Ο ΙΣΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο ΙΣΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων


Στην Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν  την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών
2 εκατομμύρια τραυματίες και 120.000 νεκροί τα τελευταία πενήντα χρόνια
Πρωτοβουλία  για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αναλαμβάνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας .Ο Ι.Σ.Α. και η Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. έχουν εκδώσει έναν οδηγό για την ασφαλή οδήγηση ,ο οποίος πρόκειται να διανεμηθεί στο κοινό ,εν όψει των εορτών του Πάσχα. 
Στην χώρα μας τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, ενώ είναι δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών .Τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.
Η  Ελλάδα, βάσει των στοιχείων της Eurostat για τα θανατηφόρα τροχαία, κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. 
Η κυριότερη αιτία των δυστυχημάτων είναι η αμέλεια των ίδιων των οδηγών. Ειδικότερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν  328 θανατηφόρα τροχαία .Αναφορικά με τα αίτιά τους ,σε ποσοστό 28,7% αποδίδονται σε αμέλεια του οδηγού του οχήματος, το 38,7% ερευνάται ακόμη και το υπόλοιπο 32,6% οφείλεται σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (9,5%), στην απόσπαση προσοχής οδηγού (6,1%), σε αίτια αναφερόμενα σε πεζούς (6,1%),υπερβολική ταχύτητα (4,6%), στην παραβίαση προτεραιότητας (4,0%), σε αίτια αναφερόμενα στην οδό και τον καιρό (0,9%), παραβίαση σηματοδότη (0,6%), σε αίτια αναφερόμενα στο όχημα (0,3%) και σε αντικανονικό προσπέρασμα (0,3%).
      Σημαντικός παράγοντας στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται η μέθη, καθώς τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών και το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε:
«Τα τροχαία ατυχήματα έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο, τον βαρύ τραυματισμό ή τον ελαφρύ τραυματισμό των συμπολιτών μας. Μάλιστα αποτελούν την  τρίτη αιτία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα καρδιοαγγειακά και τα κακοήθη νοσήματα . Στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια είχαμε 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες από τροχαία ατυχήματα .Το ετήσιο οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις των τροχαίων εκτιμάται στα 14 εκατομμύρια ευρώ.Η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει  ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας γιατί ούτε ένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός».

Ο δωδεκάλογος για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων
Να γίνεται χρήση ζώνης από όλους τους επιβάτες.
Να γίνεται πάντα χρήση κράνους και στολής προστασίας (για τους δικυκλιστές).
Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πολλαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμπλοκής σε τροχαίο.
Η απόσπαση της προσοχής αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, κούραση του οδηγού, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).
Να μη γίνεται χρήση αλκοολούχων ποτών. Αν πρόκειται να πιούμε, επιλέγουμε τον οδηγό της παρέας που δεν πίνει για να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο σπίτι.
Προσοχή: Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης φαρμάκων.
Πριν από το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκειά του πρέπει να κάνουμε κάθε 2-3 ώρες στάσεις για ξεκούραση ή ξεμούδιασμα.
Αρκετά τροχαία ατυχήματα οφείλονται στο ότι τα παιδιά ή οι συνεπιβάτες ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς - οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία κυρίως σε μεγάλες διαδρομές να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται
Να μη χρησιμοποιείται η Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ).
Αυστηρή τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας. (ΠΡΟΣΟΧΗ: όχι παραβίαση του stop, του κόκκινου σήματος κ.λ.π)
ΠΡΟΣΟΧΗ στην προσπέραση των αυτοκινήτων.
Πηγή: ΙΣΑ  και Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ               ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων