Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ευτυχία (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την ανθρώπινη ευτυχία (video)

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και θα γιορταστεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, αλλά όλοι  βλέπουμε το παγκόσμιο πρόσωπο της δυστυχίας με τις μορφές της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, του απάνθρωπου πολέμου, του κύματος προσφύγων και της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/66/281) επισημαίνεται ότι «η επίτευξη της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών». Όμως, το δικαίωμα της ευτυχίας δεν συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/C 83/02) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων. Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως. 

Γι' αυτό και φιλοσοφικά ευαισθητοποιημένοι Έλληνες πολίτες (επιστήμονες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, κ. ά) προχώρησαν στη σύνταξη της “Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” («Διακήρυξη της Παλλήνης») και δημιούργησαν την ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu στην οποία βρίσκεται το κείμενο μεταφρασμένο σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες , ξεκινώντας τη συλλογή υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή  Πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ώστε να αναγνωριστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της επιδίωξης της ευτυχίας (ευδαιμονίας) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τους φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα ,του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Παλλήνης  την περασμένη Τετάρτη 16 Μαρτίου, στην Αίθουσα “Europe Direct” του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Στην Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους που προσυπέγραψαν το κείμενο της Διακήρυξης, το οποίο τεκμηριώθηκε φιλοσοφικά και παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας τον Φεβρουάριο του 2014 υπό την αιγίδα του δήμου Παλλήνης: "Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να επιμείνουμε για να  ενδυναμωθεί, γιατί ο στόχος είναι μοναδικός. Αν το δικαίωμα στην ευδαιμονία αποκτήσει νομική υπόσταση (γιατί θεωρητικά υπάρχει στην Ε. Ε),τότε θα παρέχει νομοθετική προστασία από την οποία θα απορρέουν αντίστοιχες υποχρεώσεις. Αν υπήρχε στην Ε.Ε το δικαίωμα της ευτυχίας όλοι αυτοί οι δανειστές, όπως τους αποκαλούμε, θα αντιμετώπιζαν  τους Έλληνες και τους υπόλοιπους ευρωπαίους με ηπιότερο τρόπο μέσα σε ανθρωπιστικά πλαίσια", είπε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από τη δικηγόρο Ελένη Καπράλου η νομική σημασία του κατοχυρωμένου δικαιώματος της αναζήτησης της ευδαιμονίας στις ΗΠΑ, ενώ έγινε αναφορά σε σωρεία δικαστικών αποφάσεων στην Αμερική, που δικαιώνουν πολίτες έναντι κρατικών υπηρεσιών ή πολυεθνικών στην βάση ότι θίγεται αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα της ευτυχίας.     

Ας σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ καθιέρωσε την παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας μετά από πρόταση του κράτους του Μπουτάν, το οποίο έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες την ετήσια μέτρηση του συνολικού ποσοστού ευτυχίας του λαού του. "Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ιδέας που ξεκίνησε από ένα μικρό κράτος στη γη και έγινε ένα παγκόσμιο κίνημα δίνοντας κίνητρο  να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της ευτυχίας, που έχει ατομική και συλλογική (κοινωνική) διάσταση", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Μπουτάν Ρομόλο Γκαντόλφο.
Κατά την εκδήλωση διαβάστηκαν εγκάρδια μηνύματα του Σουηδού Προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ευτυχίας Λούντβιχ Λίντστρεμ (Ludvig Lindström) και του Μεξικανού Προέδρου της Οργάνωσης της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας Άνχελ Γκουστάβο Ρουΐς (Angel Gustavo Ruiz), ενώ στο τέλος της συνάντησης παρουσιάστηκε ένα σύντομο βίντεο που δημιούργησε ο σκηνοθέτης  Θεόδωρος Μαραγκός




Οι συντάκτες της “Διακήρυξης του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” πιστεύουν πως η ευτυχία είναι απόφαση, επιλογή, τρόπος σκέψης και δράσης. Καλούν όλους όσους συμφωνούν με αυτό να ενώσουν τη φωνή τους υπογράφοντας μέσα από το www.eudaimonia.eu, ώστε αυτή η φωνή να φτάσει μέχρι το ευρωκοινοβούλιο. Έτσι θα αρχίσουν τα πρώτα σοβαρά βήματα εναντίον της οικουμενικοποίησης της δυστυχίας.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων