Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ι.Σ.Α.

Η δραματική κατάσταση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη χώρα μας αναδείχτηκε μέσα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής που διοργάνωσε ο Ι.Σ.Α. (HELEXPO, Μαρούσι 16 και 17 Απριλίου 2016).

Η «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα αποκαλύπτει μια εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης. Επιπρόσθετα ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες.

Ειδικότερα:

σε 29 Δήμους, δεν υπάρχει κανένας  ειδικευμένος  γιατρός στο Δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ)

χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από  62 Δήμοι σε όλη τη χώρα. 

107 Δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο  

σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος. 

στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός


Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ,στο πλαίσιο της κεντρικής του ομιλίας τόνισε: «Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει μείνει ακάλυπτο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στους περισσότερους Δήμους δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες και οι κάτοικοι είναι εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού. Σε πολλές περιοχές οι ασθενείς εξαναγκάζονται να αλλάξουν πόλη και να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται. Στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για την διάλυση του συστήματος Π.Φ.Υ. Πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί … «ασκήσεις επί χάρτου» και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή, ενώ δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει.»

Πρέπει να επισημανθεί ότι ιδιαίτερα δυσμενή εντύπωση έκανε η συμπεριφορά μελών της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ καθώς  παρά το γεγονός ότι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συνεδρίου επικαλέσθηκαν προσωπικούς λόγους και δεν εμφανίστηκαν.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες. Ειδικότερα, για τις «Σύγχρονες Εφαρμογές στην Υπηρεσία της Ιατρικής» μίλησε ο Δρ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, πρόεδρος HL7 Hellas, ενώ για τη «Συμβολή του CERN στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την υγεία» μίλησε ο Dr. Mark Winter, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, επικεφαλής Τμήματος Ευθυγράμμισης Σωματιδίων στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι «Παθογένειες του ΕΣΥ» από τους κ.κ. Α. Αρµαγανίδη, διευθυντή της ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο, Ν. Πολύζο, καθηγητή ΔΠΘ, Ε. Μπιλιράκη, αντιπρόεδρο ΙΣΑ.Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Προκλήσεις του ελευθεροεπαγγελµατία ιατρού» με ομιλητές τους κ.κ. Γ. Κορωνιώτη, καρδιολόγο, µέλος ∆.Σ. Ένωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Καρδιολόγων, Α. Πλακιώτη, βιοπαθολόγο, επίτιμο πρόεδρο ΠΕΕΒΙ, Γ. Σαραφιανό, πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών , Ε. Παπαευαγγέλου, προϊσταμένη Νομικής Υπηρεσίας ΙΣΑ.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ομιλία του προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και τις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. Ειδικότερα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα και το σύστημα υγείας καθώς και στις προϋποθέσεις για την επίλυσή τους αναφέρθηκαν οι κ.κ. Ε. Μπιλιράκης αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Α. Βασιλείου, Γεν. Γραμματέας ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος Ταμίας ΙΣΑ, και τα μέλη του Δ.Σ. Ι. Γαλανόπουλος, Π. Ζαφειράκης, Σ. Καλιαμπάκος, Γ. Μαρίνος, Π. Προβατάς, Α. Τσιλίκας, Π. Ψυχάρης




ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων