728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

4/2/16

4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2016

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου και σήμερα η φωνή μας χρειάζεται να ακουστεί πιο δυνατά από ποτέ. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, από το 2004, έτος ίδρυσής του, μέχρι και σήμερα παρέχει ψυχο-κοινωνική στήριξη στους ασθενείς με καρκίνο καθώς και στο οικογενειακό τους περιβάλλον .
Μέσα από το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στη στήριξη ασθενών με καρκίνο και τις δύο κύριες εκστρατείες «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ» (www.dikaiomamou.anticancerath.gr ) και «ΤΡΟΦΟΣ» (www.trophos.gr) ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» ανοίγει καθημερινά το δρόμο της ενημέρωσης και διεκδίκησης για χιλιάδες ασθενείς.  
Στόχος μας ήταν και παραμένει η αλλαγή της καθιερωμένης αντίληψης ότι ο καρκίνος καταβάλλει, όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή. Η 12χρονη δράση του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» δικαιώνει το όραμα για μια κουλτούρα ανθρωποκεντρική, μακριά από μιζέρια και σκοταδισμό, με επίκεντρο τον  ασθενή, το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.
Στις μέρες που διανύουμε, το έργο του Συλλόγου καλείται να ικανοποιήσει καίρια ζητήματα ζωτικής ουσίας για τον άνθρωπο και ασθενή, όπως είναι η ενημέρωση για τα δικαιώματά του σε θέματα κοινωνικά, εργασιακά και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,  η ενίσχυση της πρόληψης για την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας,  η δυναμική διεκδίκηση αναφαίρετων δικαιωμάτων στην ασφάλιση και στην καθημερινή ποιότητα ζωής. 
Η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι τραγική, οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία φτάνει τους 6 με 7 μήνες στον Άγιο Σάββα και ακολουθούν τα άλλα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, όπου θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 70 και δυστυχώς στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν περάσει την 12ετία. Με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση, αντιμετωπίζεται από το ελληνικό Δημόσιο η ακτινοθεραπεία, ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους
Χάρις στις σύγχρονες πρακτικές έγκαιρης διάγνωσης και στις νέες θεραπευτικές δυνατότητες, ο καρκίνος σήμερα έχει μετατραπεί σε μια χρόνια πάθηση που ταλαιπωρεί μεν τους ασθενείς, αλλά όχι τόσο έντονα όπως παλαιότερα.
 Έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, ώστε να είναι δικαίωμα όλων και όχι πολυτέλεια για τους λίγους,  προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε να καταστεί η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων πιο εύκολα προσβάσιμη.
Πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρής διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορητικής φροντίδας.

Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί αρκεί να δεχτούμε ότι αφορά όλους μας!
Από μια μελέτη που έκανε ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι» Αθηνών σε συνεργασία με τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποδεικνύεται, ότι το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού, ενώ και η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης δυσχεραίνουν τη συνέχιση της θεραπείας, - το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Αυτό έχεις ως συνέπεια το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει μια δόση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.

Με εκτίμηση,
Ζωή Γραμματόγλου
Πρόεδρος Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών


site: www.anticancerath.gr  (με πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους)

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: 4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.