Σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής προτείνει ο ΠΦΣ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής προτείνει ο ΠΦΣ


Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΦΣΑ και του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνου Λουράντου
ενόψει του Hellas PHARM 2016, στις 2 και 3 Απριλίου 2016 


Την ανάγκη υιοθέτησης Σχεδίου Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής επεσήμανε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την διοργάνωση του Συνεδρίου Hellas PHARM 2016.
«Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τη συνεχή αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, δημιουργεί συνθήκες περικοπών δαπανών στην Υγεία, μέσω των μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, με ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών» τόνισε ο κος Λουράντος.
Και συνέχισε, «Νέοι παράγοντες που μέχρι σήμερα όμως δεν λαμβάνονταν υπόψη μπορούν να αποτελέσουν τη μελλοντική λύση απέναντι σε αυτό το αντικοινωνικό γαϊτανάκι μειώσεων και επιβαρύνσεων. Πανευρωπαϊκές έρευνες έχουν αποδείξει πως η ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων, που μπορεί να γίνει από τον επιστήμονα φαρμακοποιό, μπορεί να εξοικονομήσει επιβαρύνσεις του συστήματος υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, της τάξεως των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ παρουσίασε μια πιλοτική μελέτη, με τη συμμετοχή 160 ιδιωτικών φαρμακείων στη Γαλλία, για την αξιολόγηση του αντίκτυπου του Dossier Pharmaceutique, που αποτελεί εφαρμογή δεδομένων των ασθενών που διαχειρίζεται το φαρμακείο. 
Η μελέτη είχε τα εξής σημαντικά αποτελέσματα:
  • Tαυτοποιήθηκαν και αναφέρθηκαν 577 ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων 482 αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων.
  • Στο 77% των περιπτώσεων αλληλεπίδρασης, ο φαρμακοποιός παρείχε κατάλληλες συμβουλές.
  • Στο 16% των περιπτώσεων υπήρξε επικοινωνία με τον συνταγογράφο ιατρό, κάτι που οδήγησε σε τροποποίηση της συνταγής σε τουλάχιστον 1 στις 10 παρεμβάσεις,
Άλλες πανευρωπαϊκές έρευνες δείχνουν ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανθεκτικότητα των μικροβίων, λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, προκαλεί 25.000 θανάτους ετησίως και επιπλέον 2.5 εκατομμύρια ημέρες νοσηλείας. Το δε οικονομικό κόστος ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ελλείψεις φαρμάκων
Οι φαρμακοποιοί κατήγγειλαν την έλλειψη οργάνωσης στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς. Το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων, οι συνεχείς επιβαρύνσεις και η ταλαιπωρία τόσο των ασθενών όσο και των φαρμακοποιών, καθώς και η επικράτηση ιδιωτικών συμφερόντων ξένων προς τον χώρο και την υγεία.

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων ο κ. Λουράντος παρουσίασε την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Bienkowska, σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή κ. Νικ. Χουντή, η οποία κάνει απολύτως σαφή τη θέση της, τονίζοντας πως «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και ότι «τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας».
Δηλαδή, με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση, που τόσο έντονα αμφισβητήθηκε, όχι μόνο από τους φαρμακοποιούς, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία, τόνισε ο κ. Λουράντος. Το φαρμακείο αποτελεί το μόνο ασφαλές σημείο προμήθειας φαρμακευτικού υλικού, αφού μέσω του διαδικτύου οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ ανέφερε πως θα παραδώσει στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, το Σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, όπου θα αναφέρονται οι γενικοί πυλώνες υλοποίησής του και οι θέσεις του κλάδου για τα επιμέρους θέματα (ιδιοκτησιακό, ωράριο, υπηρεσίες).

Πυλώνες Υλοποίησης
  • Βελτίωση της προσβασιμότητας του έλληνα πολίτη στο φάρμακο μέσω του σημερινού δικτύου φαρμακείων στη χώρα μας, του καλύτερου στην Ευρώπη, και κατάργηση του φαινομένου μείωσης της τιμής του φαρμάκου με ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Η δημιουργία καρτέλ θα διαλύσει τα εθνικό δίκτυο φαρμακείων και δεν θα λειτουργήσει υπέρ των ασφαλισμένων και της φαρμακευτικής περίθαλψης
  • Επάρκεια φαρμάκων μέσω της παρακολούθησης των ελλείψεων από τον ΕΟΦ σε όλα τα επίπεδα (εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία)
  • Ασφάλεια
Στην Ελλάδα υπάρχει το σύστημα του κουπονιού, όπως και στην Ιταλία και το Βέλγιο. Η ασφάλεια στη χώρα μας είναι δεδομένη. Η Ελλάδα όμως θα υποχρεωθεί να συμμετέχει στο EMVO, ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των ψευδεπίγραφων φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, οτιδήποτε κυκλοφορεί εκτός φαρμακείου είναι εν δυνάμει ψευδεπίγραφο.
  • Σταθερό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της φαρμακευτικής περίθαλψης τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε νοσοκομειακό επίπεδο. 
  • Εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών

«Οι Φαρμακοποιοί μπορούν και θέλουν να προσφέρουν. Η πολιτεία θέλει; Τo φαρμακείο αποτελεί κομβικό σημείο στην αλυσίδα διανομής όσον αφορά την περιστολή των δαπανών, την ορθή χρήση των φαρμάκων, αλλά και τη γνησιότητά τους» κατέληξε ο κος Λουράντος.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων