1/9/15 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Η Praksis επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία


Η Praksis έγινε δεκτή ως μέλος από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) κατά τη διάρκεια της Γενικής της Συνέλευσης στις αρχές Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους τομείς δράσεων και διεκδίκησης, τις δομές και το δυναμικό μας στην Ελλάδα. 
Η EPHA είναι ένας πυρήνας με στόχο την αλλαγή και τη βελτίωση του τοπίου της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Στην EPHA συμμετέχουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ομάδες ασθενών, επαγγελματίες υγείας με στόχο τη συνεργασία για τη βελτίωση των προγραμμάτων δημόσιας υγείας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συνεχής δυνατότητα των συστημάτων δημόσιας υγείας στο να ανταπεξέρχονται των προκλήσεων και να διευκολύνουν την πρόσβαση και την όλο και μεγαλύτερη ωφέλεια των πολιτών από αυτά, είναι το όραμα της EPHA και των συνεργαζόμενων φορέων.
Οι αξίες της EPHA είναι η ισότητα και η αλληλεγγύη, η βιωσιμότητα και η παγκοσμιότητα στην πρόσβαση, ο σεβασμός της διαφορετικότητας στην ορθή διακυβέρνηση.
Πρόσφατη επιτυχία στην οποία ηγήθηκε η EPHA ήταν η επαναφορά του χαρτοφυλακίου της Φαρμακοβιομηχανίας από τον τομέα της Επιχειρηματικότητας (DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs) στον τομέα της Υγείας (DG SANCO) εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο αρμόδιος για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Φαρμακοβιομηχανίας είναι ο Επίτροπος Υγείας, κος Vytenis Andriukaitis αντί της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, κας Elzbieta Bienkowska.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Δημόσια Υγεία μπορείτε να βρείτε στο website της οργάνωσης:  HYPERLINK "http://www.epha.org/" \t "_blank" www.epha.org




Η PR.A.K.S.I.S., Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την ανακούφιση από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, μέσω της δημιουργίας και της υλοποίησης προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Η PRAKSIS δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λέσβο και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη με μια πληθώρα προγραμμάτων.


1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων


Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 19,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20% και το 2030 περίπου το 30% του πληθυσμού! Εξάλλου, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι περίπου 14%. Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- οφείλεται αφενός μεν στην επιμήκυνση του μέσου όρου επιβίωσης, αφετέρου δε στην ολοένα και μεγαλύτερη υπογεννητικότητα. Το γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες. 

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 (COM (210) 462/06.09.2010) και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο! Το πρόβλημα αυτό είναι γενικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα θα αυξηθεί από τα 61 έτη το 2013 στα 64,9 έτη το 2020, τα 65,9 έτη το 2030 και τα 67,5 έτη το 2060 για τους άνδρες και αντίστοιχα για τις γυναίκες τα 61,2, 64,8, 65,5 και 67,1 έτη. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4% μεταξύ των ετών 2001-2006) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2%. Συγκεκριμένα, οι έξι πρώτες χώρες σε παγκόσμια κλίμακα που γηράσκουν ταχύτατα είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας το 2050 θα υπάρχουν 3 εκατομμύρια Έλληνες ηλικίας άνω των 60 ετών. Ενώ οι άνω των 60 ετών αποτελούν το 27% το 2014, θα φθάσουν το 33,2% του ελληνικού πληθυσμού το 2030 και το 40,8% το 2050. 
Εξάλλου, πρόσφατα δεδομένα από την ετήσια έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Help Age International για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως μια από τις χειρότερες χώρες για να ζουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και κατατάσσει τη χώρα μας στην 79η θέση μεταξύ 96 χωρών, όσον αφορά στην κοινωνικο-οικονομική ευημερία, κάτω από τη Βενεζουέλα και τη Νότια Αφρική!
Παρόλα αυτά όμως, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων ηλικίας 60 ετών είναι 24 έτη και το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία τα 17,4 έτη, πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰). Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,6 εκατομμύρια το 2060.

Συνέπεια της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, καθώς επίσης και ο καρκίνος.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και αποτελούν περίπου το 19,3% του πληθυσμού, καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των κρατικών πόρων για την Υγεία. 

Η Τρίτη Ηλικία σε αριθμούς:
  • Στην Ελλάδα οι υπερήλικες αποτελούν το 19% του γενικού πληθυσμού.
  • Κάθε 5 χρόνια προστίθενται στην προχωρημένη ηλικία πάνω από 100.000 άτομα.
  • Από τους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία το 40% είναι χειρουργικοί ασθενείς.
  • Τα άτομα άνω των 70 ετών, ενώ αποτελούν το 10% του πληθυσμού, απασχολούν το 50% των νοσοκομειακών κλινών και ειδικότερα το 25% των κλινών για οξέα περιστατικά.
  • Οι υπερήλικες καλύπτουν το 25% των συνολικών ημερών νοσηλείας στα νοσοκομεία.
  • Το 70% των υπερηλίκων έχουν περισσότερες της μιας συνοδούς νόσους.
  • Πολυφαρμακία: Το 25% των υπερηλίκων παίρνουν περισσότερα από 5 φάρμακα.
  • Από άνοια πάσχουν 150.000-200.000 ασθενείς στη χώρα μας και λόγω της φύσης της νόσου συμπάσχει και ανάλογος αριθμός οικογενειών. Ο αντίστοιχος αριθμός για την Ευρώπη ανέρχεται σε 10.000.000 ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 44.000.000 ασθενείς.
  • Η κολπική μαρμαρυγή (μια συνήθης μορφή καρδιακής αρρυθμίας όπου ο ρυθμός συστολής της καρδιάς είναι ταχύς, ανώμαλος και αποδιοργανωμένος) παρατηρείται σε ποσοστό 5% στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σε 10% στους υπερήλικες άνω των 80 ετών και αποτελεί το κύριο αίτιο θρομβοεμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 30.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο και με θνητότητα γύρω στο 30% τον πρώτο χρόνο.
  • Οι περισσότερες μορφές καρκίνου διαγιγνώσκονται σε ηλικιωμένα άτομα: Το 50% των κακοήθων όγκων στις ΗΠΑ αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών (NCI).
  • Το 60% των θανάτων από καρκίνο αφορά σε υπερήλικες.
  • Μεταξύ 1968 και 1990: μειώθηκαν κατά 25% οι θάνατοι από νεοπλασίες σε άτομα κάτω των 55 ετών (χημειοθεραπείες, λεμφώματα, λευχαιμίες, καρκίνος όρχεως), αλλά αυξήθηκε κατά 18% η θνητότητα από καρκίνο στους υπερήλικες ασθενείς.
  • Η ετήσια επίπτωση των κακοήθων νεοπλασμάτων αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό σε ηλικίες άνω των 65 ετών.
  • Το 52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και το 59% στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 65 ετών.
  • Πάνω από το 66% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι καρκίνοι είναι υπεύθυνοι σαν πρώτη αιτία θανάτου στο φάσμα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια.

Έτσι προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα για την ιατρική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Παρά τη σήμερα επικρατούσα άποψη ότι οι προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο στα άτομα τρίτης ηλικίας στοιχίζουν δυσανάλογα στο Σύστημα Υγείας σε σχέση με το πιθανό όφελος, αυτό δεν ισχύει, διότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σημαίνει: λιγότερες βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, λιγότερες χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και τελικά προσφέρει μεγάλες πιθανότητες ίασης ή μακρότερης επιβίωσης με ικανοποιητική ποιότητα ζωής.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία αγωνίζεται πάνω από τρεις δεκαετίες για τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Γηριατρικής και στη χώρα μας που είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν είναι αναγνωρισμένη η Γηριατρική ως ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση. 
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα, για την κατανόηση και αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων. Ωστόσο, η παρούσα οικονομική κρίση δυσχεραίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην εν γένει καλύτερη αντιμετώπιση των πολύπλευρων αναγκών της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής και ηλικιακής ομάδας. 

Θα πρέπει όλοι μαζί, κράτος, φορείς, κοινωνία, ΜΚΟ, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργικά ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι να έχουν τη φροντίδα και τη στοργή που τους αξίζει. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον. Η ευχή μας για τους ηλικιωμένους πρέπει να είναι χρόνια πολλά, μα πάνω απ’ όλα χρόνια καλά!

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία διοργανώνει δύο εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, α) την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και ώρα 09.30 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και β) τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με τη συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε.

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός
ΑΕ Καθηγητής Χειρουργικής 
Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 6932/401823

Email: igkaraitianos@hotmail.com 

Χίλιους νοσηλευτές/τριες, με πολύ καλή αμοιβή και παροχές, ζητά η Ιρλανδία


επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, medlabnews.gr
Η Ιρλανδία ζητά 1000 Έλληνες νοσηλευτές/τριες για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της. Οι Ιρλανδοί γνωρίζουν ότι η χώρα μας, με τους χιλιάδες ανέργους νοσηλευτές, αποτελεί αστείρευτη πηγή για εύρεση αξιόλογου, καταρτισμένου προσωπικού.
Οι υποψήφιοι για τις θέσεις πρέπει να έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ Νοσηλευτικής, να γνωρίζουν Αγγλικά, ενώ η πείρα δεν είναι απαραίτητη για όλες τις περιπτώσεις

Τα πλεονεκτήματα
8 λόγοι για να ξεκινήσετε την καριέρα σας στην Ιρλανδία
1. Το καλύτερο ξεκίνημα μιας καριέρας νοσηλευτή στον εξωτερικό. Το πιστοποιητικό εργασίας στην Ιρλανδία κάνει πολύ πιο εύκολη  την εύρεση εργασία στη Μ. Βρετανία, στο Ντουμπάι και αλλού. 
2. Εργασία στην Ιρλανδία σημαίνει α) Χαμηλό κόστος ζωής και εξοικονόμηση έτσι 30 με 50.000 Ευρώ από την οικονομία στα έξοδα, σε σχέση με άλλη χώρα.
β) Γρήγορη εξέλιξη στην Ιρλανδία, είτε στην Μ. Βρετανία, Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία.
γ) Γλώσσα τα Αγγλικά.
3. Οι νοσηλευτές που εργάστηκαν στην Ιρλανδία έχουν μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ιρλανδία έχει συνεχείς ανάγκες, προσωπικού.
4. Η μετακίνηση και εγκατάσταση είναι επιδοτούμενη. Η πρόσβαση είναι πολύ πιο οικονομική σε σχέση με άλλες χώρες.
5. Σχεδιασμός Καριέρας
6. Αναλαμβάνουν να βοηθήσουν να βρεθεί απασχόληση και για το έτερο ήμισυ 
7. Η Ιρλανδία έχει πολλές ομοιότητες με την Ελλάδα. Οι Ιρλανδοί είναι κυρίως καθολικοί, είναι φιλικοί και είναι κοντά στην οικογένεια. Εχει χαμηλή εγκληματικότητα Επίσης η Ιρλανδία πέρασε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση έχοντας το ΔΝΤ, αφού το 2010 μπήκε στο μνημόνιο Το 2014 κατάφερε κατάφερε να βγει από τα μνημόνια. 'Εχει Ευρώ και είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
8. Σήμερα η Ιρλανδία παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη στην τεχνολογία και στην οικονομία της. 

Η μηνιαία αμοιβή που παρέχεται είναι 3 με 3.500 Ευρώ (καθαρά), ανάλογη των προσόντων και δεξιοτήτων του κάθε υποψηφίου, και ελκυστικές Κοινωνικές Παροχές. Επίσης θα υπάρχει βοήθεια στην εξάσκηση την ιατρίκης ορολογίας και βελτίωσης της γλώσσας.
Η πλήρης απασχόληση στη Ιρλανδία είναι 39 ώρες την εβδομάδα 


Λίγα λόγια για την Ιρλανδία σήμερα
Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία. Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι πεδινό ή λοφώδες. Τον Ιανουάριο του 1999 η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη, εγκαταλείποντας την ιρλανδική λίρα. Διαθέτει πληθυσμό 4.609.600 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2014. Το υπόλοιπο 1/6 της νήσου είναι γνωστό ως Βόρεια Ιρλανδία και αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2010 η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν στις 21 Νοεμβρίου 2010 τριετές πρόγραμμα, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, για οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας έπειτα από αίτημα της ίδιας της χώρας για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Σήμερα η Ιρλανδία είναι 2 χρόνια εκτός μνημονίου, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και την εντυπωσιακότερη πτώση της ανεργίας στην Ευρώπη. Επίσης ανακηρύχθηκε πριν από ένα χρόνο ως "Best country in the world to do business". 

Και μερικές προσωπικές ιστορίες

«Στην αρχή, όταν πρωτοείπα ότι φεύγω για να βρω δουλειά στην Ιρλανδία, γελούσαν οι πάντες. Φεύγεις από μια κρίση και πας σε μια άλλη κρίση, μου έλεγαν», περιγράφει ο κ. Κώστας Πάλλας από τη Λέσβο, που μαζί με τη σύζυγό του μετανάστευσαν στην Ιρλανδία. Δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με την τέως πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Δουβλίνο, καθηγήτρια Βιοτεχνίας του Περιβάλλοντος σε πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, κ. Θωμαή Κακούλη, ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν εκεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ξεπερνά τους χίλιους.



Ο Κώστας Πάλλας, είχε ΠΡΟΠΟτζίδικο στη Λέσβο, αλλά με το που ενέσκηψε η θύελλα, οι δουλειές μειώθηκαν δραματικά και άρχισε να σκέφτεται τη μετανάστευση. Πρώτα έφυγε η σύζυγός του Μαρία Αλεξίου στη Γερμανία, με σκοπό να ανοίξει εκεί κέντρο αισθητικής. Γρήγορα όμως επέστρεψε καθώς, όπως λέει, «δεν άντεξε τον ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων που καλλιεργούσαν πολλά ΜΜΕ». Οταν κάποιος πρώην υπάλληλός του, που είχε εγκατασταθεί ήδη και εργαζόταν στη μνημονιακή Ιρλανδία, του μίλησε γι’ αυτή τη χώρα, αποφάσισε να δοκιμάσει και έφυγαν μαζί με τη σύζυγό του.


«Μας έδιωξε η Ελλάδα, εδώ είμαι ευχαριστημένος, νομίζω ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικοί». Οπως εξηγεί, η σύζυγός του δεν έβγαζε στην Ελλάδα ούτε 300 ευρώ τον μήνα από τη δουλειά της. Τώρα, στην Ιρλανδία άνοιξε δική της επιχείρηση και ξεπερνάει τα 1.400... «Το να ανοίξεις μια δική σου επιχείρηση εδώ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι πανεύκολο, οι άνθρωποι βρίσκονται πολύ μπροστά σε τέτοια θέματα», τονίζει.

Το ζεύγος Πάλλα νοίκιασε ένα διαμέρισμα και μοιράζεται το ενοίκιο με άλλη Ελληνίδα μετανάστρια. Πολλοί Ελληνες αναγκάζονται να συγκατοικούν με άλλους για να τα βγάλουν πέρα. Οι μισθοί, παρά την οικονομική κρίση, δεν έχουν σχέση με αυτούς στην Ελλάδα. Εδώ το ωρομίσθιο είναι οχτώ ευρώ, ίσως και περισσότερα, όταν την Ελλάδα είναι τρία…».

Γιατί παρ’ όλα αυτά επιλέγουν πολλοί Ελληνες μια χώρα ομοιοπαθή, όταν θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν σε μια πιο πλούσια ευρωπαϊκή; «Ενας βασικός λόγος είναι η γλώσσα, η αγγλική, οπότε θα πήγαιναν ή στην Αγγλία ή στην Ιρλανδία. Στην Αγγλία η κοινωνία είναι πιο κλειστή. Με τους Ιρλανδούς έχουμε ίδιο ταμπεραμέντο, είμαστε θρησκευόμενοι λαοί, έχουμε πολιτιστική σύνδεση, υπάρχουν πολλά κοινά που μας δένουν με την Ιρλανδία. Και βεβαίως, είναι η διαφορά στους μισθούς και στα μεροκάματα σε σχέση με την Ελλάδα..», εξηγεί η Ελληνίδα πανεπιστημιακός.

Επειτα από μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας για τους Ιρλανδούς, η χώρα τους βγήκε, όχι χωρίς τραύματα, από το μνημόνια και πλέον κινείται σε τροχιά ανάκαμψης. «Ανέκαμψαν και είναι καλύτερα σε σχέση μ’ εμάς. Είμαστε μη συγκρίσιμες χώρες, έχουμε διαφορετικές καταστάσεις, διαφορετική αντιμετώπιση από την Ευρώπη. Ηρθε η ανάκαμψη για τους πλούσιους, για τους φτωχούς όχι. Υπάρχει, ειδικά στην επαρχία, κόσμος που δεν έχει να πληρώσει το ηλεκτρικό, παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο. Υπάρχουν γύρω στις 200.000 οικογένειες, και το ξέρω γιατί είμαι εθελόντρια σε φιλανθρωπική οργάνωση όπου προσπαθούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειο. Η Ιρλανδία έχει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους και μέσα σ’ αυτούς, οι 200.000 οικογένειες είναι πολύς κόσμος. Εντάξει, βγήκαν στις αγορές, δανείζονται, οι επιχειρήσεις παίρνουν και πάλι χρήμα, αλλά άμεσα για τον κόσμο δεν υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν. Πληρώνουμε τώρα και το νερό, βάζουν φόρο νερού και υπάρχουν αντιδράσεις», προσθέτει.

Ο Κώστας Πάλλας υποστηρίζει ότι τώρα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η κατάσταση στην Ιρλανδία είναι «όπως ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα πριν από το μνημόνιο». Θέτει ρητορικά το ερώτημα «πώς γίνεται εμείς, 11 εκατομμύρια Ελληνες, να έχουμε 340 δισ. χρέη, οι Ιρλανδοί τέσσερα εκατομμύρια να έχουν 668 δισ. ευρώ χρέη και τώρα αυτοί να βγήκαν από τα μνημόνια και να πορεύονται, ενώ εμείς βαλτώσαμε; Πώς γίνεται να μπήκαν μετά από εμάς στο μνημόνιο και να βγήκαν πρώτοι, ενώ εμείς είμαστε μέσα;». Για να απαντήσει ο ίδιος: «Προφανώς, εδώ δεν έχουν κλέφτες και απατεώνες και πληρώνουν τους φόρους τους».


Οποίος ή όποια ενδιαφέρεται σχετικά μπορεί να επικοινωνήσει με την κα Ζουμπουρλή, στο 2106815637(στα γραφεία του medlabnews.gr) ώρες 11 με 6 καθημερινά,  για περισσότερες πληροφορίες ή στείλτε mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο mail@medlabnews.gr

Πώς μπορεί η πολιτική ηγεσία να συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Ηπατίτιδα C



Η εμπειρία της Praksis στην παροχή ιατρικών, κοινωνικών και νομικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες με HIV/AIDS και Ηπατίτιδα C μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε εικόνα από πρώτο χέρι για το αν εφαρμόζονται οι νόμοι και οι εγκύκλιοι για τους ανασφάλιστους ή τους ανθρώπους με ειδικό ανθρωπιστικό καθεστώς και για το αν το κράτος έχει "γυαλίσει" όλα του τα όπλα για να εγγυηθεί την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, νοσηλείας και φαρμάκου. 

Με αφορμή τη συμμετοχή μας στις εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης AIDS και ηπατίτιδες μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας αναφορικά με ζητήματα ανασφάλιστων ανθρώπων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών και καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους:

  • Είναι επιτακτική η ευθυγράμμιση των ιατρικών με τα κοινωνικά και τα οικονομικά κριτήρια για την επιλογή και προτεραιοποίηση παροχής των νέων θεραπειών σε ασθενείς με συλλοίμωξη ιογενών Ηπατιτίδων με HIV/AIDS, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής κάλυψης (καθώς ναι μεν δόθηκε εντολή να καλύπτονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με συλλοιμώξεις αλλά οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων δεν αυξήθηκαν, οπότε οι διοικήσεις προτεραιοποιούν με βάση επιστημονικά αλλά και οικονομικά κριτήρια),
  • Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η επιδημία της Ηπατίτιδας C αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών είναι αναγκαία η ενεργητική αναζήτηση των ασθενών ΧΕΝ που δεν είναι διασυνδεμένοι με το σύστημα υγείας, με σκοπό τη γρήγορη διασύνδεσή τους τουλάχιστον των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο κίρρωσης έτσι ώστε να λάβουν αγωγή. 
  • Για την ορθή υποστήριξη των χρηστών είναι σημαντική η συνεργασία των κρατικών φορέων (που ασχολούνται κατεξοχήν με τους χρήστες) με τις ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσίες σε χρήστες και με τους ίδιους τους χρήστες που βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης ή με πρώην χρήστες για την ένωση δυνάμεων και την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Η δημιουργία χώρων μιας στάσης (one stop shops) φαίνεται να είναι μια από τις πιο άμεσες, αποτελεσματικές και αναγκαίες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι οι ασθενείς με συλλοιμώξεις ή μόνο με ηπατίτιδα C που είναι χρήστες είναι κατά το 1/3 άστεγοι και στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
  • Τι είναι τα one stop shops; σημεία όπου παρέχονται υπηρεσίες άμεσης ανάγκης προς τους ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών και στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος (στέγαση, σίτιση, ρούχα, υλικό για ασφαλέστερη χρήση), παρέχονται ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και διευκολύνεται η διασύνδεσή τους με το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Σε σχέση με τα καινοτόμα φάρμακα που υπόσχονται τρίμηνη θεραπεία για την Ηπατίτιδα C, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους του κράτους με τη φαρμακοβιομηχανία, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των ενώσεων ασθενών για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας. 
Στη νέα επιστημονική πραγματικότητα που ζούμε ένας κόσμος χωρίς Ηπατίτιδα C φαίνεται να είναι εφικτός. Το κράτος οφείλει να λάβει την απόφαση να παρέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς τις νέες θεραπείες αφού προηγουμένως καθίσει σε τραπέζι σοβαρής διαπραγμάτευσης με στόχο να πετύχει χαμηλές τιμές από την φαρμακοβιομηχανία. Θα εγγυηθεί με αυτόν τον τρόπο την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά θα παρέχει επιπλέον καλύτερη ποιότητα ζωής σε μεγάλο μέρος ευάλωτων συνανθρώπων μας. 




Η PR.A.K.S.I.S., Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την ανακούφιση από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, μέσω της δημιουργίας και της υλοποίησης προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Η PRAKSIS δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λέσβο και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη με μια πληθώρα προγραμμάτων.

Τι είναι η θανατηφόρα ασθένεια της Λύσσας

επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea

Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.  


Η λύσσα είναι ζωονόσος που οφείλεται σε διάφορα στελέχη του ιού Lyssavirus (ραβδοϊός), οι οποίοι προσβάλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Το πρόβλημα της νόσου έγκειται στο γεγονός ότι προκαλεί 100% θνησιμότητα και αποτελεί σημαντικό οικονομικό βάρος για τις χώρες όπου ενδημεί, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους για την προληπτική χορήγηση αντιλυσσικών ορών και εμβολίων, την υγειονομική περίθαλψη των ασθενών και τα λαμβανόμενα μέτρα ελέγχου για τη νόσο.


Η λύσσα προσβάλλει όλα τα είδη θηλαστικών-κυρίως τα σαρκοβόρα- και ανάλογα με το είδος του ξενιστή που προσβάλλει διακρίνεται σε λύσσα των σκύλων (λύσσα των δρόμων) και στη λύσσα των άγριων ζώων. 



Συμπτωματολογία της νόσου στα ζώα


Στους σκύλους και τις γάτες, η περίοδος επώασης κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως 2 ή περισσότερους μήνες. Η λύσσα στους σκύλους μπορεί να εμφανιστεί με τη μανιακή και την καταθλιπτική μορφή. Οι σκύλοι με τη μανιακή μορφή της νόσου εμφανίζουν αυξημένη ανησυχία και νευρικότητα, κρύβονται σε σκιερά μέρη (φωτοφοβία) και περιφέρονται χωρίς σκοπό. Τις 3 ημέρες που ακολουθούν το ζώο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε άλλα ζώα και ανθρώπους, καθώς και αυτοτραυματισμούς. Παρουσιάζει σιελόρροια και αλλαγές στο γαύγισμα -λόγω της παράλυσης των φωνητικών χορδών-. Κατόπιν εμφανίζεται μια φάση γενικευμένων σπασμών και παράλυσης του σώματος, που ακολουθείται από το θάνατο του ζώου.

Οι σκύλοι με την καταθλιπτική μορφή της λύσσας συνήθως δεν εμφανίζουν τη φάση υπερδιέγερσης, αλλά παράλυση του τραχήλου και άφθονη σιελόρροια. Ακολουθεί γενικευμένη παράλυση και τελικά ο θάνατος. Η νόσος διαρκεί 1 με 11 ημέρες. Ανάλογη είναι η συμπτωματολογία της νόσου στις γάτες.

Στα βοοειδή, η νόσος εμφανίζεται κυρίως με την παραλυτική μορφή. Τα νοσούντα ζώα παρουσιάζουν ασυντόνιστες κινήσεις των οπισθίων άκρων, δακρύρροια και καταρροή του ρινικού βλεννογόνου. Συνήθως, παρατηρούνται ανησυχία, πριαπισμός και κνησμός στο σημείο εισόδου του ιού. Τέλος, σταματά ο μηρυκασμός, το ζώο πέφτει στο έδαφος και πεθαίνει.

Στην αλεπού και σε άλλα ζώα της άγριας πανίδας παρατηρείται αλλαγή της συμπεριφοράς και των συνηθειών (π.χ. η αλεπού περιφέρεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δείχνει να μη φοβάται την ανθρώπινη παρουσία), οι οποίες δεν είναι συχνά εύκολο να εκτιμηθούν.

Οι νυχτερίδες επίσης προσβάλλονται από λύσσα. Οι περιπτώσεις μετάδοσης λύσσας από νυχτερίδα σε άνθρωπο είναι ελάχιστες στην Ευρώπη ενώ δεν γνωστή τέτοια μετάδοση στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα όταν η νυχτερίδα εμφανίζει ανώμαλη συμπεριφορά, υπερβολικά επιθετική ή «άφοβη» ή εμφανίζεται σε μέρη που δεν βρίσκεται κανονικά ή δείχνει άρρωστη (π.χ. εμφανίζεται σε απροφύλαχτα μέρη, πρωινές ώρες ή κάθεται «μαζεμένη» ή έχει αστάθεια) θα πρέπει να μην την πλησιάζουμε και να καλούμε κτηνίατρο.

Πτηνά, αμφίβια, ερπετά και έντομα δεν θεωρούνται ότι μπορούν να αρρωστήσουν με λύσσα ή να μεταδώσουν τον ιό.



Πώς προλαμβάνεται η νόσος;


Η λύσσα στον άνθρωπο προλαμβάνεται σε ποσοστό 100% μέσω της έγκαιρης και κατάλληλης ιατρικής φροντίδας. Ωστόσο, περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι, κυρίως σε Αφρική και Ασία, πεθαίνουν από λύσσα κάθε χρόνο. Το 2006, μια ομάδα ερευνητών και επαγγελματιών υγείας δημιούργησε μια διεθνή οργάνωση για τον έλεγχο της λύσσας (Global Alliance for Rabies Control). Έπειτα από τη δημιουργία της οργάνωσης συγκάλεσαν τους εταίρους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Λύσσας. Στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει όσους ενασχολούνται με τους μηχανισμούς πρόληψης και ελέγχου της λύσσας.


Μέτρα που πρέπει να ληφθούν έπειτα από δήγμα

Περιποίηση τραύματος

Ο καθαρισμός των τραυμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την πρόληψη της λύσσας, δεδομένου ότι, βάσει μελετών σε ζώα, ο διεξοδικός καθαρισμός του τραύματος από μόνος του χωρίς τη λήψη άλλων μετεκθεσιακών μέτρων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από λύσσα. Σημειώνεται ότι πρέπει το γρηγορότερο να αναζητηθούν προσεκτικά όλες οι πληγές, να καθαριστούν σε βάθος με άφθονο νερό και σαπούνι (για 5’ τουλάχιστον). Αμέσως μετά, να εφαρμοσθεί τοπικά είτε κάποιο αλκοολούχο είτε κάποιο ιωδιούχο αντισηπτικό. Έπειτα από δήγμα, καλό είναι να χορηγείται αντιτετανικός ορός και να δίδεται αντιμικροβιακή προφύλαξη, εφόσον αυτό κρίνεται σκόπιμο από τους θεράποντες. 
Αντιλυσσικός εμβολιασμός

Το εμβόλιο, που διατίθεται στην Ελλάδα είναι κεκαθαρμένο- παρασκευασμένο σε κύτταρα Vero (PVRV), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προφυλακτική ανοσοποίηση των ατόμων, καθώς και για την μετεκθεσιακή προφύλαξη.



Η λήψη μέτρων για τη λύσσα εξαρτάται από κάποιους παράγοντες όπως:

  • Τις συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν (π.χ. εικόνα-συμπεριφορά ζώου, απρόκλητη ή μη επίθεση, π.χ. ζώο αδιακρίτως και υπερβολικά επιθετικό, άρρωστο με σιελόρροια, σε αντίθεση με ζώο που επιτίθεται στα πλαίσια της φυσιολογικής συμπεριφοράς, προκαλούμενο, βρισκόμενο σε άμυνα ή προστατεύοντας την περιοχή του)
  • Το είδος του ζώου, που δάγκωσε τον άνθρωπο, τη γεωγραφική περιοχή και την ύπαρξη γνωστής λύσσας στην περιοχή που σημειώθηκε το συμβάν ή σε άλλη γειτονική περιοχή
  • Το είδος της έκθεσης (π.χ. τρώση επιδερμίδας με εκροή αίματος, επαφή σάλιου με βλεννογόνους ή ανοιχτές πληγές, γρατζούνισμα, αμυχή, απλή επαφή),
  • Δυνατότητα αποστολής δείγματος σε εργαστήριο και έγκαιρης λήψης αποτελέσματος
  • Δυνατότητα παρακολούθησης του ζώου για μέχρι και 15 μέρες μετά την έκθεση για να διαπιστωθεί αν το ζώο θα παραμείνει υγιές ή αν θα εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα. Αν παρατηρηθούν συμπτώματα λύσσας μετά από 15 ημέρες από τη στιγμή του συμβάντος, τότε δε συντρέχει λόγος θεραπείας για το θύμα γιατί τη στιγμή της επίθεσης δεν βρισκόταν ο ιός στο σάλιο του ζώου
  • Το αν έγινε έγκαιρα καθαρισμός του τραύματος για να απομακρυνθεί-εξουδετερωθεί τυχόν ιός που εισχώρησε στους ιστούς μέσω του σάλιου.



Παγκόσμια ημέρα κατα της θανατηφόρας ασθένειας της Λύσσας 



Η 28η Σεπτεμβρίου είναι η επίσημη ημέρα παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης, την πρόληψη και τη μείωση της θνησιμότητας από τη θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας.
Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου  2007 και οργανώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ  (CDC) και τη Συμμαχία για την καταπολέμηση της λύσσας (ARC), με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλοι οργανισμοί που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο Παν- Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων [The World Οrganization for Animal Health (OIE)] και Κέντρα Δημόσιας Υγείας συνεργαζόμενα με τον Π.Ο.Υ. (WHO collaborating centers). 

Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας αυτής είναι το www.worldrabiesday.org.
Κατά την πρώτη Συνεδρίαση προσεγγίστηκαν 54.000.000 άνθρωποι, 400.000 άνθρωποι από 74 χώρες συμμετείχαν με διαφορές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση και την αύξηση της οικονομικής στήριξης της προσπάθειας, ενώ  περίπου 600.000 ζώα εμβολιαστήκαν στην πρώτη προσπάθεια.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι η συνεχής ενημέρωση και η αύξηση της επαγγελματικής συνείδησης απέναντι στη λύσσα και ο εμβολιασμός αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη της νόσου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr), στην ενότητα που αφορά τη λύσσα.
Σύνθημα της ημέρας:  Κάντε τη Λυσσά Ιστορία.

πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων, που λειτουργούν θεραπευτικά

Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων λειτουργεί θεραπευτικά για τον οργανισμό ενώ η πολυπλοκότητα των συνδυασμών τροφίμων είναι συναρπαστική και μπορεί ένας σωστός συνδυασμός τροφίμων να λειτουργεί θεραπευτικά.
Οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς όταν ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή. Οι ερευνητές εργάζονται για να διαλευκάνουν την πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεων των τροφίμων.
Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων  που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι!!!

  • Ντομάτες και ελαιόλαδο
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια χρωστική ουσία πλούσια σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα λίπη κάνουν πιο βιοδιαθέσιμα τα καροτενοειδή. Το λυκοπένιο στη ντομάτα απορροφάται καλύτερα όταν κάποια λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) τοποθετούνται στη σάλτσα των ζυμαρικών. Αυτό εξηγεί γιατί αγαπάμε το ελαιόλαδο πάνω από τη φρέσκια ντομάτα.
Μια πρόσφατη μελέτη επίσης έδειξε ότι οι σαλάτες που τρώγονται με ελαιόλαδοβοηθούν στην απορρόφηση  της λουτεΐνης, που ανήκει και αυτή στα καροτενοειδή και βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Αν δεν σας αρέσει το ελαιόλαδο πασπαλίστε την πράσινη σαλάτα με καρύδια, φιστίκια ή τριμμένο τυρί.
Η ντομάτα με το αβοκάντο είναι δυνατός συνδυασμός…

  • Δημητριακά βρώμης και χυμός πορτοκάλι
Μια μελέτη δείχνει ότι όταν καταναλώνονται μαζί η βιταμίνη C που βρίσκεται στο χυμό πορτοκαλιού και οι φαινόλες που υπάρχουν στο πλιγούρι βρώμηςκαθαρίζουν τις αρτηρίες και αποτρέπονται τα εμφράγματα σε διπλάσια συχνότητα.
Οι φαινόλες ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη και η βιταμίνη C εμποδίζει την προσκόλληση της LDL χοληστερόλης στο τραυματισμένο αγγειακό τοίχωμα.

  •  Μπρόκολο και ντομάτες
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός αυτός συρρικνώνει τους όγκους στον καρκίνο του προστάτη και φαίνεται ότι ενισχύει τη θεραπευτική δράση του ευνουχισμού.

  •  Μούρα και σταφύλια
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες από την κατανάλωση συνδυασμού  φρούτων και λαχανικών έχουν συνεργική δράση.
Προτείνεται να τρώτε πέντε έως 10 μερίδες μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών για να προσλαμβάνετε τα απαραίτητα φυτοχημικά.

  •  Μήλα και σοκολάτα
Τα μήλα, είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή που βρίσκονται, κυρίως, στη φλούδα τους. Είναι σημαντικό να αγοράζετε βιολογικά μήλα για να μην έχει φυτοφάρμακα η φλούδα τους.  Η κερκετίνη, το φλαβονοειδές του μήλου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών, καρδιακής προσβολής, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και του καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα.
Η σοκολάτα, τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και τσάι από την άλλη πλευρά, περιέχουν τα φλαβονοειδή κατεχίνες, ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τους κινδύνους για την αθηροσκλήρωση και τον καρκίνο.
Κατεχίνες και κερκετίνη μειώνουν την εμφάνιση θρόμβων μέσω της μείωσης της μείωσης της συσσώρευσης των  αιμοπεταλίων του αίματος και έχουν αντιπηκτική δράση και βοηθούν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Κερκετίνη βρίσκεται, επίσης, στο κρεμμύδι.
Προτείνεται η σανγκρία με τεμαχισμένα μήλα.

  •  Λεμόνι και χόρτα
Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σιδήρου φυτικής προέλευσης σε μια μορφή σιδήρου που είναι παρόμοια με αυτό το σίδηρο που βρίσκεται στα ψάρια και τα κόκκινα κρέατα.
Τη βιταμίνη C την παίρνετε από τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις φράουλες, τις ντομάτες, τις πιπεριές και το μπρόκολο για να αφομοιωθεί ο σίδηροςαπό τα πράσα, τα χόρτα, το λάχανο, το σπανάκι, τα σέσκουλα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

  •  Σόγια και σολομός
Είναι αλήθεια ότι η σόγια έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι ελαττώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων, αλλά αυτό ισχύει για τις μεταποιημένες μορφές σόγιας, όπως το τυρί σόγιας και το γάλα σόγιας.  Η κατανάλωση μη επεξεργασμένων μορφών της σόγιας δεν ελαττώνει τα σπερματοζωάρια.
Οι ισοφλαβόνες της σόγιας που ονομάζονται genistein αναστέλλουν ένζυμα του παχέος εντέρου και του προστάτη και προκαλούν την αύξηση  της βιοδιαθεσιμότητας βιταμίνης D σε αυτούς τους ιστούς. Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου. Από την άλλη ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

  • Φιστίκια και δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα αμινοξέα που απουσιάζουν από  το σιτάρι βρίσκονται στα φιστίκια. Αν σε ένα γεύμα, λαμβάνεται η πλήρης αλυσίδα των αμινοξέων  για την κατασκευή και τη διατήρηση των μυών καθυστερείται η διαδικασία της γήρανσης.
Προτείνεται ψωμί ολικής αλέσεως με φυστικοβούτυρο.

  • Κόκκινο κρέας και δενδρολίβανο
Το ψήσιμο στη σχάρα λέγεται ότι παράγει καρκινογόνες ουσίες, αλλά αν μπορείτε να βάλετε κάποια μπαχαρικάμπορείτε να μετριάσετε τις καρκινογόνες επιδράσεις.
Το βότανο δεντρολίβανο, αν τοποθετείται στα κρέατα που ψήνονται στη σχάρα επειδή περιέχει τα αντιοξειδωτικάrosmarinic οξύ και Καρνοσικό οξύ, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει την ποσότητα των καρκινογόνων ετεροκυκλικών αμινών στο κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα. Πιστεύεται ότι τα αντιοξειδωτικά του βοτάνου κυριολεκτικά απορροφούν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες του κρέατος.

  • Κουρκουμίνη και μαύρο πιπέρι
Το κίτρινο μπαχαρικό της Νότιας Ασίας η κουρκούμη που είναι πολυφαινόλη έχει μελετηθεί για αντικαρκινικές της ιδιότητες. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντιαγγειογενετική δράση. Ένα από τα προβλήματα με τη χρήση κουρκούμης είναι η χαμηλή βιοδιαθεσιμότητά του. Προσθέτοντας  μαύρο πιπέρι αυξάνει η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης κατά 1.000 φορές, λόγω της πιπερίνης.

  •  Σκόρδο και ψάρια
Μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός, το ιώδιο, το σελήνιο δρουν ως συμπαράγοντες για να μείωση της χοληστερόλης  LDL που αυξάνεται  από τα έλαια EPA και DHA των ψαριών.
Το μαγείρεμα των ψαριών με  σκόρδο μειώνει την ολική χοληστερόλη, γιατί το σκόρδο κρατά χαμηλά την μικρή αύξηση της LDL χοληστερόλης που μπορεί να προκύψει από το ιχθυέλαιο.

  •  Αμύγδαλα και γιαούρτι
Γνωρίζουμε ήδη ότι τα καλά λίπη βοηθούν την αύξηση της απορρόφησης λυκοπένιου. Επίσης, υπάρχουν και βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές όπως οι Α, D, και Ε. Τα καρότα, το μπρόκολο, τα μπιζέλια που περιέχουν βιταμίνη Α πρέπει να συνδυάζονται με  ελαιόλαδο. Η βιταμίνη D περιέχεται στα ψάρια, στο γάλα, στο γιαούρτι και στο χυμό πορτοκαλιού.
Έτσι βάζοντας μερικά αμύγδαλα στο γιαούρτι σας και τρώγοντας τις σαλάτες με ελαιόλαδο αφομοιώνετε καλύτερα τις βιταμίνες.
www.emedi.gr

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων