1/6/15 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Ο ΙΣΑ ζητά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί το υπουργείο Υγείας, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια υγεία και να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσει κανένας ασθενής, μένοντας χωρίς φάρμακα και περίθαλψη.
Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα, ειδικά για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους και τις ομάδες των ασθενών που λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές, στις οποίες είναι μεγάλη η συμμετοχή και πιθανόν να μην μπορούν να την καλύψουν με το ημερήσιο όριο ανάληψης.
Καλούμε τις φαρμακευτικές εταιρίες, να συνεχίσουν την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς και ειδικά των φαρμακείων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, από τα οποία χορηγούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους.
Καλούμε όσα μέλη μας δύνανται να συνδράμουν τους ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και χρήζουν επείγουσα αντιμετώπιση.
Τις κρίσιμες αυτές ώρες, για τη χώρα, χρειάζεται ομοψυχία και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Ο Ιατρικός κόσμος θα αγωνιστεί για την προστασία της Δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ  ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΣΦΕΕ αναφορικά με το θέμα της διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων


Ειδικά το ζήτημα της Υγείας πρέπει να μείνει έξω από τον πολιτικό πυρετό των επόμενων ημερών και τον κυνισμό όσων βρίσκουν ευκαιρία να κερδίσουν από την μεγάλη αγωνία των Ελλήνων πολιτών. 
Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπώντας θυγατρικές πολυεθνικών και ελληνικές εταιρίες δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μπει στο χορό των διχαστικών λογικών. 
Ως μια ενιαία δύναμη, οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ παραμένοντας προσηλωμένες στην ηθική τους υποχρέωση απέναντι στους έλληνες πολίτες και τη χώρα, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η ίδια επάρκεια φαρμάκων που υπήρχε και πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Και φροντίζουμε από την δική μας πλευρά να ανατροφοδοτείται κανονικά η αλυσίδα φαρμάκων, προσκαλώντας τους πάντες να κάνουν το ίδιο. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες.

Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

H 29η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα, μία σημαντική ευκαιρία τόσο για την Ενημέρωση, όσο και για την Ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το σπάνιο αυτό νόσημα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των πρώιμων συμπτωμάτων του. Καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για το Σκληρόδερμα FESCA (Federation of European Scleroderma Associations), που στόχο έχει κάθε ασθενής με Σκληρόδερμα να έχει πρόσβαση στις πλέον σύγχρονες θεραπείες από ειδικούς που κατέχουν πλήρως την νόσο.

Το Σκληρόδερμα ή Συστηματική Σκλήρυνση είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού. Τα συμπτώματά του, τα οποία διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, μπορεί να είναι ορατά, όπως, για παράδειγμα, οι εμφανείς αλλοιώσεις στο δέρμα, ή αόρατα, όταν προσβάλει εσωτερικά ζωτικά όργανα.

Το Σκληρόδερμα εκδηλώνεται με πάχυνση του δέρματος και στη συνέχεια γίνεται πιο σκληρό, χάνει την ελαστικότητα του μεταβάλλεται το χρώμα του και δίδει την εικόνα της δερματίνης. Στη διάχυτο μορφή το δέρμα χάνει πλήρως την ελαστικότητα του, γίνεται πιο σκληρό, και επεκτείνεται στα δύο χέρια, πρόσωπο και κορμό.
Στη περιορισμένη μορφή περιορίζεται στα χέρια και πρόσωπο.Σε ορισμένες περιπτώσεις σε όλες τις μορφές συνυπάρχει και ο κνησμός.
Διαβάστε επίσης

Σκληρόδερμα. Μια σπάνια και χρόνια ρευματική πάθηση. Γενικές οδηγίες - συμβουλές


Μπορεί να ρωτά ο γιατρός τον ασθενή του, ποια θεραπεία να ακολουθήσει; Το δίλημμα του ασθενή από τον γιατρό και οι ευθύνες του.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Ο άνθρωπος είναι άρρωστος. Δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του. Νιώθει καταβολή δυνάμεων, πονάει οπότε αποφασίζει να πάει στον γιατρό. Ρωτάει συγγενείς, φίλους αν έχουν να του συστήσουν κάποιον γιατρό και αφού ακούσει τι του λένε, επιλέγει τον γιατρό του. 
Πάει στον γιατρό, που επέλεξε να τον κάνει καλά και αφήνεται στα χέρια του. 
Ο γιατρός του παίρνει το ιστορικό του, τον εξετάζει, βλέπει και κάποιες εξετάσεις και τελικά καταλήγει να ρωτά τον ασθενή. Είσαι άρρωστος του λέει. Θέλεις να σε χειρουργήσω ή δεν θέλεις; Τι λές; 

Μεγάλο το δίλημμα για τον ασθενή. Τι να κάνει; Πονάει, υποφέρει δεν είναι καλά για να μπορέσει να έχει ορθή άποψη. Από την άλλη τι να αποφασίσει; Δεν είναι γιατρός. Επέλεξε τον συγκεκριμένο γιατρό, του είπαν τα καλύτερα και τώρα τι; Τελικά η απόφαση του να πάει στον συγκεκριμένο γιατρό ήταν σωστή; 
Και εδώ καλεί ο γιατρός τον ασθενή να παίξει ρώσικη ρουλέτα. Το να παίξει κάποιος Ρώσικη ρουλέτα είναι από τα πιο επικίνδυνα πράγματα στον κόσμο και αυτό είναι αυτονόητο, γιατί ο χαμένος συνήθως πεθαίνει

Ετσι φτάνουμε στο ερώτημα, έχει δικαίωμα ο γιατρός να βάζει τον ασθενή του σε τέτοιο δίλημμα; Και ποιος έχει την ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά; Ο ασθενής ή ο γιατρός; Και τι σημαίνει αν ο ασθενής πάρει την λάθος απόφαση; O ασθενής μπορεί να πεθάνει ή να έχει σοβαρότερα προβλήματα. 
Η ευθύνη στους γιατρούς σχετίζεται, με το επίπεδο των επιστημονικών τους γνώσεων, με την προσωπικότητα και το βαθμό συνειδητότητας του κοινωνικού τους ρόλου. Η ιατρική πράξη, ο γιατρός και ο ασθενής βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η ιατρική πράξη, πολύ περισσότερο που αφορά τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, πρέπει να κρίνεται και να αξιολογείται με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια και στην περίπτωση αδικαιολόγητων λαθών και να ποινικοποιείται.
Ο ιατρός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, υπέχει ευ­θύνη για οποιαδήποτε πράξη του, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του αποτελέσματος που προκάλεσε. Η ευθύνη του διακρίνεται σε ποινική, αστική και πειθαρχική. 

Διαβάστε επίσης

Η θεωρία των παιγνίων. Τι είναι και σε ποιους τομείς της ζωής μας, εφαρμόζεται καθημερινά. Το δίλημμα του φυλακισμένου

Συναισθηματικός Εκβιασμός. Η ψυχολογική χειραγώγηση από αγαπημένα πρόσωπα 

Πώς θα κάνετε πιο αποτελεσματική την επίσκεψη σας στον γιατρό; Επικοινωνία ασθενούς γιατρού


Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σε Ημερίδα του ΟΚΑΝΑ

Σήμερα, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε σε Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ με τίτλο «ΜΜΕ και Εξαρτήσεις».
Ο κ. Π. Κουρουμπλής αφού συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο και την εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΑ κ. Νανά Νταουντάκη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Ημερίδας, επεσήμανε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο όρος «κοινωνική ένταξη» και να χρησιμοποιείται αντ΄ αυτού, ο όρος «αλληλοϋποδοχή», καθώς όπως είπε «δεν πρόκειται για συνειδητή παράβαση ενός εξαρτημένου ανθρώπου». Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν τους νέους στην ατραπό των ναρκωτικών είναι οικονομικής φύσεως αλλά και η ανεργία, τονίζοντας πως ο ρόλος της πολιτείας είναι καθοριστικός.
Για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τόνισε: «Το μιντιακό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή της κοινωνίας από προκαταλήψεις που σκοτώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και «βιάζουν» τις ψυχές ανθρώπων». Πολλές φορές, ανέφερε, τα ΜΜΕ υπακούοντας στη λογική της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας, και της κυκλοφορίας των  εντύπων, δεν προβάλλουν όπως θα έπρεπε, σοβαρά ζητήματα όπως αυτό που συζητούμε σήμερα. Ο Υπουργός, κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους εκδότες να συνεισφέρουν περισσότερο στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Εν συνεχεία ανέφερε: «Πρέπει να δουλέψουμε με μια τέτοια αντίληψη που θα ενοποιεί και θα δίνει κίνητρα στη συλλογική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι όποιες οικονομικές δυσκολίες κι αν υπάρχουν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να εργαστούμε, να οραματιστούμε, να ονειρευτούμε. Άνθρωπος χωρίς όραμα και χωρίς όνειρο δε νοείται. Εμείς θέλουμε τον άνθρωπο και με λογική και με συναίσθημα. Όπως λέει κι ένας διανοητής  «το συναίσθημα αποτελεί την πιο ακαταμάχητη μελωδία της ανθρώπινης ύπαρξης».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Κουρουμπλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην  προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ, διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους ότι  «παρά τις δυσκολίες θα είμαστε δίπλα τους γιατί θέλουμε μια κοινωνία αλληλοϋποδοχής, αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις. Μια κοινωνία που θα γεύεται την ομορφιά της ζωής»

Επιστημονικό Συνέδριο: Γονιμότητα και ασθενείς με νεοπλασία


Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια επιζούν από τη νόσο τους χάρις στις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και φτάνουν σε ηλικία για να δημιουργήσουν οικογένεια. Την ίδια επιτυχή κατάληξη έχουν και οι θεραπευτικές παρεμβάσεις σε μεγάλο αριθμό νεαρών ενήλικων ασθενών.  
Ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο από τη νόσο όσο και από τις θεραπείες της είναι η επίδρασή τους στη γονιμότητα και στην ικανότητα τεκνοποίησης των ασθενών. Ευτυχώς, στην εποχή μας η επιστήμη είναι σε θέση να δώσει τις κατάλληλες λύσεις γι’ αυτό το ευαίσθητο  πρόβλημα.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δημιούργησε το πρότυπο τμήμα Γονιμότητας σε Νεοπλασματικούς Ασθενείς (ΓΟ.ΝΕ.ΑΣ.) με στόχο την ενημέρωση, τη συμβουλή και την υποστήριξη των νέων ασθενών σε θέματα διατήρησης  της γονιμότητάς τους. Ιδιαίτερα δε των γυναικών στις οποίες η διάγνωση της κακοήθειας γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας πραγματοποιείται για πρώτη  φορά στη χώρα μας ένα Συνέδριο που ασχολείται με την ολιστική προσέγγιση αυτού του θέματος σε παιδιά και ενήλικες έως 40 ετών με ιστορικό διάγνωσης και θεραπείας νεοπλασματικής πάθησης.
Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Royal Olympic  από την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 (ώρα 17:00) έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 (ώρα 14:30)  και απευθύνεται τόσο σε επιστήμονες υγείας, όσο και στο ευρύ κοινό, τους κοινωνικούς φορείς και τους δημοσιογράφους.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ:    210-3826600 (γραφεία Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας)
            www.cancer-society.gr 
  

Νέες θεραπείες επιδεικνύουν σημαντικό όφελος επιβίωσης σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα


Νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος ανακοινώθηκαν σήμερα σε ειδική συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Novartis με την επιστημονική υποστήριξη της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με δεδομένα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 51ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib (Tafinlar®) και trametinib (Mekinist®) επιδεικνύει στατιστικά σημαντικό όφελος στην ολική επιβίωση ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600E/K συγκριτικά με την μονοθεραπεία με dabrafenib.  

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης Φάσης ΙΙΙ COMBI-d, η οποία συμπεριέλαβε 423 ασθενείς και στην οποία συμμετείχαν δύο ελληνικά κέντρα.  Η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός των dabrafenib με το trametinib πέτυχε κλινικώς σημαντικό όφελος στην ολική επιβίωση σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με dabrafenib (μέση ολική επιβίωση 25,1 μήνες έναντι 18,7 μηνών). Κατέδειξε επίσης μείωση κατά 33% στον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου με τη μέση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου να αγγίζει τους 11 μήνες για τη συνδυαστική θεραπεία έναντι 8,8 μηνών με την μονοθεραπεία. Τέλος, ο συνδυασμός πέτυχε ποσοστό ολικής ανταπόκρισης 69% έναντι 53% της μονοθεραπείας, ενώ η μέση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 12,9 μήνες έναντι 10,6 μηνών για τη μονοθεραπεία. Τα αποτελέσματα ασφαλείας ήταν σύμφωνα με το προφίλ που έχει παρατηρηθεί έως σήμερα για τον συνδυασμό, καθώς και με τη μονοθεραπεία με dabrafenib, ενώ δεν παρατηρήθηκαν νέες ανεπιθύμητες ενέργειες. 

«Η τελική ανάλυση της μελέτης COMBI-d, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς ως κέντρο, επιβεβαιώνει τα προγενέστερα δεδομένα για την στατιστικώς σημαντική βελτίωση της ολικής επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600E/K, οι οποίοι έλαβαν συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib,» δήλωσε η  Δρ. Ελένη Γκόγκα, Ογκολόγος – Παθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια της μελέτης. «Το συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα αποτελεί τον πρώτο συνδυασμό αναστολέων BRAF/MEK που επιδεικνύει σε δύο μελέτες Φάσης ΙΙΙ στατιστικώς σημαντικό όφελος ολικής επιβίωσης στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.»

Το μελάνωμα αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ συνδέεται με σημαντική θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 200.000 περιστατικά μελανώματος παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 55.000 περιστατικά καταλήγουν ετησίως.  Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα.  

Οι γενετικές μεταλλάξεις συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μελανώματος.  Περίπου το 50% των περιστατικών χαρακτηρίζονται από την μετάλλαξη BRAF, ενώ οι μεταλλάξεις V600E και V600K αποτελούν περίπου το 95% του συνόλου των μεταλλάξεων BRAF.

«Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή,» επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος – Παθολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan και ερευνητής της μελέτης. «Οι μεταλλάξεις αποδεικνύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου, και είναι σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις όπως είναι οι μεταλλάξεις στο BRAF που χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών. Σύμφωνα και με τη δική μας εμπειρία μέσω της μελέτης COMBI-d, αποδεικνύεται ότι η συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib στοχεύει αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις προσφέροντας έτσι σημαντικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών με σχετικά καλή ανοχή στα φάρμακα. Φαίνεται ότι οι ασθενείς με μεταστατική νόσο που επιβιώνουν πέρα της τριετίας, έχουν σημαντικές πιθανότητες να επιβιώσουν επί μακρόν.»  

Για τη μελέτη COMBI-d 
Η COMBI-d είναι μία εγκριτική Φάσης ΙΙΙ τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη (NCT01584648) που συγκρίνει τον συνδυασμό του αναστολέα BRAF dabrafenib (Tafinlar®) και του αναστολέα MEK trametinib (Mekinist®) με τη μονοθεραπεία με dabrafenib σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με ανεγχείρητο (στάδιο IIIC) ή μεταστατικό (στάδιο IV) δερματικό μελάνωμα θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600E/K. Στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν 423 ασθενείς από ερευνητικά κέντρα της Αυστραλίας, της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο αυτής της μελέτης ήταν η επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου (PFS), αξιολογημένη από τους ερευνητές. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία συμπεριλάμβαναν την ολική επιβίωση, τη ολική ανταπόκριση, την διάρκεια της ανταπόκρισης και την ασφάλεια. 

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (≥20%) στο σκέλος της μελέτης με τον συνδυασμό ήταν πυρεξία, κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλος, ρίγη, διάρροια, εξάνθημα, πόνοι στις αρθρώσεις (αρθραλγία), υπέρταση, έμετος, βήχας και περιφερειακό οίδημα. Περισσότεροι ασθενείς είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε τροποποίηση της δόσης στο σκέλος της συνδυαστικής θεραπείας έναντι της μονοθεραπείας με dabrafenib. Αυξημένη συχνότητα (57% έναντι 33%) και σοβαρότητα [Βαθμού 3, 7% (n=15) έναντι 2% (n=4)] της πυρεξίας παρατηρήθηκε με τη συνδυαστική θεραπεία σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία, ενώ υπήρξε χαμηλότερη συχνότητα δερματικού ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, συμπεριλαμβανομένου του κερατοακανθώματος, στο σκέλος της συνδυαστικής θεραπείας [3% (n=6)] έναντι της μονοθεραπείας [10% (n=22)]. Διακοπή της θεραπείας λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών παρατηρήθηκε στο 11% (n=24) έναντι του 7% (n=14) των ασθενών στην ομάδα της συνδυαστικής θεραπείας και της μονοθεραπείας αντιστοίχως.

Η ολοκλήρωση της μελέτης COMBI-d αποτελεί μετεγκριτική υποχρέωση της διαδικασίας επιταχυμένης έγκρισης της συνδυαστικής θεραπείας στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) της χώρας. 

Για τον συνδυασμό dabrafenib και του trametinib  
Η συνδυαστική χρήση του dabrafenib και του trametinib σε ασθενείς με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, οι οποίοι φέρουν μετάλλαξη BRAF V600E/K, είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Χιλή και τον Καναδά.

Το dabrafenib και το trametinib  στοχεύουν δύο διαφορετικές κινάσες σερίνης/θρεονίνης - την BRAF και την MEK αντιστοίχως - στο μονοπάτι RAS/RAF/MEK/ERK, το οποίο εμπλέκεται στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και στο μελάνωμα, μεταξύ άλλων καρκίνων. Έχει διαπιστωθεί πως όταν το trametinib χορηγείται μαζί με το dabrafenib, η ανάπτυξη του όγκου επιβραδύνεται πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι με οποιοδήποτε από τα δύο φάρμακα μεμονωμένα. Ο συνδυασμός του dabrafenib και του trametinib διερευνάται ακόμα σε συνεχιζόμενο πρόγραμμα κλινικών μελετών που διεξάγεται σε πολλά ερευνητικά κέντρα του κόσμου, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης. 




Η Λήμνος «αγκάλιασε» το 5ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας


Η μεγάλη συμμετοχή πολιτών και γιατρών ήταν το κύριο γνώρισμα του 5ου Περιφερειακού Καρδιολογικού Συνεδρίου που διεξήχθη στις 19-20 Ιουνίου στη Λήμνο υπό την αιγίδα του Δήμου και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.
Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν η εκπαίδευση των Καρδιολόγων και Ιατρών άλλων ειδικοτήτων αλλά και η ενημέρωση των πολιτών για θέματα πρόληψης υγείας, με απώτερο στόχο τη μείωση της θνητότητας και της νοσηρότητας. 
Στις 19 Ιουνίου το μεσημέρι, στο κινηματοθέατρο «ΜΑΡΟΥΛΑ», πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση πολιτών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με ενεργό συμμετοχή δεκάδων πολιτών, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, που αποδέχτηκαν το κάλεσμα της ΕΚΕ για τα πιστοποιημένα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, γεμίζοντας την αίθουσα του ΜΑΡΟΥΛΑ.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες για τους πολίτες σχετικά με την Πρόληψη από τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις (Κάπνισμα, Σακχαρώδης Διαβήτης, Αρτηριακή Υπέρταση, Μεταβολικό Σύνδρομο), ενώ δόθηκε διάλεξη από τον Γραμματέα της ΕΚΕ κ. Κανακάκη με τίτλο "Το Οξύ  Έμφραγμα του Μυοκαρδίου". Οι παραβρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να απευθύνουν ερωτήσεις προς τους ομιλητές.
Την επόμενη μέρα, 20 Ιουνίου στο “Varos Village”, διεξήχθη το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου, με τις θεματικές ενότητες: "Υπέρταση-Υπεριπιδαιμία", "Στεφανιαία Νόσος-Νεότερες Εξελίξεις", "Καρδιακή Ανεπάρκεια, Νεότερα Δεδομένα", «Παροξυσμική Κολπική Μαρμαρυγή-Σύγχρονοι Προβληματισμοί» και «Θεραπευτικά Διλήμματα».
Μέσων των στρογγυλών τραπεζιών και των θεμάτων που αναδείχτηκαν από τους ομιλητές, οι Καρδιολόγοι αλλά και ιατροί άλλων ειδικοτήτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για σημαντικά θέματα που αφορούν όλο το φάσμα των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.


Με την ημερίδα για την πρόληψη του μελανώματος άνοιξε ο κύκλος ενημερώσεων των ΚΕΠ Υγείας παρόντος του Προέδρου του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη



Στην ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα ΚΕΠ Υγείας και την πρόληψη σημαντικών παθήσεων όπως το μελάνωμα, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ), του Δήμου Ηρακλείου και του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηρακλείου, μίλησε ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης.

Το επίκαιρο ζήτημα της πρόληψης του μελανώματος - κυρίως από την λαθεμένη και υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τους θερινούς μήνες - ήταν η πρώτη θεματική ομιλία που φιλοξένησε το νεοσύστατο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Σε αυτή την πρώτη ενημερωτική ημερίδα, ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης, μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτές οι δράσεις για την πρόληψη της υγείας μας, πλέον οργανωμένες από το ΚΕΠ Υγείας, που πρόσφατα ιδρύθηκε στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Είναι ακόμα μια δομή που μας δίνει την δυνατότητα να είμαστε δίπλα στον πολίτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές». Παράλληλα, σημείωσε την καλή γειτονία που έχουν οι δύο δήμοι, Ηρακλείου και Αμαρουσίου και σε επίπεδο δημοτικής συνεργασίας: «Θέλουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία των δύο πόλεων και βλέπω ότι ο νέος δήμαρχος, η νέα δημοτική Αρχή, κάνουν ό,τι μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν μια ιδέα που υπηρετεί την υγεία του πολίτη προωθώντας την πρόληψη πριν ακόμα χρειαστεί η ιατρική αντιμετώπιση. Προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία, όμως, εάν προληφθούν, είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό».

«Με αυτή την ενημερωτική ομιλία εγκαινιάζουμε και πιστοποιούμε την ενεργή συμμετοχή μας στο δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας της χώρας. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι κρίσιμο οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν δομές υγείας. Είμαστε εδώ για να σηκώσουμε και βάρη που δεν αναλογούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρκεί να ωφελούνται οι συμπολίτες μας» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος.

Κεντρική ομιλήτρια στην ενημερωτική ημερίδα για το μελάνωμα ήταν η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Χαρά Παξιμαδάκη, επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου Α. Συγγρός, μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Δερματοχειρουργικής Εταιρείας.

Η κ. Παξιμαδάκη, ανέλυσε τα αίτια αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του μελανώματος, επικεντρώνοντας, βέβαια, κυρίως στους τρόπους πρόληψης. Αυτοί είναι απλοί: προσεκτική έκθεση στον ήλιο, πάντα με αντηλιακή προστασία – ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού – χρήση πιστοποιημένων αντηλιακών προϊόντων και συνεχή παρακολούθηση του σώματός μας για παρουσίαση μελανωμάτων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Οικονομίδης. Παρόντες στην ημερίδα ήταν, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης και πλήθος κόσμου.


Ενημέρωση πολιτών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη από τις καρδιαγγειακές παθήσεις


Ενημέρωση Κοινού για την Πρόληψη από τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις, στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Ημερίδας που διοργανώνουν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο Δήμος Βριλησσίων, πραγματοποιείται την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 19:30μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων, οδός Κισσάβου 11.
Η Ενημέρωση των Πολιτών, Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Βριλησσίων και των δήμων Χαλανδρίου, Πεντέλης και Αμαρουσίου θα γίνει από μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με συντονιστή τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κ. Στέφανο Φούσα. 

Το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι η κυριότερη αιτία θανάτου. Αποτελεί μάστιγα για τον δυτικό κόσμο, ενώ παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων στις νεότερες ηλικίες και στις γυναίκες.
Το έμφραγμα οφείλεται κυρίως στους αυξημένους παράγοντες κινδύνου που είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το άγχος και η κληρονομικότητα. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος διατρέχει. 
Η Ενημερωτική Ημερίδα αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών και δράσεων της ΕΚΕ σε όλη τη χώρα για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας και την πρόληψη υγείας του ελληνικού πληθυσμού ευρύτερα.



Ανάδειξη του ζητήματος των Γνωσιακών Προβλημάτων στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ανακοίνωση από την ερευνητική ομάδα του Αιγινητείου των πρώτων αποτελεσμάτων από το πρόγραμμα Noesis-MS.


Α΄ Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Αιγινήτειο Νοσοκομείο
Επιστημονική Εκδήλωση,  Athens MS-Noisis project 
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ή κατά την αγγλοσαξωνική βιβλιογραφία η Πολλαπλή Σκλήρυνση, είναι μία σχετικώς σπάνια νόσος η οποία προσβάλει νέα άτομα στην παραγωγική τους περίοδο.  Συχνά αλλά όχι πάντα, η νόσος καταλήγει να προκαλεί ποικίλου βαθμού κινητική αναπηρία στον πάσχοντα.  Τα τελευταία χρόνια,  παρατηρείται έντονη ερευνητική δραστηριότητα , η οποία έχει φέρει κάποια αποτελέσματα όσον αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Συγχρόνως όμως με το μείζον κινητικό τους πρόβλημα, οι ασθενείς βιώνουν νευροψυχολογικές, γνωσιακές, ακόμα και ψυχιατρικές διαταραχές. Αυτές οι ανωτέρας απαρτιώσεως διαταραχές μπορεί να διαλάθουν της βασικής θεραπευτικής κατεύθυνσης. Η διαταραχή της προσοχής, η δυσχέρεια στην επεξεργασία πληροφοριών, οι ήπιες διαταραχές λόγου και μνήμης, αποτελούν σημαντικά προβλήματα που συνδιαμορφώνουν - μαζί με τα κινητικά ελλείμματα-την καθημερινότητα του ασθενούς. 
Αυτή τη σχετικώς λανθάνουσα πλευρά της νόσου φιλοδοξεί να αναδείξει η Α΄ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Διευθυντή της και Καθηγητή Νευρολογίας κο Ι. Ευδοκιμίδη, στη συνάντηση που διοργανώνει, και η οποία  έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη του ζητήματος των Γνωσιακών Προβλημάτων στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11 στην Πλάκα
Ειδικότερα την Παρασκευή 3 Ιουλίου,  θα συναντηθούν ομάδες από όλη τη χώρα να συζητήσουν τα ερευνητικά προγράμματα τα οποία σχετίζονται με το θέμα της συνάντησης. Συγχρόνως θα δοθεί η δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του Αιγινητείου να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα Noesis-MS. 
Το Σάββατο 4 Ιουλίου, διακεκριμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι ερευνητές θα παρουσιάσουν το state of the art στα κύρια ζητήματα όπως την φυσική πορεία των νευροψυχολογικών ελλειμμάτων, τις πιθανές αιτιοπαθογένειες των γνωσιακών διαταραχών, την αναλυτική περιγραφή και εκτίμηση του συνόλου των νευροψυχολογικών διαταραχών, καθώς και τη συνεισφορά των σύγχρονων νευροαπεικονιστικών μεθόδων στην ανάδειξη των ελλειμμάτων. Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με καθορισμένο αριθμό συμμετοχών ,με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι συνάδελφοι νευρολόγοι στις αναγκαίες νευροψυχολογικές δοκιμασίες 
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, και θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Το medlabnews.gr και τα iatrikanea.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας



Άμεσο εθνικό σχεδιασμό για το μεταναστευτικό. Ανάχωμα στη λύση μέχρι να οργανωθεί το Κράτος η τοπική αυτοδιοίκηση

Διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε και του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλη, στη Λέσβο με ομάδα εθελοντών γιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής

Την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας από μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε και των ακριτικών δήμων της χώρας που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη ραγδαία εισροή προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μία ενιαία εθνική πολιτική στο μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης, από τη Λέσβο όπου βρέθηκε για την αποτύπωση της πραγματικής διάστασης του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί.

Εξακριβώνοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, η απουσία εθνικού σχεδιασμού στη διαχείρισή του και στήριξης από μέρους της Πολιτείας προς την Αρχή και την κοινωνία του νησιού, επιστράτευσε την τοπική αυτοδιοίκηση να σηκώσει το βάρος ενός πανευρωπαϊκού προβλήματος για το οποίο χρειάζονται άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν ενέργειες από μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών προκειμένου να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα μέσω της κεντρικής εξουσίας.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στους καταυλισμούς των προσφύγων και μεταναστών και τον υγειονομικό έλεγχο που διεξήχθη, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Εκτός από τη ν καταγραφή του προβλήματος, με τη φυσική μας παρουσία, σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών ιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, παρείχαμε την υγειονομική λύση στους ανθρώπους αυτούς μέσα από εξετάσεις και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Κρίνουμε απαραίτητο η κεντρική εξουσία να κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να γίνεται ταχεία μετακίνησή τους ώστε να υπάρχουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη ζωή και στην κοινωνία του νησιού. Ο Δήμος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης λειτουργώντας ως ανάχωμα μέχρι το Κράτος να οργανωθεί. Πλέον η ανάγκη να λειτουργήσει ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο δεν χωράει αναβολής. Εάν η Πολιτεία δεν μπορεί άμεσα να φτιάξει δομές, η λύση είναι να απελευθερώσει πόρους, να δώσει έμψυχο δυναμικό και να άρει τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δίνοντας στους ίδιους τους Δήμους τα μέσα να διαχειριστούν το πρόβλημα».
Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και της Κ.Ε.Δ.Ε κατέθεσε τη στήριξη του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τον Δήμο Λέσβου και παρείχε διαβεβαιώσεις προς τους ενδεχόμενους τουρίστες ότι δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης της επίσκεψής τους στο νησί. Τις επόμενες ημέρες θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από μέρους της Κ.Ε.Δ.Ε με επίκεντρο και άλλους ακριτικούς Δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα διεκδικώντας ταχείες διαδικασίες προώθησης, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διαφύλαξη της τάξης στις τοπικές κοινωνίες και λόγω της τουριστικής περιόδου

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ευχαρίστησε θερμά την Κ.Ε.Δ.Ε και τον Πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, για την άμεση ανταπόκριση και στήριξη προς την τοπική κοινωνία και Αρχή του νησιού. «Ευχαριστούμε θερμά όλους τους Δήμους για τη συμπαράστασή τους. Είναι σημαντικό να μη νιώθουμε μόνοι. Ωστόσο, είναι αδύνατον να διαχειριστούμε μόνοι μας ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων. Ζητούμε την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και των μεγάλων δυνάμεων των οποίων το βάρος των αποφάσεων και της στρατηγικής τους καλείται να σηκώσει η Λέσβος και τη Ελλάδα. Είναι απαραίτητο άμεσα να υπάρξει μία ενιαία εθνική πολιτική και η Ευρώπη να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο».

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α και της Κ.Ε.Δ.Ε Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε τους γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ι.Σ.Α και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την εθελοντική προσφορά τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία των τριών τελευταίων χρόνων «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ΣΚΑΪ στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκε και χορηγήθηκε το φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
Την ομάδα των εθελοντών γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου που πραγματοποίησε τον υγειονομικό έλεγχο αποτέλεσαν η παιδίατρος Ελένη Μελιάδου, ο παθολόγος Νίκος Καλιακμάνης, ο χειρουργός - αγγειολόγος Γιάννης Κονιδάρης, η παιδίατρος Σωτηρία Κουτουλογένη, ο δερματολόγος Κάτων Νομικός, η παθολόγος Ζωή Λειβαδίτη, και η φαρμακοποιός Άννα Παπαπροκοπίου 

Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α.  Ο Γεν. Διευθυντής της ΜΚΟ   «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»
Γιώργος Πατούλης                      Κωνσταντίνος Δήμτσας
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μ.Κ.Ο. ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Που Δεν κρύβετε τα λεφτά σας στο σπίτι, για να έχετε την υγειά σας


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, director medlabnews.gr
Με όλα αυτά που ακούγονται καθημερινά, φυσικό ήταν να τρέξουν όλοι να σηκώσουν τα λίγα λεφτά τους από τις τράπεζες και να τα κρύψουν.  Που αλλού; Στο σπίτι.
Μπορεί να σας παραξενεύει το άρθρο αυτό σε ένα portal υγείας αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι διαταράσσεται ιδιαίτερα η ζωή των θυμάτων κλοπής (ψυχική και σωματική) για αρκετό χρόνο μέχρι να αποκαστήσουν την ζημιά που έχουν υποστεί. Η διαταραχή του ύπνου, έχοντας την σκέψη ότι οι κλέφτες μπορεί να μπουν ξανά στο χώρο σας και εσείς να είστε μέσα, είναι δεδομένη.
Πρόσφατα έπεσα θύμα κλοπής. Όταν μπήκα στο παραβιασμένο σπίτι μου, είδα που έψαξαν οι κλέφτες. 
Είδα λοιπόν που έψαξαν για να βρουν κρυμμένα αντικείμενα ή χρήματα. Το κακό είναι ότι επειδή δεν έβρισκαν συνέχιζαν να αποκαλύπτουν σημεία που είχαν στα σχέδια τους να ψάξουν, μέσα σε ένα σπίτι.
Από την πείρα λοιπόν που απέκτησα και αφού ρώτησα διάφορα σε ειδικούς μπορώ να μεταφέρω που ΔΕΝ πρέπει να βάλετε τα πολύτιμα πράγματα για τα να κρύψετε από τους κλέφτες.

Σας παραθέτω λοιπόν κάποιες κρυψώνες που ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιήσετε
1. Δεν βάζουμε πολύτιμα στην κρεβατοκάμαρα. Είναι το πρώτο μέρος που θα πάνε οι κλέφτες. 
2. Δεν βάζουμε πολύτιμα σε ντουλάπες (με ρούχα). Τα ρούχα εύκολα παραμερίζονται ή πετιούνται στο πάτωμα και όλα αποκαλύπτονται
3. Δεν βάζουμε πολύτιμα μέσα σε θήκες ρούχων (σακάκιων, καλτσών κλπ) γιατί εύκολα και γρήγορα ανοίγονται τα φερμουάρ βγαίνουν τα ρούχα και βρίσκονται ό,τι υπάρχει μέσα
4. Δεν βάζουμε πολύτιμα σε συρτάρια, συρταράκια και ας είναι πολύ μικρά γιατί εύκολα ανοίγονται, πετάγεται το περιεχόμενο τους στο πάτωμα και όλα τα κρυμμένα μαζί.
5. Δεν κρύβουμε πράγματα σε πατάρια ή παταράκια. 
6. Δεν κρύβουμε πράγματα σε καναπέδες που γίνονται κρεβάτι.
7. Δεν κρύβουμε πράγματα σε σαμπανιέρες ή σε κάβα με μπουκάλια από ποτά.
8. Δεν κρύβουμε πράγματα σε καλαθάκια που περιέχουν διάφορα πράγματα και είναι σε εμφανή σημεία.
9. Δεν βάζουμε πράγματα ή χρήματα κάτω από χαρτιά (σε ένα συρτάρι ή σε ένα ντουλάπι)
10. Δεν βάζουμε πράγματα ανάμεσα σε τρόφιμα
11. Δεν βάζουμε πράγματα μέσα στον απορροφητήρα (έχει και κίνδυνο να προκληθεί φωτιά). 

Και φυσικά παλιές γνωστές τακτικές για να ΜΗΝ κρύψετε τα λεφτά σας είναι:
– Μέσα στο σπίτι του σκύλου ή και από κάτω
- Πίσω από κάδρο
- Μέσα στα άπλυτα
- Μέσα στο καφέ σε σακουλάκι
- Σε ειδικά βιβλία – θήκες
Βάζουμε κανένα σύρτη παραπάνω σε πόρτες και παράθυρα (ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει συναγερμός), κόστους 3 με 5 Ευρω.
Ενεργοποιούμε πάντα τον συναγερμό και ας λείψουμε για πολύ λίγο χρόνο. Στην δική μου περίπτωση μπήκαν μέρα - μεσημέρι, Κυριακή που έλειψα για 2-3 ώρες. Είχα αφήσει υπολογιστές ανοιχτούς και δεν ενεργοποίησα τον συναγερμό.

Σας παραθέτω μερικές ιδέες, που να κρύψετε πράγματα στο σπίτι, αν και πρέπει να λειτουργήσετε εντελώς ανορθόδοξα προκειμένου να μπείτε στο μυαλό ενός ξένου, που δεν ξέρει τον χώρο σας και ξεκινά να βρεί κάποια πράγματα που έχετε κρύψει. Πρέπει να καταλάβετε ότι η φιλοσοφία και η ψυχολογία ενός κλέφτη όταν μπαίνει μέσα στο σπίτι σας είναι να κάνει δύο πράγματα:
 Να κλέψει όσα περισσότερα μπορεί το συντομότερο δυνατόν…

Ιδέες που θα προβληματίσουν τον κλέφτη να τις βρει:
- Βάζετε μέσα σε σακουλάκι τροφίμων τα χρήματα που θέλετε και με τη σειρά τους τα καλύπτετε με στρώση από ζυμάρι και το βάζετε σε δεύτερο σακουλάκι μέσα στη κατάψυξη.
- Βρίσκετε μία πρίζα ρεύματος που δε χρησιμοποιείται συχνά , την ανοίγετε , τη σκάβετε περισσότερο και βάζετε στο πάτο της σε κύλινδρο τα χρήματα που θέλετε να κρύψετε. Ιδανικό επόμενο στάδιο είναι να βάλετε μπροστά κάποιο ντουλαπάκι ή κάποιο έπιπλο..
- Τραβάτε το ψυγείο και βάζετε πίσω το πλάτη και χαμηλά ένα σακουλάκι δεμένο στις ψύκτρες
- Αν έχετε ψευδοροφή, κοντά σε κάποιο φωτιστικό
– Αν έχετε σε σταθερό σημείο το κρεβάτι σας, μπορείτε να σπάσετε κάποιο πλακάκι κοντά στη μέση και να σκάψετε βάθος αρκετό να κρύψετε κάποιες δεσμίδες. Το κλείνετε όπως το ανοίξατε και βάζετε γύρω γύρω σιλικόνη.
– Αν έχετε σοβατεπί μπορείτε να βγάλετε σιγά σιγά σε κάποιο σημείο που δε φαίνεται και να το σκάψετε λίγο το τοίχο και να το κρύψετε από πίσω. Αν θέλετε να είναι επισκέψιμο δε βάζετε σιλικόνη αλλά μπορεί να έχετε πρόβλημα σε σφουγγάρισμα με πολύ νερό.
– Στο καπάκι που καλύπτει τα καλώδια των κρεμαστών φωτιστικών στην οροφή

  Όποια περίπτωση και να αποφασίσετε για να κρύψετε τα λεφτά σας,  θυμηθείτε ότι καλό θα είναι να αφήνετε μέσα στο κομοδίνο σας 50-100€ για να μη σας κάνουν το σπίτι, άνω κάτω οι κλέφτες που θα αρκεστούν σε αυτά τα λεφτά. Αφήνουμε κάποια χρήματα σε εμφανές σημείο (μήπως έτσι ικανοποιηθούν και φύγουν)
Και για όσους έχουν πέσει θύματα κλοπής (είναι πάρα πολλοί τον τελευταίο καιρό) με τα λεγόμενα της αστυνομίας, οι κλέφτες δεν διακινδυνεύουν να ξαναμπούν στο ίδιο σπίτι, φοβούμενοι ότι μπορεί να τους έχουν δει ή μπορεί να υπάρχουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από τη ΜΚΟ PRAKSIS εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσφυγα στις 20 Ιουνίου

20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑ 



Η PRAKSIS στηρίζει με τα προγράμματα και τις δράσεις της κάθε ευάλωτο πληθυσμό. Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόσφυγα στις 20 Ιουνίου, εστιάζει στα παιδιά των ωφελούμενων οικογενειών του Προγράμματος ΣΤΕΓΗ και στους ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS(+) και PRAKSIS Π. Στο παραπάνω πλαίσιο διοργανώνει και συμμετέχει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα στις παρακάτω εκδηλώσεις και δράσεις:

Αθήνα
Συμμετοχή εκδήλωση: «ΕΥΡΩΠΗ: Προστασία ή Αποκλεισμός;» την οποία διοργανώνει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Κυριακή 21/06/2015 στις 19:00.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει: παρουσιάσεις, συζήτηση για θέματα προστασίας προσφύγων και σχετική ενημέρωση των κοινοτήτων των προσφύγων από εκπροσώπους της Γεν. Δ/νση Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  Παράλληλα, θα υπάρχει κουζίνα από τις κοινότητες προσφύγων (από τις 20:30), μουσικά συγκροτήματα προσφύγων (από τις 21:00-23:00), προβολή ταινίας μικρού μήκους: Samin's Story.

Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο 20 Ιουνίου Θα πραγματοποιηθεί μια Πολιτιστική - εκπαιδευτική εκδρομή για τους εξυπηρετούμενους του προγράμματος ΣΤΕΓΗ με τη δωρεάν προσφορά εισιτηρίων από τον ΟΑΣΘ για την πολιτιστική γραμμή 50. Η γραμμή ξεκινά απ’ τον Λευκό Πύργο και δια περιήγησης 50 λεπτών της ώρας, παρέχει στους επιβάτες, υπηρεσίες γνωριμίας  με ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, μέσω του προβαλλόμενου με τηλεματική, οπτικοακουστικού υλικού, στα ελληνικά και αγγλικά, αλλά και των πληροφοριακών εντύπων.

Πάτρα
Το Κέντρο Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS(+) Πάτρας, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (εταίρου του προγράμματος) και σε συνεργασία με την PRAKSIS, θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 20 Ιουνίου στις 11:30 το πρωί, δράσεις σε κεντρικό σημείο στην Πάτρα (πεζόδρομος Αγ. Νικολάου & Ρήγα Φεραίου), που περιλαμβάνουν:
Θεατρικό δρώμενο από τους ασυνόδευτους ανηλίκους του Κέντρου Φιλοξενίας σε συνεργασία με τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με θέμα την περιγραφή της περιπέτειας του ταξιδιού από την χώρα καταγωγής. 
Οι ανήλικοι φιλοξενούμενοι του ΣΤΕΓΗ PLUS(+) θα παρουσιάσουν τραγούδια  και  θα προσφέρουν γλυκά από τις χώρες καταγωγής. 
Παράλληλα, θα πραγματοποιείται  έκθεση φωτογραφίας.  

Πανελλαδικά
Παράλληλα θα γίνεται προβολή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του ντοκιμαντέρ της PRAKSIS με θέμα τους Ασυνόδευτους Ανήλικους σε σκηνοθεσία της Αννέτας Παπαθανασίου και του Άγγελου Γκοβότσου.



Με επιτυχία στέφθηκε το Διεθνές Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Αποκατάστασης Μαστού

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το Διεθνές Σεμινάριο Μικροχειρουργικής Αποκατάστασης Μαστού, που διοργάνωσε η Πλαστική Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την International Plastic Reconstructive Aesthetic Surgery Association (IPRAS), στο Πειραματικό-Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN , 12-13 Ιουνίου. 
Στο σεμινάριο είχαν κληθεί και διδάξαν κορυφαίοι Πλαστικοί Χειρουργοί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.  
«Το επίπεδο του συνεδρίου ήταν διεθνών προδιαγραφών με την συμμετοχή των κορυφαίων στο είδος τους πλαστικών χειρουργών Mr Shadi Ghali ,  του Mr Venkat Ramakrishnan και του Mr Matt Griffiths » ανέφερε ο πρόεδρος του σεμιναρίου διακεκριμένος πλαστικός μικροχειρουργός  Δρ Ανδρέας Γραββάνης.
 Συγκεκριμένα ο Mr Shadi Ghali έδωσε διαλέξεις επικεντρώνοντας στις μεθόδους και στρατηγικές που εξασφαλίζουν την επιτυχία με τον κοιλιακό κρημνό  DIEP και ο Mr Venkat Ramakrishnan Consultant Plastic Surgeon, ανέλυσε εναλλακτικούς ελεύθερους κρημνούς από τους γλουτούς και μηρούς για ένα φυσικό αποτέλεσμα μαστού.
 Έχοντας γιγαντιαία εμπειρία στην μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού στο St Andrews Centre for Plastic Surgery UK, δίδαξε βήμα προς βήμα πως η χειρουργική ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει  τρείς μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις σε μία ημέρα αποδομώντας τον μύθο της πολύωρης πολύπλοκης επέμβασης. 
Ο Mr Matt Griffiths επικεντρώθηκε στο δυσεπίλυτο πρόβλημα του λεμφοιδήματος μετά μαστεκτομή, στην σωστή επιλογή ασθενών προς χειρουργική αντιμετώπιση, και στην επιλογή της σωστής χειρουργικής μεθόδου.
 Το σεμινάριο πρακτικής άσκησης παρακολούθησαν εκπαιδευόμενοι από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ρουμανία, Κύπρο, Σαουδική Αραβία και Τουρκία και είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μικροχειρουργική μεταφορά ιστών σε ζωντανό μοντέλο χοίρου.
 «Σκοπός του σεμιναρίου ήταν οι ‘Έλληνες Πλαστικοί Χειρουργοί να μοιραστούν εμπειρίες με συναδέλφους του εξωτερικού όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και σε εχγειρητικό επίπεδο»  τόνισε ο Δρ Ανδρέας Γραββάνης και κατέληξε  «Η κλινική μας έχοντας καθιερώσει τις μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις μαστού ως μέθοδο εκλογής και ρουτίνας, επιδιώκει να μυήσει περισσότερους Πλαστικούς Χειρουργούς αλλά και να διαπαιδαγωγήσει το κοινό των ασθενών για τα πλεονεκτήματα της μεθόδου».



Νέο Τμήμα Γλαυκώματος Ενηλίκων και Παίδων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών



Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, συνεχίζοντας να καινοτομεί και να επενδύει σε εξειδικευμένα τμήματα ιατρικής, εγκαινίασε το νέο Τμήμα Γλαυκώματος για Ενήλικες και Παιδιά που ξεκίνησε να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο Τμήμα για το παιδιατρικό γλαύκωμα στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. 

Το Τμήμα Γλαυκώματος Ενηλίκων και Παίδων τελεί υπό τη διεύθυνση του κ. Νικόλαου Π. Ματθαίου, Χειρουργού Οφθαλμίατρου, ο οποίος ειδικεύεται και έχει πολυτεή εμπειρία στην παθολογία και χειρουργική του γλαυκώματος ενηλίκων και παίδων. 

Το νέο τμήμα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένες οφθαλμολογικές μονάδες, που περιλαμβάνουν οπτικά πεδία, οπτική τομογραφία (OCT), παχυμετρία κερατοειδούς και lasers, καθώς και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην  κλινική και χειρουργική διαχείριση του γλαυκωματικού. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται καλύπτουν όλο το φάσμα των γλαυκωμάτων, ακολουθώντας δοκιμασμένα προηγμένα χειρουργικά πρωτόκολλα, όπως το Moorfields Safer Surgery System.

Συγκεκριμένα, για παιδιά έως 3 ετών, η κλινική εξέταση πραγματοποιείται με ειδικά, φορητά μηχανήματα, με τα οποία η εξέταση γίνεται με πολύ πιο φιλικό και ήρεμο τρόπο χωρίς να προκαλεί φόβο για τη διαδικασία της εξέτασης. Στις χειρουργικές επεμβάσεις, η αναισθησία πραγματοποιείται από εξειδικευμένους στο παιδικό γλαύκωμα παιδο-αναισθησιολόγους, ενώ συνεργάζονται και άλλες ειδικότητες που αφορούν τα παιδιά με γλαύκωμα, όπως παιδίατροι, αναπτυξιολόγοι, φυσιοθεραπευτές και άλλοι.

«Εφαρμόζοντας αυστηρά  τα πρωτόκολλα διαχείρισης του γλαυκώματος ενηλίκων και παίδων, όπως αυτά επιβάλλονται από τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Εταιρείες Γλαυκώματος, καθώς και τη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό, το νέο Τμήμα, προσφέρει κορυφαίες ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς, πιστό στη δέσμευση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών να βρίσκεται διαρκώς στην αιχμή της πρωτοπορίας», δήλωσε ο κ. Νικόλαος Π. Ματθαίου, Διευθυντής του Τμήματος Γλαυκώματος Ενηλίκων και Παίδων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. 

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α).

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α).

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.Α. έχει ως εξής:

Πρόεδρος
Ματσούκα Χάρις
Αιματολόγος συντ. Διευθύντρια Αιματολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών  «Αλεξάνδρα».

Αντπρόεδρος
Χαρχαλάκης Νικόλαος, αιματολόγος, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής & Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός».

Μέλη
Δαδιώτης Λουκάςαιματολόγος, τέως συντονιστής  Διευθυντής  Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο.
Βγόντζα Νίκηαιματολόγος, συντονίστρια Διευθύντρια Αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο « Αγία  Όλγα».
Παύλου Ευθυμίατεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, Κέντρο Αιμοδοσίας στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Σερεμέτης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ματθαίου Παναγιώτης, δικηγόρος, Διδάκτορας Νομικής, νομικός σύμβουλος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.


Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων