Σε κίνδυνο η υγεία των ογκολογικών ασθενών από τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σε κίνδυνο η υγεία των ογκολογικών ασθενών από τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία

Σε κίνδυνο η υγεία των ογκολογικών ασθενών από τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία
Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή, με την οποία ζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση, με τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία, που θέτει σε κίνδυνο, την υγεία των ογκολογικών ασθενών.
Ο ΙΣΑ με επιστολή του στο υπουργείο Υγείας, ζητά από την πολιτική ηγεσία, να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιληφθεί άμεσα του θέματος καθώς η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα).
Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες, χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου.
Επιπρόσθετα ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. 
«Έχουμε καθημερινές καταγγελίες από καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε απόγνωση, με πολύ σοβαρές μορφές καρκίνου που θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα τη θεραπεία τους και εντούτοις είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για μήνες. Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών καθώς έχει δυσμενέστατη επίπτωση στην πρόγνωση της νόσου. Η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει άμεσα να επιληφθεί το θέματος», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.
Ο ΙΣΑ θα παρακολουθήσει το θέμα και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.



Κύριε Υπουργέ,

Ο Iατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει λάβει μεγάλο αριθμό καταγγελιών που αφορούν στις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία, που θέτει σε κίνδυνο, την υγεία των ογκολογικών ασθενών.
Πρέπει να επισημανθεί ότι ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες, χρονικό διάστημα που επιβαρύνει την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου.
Επιπρόσθετα ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37,  από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. 
Λόγω της θεσμικής σας θέσης πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος, καθότι οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, αφού από την μια έχουν να αντιμετωπίσουν τις ως άνω καθυστερήσεις και από την άλλη το άγχος για την εξέλιξη της υγείας τους.
Επειδή η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών , με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα) αναμένουμε την άμεση αποκατάσταση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος. 


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ              ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων