κληρονομική πάθηση, ούτε ψυχική διαταραχή

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) (World MS Day) 
Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη ΣΚΠ - Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ και γιορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη της μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.  Υπολογίζεται ότι πάνω 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 10.000-12.000 ασθενείς, κυρίως άτομα παραγωγικής ηλικίας από 20 χρόνων και πάνω. Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) σε σχέση με τους άνδρες, ενώ στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται απώλεια της εγκεφαλικής μάζας σε όλους τους ανθρώπους, όμως στους ασθενείς με ΠΣ η διαδικασία αυτή επιταχύνεται, επηρεάζοντας τις πνευματικές δυνάμεις των ασθενών. Παρά το γεγονός ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά, εντούτοις, φαίνεται να είναι πολύ πιο συχνή στα υπέρβαρα και παχύσαρκα κορίτσια. Είναι, μάλιστα, σχεδόν τετραπλάσια η συχνότητά της στα εξαιρετικά παχύσαρκα κορίτσια, πιθανόν λόγω των επιπέδων των βιταμινών στον οργανισμό τους ή εξ’ αιτίας φλεγμονής που σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Οικονομική κρίση και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η ανεργία και το άγχος που προκαλούν, αποτελούν εκλυτικό αλλά όχι και αιτιολογικό παράγοντα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Το άγχος και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνει τη νοσηρότητα. Οι υποτροπές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σχετίζονται πολύ συχνά με έντονο άγχος. Σε κάποιους ανθρώπους το stress επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής.  Άρα το άγχος είναι πάρα πολύ πιθανόν να παίξει ένα ρόλο κυρίως στην έξαρση της νόσου.

Διαβάστε την συνέχεια στο άρθρο "Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας). Μύθοι και αλήθειες. Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην νόσο. "




Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι με σιγουριά, μετά τον καρκίνο και το έμφραγμα, μία από τις πιο πολυσυζητημένες ασθένειες. Είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση -ακόμα και στην Ελλάδα- και τα τελευταία εκατό χρόνια αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος για τη νευρολογία σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. 


Το κύριο χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η παρουσία πολλών διάσπαρτων πλακών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με αποτέλεσμα την απώλεια της μυελίνης, ουσία που βοηθά στην μεταφορά μηνυμάτων από νεύρο σε νεύρο. Αυτή η απομυελίνωση οδηγεί στην σκλήρυνση. 





Η συμπτωματολογία της είναι τόσο ποικιλόμορφη που θα μπορούσαμε να την παρουσιάσουμε ως την «ασθένεια με τα 1000 πρόσωπα». Η κλινική πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι εξαιρετικά ετερογενής, δηλαδή, η πάθηση φαίνεται ίδια σε κάθε πάσχοντα, αλλά στην πραγματικότητα εκδηλώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. 


Η ΣΚΠ (ή πολλαπλή σκλήρυνση) δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί από τους επιστήμονες και τους ερευνητές και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις ως προς το θέμα αυτό. 
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλήθειες γύρω από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, παραθέτουμε σημαντικές διευκρινήσεις γύρω από τις επικρατούσες αντιλήψεις και τους φόβους που την περιβάλλουν ως ασθένεια.

• Η ΣκΠ είναι μία προϊούσα νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος η οποία δεν έχει ακόμη οριστική θεραπεία.
• Υπολογίζεται ότι 2,500,000 άνθρωποι παγκοσμίως, νοσούν από ΣκΠ.
• Νοσούν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες, με αναλογία 2/3.
• Η ΣκΠ είναι από τις πιο συχνές ασθένειες που προσβάλλουν τα νεαρά άτομα.
• Υπάρχουν 4 τύποι ΣκΠ: καλοήθης, εξάρσεων-υφέσεων, δευτερογενώς προϊούσα, πρωτογενώς προϊούσα.
• Σκλήρυνση σημαίνει ουλές: αυτές είναι πλάκες ή ελλείμματα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
• Στην ΣκΠ, καταστρέφεται η προστατευτική μυελίνη που καλύπτει τις νευρικές ίνες του ΚΝΣ.
• Η φλεγμονή και η απώλεια της μυελίνης, προκαλούν τις διαταραχές στην μετάδοση των ερεθισμάτων και επηρεάζουν πολλές λειτουργίες του σώματος.
• Ενώ η ακριβής αιτία για την ΣκΠ δεν είναι γνωστή, πολλά είναι γνωστά για την επίδραση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορεί να είναι και η αιτιολογία της ασθένειας.
• Η ΣκΠ δεν είναι άμεσα κληρονομική, ωστόσο η γενετική ευπάθεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της.
• Η ΣκΠ δεν είναι μεταδοτική
• Ο χρόνος διάγνωσής της, γενικά κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 ετών, ωστόσο η έναρξή της μπορεί να είναι νωρίτερα ή και αργότερα.
• Η ΣκΠ σπάνια διαγιγνώσκεται κάτω των 12 και άνω των 55 ετών.
• Για πολλούς ασθενείς με ΣκΠ, η διάρκεια ζωής δεν επηρεάζεται σημαντικά.
• Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Το πιο κοινό είναι η κόπωση.
• Τα περιστατικά ΣκΠ, είναι περισσότερο αυξημένα σε χώρες που βρίσκονται μακριά από τον Ισημερινό.
• Δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει την ΣκΠ, αλλά είναι διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να τροποποιήσουν την εξέλιξη της νόσου.
• Πολλά από τα συμπτώματα της ΣκΠ μπορούν επιτυχώς να ελεγχθούν και να θεραπευτούν.
• Η ζωή των πασχόντων δεν είναι εξαρτημένη από το αμαξίδιο.
• Μόνο το 20% των πασχόντων χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο ή περιορίζεται στο κρεβάτι του επειδή δεν είναι σε θέση να περπατήσει. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά από τον καιρό που άρχισε η χρήση των ιντερφερονών.






ΣΗΜΑΔΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ
Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση) εμφανίζεται υποτροπή όταν προκαλείται κάποια καινούρια βλάβη στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική στήλη που διαταράσσει τα νευρικά σήματα. Έτσι παρουσιάζονται νέα συμπτώματα ή επανεμφανίζονται παλιότερα συμπτώματα. Μία πραγματική υποτροπή διαρκεί περισσότερες από 24 ώρες και συμβαίνει το λιγότερο 30 ημέρες μετά από προηγούμενη υποτροπή. Οι υποτροπές ποικίλουν όσον αφορά τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα. Με τον καιρό τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται. Πολλά άτομα ανακάμπτουν από τις υποτροπές χωρίς θεραπεία.



Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων